Brusselse Spruiten
Inhoud blog
  • Stoofpot van spruitjes
  • Kerriesoep met spruiten
  • Spruitjes Champignontaartjes
  • Quiche van rijst met spruiten
  • spruitjesmousse

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Blog als favoriet !

    Heerlijke recepten met Brusselse spruiten
    23-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterse groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten:
    1/2 kg. bonen
    1/2 kg. spruiten
    1/2 kg. wortelen
     4 witloofstronken
    1 ui
     8 plakjes gerookt spek
    200 g. boter
    peper, zout, nootmuskaat
    suiker

    Bereiding:
    Kook de wortelschijfjes beetgaar in kokend water.
    Voeg zout toe. 
    Stoof in een kleine pan de fijngesnipperde ui, voeg de wortelschijfjes toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat. 
    Voeg suiker toe.
    Kook de spruiten juist gaar in kokend water, spoel ze af onder koud stromend water en laat ze uitlekken.
    Verhit de boter in een braadpan en bak ze lichtjes bruin.
    Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
    Kook de boontjes  juist gaar in kokend water.
    Spoel ze af onder koud stromend water en laat ze uitlekken.
    Rol per 10 op in spek.
    Plaats ze gedurende 10 minuten in de oven op 180°.
    Kook ook het witloof gaar, maar gebruik zo weinig mogelijk water.
    Laat het uitlekken.
    Verhit de boter in een braadpan en bak het witloof lichtjes bruin, kruid met peper en zout.

    Een zeer lekkere winterse combinatie!

     

    23-12-2008, 15:04 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjes in sinaasappelboter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een heel lekkere manier om spruitjes klaar te maken.  Een vriendin van mij verraste mij er op een dag mee. 
    Ze diende de spruitjes op met eend à l'orange. 
    Echt lekker!


    Ingrediënten:
    750 gram kleine spruitjes
    1 sinaasappel (liefst bio!)
    25 gram boter
    2 theelepels shoarmakruiden
    zout

    Bereiding:
    Maak de spruitjes schoon en kruis de stronkjes in.
    Boen de sinaasappel goed schoon en rasp de helft van de schil.
    Snijd een dun stukje schil af en snijd dit in flinterdunne reepjes.
    Pers de sinaasappel uit.
    Smelt de boter; schep de geraspte sinaasappelschil en de shoarmakruiden erdoor.
    Schep de spruitjes erdoor en voeg het sinaasappelsap en wat zout toe.
    Smoor de spruitjes in een gesloten pan op heel zacht vuur in ca. 20 minuten gaar.
    Schep ze af en toe om en voeg zonodig een scheutje water toe.
    Neem de deksel van de pan en verwarm de spruitjes al omscheppend tot het vocht verdampt is en de spruitjes alleen omhuld zijn door een glanzend laagje boter.

    22-12-2008, 21:00 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    19-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjes à l'Auvergne.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik ben bezig een paar oude dozen met tijdschriften op te ruimen. 
    Ik moest echt wel lachen toen ik in één ervan dit recept vond voor spruitjes à l'Auvergne.

    Ingrediënten:
    1 literblik spruitjes
    1 halveliterblik hele kastanjes
    1 blikje tomatenpuree
    2 soeplepels boter.

    Bereiding:
    Laat de spruitjes uitdruipen, bruineer ze in de koekenpan met wat boter.
    Laat de kastanjes uitdruipen en maak ze warm in de tomatenpuree.
    Leg de spruitjes midden op een schaal en de kastanjes er omheen.

    Spruitjes in blik, dat bestaat vast niet meer, denk ik, maar HAK heeft ze nog steeds in glas!

    19-12-2008, 20:50 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpotje met hete spruiten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag een Hollands recept.

