Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    28-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.poetsen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 's Morgens is het een tijd voor de postbodes, voor de leveranciers om te leveren en voor de huis- of poetsvrouwen om te poetsen.

    28-03-2006, 10:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.speelplein
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Men zegt dat Brugge veel te weinig doet voor de jeugd.  Ik ben daar helemaal niet mee akkoord.  Dit speelplein is een van de vele die je in onze binnenstad aantreft.  Het hoeven natuurlijk niet altijd fuifzalen te zijn, hé, Moonartgallery, waar je de jeugd van tegenwoordig lazarus brengen kunt ...  ;)

    28-03-2006, 00:14 geschreven door Bruggeblog  
    27-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venetie van het noorden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik vraag me dikwijls af waarom men Venetie nooit het Brugge van het zuiden noemt.
    Enfin, als we de twee steden willens nillens moeten vergelijken: zowel Venetie als Brugge staan constant onder water.  Zie maar ...
    zelfs de huizen hier bevinden zich in 't water.  't Is de Moerstraat die gezien vanaf de Sleutelbrug er vrij verzopen uitziet.

    27-03-2006, 23:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sledestraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bruggeblog is Brugges Candid Camera.  Bruggeblog heeft altijd alles gezien.



    27-03-2006, 23:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte nunnen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .. zo noemt iedereen hen, maar officieel heten ze "de zwartzusters van Bethel".  Nu hebben zij vlakbij de kliniek Sint Franciscus Xaverius, maar vroeger hielden zij zich vooral bezig met zieken verzorgen aan huis.   Als u mijn blog recentelijk nog gelezen heeft  zou bij de naam Franciscus Xaverius misschien een klein belletje kunnen rinkelen.  Was dat ook geen pestheilige?  Juist!  En wie verpleegden de zwartzusters vroeger vooral?   Ja,  "voornamelijk pestlijders en slachtoffers van andere epidemische ziekten".  Ik zeg dat maar diezelfde verklaring leest u bijvoorbeeld ook op http://www.st-monica-oostende.be/documents/home/historiek.xml 
    Links op deze foto ziet u het verblijf met kapel en een torentje erbij van de zwartzusters van Bethel in Brugge.  Het andere torentje is dat van het Oosterlingenhuis.  Als we nu het woord oosterlingen in onze mond leggen denken we meteen aan die spleetogen uit Japan en China die Brugge goed op de kaart weten liggen, maar vroeger waren die Oosterlingen simpelweg de Duitsers (tiens, dat is ook in het oosten) met wie handel gedreven werd.


    27-03-2006, 21:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugs beertje in 't zwart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ons Brugs Beertje van de Poortersloge wordt, net zoals Manneke Pis, regelmatig in een kleedje gestopt.  Deze keer hebben ze onze knuffel passend in 't zwart gestoken.  Het beertje is het niet meer gewoon dat zijn straat opgebroken wordt en doet een stil protest.
    Zijn zwart pitteleertje wappert in de wind.

    27-03-2006, 20:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Middeleeuwen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wandelend doorheen deze stad met zijn oude gevels, om de haverklap een paard met koets in 't straatbeeld, vraag ik me toch dikwijls af hoe het hier vroeger echt uitzag.  In de vroege middeleeuwen bijvoorbeeld.  Er blijkt nog heel wat voorstellingsvermogen voor nodig.  Een zandweg tussen de huizen.  Mensen kriskras door elkaar lopen want er waren er toen ook al veel, heel veel.  Daartussen paard en kar, volgestapeld met vanalles.  Dan iemand met enkele zwijnen op stap.  Honden die los rondliepen.  In het midden van de weg was er naar het schijnt een geul, en alle vuil en uitwerpselen ging daarin.
    Kortom, het is voor een mens uit de eenentwintigste eeuw, ook voor iemand uit Brugge, moeilijk voor te stellen.  Misschien kan dit beetje zand ons al iets op weg helpen.

    27-03-2006, 20:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 4 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een nieuwe foto van de bewuste plek.  Rara, hoe heet deze straat.  Misschien heb ik sommigen met de eerste foto op het verkeerde been gezet.  Daarop zie je nog een zitbankje.  Dat bankje is helaas weggenomen.

    27-03-2006, 19:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langerei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Idem dito, maar nu in zwart-wit.

    27-03-2006, 19:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.meer wind
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sedert een paar uur is de wind harder gaan waaien.  Het water van de Langerei is aan het kabbelen geslagen.

