Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    28-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ruitenwasser
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Terwijl hier achter mij veel stof opwaaide omdat de voormalige goederenloods afgebroken werd is hier aan de zijkant van 't station iemand doodleuk de ruiten aan het wassen.


    28-10-2006, 18:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goederenloods station (5de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hildegarde gaf gisteren de opmerking dat die kranen iets weg hebben van dinosauriërs die naar alles happen wat in hun weg komt.  Toevallig dacht ik daar ook aan en aan al die vreemde creaturen met vervaarlijke kaken die in Science Fictionfilms te pas en te onpas opduiken om de mens te belagen.  Een ding is zeker: een gebouw zoals deze voormalige goederenloods afbreken is voor dingen zoals dit niet moeilijk en ik ben er van overtuigd dat de bestuurders ervan er veel plezier aan beleven.


    28-10-2006, 18:23 geschreven door Bruggeblog  
    27-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 93
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een nieuwe fotovraag voor u vandaag.  Een nieuwe plaats in Brugge.  Ik toon het.  U vertelt waar in het centrum dit is.


    27-10-2006, 21:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goederenloods station (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als alles doorgaat zoals gepland zou hier volgend jaar in oktober een filiaal van de elektronicaketen Mediamarkt zijn deuren openen.


    27-10-2006, 18:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goederenloods station (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    27-10-2006, 17:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goederenloods station (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    27-10-2006, 17:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goederenloods station
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De goederenloods aan het Brugs station is niet meer.  Kijk eens aan hoe vlug een afbraakfirma er korte metten mee maakt.  Ikzelf heb er een fotoreeksje van gemaakt.


    27-10-2006, 17:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Centrale Begraafplaats (14)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ook het traditionele oliebollenkraam is opnieuw in de Brugs Kerkhofstraat neergestreken.  Andere jaren stond het kraam aan de overkant maar nu staat het in de schaduw van het etablissement dat tegenwoordig luistert naar de naam 'Le jaja de Jo' maar door iedereen gekend is als het vroegere café "Beter hier dan verder".
    Als u tijdens de komende maand oliebollen lust dan komt u best naar hier want verder vindt u er geen.  Het is toch een vreemde Brugse traditie hé, die hier in ere gehouden wordt: eerst naar 't kerkhof gaan en daarna oliebollen smullen.


    27-10-2006, 17:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Centrale Begraafplaats (13)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Rond alle ingangen naar het Brugs kerkhof staan sinds deze week opnieuw de bloemenverkopers en -verkoopsters strategisch opgesteld.  Binnenkort  breken voor hen opnieuw gouden dagen aan.  Alleen op dinsdag 31 oktober zult u hen hier waarschijnlijk niet aantreffen want traditiegetrouw is die dag het kerkhof gesloten omdat het stadspersoneel dan de grove middelen inzet om het kerkhof  's anderendaags op zijn mooist te kunnen  presenteren.


    27-10-2006, 17:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 92 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Die oplossing werd gegeven door Carlos Dejaegher.  Het is een huisje in de Schaarstraat, meer bepaald Schaarstraat 54.  Carlos zou graag iets meer te weten komen over de geschiedenis van dit huis.  Wel, ik moet eerlijk bekennen: ik ook.  Het is niet omdat ik met plezier over Brugge schrijf dat ik alles ken.  Integendeel.  Van sommige huizen in Brugge (zoals hier bijvoorbeeld) kan het kleinste kind zien dat er een hele geschiedenis aan vasthangt.   Voorlopig heb ik  er wel  het raden naar.  Weet iemand van u  hier meer over?  Aarzel dan zeker niet om te reageren.
    Kort samengevat wat ik vermoed: Vele middeleeuwse handelspanden in Brugge waren voorzien van kelders met houten zolderingen.  In een bepaalde periode werden die zolderingen meestal vervangen door (bak-)stenen tongewelven.  Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld de Genuese loge (Saaihalle) en de Florentijnse loge.  Men vermoedt dat de balk met engelenfiguren die men hier in de Schaarstraat aantrof nog afkomstig is van die Florentijnse loge op de hoek van de Vlamingstraat met de Academiestraat.  De balk werd overgebracht naar het kasteel van Loppem.  Op de site www.beeldbankbrugge.be zijn er verschillende foto's daarvan beschikbaar.  Klikt u op deze link dan komt u er automatisch op terecht.


