Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
30-12-2012
Gin-tonic verovert menukaarten
Gin-tonic verovert menukaarten
Vergeet het geklooi met ijsschilfers, limoen en versnipperde muntblaadjes. De good old gin-tonic is dé nieuwe cocktail. Een wereldwijde revival, die in België begon', zegt Manuel Wouters.
Een scheutje gin, wat ijsblokjes, misschien een schijfje komkommer en een flesje tonic. Voilà , de gin-tonic is klaar. Dé longdrink van de jaren tachtig, tot wodka hip werd en gin-tonic iets voor oude venten.
Dat was ook nog zo toen ik twaalf jaar geleden in Antwerpen de cocktailbar Sips opende', zegt Manuel Wouters. Twaalf jaar geleden had ik maar vijf gin-tonics op de kaart. Iedereen dronk toch vooral wodka en rum. Maar vandaag serveer ik 60 verschillende gin-tonics.
Laag caloriegehalte
Manuel Wouters noemt de revival van gin-tonic een Belgisch fenomeen waar Spanje en ondertussen ook Engeland goed in meegaan. Dat er dit jaar wereldwijd elf procent meer gin is verkocht, bewijst de algemene opmars van gin-tonic. Voor mij verklaart vooral de eenvoud het succes van de gin-tonic, net als het lage caloriegehalte.'
Ondertussen biedt ook chef Bart De Pooter een uitgebreide gin-tonickaart aan in zijn restaurant De Pastorale. Hij laat de toelichting daarbij over aan zijn sommelier Jon Stalmans: We zijn er in februari mee begonnen, toen we plots opvallend veel vraag naar gin-tonic kregen van de klanten.
Gin van bij ons
De klanten in De Pastorale bestellen de gin-tonic meestal als aperitief. Sommelier Jon Stalmans geeft hen gelijk. Het zure van de gin en de kinine in de tonic zetten zowel de smaakpapillen als de maag goed open voor de maaltijd.'
Bereiding; Doe al de vloeistoffen in een shaker met wat ijs. Shake goed en serveer in een cocktailglas met ijs en schijfjes sinaas. Tip: deze aperitief smaakt redelijk sterk door, je kan gerust wat vers sinaasappelsap toevoegen.
Op 21 april stelt de Lennikse wijnhandel Huis Vossen de Cuvée Bent Van Looy voor.
'Handgeknutseld werkje'
Twee maanden geleden haalde hij de kranten met een kledinglijn die hij mee had ontworpen, nu is het dus een wijnetiket. Het resultaat blijft nog even geheim, maar een tipje van de sluier wil Van Looy wel oplichten. Als medium boeit het me enorm. Er zijn in het verleden al veel leuke dingen mee gedaan. Ik? Ik heb veel geprobeerd, maar het eindresultaat is een handgeknutseld werkje geworden (lacht). Wijn is een van de puurste dingen die er bestaan, en het etiket moest dat ook zijn, vond ik.
Kris Couvent van Huis Vossen: We willen een jonger publiek aanspreken. Ik wist dat Bent een wijnfanaat was en mijn eerste e-mailtje naar hem was meteen raak. Nog geen 48 uur later stond hij al in Bordeaux. Sindsdien is hij haast elke maand teruggekeerd: hij heeft de druivenstokken gezien, in het labo gestaan Hij was van a tot z betrokken. Hij wilde zijn naam niet zomaar aan de eerste de beste wijn verbinden. En dat heeft ie ook niet gedaan: deze Cuvée Bent Van Looy heeft al de tweede hoogste onderscheiding gehaald op een wereldconcours.
bron; gva.be foto; Geert de Rycke
Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES Tags:Bent Van Looy,
21-10-2011
Chivas Regal-whiskey
Chivas Regal-whiskey
Vivienne Westwood heeft de fles van Chivas Regal in een nieuw jasje gestoken. De modeontwerpster viert daarmee de 210de verjaardag van het whiskey-merk.
