Brusselse Spruiten
Inhoud blog
  • Stoofpot van spruitjes
  • Kerriesoep met spruiten
  • Spruitjes Champignontaartjes
  • Quiche van rijst met spruiten
  • spruitjesmousse

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Blog als favoriet !

    Heerlijke recepten met Brusselse spruiten
    11-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitenstoemp met gebakken speksneden en Leffe Bruin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ingrediënten:
    400 g fijn gesneden groene kool
    150 g grof gesneden rapen
    300 g grof gesneden ui
    200 g grof gesneden prei-wit
    een halve kg gehalveerde Brusselse spruiten
    250 g wortelen
    een tak grof gesneden witte selder
    1 kg geschilde bintjes aardappelen in blokjes van 2 cm
    een bouquet garni (samengebonden tuiltje van laurier en tijm)
    150 g boter
    zout en peper
    ongeveer 2 liter kalfsfond of groentenbouillon.

    Bereiding:
    Alle groenten 10 minuten in de boter laten 'zweten', dan kalfsfond (of bouillon) en het kruidentuiltje toevoegen en ongeveer 30 minuten zachtjes laten koken.
    Daarna aardappelblokjes toevoegen en nog 20 minuten laten pruttelen onder deksel.
    Halve centimeter dikke sneden vers spek bakken.
    Nooit werken met gerookt of gepekeld spek.

    Ik heb deze stoemp ooit een keer gegeten in een Brussels café onder het genot van een Leffe Brui.  De zachte smaak van de stoemp past uitstekend bij de zachtaardige Leffe Bruin, een bier dat zoet-bitter is van smaak.

    11-02-2009, 08:35 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    10-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse soep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    750 g spruitjes
    250 g aardappelen
    1 ui
    2 selderstengels
    2 dikke sneden gerookt spek
    25 g boter
    peper en zout

    Bereiding:
    Snipper de ui en de selder.
    Spoel de spruitjes schoon, leg er een stuk of 12 apart voor de afronding en snijd de rest in vieren. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
    Braad het in blokjes gesneden spek.
    Schep de blokjes vervolgens op een bord en bak de groente in dezelfde pan, in een deel van de boter.
    Leng aan met 1 liter water.
    Mix de soep na 45 min. kooktijd.
    Bak de opzijgelegde spruitjes in de resterende boter.
    Wanneer ze goudbruin zijn, roer ze samen met de spekblokjes door de hete soep.

    10-02-2009, 09:21 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Indische winterschotel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag een vrij snel recept dat gebruik maakt van de microgolfoven. 

    Ingrediënten
    :
    1 kilo wortelen
    1 pond spruiten
    1 fles melk
    aardappelzetmeel
    bloem of custard
    ketchup
    kruiden: kerriepoeder, kurkuma, hot curry, nootmuskaat, paprikapoeder, komijnpoeder, kruidnagelpoeder, citroensap, koriander, citroengras, peper

    Bereiding:
    Was en snij de wortelen in blokjes, verwijder kontjes en de minder mooie bladen van de spruiten en was deze.
    Kook deze in 20 minuten in 7,5 dl melk gaar.
    Doe de rest van de melk in een kom en doe al roerend de aardappelzetmeel erdoor en voeg deel van de warme melk erdoor van de groente.
    Doe dan alle melk hierbij en roer tot een stevige saus.
    Zet dit voor 1 a 2 minuten in de magnetron.
    Voeg hier dan de groenten aan toe met de kruiden en specerijen.

    09-02-2009, 22:52 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ovenschotem met spruiten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag een goedkoop en snel recept voor een ovenschotel met spruitjes.  Natuurlijk kan je er voor kiezen om in plaats van aardappelpuree uit een pak, zelf aardappelpuree te maken.  Ik maak deze ovenschotel regelmatig als avondmaal, wanneer er 's middags puree aardappelen te veel waren.

    Ingrediënten:
    1 pond spruiten
    1 blik knakworstjes
    1 pak aardappelpuree
    melk
    zout en peper, nootmuskaat
    stukje boter
    zakje kaassaus
    2 eetlepels paneermeel
    2 eetlepels geraspte kaas.