    27-10-2006, 16:36 geschreven door Bruggeblog  
    26-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 92 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren kreeg u maar de helft van de tekst te lezen, dat is echt niet mooi van mezelf.  Vandaag maak ik het voor u goed en u kunt het hele opschrift lezen.  Maar dan moet u mij ook wel gelijk vertellen waar in Brugge dit te lezen valt.


    26-10-2006, 21:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Concertgebouw
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    26-10-2006, 13:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buiten Smedenvest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In deze tijd van het jaar is een wandeling langs de vesten een pure aanrader.  Voor de liefhebbers-wandelaars of joggers mag zeker niet het stuk Buiten en Binnen Smedenvest tussen Smedenpoort en Bloedput op het menu ontbreken.  Deze foto is nog maar eens het bewijs hoe prachtig onze Brugse Vesten wel zijn.  Op de achtergrond links ziet u opnieuw die schitterend mooie amberboom en daarvoor enkele zwarte walnootbomen (in 't latijn: juglans nigra).


    26-10-2006, 13:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.amberboom (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Pure poëzie straalt hier vanuit.  Geen schilder heeft een schoner kleurenpalet dan wat deze amberboom voor ons vandaag in petto heeft.  Mocht u hem eens in levende lijve willen bekijken: hij staat op de Buiten Smedenvest vlakbij de Bloedput. 


    26-10-2006, 12:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amberboom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag toon ik u de mooiste boom van Brugge.  Het is een amberboom en zoals deze is er in heel Brugge geen enkele andere die zich in deze tijd van het jaar meten kan met de kleurenpracht van dit exemplaar.


    26-10-2006, 12:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ochtendgloren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De morgenstond heeft goud in de mond.  Het is zo een van die uitdrukkingen die me te binnen schiet bij het rondlopen in Brugge op een ochtendlijk uur.  Kijk eens naar die weerspiegeling in de carrosserie van de wagens!


    26-10-2006, 12:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ochtendrood
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag heb ik eens veel goesting om u op uw stoel van verbazing te doen achterovervallen.  Ik wil u Brugge in deze periode van 't jaar op zijn mooist tonen.  Speciaal daarvoor ben ik tegen mijn natuur in vanmorgen vroeg op pad geweest.  De lucht kleurde zo mooi rood.


    26-10-2006, 12:43 geschreven door Bruggeblog  
    25-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Edward Gailliard (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze grote tombe is gemaakt uit blauwe natuursteen en heeft een schuine afdekking met een kruis.  Had ik dit niet geschreven dan had u het, de foto bekijkend, echt niet geweten, zo vervallen is dit graf.  Laat me even vertellen dat Edwards vader Jan Jacob Gailiard ook al boekbinder en drukker in Brugge was.  Toen die op jonge leeftijd stierf nam hij als zoon het bedrijf samen met enkele vennoten over.  Deze Edward was onder andere nog leerling bij Guido Gezelle geweest.  Zijn drukkerij zelf ging in 1872, net zoals zoveel andere Westvlaamse bedrijven in die periode trouwens, op de klippen dankzij het faillissement van de Bank Dujardin.


    25-10-2006, 21:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Edward Gailliard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog zo een Bruggeling die in de vergeethoek geraakt is.  Edward Gailliard (geb. 04 juli 1841 - gest. 30 juli 1922).  De aanblik van deze man zijn graf zegt op dat gebied voldoende.  Toch is hij het die als drukker heemkundige tijdschriften als 'Rond den Heerd', 'La Plume' en 'De Halletoren' uit de grond gestampt heeft.  Zelf als amateur-geschiedkundige vrij bedrijvig werkte hij aan een 'Glossaire Flamand', namelijk een Middelnederlands verklarend woordenboek.  Hij werd niet voor niets opgenomen in de 'Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde en bracht het zelfs tot conservator van het Rijksarchief van Antwerpen.


    25-10-2006, 21:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 92
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Van quizvraag nummer honderd is het de bedoeling om er iets heel speciaals van te maken.  Maar ondertussen zitten we wel nog maar aan nummer 92.  Twee keer op rij werd de fotovraag van bij de eerste foto opgelost, telkens door iemand anders.  Ik ben benieuwd hoe u het deze keer doet.   En let wel: ik onderschat u nooit.


    25-10-2006, 21:26 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    powerpointheinz
    blog.seniorennet.be/powerpo
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!