Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    31-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verlichting
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De stad Brugge heeft zijn eigen pseudo-antieke verlichtingspalen of gewoonweg -lampen.  Soms zit er zelfs niet eens een lamp in en staan of hangen ze er maar te staan of hangen als decorum om het schattige imago van deze stad te vervolmaken.  Let maar eens op die groene dingen (hier op deze foto links).  En let er dan ook eens op: hoe meer u naar het centrum, de Markt of de Burg, u gaat, hoe properder die dingen zijn.  Dit hier is op de hoek van de Haanstraat en de Wulfhagestraat, al iets verder weg van het centrum, dus deze openbare verlichting wordt maar om de zoveel jaar gekuist.  Maar soms is er privé-initiatief wat verlichting betreft en dat zien we hier rechts.  Kunstiger, stijlvoller, properder.  Eén serieus minpunt: die privé verlichting hangt voor wat ik noem een 'zwarte madonna'.  Eens was dit beeld maagdelijk blank, thans is het al jaren schandelijk zwart.

    31-05-2006, 08:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triatlon van Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Al van bij de eerste editie kon de kwarttriatlon van Brugge genieten van een massale belangstelling.

    31-05-2006, 08:28 geschreven door Bruggeblog  
    30-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 27
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals beloofd een nieuwe fotovraag.  Waar in Brugge is deze gedenkplaat te zien?
    Tip: zoek het niet te moeilijk.

    30-05-2006, 21:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlamingstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Er wordt beweerd dat de Halletoren tot 90 cm overhelt naar de kant Wollestraat, dat is het verlengde van deze straat hier rechtop.  Deze foto is niks getrukeerd.  Als u goed kijkt ziet u duidelijk dat de Halletoren wel degelijk overhelt naar links.  Nu in Pisa de scheve toren opnieuw rechtgetrokken is, is dit de echte scheve toren.  Net zoals in Pisa vroeger weten wij nu nog altijd niet goed op welke ondergrond de Halletoren gebouwd is.  Waarschijnlijk is het gebouw gezet op houten palen in zandgrond.  Geen nood voor wie de toren met zijn 366 treden beklimmen wil, er is nog altijd geen gevaar tot kantelen.

    30-05-2006, 19:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlamingstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor deze foto ben ik de Slegte binnengegaan.  Niks gekocht, wel wat gesnuffeld in de boeken over Brugge.  Dan naar de derde verdieping gegaan waar men een prachtig uitzicht heeft op de Vlamingstraat, het Provinciaal Hof en het Belfort.
    Ze mogen bij de Slegte hun ruiten wel iets beter poetsen, vind ik.



    30-05-2006, 19:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peerdenbrug
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jaarlijks worden meer dan een miljoen toeristen in de bootjes vervoerd.  Dat moet je verdienen, elke dag!

    30-05-2006, 18:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Salvators
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb eens goesting om wat klassiekers van Brugge te tonen met toch iedere keer een eigen touch.  Wat denkt u van deze Sint-Salvatorskathedraal.  Het doet me denken aan de lancering van een ruimteraket.  We zijn aanbeland op het moment vlak voor de lancering.  Een wolkenmassa ontwikkelt zich vanonderen.  De motoren trillen. Ten, nine, eight, seven, six, five, four, three, two, one, .... egnition.  En weg is de raket.    

    30-05-2006, 18:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Salvators (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Enkele minuten na de lancering.  De Sint-Salvatorskathedraal is verdwenen en geen haan die er naar kraait.

    30-05-2006, 18:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Simon Stevinplein
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een fotootje van gisterenavond.  In deze OLV-toren zat onlangs een koppel slechtvalken te broeden.  De renovatiewerken aan de kerk werden er zelfs een tijd voor stilgelegd.

    30-05-2006, 12:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 26 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is de eerste keer dat er voor u Bruggebloglezers 5 foto's nodig waren om uit te vissen waar in Brugge ik stond.  En toch herinner ik mij dat flater eens geschreven heeft dat hij, als hij van het station komt hier dikwijls per fiets passeert.
    Leo de Raedt bedoelde het goed met zijn Westmeers maar dit is wel degelijk Oostmeers, een straatje dat nog veel gebruikt wordt als men van het station naar de binnenstad wil.
    Het mariabeeld in de nis is een gepolychromeerde OLV van smarten.
    Vanavond is er een nieuwe fotovraag.

    30-05-2006, 09:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triatlon van Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 17 juni is het weer zo ver.  Dan springen enkele honderden atleten het water van de Langerei in voor 1 kilometertje zwemmen waarna nog een stukje gefietst en gelopen moet worden. 

    30-05-2006, 09:31 geschreven door Bruggeblog  
    29-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor gedaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is alweer gedaan met de meifoor.  Dit jaar was het een echte meifoor.  Begonnen in het begin van de maand en geëindigd op het einde van mei.  Op deze maandagavond toont nog een eenzame kermiswagen en het achtergelaten vuil dat hier gisteren nog een kermis stond.
    Aansluitend op mijn vorige artikels in verband met het spoorwegstation dat hier nog tot 1948 was wil ik u attent maken op de situatie hier ruim zestig jaar geleden.  De oudere Bruggebloglezers hebben het misschien nog gezien.  Voor de anderen, ikzelf incluis,  is het bijna niet voor te stellen dat hier vanuit de Hoefijzerlaan recht voor ons de (stoom-)treinen deze plaats binnen denderden.  Op de plaats waar ik deze avond stond was de overdekte galerij.  Rechts onmiddelijk naast mij en tot ver achter mij, tot daar waar nu het huidige Concertgebouw staat stond het indrukwekkend grote stationsgebouw. 