    Bereiding:
    Maak spruitjes schoon en kook ze heel even.
    Beboter een vuurvaste schaal en verwarm de oven voor op 225 gr.
    Worstje uit laten lekken.
    Maak de puree volgens de aanwijzing op de verpakking.
    Spruitjes voorzichtig door de puree mengen en in de schotel scheppen.
    Snijd de worstjes doormidden en leg ze dakpansgewijs op het mengsel.
    Maak de kaassaus volgens de aanwijzing op de verpakking.
    Giet de saus over de worstjes en strooi er het paneermeel en geraspte kaas overheen.
    Leg er enkele klontjes boter op en zet in het midden van de oven.
    Laat de schotel heet worden en een bruin korstje krijgen.

    06-02-2009, 14:58 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    03-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ovenschotel van spruitjes met spek, gehakt en tomaten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Volgens de enquête aan de zijkant hier wil er 1 persoon graag ovenschotel recepten.  Vandaag een lekkere met Passendale kaas.

    Ingrediënten:
    1 kilo spruitjes 
    100 gr uien gesnipperd
    60 gr doorregen spek
    1 el plantaardige olie
    250 gr gehakt
    150 gr tomaten
    zout en peper
    1 el zoete paprikapoeder
    1 el gehakte peterselie

    Voor de saus:
    25 gr boter
    50 gr bloem
    1 l melk
    zout en peper
    versgeraspte nootmuskaat
    1 eierdooier
    1 dl geklopte room
    60 gr versgeraspte passendale (kaas)
    1 tot 2 el geklopte room.

    Bereiding:
    Verwarm de oven voor op 200 graden

    Maak de spruitjes schoon en breng in ruim water aan de kook met wat zout en kook de spruitjes 10 tot 12 minuten in.
    Halveer de spruitjes daarna als ze te groot zijn.
    Snijd het spek in dobbelsteentjes.
    Verhit de olie in een koekenpan en braad het spek er in aan.
    Fruit daarna de stukjes ui licht mee.
    Voeg het gehakt toe, maak met een vork los en braad het aan.
    Blancheer de tomaten kort in kokend water, ontvel ze en verwijder zaadjes en tussenschotten.
    Druk het vruchtvlees met een vork plat en voeg het met wat zout en peper, het paprikapoeder en de peterselie tot aan het gehakt.
    Laat alles ongeveer 5 minuten smoren.
    Maak nu de saus.
    Laat in een pan de boter smelten en roer er dan 1 tot 2 minuten de bloem door zonder die te laten verkleuren.
    Voeg de melk toe, roer alles glad en breng op smaak met zout en peper en nootmuskaat.
    Laat 2 minuten koken onder voortdurend roeren.
    Bind met een mengsel van de eierdooier en room en laat de saus onder voortdurend roeren kort aan de kook komen.
    Zeef de saus, verhit hem opnieuw en laat de kaas erin smelten.
    Voeg de geklopte room toe.
    Vul een ovenschaal met een laag gehakt en spruitjes.
    Bedek met saus en ze de schaal 25 minuten in de oven.

    03-02-2009, 21:16 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoen met spruiten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor wie nog pompoen heeft.

    Ingrediënten:
    400 g spruitjes
    400 g pompoen
    2 uien
    250 g seitan (is een vegetarische vleesvervanger)
    4 cl olijfolie (extra vierge)
    peper
    nootmuskaat

    Bereiding:
    Maak de pompoen schoon en snij hem (met schil) in kleine stukjes.
    Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
    Snipper de ui.
    Verwarm de helft van de olijfolie en fruit de ui.
    Voeg de spruitjes toe en laat ze zachtjes meebakken.
    Voeg een bodem water toe, zet een deksel op de pan en stoof de spruitjes op een zacht vuur gaar.
    Voeg na ongeveer 5 minuten de pompoen toe en laat het geheel verder gaar stoven.
    Breng op smaak met peper en muskaatnoot.
    Snij intussen de seitan in dunne reepjes.
    Verwarm de rest van de olijfolie en bak de seitanreepjes tot ze korstig zijn.
    Roer de seitan door de gare groenten en laat het geheel nog even zachtjes bakken.

    Als er in de winkel geen seitan is kan je het vervangen door bv quorn blokjes (en mijn vriendin zou zeggen - niets van die rommel, gewoon balletjes gehakt)

    01-02-2009, 22:50 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    31-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Indonesische Gado Gado
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zelf hou ik enorm van pindasaus.  Als het jouw smaak niet is, sla je best deze keer dit recept over.