Een warm bontje met de Union Jack-print erop, zo ziet de verjaardagseditie van Vivienne Westwood voor Chivas Regal eruit. De Britse vlag moet de roots van Westwood onderstrepen en is meteen een verwijzing naar buurland Schotland, waar Chivas Regal afkomstig van is.
Eerder werkte het merk al samen met topontwerpers als Christian Lacroix en Alexander McQueen.
4 eierdooiers, 1 groot blik zoete, gecondenseerde melk, 1 zakje vanillesuiker, 180 g extra fijne suiker, 1 dl alcohol (90°), glazen bokaal met deksel.
Bereiding:
Meng de eierdooiers met de melk en de vanillesuiker gedurende 2 min met de mixer op lage snelheid. Voeg de helft van de suiker toe. Meng gedurende 4 min zeer goed met de mixer op hoge snelheid. Voeg afwisselend de alcohol en de rest van de suiker toe. Blijf mixen op hoge snelheid tot je een dikke vloeibare massa krijgt. Doe de drank in de bokaal.
Beeld: Marc Wauters. Uit: Zelfgemaakt, Majke Jongen, Davidsfonds Uitgeverij
« Hart van Viooltjes », dat is de cocktail die ontworpen werd door Dita Von Teese, het bekende gezicht van het merk Cointreau.
Aangezien viooltjes de favoriete bloemen zijn van deze charmante ambassadrice is de Cointreau Teese een cocktail op basis van Cointreau, appelsap, viooltjessiroop en citroensap. Makkelijk te maken en het resultaat is zacht en zoet, ondanks de zure ondertoon van het citroensap. Giet volgende ingrediënten in een shaker :
Zoals zijn naam het al zegt is de Strawberry Cooler een verfrissende cocktail op basis van aardbeien. Dit heerlijke recept zonder alcohol is tegelijk simpel en bruisend, zoals het een goede cocktail betaamt. Een uitstekende vervanger van de traditionele Daiquiri aardbei. Was vijf aardbeien en verpletter ze in een shaker tot je een aardbeienpuree bekomt.
Nee, hoor, je droomt het niet, het tieneridool deelde in het Amerikaanse magazine People zijn ideale cocktailrecept met zijn publiek!
Ondanks de mogelijke verwarring met Martini, is de « Biebertini » een cocktail zonder alcohol die veel wegheeft van een zoete smoothie. De jonge ster is dan ook nog geen 21, de minimumleeftijd in de VS om alcohol te mogen drinken.
Verkies je bier boven een cocktail, dan is dit zeker iets voor jou!
Rhum, munt en Desperados. Het bier met toegevoegd tequila-aroma heeft voortaan zijn eigen cocktail.
Neem een bierglas van 25 cl. Doe er de helft van een in vier gesneden limoen in. Voeg een koffielepel suiker toe. Verpletter en meng alles zodat het zuur van de citroen zich verspreidt. Voeg er een handvol muntblaadjes aan toe en verpletter deze. Voeg 2 cl rhum toe en meng alles. Vul vervolgens het glas tot boven met crushed ijs en voeg er nog 15 cl Desperados bier aan toe.
Sangria is het zomerdrankje bij uitstek en is heel makkelijk klaar te maken. Organiseer jij binnenkort een tuinfeest of barbecue? Je gasten zullen deze smakelijke verrassing op prijs stellen.
Shutterstock
Voor vier tot zes personen Sangria Barcelona
- 1 citroen, in schijfjes gesneden, 1 sinaasappel, in schijfjes gesneden - 3 eetlepels bruine suiker, 45 ml wodka - 45 ml cointreau of triple sec, 45 ml jenever, 60 ml limonade (met prik) - 60 ml fruitsap (zoals Minute Maid), 180 ml ananassap - 180 ml vers sinaasappelsap, 1 schep ijsklontjes,1 fles droge rode wijn
Bereiding 1. Doe de schijfjes citroen en sinaasappel samen met de bruine suiker in een grote serveerkom. 2. Giet de wodka, cointreau, jenever, limonade, fruitsap, ananassap en het sinaasappelsap erbij. 3. Voeg ijsklontjes en de rode wijn toe. 4. Roer goed om tot alle suiker is opgelost en je een smakelijk mengsel bekomt.
