Brusselse Spruiten
Inhoud blog
  • Stoofpot van spruitjes
  • Kerriesoep met spruiten
  • Spruitjes Champignontaartjes
  • Quiche van rijst met spruiten
  • spruitjesmousse

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Blog als favoriet !

    Heerlijke recepten met Brusselse spruiten
    11-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spruitjesmousse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ingrediënten:
    500 gram spruitjes
    1 ui
    3 eieren
    100 ml water
    nootmuskaat


    Bereiding:
    Pel de buitenste blaadjes van de spruitjes en snijd een plakje van de onderkant van het stronkje
    Kerf de stronkjes in met een scherp mesje
    Kook de spruitjes in ruim water, met de in ringen gesneden ui en wat zout, in 10-15 minuten gaar
    Oven voorverwarmen op 160° C
    De spruitjes afgieten; Enkele spruitjes achterhouden
    Pureer de rest van de spruitjes samen met de ui, de eieren en het water in de keukenmachine
    Op smaak maken met ruim nootmuskaat
    Een kleine (cake)vorm bekleden met bakpapier
    De puree erin scheppen, de achtergehouden spruitjes erin verdelen, en afdekken met aluminiumfolie
    In 35-40 minuten in het midden van de oven laten bakken
    De mousse is gaar wanneer een ingestoken breinaald er schoon uitkomt
    De folie verwijderen en de mousse op een bord of schaal storten

    11-03-2009, 08:14 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spruitenstamppot met gember en appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ingrediënten:
    1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
    750 gr spruitjes, schoongemaakt
    5 cm gemberwortel, geschild
    25 gr boter
    1 ui, grof gesnipperd
    2 theel. gemalen komijn ( djinten)
    3 stevige appels bv elstar, geschild en in blokjes
    150 ml melk , verwarmd


    Bereiding:
    Kook de aardappelen en spruitjes ineen grote pan met een flinke laag water en wat zout in 15/20 minuten gaar.
    Rasp de gember fijn.
    Verhit de boter in een wok en fruit hierin de ui en de gember met de komijn heel zachtjes glazig.
    Schep de appelblokjes erdoor en bak ze op matig hoog vuur in 2-3 minuten bruin.
    Breng op smaak met vers gemalen peper.
    Giet de aardappelen en de spruitjes af en stamp ze met een stamper fijn.
    Voeg al roerende de melk toe zodat er een smeuïge stamppot ontstaat.
    Schep de helft van het appelmengsel erdoor en breng de stamppot op smaak met zout.
    Schep de spruiten stamppot op 4 voorverwarmde borden en schep de rest van het appelmengsel hierop.

    10-03-2009, 22:38 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse stoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik hou van stoemp en heb vanmiddag "Spruitjes stoemp" gemaakt, een recept uit het boekje "Stoemp" van Albert Verdeyen.

    Ingrediënten:
    3 grote aardappelen (ik gebruik bintjes)
    750 gr spruitjes
    1 (rode) ui
    250ml (soja)room
    100gr boter
    peper, zout en nootmuskaat
    peterselie

    Bereiding:
    Schil de aardappelen, was ze, snij ze in stukken en kook ze in een ruime pan met gezouten water.
    Als de aardappelen gaar zijn, het kookvocht afgieten en de aardappelen pureren.
    Geen kruiden, vetstof, eieren en melk bijdoen ! We maken geen puree.
    Ondertussen was je de spruitjes.
    Snij het kontje af en doe de buitenste blaadjes weg.
    Versnipper de ui en de spruitjes. Dit doe ik in de foodprocessorof keukenrobot.
    De spruitjes gewoon in plakjes laten snijden.
    Smelt de boter in een kom en fruit de gesneden ui hierin.
    Na 2 minuten voeg je er de spruitjes bij.
    Goed roeren en laten stoven.
    Als de bereiding half gaar is, kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Ook de (soja)room erbij voegen.
    Als het mengsel te droog is wat water bijvoegen en laten sudderen tot de spruitjes zacht zijn.
    De aardappelen onder de mengsel mengen, samen met de peterselie.
    Controleren of alles goed gekruid is.