    Ingrediënten:
    500 gram gemengde groenten (moeten er zeker bij zitten: sojascheuten, string beans, komkommer, bloemkool, spruiten. worteltjes en kool)
    Ijsbergsla
    4 eieren
    Kroepoek
    Rijst
    Bouillonblokje
    2 el olie
    1 teentje knoflook
    Gesnipperde en gebakken uitjes (ka je kant en klaar kopen - of je vraag er wat in de frituur )

    Bereiding:
    Stoom de groentemix 10 minuten boven water.
    Snij in die tijd de ijsbergsla in reepjes en kook de eieren hard.
    Leg de sla reepjes op een schaal en leg de gestoomde groenten erop.
    Maak pindasaus klaar volgens een recept of uit een zakje/potje.
    Rangschik de groente op de reepjes ijsbergsla en garneer met schijfjes hard gekookte ei, gesnipperde en gebakken ui en stukjes kroepoek.
    Over het geheel giet u de pindasaus.

    Zelf eet ik dit met Basmati rijst, maar het is ook lekker met Bami.

    31-01-2009, 22:02 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    30-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hazenrug met spruitjesmousse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een iets meer uitgebnreid recept voor het weekend!

    Ingrediënten:
    Voor de spruitenmousse:
    1 kg spruiten.
    1/2 kg bloemige aardappelen.
    2 eierdooiers.
    1 dl verse room.
    1 klontje boter.
    Vers gemalen peper, zout, muskaatnoot.

    Voor het vlees:
    2 hazenruggen.
    2 eetlepels graanmosterd.
    100 g boter.
    1 borrelglaasje cognac (om te flamberen).
    4 dl verse room.
    1 eetlepel mosterdgraantjes

    Bereiding:
    Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
    Maak de spruiten schoon.
    Kook de aardappelen en spruiten samen gaar in kokend water, giet af.
    Draai door de roerzeef of plet met de stamper en meng met de eierdooiers, room, boter, peper, zout en nootmuskaat.
    Houd warm.
    Bestrijk de hazenruggen met mosterd en bak ze in 4 minuten mooi roze.
    Flambeer met de cognac (wel van onder de afzuigkap gaan aub, voor brandgevaar!!) en houd warm onder aluminiumfolie.
    Blus de braadbodem met verse room, kruid bij indien nodig en laat indikken.
    Snijd de hazenruggen in plakjes en overgiet met saus.
    Bestrooi met mosterdzaadjes.
    Schep de spruitjesmousse in een spuitzak met gekarteld mondstuk en spuit mooie toefjes rond het vlees en de saus. (alhoewel ik moet bekennen dat ik meestal gehaast ben en het gewoon op het bord schep)

    Als je niet van de smaak van haas houdt, is dit recept ook heel lekker met eendenborstfilet of ree.

    Recept met dank aan Flandria

    30-01-2009, 11:04 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    29-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gefrituurde Spruitjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Heerlijk en zacht van smaak.


    Ingrediënten:
    750 gr. panklare kleine spruitjes
    Zout
    Frituurvet
    200 gr. bloem
    100 gr. geraspte kaas
    2 kleine eieren
    2 1/2 dl water

    Bereiding:
    Kook de spruitjes in weinig water met zout maximaal10 min. voor.
    Verwarm het frituurvet tot 175°C (er mag nog net geen witachtige damp te zien zijn).
    Roer een beslag van de bloem, de helft van de kaas, de eieren en 2 1/2 dl. water.
    Haal enkele spruitjes door het beslag en frituur de spruitjes tot ze mooi van kleur zijn geworden. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm tot alle spruitjes zijn gefrituurd.

    Serveertip:
    Strooi de rest van de kaas over de spruitjes en serveer ze direct.

    29-01-2009, 11:20 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    27-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratin van Brusselse spruiten met zalm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit recept heb ik dit weekend klaar gemaakt.  Ik vond het super lekker!