    Ingrediënten:
    1,5 pond varkensvlees
    boter
    3 tomaten
    3 uien
    knoflook
    currie saus
    ketjap manis
    sambal
    spruiten

    Bereidingswijze:
    Snijd het vlees in kleine stukjes en bak het licht bruin.
    Kook ondertussen de spruitjes.
    Snijd dan de uien en de tomaten in stukjes en voeg die toe aan het vlees.
    En dan twee afgestreken theelepels sambal, 1 flinke scheut currie saus en 3 scheuten ketjap manis en twee teentjes knoflook toevoegen.
    Gooi daarna de gekookte spruiten bij het vlees.
    Als het kookt, laag zetten en deksel op de pan.
    Wel steeds roeren anders brand het aan.
    Laat het geheel ± 15 min sudderen, zodat de smaak lekker in de spruiten trekt.

    18-12-2008, 00:00 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjessoep met spek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De combinatie van spruitjes met spek is steeds heel lekker, dus vandaag heb ik een feestelijke spruitjessoep.

    Ingrediënten:
    350 g spruitjes
    een handvol spekblokjes
    2 aardappelen
    1 grote ui
    1,5 l magere groentebouillon
    peper en zout
    nootmuskaat.

    Bereiding:
    Blancheer de spruitjes in gezouten water gedurende 1 minuut.
    Schep de spruitjes uit de pan en laat nu ook de spekblokjes blancheren gedurende 2 minuten.
    Snijd de spruitjes doormidden.
    Doe ze met de geschilde aardappelen en de gesnipperde ui in een grote pan en overgiet ze met de groentebouillon.
    Breng aan de kook en laat 25 minuten zachtjes koken.
    Mix de soep en breng ze op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
    Verdeel de spekblokjes over soepkommetjes en giet er de soep over.
    Versier desgewenst met blaadjes zuring of takjes kervel.

    17-12-2008, 00:00 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    16-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjes met Gorgonzola
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het was alweer een tijdje geleden dat ik zelf nog spruitjes gegeten had.  Dus vandaag stonden er spruitjes in Gorgonzolasaus op het menu.

    Ingrediënten:
    500 gram spruiten
    1 eetlepel olijfolie
    3 sjalotten, fijngesneden
    1 theelepel bloem
    150 mililiter melk
    150 gram gorgonzola (blauwaderkaas )

    Bereiding:
    Maak de spruitjes schoon, verwijder het stronkje en de buitenste blaadjes.
    Kook de spruitjes in ruim water met wat zout in 15 minuten beetgaar.
    Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de sjalotten op laag vuur in 5 minuten glazig.
    Strooi er de bloem en vers gemalen peper naar smaak over.
    Schenk de melk bij de sjalotten.
    Breng de melk aan de kook en laat het geheel 3 minuten zachtjes koken.
    Verbrokkel de kaas en roer hem door de warme melk.
    Laat de kaas al roerend smelten, zodat een mooie, dikke gebonden saus ontstaat.
    Laat de saus nog even inkoken als die nog te vloeibaar is.
    Doop ter controle een lepel in de saus.
    De saus heeft de juiste dikte als hij op de achterkant van de lepel blijft hangen.
    Giet de spruitjes af, doe ze over in een schaal en schenk de saus erover.

    16-12-2008, 21:27 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruiten ijsjes / brussels spruitenmandje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na paarse spruiten is er nu ook ... spruitjes ice cream!
    Een Londonse chef kwam op het idee om spruitjes ijs te maken.
    Je kunt het volledige artikel hier lezen (in het engels)

    Voor de meer 'normale' koks onder ons: vandaag een recept van Piet Huysentruyt: een brussels spruitenmandje.

    Ingrediënten:
    500 gr spruiten
    500 gr aardappeln
    2 tomaten
    2 eetlepels gehakte peterselie
    400 gr gehakt
    1/2 l kippenbouillon
    curry
    100 gr kippenlevertjes
    sjalotjes

    Bereiding
    :
    Snij de aardappelen in blokjes, pel en ontpit de tomaten en was de spruiten.
    Voeg alles samen met de bouillon en wat curry en laat zachtjes sudderen
    Rol het gehakt in bolletjes en voeg die bij de bouillon.
    Voeg er de kippenlevertjes bij.
    Laat alles garen en werk af met peterselie

    15-12-2008, 13:37 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (5 Stemmen)
    13-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsfilet met spruitjes, champignons en pompoengratin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Omdat we richting kerstmis en nieuwjaar gaan hebik vandaag nog een feestelijk menu met spruitjes voor u.

