Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    26-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijn Acustic 2006

     
    Wijn Acustic 2006

    acustic.jpg

    Acustic is de muzikaal klinkende naam van zowel het wijndomein als de wijn zelf. Wijnbouwer Albert Jané heeft die naam gekozen omdat natuur, terroir, en regio er perfect in weergalmen. De wijnbouw en vinificatie gebeuren hier volgens bio-dynamische regels. Fermentatie en maceratie (of schilweking) gebeuren in inox kuipen, nadien rijpt de wijn nog 10 maanden in Franse (tweedejaars) barriques. De wijnen werden onthaald op applaus door wijncritici over de hele wereld.

    De Wijnbouwer
    Albert Jané is in Spanje bekend voor zijn verwezenlijkingen bij het domein Jané Ventura, dat hij op een hoger niveau wist te tillen. In 2004 kon hij zijn droom verwezenlijken en kocht hij zelf een klein domein in de denominacion Monsant. In deze wijngaard met een uitzonderlijke minerale bodem vond hij zeer oude autochtone wijnranken. 2004 werd meteen ook het eerste oogstjaar voor de twee wijnen van het domein, de Acustic en zijn grote broer Brao. Albert heeft vooral zeer zuivere wijnen op het oog die het gevolg zijn van een minimale interventie en die zich qua druivenregister beperken tot Grenache (Garnacha) en Carignan (ook Samso of Cariñena genoemd).

    Druivenrassen
    55% Garnacha en 45% Samso (Carignan)

    De wijn
    Geconcentreerde tint met een aroma dat de grootsheid uitstraalt van topwijnen. Rijke, mondvullende aanzet met een karrenvracht rood fruit en na opschudden ook wat bosbes. Tegelijk is deze wijn verrassend fris en subtiel met een minerale toets in de afdronk.

    Bewaren
    Blijft nog zeker 3 jaar goed nadat hij zijn eerste rustplaats verlaat.

    Gerechten
    Past uitstekend bij lam met tijm, Zuiderse stoof- en vleesgerechten en konijn.

    Schenken
    Bij 17 tot 18°C in grote glazen, en best vooraf decanteren.

    Winkelprijs
    12,18 €

    Verdeler
    La Buena Vida – E. Becquaertlaan 2 B.1.26 -2400 Mol
    Tel 014/45.13.03 - Fax. 014/45.49.17
    info@labuenavida.be - www.labuenavida.be

    bron; skynet.be


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:wijn,acustic,domein Albert Jane,Spanje,druiven Garnacha,Samso,
    16-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onbekend maar wel lekker


    Wijn met Alain Bloeykens

    Onbekend maar wel lekker

     

    •  Salton Classic Tannat 2009  Bostavan Grand Reserve Chardonnay 2006  Salton Lunae    Purcari Merlot 2007  Château Vartely Pinot noir 2007  Salton Volpi Merlot 2006
    Vrijdag opent het wijnsalon Megavino in Brussels Expo zijn deuren.Het wordt een recordeditie met niet minder dan 28 verschillende wijnlanden en meer dan 300 exposanten. Wij namen de catalogus door en ontdekten een pak wijnlanden waarvan we nog maar weinig gehoord, laat staan geproefd hebben. Deze week selecteren we dan ook twee nobele 'onbekenden': Brazilië én Moldavië!Megavino 2010, van 22 tot 25 oktober, Paleis 3, Brussels Expo www.megavino.be

    Salton Classic Tannat 2009
    Reserva Especial
    Brazilië

    Ja hoor! Resoluut de maximumscore want dit is een van de meest getypeerde wijnen die we de laatste tijd geproefd hebben. Tenminste, als je liefhebber bent van een stevig glas wijn. Tannat die zich langs zijn mooiste zijde laat zien: heel donker gekleurd, paars, bijna inkt, de neus vraagt een beetje geduld, eerst wat rokerig, nadien donkere chocolade, zwart fruit en toffee, veel kracht in de mond, zwarte kers op alcohol, mokka, mooi geïntegreerde bitters en een heuse kruidenmix in finale. Wijn mét heel veel inhoud, aanrader nu het wildseizoen begonnen is!

    Alcoholgehalte: 13%vol.
    Prijs: 9,84 euro.
    Te koop bij: Martins Braziliaanse Wijnen, Brusselsesteenweg 300A, 3020 Veltem-Beisem,
    martins@braziliaansewijnen.be


    Bostavan Grand Reserve Chardonnay 2006
    Moldavië

    Moldavië? Toegegeven, we hebben er nog maar weinig van gehoord! Geprangd tussen Oekraïne en Roemenië, 'slechts' 34.000 km* groot, maar met 105.000 hectare wijngaarden bijna zo groot als Bordeaux! De investeringen in de wijnbouw werpen duidelijk hun vruchten af. In het glas een knappe chardonnay, mooi goudgeel getint, rijkelijk geurend naar peer, abrikoos en amandel, goed vettig in de mond, knapperig fruit, beetje rokerig, blijft goed fris op het eind. Mocht misschien nog een tikkeltje jonger zijn maar dat is dan ook het enige kritische puntje. Te ontdekken bij een stevig stukje vis in saus.

    Alcoholgehalte: 12%vol.
    Prijs: 6,60 euro
    Te koop bij: Moldovino


    Salton Lunae
    Frisante
    Brazilië

    Het huis Salton is al sedert eind jaren 1800, toen de eerste generatie Italiaanse immigranten in de regio arriveerde, actief in de Braziliaanse wijnbouw. Vader Nini Salton, die reeds in Italië zijn sporen had verdiend, besloot ook hier wijnstokken aan te planten én met succes. Vandaag is Salton een van de meest gereputeerde wijnhuizen in Zuid-Amerika. Een hele aparte wijn, deze 'frisante' die het midden houdt tussen een 'stille wijn' en een 'schuimwijn' en gemaakt is van riesling-, sémillon- en moscatodruiven. Lichtgele kleur, fraaie aromatische neus, doet denken aan bloemen en vers geplukt fruit, mooi fris in de mond, prima zuren, klein zoet toetsje, veel rijp fruit en bovenal evenwichtig. Voor de liefhebbers een hoogst origineel aperitief!

    Alcoholgehalte: 10,5%vol.
    Prijs: 10,25 euro.
    Te koop bij: Martins Braziliaanse Wijnen


    Purcari Merlot 2007
    Moldavië

    Wellicht het absolute tophuis van Moldavië en een mooi voorbeeld van de kwaliteit die vandaag door de Moldavische wijnbouwers geleverd wordt. Merlot blijkt ook hier bijzonder populair te zijn en deze fles kan probleemloos met de betere merlotwijnen wereldwijd vergeleken worden. Diepdonkere kersenrode kleur, de neus wordt gedomineerd door klein rood pitfruit, goed gedoseerd hout en tonen van tabak en ceder, speels en vlot in de mond, opnieuw verstandig gedoseerd hout, één en al fruit, zijdezachte tannines en ietwat peper op het einde. Raszuivere wijn, gewoonweg lekker! Op zijn best bij een stukje rood vlees zonder veel franjes.

