De Bitto is een zeer oude, traditionele kaas die is ontstaan in het Valtellina berggebied. Zeer waarschijnlijk hebben de Kelten het maken van kaas in deze streek geïntroduceerd. De oorsprong van de benaming van de Bitto is niet helemaal duidelijk. Het is goed mogelijk dat de benaming ontleend is aan het Keltische woord bitu, dat eeuwig betekent. Dit zou weer een verwijzing zijn naar uiterst goede houdbaarheid van deze kaas, die vele malen langer is dan andere kazen die men destijds at. Gedurende de Middeleeuwen gold deze kaas bij de plaatselijke bevolking zelfs als betaalmiddel. Dit geeft al aan hoe bijzonder deze kaas is.
aan het werk in de kaasmakerij
De Bitto wordt gemaakt van hoofdzakelijk koemelk met een beetje geitenmelk. Het kaasmaken vindt plaats tijdens de zomermaanden, gedurende de vastgestelde 84 dagen dat de dieren in de zomerweiden grazen. De verse melk wordt naar speciale alpenhutten (genaamd calécc) gebracht, waar het gestremd wordt onder een vastgestelde temperatuur variërend tussen de 39 en 49 graden Celsius. Daarna wordt de wrongel overgedaan in vormen en in de loop van minstens drie weken regelmatig met de hand gezouten. De kazen hebben een doorsnee van 30 tot 50 cm, zijn 8 tot 10 cm dik en kunnen 8 tot 25 kg zwaar zijn. Vervolgens worden ze vervoerd naar kaasfabrieken in het dal waar ze nog minstens drie maanden rijpen. Na drie jaar is de kaas op zijn best, maar kan ook na één jaar rijping goed gegeten worden. Onder de juiste atmosfeer kan de kaas wel 10 jaar bewaard worden; hierbij ontwikkelt de kaas een meer complexe, verfijnde smaak die door kenners geprezen wordt.
De jonge Bitto is zacht en witachtig van kleur. Hij heeft een milde smaak en een plezierige, aromatische nasmaak. Naargelang de kaas ouder wordt, verliest deze meer vet en vocht wat de smaak sterker maakt. De kaas wordt meer brokkelig, al behoudt hij altijd iets van zijn romige karakter.
Bitto van verschillende jaartallen auteur : Fabio CC 3.0
Bitto kaas vertegenwoordigt, zonder enige twijfel een van de symbolen van de zuivelindustrie in Lombardije. Deze kaas met veel traditie en perfecte rijping is in feite zeer gebonden aan de valleien. Haar oorsprong zijn geworteld in Val Gerola en Val di Albaredo, twee valleien in de provincie Sondrio, die werden gevormd door de beek die de naam geeft aan het product.
De kaas geproduceerd in deze weilanden, op een hoogte tussen 1400 en 2000 m, onderhoudt een aantal bijzondere kenmerken. Om de kwaliteit van de kaas te verheffen, stellen de veehouders en alpenherders alles in het werk en houden de traditionele technieken in leven. Bovendien spelen ze een essentiële rol in het behoud van het milieu en van de alpine biodiversiteit.
De Bitto wordt op heel beperkte schaal geproduceerd en is hierdoor zeer zeldzaam. Het is een uitstekende tafelkaas, maar zorgt ook voor prachtige accenten in traditionele pastagerechten.
22-10-2010 om 11:56
geschreven door pat en franneke
FIJN WEEKEND WAAROEMNI
Fijn weekend kom ik je /jullie wensen , en danken voor je lieve berichtjes.
Hélaas kon ik niet reageren , doordat mijn kleinzoon in de kliniek ligt .
Wens julie alle liefs Suzieke xxx
22-10-2010 om 10:00
geschreven door Suzieke
kan niet slecht zijn hé zo een kaasje...
Amor Fati wenst je een aangename dag toe!
Weet dat een onbedachtzaam woord anderen soms pijnlijk stoort.
Wie echt van het leven geniet, stoort zich aan kleinigheden niet.
22-10-2010 om 09:47
geschreven door Amor Fati
Bijna weekend een fijne vrijdag ...mateke
Kazen zijn lekker
Met lieve groetjes en een lach Is het bijna weekend Nog een fijne Vrijdag