    09-03-2009, 21:51 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    06-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabouterkooltjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik had je gisteren verwittigd dat we creatief worden hé!  Hou je maar vast voor vandaag: echte kabouterkolen!

    Ingrediënten:
    750 gram spruitjes
    3 bananen
    zout
    1 eetlepel olijfolie
    1 eetlepel geraspte kokos
    100 gram geraspte kaas

    Bereiding:
    Zet een pan met weinig water op voor de spruitjes.
    Maak de spruitjes schoon en snijd de gepelde banaan in plakjes.
    Kook de spruitjes met een mespuntje zout 5 minuten zodat ze nog knapperig zijn.
    Giet ze vervolgens af.
    Verhit de olie in een koekenpan en bak de plakjes banaan hierin lichtbruin.
    Schep regelmatig om.
    Voeg de gekookte spruitjes toe en bak het geheel nog een aantal minuten door.
    Strooi er voor het serveren geraspte kaas en kokos over.

    Je kan het gerecht gewoon op een bord leggen, of fraai opdienen in de bananenschil.
    Maak de bananen zorgvuldig leeg door de plakjes los te snijden en zo uit de schil te lichten.
    En zorg dan dat de bananen rechtop kunnen staan.
    Kies voor je begint je servies uit wat hier voor geschikt kan zijn.
    Of prik een vorkje horizontaal in de banaan om die zo op het bord te steunen en rechtop te houden op het bord

    Kies je voor de mooie  bananenbootjes, dan kun je diverse manieren bedenken om die recht op te zetten.
    Neem bv een plakje banaan of iets anders om de bootjes te steunen.
    Een blaadje sla kan ook. Of wat je maar ook kan verzinnen.
    Heb je kinderen dan kun je bv ook cocktailprikkers gebruiken bij wijze van roeispanen. Zo maak je de maaltijd tot een kinderfeest waar je zelf ook nog veel plezier aan kan beleven.
    Maar grote mensen lusten vast ook wel kabouterkooltjes op deze wijze.

    Het recept komt van De Witte Raaf.

    06-03-2009, 11:13 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    05-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjes op z'n Indonesisch
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sedert ik dit blog heb is er een echte spruiten manie losgebarsten bij mijn vriendinnen, dit enorm tegen de zin van hun kroost   Iedereen wil de recepten klaarmaken en we zijn vooral benieuwd naar het resultaat van recepten die ik zelf nog niet eerder klaar gemaakt heb.  En inderdaad ... één van onze grootste uitdagingen: hoe zorg ik er voor dat de kinderen spruiten lekker vinden?

    We verleggen duidelijk onze culinaire grenzen want gisteren nodigde mijn vriendin Anneke ons uit voor een heerlijke indonesische schotel. 

    Ingrediënten:
    2 eetlepels zonnebloemolie
    500 g varkensvleesreepjes naturel
    2 uien
    1 kuipje boemboe voor rendang vlees à 100 g (Conimex)
    600 g spruitjes
    (versgemalen) peper, zout
    2 eetlepels seroendeng

    Bereiding:
    Verhit de olie in een braadpan en bak de vleesreepjes bruin aan.
    Bak de fijngesneden ui 1 minuut mee.
    Voeg de boemboe met 2½ dl heet water en de schoongemaakte spruitjes toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees en de spruitjes met de deksel op de pan in ± 15 minuten gaar. Voeg zout en peper naar smaak toe en bestrooi het gerecht met de seroendeng.
    Lekker met gekookte of gestoomde witte rijst en kruidige cassave kroepoek.

    't Is echt wel pikant.  Voor een zachtere smaak kan je de helft van het water vervangen door appelsap.