    Alcoholgehalte: 12,5%vol.
    Prijs: 9,60 euro.
    Te koop bij: Moldovino


    Château Vartely Pinot noir 2007
    Moldavië

    Hola! Schenk dit blind aan bourgogneliefhebbers en die zullen niet weinig verbaasd opkijken! Een fraaie pinot noir die zeker niet hoeft onder te doen voor vele op papier meer gereputeerde Franse collega's. Briljante robijnrode kleur, raszuivere aroma's van bosaardbei, kriek en woudvruchten in de neus, smakelijk en lekker sappig in de mond, veel fruit, klein beetje peper, toetsen van vanille en mooie frisheid in finale. Schenk vrij fris, rond de 18°C, en verras je gasten met deze fles bij een stukje parelhoen of kalkoen.

    Alcoholgehalte: 13%vol.
    Prijs: 7,80 euro.
    Te koop bij: Moldovino, Ringlaan 32,
    3530 Houthalen,
    011-39.82.00
    www.moldovino.be

    Salton Volpi Merlot 2006
    Brazilië

    Doet misschien niet meteen aan Brazilië denken, want merlot vind je vandaag uiteraard overal, maar dat neemt niet weg dat je deze wijn zonder blikken of blozen zelfs aan de meest kritische wijnliefhebber kunt schenken. Een merlot in al zijn zuiverheid: nog verrassend jong gebleven met duidelijke paarse tinten, de neus doet denken aan rijp rood fruit, beetje pruimen, vanille en geroosterd brood, heel sappig en smaakvol in de mond, fruit blijft goed aanwezig en krijgt het gezelschap van afgeronde tannines en discrete zuren in finale. Vandaag heel lekker, gastronomisch heel breed inzetbaar.

    Alcoholgehalte: 13%vol.
    Prijs: 12,75 euro.
    Te koop bij: Martins Braziliaanse Wijnen

    Alain Bloeykens bron; nieuwsblad.be


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:wijn, merlot,pinot noir,merlot,chardonnay,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enige Belgische whisky scoort 95,5%

     
    Enige Belgische whisky scoort 95,5%

    Het Belgische whiskymerk 'The Belgian Owl', gelanceerd in 2004 door Etienne Bouillon uit Haspengouw, heeft een score van 95,5% gekregen in de 'Whisky Bible 2011', een referentiewerk voor whisky's.

    De voorlopig enige Belgische whisky is al verschillende keren bekroond. Zo haalde hij al de titel van 'European Single Cask Whisky of the Year' binnen. 
     
    Etienne Bouillon, die de whisky op de markt bracht, heeft er 11 jaar over gedaan om zijn droom te realiseren. In 2004 was het eerste Belgische whiskyvat een feit. Sindsdien worden jaarlijks 25.000 flessen geproduceerd.

     avbbron;nieuwsblad.be

    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:belgische,drank,
    30-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het geheim van Chardonnay
      
    Het geheim van Chardonnay

    Chardonnay is een van de bekendste witte druivensoorten in de wereld.
    Dat komt eenvoudig omdat ze sinds de jaren 1980 in bijna alle wijnbouwgebieden in de wereld voorkomt. Het grote voorbeeld van een grote chardonnaywijn is witte bourgogne, en die grote wijn wou men elders in de wereld beginnen te kopiëren, net zoals men dat ook met cabernet sauvignon en merlot - de druivensoorten van bordeauxwijn - heeft gedaan.

                


    Dat lukte vrij goed; internationale wijnbouwgebieden als Californië, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili en Zuid-Afrika zetten in vrij korte tijd goed gemaakte chardonnays met een eigen stijl op de wereldmarkt. Een van de grote troeven van chardonnay is dat de druivensoort zich gemakkelijk aanpast aan zijn omgeving en daardoor wordt zij door veel puristen in de wijnwereld weleens de “hoer van de wijngaard” genoemd. Zoals we hieronder zullen zien, is dat niet helemaal onterecht.
    Klimaat en aroma gaan samen

    Omdat witte bourgogne traditioneel op eikenhouten vaten vergist, werd deze praktijk ook toegepast in de Nieuwe Wereld. Dat leidde vaak tot een overmatig gebruik van hout en opulente aroma’s van hout, vanille, rook en zelfs kokos. Gelukkig is er de laatste jaren een evolutie weg van deze té rijke chardonnays, maar de trend heeft er in veel landen wel toe geleid dat witte wijn met een houtaroma vaak geassocieerd wordt met chardonnay. Het lijkt alsof druif en hout onlosmakelijk met elkaar verbonden waren geworden.

    Chardonnay is naast cabernet sauvignon en merlot een van die druivensoorten die zich zeer gemakkelijk aanpassen aan het klimaat waarin ze worden verbouwd. De rode pinot noir heeft dat bijvoorbeeld veel minder. Wanneer die uit zijn vrij koel (lees noordelijk) klimaat van Bourgogne gehaald wordt en in warmere streken wordt aangeplant, verliest hij gauw zijn strakheid en frisse fruitstructuur. In die toestand brengt hij een vlakke, flauwe wijn voort.

    Chardonnay produceert een hele waaier van aroma’s, afhankelijk van het klimaat waarin de druivensoort groeit. Hoe kouder het klimaat, des te strakker de aroma’s en des te hoger de zuurgraad: groene appel, onrijpe peer en witte bloesem. Chablis en champagne zijn hier de schoolvoorbeelden. In iets warmere klimaten zoals dat van Bourgogne zijn de aroma’s ook iets rijper en breder: citrus en rijpe appel. In warme klimaten zoals in Californië, Australië of Chili (die allemaal korter tegen de evenaar liggen dan bijvoorbeeld Bourgogne) geeft de chardonnay heel rijpe, soms zwoele aroma’s van tropisch fruit zoals mango, passievrucht en limoen. De zuurgraad is hier het laagst.

    Een typische gisting

    In de koelste klimaten is de vroegrijpende chardonnay vrij neutraal van karakter, met weinig uitgesproken aroma’s. Dat heeft geleid tot een bijzondere manier van wijnmaken, geperfectioneerd in Bourgogne. De meeste witte wijnen krijgen geen malolactische gisting, waarbij het vrij harde appelzuur door melkzuurbacteriën wordt omgezet in het zachtere melkzuur (alle rode wijnen krijgen deze gisting, bij witte vermijdt men deze in het algemeen om de frisheid van de witte wijn niet te verliezen). Maar chardonnay krijgt deze tweede gisting, die geen alcohol maar wel CO2 produceert, toch. Dat leidt tot zachtere, vollere wijnen die wat vettig en boterachtig overkomen in de mond.

    Dat volle, vettige karakter wordt nog versterkt door de gisting op eikenhouten vaten. Dat gebeurt altijd bij de beste witte wijnen van Bourgogne, die voor 100% van chardonnay gemaakt worden. Op die manier krijgt de wijn een eiksmaak die helemaal in de wijn verweven is. Wanneer de alcoholische gisting voorbij is en de gistcellen afgestorven zijn, zakken die naar de bodem van het vat, waar ze een dikke lichtbruine laag vormen. Door deze laag geregeld op te roeren, mengt men deze dode gistcellen weer in de wijn, waardoor die een wat boterachtig en hazelnootachtig aroma en mondgevoel krijgt. Dit proces noemt men batonnage.