    Ingrediënten
    :
    20 grote spruiten
    2 plakken gerookte zalm
    versgemalen zwarte peper
    paneermeel
    100 gr.boter

    Voor de saus
    1 Brusselse kaas
    30 gr.boter
    30 gr.bloem
    1/2l melk
    zout, peper, muskaatnoot

    Bereiding:
    Kook de spruiten niet te plat in gezouten water en laat ze uitlekken.
    Snijd er voorzichtig een klein kapje af en hol de spruiten uit met een koffielepel.
    Schep de pulp over in een kom en voeg de kleingesneden zalm erbij.
    Zet de uitgeholde spruiten in beboterde vuurvaste potjes of in slakken borden.
    Pureer met de mixer de spruiten met de zalm en kruid met muskaatnoot en zwarte peper.
    Vul de uitgeholde spruiten met zalmmousse.
    Bereid voor de saus een blonde roux met de gesmolten boter en de bloem en roer er de melk door.
    Laat al roerend indikken en laat daarin de Brusselse kaas smelten.
    Breng aan de kook en klop tot een gladde,smeuirige saus.
    Schep de saus over de gevulde spruiten,bestrooi met paneermeel en gratineer in de oven of onder de gril.

    Recept met dank aan : Kazen van bij ons.

    27-01-2009, 08:17 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    25-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitse spruitensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten:
    3 ontvelde kippebouten
    500 gram spruiten
    200 gram gekookte ham
    2 potjes slagroom
    4 kippebouillonblokjes
    zout

    Bereiding:
    Spruiten schoonmaken en gaar koken met een beetje zout.
    Daarna vergiet gooien en laten uitlekken.
    Kippebouten in 2 liter water en de bouillonblokjes langzaam gaar koken.
    De uitgelekte spruiten fijn prakken.
    De gare kippebouten uit de bouillon scheppen, ontbenen en in stukjes snijden.
    Gekookte ham in stukjes snijden.
    Geprakte spruiten, stukjes kip en de stukjes ham terug bij de bouillon doen en even aan de kook brengen.
    Eventueel op smaak brengen met wat zout en peper.
    Voor het opdienen de slagroom stijf kloppen, zonder toevoeging van suiker.
    Soep in de borden scheppen en daarop een schep slagroom

    25-01-2009, 21:09 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjes uit de wok
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    1 kg spruiten
    250 gr. magere spekreepjes
    500 gr. champignons
    3 grote uien
    2 tenen knoflook
    peper
    zout
    nootmuskaat
    100 gr. geraspte kaas
    1 eetl. zonnebloemolie

    Bereiding:
    Maak de spruiten schoon en kook ze 10 minuten.
    Pel de uien en de knoflook.
    Snijd de uien in ringen, de knoflook in hele dunne plakjes en de champignons in plakjes.
    Bak in een wok de spekreepjes uit.
    Voeg de ui, champignon en de knoflook eraan toe en laat het geheel nog even doorbakken.
    Doe dan de gekookte spruiten erbij en roer het gerecht goed door elkaar.
    Maak op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel zout.
    Kort voor het opdienen de geraspte kaas erdoor mengen.

    24-01-2009, 21:30 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    23-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hutsepot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op een dag als vandaag is het een ideaal weer om gezellig achter de kookpotten te duiken en een lekkere hutsepot op tafel te zetten. 

    Ingrediënten:
    600 gr varkensstoofvlees op brokjes
    kleine savooi
    300 gr spruiten
    4 dikke wortelen
    2 stengels soepprei
    1 soepselder
    2 raapjes
    2 uien
    4 dikke aardappelen
    2 bouillonblokjes
    peper en zout

    Bereiding:
    Wortelen, rapen,uien en aardappelen (geschilde) in grove stukken snijden,prei en selder iets kleiner.
    Spruitjes schoonmaken en savooi snijden (buitenste baderen niet gebruiken, zijn vrij taai)
    Stoofvlees aanbakken in klontje boter. Goed bruinen.
    Uien, prei en selder even meestoven.
    500 ml water aan toevoegen en de bouillonblokjes, laten koken en dan op zacht vuurtje ong. 3 kwartier laten stoven.
    Aardappelen,wortels,raapjes en spruiten erbij en na nog een kwartiertje (als aardappels bijna zacht zijn), de gesneden savooi toevoegen.
    Nog een 5 a 10 tal minuutjes laten pruttelen en afkruiden.