    05-03-2009, 09:32 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjessalade met mosterddressing en romige tagliatelle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    800 g spruitjes
    zout
    1 rode ui
    250 g kerstomaatjes
    4 eetlepels olijfolie extra vierge
    1 eetlepel azijn
    1½ eetlepel grove mosterd
    1 teentje knoflook
    (versgemalen) peper
    100 g magere spekreepjes
    350 g tagliatelle
    2 eieren
    100 g geraspte parmezaanse kaas

    Bereiding:
    Kook de schoongemaakte spruitjes gedurende 12-15 minuten in water met zout beetgaar. Giet ze af en laat ze afkoelen tot lauwwarm.
    Klop een dressing van 3 eetlepels olie, de azijn, de mosterd, de uitgeperste knoflook en peper en zout naar smaak.
    Bak de spekreepjes in een droge koekenpan met antiaanbaklaag knapperig uit en laat ze afkoelen.
    Kook de tagliatelle in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
    Klop de eieren met de kaas in een schaal los en schep de spekjes zonder het bakvet erdoor. Schep de spruitjes met de in vieren gesneden tomaatjes, de in ragdunne partjes gesneden ui en de dressing door elkaar.
    Giet de tagliatelle af in een vergiet en doe de pasta direct over in de schaal met het eimengsel. Schep met 2 vorken goed om.
    Breng de tagliatelle op smaak met peper en serveer met de salade.

    Variatietip: Maak van de spruitjes salade een lekkere maaltijdsalade. Schep er 700 g gekookte minikrietjesl door en garneer de salade met parten hardgekookt ei. Serveer met ciabatta of stokbrood.

    04-03-2009, 11:02 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (18 Stemmen)
    02-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Indiase spruitjes met basmatirijst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    300 g basmatirijst
    2 eetlepels olijfolie traditioneel
    500 g kipfilet
    2 uien
    2 teentjes knoflook
    1 kuipje kruidenpasta voor tikka masala à 100 g
    500 g spruitjes
    2 dl kokosmelk
    (versgemalen) peper, zout
    3 eetlepels rozijnen
    2 eetlepels verse koriander

    Bereiding:
    Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    Verhit in een braadpan de olie en bak de in reepjes gesneden kipfilet bruin aan.
    Bak de fijngesneden ui en knoflook 1 minuut mee.
    Voeg de kruidenpasta met de schoongemaakte spruitjes, de kokosmelk en 1 dl water toe.
    Breng alles aan de kook en draai het vuur laag.
    Stoof de kip met de spruitjes 10 minuten met de deksel op de pan.
    Neem de deksel van de pan en verwarm de curry nog ± 5 minuten, tot de spruitjes beetgaar zijn.
    Voeg zout en peper naar smaak toe.
    Meng de rozijnen door de rijst en schep de rijst in 4 kommen.
    Verdeel er de Indiase spruitjes over en bestrooi met de fijngehakte koriander.

    Je kunt de kipfilet ook vervangen door blokjes hesp, kalkoenfilet of tofu.

    02-03-2009, 21:07 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    28-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taco met spruitjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    2 eetlepels olijfolie traditioneel
    2 rode uien
    300 g rundergehakt
    1 zakje taco-seasoning mix à 35 g
    600 g spruitjes
    (versgemalen) peper, zout
    12 tacoschelpen
    1 bekertje zure room à 125 ml
    1 potje guacamole

    Bereiding:
    Verhit in een braadpan de olie en fruit de gesnipperde ui.
    Voeg het gehakt toe en bak het vlees rul.
    Voeg de kruidenmix en 2,5 dl water toe.
    Schep de schoongemaakte en gehalveerde spruitjes erdoor en stoof de spruitjes met de deksel op de pan in ± 10 minuten beetgaar.
    Voeg zout en peper naar smaak toe.
    Verwarm de taco’s in een voorverwarmde oven volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    Zet de taco’s met de spruitjes, de zure room en de guacamole op tafel en laat iedereen zijn eigen taco vullen.

    28-02-2009, 21:35 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjespizza met mozzarella en pijnboompitten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit recept heb ik gisteren van een vriendin gekregen.  Ik heb het dus zelf nog niet klaar gemaakt.  Dat ga ik pas in de loop van volgende week doen.  Als een van jullie het al eerder klaar maakt, wil je me dan even laten weten wat je er van vond?  Alvast bedankt!

