Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    18-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rochus in Rozendal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    18-03-2006, 12:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.H. Rochus in Rozendal 15
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het huis zelf is eigendom van de zusters Maricolen.  Weer is de heilige uitgebeeld met zijn hand wijzend naar de moedervlek.  En alweer staat een hond trouw naast hem met een stuk brood.  Bemerk ook de bedelzak.
    Wilt u meer info over de pest, dan kan je o.a. met de volgende sites al een heel eind weg.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Pest_(ziekte)
    http://www.digischrift.nl/lessen/pest/
    http://www.spreekbeurten.info/pest.html
    http://www.geschiedenis.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=512&Itemid=149
    Dat moet in die tijd verschrikkelijk geweest zijn.  Vooral ook omdat de mensen echt niet wisten wat het was en ze gaven alles en iedereen er de schuld van.  Geen wonder ook dat de zogenaamde pestheiligen, waaronder deze Rochus, aanbeden werden.
    En zeggen dat Brugge, als je het vergelijkt met vele andere steden en streken, er iedere keer nog relatief goed van afkwam.

    18-03-2006, 12:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.H. Rochus in Rozendal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We trekken nu naar Rozendal.  Rozendal 15.  Op de hoek met de Groenestraat staat hij hoog te prijken in een hoekgevelkast.  Het is een gepolychromeerd beeld.

    18-03-2006, 11:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude Gentweg 169
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op het eenvoudige houten bord onder het H. Rochusbeeld staat iets te lezen.   Door de tand des tijds is het bijna niet meer leesbaar.  Het wordt de hoogste tijd dat men er een nieuw plaatst.  Op het bord staat te lezen:
    "O Sinte Rochus, pestpatroon.
    Gedenk toch onzer voor Gods troon
    Kom ons ter hulp in onze nood
    Wij loven U tot ter dood." 

    18-03-2006, 09:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rochus in de Oude Gentweg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Van dichtbij zien we de H. Rochus afgebeeld met een hoed.  Met zijn linkerhand tilt hij zijn pij op en wijst naar de moedervlek op zijn knie.  Naast hem zit een hond met een stuk brood in zijn muil.
    Op www.heiligen.net lezen we meer informatie over deze heilige en begrijpen we waarom hij zo voorgesteld wordt.  Naar het schijnt trok Rochus naar Rome en genas er vele pestlijders tot hij zelf ziek werd.  Toen trok hij verder, in de richting van Santiago.  Op zijn trektocht zou volgens de legende een hond hem dagelijks brood bezorgd hebben.  In zijn geboortestad Montpellier werd hij opgepakt en vermoord.  Men herkende hem niet en dacht dat hij een spion was.  Pas na zijn dood herkende men de moedervlek aan zijn been.



    18-03-2006, 09:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.H. Rochus in de Oude Gentweg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In tegenstelling tot het vorige bericht bevindt het Kattepoortje zich in de Oude Gentweg, meer bepaald op het huisnummer 169.  Het fort het Kattepoortje herbergde in de 19e eeuw een kleine honderd personen.  Hier was het dat voor het laatst in Brugge een cholera-epidemie uitbrak.  Om dit te herdenken werd het beeldje van de heilige Rochus boven het poortje geplaatst zodat deze schutsheilige de bevolking behoeden zou voor verdere "pestilentiën".

    18-03-2006, 09:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.H. Rochus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu iets totaal anders.  Verleden jaar ben ik op zoek gegaan naar alle nog duidelijke verwijzingen in de binnenstad in verband met de pest, de cholera en andere besmettelijke ziekten die er ooit in de stad Brugge geweest zijn.  Tot mijn eigen verbazing is er nog heel wat te zien. 
    Enfin, waar begin ik best mee?  Met een van mijn favorieten dan maar: de Heilige Rochus.  Brugge wordt de Mariastad genoemd omdat je haast geen straatje kan inlopen of je komt er een beeldje van Maria tegen.  Niet zo prominent aanwezig, maar desalniettemin vrij opvallend voor wie er eens bij stilstaat, is de Heilige Rochus.  Ik zal het u bewijzen.  We starten in de Nieuwe Gentweg.  Vlakbij de Gentpoort bevindt er zich een beluik, het Kattepoortje genaamd.  Via dit poortje kan je er binnen.  We gaan niet binnen maar kijken boven de poort en bemerken, jawel, de Heilige Rochus.

