Brusselse Spruiten
Inhoud blog
  • Stoofpot van spruitjes
  • Kerriesoep met spruiten
  • Spruitjes Champignontaartjes
  • Quiche van rijst met spruiten
  • spruitjesmousse

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Blog als favoriet !

    Heerlijke recepten met Brusselse spruiten
    06-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjes met spek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag een heel eenvoudig receptje.

    Ingrediënten:
    500gr. spruitjes
    150gr. gezouten spek (blokjes)
    klontje boter (melkerijboter)
    peper en zout

    Bereiding:

    Na het reinigen laat je de spruitjes koken in lichtgezouten water tot ze gaar zijn.
    Giet de spruitjes in een vergiet en laat ze even uitlekken.
    Laat de boter smelten in een pannetje en doe er de spruitjes en het spek bij en kruid met peper en zout. (let op met zout, spek is al vrij zout!!)
    Bak alles een 2 à 3 min. op terwijl je regelmatig omroerd.
    Dien onmiddellijk op

    06-12-2008, 19:24 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (28 Stemmen)
    05-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quiche met spruitjes en champignons
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    5 plakken bladerdeeg (10 x 10 cm),diepgevroren
    ca. 2 eetl. bloem, gezeefd
    4 eetl grof kruim van droog brood of beschuit (liever geen paneermeel)
    350 g kleine spruitjes, schoongemaakt
    zout
    ca. 50 g boter
    50 g sjalotjes, gesnipperd
    2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt
    250 g kleine champignons, schoongemaakt
    3 grote eieren
    3,5 dl room
    witte peper uit de molen
    nootmuskaat
    50 gr. geraspte belegen goudse kaas.  

    Bereiding:  
    Laat het bladerdeeg ontdooien.
    Beboter intussen een quiche-, vlaai- of springvorm met een middellijn van 26 a 28 cm.
    Leg de deegplakken op elkaar.
    Rol ze op een met wat bloem bestoven werkvlak met een eveneens met bloem bestoven deegroller uit tot een ronde plak met een middellijn van ca. 32 cm.
    Bekleed de bodem en de wand van de vorm ermee.
    Prik met een vork gaatjes in de deegbodem.
    Zet de vorm daarna tot verder gebruik in de koelkast.
    Zet de spruitjes op met ruim kokend water met wat zout.
    Laat de spruitjes 7 a 8 min. koken.
    Stort ze daarna op een zeef en laat ze uitlekken. afkoelen en zoveel mogelijk opdrogen.
    Verhit een wok en laat er 30 gr. boter in smelten.
    Laat de boter even door de pan walsen. Temper de warmtebron.
    Fruit de sjalotten 2 min.
    Voeg de knoflook en champignons toe. Laat alles, onder voortdurend roeren en omscheppen 4 a 5 min. bakken.
    Schep daarna de spruitjes erdoor. Laat ze ongeveer 3 min.zachtjes meebakken.
    Stort alles op een grote zeef of in een vergiet. Laat alles uitlekken en afkoelen.
    Klop intussen in een kom eieren en room goed los.
    Voeg zout, peper en nootmuskaat toe.
    Bestrooi de deegbodem zo gelijkmatig mogelijk met brood- of beschuitkruim.
    Verdeel spruitjes en champignons erover.
    Schenk er vervolgens het roommengsel over.
    Bestrooi met geraspte kaas.
    Plaats de vorm iets onder het midden in de voorverwarmde oven (200° C).
    Reken voor de baktijd ongeveer 50 a 55 min.
    Leg wanneer de bovenzijde van de quiche wat te donker wordt een velletje aluminiumfolie erop.

    05-12-2008, 21:46 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    04-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode Spruiten !!!

    Vandaag geen spruitenrecept, zoals je reeds gewend bent, want ik sta gewoon te springen om dit met je te delen.
    Het nieuwste op de markt zijn: RODE spruiten.  Ik geloofde mijn eigen ogen niet!
    We zitten blijkbaar in de 'kleurenperiode', roze pompelmoezen, gele kiwi's en nu zijn er dus rode spruiten...