    Ingrediënten:
    2 lamsfilets (ongeveer 800 gram vlees)
    500 gram bruine Parijse champignons
    500 gram spruitjes
    een kleine, liefst biologisch geteelde pompoen
    2 sjalotjes
    20 dl kalfsfond
    het sap van een halve citroen
    een eetlepel droge Provençaalse kruiden
    1 teentje look

    Bereiding:
    Paddestoelen
    : snipper de sjalotjes, snijd de paddestoelen in plakjes.
    Stoof ze samen in boter.
    Overgiet met de kalfsfond en laat even inkoken.
    Kruid met peper en zout en bestrooi met gehakte peterselie.
    Spruitjes: kook de schoongemaakte spruitjes in gezouten water beetgaar.
    Stoof ze op in wat boter, kruid met peper, zout en flink wat nootmuskaat.
    Pompoengratin: verwijder de schil en de zaadjes van de pompoen, snijd het vruchtvlees in fijne reepjes.
    Beboter een vuurvaste schaal, schik de pompoenreepjes dakpansgewijs in de schaal.
    Strooi wat peper en zout en besprenkel met het sap van de halve citroen.
    Vermeng 50 gram zachte boter met de Provençaalse kruiden en bestrijk hiermee de pompoen. Laat in een warme oven in ongeveer 25 minuten gaar worden.
    Lamsfilets: wrijf de filets in met look.
    Bak ze in de boter.
    Het vlees moet binnenin nog sappig en roze zijn.

    13-12-2008, 19:22 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    12-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ree met schorseneren, spruiten en rode biet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag een super lekker en feestelijk recept van Wouter Keersmaekers.  Er is een beetje werk aan, maar het is absoluut de moeite!

    Ingrediënten:
    1 reefilet van 800 g
    1 gekookte aardappel
    2 schorseneren
    25 spruiten
    2 rode bieten, gekookt
    broodkruim
    peper en zout
    1 soeplepel fijngesneden truffel
    1 dl truffeljus
    1 flesje Rodenbach-bier
    1 dl kalfsfond

    Bereiding:
    Kook de spruiten en schorseneren beetgaar, laat schrikken onder koud water.
    Lepel met een parisienneboortje 25 bolletjes uit de rode biet.
    Plet de aardappel.
    Meng met broodkruim, de gehakte truffel en truffeljus tot een mooie dikke pasta.
    Bak de reefilet, haal 'm uit de pan en laat rusten.
    Blus de pan met het bier, wat truffeljus en kalfsfond.
    Laat inkoken tot een gladde saus.
    Verdeel de fijngesneden truffel over het vlees en laat dit kleuren in een voorverwarmde oven van 180°C.
    Bak de schorseneren, spruiten en rode biet kort in boter.
    Snij de reefilet in dikke plakken, schik ze op de borden en leg er de schorseneren, spruiten en bolletjes rode biet rond.
    Werk af met de saus.

    Tip: U kunt de geplette aardappel mengen met alleen broodkruim en op smaak brengen met olijfolie en truffelolie.

    12-12-2008, 16:35 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    11-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bosduiffilet met torentje van Brusselse spruitjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag een recept van restaurant Jan Breydel in Roksem.

    Ingrediënten:
    Bosduiffilet
    Spruiten
    peper en zout
    muskaatnoot
    room
    rode wijn
    boter
    fond

    Bereiding:
    puree van spruitjes
    : spruiten schoonmaken en in kokend water met wat zout laten gaarkomen. De groente fijnmalen met cutter, toevoegen van peper,zout,muskaatnoot en room.

    De bosduiffilet 2 min. bakken aan beide zijden. De pan deglaceren met wat rode wijn en samen met de fond laten inkoken, opmonteren met klontje boter.

    Torentje van spruitjes op bord, bosduiffilet in fijn sneetjes op bord schikken en overgieten met de saus

    Ik moet bekennen dat ik zelf niet kan vertellen hoe dit smaakt omdat ik geen duif eet.  Maar een vriendin van mij is in Jan Breydel gaan eten en ze was super enthousiast over dit gerecht.