    Ingrediënten
    :
    300 g spruitjes
    zout
    400 g zelfrijzend bakmeel
    2½ eetlepels olijfolie traditioneel
    tarwebloem om uit te rollen
    1 pot tomatenbasissaus à 300 g
    200 g mini mozzarellakaasjes
    3 eetlepels groene pesto
    2 eetlepels pijnboompitten
    (versgemalen) peper, zout
    10 blaadjes verse basilicum

    Bereiding:
    Kook de schoongemaakte en gehalveerde spruitjes 5 minuten in water met zout en giet ze af.
    Doe het bakmeel in een kom en roer er 1 theelepel zout door.
    Maak een kuiltje in het midden en schenk er 2 dl lauw water en 1½ eetlepel olie in.
    Kneed met de mixer tot een soepel deeg.
    Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak uit en bekleed de met bakpapier beklede bakplaat ermee.
    Druk het deeg goed in de hoekjes.
    Strijk de tomatensaus erover uit en verdeel er de spruitjes en de mozzarellakaasjes over.
    Bestrooi met peper en zout naar smaak.
    Lepel er met een theelepeltje pesto over en bestrooi met de pijnboompitten.
    Druppel de rest van de olie erover.
    Bak de pizza in een voorverwarmde oven (200 °C) in ± 20 minuten lichtbruin en gaar.
    Laat hem iets afkoelen, verdeel er de in reepjes gesneden basilicum over.
    Snijd hem in stukken er serveer direct.


    27-02-2009, 12:48 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    24-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjessoep met rookworst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik ben vandaag in Nederland gaan boodschappen doen.  Dan neem ik steeds een lekkere rookworst mee en maak ik thuis deze soep.

    Ingrediënten
    :
    2 eetlepels olijfolie
    1 zoete ui
    2 teentjes knoflook
    500 g spruitjes
    250 g kruimig kokende aardappelen
    2 runderbouillontabletten
    (versgemalen) peper
    1 rookworst à 250 g
    4 sneetjes roggebrood
    8 plakjes katenspek

    Bereiding:
    Verhit de olie in een grote soeppan en fruit de gesnipperde ui met de gesnipperde knoflook ± 5 minuten al omscheppend aan op een laag vuur.
    Voeg de schoongemaakte spruitjes en de geschilde en in dobbelsteentjes gesneden aardappelen toe en bak ze al omscheppend 3 minuten mee.
    Voeg 1 l heet water en de bouillontabletten toe en breng alles aan de kook.
    Kook de soep 15 minuten.
    Neem 4 spruitjes uit de soep voor de garnering.
    Pureer de soep met een staafmixer en breng hem op smaak met peper.
    Schep de in plakjes gesneden rookworst erdoor en warm kort door.
    Verdeel de soep over de borden.
    Leg in elk bord een spruitje.
    Beleg het roggebrood met de katenspek.
    Snijd de sneetjes schuin middendoor en serveer bij de soep.

    Schep een lepel crème fraîche in de soep en bestrooi met limoenrasp of paprikapoeder.

    24-02-2009, 20:54 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    23-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gekaramelliseerde spruitjes met geroosterde aardappelen en kalkoen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    1 kg vastkokende aardappelen
    zout
    3 eetlepels olijfolie traditioneel
    2 eetlepels rozemarijnblaadjes
    40 g boter
    1 kg schoongemaakte kleine spruitjes
    1½ eetlepel suiker
    2 theelepels bouillonpoeder
    4 kalkoenhaasjes à ± 100 g

    Bereiding:
    Snijd de schoongeboende aardappelen in parten en kook ze 10 minuten in water met zout.
    Giet ze af en laat ze uitdampen.
    Schep 2 eetlepels van de olie en de rozemarijn erdoor en verdeel de aardappelpartjes over een met een bakmatje beklede braadslede.
    Rooster de aardappelparten in een voorverwarmde oven (225 °C) in ± 20 minuten bruin en gaar. Schep ze tussentijds tweemaal om.
    Smelt 25 g van de boter in een ruime pan met dikke bodem.
    Schep de schoongemaakte spruitjes en de suiker erdoor en laat alles op een laag vuur ± 3 minuten zachtjes pruttelen.
    Voeg 1 dl water en de bouillonpoeder toe en breng alles aan de kook.
    Kook de groenten op een laag vuur in ± 10 minuten beetgaar.
    Schep de spruitjes regelmatig om.
    Verhit gelijktijdig 1 eetlepel olie met 15 g boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de met peper en zout bestrooide kalkoenhaasjes aan beide kanten bruin en in ± 8 minuten gaar.
    Neem de deksel van de pan met spruitjes en laat het vocht inkoken.
    Serveer de spruitjes met de kalkoen en de geroosterde aardappelen.

