Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    09-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 10
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Over een interessant Brugge gesproken: nog geen vijf minuten geleden zag ik een Japanner de sticker fotograferen die geplakt is op een van die rode brievenbussen waarop de voornaamste tarieven van de Post geafficheerd wordt.  Ik ken geen Japans, en hij misschien niet eens Engels, laat staan Nederlands, anders had ik die bejaarde man eens gevraagd waarom hij dat deed. 

    Vaste bezoekers van mijn blog weten het ondertussen al.  U krijgt een foto te zien en moet (mag) raden waar het gefotografeerde zich bevindt.
    Waar bevindt zich deze waterpomp? 

    09-04-2006, 18:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Europa
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zijn er hier nog liefhebbers van wielersuspence?  De finale van Parijs-Roubaix was er weer zo eentje hé? Een stuurbreuk van Georges Hincapie, een spoorwegovergang die sluit vlak voor de neus van Leif Hoste, diens ploegmaat en Peter van Peteghem die nog binnendoorglippen, maar voor een Tom Boonen die moet stoppen.  Maar akkoord, de Zwitser Cancellara heeft verdiend gewonnen.  Hij was de beste.  Zo zie je maar dat Tom Boonen geen Superman is.  Zelfs Superman, als hij bestaan heeft, dan is hij dood (Christopher Reeves)
    Tot zover mijn randbemerking.  Hier gaat het over Brugge.  Brugge bezit misschien minder suspence, maar deze stad blijft altijd interessant.
    Wilt u op het moment een luxeschip aangemeerd zien, dan moet u naar het kanaaleiland.  Het schip Europa is er zo eentje.

    09-04-2006, 18:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buiten Begijnenvest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aansluitend op een der vorige berichtjes waarin ik de Buiten Begijnenvest toonde zoals ze er nu bijligt.  Ik heb nog wat zitten rommelen in mijn archief en, ziehier nog een stuk of drie beelden van dit prachtig klein stukje natuur, maar dan zoals het er in de zomer en in de herfst uitziet.  En let wel: het station en het drukke verkeer op de ring is hier constant op de spreekwoordelijke steenworp afstand.

    09-04-2006, 12:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buiten Begijnenvest (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    09-04-2006, 12:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buiten Begijnenvest (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    09-04-2006, 12:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aziel Van Acker
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een standbeeld ter herinnering aan Achille Van Acker kan in Brugge natuurlijk niet ontbreken.  De man die vier regeringen van ons land leidde en algemeen beschouwd wordt als de vader van de sociale zekerheid, staat hier op het pleintje langs de Ezelstraat dat ook zijn naam gekregen heeft.
    De grappenmaker die zijn naam veranderd heeft mag er, denk ik, net zoals 'Assiel Sarbon' fier op zijn dat hij zijn lagere school niet afgemaakt heeft.


    09-04-2006, 10:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buiten Begijnenvest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eens te meer is dit een bewijs van hoe de natuur in Brugge alomtegenwoordig is.  Dit is de Buiten Begijnenvest, vroeger een onderdeel van de buitenste omwalling van de stad geweest, en in de late jaren 1800 tot park omgevormd.
    De foto is genomen van aan de voetgangersoversteek over de ringweg.  Links, net buiten beeld, ligt het station, op nog geen 100 passen loopafstand.

    09-04-2006, 10:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Café-chantant
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu we toch in de horecasfeer aanbeland zijn.  Het Café-chantant was vroeger enorm bekend in de café's rondom de Vismarkt.  Willy Lustenhouwer, zelf cabaretier geweest, heeft er nog een boek over geschreven.  Om een klein idee te geven van wat café-chantant was:
    "Zonder muzikale begeleiding, boven het geroezemoes uit en te midden de wasems en walmen van rook en drank die de bistrots vulden, klonken ballades zoals die ooit door middeleeuwse troubadours werden gebracht; tussendoor klonken ook nog volkse deuntjes en straatliedjes, maar vooral parodieën op bekende melodietjes, die iedereen zoniet meezong, dan toch op zijn minst kon meeneuriën" (Lustenhouwer)
    Deze traditie wordt nu nog uitsluitend voortgezet in café 't Volkshuis, gelegen aan de Vismarkt.  De sfeer van vroeger echt oproepen is onmogelijk natuurlijk, maar het blijft een leuk, nostalgisch initiatief.