Rosé sangria
- ½ fles rosé tequila, ½ fles witte wijn, 30 ml sinaasappelsap - 60 ml veenbessensap, 125 gr suiker - 2 sinaasappels, in schijfjes gesneden, 1 citroen, in schijfjes gesneden - 1 limoen, in schijfjes gesneden, een paar druiven, doormidden gesneden - ½ appel, in stukjes gesneden, ½ liter spuitwater
Bereiding 1. Meng alle ingrediënten in een grote serveerkom. 2. Leg enkele stukjes fruit niet te veel in het glas net voor je opdient.
Originele Spaanse sangria
- 2 sinaasappels, 1 appel, 1 citroen, in dunne schijfjes gesneden - 100 gr verse aardbeien,1 stokje kaneel, 1 fles rode Spaanse wijn - 1 dl cognac of Grand Marnier, 3 eetlepels suiker - spuitwater (naar eigen smaak)
Bereiding 1. Was de vruchten en snijd ze in schijfjes of kleine stukjes. 2. Doe de vruchten en het stokje kaneel in een kan en strooi er de suiker over. 3. Giet vervolgens de wijn, cognac en een beetje spuitwater erover. 3. Plaats de kan gedurende minstens een uur in de koelkast en serveer de zomerse drank fris bij het eten.
Peersangria
- 2 peren, in stukjes gesneden, 10 schijfjes citroen, 1 fles pinot gris - 250 ml triple sec, 250 ml brandewijn, flinke scheut ginger ale
Bereiding 1. Doe alle ingrediënten in een grote kom en plaats deze vervolgens enkele uren in de koelkast. 2. Schenk de drank in glazen, gevuld met enkele ijsblokjes. 3. Garneer met een muntblaadje of twijgje rozemarijn en dien op.
Uit recent onderzoek blijkt dat Amarula, een Zuid-Afrikaanse likeur, een van de snelst in populariteit groeiende spirits van de wereld is.
Amarula is een zachte likeur gemaakt van de marula vrucht en verse room. Het drankje komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is de laatste jaren bezig de hele wereld te veroveren. In 2007 won Amarula de Trophy voor de beste likeur van de wereld tijdens de `International Wine and Spirits Competition` en in 2010 kreef het voor de vijfde keer op rij een gouden medaille voor `Best in Class` bij deze competitie. Nu heeft het merk besloten het drankje een nieuw uiterlijk te geven, een die wat meer eigentijds is maar wel ook goed de Afrikaanse afkomst laat zien.
Tropisch De marula is het hoofdingrediënt voor deze cream likeur, een bijzondere vrucht die het drankje verrijkt met een heerlijke tropische smaak. Amarula kan gedronken worden als aperitief, het is goed te mixen in een cocktail of shooter maar is vooral lekker om van te genieten bij de koffie of als fris drankje on-the-rocks
De temperaturen gaan langzaam maar zeker in stijgende lijn dus verklaart Bacardi het cocktailseizoen voor geopend. Dit jaar klinkt Bacardi op de zomer met de Strawberry Daiquirí, een elegante cocktail die je dankzij de nieuwe ready-to-serve versie van Bacardi in een mum van tijd tevoorschijn tovert.
Na de kant-en-klare versies van de immer populaire Mojito en Piña Colada serveert Bacardi ons een derde klassieker van formaat: de Bacardi Classic Cocktail Strawberry Daiquirí. Met deze handige flessen kan iedereen in drie eenvoudige stappen de perfecte Strawberry Daiquirí maken: twee partjes limoen en wat gemalen ijs toevoegen en je bevindt je meteen in exotische sferen.