    Chardonnay met eten
    Met zijn breed spectrum aan aroma’s, van strakke koeleklimaattoetsen tot rijk tropisch fruit, past chardonnay bij een zeer uitgebreid gamma gerechten. Het best past hij bij geroosterde kip of ander wit vlees. Chardonnay uit een koeler klimaat zoals de chablis doet het goed bij eenvoudige visgerechten of een zeevruchtenschotel. Top-bourgogne en de volle, rijke chardonnays uit de Nieuwe Wereld hebben nood aan rijke visgerechten, vaak met een room- of botersaus. Gerookte vis kan ook, die refereert zeer goed aan de rokerigheid van een op hout vergiste chardonnay, en ook gerechten waarin knoflook de hoofdrol speelt zijn op hun plaats. Denk aan guacamole. Ook lichtpikante oosterse gerechten met kokosnoot kunnen. Wil u houtgelagerde chardonnay combineren met kaas, ga dan voor halfharde al wat gerijpte kazen zoals belegen gouda en comté.

    ABC – Anything But Chardonnay!

     Waar in de jaren 80 houtgelagerde chardonnay het vlaggenschip van de witte wijnen was, werd dat nadien de veel cleanere en zuivere sauvignon blanc. Sauvignon blanc werd de pionier van een heel nieuwe generatie strakke, aromatische witte wijnen met de nadruk op zuiverheid.

    Waar Chardonnay zich echt thuis voelt

    Wijnen die voor 100% gemaakt zijn van chardonnay:
    - Côte des Blancs, champagne (oa. de gemeenten Ambonnay, Avize, Chouilly, Cramant, Cuis, Vertus en Le Mesnil-sur-Oger. Hier wordt overal Blanc de Blancs gemaakt)
    - Côtes de Beaune, bourgogne (oa. de herkomstbenamingen Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Pernand-Vergelesses)
    - Chablis, bourgogne

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:itte wijn,chardonnay,wittebourgogne,
    24-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zomerse landwijn


                                        Zomerse landwijn

    Eenvoudige wijn die geen krater in je budget slaat, je vindt hem vaak onder de noemer vin de pays of landwijn. De grootste productie- regio, die de bij ons best verkochte landwijn levert, is de Languedoc-Roussillon. Het gebied produceert naast heel wat appellationwijnen ook voortreffelijke landwijnen, die op zonovergoten dagen het beste tot hun recht komen. Je vindt ze onder het label Vin de Pays d'Oc of binnenkort Pays d'Oc IGP, de nieuwe Europese benaming. Aangezien de Languedoc- Roussillon in oktober ook gastregio is op het wijnsalon Megavino, leek het ons alvast geen slecht idee om enkele exemplaren uit te proberen.

    J.P. Chenet Cabernet Syrah
    Vin de Pays d'Oc, bag-in-box, 1,5 liter

    Het huis Chenet, dat furore maakte door als eerste uit te pakken met een 'kromme' flessenhals, krijgt vaak het etiket van té commercieel opgekleefd. Niet onterecht maar deze blend van cabernet en syrah konden we best appreciëren en zal zeker in de smaak vallen van een groot publiek. Nog een pluspunt: gebotteld in een 1,5 liter bag-in-box, het equivalent van een magnumfles, altijd handig voor wie een paar vrienden over de vloer krijgt. Geen jaartal op de doos maar geen nood want gebotteld in april van dit jaar en dus nog smakelijk vers. Paarsrode kleur, mix van rood en zwart fruit in de neus, beetje kruidig en lichtjes getoast, vlotte allrounder, loopt makkelijk naar binnen, goed fris en discrete bitters, correcte lengte. Een uurtje op voorhand koelen in de koelkast geeft de wijn nog meer pit. Zomerse barbecuewijn.

    Alcoholgehalte: 13%vol.
    Prijs: 6,99 euro.
    Te koop bij: Carrefour.


    L'Héritage de Carillan
    Merlot 2009 Vin de Pays d'Oc

    'Cuvée Spéciale' staat er te lezen op het etiket maar wat er nu zo 'speciaal' aan deze wijn is weten we ook niet. Toch is dit geen miskoop, verre van zelfs, want deze merlot, gebotteld door een coöperatie in Nîmes, heeft flink wat verdiensten. Vooral zijn soepel karakter en smakelijkheid van het fruit wisten ons te bekoren. Paarsrode kleur, eerst aroma's van viooltjes en rozen, nadien rood pitfruit en een tikkeltje zoethout, eenvoudige structuur in de mond, gestoeld op het verse fruit, loopt heel makkelijk naar binnen, niks zwaar of overladen, kortom een soepele zomerse dorstlesser die heel breed inzetbaar is.

    Alcoholgehalte: 13,5%vol.
    Prijs: 2,99 euro.
    Te koop bij: Carrefour

    Syrah 2008
    Vin de Pays d'Oc

    Zon, zon en nog eens zon in het glas maar tegelijkertijd een heuse alcoholbom. Vrij fris schenken (rond de 14 à 15°C) is de boodschap. Maar wellicht toch enkel weggelegd voor de liefhebbers van het genre. Intens paars getint, lijkt zelfs meer op inkt, indrukwekkende neus, zwarte kers, woudvruchten, paprika en zwoele kruiden, veel smaak en variatie in de mond, intens kruidig, jeneverbes en pruimen, mooie tannines maar mist een tikkeltje frisheid op het einde. Eerder te drnken op een 'frisse' zomerdag bij een flinke brok entrecôte of rundsfilet.

    Alcoholgehalte: 14,5%vol.
    Prijs: 4,49 euro.
    Te koop bij: Delhaize

    Domaine de l'Aqueduc Merlot

    Vin de Pays d'Oc

    Ongetwijfeld één van de verrassingen uit onze selectie! We waren ietwat op onze hoede toen we geen jaartal op het etiket vonden maar die vrees bleek onterecht want de wijn bulkt van levendigheid en vitaliteit. Wel verrassend krachtig en rijk voor een merlot, deed ons zelfs eerder aan een cabernet denken. Diepe paarse kleur, fraai geconcentreerd, het glas eventjes goed open walsen en al gauw wordt de neus ingepalmd door munt, zwart fruit en een flinke scheut peper, gevuld en krachtig in de mond, ook hier een beetje opduikende alcohol maar het fruit en de zwoele kruiden zorgen voor voldoende compensatie. Goed sappige finale met aroma's van tijm en rozemarijn helemaal op het einde. Maaltijdwijn, bij goed gekruide vleesbrochettes en ribbetjes.

    Alcoholgehalte: 13,5%vol.
    Prijs: 3,95 euro.
    Te koop bij: Alvo

    Cabernet sauvignon 2009, Jean Balmont
    Vin de Pays d'Oc

    Geen eenvoudige dorstlesser maar een flink uit de kluiten gewassen exemplaar gemaakt van goed rijpe cabernet sauvignondruiven. Bovendien gebotteld in een sierlijke en stijlvolle fles, altijd leuk om op tafel te zetten als er gasten over de vloer komen. Eerder granaatrood getint met paarse toetsen, geurt ogenblikkelijk naar zwarte kers, kruiden en zoethout, verrassend goed gevarieerd en mooi consistent, ook in de mond zwart fruit, sap van cassis, klein scheutje warme alcohol maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de rijpe tannines en frisse zuren. Vrij lange finale doorspekt met Provençaalse kruiden. Maaltijdwijn, bij een stukje geroosterd rood vlees bijvoorbeeld.

