Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    27-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spookhuis in Spanjaardstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We gaan nog eens een stukje zandsculptuurfestival bekijken.  Een aantal Brugse legenden worden daar uitgebeeld.  Een van die legenden gaat over een huis in de Spanjaardstraat. Nu zou ik daar veel kunnen over schrijven maar anderen hebben het mij al voorgedaan.  Laat ik gewoon wijzen op het jaartal 1616 dat we zien en straks eens vergelijken met het huis zoals zij er nu uitziet.

    27-08-2006, 09:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 64 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik had zo een klein vermoeden dat deze plaats snel geraden zou worden.  Carlos Dejaegher was er rap bij om te vertellen dat op de vorige foto het huis in de Vlamingstraat no. 78 te zien was.  Nu is daar een bank in gevestigd.  Daar recht tegenover staat achter het vensterraam deze bolle spiegel en dat is toch zo verleidelijk om daar een foto van te nemen.  Aan de overkant van de straat, een beetje verderop gelegen, ziet u hier de voormalige Jezuïeten of Heilig Hartkerk.

    27-08-2006, 08:55 geschreven door Bruggeblog  
    26-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog eens die bel tonen die hangt aan de poort van het begijnhof de Wijngaard.  Ik vind het toch zo charmant.  Om zeven uur 's avonds (ook in de zomer) gaat die poort, samen met de andere toegang tot het begijnhof, onherroepelijk dicht.   Men moet nu eenmaal nog wat van de gebruiken van vroeger van een begijnhof in stand houden, nietwaar?   Wilt u na dat uur toch nog iemand bereiken of bezoeken die zich binnen de muren bevindt, dan hoeft u maar gewoon aan te bellen.  Neen, niet meer via deze antieke bel, maar via een modernere manier van communicatie: de parlofoon ofte buitendeurtelefoon.   

    26-08-2006, 22:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 64
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een nieuwe fotovraag voor u.  Waar in Brugge is dit?  Mocht u denken dat er met deze foto trucage gemoeid is: neen.  Ik heb gefotografeerd wat ik zag.

    26-08-2006, 22:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergane glorie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Al heel lang levert Brugge een pracht van een visitekaartje af.  Voor wie vanuit Oostkamp komt en aan de verkeerslichten Brugge die Scone voor zich uit ziet liggen ziet ook dit gebouw naast zich dat als een toonbeeld kan gelden van vergane glorie.  Het was vroeger een afdeling van de RTT, dat logge instituut dat later Belgacom werd.  Achter dit gebouw liggen er op hetzelfde terrein nog andere gebouwen die gerenoveerd werden en een andere bestemming kregen.  Maar dit hoopje afbrokkelende stenen dat uitgerekend het meest vooruitgeschoven staat op dit drukke kruispunt waar dagelijks duizenden mensen passeren, dat zielige gebouwtje staat nog altijd te verkommeren.

    26-08-2006, 15:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gras
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Blijkbaar volgt men hier het statement van Sam Gooris op (voor zover Sam Gooris in staat is een statement te maken) : laat het gras maar groeien.  Gras, onkruid, wilde planten, het groeit allemaal onbekommerd voort op het dak van het voormalige RTT-gebouw.

    26-08-2006, 15:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 63 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het antwoord van Marie-Rose Van Acker is juist.  Dit huis staat in de Katelijnestraat en herinnert aan het verblijf aldaar van de beeldhouwer Hendrik Pickery.  Hier is hij ook overleden.  Om meer precies te zijn, want de Katelijnestraat is nogal lang: het is als u de poort van de huidige Stedelijke Kunstacademie binnengaat, welnu het is het huis rechts (dat ligt naast het restaurant De Bron dus).  In de weerspiegeling van de ruiten herkent u o.a. de godshuizen aan de overkant van de Katelijnestraat.



