Brusselse Spruiten
Inhoud blog
  • Stoofpot van spruitjes
  • Kerriesoep met spruiten
  • Spruitjes Champignontaartjes
  • Quiche van rijst met spruiten
  • spruitjesmousse

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Blog als favoriet !

    Heerlijke recepten met Brusselse spruiten
    11-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitenstrudel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    1 vel filodeeg
    25 gr geklaarde boter (boter smelten, gesmolten boter op een warme plaats laten staan zodat de onreinheden (wei)kunnen bezinken. Het schuim verwijderen. Met behulp van een pollepel het botervet van de onreinheden scheiden.)
    150 gr spruitjes
    10 gr boter
    1 sjalotje genipperd
    10 gr licht gerookt spek,fijn gesneden
    2 knoflooktenen
    50 ml room
    zout,peper,nootmuskaat

    Voorbereiding:
    Oven verwarmen op 200C

    Bereidingswijze:
    Maak de spruitjes schoon en blancheer ze in ruim water met zout beetgaar.
    Snijd de spruitjes in plakjes en fruit deze samen met het sjalotje,spek en de knoflook lichtjes aan.
    Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
    Besmeer het filodeeg met geklaarde boter en vouw dubbel.
    Leg in het midden de spruitenmassa en rol het geheel nu strak op en besmeer de strudel ook van buiten met geklaarde boter.
    Bak ze in een oven van 200C gedurende 10 min.

    Eentje van mijn dochter: 't is groen en het rijdt paard ......................... een spruiter!

    11-01-2009, 19:58 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehakt onder een groen dakje van spruitjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    250 g rundergehakt
    1 ui
    3 worteltjes
    stukje knolselderij
    2 eetlepels fijngehakte peterselie
    ½ glas bouillon van een blokje
    blikje gepelde tomaten
    600 g spruitjes
    1 el. roomboter
    zout en peper
    1 theelepel suiker
    200 g geraspte kaas

    Bereiding:
    Ui pellen en snipperen. Worteltjes schoonmaken en raspen.
    Knolselderij schoonmaken en raspen.
    Spruitjes schoonmaken.
    Gepelde tomaten uitlekken en in stukjes snijden.
    In een grote koekenpan of wok gehakt roerend aanbraden tot het een mooie kleur heeft gekregen.
    Ui en geraspte groenten toevoegen.
    Ca. 10 min. zachtjes verwarmen onder roeren.
    Daarna de tomaten en de bouillon erbij doen.
    Op smaak brengen met zout en peper.
    Spruitjes met een klontje roomboter ca. 5 min. bakken onder goed roeren.
    Daarna 1 dl. water toevoegen + wat zout en een theelepeltje suiker.
    Deksel op de pan en ca. 10 tot 15 min. laten stoven. Vocht afgieten.
    Verwarm de oven voor op 200 °C.
    Doe in een ovenschotel ( 20x15 cm) eerst het gehaktmengsel en daarna de spruitjes.
    Bestrooi met de geraspte kaas.
    Plaats de ovenschotel in het midden van de oven en laat het geheel gedurende 20 min. goudbruin worden.

    10-01-2009, 13:54 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    09-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterstoemp met kruidige uiensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In magazine PUUR van deze maand kwam ik vandaag dit recept tegen.  Ik heb het wel nog niet uitgeprobeerd.

    Ingrediënten:
    8 grote aardappelen
    2 aardperen
    melk
    boter
    1 laurierblad
    300 g spruitjes
    400 g spek
    peper, zout, nootmuskaat

    Voor de uiensaus:
    2 dikke uien, in ringen gesneden
    1 eetlepel boter
    2 teentjes knoflook, gehalveerd
    1 eetlepel suiker
    1 steranijs
    enkele jeneverbessen
    5 cl azijn
    3 dl groentenbouillon

    Bereiding: 
    Stoof de ui met de look, steranijs en jeneverbessen gaar in de boter.
    Strooi er de suiker over en laat karameliseren.
    Blus met de azijn en de groentenbouillon en laat op een zacht vuurtje inkoken tot alle vocht verdampt is.
    Schil de aardappelen en aardperen en snij ze in even grote stukken.
    Kook ze gaar in de melk met een laurierblaadje.
    Giet af en hou de kookmelk even apart.
    Kook ondertussen ook de spruitjes gaar en hak ze grof.
    Stamp de aardappelen en aardperen fijn met een beetje kookmelk en wat boter.
    Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en schep er de spruitjes onder.
    Serveer met de uiensaus en krokant gebakken spek.