    Ik weet dat ik het al eerder gevraagd heb maar ga het toch nog eens herhalen.  Wat vinden jullie van deze recepten?  Koken jullie ze ook of worden ze alleen gelezen?  Ik heb honderden recepten met spruiten, dus wil ik heel graag van jullie weten welke recepten je het tofste vind: wil je soepen, of gratin schotels of ???????

    11-12-2008, 17:50 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    10-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruiten en noodles
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Opnieuw een gerecht met pasta.  Deze keer spruitjes met noedels.  Ik heb het onlangs gevonden en gisteren klaar gemaakt.  Ik vind het maar zozo, maar mijn dochter die nam twee porties!  (oef, nog een manier waarop zij spruiten eet!)

    Ingrediënten:
    1 ui
    250 g spruiten
    Groentenbouillon
    een pak noedels (naargelang uw keuze)
    1 rode paprika
    zoute sojasaus
    peper

    Bereiding:
    Uitje bakken, spruitjes erbij, roerbakken, dan beetje bouillon erbij en kort koken.
    Steeds als het droog raakt een beetje bouillon erbij.
    Intussen noodles gaar koken, ongeveer drie minuten.
    Als de spruitjes gaar maar nog wel stevig zijn, en de bouillon nog maar een laagje is , wat paprika erbij bakken.
    Kruiden met zoute sojasaus en zwarte peper.
    Dan de noodles erbij en nog even goed bakken zodat de noodles de saus een beetje opnemen.

    Recept met dank aan Jasja.

    10-12-2008, 12:28 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    09-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komt het water je nu ook niet in de mond??
    .

    09-12-2008, 09:19 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    08-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse Spruiten à la Greque
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit recept heb ik van een Engelse vriendin.  Het is niet echt mijn smaak omdat ik bij à la Greque eerder de associatie lag naar Champignons à la Greque.  Maar mijn vriendin wil haar spruiten alleen maar op deze manier.  Wat kan je anders verwachten van iemand die azijn op haar frieten giet

    Ingrediënten:
    4 koppen water
    3 pond brusselse spruiten
    3 koffielepels rode wijnazijn
    2 theelepels geraspte citroenschil
    sap van een citroen
    zout en peper naar smaak
    1/3 kop fijngehakte verse peterselie
    1/4 kop pimiento (optioneel)

    Bereiding:
    In het water aan de kook in een grote pot.
    Doe de spruiten in de pot, bedek ze met water tot ze net onder staan en kook ze gedurende maximaal 7 minuten.
    Terwijl de spruiten koken maak je de saus.
    Meng de azijn, de citroenschil, het citroensap, zout, peper, peterselie en eventueel pimiento in een klein kommetje.
    Giet de spruiten af.
    Doe ze in een opdienschaal en giet er de saus over. Goed mengen en opdienen.

    08-12-2008, 08:45 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    07-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag recept voor een heerlijk romige spruitensoep.

    Ingrediënten:
    2 eetlepels geschaafde amandelen
    0.75 liter groentenbouillon
    2 eetlepel room
    1 eetlepel olie
    500 gram spruiten
    1 kleine ui
    1 eetlepel wijn wit (of een scheutje)


    Bereiding:
    Maak de spruiten schoon, was en halveer ze.
    Pel de ui en hak deze fijn.
    Verhit de olie, fruit de ui goudgeel, voeg de spruiten toe en bak ze al roerende 2-3 minuten mee. Schenk de bouillon erbij, breng het geheel aan de kook en laat de soep circa 12-15 minuten koken tot de spruiten gaar zijn.
    Neem de spruiten uit de pan, pureer ze en doe de puree terug in de pan.
    Voeg de wijn, de room en peper en zout naar smaak toe.
    Rooster de geschaafde amandelen in een pan.
    Bestrooi de soep met de geroosterde, geschaafde amandelen.

    07-12-2008, 13:20 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    06-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjes met spek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag een heel eenvoudig receptje.