    23-02-2009, 22:15 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geroerbakte spruitjes met gamba's
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    600 g kleine spruitjes
    zout
    3 cm verse gemberwortel
    1 ui
    2 teentjes knoflook
    250 g champignons
    2 eetlepels neutrale (wok)olie
    500 g verse gamba’s
    1/2 dl droge Sherry
    2 eetlepels sojasaus
    2 eetlepels vissaus
    (versgemalen) peper
    2 bosuitjes
    1/2 eetlepel geroosterd sesamzaad

    Bereiding:
    Kook de schoongemaakte spruitjes ± 5 minuten in water met zout.
    Rasp intussen de geschilde gemberwortel en snijd de ui en de knoflook fijn.
    Halveer de champignons.
    Giet de spruitjes af en laat ze goed uitlekken.
    Verhit een wok en voeg de olie toe.
    Roerbak de ui met de knoflook en de gember 1 minuut.
    Voeg de gamba’s toe en bak ze al omscheppend 5 minuten.
    Schep de champignons en spruitjes erdoor en roerbak alles nog ± 5 minuten, tot de gamba’s net gaar zijn en de spruitjes nog een knapperige beet hebben.
    Voeg de Sherry, de sojasaus, de vissaus en peper naar smaak toe en verwarm nog 1 minuut.
    Bestrooi de geroerbakte spruitjes met de in schuine ringetjes gesneden bosui en het geroosterd sesamzaad.
    Lekker met roerbakmie.

    22-02-2009, 16:18 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Penne met spruiten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    300 gram spruitjes
    60 ml yoghurt
    60 ml zure room
    1 el gehakte verse dille of 1 tl gedroogde dille
    snufje zout, versgemalen zwarte peper
    125 g pasta (penne of spirali)
    15 g boter

    Bereiding:
    Meng de yoghurt in een kommetje met de room, dille, het zout en wat peper en zet de kom weg.
    Breng in een grote steelpan 3 liter water aan de kook en kook de pasta al dente (beetgaar) volgens de gebruiksaanwijzing.
    Giet intussen 3 cm water in een andere steelpan, zet er een stoommand in en breng het water aan de kook.
    Doe de spruitjes in de stoommand, leg de deksel op de pan en stoom de spruitjes in ongeveer 5 min. gaar.
    Giet de pasta af wanneer hij gaar is en schep hem om met de boter.
    Roer er dan de spruitjes en het yoghurt-roommengsel door.
    Schep het geheel vervolgens over op een verwarmde schaal en dien dan onmiddelijk op.

    20-02-2009, 12:07 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    17-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta met spruitjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten:
    500 gram spruitjes
    250 gram pasta naar keuze
    125 gram spekreepjes
    1 rode paprika.
    2 uien
    2 teentjes knoflook.
    3 eetlepels olijfolie
    200 ml room culinair
    Zout en peper naar smaak

    Bereiding:
    Zaden verwijderen uit paprika en in blokjes snijden.
    Knoflook en uien pellen en in blokjes snijden.
    Kook spruitjes 8 min. beetgaar.
    Kook pasta volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
    Wok verhitten, olie toevoegen en verhitten.
    Spekreepjes naar eigen keuze toevoegen.
    Dan paprika, uien en knoflook fruiten.
    Voeg dan de spruitjes toe. 2 min. al roerend omscheppen, dan de room toevoegen en al roerend omscheppen totdat de saus gebonden is.
    Serveer de pasta apart of meng het door het gerecht.