Met zijn intens rode kleur en frisse fruitige smaak is de Strawberry Daiquirí gemaakt voor de zomer. Als afsluiter van een zonnige dag of op een feestje, als startsein voor een onvergetelijke avond uit met vrienden. Met een Strawberry Daiquirí zit je altijd goed!
Limoncello.....wie kent deze lekker Italiaanse drank niet
Limoncello.....wie kent deze lekker Italiaanse drank niet!
Limoncello gemaakt volgens een oud Italiaans recept. Een sterk drankje met een lekkere citroensmaak. Een fles limoncello staat steeds in mijn koelkast, koel serveren is dan ook de boodschap. Benodigdheden
1. 1 LITER ALCOHOL (96%), 820 gr suiker, 2 liter water (om te koken), 2 koffielepels maagzout, 11 citroenen.
Voorbereiding: Citroenen in water leggen waar 2 koffielepels maagzout zijn in opgelost gedurende 15 min, daarna de citroenen afspoelen met zuiver water en afdrogen. De citroenen worden dan geschild,zo dun mogelijk zonder het wit van de citroen.De schillen en de liter alcohol 10 dagen laten trekken in een afgedekte kom.
Bereiding Water aan de kook brengen en 2 a 3 minuten laten koken. 1,6 l water afmeten en de suiker hieraan toevoegen. Goed roeren tot alle suiker is opgelost en laten afkoelen. De alcohol met de schillen ziften en dit met het suikerwater vermengen, in flessen gieten en in de diepvries bewaren voor het inschenken.
Tips Aperitief: 1/4 limoncello en 3/4 prosecco (italiaanse mousserende wijn) of 1/4 limoncello en 3/4 champagne of met cava. Degustief: 1/2 limoncello en 1/2 averna (italiaanse kruidenlikeur) Lekker na een stevige maaltijd.
"Drie pinten van dit koninklijke huwelijksbier = 1 Viagrapil"
"Drie pinten van dit koninklijke huwelijksbier = 1 Viagrapil"
In Groot-Brittannië wordt deze week een bier gelanceerd dat Viagra, een pil tegen erectiestoornissen, bevat. Als je hier drie pinten van drinkt, heb je het equivalent van één blauwe pil binnen en zou dit de seksuele prestaties van mannen moeten verbeteren.
Het drankje kreeg de naam Royal Virility Performance en werd speciaal voor het nakende Britse koninklijke huwelijk gelanceerd. Daarnaast bevat het andere afrodisiaca als het 'geil geitenkruid' en chocolade. De makers stuurden verschillende flessen naar Prins William voor zijn eerste huwelijksnacht. Het drankje kost 11,20 euro, aanvankelijk worden er slechts 40 flessen geproduceerd. Maar het bedrijf wil de productie opdrijven als het bier een succes blijft te zijn.
De verkoop start op 29 april op BrewDog.com. De winst gaat naar de liefdadigheidsinstelling Centrepoint, die de steun van Prins William krijgt. Klanten mogen wel slechts een fles kopen wegens het krachtige effect van het drankje.
Martini gaat de zomer tegemoet met Martini Rosato Royale en Martini Bianco Royale, twee cocktails met de originele Veneziano uit Venetië als basisingrediënt (recepten, zie lager). Beide drankjes zijn makkelijk te bereiden en verfrissend bij zonnig terrasjesweer.
En wie helemaal into Martini wil zijn, kan zich vanaf juni de Martini Rosato Royale pack aanschaffen. In deze dubbelwandige cooler kun je je ijsblokjes en/of flessen kwijt. Het hebbeding in beperkte oplage bevat een fles Martini Rosato, een fles Martini Brut en twee Martini Royale glazen. Richtprijs: 25.