    Alcoholgehalte: 13,5%vol.
    Prijs: 4,64 euro.
    Te koop bij: Colruyt.

    Duc de l'Erme 2009 Merlot
    Vin de Pays d'Oc

    Het gros van de landwijnen uit de Languedoc-Roussillon wordt gemaakt van één druivenras, ook wel 'monocépagewijn' genoemd. In wit scoren vooral chardonnay, sauvignon blanc en viognier heel goed. In rood voeren cabernet sauvignon, syrah en uiteraard de merlot het peloton aan. Vaak worden ze door de supermarkten in bulk aangekocht en staan die zelf in voor het bottelen. Daar is niks mis mee. Deze merlot, gebotteld door Colruyt, is geen absolute grootheid maar je kunt er nauwelijks iets aan afkeuren. Paarsrood getint, eenvoudige maar raszuivere neus die doet denken aan vers geplukte rode bessen, zelfde impressies in de mond, weinig variatie maar goed fris, discrete tannines en heel makkelijk drinkbaar. Aan te bevelen, lichtjes gekoeld, bij zomerse slaatjes.

    Alcoholgehalte: 13,5%vol.
    Prijs: 3,53 euro.
    Te koop bij: Colruyt.

    Alain Bloeykens

    bron;nieuwsblad.be


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:landwijn,Chenet Cabernet Syrah,L'Héritage de Carillan,Syrah 2008,Domaine de l'Aqueduc Merlot,
    21-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuid-Afrikanen willen water bij de wijn, letterlijk


    Zuid-Afrikanen willen water bij de wijn, letterlijk


    zuid afrikanen willen water bij de wijn letterlijk


    In Zuid-Afrika zou het toevoegen van water aan wijn vanaf volgend jaar best wel eens legaal kunnen zijn. De Commissie Wijn en Sterkedrank van Zuid-Afrika zette het licht al op groen. Nu moet de regering enkel nog haar fiat geven.

    Het scheutje water dient niet om de productie op te drijven, wel zou het het alcoholgehalte naar beneden halen. Nu zou in bepaalde regio's het procédé al stiekem worden toegepast. In Europa is de toevoeging echter ten strengste verboden.

    "Het is allemaal een gevolg van de opwarming van het klimaat. De hogere temperaturen zorgen voor meer suiker in de druiven, en meer suiker betekent meer alcohol. De doorsneeconsument heeft het niet zo voor zware wijnen met alcoholpercentages van 14 procent of meer. Wat water aan de druivenmost toevoegen, kan het alcoholpercentage doen dalen", aldus wijnkenner Alain Bloeykens aan Het Nieuwsblad.

    Belgen zijn verzot op wijnen uit Zuid-Afrika. In het segment van de wereldwijnen, is het Zuid-Afrika het nummer één bij de witte en het nummer 3 bij de rode wijnen.

    bron; gva.be


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:water,Zuid-Afrika,
    20-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kopzorgen om oesters en champagne



    Kopzorgen om oesters en champagne


    Oesters en champagne, dé feestproducten bij uitstek, zitten in de problemen. Het herpesvirus, dat eerder al heelder oesterbanken verwoestte in Frankrijk, Ierland en Groot-Brittannië, bedreigt nu ook de Zeeuwse oesters. En de zondvloed die de voorbije dagen de Champagnestreek teisterde, doet de druiven geen goed, aangezien die zeer gevoelig zijn voor rotting.



    Kopzorgen om oesters en champagne

    Kopzorgen om oesters en champagne

    Wat dit najaar flink duurder dreigt te worden, zijn de oesters. In Frankrijk, zal dit jaar naar schatting 20 tot 30 procent minder worden bovengehaald. Het land is de vierde grootste producent van oesters – na China, Japan en Korea – met een jaarproductie van om en bij de 130.000 ton.

    De lagere oogst is het gevolg van het gevaarlijke oestervirus OsHV-1, dat drie jaar geleden al zwaar toesloeg in Frankrijk. De destijds besmette babyoesters die het overleefd hebben, zijn nu volgroeid. Tot overmaat van ramp is het virus, dat tot de herpesfamilie behoort, deze zomer ook opgedoken in de Britse wateren, wellicht via schelpdierimport vanuit Frankrijk.

    Voor ZMf, de Zeeuwse Milieufederatie, is dat reden genoeg om alarm te slaan, want onze noorderburen halen flink wat schelpdieren vanuit Engeland naar de Oosterschelde om ze daar verder te laten groeien. Het Zeeuwse oesterseizoen begint pas in het najaar.

    Edwin Foudraine van Prins en Dingemanse maakt zich sterk dat het quarantainesysteem kan voorkomen dat het Zeeuwse water of de Zeeuwse schelpdieren besmet raken. Maar ZMf is daar minder gerust op en pleit voor een radicaal importverbod om de eigen wateren te vrijwaren.
    Het oestervirus is overigens ongevaarlijk voor de mens. De sector vreest wel dat een deel van de consumenten de luxelekkernij dit najaar links zouden laten liggen.

    36 uur regen aan één stuk

    Godendrank of niet, de weergoden hebben de champagne in het vizier. 'Het regent nu al een hele week in de Champagnestreek', zegt Damien Goulard van Champagnehuis J.-M. Goulard in Trigny, op een boogscheut van Reims. 'In één week tijd is er al bijna 130 mm regen gevallen, met een record van 78 mm van zondag tot maandagochtend.'

    'Nooit eerder viel er in augustus zoveel regen in 24 uur tijd. Het gevaar bij zoveel regen is dat er grijze rotting op de druiven kan opduiken. Geluk bij een ongeluk: de nogal frisse temperaturen, die ervoor zorgen dat de schimmel die de rotting veroorzaakt, niet al te snel ontwikkelt. Omdat wij geen antirottingsmiddelen op de druiven sproeien, zullen we de evolutie aandachtig in het oog moeten houden. En zeggen dat we begin juli nog smeekten om regen...' Alle champagneboeren zijn in verhoogde staat van paraatheid.

    Omdat champagne minstens vijftien maanden in de kelders moet liggen - champagnes met jaartal zelfs drie jaar - hoeven we niet meteen te vrezen voor stijgende prijzen dit najaar. Maar als de druiven het de komende dagen en weken nog zwaar te verduren krijgen, zit een verschraling van het aanbod en dus een verhoging van de prijs er dik in.