    17-02-2009, 20:17 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjes uit de wok
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    800 gram spruiten,
    1 teentje knoflook,
    1 ui,
    250 gram salami (blokje)
    450 gram voorgebakken aardappelballetjes uit de diepvries
    50 gram gezouten cashewnoten,
    2eetlepels zonnebloemolie of olijfolie,
    peper,
    zout,
    nootmuskaat

    Bereiding:
    Zet een pan water met zout op en breng het aan de kook.
    Maak de spruitjes schoon en ca 5 minuten beetgaar koken in het kokend water.
    Doe de spruiten in de vergiet.
    Afspoelen onder koud water en goed laten uit lekken.
    Snijd de salami in stukjes.
    Verhit in een wok 2 eetlepels olijfolie
    en bak de aardappelballetjes in ca 5 minuten bruin., voorzichtig omscheppend.
    Pel de knoflook en pers deze uit boven de aardappels.
    Fruit het ca 1 minuut mee.
    Maak de ui schoon en fruit deze ook even aan.
    Voeg de spruitjes toe en bak deze 2 minuten mee.
    Doe nu de salamistukjes erbij en bak dit 1 minuut mee.
    Schep alles voorzichtig door elkaar.
    Voeg als laatste de cashewnoten erbij.
    Maak het op smaak met nootmuskaat en peper en eventueel zoete chili saus of kaassaus.

    16-02-2009, 21:06 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    12-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische spaghetti
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een spaghetti schotel waarin de Italiaanse en de Oosterse keuken met elkaar gecombineerd worden

    Ingrediënten:
    150 gram (liefst verse) pasta
    olijfolie, zout en peper
    110 gram spruiten
    1,5 dl tomatensap
    1 fijngesneden teentje knoflook
    boter
    160 gram kastanjechampignons, in vieren gesneden
    80 gram bleekselderij, in schijfjes
    140 gram prei in ringetjes
    160 gram witlof in stukjes
    80 gram sojascheuten
    3 theelepels kerriepoeder
    3 dl slagroom
    1-2 eetlepels pesto
    kervel om te garneren

    Bereiding:
    Kook de spruitjes in 6 minuten even voor en halveer ze daarna.
    Verwarm de tomatensap samen met de knoflook en breng deze op smaak met zout en peper.
    Smelt de boter in de pan en voeg telkens na 2 minuten tussentijd achtereenvolgens de champignons, de selderij, de prei, de witlof, de sojascheuten en de spruiten toe.
    Bepaal aan de hand van de aangegeven kooktijd van de pasta wanneer je deze moet koken om de pasta tegelijkertijd met de groenten gaar te hebben.
    Voeg nadat de spruitjes ook 2 minuten meegebakken hebben de kerriepoeder toe en verwarm nog twee minuten.
    Voeg dan de slagroom toe en laat nog drie minuten koken.
    Giet dan de groenten af en vang de saus op.
    Schik de pasta op het bord en maak in het midden een kuiltje.
    Leg daar de groenten op en schenk de saus erom heen.
    Druppel als contrast de tomatensaus en de pesto erop.

    En zoals mijn vegetarische dochter zegt: 't is niet omdat ik graag sojascheuten eet dat ik een sojaseut ben!

    12-02-2009, 21:28 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    11-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitenstoemp met gebakken speksneden en Leffe Bruin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ingrediënten:
    400 g fijn gesneden groene kool
    150 g grof gesneden rapen
    300 g grof gesneden ui
    200 g grof gesneden prei-wit
    een halve kg gehalveerde Brusselse spruiten
    250 g wortelen
    een tak grof gesneden witte selder
    1 kg geschilde bintjes aardappelen in blokjes van 2 cm
    een bouquet garni (samengebonden tuiltje van laurier en tijm)
    150 g boter
    zout en peper
    ongeveer 2 liter kalfsfond of groentenbouillon.