    Ingrediënten:
    500gr. spruitjes
    150gr. gezouten spek (blokjes)
    klontje boter (melkerijboter)
    peper en zout

    Bereiding:

    Na het reinigen laat je de spruitjes koken in lichtgezouten water tot ze gaar zijn.
    Giet de spruitjes in een vergiet en laat ze even uitlekken.
    Laat de boter smelten in een pannetje en doe er de spruitjes en het spek bij en kruid met peper en zout. (let op met zout, spek is al vrij zout!!)
    Bak alles een 2 à 3 min. op terwijl je regelmatig omroerd.
    Dien onmiddellijk op

    06-12-2008, 19:24 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (28 Stemmen)
    05-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quiche met spruitjes en champignons
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    5 plakken bladerdeeg (10 x 10 cm),diepgevroren
    ca. 2 eetl. bloem, gezeefd
    4 eetl grof kruim van droog brood of beschuit (liever geen paneermeel)
    350 g kleine spruitjes, schoongemaakt
    zout
    ca. 50 g boter
    50 g sjalotjes, gesnipperd
    2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt
    250 g kleine champignons, schoongemaakt
    3 grote eieren
    3,5 dl room
    witte peper uit de molen
    nootmuskaat
    50 gr. geraspte belegen goudse kaas.  

    Bereiding:  
    Laat het bladerdeeg ontdooien.
    Beboter intussen een quiche-, vlaai- of springvorm met een middellijn van 26 a 28 cm.
    Leg de deegplakken op elkaar.
    Rol ze op een met wat bloem bestoven werkvlak met een eveneens met bloem bestoven deegroller uit tot een ronde plak met een middellijn van ca. 32 cm.
    Bekleed de bodem en de wand van de vorm ermee.
    Prik met een vork gaatjes in de deegbodem.
    Zet de vorm daarna tot verder gebruik in de koelkast.
    Zet de spruitjes op met ruim kokend water met wat zout.
    Laat de spruitjes 7 a 8 min. koken.
    Stort ze daarna op een zeef en laat ze uitlekken. afkoelen en zoveel mogelijk opdrogen.
    Verhit een wok en laat er 30 gr. boter in smelten.
    Laat de boter even door de pan walsen. Temper de warmtebron.
    Fruit de sjalotten 2 min.
    Voeg de knoflook en champignons toe. Laat alles, onder voortdurend roeren en omscheppen 4 a 5 min. bakken.
    Schep daarna de spruitjes erdoor. Laat ze ongeveer 3 min.zachtjes meebakken.
    Stort alles op een grote zeef of in een vergiet. Laat alles uitlekken en afkoelen.
    Klop intussen in een kom eieren en room goed los.
    Voeg zout, peper en nootmuskaat toe.
    Bestrooi de deegbodem zo gelijkmatig mogelijk met brood- of beschuitkruim.
    Verdeel spruitjes en champignons erover.
    Schenk er vervolgens het roommengsel over.
    Bestrooi met geraspte kaas.
    Plaats de vorm iets onder het midden in de voorverwarmde oven (200° C).
    Reken voor de baktijd ongeveer 50 a 55 min.
    Leg wanneer de bovenzijde van de quiche wat te donker wordt een velletje aluminiumfolie erop.

    05-12-2008, 21:46 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    04-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode Spruiten !!!

    Vandaag geen spruitenrecept, zoals je reeds gewend bent, want ik sta gewoon te springen om dit met je te delen.
    Het nieuwste op de markt zijn: RODE spruiten.  Ik geloofde mijn eigen ogen niet!
    We zitten blijkbaar in de 'kleurenperiode', roze pompelmoezen, gele kiwi's en nu zijn er dus rode spruiten...

