Ingrediënten: 300 g spruitjes 50 g boter (bakboter) 1.25 dl melk (halfvol) 1.25 dl water 100 g bloem (tarwebloem) 5 theelepels aardappelzetmeel 3 eieren peper zout nootmuskaat
Bereiding: De spruitjes schoonmaken en ze koken in gezouten water. Goed laten uitlekken en door een fijne zeef duwen. De melk en het water aan de kook brengen met de boter. Wanneer het mengsel kookt, er in een keer de bloem en het aardappelzetmeel bijvoegen. Goed roeren tot er zich een droge deegbal vormt die van de wanden van de pan loslaat. De pan van het vuur nemen en een na een de eieren door het deeg roeren (het volgende ei pas toevoegen wanneer het vorige helemaal is opgenomen). Het deeg op smaak brengen en er de spruitjes doorroeren tot een homogeen mengsel. Met behulp van twee lepels hoopjes van het mengsel in hete frituurolie laten glijden en laten bakken tot de beignets bovendrijven en goudgeel zijn.
Tip: dit gerecht kan worden geserveerd als warm voorgerecht of als garnituur.
Bereiding: Verwarm de oven op 175 graden, snipper de sjalot, snijd de knolselderij in blokjes en maak de spruitjes schoon. Peper en zout de konijnfilets. Laat de boter in de koekepan smelten. Braad de filets rondom bruin in ca.2 minuten. Neem ze uit de pan en houd ze afgedekt in de oven. Fruit de sjalot voor de saus in de achter gebleven boter. Strooi de bloem over de sjalot en laat ze even garen. Giet al roerend de slagroom en calvados erbij. Snij de pruimen in reepjes en roer ze door de saus, snijd de basilicum in reepjes en roer die ook door de saus, breng het op smaak met peper en zout. Kook de spruitjes en de knolselderij. Hierna de spruitjes en knolselderij mengen en op stoven met een klontje boter.
Ik heb het een keer gemaakt met cognac in plaats van Calvados, maar dat was echt niet zo lekker! Ik vind deze schotel het lekkerst als je hem serveert met aardappelpuree.
Ingrediënten: 4 stuks speklapjes 500 gr. spruitje, panklare 50 gr. hazelnoot, gehakte 1 dl. slagroom 3 el. balsamico azijn 2 dl. kalfsfond nootmuskaat olijfolie peper
Bereiding: Kook de spruitjes gaar in circa 15 minuten. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin. Pureer de spruiten met de staafmixer of in de keukenmachine samen met de room en breng de puree op smaak met versgemalen nootmuskaat, peper en zout. Roer de hazelnoten door de puree. Bak de speklapjes in hete olie mooi bruin. Giet het overtollige vet af, blus de pan af met de azijn en schenk de fond erbij. Laat de saus enigszins inkoken. Serveer de spruitenpuree bij de speklapjes. Schenk het sausje over het vlees.
Vandaag heb ik als verandering eens een keer een salade met spruitjes. Lekker gezond en een pittige dressing. Ik eet het met toast en boter of als bijgerecht
Ingrediënten: 600-750 g kleine spruitjes, gehalveerd zout, peper 1 1/2 eetlepel limoensap 3 eetlepels zonnebloemolie 2 eetlepels kokosmelk 1 teen knoflook, geperst 1 eetlepel fijngesneden rode peper 1 theelepel geraspte gemberwortel 250 g gerookte kip, in reepjes 3 sjalotjes, in flinterdunne ringen 3 eetlepels gehakte geroosterde pinda's
Bereiding: Kook de spruitjes in kokend water met zout in 4-7 min. beetgaar, spoel
ze onder koud stromend water af tot ze lauwwarm zijn. Laat ze goed
uitlekken. Roer een dressing van limoensap, olie, kokosmelk, knoflook,
rode peper, gemberwortel en zout naar smaak. Roer de dressing door de
spruitjes en voeg de gerookte kip toe. Garneer de salade met sjalotjes
en pinda's.
Ik was een beetje aan het rondsnuffelen op internet en botste op: in het zuur opgelegde spruiten. Natuurlijk komt zo een idee enkel van een Amerikaan (alhoewel duitsers ook zot zijn van opgelegde dingen)
Dit vinden zij:
3
pints of great tasting, Pickled Dill Brussels Sprouts. Kids of all ages
like our Brussels sprouts because they're delicious. If you enjoy dill
pickles, you'll love these. If you don't like Brussels sprouts, you
just haven't tried ours.
made and jarred in Lancaster PA
Pennsylvania Dutch Food at its best
crispy & crunchy a great taste right out of the jar!
Vandaag heb ik opnieuw een vegetarische stamppot voor u. Door de combinatie van spruiten en bonen zou ik het wel niet eten voor u ergens verwacht wordt.
Ingrediënten: 1 kilo spruitjes 750 gram aardappelen 1 ui, gesnipperd 50 gram boter 1/2 liter blik witte bonen in tomatensaus 100 gram geraspte belegen kaas peper en zout naar smaak 2 eetlepels gehakte of 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden (oregano, tijm, basilicum) of 2 eetlepels pesto nootmuskaat optioneel 100 gram ongezouten cashewnoten
Bereidingswijze: Schil de aardappel en kook deze samen met de schoongemaakte spruiten in 15-20 minuten gaar. Fruit de ui in de boter. Giet aardappelen en spruitjes af en vang het kookvocht op. Voeg de witte bonen en ui erbij en stamp alles fijn. Schep de geraspte kaas, de kruiden en eventueel wat kookvocht erdoor er warm alles goed op.