    Bereiding:
    Alle groenten 10 minuten in de boter laten 'zweten', dan kalfsfond (of bouillon) en het kruidentuiltje toevoegen en ongeveer 30 minuten zachtjes laten koken.
    Daarna aardappelblokjes toevoegen en nog 20 minuten laten pruttelen onder deksel.
    Halve centimeter dikke sneden vers spek bakken.
    Nooit werken met gerookt of gepekeld spek.

    Ik heb deze stoemp ooit een keer gegeten in een Brussels café onder het genot van een Leffe Brui.  De zachte smaak van de stoemp past uitstekend bij de zachtaardige Leffe Bruin, een bier dat zoet-bitter is van smaak.

    11-02-2009, 08:35 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    10-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse soep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    750 g spruitjes
    250 g aardappelen
    1 ui
    2 selderstengels
    2 dikke sneden gerookt spek
    25 g boter
    peper en zout

    Bereiding:
    Snipper de ui en de selder.
    Spoel de spruitjes schoon, leg er een stuk of 12 apart voor de afronding en snijd de rest in vieren. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
    Braad het in blokjes gesneden spek.
    Schep de blokjes vervolgens op een bord en bak de groente in dezelfde pan, in een deel van de boter.
    Leng aan met 1 liter water.
    Mix de soep na 45 min. kooktijd.
    Bak de opzijgelegde spruitjes in de resterende boter.
    Wanneer ze goudbruin zijn, roer ze samen met de spekblokjes door de hete soep.

    10-02-2009, 09:21 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Indische winterschotel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag een vrij snel recept dat gebruik maakt van de microgolfoven. 

    Ingrediënten
    :
    1 kilo wortelen
    1 pond spruiten
    1 fles melk
    aardappelzetmeel
    bloem of custard
    ketchup
    kruiden: kerriepoeder, kurkuma, hot curry, nootmuskaat, paprikapoeder, komijnpoeder, kruidnagelpoeder, citroensap, koriander, citroengras, peper

    Bereiding:
    Was en snij de wortelen in blokjes, verwijder kontjes en de minder mooie bladen van de spruiten en was deze.
    Kook deze in 20 minuten in 7,5 dl melk gaar.
    Doe de rest van de melk in een kom en doe al roerend de aardappelzetmeel erdoor en voeg deel van de warme melk erdoor van de groente.
    Doe dan alle melk hierbij en roer tot een stevige saus.
    Zet dit voor 1 a 2 minuten in de magnetron.
    Voeg hier dan de groenten aan toe met de kruiden en specerijen.

    09-02-2009, 22:52 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ovenschotem met spruiten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag een goedkoop en snel recept voor een ovenschotel met spruitjes.  Natuurlijk kan je er voor kiezen om in plaats van aardappelpuree uit een pak, zelf aardappelpuree te maken.  Ik maak deze ovenschotel regelmatig als avondmaal, wanneer er 's middags puree aardappelen te veel waren.

    Ingrediënten:
    1 pond spruiten
    1 blik knakworstjes
    1 pak aardappelpuree
    melk
    zout en peper, nootmuskaat
    stukje boter
    zakje kaassaus
    2 eetlepels paneermeel
    2 eetlepels geraspte kaas.

    Bereiding:
    Maak spruitjes schoon en kook ze heel even.
    Beboter een vuurvaste schaal en verwarm de oven voor op 225 gr.
    Worstje uit laten lekken.
    Maak de puree volgens de aanwijzing op de verpakking.
    Spruitjes voorzichtig door de puree mengen en in de schotel scheppen.
    Snijd de worstjes doormidden en leg ze dakpansgewijs op het mengsel.
    Maak de kaassaus volgens de aanwijzing op de verpakking.
    Giet de saus over de worstjes en strooi er het paneermeel en geraspte kaas overheen.
    Leg er enkele klontjes boter op en zet in het midden van de oven.
    Laat de schotel heet worden en een bruin korstje krijgen.

    06-02-2009, 14:58 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    alexandra_en_jo_in_peru
    blog.seniorennet.be/alexand

    Rondvraag / Poll
    Welke recepten wenst u te zien
    Ovenschotel
    Soep
    Oosters
    Stoemp
    Pasta
    Wok
    Andere
    Bekijk resultaat



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!