    En ik moet nog toegeven dat ik super benieuwd ben hoe ze zullen smaken.
    Dus ... heb ik een pakje zaad gekocht via Amazon. De prijs viel super goed mee.
    Ik hou je op de hoogte

    (ps via onderstaande link kan je het zaad bestellen)





    04-12-2008, 10:10 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    03-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpot van spruitjes

    Ingrediënten:
    1,5 bouquet garni
    boter
    75 cl vleesbouillon
    3 wortels
    750 gram aardappelen
    gehakte peterselie
    5 uien
    peper
    1,5 kg Brusselse spruitjes
    1200 gram riblappen

    Bereiding:
    Bereid de groenten, schil de aardappelen en snijd ze in grove blokjes, maak de spruitjes schoon, pel de uien, snijd ze in vieren en snijd de wortelen in schijfjes.
    Breng de bouillon aan de kook.
    Snijd het vlees in grove stukken.
    Braad het in een grote stoofpot in de boter, voeg de aardappelen, de wortelen, de uien en het kruidentuiltje toe en leng aan met een deel van de bouillon.
    Kruid alleen met peper, geen zout.
    Na tien minuten pruttelen op een zacht vuurtje met het deksel op de pan, legt u de spruitjes in de stoofpot.
    Laat nog 20 minuten verder pruttelen en voeg ondertussen eventueel nog wat bouillon toe zodat de groenten bedekt zijn.
    Heet opdienen, bestrooid met gehakte peterselie.

    Recept met dank aan Ronan van Laere

    Oproep: ondertussen zie ik dat bijna 150 mensen dit blog bekeken hebben.  Dat is heel leuk, maar wat ik nog VEEL leuker vind is: heb je de recepten uitgeprobeerd?  Vond je ze lekker?  Welke recepten wil je nog meer?
    Enkel als ik weet wat jullie lekker vinden, kan ik je toffe recepten doorgeven.  Dus ... graag een reactie!

    03-12-2008, 10:57 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (12 Stemmen)
    02-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta met spruiten
    Dit was de enige manier om mijn dochter spruiten te doen eten: het opdienen met spaghetti!!

    Ingrediënten:
    300 g brusselse spruiten
    100 g gesneden prei
    1/2 rode paprika
    2 eetlepels boter
    2 eetlepels saffloer olie
    1 eetlepel soya saus
    peterselie
    geraspte kaas


    Bereiding:
    Kuis de spruiten, snij de onderkanten er af en kook of stoom de spruiten kort tot ze gaar zijn.
    Giet ze af en zet apart.
    Verwarm de boter met de olie in een pan en stoof de prei.
    Voeg de paprika en de spruiten toe, braad ze mee tot de buitenkant van de spruitjes een gouden kleur heeft.
    Voeg de soyasaus toe, draai het vuur uit en zet een deksel op de pan.
    Ondertussen kook je de pasta.
    Als de pasta klaar is, giet je hem af, doe je hem in een kom en meng je de peterselie en gemalen kaas er onder door.
    Diep op in diepe borden en schep de groenten er boven op.

    Heb jij nog andere manieren om kinderen spruiten te doen eten?

    02-12-2008, 19:33 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    01-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitentaart met Brie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ingrediënten:
    6 plakjes diepvries bladerdeeg
    500 gram spruitjes
    bloem om te bestuiven
    1 stuk brie
    3 eieren
    1 beker crème fraîche (200 ml)
    1 eetlepel bouillonpoeder
    50 gram gezouten cashewnoten


    Bereidingswijze:
    Laat het bladerdeeg ontdooien.
    Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hetelucht 180 graden Celsius).
    Maak de spruitjes schoon.
    Kook ze in weinig water in ca. 5 minuten beetgaar.
    Bestuif het werkvlak met bloem.
    Leg de plakjes deeg op elkaar.
    Rol ze uit tot een lap die 4 cm groter is dan de ovenschaal.
    Leg de deeglap in de ovenschaal en vouw het overhangende deeg terug, zodat een dubbele rand ontstaat. Druk deze stevig aan.
    Klop eieren, crème fraîche en het bouillonpoeder los in een kom.
    Halveer de spruitjes en verdeel ze over de taartbodem.
    Strooi de cashewnoten erover.
    Schenk het eimengsel erover.
    Snijd de brie in plakken. Leg deze op de taart.
    Bak de spruitjestaart midden in de oven in ca. 45 minuten gaar.