    Kristof Simoens
    bron; standaard .be


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:oesters,champagne,
    16-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dom Pérignon à la Andy Warhol


    Dom Pérignon à la Andy Warhol

                               Dom Pérignon à la Andy Warhol 

    Dom Pérignon brengt met een exclusief trio flessen een ode aan Andy Warhol. Voor het ontwerp is het Designlaboratorium van Central Saint Martin's School of Art & Design verantwoordelijk. Andy Warhol zelf gaf het labo de opdracht de klassieke Dom Pérignon fles van een nieuwe look in zijn typische stijl te voorzien. Dat resulteerde in een collectie van drie unieke flessen, elk voorzien van een eigen etiket in rood, blauw of geel. Een waardig eerbetoon aan het kleurenspel van één van de bekendste artiesten uit de 20ste eeuw. www.domperignon.com

    bron; skynet.be

    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:Dom Perignon,Andy Warhol,
    15-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champagne moet je schenken als bier


    "Champagne moet je schenken als bier"



    Of u er zich het hoofd over breekt of niet, Franse wetenschappers hebben voor ons allemaal uitgevogeld hoe je het perfecte glas bubbels moet schenken. Op dezelfde manier als een glas bier, zo blijkt.

    Gérard Liger-Belair en zijn collega's testten twee inschenkmethodes. De ene houdt in dat je de champagne giet in een rechtopstaand glas, de andere was het laten 'glijden' van de drank langs de glaswand van een schuin gehouden glas, zoals je een biertje inschenkt.

    De laatste methode behield het CO2-gehalte in de drank dubbel zo goed, wellicht omdat het een 'zachtere' methode was. Meer CO2 betekent meer bubbels en dus meer smaak.

    Smaak, aroma en mondgevoel
    Vooral de bubbels zijn van belang bij het drinken van champagne, zo bleek al uit eerdere studies. De bubbels zijn de essentie van champagnes en schuimwijnen, en brengen zowel smaak, aroma als mondgevoel over.

    De studie bevestigt ook het belang van koeling voor het serveren champagne. 3 à 4 graden Celcius is perfect, en helpt ook om het CO2-verlies bij het inschenken te beperken.

     (edp) bron; hln.be

    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:Champagne,
    14-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijn met Alain Bloeykens Frivool Italiaans


    Wijn met Alain Bloeykens  Frivool Italiaans

     

    Mura 2008   Ambo Pinot nero   Cusumano Rosato 2009   Claps Pinot grigio 2009   Pinot grigio Garganega 2009,   Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2009

     
    Italiaanse wijn krijgt nogal vaak het etiket 'zonovergoten, krachtig en zwaar' opgekleefd. Maar Italië heeft ook elegante, frisse exemplaren te bieden, die hartje zomer het best tot hun recht komen. Proef maar eens van deze zes exemplaren, zowel uit het noorden als uit het zuiden van het land, en voor een keer niet uit streken met ronkende namen als Toscane of Piëmonte.

    Mura 2008
    Giba, Carignano del Sulcis, Sardegna

    Italië is al lang geen onbekende meer bij wijnliefhebbers, maar toch blijft Sardinië voor velen een groot vraagteken. Onterecht, want deze regio is de jongste jaren grote broer Sicilië probleemloos aan het bijbenen. Hun sterkste troef? Een resem lokale druivenvariëteiten die je nergens anders aantreft. Of wat te denken van deze 100% carignano del sulcis? Toegegeven, ook voor ons een ras waar we nog nauwelijks van gehoord hadden. Niet zo goedkoop maar zeker een aanrader voor wie de liefhebbers die van experimenteren houdt. Diepdonkere kleur met paarse toetsen, aroma's van zwart fruit in de neus, eerst kers en cassis, nadien pruimen, goed gedoseerd hout (12 maanden rijping op 750 liter vaten) en zuiderse kruiden. Krachtig maar zonder verlies aan elegantie in de mond, barstensvol zwart fruit, goed rijpe tannines, geen storende alcohol maar verrassend fris in finale. Blijft hoe dan ook een stevige krachtpatser die het best tot zijn recht komt bij een flink stuk rood vlees.

    Alcoholgehalte: 13%vol.
    Prijs: 19,60 euro.
    Te koop bij: Selezione Vini Italiani, 3520 Zonhoven.


    Ambo Pinot nero
    Provincia di Pavia, Lombardia

    Ook in de meer noordelijke regio's van Italië slaagt men erin prima rode wijn te maken. Vooral van druivenrassen die niet zo verlekkerd zijn op hitte, maar zich op hun best voelen onder een getemperd klimaat. Pinot nero of 'noir' behoort tot die categorie. Geen overrijpe, tot bijna zoet smakende wijn met een bom alcohol, maar een luchtige, uitgebalanceerde en frisse fles die het vooral van haar frisheid moet hebben. Briljante robijnrode kleur, fris geurend naar bosaardbei en krieken, misschien ietwat eenvoudig maar best wel charmerend. Dezelfde fruitimpressies in de mond, mooi elegant en bijzonder smakelijk, zachte tannines in finale, op-en-top vrouwelijke wijn. Enige minpuntje: geen jaartal op het etiket, maar te oordelen aan de versheid van het fruit best wel een jong exemplaar. Schenk vrij fris, rond de 14°C, bij een rijkelijk bord charcuterie.

    Alcoholgehalte: 12,5%vol.
    Prijs: 5,99 euro.
    Te koop bij: Delhaize.

    Cusumano Rosato 2009
    Sicilia

    Een schitterend huis uit de omgeving van Palermo. Topoenoloog Mario Ronco maakt erhet mooie weer. Tel daar nog goed rijpe lokale nerello mascalesedruiven bij en je hebt alle ingrediënten om een verbluffende rosé te maken. Een wijn die vrijwel alles heeft: diep zalmroze gekleurd, aanstekelijke neus met een grootse diversiteit aan aroma's die lang aanhouden, klein rood pitfruit maar ook geplette aardbei, sap van cassis, rozen en wat versgemalen peper. Knap gestructureerd in de mond, knapperig fruit overgoten met frisse zuren, heel discrete tannines en zachte kruiden helemaal op het einde. Rosé voor bij de maaltijd, past probleemloos bij grillades, zuiderse slaatjes en diverse pastabereidingen. Leuk detail: afgesloten met een glazen stop die probleemloos weer in de fles klikt als je ze niet in één keer soldaat maakt. Alhoewel dat laatste ons sterk zou verbazen...

    Alcoholgehalte:
    13%vol.
    Prijs: 8,23 euro.
    Te koop bij: Selezione Vini Italiani, Industrieweg Zuid 1319, 3520 Zonhoven, 011-81.01.81, info@svi.be, www.svi.be

    Claps Pinot grigio 2009
    Cantina Vini Albino Armani, Friuli

    Pinot gris uit een van de allerbeste wittewijnstreken en gemaakt door een wijnhuis met naam en faam. Of er enige link is met het gelijknamige beroemde modehuis, durven we te betwijfelen, maar wat in de fles steekt is zeker van haute coutureniveau. Een tikkeltje duurder, maar de meest complexe witte wijn uit de reeks: volle gele kleur, mooi briljant, gevarieerd in de neus, eerst bloemig, nadien sappig fruit, citrusvruchten maar ook abrikoos en sinaasappel, tikkeltje mineraal. Veel smaak en vulling, één en al fruit maar niet te overladen, blijft fris en elegant, mooie rijkheid in finale met klein bittertje helemaal op het einde. Heerlijk bij geroosterde vis, schelp- en schaaldieren.

    Alcoholgehalte: 12,5%vol.
    Prijs: 10,41euro.
    Te koop bij: Selezione Vini Italiani, Zonhoven.


