Ingrediënten: 600 g kleine spruitjes zout 3 cm verse gemberwortel 1 ui 2 teentjes knoflook 250 g champignons 2 eetlepels neutrale (wok)olie 500 g verse gambas 1/2 dl droge Sherry 2 eetlepels sojasaus 2 eetlepels vissaus (versgemalen) peper 2 bosuitjes 1/2 eetlepel geroosterd sesamzaad
Bereiding: Kook de schoongemaakte spruitjes ± 5 minuten in water met zout. Rasp intussen de geschilde gemberwortel en snijd de ui en de knoflook fijn. Halveer de champignons. Giet de spruitjes af en laat ze goed uitlekken. Verhit een wok en voeg de olie toe. Roerbak de ui met de knoflook en de gember 1 minuut. Voeg de gambas toe en bak ze al omscheppend 5 minuten. Schep de champignons en spruitjes erdoor en roerbak alles nog ± 5 minuten, tot de gambas net gaar zijn en de spruitjes nog een knapperige beet hebben. Voeg de Sherry, de sojasaus, de vissaus en peper naar smaak toe en verwarm nog 1 minuut. Bestrooi de geroerbakte spruitjes met de in schuine ringetjes gesneden bosui en het geroosterd sesamzaad. Lekker met roerbakmie.
Ingrediënten: 300 gram spruitjes 60 ml yoghurt 60 ml zure room 1 el gehakte verse dille of 1 tl gedroogde dille snufje zout, versgemalen zwarte peper 125 g pasta (penne of spirali) 15 g boter
Bereiding: Meng de yoghurt in een kommetje met de room, dille, het zout en wat peper en zet de kom weg. Breng in een grote steelpan 3 liter water aan de kook en kook de pasta al dente (beetgaar) volgens de gebruiksaanwijzing. Giet intussen 3 cm water in een andere steelpan, zet er een stoommand in en breng het water aan de kook. Doe de spruitjes in de stoommand, leg de deksel op de pan en stoom de spruitjes in ongeveer 5 min. gaar. Giet de pasta af wanneer hij gaar is en schep hem om met de boter. Roer er dan de spruitjes en het yoghurt-roommengsel door. Schep het geheel vervolgens over op een verwarmde schaal en dien dan onmiddelijk op.
Ingredienten: 500 gram spruitjes 250 gram pasta naar keuze 125 gram spekreepjes 1 rode paprika. 2 uien 2 teentjes knoflook. 3 eetlepels olijfolie 200 ml room culinair Zout en peper naar smaak
Bereiding: Zaden verwijderen uit paprika en in blokjes snijden. Knoflook en uien pellen en in blokjes snijden. Kook spruitjes 8 min. beetgaar. Kook pasta volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Wok verhitten, olie toevoegen en verhitten. Spekreepjes naar eigen keuze toevoegen. Dan paprika, uien en knoflook fruiten. Voeg dan de spruitjes toe. 2 min. al roerend omscheppen, dan de room toevoegen en al roerend omscheppen totdat de saus gebonden is. Serveer de pasta apart of meng het door het gerecht.
Bereiding:
Zet een pan water met zout op en breng het aan de kook.
Maak de spruitjes schoon en ca 5 minuten beetgaar koken in het kokend water. Doe de spruiten in de vergiet.
Afspoelen onder koud water en goed laten uit lekken.
Snijd de salami in stukjes.
Verhit in een wok 2 eetlepels olijfolie
en bak de aardappelballetjes in ca 5 minuten bruin., voorzichtig omscheppend.
Pel de knoflook en pers deze uit boven de aardappels.
Fruit het ca 1 minuut mee. Maak de ui schoon en fruit deze ook even aan.
Voeg de spruitjes toe en bak deze 2 minuten mee.
Doe nu de salamistukjes erbij en bak dit 1 minuut mee.
Schep alles voorzichtig door elkaar.
Voeg als laatste de cashewnoten erbij.
Maak het op smaak met nootmuskaat en peper en eventueel zoete chili saus of kaassaus.