    01-12-2008, 21:19 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerrie spruitensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een hele snelle en pittige soep

    Ingrediënten:
    250 g schoongemaakte spruiten
    halve gesneden ui
    2 dl groentebouillon
    halve eetlepel olie
    1 theelepel citroensap
    1 eetlepel kerriepoeder
    1 eetlepel room
    1 eetlepel geroosterde geschaafde amandelen
    peper en zout


    Bereidingswijze:
    Fruit de ui glazig in de olie, voeg de spruiten toe en bak deze 3 minuten mee.
    Giet de bouillon in de pan, voeg het kerriepoeder toe en laat de soep 12 minuten koken tot de spruiten gaar zijn.
    Pureer de soep en passeer deze door een zeef.
    Voeg dan de rest van de ingredienten toe en breng op smaak met peper en zout.

    30-11-2008, 13:53 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gefrituurde spruitjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Heerlijk en zacht van smaak.


    Ingrediënten:
    750 gr. panklare kleine spruitjes
    Zout
    Frituurvet
    200 gr. bloem
    100 gr. geraspte kaas
    2 kleine eieren
    2 1/2 dl water

    Bereiding:
    Kook de spruitjes in weinig water met zout maximaal10 min. voor.
    Verwarm het frituurvet tot 175°C (er mag nog net geen witachtige damp te zien zijn).
    Roer een beslag van de bloem, de helft van de kaas, de eieren en 2 1/2 dl. water.
    Haal enkele spruitjes door het beslag en frituur de spruitjes tot ze mooi van kleur zijn geworden. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm tot alle spruitjes zijn gefrituurd.

    Serveertip:
    Strooi de rest van de kaas over de spruitjes en serveer ze direct.

    29-11-2008, 18:56 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    28-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewokte spruiten met kastanjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Twee heerlijke seizoensgroenten worden gecombineerd in deze wokschotel.  Het is niet zo een snel recept omdat de groenten eerst apart worden klaar gemaakt voor ze in de wok gaan.  Hou je meer van knapperige groenten, dan kan je ze ook korter voorkoken en iets langer in de wok laten.
    Ik vind het een heel lekkere manier om spruitjes klaar te maken en zou heel graag weten wat jij er van vindt.  Enne ... niet alleen het recept lezen hé, ook klaar maken want spruiten zijn super gezonde vitamine bommetjes.

    Ingrediënten:
    500 gram spruiten
    200 gram verse tamme kastanjes
    2 sjalotten
    blokjes spek naar believen
    peper
    een bouillontablet of bouillonpoeder (kip of groenten)

    Voorbereiding:
    Tamme kastanjes op de bolle kant inkruisen en ongeveer 25 minuten in water koken, daarna zo heet mogelijk pellen en het dunne witte velletje verwijderen.
    De spruiten 5 à 10 minuten voorkoken, afspoelen met koud water en door midden snijden.
    De spekjes uitbakken
    De sjalotten klein snijden en aanbruinen en even apart houden.

    Bereiding:

    In de wok de gehalveerde spruiten in wat olie aanbakken
    Kruiden met peper
    Een halve bouillontablet erover verkruimelen en wat water toevoegen
    Even laten garen
    Daarna de spekjes, ui en kastanjes toevoegen
    Goed doorwarmen en meteen opdienen

    28-11-2008, 11:35 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    27-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpotje met spruiten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Foto met dank aan Michiel Thomas

    Ingrediënten:
    1,50 bouquet garni
    Boter
    75 cl vleesbouillon
    3 wortels
    750 gram aardappelen
    gehakte peterselie
    5 uien
    peper
    1,50 kg Brusselse spruitjes
    1200 gram lage rib


    Bereiding:
    Bereid de groenten:
    Schil de aardappelen en snijd ze in grove blokjes
    Maak de spruitjes schoon
    Pel de uien, snijd ze in vieren
    Snijd de wortelen in schijfjes.
    Breng de bouillon aan de kook.
    Snijd het vlees in grove stukken.
    Braad het in een grote stoofpot in de boter
    Voeg de aardappelen, de wortelen, de uien en het kruidentuiltje toe en leng aan met een deel van de bouillon.
    Kruid alleen met peper, geen zout.
    Na tien minuten pruttelen op een zacht vuurtje met het deksel op de pan, legt u de spruitjes in de stoofpot.
    Laat nog 20 minuten verder pruttelen en voeg ondertussen eventueel nog wat bouillon toe zodat de groenten bedekt zijn.
    Heet opdienen, bestrooid met gehakte peterselie.