    26-08-2006, 12:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ambachten in de Buurt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... en met die buurt wordt Brugge bedoeld.  Vakantiegenoegens richt morgen een wandeltocht doorheen onze stad in waarbij van het ene atelier naar het andere geslenterd wordt.  In tegenstelling tot anders zullen morgen de deuren van alle 25 ateliers wagenwijd openstaan voor de deelnemers aan deze tocht.  Tenzij er een beetje te veel tocht is en de wind ze terug dichtkwakt.  Maar ook dan kunt u er morgen nog in.

    26-08-2006, 12:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Assebroek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisterenavond bevond ik mij buiten mijn territorium.  Maar de avondlucht was weer zo prachtig en ons Madeleintje schitterde zo schoon in de verte.  De Generaal Lemanlaan in Assebroek richt zich dagelijks pal op de Magdalenakerk.  Vers geslepen diamanten hangen hier zo maar in de lucht en kijk, daar ver weg probeerde een asteroïde ons luchtruim binnen te dringen.  Het was ten zeerste ontstemd door de recente beslissingen van de wetenschappers om haar niet als planeet te bestempelen.  Daarom zon het op weerwraak.   Het plande een aanval op aarde en Brugge was de eindbestemming.  Jammer genoeg voor het asteroiedje brandde het totaal op voor het goed en wel onze dampkring binnengedrongen was.  Vandaar deze speciale gloed die gisterenavond in de lucht boven Brugge hing. 

    26-08-2006, 11:10 geschreven door Bruggeblog  
    25-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 63
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een andere plaats in Brugge waar ik deze namiddag stond.  Weet u waar ik stond? 



    25-08-2006, 21:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 62 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De vorige foto deed alleszins bij Tijs een belletje rinkelen.  Hij wist dat dit de uitgang van het begijnhof is aan de kant van het Minnewater.  We zien hier trouwens het sashuis dat er heel dicht bij staat.  Zo ziet u dat u het soms echt niet ver moet zoeken.  De oplossing ligt dikwijls zomaar voor het grijpen.  U moet alleen maar kijken.
    Met Tijs hebben we meteen een nieuwe persoon om in de galerij van Bruggekenners te plaatsen.
    En vanavond krijgt u als naar gewoonte een nieuwe fotovraag.

    25-08-2006, 18:34 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlinder
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als u de reclame, de foldertjes en de boekjes van het Zandsculptuurfestival van Brugge goed bekijkt ziet u overal vooraan een vlinder tussen wild gras zitten.  Nu kunt u zich terecht afvragen wat men met die vlinder bedoelt.  Ik hou het erop dat ze het, samen met het gras waar het beestje tussen zit en de blaadjes en de boom, als symbool aanzien voor een park.  Want dat zandsculptuurfestival gaat nu eenmaal door in het Stationspark.  Vandaar.   En om dan maar eens aan te tonen dat er in de Brugse parken wel degelijk vlinders rondfladderen geef ik u deze foto.  Ook dit is Brugge.

    25-08-2006, 18:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verhaal ...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... van de bloemetjes en de bijtjes.  Wilt u er meer over weten, komt u dan gerust naar Brugges stadsparken kijken.  Het zijn kleine, aparte werelden in een wereld.

    25-08-2006, 17:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groendienst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Groendienst van onze stad verdient het om in de bloemetjes gezet te worden.  Elk jaar is de versiering die zij langs de Vesten en in de stadsparken aanbrengen prachtig en telkens weer anders.  Hier het Minnewaterpark.  Als we goed toekijken valt het al op te merken dat bloemen en planten het aardig te verduren gekregen hebben met eerst die overdreven hitte en daarna de overvloedige regen.

    25-08-2006, 17:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Go
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We gaan nog eens naar het Minnewaterpark, een der charmantste parken van Brugge.  Ware het niet van de toeristen die het park gebruiken als korste weg tussen hun autocar en de gouden driehoek, het zou er zelfs bijna altijd rustig zijn.   Op de voorgrond staan de schaaktafels maar het is geen schaak dat deze kerels spelen maar Go, het oudste bordspel ter wereld.  En het mag dan al het oudste zijn, het wordt blijkbaar nog altijd fervent gespeeld. 