    29-05-2006, 21:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 26 (deel 5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo?  Zijn er nog Bruggelingen op het web?  Dat de eerste drie meer gedetailleerde foto's een stukje van Brugge tonen dat niet echt in het oog springt kan ik begrijpen maar vanaf nu kan er voor elke Bruggeling toch geen twijfel meer mogelijk zijn.  Waar is dit (met links nog altijd dat Mariabeeldje in die nis van de eerste foto)?  Het is voor de rapste. 

    29-05-2006, 21:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maquette spoorwegstation (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de kant van het Zand, waar ook de hoofdingang was.
    Als impressie geef ik u een klein stukje uit de Gazette van Brugge van 12 juli 1886 mee:

    "Plegtige inhuldiging der Brugsche spoorhalle.

    Gister morgend heeft alhier de plegtige inhuldiging plaats gehad der Brugsche nieuwe spoorhalle.  Om voor 't oogenblik in niet te veel bijzonderheden te treden over den bouwtrant, die overingens tot eere strekt van de bouwkundigen, zullen wij enkel in 't voorbijgaan vermelden dat de werken van de nieuwe spoorhalle in 1878 aangevangen wierden, volgens de plans van M. Schadde, die de beurs van Antwerpen oprichtte.  Zij werden voortgezet door MM. Lacroix en Bertaux van Brussel, die de overdekte halle opmaakten en door M. Lecapitaine van Brussel, die de ontvangstbureele voltooide, - dit alles onder het geleide van den bouwkundige M. Beyaert en van M. Seulen, afdeelingsoverste bij den ijzerweg van den Staat.  De gevels, die dreigden in te storten
    , werden afgebroken, schoormuren werden in de plaats opgericht en verscheidene wijzigingen aan de overdekte spoorhalle toegebracht.
    Dit gebouw komt wel overeen met de oude gebouwen van onze stad, die in de vijftiende eeuw opgericht werden.  Het is voorzien van een bevalligen toren; zijne twee wachtzalen met de schilderingen van M. Tony Marin, de gaztoestellen in gesmeed ijzer van M. Devooght onze stadsgenoot, zijn uitermate wel gelukt en leveren een prachtig geheel op.  ....."


    En dan volgt een hele litanie van de officiële opening.

    29-05-2006, 16:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maquette spoorwegstation (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik laat u nog twee keer meegenieten van dit prachtige schaalmodel van het spoorwegstation dat Brugge gekend heeft.  Dit is de kant van de Vrijdagmarkt.
    Het station moest uiteindelijk wijken voor een station aan de rand van de stad omdat er veel te veel klachten waren over de barelen aan de spoorwegovergang ter hoogte van de Smedenstraat die op den duur veel te lang dicht waren.  Het station en de spoorweg waren een te grote barrière tussen het ene deel van de stad en het andere.  Die klachten waren er al van aan het eind van de 19de eeuw en in 1899 al besliste het stadsbestuur om een nieuw station op te richten juist buiten de stadswallen aan de kant van Sint-Michiels.  Toch heeft het nog geduurd tot 1939 eer de Bruggelingen konden genieten van hun nieuwe station en tot 1948 eer het oude afgebroken werd.

    29-05-2006, 16:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maquette spoorwegstation
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op de tentoonstelling "van aardeweg tot ijzerweg" in Ronse, nog tot overmorgen te bezichtigen, staat een prachtige maquette van het tweede spoorwegstation die nog tot in 1948 op het Zand stond.  Vergelijk maar eens met de voorgaande foto.  Die vorige foto werd trouwens genomen vanop de uitkijk van het huis 'Belvédère' in de Smedenstraat (een huis uit 1838 maar gesloopt omstreeks 1950).  Men kwam op het idee om van bovenop het huis de mensen op hun gemak de bedrijvigheid aan het station te laten gadeslaan terwijl men er iets kon nuttigen.   Die belvédère zie je hier vooraan op deze maquette.

    29-05-2006, 11:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2e station te Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog op de tentoonstelling te Ronse toont men deze oude foto (uit de verzameling van onze Jaak Rau) van het imposante station dat in Brugge op het Zand in de plaats kwam van dat eerste stationnetje dat Ronse cadeau (!?!) kreeg.
    Dit nieuwe station, misschien het enige station ter wereld in neogotische stijl, werd gebouwd tussen 1879 en 1886 naar het ontwerp van architect J. Schadde.  Dit gebouw is nog blijven staan tot in 1948 alhoewel Brugge haar derde (en voorlopig laatste) station aan de rand met Sint-Michiels al in 1939 in gebruik was. 


    29-05-2006, 10:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1e station te Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze gravure is onderdeel van de expo 'van aardeweg tot ijzerweg' te Ronse en toont het eerste station te Brugge, datzelfde station dat nu nog altijd het station van Ronse is.

    29-05-2006, 09:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.van aardeweg tot ijzerweg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In Ronse loopt nog tot 31 mei de tentoonstelling 'van aardeweg tot ijzerweg'.  Dat is dus nog precies 2 dagen.  U zult zich nog moeten reppen wilt u het zien.  Het gaat over de geschiedenis van de spoorweg in Ronse, maar ook Brugge ontbreekt hier niet.  Eigenaardig dat in onze stad nooit melding werd gemaakt van deze tentoonstelling.

    29-05-2006, 09:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.station Ronse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag wil ik nog wat verder vertellen over Ronse.  Ronse is Brugge niet natuurlijk, maar ze hebben ons eerste station eerlijk gekregen en hier netjes heropgebouwd.  Het mag een unicum heten in de 19de eeuwse Europesegeschiedenis dat een gebouw zo maar honderd kilometer verder verplaatst werd.  Op een oude prentkaart merkt u hoe de situatie moet geweest zijn aan het eind van die 19de eeuw. 

    29-05-2006, 09:23 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    gille
    blog.seniorennet.be/gille
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!