    Pinot grigio Garganega 2009,
    Pasqua, Venezie

    Een landwijn of IGT (Indicazione Geografica Tipica) uit het noorden van Italië gemaakt van pinot grigio (in Frankrijk pinot gris genoemd) en autochtone garganegadruiven. Night harvest ('s nachts geoogst) staat er te lezen op het etiket. Dat lijkt ons eerder goedkope marketing, want elke zichzelf respecterende wijnbouwer weet maar al te goed dat hij best zijn druiven zo koel mogelijk binnenbrengt. Voor het overige hoor je ons niet klagen over deze aparte maar prima geslaagde blend. De pinot gris zorgt voor de aromatische componenten terwijl de garganega de wijn structuur en frisheid bezorgt. Lichtgele kleur met groene toets, fraaie neus, doet denken aan rijpe citrusvruchten, kruisbes en pompelmoesschil. Strak en nerveus in de mond, flink wat zuren, maar dat wordt gecompenseerd door voldoende fruit en een klein beetje vet. Ook de finale blijft goed fris, maar de afdronk is nogal kort en de wijn verdwijnt vrij snel. Nog zo'n zomerse dorstlesser te schenken als partywijn of bij luchtige slaatjes.

    Alcoholgehalte: 12%vol.
    Prijs: 4,55euro.
    Te koop bij: Spar Retail.

    Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2009
    Moncaro, Marche

    De Marche is niet meteen de meest bekende wijnstreek van Italië. Ze strekt zich uit over het centrum van het land, grenzend aan de oostkust en de Adriatische Zee. De herkomstbenaming Castelli di Jesi is de absolute blikvanger, een witte wijn gemaakt van uitsluitend lokale verdicchiodruiven.
    Een op-en-top zomerse wijn die je het best zo jong mogelijk soldaat maakt. De jaargang 2009 kon ons alvast bekoren: Lichtgeel gekleurd met groene toets, discreet geurend naar witte bloemen, perzik en mango, zels een tikkeltje geroosterd. Vlot en soepel in de mond, goed fruitig, ietwat beperkt qua structuur en lengte, mooi fris in finale, maar nogal kort en verdwijnt vrij snel. Al bij al een geslaagde zomerse dorstlesser, goed fris schenken (rond de 6°C) als aperitief of bij diverse zeevruchten en schaaldieren.

    Alcoholgehalte: 12%vol.
    Prijs: 3,99euro
    Te koop bij: Colruyt


    Alain Bloeykens
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:Mura 2008,Ambo Pinot nero,Claps Pinot grigio 2009,Pinot grigio Garganega 2009,Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2009
    04-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Vin de Coca-Cola'


    'Vin de Coca-Cola'
     

    Het zal u niet verbazen dat in Frankrijk nog steeds schamper wordt gedaan over wijn uit de Nieuwe Wereld. 'Vin de Coca-Cola' hoorde ik onlangs een kasteelheer uit Bordeaux minachtend roepen. Maar Bourgogne spant de kroon waar het kritiek betreft op wijnen uit Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika. Niet dat ze de Nieuwe Wereld als directe bedreiging zien, het is eerder een bepaald gevoel van superioriteit dat vooral de oudere generatie wijnboeren parten speelt.

       
      Foto: TLG

      Pieter Nijdam-wijnclub@telegraaf.nl
      bron; telegraaf.nl


      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
      15-05-2010
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recordprijs voor kistje Franse wijn

       

      Recordprijs voor kistje Franse wijn



      Een kistje Franse wijn heeft tijdens een veiling in Genève deze week een recordprijs van 109.250 Zwitserse frank (77.469 euro) opgeleverd. Dat hebben verantwoordelijken van het veilinghuis Christie's donderdag bekendgemaakt.
       
      Een anonieme Aziatische koper kocht het kistje met zes flessen Hermitage La Chapelle 1961, dat de verwachtingen ruimschoots overschreed.

      (belga/mvdb)
       bron; demorgen.be

      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
      14-04-2010
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nahe, onbekend maar niet onbemind

       

      Nahe, onbekend maar niet onbemind
      A region to visit!

      Kan je het lange Paas week-end beter besteden dan aan de
      verkenning van een  nieuwe wijnstreek? Waarschijnlijk niet!
      We trokken naar de Nahe, een nog onbekende parel tussen
      de Duitse wijngebieden.


      Nahe anbaugebiete


      De Nahe is een zijrivier van de Rijn, ten zuiden van en min of meer parallel met de Moezel. De wijnbouw speelt zich niet enkel af aan de rivier de Nahe, maar ook in de zijdalen van de Glan, de Alsenz, de Guldenbach, de Ellerbach en de Gräfenbach.

      Het wijnbouw gebied is ondanks zijn beperkte omvang bijzonder veelzijdig. Het kent veel verschillende bodemtypes en geniet van een bijzonder klimaat. Het wijnaanbod is er ook uitermate gevarieerd. Deze enorme smaak- en geurdiversiteit wordt door Sir Michael Broadbent (master of wine) omschreven als “de typische Nahe fruitsalade”. Kwa stijl  situeren ze zich letterlijk en figuurlijk tussen deze van de buurgebieden Moezel, Rheinhessen en Pfalz. Ze bieden subtiele smaaksensaties: frisse fruitigheid, fijne zuren, mineralen en rijke aroma’s.

      bron;b-wine.skynetblogs.be


      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
      28-02-2010
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijn van de week: Saint-Emilion




      Wijn van de week: Saint-Emilion


      Herwig Van Hove bespreekt wijnen die de naam Saint-Emilion aan de
      naam van de gemeente mogen toevoegen, de zogenaamde ‘satellieten’.



      Saint-Emilion. De selectie van Herwig Van Hove.

      De ‘kleine’ appellations van Bordeaux hebben het moeilijk. De wereldvermaarde excellentie van de grote geklasseerde chateaus helpt niet meer om iets van die glans mee te pikken. Integendeel. Onlangs werd een tonneau (900 liter) ‘gewone’ bordeaux even ‘duur’ verkocht als één enkele fles van het geklasseerde Château Ausone, gelegen bovenop het kalkplateau van Saint-Emilion. Er is een diepe kloof ontstaan tussen de kleintjes en de groten.

      Deze kloof in prijs en bekendheid is minder groot tussen Saint-Emilion en de wijnen van de nabijgelegen gemeenten die de naam Saint-Emilion aan de naam van de gemeente mogen toevoegen, de zogenaamde ‘satellieten’. Deze gemeenten, in het noordoosten van het stadje, vielen destijds, zoals Saint-Emilion zelf, onder het gezag van dezelfde Jurade, een historische regulerende corporatie die moest waken over de kwaliteit en de goede gang van zaken. Ze zijn beplant met gelijkaardige druivensoorten en produceren een haast vergelijkbare kwaliteit.

      Het toevoegen van een beroemde wijnnaam aan de naam van de gemeente en aan de naam van de gemeentelijke AOC is couranter dan men zou denken. In Bourgogne is het zelfs een gewoonte: Chambertin is de naam van de meest prestigieuze cru van de gemeente Gevrey-Chambertin, Musigny van Chambolle-Musigny, Romanée van Vosne-Romanée, Corton van Aloxe-Corton…

      De bekendste satellieten van Saint-Emilion zijn: Lussac-Saint-Emilion (1440 ha en 85.000 hl wijn), Montagne-Saint-Emilion (1600 ha en 91.000 hl), Puisseguin-Saint-Emilion (745 ha en 43.000 hl) en Saint-Georges-Saint-Emilion (200 ha en 11.500 hl).