    27-11-2008, 08:24 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    26-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Engelse boerin ontdekt recept voor
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Afbeelding Tessa Drenthe

    Een Engelse boerin, die spruiten kweekt, beweert dat ze een manier heeft ontdekt om de groente klaar te maken zonder dat de eter last krijgt van flatulentie [winden of scheten in de volksmond].

    Freda Neale uit Burscough, Lancashire is ervan overtuigd dat haar vijfstappenplan er ook voor zorgt dat de spruitjes lekkerder smaken.

    De boerin beklemtoont dat je verse, jonge, lichtgroene spruitjes moet kopen, liefst nog aan de steel.
    Haal de buitenste blaadjes weg.
    Verwijder ook de onderkant.
    Doe ze in een pot kokend water met een theelepel zout.
    Kook zes tot acht minuten.
    Kauw elke hap minstens tien keer.


    Te lang koken zorgt er volgens Neale voor dat chemische bestanddelen in de groente met elkaar gaan reageren en zwavel vrijkomt.

    "Dat geeft een bittere smaak en doet de groente, net als de eter, stinken".


    In de Britse krant The Sun verklaart een voedselexpert waarom de Britten met Kerstmis spruitjes zouden moeten eten: "De antioxidanten in spruiten doden kankercellen. Ze ontgiften het lichaam en vernietigen virussen en bacterieën".
    Bron: HLN

    Wat is volgens jou de manier om er voor te zorgen dat spruiten geen WIND geven?

    26-11-2008, 09:07 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    25-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitenstamppot met gember en appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ingrediënten:

    1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
    750 gr spruitjes, schoongemaakt
    5 cm gemberwortel, geschild
    25 gr boter
    1 ui, grof gesnipperd
    2 theel. gemalen komijn ( djinten)
    3 stevige appels bv elstar, geschild en in blokjes
    150 ml melk , verwarmd


    Bereiding:

    Kook de aardappelen en spruitjes ineen grote pan met een flinke laag water en wat zout in 15/20 minuten gaar.
    Rasp de gember fijn.
    Verhit de boter in een wok en fruit hierin de ui en de gember met de komijn heel zachtjes glazig.
    Schep de appelblokjes erdoor en bak ze op matig hoog vuur in 2-3 minuten bruin.
    Breng op smaak met vers gemalen peper.
    Giet de aardappelen en de spruitjes af en stamp ze met een stamper fijn.
    Voeg al roerende de melk toe zodat er een smeuïge stamppot ontstaat.
    Schep de helft van het appelmengsel erdoor en breng de stamppot op smaak met zout.
    Schep de spruiten stamppot op 4 voorverwarmde borden en schep de rest van het appelmengsel hierop.

    Wat is uw favoriete manier om spruiten klaar te maken?
    Ben je een spruiten liefhebben of hoor je bij de andere categorie?

    25-11-2008, 14:13 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (13 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op het Spruitenblog!

    De Belgen gaan er prat op dat de herkomst van spruiten in hun land ligt. In de 18e eeuw werd deze koolvariant het eerst in Belgie gekweekt. Vandaar de naam 'Brusselse spruiten'.
    Op deze blog vind je naast info over spruiten ook de meest heerlijke recepten en, waar mogelijk, geef ik ook info over nevenprodukten als kookpotten, kookboeken etc.

    25-11-2008, 14:09 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (20 Stemmen)
    Archief per week
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    connieneefs
    blog.seniorennet.be/connien

    Rondvraag / Poll
    Welke recepten wenst u te zien
    Ovenschotel
    Soep
    Oosters
    Stoemp
    Pasta
    Wok
    Andere
    Bekijk resultaat



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!