Linguine met portobello en rozemarijn

Nodig;

- 400 g verse of gedroogde en gekookte linguine,5 à 6 portobellopaddenstoelen
- 4 eetlepels olijfolie,1 sjalot, fijngesnipperd,2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
- 3 takjes rozemarijn, 2 dl jus van geroosterde groenten
- 6 bosuitjes, peper van de molen, zeezout, enkele druppels truffelolie (optioneel)

Voor de jus van gestoofde groenten:
- 1 kg grof gesneden wortelen, 1 kg grof gesneden uien
- 1 kg grof gesneden selder (bewaar het loof)
- 1 bol knoflook, in ongepelde teentjes, 3 l water
- 3 el sojasaus, 2 laurierblaadjes,4 takjes verse tijm, 0,2 dl olijfolie

                            Linguine met portobello en rozemarijn

Bereiding
Jus van gestoofde groenten
- Rooster 1/3 van de groenten (zonder het selderloof) en de knoflook met wat olijfolie op een bakplaat in een voorverwarmde oven van 200°C. Ze moeten net zolang in de oven tot alle groenten mooi gekaramelliseerd zijn.
- Doe de groenten daarna een grote pan en vul aan met water tot ze goed onderstaan. Breng aan dekook en laat 1 uur zachtjes trekken.
- Zeef de bouillon en voeg de overige groenten (1/3) en het fijngesneden selderloof toe, alsook de sojasaus en de kruiden. Vul opnieuw aan met water tot alles onderstaat en laat nog 1 uur zachtjes koken.
- Zeef de bouillon en bewaar.

-Snijd de stelen van de portobellopaddenstoelen en mix ze met de jus van geroosterde groenten. Snijd de paddenstoelen in fijne reepjes.
- Pluk de blaadjes van de rozemarijn en snipper ze fijn. Zorg dat je ongeveer 1 kleine eetlepel fijngesnipperde rozemarijn hebt.
- Snijd de bosuitjes schuin in fijne ringen.
- Verhit de olijfolie in een pan en laat hierin de fijngesnipperde sjalot en de knoflook kort aanstoven.
- Voeg nu de reepjes portobello toe en laat alles aanstoven op een laag vuur tot wanneer de reepjes zacht geworden zijn. Voeg de fijngesnipperde rozemarijn toe en roer goed om.
- Voeg de jus van geroosterde groenten toe en breng kort aan de kook. Breng op smaak met peper van de molen en zeezout en roer er tot slot de gesnipperde bosuitjes onder.

- Kook de verse linguine 1 minuut in een grote pot kokend, gezouten water of warm de voorgekookte linguine op in een grote pan heet, lichtgezouten water en laat uitlekken.
- Verdeel de pasta over de borden en schep er de portobellosaus over.
- Werk eventueel af met enkele druppels truffelolie.

bron; nieuwsblad;be