Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    16-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triatlon door Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog welgeteld 1 dag voor de derde editie van de 'Triatlon door Brugge'.  Ik heb daarstraks eens de deelnemerslijst overlopen: zelfs Luc Van Lierde staat erop.
    Hier de Vesten ter hoogte van de Verloren Hoek.  Een politieagent wijst de atleten de juiste weg.

    16-06-2006, 09:59 geschreven door Bruggeblog  
    15-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.o-ver-wel-di-gend
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... hoe mensen vele honderden jaren geleden zo een kerk konden bouwen.  Steen voor steen.  Glasramen tientallen meters hoog. En-ge-len-ge-duld moeten ze gehad hebben.  Puur perfectie zoals alles in mekaar past.  Dit is nog zo een adembenemend zicht op de Sint-Salvatorskathedraal. 

    15-06-2006, 23:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 32 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een vreemd maar mooi en vooral heel rustig plekje in Brugge binnenstad.  Wie is de eerste die de plaats herkent?

    15-06-2006, 21:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.grillig
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Sint-Salvatorskathedraal een half uurtje geleden en gefotografeerd op een manier zoals u hem waarschijnlijk nog nooit gezien heeft.  Grillig tot en met.  Vooral de vier hoektorentjes die anders weinig opvallen vragen nu om aandacht.  Maar ook de vreemde vorm op zijn geheel is te wijten aan verschillende perioden van bouwen en verbouwen.

    15-06-2006, 20:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Colard Mansion
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Colard Mansionstraat.  Een straat waar normaal gezien niet zo veel over te vertellen valt, ware het niet dat hij genoemd is naar de Brugse drukker Colard Mansion van wie vanaf vandaag op internet zijn werk uit 1484, de 'ovide moralisé' vrij te raadplegen is.  Meteen hebben de archiefdiensten van Brugge opnieuw bewezen dat zij perfect werk afleveren.  Sinds twee jaar hebben zij al verschillende historische boekwerken zo op internet geplaatst en op een schitterende manier toegankelijk(-er) gemaakt.
    En zien we daar ook niet toevallig vooraan in de straat de toerbus geparkeerd staan van de vereniging Tapis Plein die eveneens probeert, op hun eigen aparte manier, de geschiedenis van Brugge tot bij ons te brengen.



    15-06-2006, 16:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hotel Ibis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aan de muur van het hotel Ibis in de Katelijnenstraat, op de plaats waar vroeger het Alexianenklooster was is dit Mariabeeld te zien met de misschien wat vreemd klinkende tekst 'Toon dat Gij onze moeder zijt' eronder.  Maar de datum maakt alles duidelijk: 17-9-1944.  Nauwelijks vijf dagen voordien waren de Canadezen via de Scheepsdalebrug Brugge komen bevrijden van de Duitsers.  Hier en daar waren er in de dagen die daarop volgden nog wat schermutselingen waarbij  enkele doden vielen maar op 17 september 1944 was Brugge definitief bevrijd.

    15-06-2006, 12:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krijgsgasthuis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier is hij dan,  het verband tussen het briefje van honderd frank en Brugge.  Eerst en vooral: de man op het briefje is Hendrik Beyaert en die man was een Kortrijks architect.  Hij ontwierp o.a. de Hallepoort te Brussel en ook de hoofdzetel van de Nationale Bank van België in Brussel en vooral door deze laatste verdienste mocht de man het briefje van honderd frank sieren.  Voor Brugge ontwierp hij deze militaire gebouwen die het hele domein tussen de Peterseliestraat, Snaggaardstraat en Hemelrijk inpalmen.  Voordien waren dit gronden van het Engels Klooster en van het Grootseminarie.  Tussen 1869 en 1872 werd het gebouwd en in 1922 en zelfs in 1937-1938 werd er bijgebouwd.  Het deed dienst als 'Krijgsgasthuis'.  Nu is dit geen militair hospitaal meer maar het hele complex doet dienst als '5de Regionale Directie der Militaire bouwwerken (5KDR)'.  Een groot complex om alleen maar een directiegebouw te zijn, als u het mij vraagt.


    15-06-2006, 10:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krijgsgasthuis (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog een blik op de indrukwekkende gebouwen van wat ooit een krijgsgasthuis was en waar nu de gewestelijke directie der militaire bouwwerken zetelt.  Dit is de kant van de Peterseliestraat.

    15-06-2006, 10:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triatlon door Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog twee dagen en enkele honderden triatleten tonen Brugge wat sporten is.  Eerst een kilometer zwemmen, dan veertig keer die afstand fietsen om tenslotte opnieuw door Brugge nog tien kilometer te lopen.  De besten doen dat in een kleine twee uren.  Chapeau! 



    15-06-2006, 10:12 geschreven door Bruggeblog  
    14-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 32 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik bevind me nog altijd op dezelfde plaats in de binnenstad van Brugge als gisteren.  Ik heb alleen een paar passen naar achteren gezet.  Waar precies staat dit gebouwtje?



    14-06-2006, 20:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Briefje van honderd frank
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De 'missing link' tussen Brugge en het bewuste briefje van honderd frank dat in België in omloop kwam tussen 1978 en 1996 heeft alles te maken met deze figuur die op het briefje stond. 