      Voor alle duidelijkheid: gewone Saint-Emilion van de gemeente zelf en acht omliggende gemeenten omvat 5400 hectare, met een productie van ca. 51.000 hectoliter wijn, en Saint-Emilion-Grand-Cru, waarbinnen alle Grands Crus Classés, omvat dezelfde 5400 hectare en 72.000 hectoliter wijn: de Grands Crus zijn een selectie binnen het grote Saint-Emiliongebied.

      De inherente zachtheid van deze op merlot gebaseerde wijnen maakt ze, samen met Pomerol trouwens, bij de Belgen zeer geliefd.

      De selectie

      Château Lafleur Grands Landes, Montagne-Saint-Emilion 2007
      Goede kleurvulling met een zachte evolutietoets en een mooie fruitneus die zichzelf blijft na opschudden. De smaak is evenwichtig met structuur. Eenvoudige, goede wijn voor bij ‘geroosterde kip’. Delhaize: 7,29 euro.

      Château Branda, Puisseguin-Saint-Emilion 2006
      Heel goede kleur met sombere diepte en een zachte evolutietoets. Neus met fruit en diepte en een zachte vanilletoets van het hout. In de smaak goede structuurtannines, nu nog wat streng maar ze kunnen versmelten na enkele jaren. Erg goede wijn voor bij het type ‘geroosterd vlees’. Colruyt: 12,50 euro.

      La Mauriane, Puisseguin-Saint-Emilion 2007
      Grote, diepsombere kleur en een neus met spanning en diepte, mooi gedragen door goed hout. Smaak met diepe concentratie en perfect gebonden. Wijn met alle kenmerken van een grote. Heel goede tafelkwaliteiten. Delhaize: 17,90 euro.

      Château Roc de Perruchon, Lussac-Saint-Emilion 2007
      Heel licht van kleur. Dunne gezonde neus met zelfs wat onderbouw. De smaak is echter niets meer dan een dun ensemble van zuur en bitter. Te zwak voor aan tafel. GB/Carrefour: 6,89 euro.

      Château Vieux Barrail, Puisseguin-Saint-Emilion 2004
      Goede kleur met een kleine evolutietoets en een neus met eerder structuur (door het hout) dan fruit. De smaak heeft eenheid en lengte met presente bitterheid. Wijn met uitgesproken tafelkwaliteiten, voor bij het type ‘geroosterd vlees’. Colruyt: 11,95 euro.

      Montagne-Saint-Emilion 2007, Bernard Taillan
      Heel lichte kleur en een evolutietoets. Goede fijne neus maar zonder diepte. De smaak is goed gebonden, charmant en klein. Knabbelwijn voor bij fijne vleeswaren.
      GB/Carrefour: 6,99 euro.

      Herwig Van Hove

      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
      22-02-2010
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Riojarevolutie

       

      Spaanse wijn; Riojarevolutie



      Rioja heeft een beetje een identiteitscrisis. Decennia wist de liefhebber precies wat hij kon verwachten. Zacht, zwoel, romig kersenfruit met een puntje vanille en een vleugje kruidenrek. Vaak wat broos rood, tot behaaglijkheid gekneed door een langdurig verblijf op oude eiken vaten. Maar is dat nog wel van deze tijd, is de vraag die steeds meer producenten zich stellen. Nee, is het antwoord.

      Na zeven jaar exportgroei (+57 procent) daalde de uitvoer in 2008 met 11 procent. En de kenners vinden dat de beroemdste wijnstreek van Spanje ook kwalitatief onder de maat presteert. In de top 100 van het invloedrijke Amerikaanse wijnblad Wine Spectator stond dit jaar maar één Rioja, en pas op de 71ste plek.

      Een aantal wijnmakers is al aan de knoppen gaan draaien. De 'klassieke' stijl wordt losgelaten en vervangen door eentje die daar haaks op staat. De afgelopen tijd proefde ik veel 'op fruit' gemaakte rode Rioja's die kort op nieuw hout hadden vertoefd. Gevuld, direct, onstuimig en nadrukkelijk. Maar of dit nu de oplossing is... In mijn proefnotities las ik te vaak 'nieuwe wereldstijl' en 'uitwisselbaar'.

      Criticasters waarschuwen dan ook dat Rioja zich moet hoeden voor een zwabberend beleid. En dat is precies wat de Consejo Regulador van Rioja wil voorkomen. Het motto van deze lokale raad van toezicht luidt 'kwaliteit en consistentie'. En daarbij passen niet al te veel nieuwerwetse fratsen. 'Klassiek hoeft niet per se verleden tijd te zijn,' vindt de Consejo, die als schrikbeeld Navarra heeft, waar de internationaal vermaarde cabernet sauvignon werd binnengehaald als de verlosser. Navarra produceert nu een overdaad aan me too-wijnen en het moet concurreren met honderd landen waar cabernet sauvignon op het menu staat.

      Toch is men in Rioja niet doof voor de roep om verandering. Alleen wordt de oplossing dichterbij gezocht. In plaats van ruim baan te geven aan internationale druivenvariëteiten richt men zich juist op lokale. Tempranillo blijft de belangrijkste, goed voor tachtig procent van de blauwe druiven uit de streek. Ook garnacha is nog gemeengoed. Maar graciano en mazuelo zijn al veel bijzonderder. Er wordt veel mee geëxperimenteerd als 'single varietal'. Bovendien strekt 'met uitsterven bedreigd' tot aanbeveling. Van deze druivensoorten zijn er inmiddels zeventig opgeduikeld. Overigens is de kans dat deze ooit commercieel ingezet worden, klein. En de cojon de gato is bij voorbaat al kansloos, omdat dit vrij vertaald 'kattenkloot' betekent.

      Wat de inzet van eikenhout betreft, blijft de Consejo consistent. Geen eigentijds gerommel met houtsnippers. En ook op het gebruik van 'innerstaves' - planken die elders worden ingezet om wijn extra geur en smaak te geven - rust nog steeds een verbod. Kliklaminaat is voor op de grond.

      Kortom, Rioja houdt vast aan zijn identiteit en wenst slechts heel voorzichtig met zijn tijd mee te gaan. Even wat moderne klassiekers proeven? Medievo Crianza 2006, een blend van tempranillo, garnacha, graciano en mazuelo (€ 7,60). Vlezig, stevig, kruidig en stoer. Vol pruimen, kersen en wat laurier. Erg goed voor dit geld.

      Wat hazelnotiger, lichter en frivoler is de Piérola Crianza 2006, een honderd procent tempranillo (€ 14,80). Voor Ondarre Reserva 2004 (€ 20,99) zijn tempranillo, garnacha en mazuelo ingezet. Zacht rood fruit, elegant, lichte vanille en verfijnd.