    25-08-2006, 17:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervaarlijk uitziende leeuw
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hij ziet er vervaarlijk uit hé, deze leeuw aan het Provinciaal Hof op de Markt.  En hij is het.  Vervaarlijk en gevaarlijk.  Zowat twintig jaar geleden - het kan iets langer of korter geleden zijn - verloor een autobuschauffeur op de Markt de controle over zijn voertuig en botste tegen de trap en sokkel waarop deze leeuw rust.  De leeuw viel van zijn sokkel bovenop een kind uit Hamme (O-Vl) dat er met haar familie in Brugge op dagexcursie was.  Het kind stierf aan zijn verwondingen.

    25-08-2006, 13:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.harmonie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Inpakken ... en wegwezen.  Totaal andere muziek hier op de Markt gisterennamiddag waar een harmonie net ging inpakken toen ik er aankwam.  Ze hadden mij waarschijnlijk zien komen.  Ik hoorde nog gauw, gauw de laatste noten van een populair deuntje tussen de gevels wegsterven.  De blaas- en slaginstrumenten werden vlug opgeborgen.  "Pas op!  Niet op of omkijken.  Bruggeblog is daar!"

    25-08-2006, 13:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Skeemz
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog niet veel mensen zullen het deze groep voorgedaan hebben: tegelijkertijd op de nationale televisie geïnterviewd worden en een nummertje zingen én op een Brugs podium een concert weggeven.  Gisterenavond waren drie leden van de Gentse hiphopgroep Skeemz, waaronder deze frontzanger plus -zangeres,  te gast bij Jan Leyers in zijn praatprogramma Zomer 2006 op Een.  En op hetzelfde ogenblik stonden ze met hun achtkoppige formatie op het podium van The Top in de Sint-Salvatorkerkhof.  Ikzelf stond op het muurtje dat het voetpad van het oude kerkhof zelf scheidt, kwestie van wat overzicht te krijgen op de groep Skeemz maar ook op het publiek.  Leuk concert, zo leuk zelfs dat voor mij twee dames plots van puur enthousiasme van het muurtje vielen pardoes het kerkhof dat er geen meer is in, en dat is toch wel zowat een metertje dieper.  Gelukkig hebben ze er niets aan overgehouden en waren er behulpzame handen om hen weer naar boven te krijgen.  Maar ik heb ze na dat voorval toch niet meer op dat muurtje zien staan.  En neen, mocht u zo vermetel zijn om dit te denken, neen, ik heb hen niet geduwd.



    25-08-2006, 12:52 geschreven door Bruggeblog  
    24-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 62 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een tweede foto van de plaats in hartje Brugge waarvan u raden moet/mag/wilt/kunt waar dit is.  Wie is deze keer de eerste die het vindt?

    24-08-2006, 21:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.schapenweide
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sinds kort ligt er een boekje in de boekhandel met als titel De verborgen geschiedenis van de stadsparken en het is, net als zijn voorganger De vesten anders bekeken, een aanrader.  Voor de prijs hoeft u het niet te laten: 3 euro.  Volgens de laatste berichten zullen we voor die prijs binnenkort haast geen groot brood meer kunnen kopen.  In dat boekje wordt verteld over een weinig gekend pleintje in Brugge, het Hof de Jonghe, dat tussen de Langerei, 's Gravenhof en Julius en Maurits Sabbestraat in ligt.  Als u er nog niet geweest bent moet u dat zeker eens doen.  Als u geluk heeft kunt u er nog enkele schapen aantreffen.  Het boekje doet erg trots over dit feit van de schapen en de auteurs denken waarschijnlijk dat daar de enige schapen van de binnenstad zitten.  Mis, mis, mis!  Een klein stukje verderop in de richting van het centrum ligt, eveneens te bereiken via een slagje in de Langerei, een schapenweide die groter is dan Hof de Jonghe zelf.  Als u het niet gelooft, deze foto is het bewijs.  Let wel: dit is een privé weide en dat staat voor u er bent dan ook klaar en duidelijk te lezen: privaat.

    24-08-2006, 20:23 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    boomerenmirsa
    blog.seniorennet.be/boomere
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!