    23-01-2009, 13:27 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    22-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitenmousse met zalm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    1 courgette
    300 gram spruiten
    4 kerstomaatjes
    2 avocados
    scheutje citroensap
    zout en peper
    200 gram gerookte zalmfilet
    100 gram gemengde sla

    Voor de radijsjes :
    bosje radijsjes
    olijfolie
    zout en peper
    1/2 eetlepel rode jam

    Bereiding:
    Maak de spruiten schoon en was ze.
    Snijd van de radijsjes de onder- en bovenkant af.
    Doe de radijsjes met een beetje olijfolie, jam, zout en peper in een pannetje op laag vuur en laat het enkele minuten staan.
    Schud hierbij de radijsjes regelmatig om.
    Ze zijn klaar als de radijsjes glazig zijn.
    Haal het pannetje van het vuur en laat de radijsjes afkoelen.
    Snijd de courgette in de lengte in dunne repen.
    Blancheer de repen 30 seconden in gezouten kokend water.
    Kook de spruitjes kort in het kokende water en laat ze daarna schrikken met koud water.
    Snijd de tomaatjes in kleine blokjes.
    Verwijder de schil en pit van de avocados.
    Pureer de spruitjes en avocado met een beetje citroensap tot er een grove mousse ontstaat.
    Schep de blokjes tomaat door de mousse en breng op smaak met zout en peper.
    Leg de plakjes zalm op een snijplank.
    Leg op ieder plakje een reep courgette.
    Verdeel de mousse over de courgette, rol de plakjes op en zet ze vast met een prikker.
    Verdeel de sla over 4 borden en leg de rolletjes zalm erop met een aantal zoete radijsjes ernaast.

    22-01-2009, 22:06 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    21-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpotje met kip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    150g boter of een combinatie van olijfolie en boter
    8 kippenbillen
    2 uitjes
    1el tomatenpuree
    1 tak rozemarijn
    3 tenen knoflook
    0,5 ltr rode wijn
    300g spruiten
    500g aardappel
    100g gorgonzola
    3dl melk
    olijfolie en bloem.

    Bereiding:
    Verhit de boter of vetstoffen in een pan.
    Kruid het kipvlees met zout en peper,haal ze door de bloem en leg ze in de pan.
    Draai het vuur halfhoog zodat de kip net bakt, maar de boter niet verbrandt.
    Bak de kip ca.20min.
    Verwijder de helft van de vetstof uit de pan.
    Voeg de ui,tomatenpuree,knoflook en rozemarijn toe aan de kip en blus af met de rode wijn.
    Laat het geheel nog 20min. stoven.
    Snijd de spruiten in plakjes en bak ze aan in een pan met ca.4el olijfolie.
    Kook de aardappelen gaar en stoom ze uit.
    Voeg de melk toe en stamp het tot een puree.
    Voeg de gebakken spruiten en stukjes gorgonzola toe en roer het geheel door elkaar.

    (en ik moet bekennen dat ik deze nog niet zelf uitgeprobeerd heb.  Bij ons thuis houden ze zo niet echt van kippenbillen ...  Als jij het klaar maakt, laat je me dan aub weten wat je er van vindt?)

    21-01-2009, 20:43 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjes met salami en walnoten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    1 pond spruiten
    75 gr walnoten
    1 1/2 ons salami
    zout en nootmuskaat

    Bereiding:
    Spruiten kuisen, evt inkruisen bij de kroon en wassen.
    Salami in blokjes snijden.
    Spruitjes koken zoals je altijd doet.
    Salami zachtjes uitbakken.
    Noten toevoegen en even meebakken ca 2 min.
    Als de spruitjes a dente zijn, afgieten en even goed laten uitlekken in een vergiet.
    Vervolgens de spruitjes bij de salami en noten voegen en nog even goed doorbakken.
    Doe er tot slot nog wat nootmuskaat naar smaak over.

    19-01-2009, 15:46 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitenbeignets
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    300 g spruitjes
    50 g boter (bakboter)
    1.25 dl melk (halfvol)
    1.25 dl water
    100 g bloem (tarwebloem)
    5 theelepels aardappelzetmeel
    3 eieren
    peper
    zout
    nootmuskaat

    Bereiding:
    De spruitjes schoonmaken en ze koken in gezouten water.
    Goed laten uitlekken en door een fijne zeef duwen.
    De melk en het water aan de kook brengen met de boter.
    Wanneer het mengsel kookt, er in een keer de bloem en het aardappelzetmeel bijvoegen.
    Goed roeren tot er zich een droge deegbal vormt die van de wanden van de pan loslaat.
    De pan van het vuur nemen en een na een de eieren door het deeg roeren (het volgende ei pas toevoegen wanneer het vorige helemaal is opgenomen).
    Het deeg op smaak brengen en er de spruitjes doorroeren tot een homogeen mengsel.
    Met behulp van twee lepels hoopjes van het mengsel in hete frituurolie laten glijden en laten bakken tot de beignets bovendrijven en goudgeel zijn.