    En ik moet nog toegeven dat ik super benieuwd ben hoe ze zullen smaken.
    Dus ... heb ik een pakje zaad gekocht via Amazon. De prijs viel super goed mee.
    Ik hou je op de hoogte

    (ps via onderstaande link kan je het zaad bestellen)





    04-12-2008, 10:10 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    03-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpot van spruitjes

    Ingrediënten:
    1,5 bouquet garni
    boter
    75 cl vleesbouillon
    3 wortels
    750 gram aardappelen
    gehakte peterselie
    5 uien
    peper
    1,5 kg Brusselse spruitjes
    1200 gram riblappen

    Bereiding:
    Bereid de groenten, schil de aardappelen en snijd ze in grove blokjes, maak de spruitjes schoon, pel de uien, snijd ze in vieren en snijd de wortelen in schijfjes.
    Breng de bouillon aan de kook.
    Snijd het vlees in grove stukken.
    Braad het in een grote stoofpot in de boter, voeg de aardappelen, de wortelen, de uien en het kruidentuiltje toe en leng aan met een deel van de bouillon.
    Kruid alleen met peper, geen zout.
    Na tien minuten pruttelen op een zacht vuurtje met het deksel op de pan, legt u de spruitjes in de stoofpot.
    Laat nog 20 minuten verder pruttelen en voeg ondertussen eventueel nog wat bouillon toe zodat de groenten bedekt zijn.
    Heet opdienen, bestrooid met gehakte peterselie.

    Recept met dank aan Ronan van Laere

    Oproep: ondertussen zie ik dat bijna 150 mensen dit blog bekeken hebben.  Dat is heel leuk, maar wat ik nog VEEL leuker vind is: heb je de recepten uitgeprobeerd?  Vond je ze lekker?  Welke recepten wil je nog meer?
    Enkel als ik weet wat jullie lekker vinden, kan ik je toffe recepten doorgeven.  Dus ... graag een reactie!

    03-12-2008, 10:57 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (12 Stemmen)
    02-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta met spruiten
    Dit was de enige manier om mijn dochter spruiten te doen eten: het opdienen met spaghetti!!

    Ingrediënten:
    300 g brusselse spruiten
    100 g gesneden prei
    1/2 rode paprika
    2 eetlepels boter
    2 eetlepels saffloer olie
    1 eetlepel soya saus
    peterselie
    geraspte kaas


    Bereiding:
    Kuis de spruiten, snij de onderkanten er af en kook of stoom de spruiten kort tot ze gaar zijn.
    Giet ze af en zet apart.
    Verwarm de boter met de olie in een pan en stoof de prei.
    Voeg de paprika en de spruiten toe, braad ze mee tot de buitenkant van de spruitjes een gouden kleur heeft.
    Voeg de soyasaus toe, draai het vuur uit en zet een deksel op de pan.
    Ondertussen kook je de pasta.
    Als de pasta klaar is, giet je hem af, doe je hem in een kom en meng je de peterselie en gemalen kaas er onder door.
    Diep op in diepe borden en schep de groenten er boven op.

    Heb jij nog andere manieren om kinderen spruiten te doen eten?

    02-12-2008, 19:33 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    01-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitentaart met Brie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ingrediënten:
    6 plakjes diepvries bladerdeeg
    500 gram spruitjes
    bloem om te bestuiven
    1 stuk brie
    3 eieren
    1 beker crème fraîche (200 ml)
    1 eetlepel bouillonpoeder
    50 gram gezouten cashewnoten


    Bereidingswijze:
    Laat het bladerdeeg ontdooien.
    Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hetelucht 180 graden Celsius).
    Maak de spruitjes schoon.
    Kook ze in weinig water in ca. 5 minuten beetgaar.
    Bestuif het werkvlak met bloem.
    Leg de plakjes deeg op elkaar.
    Rol ze uit tot een lap die 4 cm groter is dan de ovenschaal.
    Leg de deeglap in de ovenschaal en vouw het overhangende deeg terug, zodat een dubbele rand ontstaat. Druk deze stevig aan.
    Klop eieren, crème fraîche en het bouillonpoeder los in een kom.
    Halveer de spruitjes en verdeel ze over de taartbodem.
    Strooi de cashewnoten erover.
    Schenk het eimengsel erover.
    Snijd de brie in plakken. Leg deze op de taart.
    Bak de spruitjestaart midden in de oven in ca. 45 minuten gaar.

    01-12-2008, 21:19 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    allerlei
    blog.seniorennet.be/allerle

    Rondvraag / Poll
    Welke recepten wenst u te zien
    Ovenschotel
    Soep
    Oosters
    Stoemp
    Pasta
    Wok
    Andere
    Bekijk resultaat



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!