    18-03-2006, 09:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maria van Bourgondië
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om nog heel even op die vandalenstreken terug te komen in verband met het standbeeld van Maria van Bourgondië aan het Muntplein.  Ik vermoed dat de reden waarom het daar precies zo vaak gebeurt precies is omdat het een klein, afgesloten pleintje is vlakbij het centrum waar weinig vensters op uitkijken.  En natuurlijk omdat het beeld laag staat.  Niemand haalt het in zijn hoofd om - ik zeg maar wat - het standbeeld van Guido Gezelle te beklimmen, (behalve Pieter Aspe die in een van zijn boeken  iemand het standbeeld 's nachts laat beklimmen, springstof aanbrengen en het beeld laat ontploffen, maar dat is uiteraard fictie).

    18-03-2006, 09:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ronde Van Vlaanderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze namiddag is er Milaan - San Remo op de buis maar hier op Bruggeblog krijgt u alvast een voorsmaakje van de Ronde van Vlaanderen.  Aan u om te ontdekken wie wie is.

    18-03-2006, 09:05 geschreven door Bruggeblog  
    17-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rembrandt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Allez, om vandaag toch maar in schoonheid te eindigen.  'k Zal niet zeggen dat 't een schilderij van Rembrandt is, maar 't is toch een Rembrandt.

    17-03-2006, 22:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandalisme aan het Muntplein (nogmaals)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Om de hoek is er een welbekend ijssalon.  Dit Muntplein met zijn bankjes rondom is de ideale pleisterplek voor sommigen om er hun ijsjes op te eten...  of toch ook weer niet.  In mijn archief heb ik een foto zitten waarop Maria van Bourgondië meegenieten mocht van een ijsje.  Het ijs droop van haar gezicht.  Ooit zal ik die foto eens tonen.  Maar ik vermoed dat de mannen van de ruimdienst van 't stad nog veel straffere verhalen vertellen kunnen die stuk voor stuk waar zijn.  Dit is dus al heel wat anders dan het brave, gecultiveerde Brugge dat u in gedachten had vermoed ik.



    17-03-2006, 22:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vandalisme aan het Muntplein
    Klik op de afbeelding om de link te volgen U denkt dat ik dit truqueer?  Bah neen, bijlange niet.  En om dat te bewijzen geef ik straks nog zo'n foto.

    17-03-2006, 22:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandalisme (aflevering zoveel...)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu aan het Muntplein.  Als het magere broertje van den Billy uit de pseudo-reality TV-reeks "16+" op Een toont dit kereltje hoeveel respect sommigen hebben voor het culturele patrimonium.
    Margaretha van Bourgondië, een standbeeld van de gekende kunstenaar Jules Lagae, moest er deze keer aan geloven.  De man draait zich om in zijn graf als hij dit ziet.

    17-03-2006, 22:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snaggaardstraat - graffiti (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    17-03-2006, 16:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snaggaardstraat - graffiti (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    't Kan ook een bedrijfsgebouw geweest zijn.  Wie het weet wat vroeger in dit gebouw gebeurde, laat het maar eens weten in een commentaarstukje.



    17-03-2006, 16:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snaggaardstraat - graffiti (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen U merkt het onderhand ook wel: qua artistieke waarde is hier weinig aan verloren gegaan in deze Verloren hoek door dit af te breken.  Alleen is het misschien jammer dat de jeugd daardoor tegenwoordig een speelterrein waar zij zich eens echt konden op uitleven minder heeft.  Maar akkoord: dit was duidelijk een staaltje van stadsverloedering waar Brugge korte metten mee gemaakt heeft.

    17-03-2006, 16:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.snaggaardstraat - graffiti (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Excuseer voor de mindere kwaliteit maar in die periode bezat ik voorlopig alleen nog maar een klein digitaal toestelletje.

    17-03-2006, 16:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.snaggaardstraat - graffiti
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze, en de volgende foto's werden genomen in dat voormalig schooltje tijdens de zomer van 2003, dus nog niet zo erg lang geleden.

    17-03-2006, 16:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snaggaardstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik wil nog eens terugkomen op mijn rubriek "graffiti".  Dan bent u er meteen ook definitief van verlost.  Op het einde van 't "Snakkerstratjie" aan de rechterkant, midden in de wijk de Verloren Hoek bevond zich tot voor kort naar  ik vermoed iets wat vroeger een schooltje moet geweest zijn.  Alles werd afgebroken en deze nieuwbouwgarages kwamen in de plaats.

    17-03-2006, 16:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pisdom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bedoelen ze hiermee het aldaar verzamelde prostaatclubje?
    Weerom: je moet niet zoeken naar het bord.  Het heeft er enkele maanden zo bijgestaan tot een snugger iemand vond dat men daar "Bisdom" mee bedoelde. 

    17-03-2006, 14:07 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ploef
    blog.seniorennet.be/ploef
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!