    09-04-2006, 10:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 9 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de Meestraat waren vroeger de loketten van Belgacom (RTT).  De eigenaars van hotel 'die Swaene' hier vlakbij gelegen langs de Steenhouwersdijk hebben het domein overgenomen en waar die loketten waren er een 'Pergola Kaffee' van gemaakt.

    09-04-2006, 09:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 9 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De oplossing werd gisteren gevonden door Jan.  Het was de Meestraat, een zijstraat van de Hoogstraat die overgaat in de Frère Fonteynestraat waarna je in het Astridpark komt (op het einde rechts van deze foto nog net te zien).
    Vanavond krijgt u een nieuwe fotovraag op uw bord.  We zijn ondertussen al aan nummer 10 aanbeland.

    09-04-2006, 09:44 geschreven door Bruggeblog  
    08-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Park en Ride groot succes!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het systeem dat de stad Brugge invoerde, namelijk het Park & Ride, dit is je auto of fiets gratis plaatsen op de parkeerterreinen buiten de stad en van daar uit de bus nemen om het centrum te bereiken, dat systeem beleeft een overweldigend succes.  De proef werd op de som genomen hier op Steenbrugge.  Verleden week zaterdagnamiddag stonden hier nog maar drie fietsen en vijf auto's.  Deze namiddag om half vier telde men al vier fietsen en zes auto's.  Volgens een kleine berekening, als deze trend zich voortzet, zou binnen drie en een half jaar, nog voor het jaar 2010 deze parking te klein worden.  Daarom heeft het stadsbestuur al overwogen om de ruimte aan de overzijde van het kanaal (waar nu nog die huizen staan) in te palmen en van 2009 af te gebruiken als bijkomend parkeerterrein.
    (zo werd mij verteld...)

    08-04-2006, 22:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 9 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het straatje dat we met deze negende quizvraag zoeken wordt hoe langer hoe duidelijker getoond.  Ik geef er zelfs nog een tip bovenop.  Nu is het een kalme straat geworden maar vroeger was dat anders.  Tot 10-15 jaar geleden kwam iedereen hier omdat een groot bedrijf er zijn bureau's had (dàt gebouw is niet in beeld).
    Begint het al te dagen?  Weet u de naam van de straat?

    08-04-2006, 18:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t nat Zand
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 't Zand onmiddellijk na een van de vele regenbuien.

    08-04-2006, 18:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofstraatje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Brugges smalste, het Stoofstraatje.  Met moeite krijgt u er een paraplu in.



    08-04-2006, 18:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aprilse grillen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    "Four Seasons In One Day".  Het is een van mijn favoriete songs.  Vandaag was het zo.  Hier omschrijven we het anders: "Maartse buien, aprilse grillen".  Wind en regen en tussenin zon en relatief warm.  We hebben het vandaag allemaal gehad.



    08-04-2006, 18:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bootje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toeristen worden in Brugge (mits ze betalen) verwend.  Eerst een rondrit maken in een koets en daarna met zijn allen het bootje in duiken.  Dan vlug de OLVrouwkerk binnen om de Madonna van Michelangelo te zien.  Dan zeker niet vergeten om van die heerlijke chocolaatjes en drank te kopen.  Na nog vlug een terrasje tussen de regenbuien in gedaan te hebben keren ze uiteindelijk tevreden terug naar hun autocar.  A day in the life of a tourist visiting Bruges.  Het is misschien een clichébeeld van 'den toerist' maar wees maar zeker dat dit beeld voor 97 procent van hen opgaat.



    08-04-2006, 14:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.koetsiers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het leven van een koetsier is niet altijd een pretje.

    08-04-2006, 13:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.koetsiers (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen (links) "Altijd maar weer datzelfde saaie rondje.  Het is om bij in slaap te vallen!"
    (rechts) "Wat zal ik die toeristen nu eens wijsmaken?"
    (paard) "Ik ben het hier kotsbeu, maar 'k heb geen alternatief."

    08-04-2006, 13:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.alles voor de foto
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sommige bezoekers van Brugge hebben er alles voor over om een speciale foto aan hun album toe te voegen.  Dit beeld bevindt zich langs de Groenerei, ligt achteraan huis 'De Caese' in de Hoogstraat.  Ik zou zelfs niet weten hoe je dit beeld kan bereiken maar zij hebben het gedaan.

    08-04-2006, 12:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.alles voor de foto (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    08-04-2006, 12:37 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    fantasieplaatjes
    blog.seniorennet.be/fantasi
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!