De avocado, ook wel advocaatpeer of foutief advocaat genoemd. De avocado is een vrij grote, tot 33 cm lange, groene of paarse vrucht, peervormig of rond. De schil is relatief hard, donkergroen en licht geribbeld. Binnenin bevindt zich een relatief grote, ronde pit. De grote pit wordt voor consumptie verwijderd.Het vruchtvlees is zeer vet. De naam avocado komt van het Nahuatl woord ahuacatl, dat overigens ook "teelbal" betekent.
avocado bloesem
Bij rijpe vruchten ligt de pit los en kan men, bij het schudden van de vrucht, ze heen en weer horen rollen. In tegenstelling tot de meeste vruchten bevat de avocado zeer veel olie (5 tot 23 g per 100 g vruchtvlees) en ook veel proteïne. De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en heeft dus een gunstige invloed op het cholesterolgehalte. De avocado bevat ook veel mineralen zoals ijzer. Advocado's worden steeds rauw gegeten, tegen verhitting is de vrucht, vanwege haar hoge tanninegehalte, niet bestand. Ook vanwege dit hoge tanninegehalte oxydeert het vruchtvlees snel en wordt het bruin bij contact met de buitenlucht. In de Mexicaanse keuken speelt de avocado een hoofdrol : men maakt er guacamole van, er wordt een koude soep mee bereid, de vrucht wordt verwerkt met allerlei vlees- en vissoorten en er wordt zelfs een zoet dessert mee gemaakt.
avocado boom
avocado vrucht
De avocadoboom groeit uit tot 20 m en beantwoordt aan ons courante "boommodel", een stam met zijtakken. De boom is immergroen en draagt spiralig ingeplante bladeren. Deze bladeren zijn zeer variabel van vorm, ovaal langwerpig tot rond en staan op korte bladsteeltjes. De boom wortelt zeer oppervlakkig ; bijzonder is dat de wortels zeer weinig wortelhaartjes hebben. Dit zijn kleine orgaantjes waarmee alle planten water opnemen. De avocadoboom is dus slecht in staat om water op te nemen en heeft een grote behoefte aan een regelmatige watertoevoer. Nochtans heeft hij een hekel aan stilstaand water rond de wortel. 24 uur kletsnat staan is al voldoende om het wortelstelsel te doen rotten. De plant verlangt dus een zeer goed doorlatende bodem.
avocado detail blad
avocado gekweekt in pot
Hoewel er zo'n 400 rassen zijn, zijn in Nederland en Vlaanderen over het algemeen vier rassen verkrijgbaar. - Fuerte, een peervormig ras met een gladde, heldergroene schil - Ettinger, met een dikke hals en een gladde, heldergroene schil - Hass, een kleine peervormig ras met een ruwe, bobbelige schil, welke tijdens het rijpen van groen naar bijna zwart verkleurt - Nabal, een dikke bijna rond ras met een donkergroene schil
Er worden drie ecologische rassen van de avocadoboom onderscheiden. - Het Mexicaanse ras is het meest koudebestendig. Het lijkt nog het meest op de wilde voorouder en wordt op grotere hoogte in Mexico gevonden. - Het Guatemalteekse ras wordt meer zuidelijk in Centraal-Amerika gevonden en is minder bestand tegen koude. - Het West-Indische ras tenslotte heeft een grote behoefte aan warmte.
Reacties op bericht (2)
02-01-2009
gelukkig nieuwjaar... ben niet zot van avocado.. heb liever de eens met whiskey... haha...
02-01-2009 om 15:02
geschreven door Annick
Lieve vrijdaggroetjes
Het is weer bijna weekend Ik wens je een hele fijne en een gezellige vrijdag toe maak er iets moois van dikke knuff,liefs xxx