    09-01-2009, 18:35 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjestaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Omdat ik voor kerst oa een nieuwe quichevorm heb gekregen wilde ik hem vandaag uitproberen.

    Ingrediënten:
    5 plakjes bladerdeeg
    beetje boter om in te vetten
    500 gram spruitjes
    een rode paprika
    200 ml room
    4 eieren
    Kruiden naar keuze
    geraspte kaas

    Bereiding:
    Na het schoonmaken van de spruitjes wok je ze in ruim olie kort, en voeg de kleingesneden rode paprika toe.
    Dit nog even doorwokken en dan op smaak maken met kruidennaar keuze.
    De ingevette quichevorm bekleed je met het bladerdeeg.
    Beleg hem dan met de spruitjesmix.
    Klop 4 eieren met de room en voeg peper en zout toe.
    Dit mengsel gaat over de spruitjes.
    Bestrooien met geraspte kaas.
    Wil je liever geen vegetarische versie, dan kan je er ook stukje ham of blokjes spek overheen gooien.
    In de oven tot de eieren gestold zijn en de quiche stevig voelt.

    08-01-2009, 13:09 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    07-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjes met pompoen en seitan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag een vegetarisch recept van de Wassende Maan

    Ingrediënten:
    400 g spruitjes
    400 g pompoen
    2 uien
    250 g seitan
    4 cl olijfolie (extra vierge)
    peper
    nootmuskaat

    Bereiding:
    Maak de pompoen schoon en snij hem (met schil) in kleine stukjes.
    Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
    Snipper de ui.
    Verwarm de helft van de olijfolie en fruit de ui.
    Voeg de spruitjes toe en laat ze zachtjes meebakken.
    Voeg een bodem water toe, zet een deksel op de pan en stoof de spruitjes op een zacht vuur gaar.
    Voeg na ongeveer 5 minuten de pompoen toe en laat het geheel verder gaar stoven.
    Breng op smaak met peper en muskaatnoot.
    Snij intussen de seitan in dunne reepjes.
    Verwarm de rest van de olijfolie en bak de seitanreepjes tot ze korstig zijn.
    Roer de seitan door de gare groenten en laat het geheel nog even zachtjes bakken.


    07-01-2009, 08:57 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    06-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjes met banaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag heb ik een Indonesisch recept voor u.

    Ingrediënten:
    500 g spruitjes
    zout
    1 eetlepel olie
    2 bananen
    1/2 theelepel gemberpoeder
    1/2 eetlepel ketjap manis
    1 eetlepel geraspte kokos

    Bereidingswijze:
    Maak de spruitjes schoon en kook ze met een snufje zout in ruim water in 10-15 minuten gaar
    Snij de bananen in plakjes.
    Verhit de olie in een koekepan en voeg de plakjes banaan en gemberpoeder toe.
    Laat de banaan even bakken
    Giet de spruitjes af.
    Doe de spruitjes in een schaal, schep de banaan en de ketjap er voorzichtig door, en strooi de geraspte kokos erover.
    Lekker met rijst en sate.

    Recept met dank aan kookboek.nl

    06-01-2009, 22:24 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    05-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ribbekens met Brusselse spruiten en gueuze
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze keer heb ik een recept van Pierre Balthazar, Chef van de European Council en uitstekende kok,  voor je.

    Ingrediënten:
    2 kg ribbekens
    150 gr boter
    1 fles gueuze
    1 gehakte ui
    600 gr spruiten
    200 gr wortelen
    200 gr boterrapen
    1 ontkorste snee wittebrood bestreken met mosterd
    800 gr vastkokende aardappelen (Nicola, Florenville)
    peper, zout, muskaatnoot

    Bereiding:
    Laat de ribbekens aan alle kanten mooi kleuren in de boter.
    Deglaceer de braadjus met gueuze en evenveel water en voeg er de gehakte ui, spruiten, in plakjes gesneden wortelen en blokjes raap bij.
    Leg het brood met de mosterd naar onderen op het vlees.
    Deze zorgt voor de binding van de saus tijdens het stoven.
    Laat op een laag pitje 45 minuten sudderen.
    Voeg er de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen bij en laat nog ongeveer 15 minuten stoven tot de aardappelen gaar zijn.
    Serveer in een sierschotel.

    05-01-2009, 11:29 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Archief per week
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    cobaboer
    blog.seniorennet.be/cobaboe

    Rondvraag / Poll
    Welke recepten wenst u te zien
    Ovenschotel
    Soep
    Oosters
    Stoemp
    Pasta
    Wok
    Andere
    Bekijk resultaat



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!