    14-06-2006, 18:34 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steekspelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Langs verschillende kanten is er scherpe kritiek gekomen op de steekspelen die het afgelopen weekend op de Markt plaatsvonden.  De meesten vonden het inhoudsloos en niet waarheidsgetrouw genoeg, kortom het zure geld niet waard.  Ereschepen en historicus baron Andries Van den Abeele is het vooral het verkeerde keelgat ingeschoten dat men de weken voorafgaande aan deze steekspelen zo graag verwees naar de spelen die doorgingen in 1907 en 1974 en ze op één lijn zette qua historische evocaties.   Hij vindt dat afgelopen weekend in plaats van de gebeurtenissen van 1302 te eren er meer de spot mee gedreven werd.
    Mij is alleszins ook opgevallen dat deze steekspelen van 2006 vooraf tegen de sterren op bejubeld werden als hét historische evenement van het jaar dat men zeker moest komen zien en dat men daardoor een publiek met heel hoge verwachtingen naar de Markt lokte.
    Eén voorbeeld: "Enkele strategisch geplaatste lagen rubber, vele tonnen speciaal zand en een team van specialisten toveren de markt om tot een echt moeras met natuurlijke hindernissen." werd er geschreven en ook nog: In het moeras bouwen de Klauwaarts een natuurlijke verdedigingswal.
    Nu moet ik zeggen dat ik nogal veel fantasie bezit maar, eerlijk gezegd, om in dit mul, fijn wit zand de moerassen langs de Groeningebeek te zien, neen, zo ver geraakt mijn fantasie niet.  En waar zijn die hindernissen?


    14-06-2006, 18:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.steekspelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Misschien dat de jeugd wat meer fantasie had en het hele verhaal geloofwaardig vond.  In alle geval, na afloop van het gebeuren waren zij bij de eersten om van dichtbij te kijken hoe echt die ridders waren.

    14-06-2006, 18:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aalscholver
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het midden van de foto van de poertoren vliegt een aalscholver voorbij.  Om nog maar eens aan te tonen dat er buiten eenden en zwanen nog andere watervogels in Brugge hun vaste stek hebben.  Zij vallen alleen zo goed niet op.



    14-06-2006, 14:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poertoren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    ... zo genoemd omdat men er buskruit (poeder, poer in de volksmond) in opsloeg.  Tijdens een open monumentendag ben ik er eens binnen geweest via het poortje aan de kant van de Begijnenvest.  Vreemd genoeg hebt u dan eerst enkele treden die u naar beneden moet gaan.  Dan komt u in de eerste zaal met koepelgewelf.  Dan opnieuw trappen op en weer komt u in een zaal met een koepelgewelf.  Als u dan nog eens trappen op loopt dan komt u helemaal bovenin, maar daar mocht tijdens de open monumentendag jammer genoeg niemand komen.  Doorheen dat kleine kijkgat dat u daar ziet heb ik naar buiten gekeken en zag:  alleen maar de toppen van de bomen ervoor.



    14-06-2006, 14:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triatlon door Brugge (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De vorige foto is de moeite waard om in te zoomen.  Enthousiasme genoeg bij de aankomst van Frederik Van Lierde, en de mannen van de media zijn ook aanwezig.   Maar let u eens op die reus links.  Hij lijkt nog eens extra groot omdat hij bovenop de nadarafsluiting staat, maar kijk toch maar eens naar zijn kolenschoppen van handen.  Maar dat is nog niet eens het meest opmerkelijke.  Kijk eens goed naar de triomfboog, meer bepaald bovenaan de klok.  Ja, juist, daar staat inderdaad een Mariabeeldje.  Typerender voor Brugge kan echt niet: een mariabeeldje dat bescherming biedt voor de organisatie en alle deelnemende triatleten.  En om de foto compleet te maken, let dan eens op de plastic opblaasbare reclame tussen de twee witte tenten in.  Welk woord staat daar te lezen?  .....   'Maria'!!!!

    14-06-2006, 13:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triatlon door Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ter hoogte van de Verloren Hoek op de vesten is men dezer dagen druk bezig alles in gereedheid te brengen voor de derde editie van de kwarttriatlon door Brugge.  Verleden jaar zegevierde Marino Van Hoenacker en tijdens de eerste editie in 2004 was dat deze Frederik Van Lierde.   Neen, hij is geen familie van den Luc, tweevoudig Hawaï Ironman winnaar en officieus wereldrecordhouder.  Maar deze Frederik kan er dus ook behoorlijk wat van.



    14-06-2006, 13:46 geschreven door Bruggeblog  
    13-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Briefje van honderd frank
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kijk, nog een vraagje naar u toe.  Wat is het verband tussen Brugge en het briefje van 100 Belgische franken dat uitgegeven werd tussen de jaren 1978 en 1996.  Een briefje dat u vroeger ongetwijfeld genoeg in uw portemonnee of portefeuille zitten had maar nu vervangen is door de kleinere briefjes van vijf Euro (als bankbiljet met de kleinste nominale waarde).

    13-06-2006, 21:41 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 32
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sommigen zitten er al op te wachten, op mijn nieuwe fotovraag.  Brugge is zoals ze hier zeggen 'een schorte groot' en toch bezit het zoveel onbekende of ongekende plekjes.  Dit is er een van.   Waar in Brugge is dit? 

    13-06-2006, 21:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minnewater
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is te warm voor veel commentaar.  Voorlopig hou ik het bij wat frisse plaatjes van op en rond het Minnewater.     



    13-06-2006, 16:23 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    dekersopdetaart
    blog.seniorennet.be/dekerso
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!