      En tot slot is daar de Dinastía Vivanco Reserva 2004, gemaakt van tempranillo met een shotje graciano (€ 18,00) voor de liefhebbers van old school Rioja. Zoete kersen, kaneel, foelie en kaneel in een innige omstrengeling met Frans en Amerikaans eiken. Een ouderwetse houtketser die niet voor niets gebotteld is in een fles, geïnspireerd op een 18e eeuws ontwerp.

      - Ondarre Reserva 2004 is te koop bij de grote winkels van Gall & Gall.
      - Dinastía Vivanca Reserva 2004. Verkoopadressen in Amsterdam:
      www.weetvanwijn.nl
      - Piérola Crianza 2006 verkrijgbaar via www.cavador.nl
      - Almaraz Crianza 2006 via www.labranche.nl 

      (HAROLD HAMERSMA)bron; parool.nl

      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
      18-02-2010
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Export Franse wijnen daalt fors

       

      Export Franse wijnen daalt fors



      De uitvoer van Franse wijnen is in 2009 fors gedaald. "Het was het slechtste jaar in lange tijd en we keren terug naar het niveau van tien jaar geleden", zegt Ubifrance, het Franse agentschap voor de internationale ontwikkeling van bedrijven. De uitvoer daalde met bijna 9 procent tot 12,5 miljoen hectoliter. De omzet van de uitvoer daalde met 19 procent tot 5,5 miljard euro.
       
      De toestand bij de sterkedrank is niet rooskleuriger. De uitvoer daalde met 8,5 procent tot 1,6 miljoen hectoliter, of in waarde met 12 procent tot 2,3 miljard euro. Vooral richting Groot-Brittannië, de belangrijkste afzetmarkt, vertrok er minder vocht. Alleen de export naar China nam toe.
       
      Ubifrance laat nog weten dat de laatste twee maanden van 2009 redelijk goed waren, maar benadrukt dat het te vroeg is om te spreken van een echte heropleving.
       
      (afp/sps)bron; demorgen.be
       

      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
      12-01-2010
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dom Pérignon Rosé strikt Zoe Cassavetes

       

      Dom Pérignon Rosé strikt Zoe Cassavetes


      dom perignon rose strikt zoe cassavetes


      De Amerikaanse artieste Zoe Cassavetes heeft speciaal voor het champagnemerk Dom Pérignon alles uit de kast gehaald. Binnen het thema 'uiterste liefde', creëerde ze een gift box om u tegen te zeggen.

      Dom Pérignon is de absolute leider binnen de betere champagnes. De bubbels stralen een ondefinieerbaar mysterie en ongekende aantrekkingskracht uit, die ook Cassavetes uitermate konden bekoren. Zij ontwierp speciaal voor het huis twee glazen rond het thema 'uitersten trekken elkaar aan'. Het resultaat zijn twee opmerkelijke flûtes die samen 'Love' spellen.

      "Het is een verhaal over uitersten die elkaar aantrekken, en over hoe een ontmoeting binnen handbereik kan liggen zonder dat ze er zich bewust van zijn. Het gaat over mensen die zich verwachtingsvol afvragen hoe de ander eruit zou kunnen zien. Twee mensen wonen in hetzelfde flatgebouw en ontmoeten elkaar in de lift. Toevallig gebeurt het onverwachte: haar oog valt op de fles Dom Pérignon Rosé, en vervolgens ziet ze de man die de fles draagt. Ze kan de spanning voelen die tussen hen hangt: waarom heeft ze hem nooit eerder opgemerkt", aldus Cassavetes over haar werk voor Dom Pérignon.

      bron; gva.be


      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
      07-01-2010
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijn voor homo's: chardongay

       

      Wijn voor homo's: chardongay



      Wijnkenners van over de hele wereld kennen de chardonnay-druif vooral van de heerlijke witte wijn voor bij visgerechten. Voortaan kunnen de homowijnliefhebbers van hun eigen wijn nippen: de chardongay, al heeft die homowijn niets met de echte chardonnay te maken.

      De wijn is een initiatief van het Nederlandse wijnhuis Vinamis. Wijninkoper Richard Bruijne bedacht Chardongay tijdens de jaarlijkse grachtenparade door Amsterdam. "Chardonnay rijmt op gay en zo werd het idee geboren", zegt hij in De Telegraaf.

      Misleidend
      Maar helaas is de naam toch wat misleidend. Want de homowijn heet dan wel chardongay, maar ís géén chardonnay. De witte versie is een mengsel van chenin blanc en colombard en de rode is een cabernet sauvignon. ",We konden geen goede chardonnay vinden in dit segment van de markt", verontschuldigt collega-inkoper Peter Pirovano zich.

      Rosé
      Er is nog meer op komst, de wijn met het typische homokleurtje, inderdaad: de rosé. "Die komt later", zegt de wijninkoper. En wie had gehoopt op een stijlvolle torso op het etiket, komt ook van een kale reist terug. Het woord 'gay' prijkt prominent op de fles, maar er staan verder enkel letters op het label. "Misschien is de wijn lekker, maar dit lijkt door hetero's bedacht", reageert een wijndrinkende homo. "En waar zijn de bubbels? Die missen we ook."

      33 euro voor 6 flessen
      Geïnteresseerd om een paar flesjes in te slaan? Surf dan naar chardongay.nl . Voor 33 euro koop je daar zes flessen van de witte of de rode chardongay.

      (hlnsydney/kh) bron; hln.be

      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen kennen geen maat met alcohol

       

      Vrouwen kennen geen maat met alcohol



      Omdat vrouwen niet goed kunnen inschatten hoeveel alcohol ze inschenken, drinken ze ze meer dan ze beseffen, dat blijkt uit een recent Brits onderzoek.

      Foute inschatting
      Mannen zijn beter in het inschatten bij het drinken van wijn, maar scoren dan weer slechter bij de consumptie van sterke drank, dat meldt styletoday.nl. De onderzoekers vroegen aan mannen en vrouwen een glas van 25 ml in te schenken. 38 ml was de gemiddelde hoeveelheid die geschonken werd, maar één persoon slaagde er in tot 182 ml te gaan. Verder bleek uit het onderzoek dat mensen thuis zichzelf het dubbele van een portie sterke drank op café geven.

      Verontrustend
      Professor Carol Cooper: ''Dit onderzoek bewijst dat mensen niet beseffen hoeveel ze drinken, wat erg verontrustend is." Als je meer drinkt dan aanbevolen, dat is twee glazen voor vrouwen, drie voor mannen, loop je meer risico op hartproblemen en verschillende kankers.

      (ep) bron; hln.be

      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
      06-01-2010
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drink je huid gezond



      Drink je huid gezond


      drink je huid gezond


      Alcohol en vis zijn goed voor ons hart. Maar ze kunnen ook onze huidconditie verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.119 proefpersonen.

      Een half glas witte of rode wijn per dag en 180 gram vette vis helpen je huid beter te beschermen tegen huidgerelateerde kankers. Maar daar houdt het niet op, want de antioxidanten in wijn en omega 3-vetzuren in vis helpen ook andere huidbeschadigingen tegen te gaan. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat proefpersonen die regelmatig een glas witte of rode wijn drinken en vis eten tot 27% minder kans op huidbeschadigingen hebben dan anderen.

      bron; gva.be


      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES


      >

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!