    27-03-2006, 19:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Barge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Liefde is... gezellig aanmeren bij grote broer (of zuster).
    Uit de reacties op mijn blog krijgt Bruggeblog ook veel niet-Bruggelingen over de vloer.  Voor hen een klein woordje uitleg.  Dit is te zien aan de rand van het kanaaleiland van waaruit de toeristen onze stad binnenvallen (en later op de dag met heel veel moeite hun weg naar hier terugvinden).  De grote broer van het kleine bootje is de Barge, een binnenschip dat omgevormd werd tot hotel-restaurant.   

    27-03-2006, 14:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OUD Sint-Jan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kunt u mij de weg naar 't oud Sint-Jan wijzen?  Jazeker!  Daar, daarboven.

    27-03-2006, 13:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brug onderbroken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Bruggelingen hoef ik het niet te bewijzen  dat de Conzettbrug over de Coupure tijdens zijn eerste levensjaren meer "onderbroken" (waw, slecht nederlands) dan opengesteld was.  Zij weten het wel.  Maar voor alle anderen heb ik dit prentje uit mijn collectie opgediept.  Het dateert van verleden zomer.  En kijk, zelfs Wilfried Meert (organisator van de Memorial Van Damme en inwoner van Brugge), samen met zijn eega, is verplicht een ommetje te maken.

    27-03-2006, 13:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minnewaterpark
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vanop de Minnewaterbrug een inkijkje in het Minnewaterpark met op de verre achtergrond de watertoren en daar voor de huizen van het Colettijnenhof die in de plaats gekomen zijn van het vroegere klooster van de Arme Klaren.  Hoe zou het trouwens nog zijn met de Arme Klaren?  Leven die nog?  En waar in 's hemelsnaam is Ronny Crab naartoe?   De perikelen rond de Arme Klaren én die Ronny Crab waren interessant genoeg om er een boek over te schrijven: "De schat van de Arme Klaren", geschreven door Douglas de Coninck en Ronny Crab.  Nog later maakte men er een TV-film rond: "Un ange passe" (zie maar:  http://www.imdb.com/title/tt0162722/ ) en nog later kwam er als ik me niet vergis een Engelstalige remake (An Angel Passes).



    27-03-2006, 13:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.speelplein
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor vandaag is 't de laatste.  Men zegt dat Brugge niets doet voor de jeugd. Ik ben daar helemaal niet mee akkoord.  Dit speelplein is bijlange niet een unicum in de binnenstad.  Er is zogezegd niks voor de jeugd?  Ach, laat me niet lachen!

    27-03-2006, 00:00 geschreven door Bruggeblog  
    26-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 4
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aangezien de vorige vraag vandaag opgelost werd door Robert Van Loo verschijnt er nu een nieuwe.  De vraag is dezelfde als altijd: waar in 's hemelsnaam is deze foto genomen?
    Bruggelingen, ken uw stad!

    26-03-2006, 23:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vincent van Gogh
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sorry, morgenochtend is Bruggeblog er even niet, maar om het wachten voor u te verzachten krijgt u dit prachtig plaatje.
    Tot kijk ...

    26-03-2006, 22:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.in 't kastje (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit kon iedereen overkomen een acht à tiental jaren nadat je in het kastje gehangen hebt.  Daarom vertelde men vroeger nog: "bezint eer gij begint".



    26-03-2006, 22:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.in 't kastje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen "En een paar weken later hingen Mietje en haar bruidegom 'up den Burg in 't kastjie'."

    Dit is de laatste zin uit "De Filosoof van 't Sashuis" van Maurits Sabbe.  De jeugd van tegenwoordig, zelf twintigers of dertigers begrijpen die zin niet meer.   Als je vroeger in 't kastje hing (ook ikzelf ooit), dan  wist iedereen: je hebt je trouwdatum officieel aangekondigd en dat staat te lezen in het kastje.  Ten tijde van Maurits Sabbe hing het kastjie nog 'up den Burg, later verhuisde het naar het Blinde Ezelstraatje, waar die kastjes nu nog altijd hangen maar vooral om niets te wezen.  Als je nu trouwt, dan trouw je, punt uit.  Dat hoeft niet meer aangeplakt te worden, daar zijn tegenwoordig andere methoden voor om het iedereen bekend te maken. 

    26-03-2006, 22:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.resonantie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen kunst in 't park.
    "resonantie"


    26-03-2006, 15:44 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    jos_hobbys_interesses
    blog.seniorennet.be/jos_hob
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!