    Tip: dit gerecht kan worden geserveerd als warm voorgerecht of als garnituur.


    18-01-2009, 16:27 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    16-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijnenfilet met calvadossaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag presenteer ik een culinair hoogstandje met smaak, als je tenminste van konijn houdt.

    Ingrediënten:
    4 konijnenfilets
    peper,zout
    50gr boter
    1 sjalot
    1eetlp bloem
    300ml slagroom
    50ml calvados
    12 gedroogde pruimen
    10 blaadjes basilicum
    400gr spruiten
    een halve knolselderij

    Bereiding:
    Verwarm de oven op 175 graden, snipper de sjalot, snijd de knolselderij in blokjes en maak de spruitjes schoon.
    Peper en zout de konijnfilets.
    Laat de boter in de koekepan smelten.
    Braad de filets rondom bruin in ca.2 minuten.
    Neem ze uit de pan en houd ze afgedekt in de oven.
    Fruit de sjalot voor de saus in de achter gebleven boter.
    Strooi de bloem over de sjalot en laat ze even garen.
    Giet al roerend de slagroom en calvados erbij.
    Snij de pruimen in reepjes en roer ze door de saus, snijd de basilicum in reepjes en roer die ook door de saus, breng het op smaak met peper en zout.
    Kook de spruitjes en de knolselderij.
    Hierna de spruitjes en knolselderij mengen en op stoven met een klontje boter.


    Ik heb het een keer gemaakt met cognac in plaats van Calvados, maar dat was echt niet zo lekker!
    Ik vind deze schotel het lekkerst als je hem serveert met aardappelpuree.

    16-01-2009, 18:06 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    15-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speklapjes met spruitenpuree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    4 stuks speklapjes
    500 gr. spruitje, panklare
    50 gr. hazelnoot, gehakte
    1 dl. slagroom
    3 el. balsamico azijn
    2 dl. kalfsfond
    nootmuskaat
    olijfolie
    peper

    Bereiding:
    Kook de spruitjes gaar in circa 15 minuten.
    Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin.
    Pureer de spruiten met de staafmixer of in de keukenmachine samen met de room en breng de puree op smaak met versgemalen nootmuskaat, peper en zout.
    Roer de hazelnoten door de puree.
    Bak de speklapjes in hete olie mooi bruin. Giet het overtollige vet af, blus de pan af met de azijn en schenk de fond erbij.
    Laat de saus enigszins inkoken.
    Serveer de spruitenpuree bij de speklapjes.
    Schenk het sausje over het vlees.

    15-01-2009, 11:30 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    14-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oosterse spruitjessalade met gerookte kip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag heb ik als verandering eens een keer een salade met spruitjes. Lekker gezond en een pittige dressing. Ik eet het met toast en boter of als bijgerecht

    Ingrediënten:
    600-750 g kleine spruitjes, gehalveerd
    zout, peper
    1 1/2 eetlepel limoensap
    3 eetlepels zonnebloemolie
    2 eetlepels kokosmelk
    1 teen knoflook, geperst
    1 eetlepel fijngesneden rode peper
    1 theelepel geraspte gemberwortel
    250 g gerookte kip, in reepjes
    3 sjalotjes, in flinterdunne ringen
    3 eetlepels gehakte geroosterde pinda's

    Bereiding:
    Kook de spruitjes in kokend water met zout in 4-7 min. beetgaar, spoel ze onder koud stromend water af tot ze lauwwarm zijn.
    Laat ze goed uitlekken.
    Roer een dressing van limoensap, olie, kokosmelk, knoflook, rode peper, gemberwortel en zout naar smaak.
    Roer de dressing door de spruitjes en voeg de gerookte kip toe.
    Garneer de salade met sjalotjes en pinda's.

    Dit is een recept uit een Libelle van 2007

    14-01-2009, 11:09 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Archief per week
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    annechiens_mythische_plaatjes
    blog.seniorennet.be/annechi

    Rondvraag / Poll
    Welke recepten wenst u te zien
    Ovenschotel
    Soep
    Oosters
    Stoemp
    Pasta
    Wok
    Andere
    Bekijk resultaat



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!