Een glas alcohol per dag kan Alzheimer op latere leeftijd voorkomen, zo blijkt uit onderzoek. Lichaam en geest Mensen die een gematigde hoeveelheid alcohol drinken, lopen minder risico dement te worden en in het bijzonder Alzheimer te ontwikkelen. Duitse onderzoekers volgden 3.200 75-plussers die aanvankelijk niet dement waren gedurende drie jaren. Daaruit blijkt dat het consumeren van een gematigde hoeveelheid het algemene risico op dementie of Alzheimer verlaagde. Deze mensen bleken in goede lichamelijke en mentale gezondheid te zijn. Wijn en bier Overmatig alcohol drinken is de oorzaak van tien procent van alle gevallen van dementie. De helft dronk geen alcohol, een kwart nam dagelijks een drankje, dat is het equivalent tien gram alcohol, 12,4 procent dronk twee eenheden en nog eens 12,4 procent meer dan twee glazen. De helft consumeerde alleen wijn, een derde hield zich aan bier, anderen dronken de twee. Aan het einde kreeg zeven procent de diagnose van dementie en 3,5 procent ontwikkelden Alzheimer.
Hannah Clark van de Britse genootschap voor Alzheimer: "Tot drie eenheden alcohol, zeker wijn, per dag drinken beperkt het risico. Hoewel er nog meer onderzoek moet gebeuren, denken we dat de voordelen van antioxidanten komen."
Daniel Gregory is uitgeroepen tot beste barman ter wereld, en mag zich een jaar lang 'Bols Global Cocktail Master' noemen. De Australiër won gisteravond in Amsterdam de Bols Around The World-competitie. Met zijn 'Highway 75' liet hij zeven andere finalisten achter zich.
Tijdens de finale mixte Gregory zijn 'Highway 75', bestaande uit Genever, Bols White Cream de Cacao, passievruchtsap, Fee Brother Grenadine en Orange Blossom-water met lavendel. De jury roemt de winnaar vanwege zijn creativiteit en wervende presentatie.
De verkiezing van de nieuwe cocktailmaster werd gevierd met optredens van onder andere DJ Roog. De finalisten werden beoordeeld door een vakjury die bestond uit Wayne Collins, Dylan Howarth en Shinn Araki.
Hele wereld De belangstelling voor de competitie was dit jaar groter dan ooit, met kandidaten uit 28 landen. Opvallend dit jaar is de belangstelling uit Argentinië met maar liefst 420 kandidaten.
De finalisten waren Hirohito Arai uit Japan, Dennis Nam uit Zuid-Korea, Oscar Quagliarini uit Italië, Frank Hagendorn uit Duitsland, Bill Bewsher en Daniel Gregory uit Australië en John S. Pomeroy Jr. en H. Joseph Ehrmann uit de Verenigde Staten.
Een Japanse filmploeg kwam speciaal voor de wedstrijd naar Amsterdam om de Japanse finalist op de voet te volgen.
Hij had al een strip, een eigen tv-serie en nog een boel gadgets meer, maar nu heeft Urbanus iets wat hem écht nauw aan het hart ligt: een persoonlijk biertje.
Cesar Tripel is het nieuwe 'Urbanusbier'. Het idee kwam van striptekenaar Willy Linthout, die goede banden had met een drankenhandel uit Lokeren."In Duitsland bestaat er al een Urbanusbier, dat niks met mij te maken heeft. Cesar verwijst naar de vader in de stripverhalen, en die drinkt al eens graag een dubbele tripel", vertelt Urbanus.
Het bier bevat 8,5 procent alcohol. Of het lekker is, weet Urbanus zelf nog niet. "Ik heb het bier nog niet geproefd. Ik drink enkel bij gelegenheden. Het enige dat ik weet: het zal niet naar cola smaken."
Verwachte effecten: Deze Braziliaanse toverdrank bevordert de erectie van je man.
Ingrediënten: 1 liter witte rum van de Antillen,5 soeplepels muira puama 3 zaadjes van steranijs,1 koffielepel fijngestampte galangawortel 1 kaneelstokje
Drankje dat al in de Oudheid en de Middeleeuwen gedronken werd om de seksuele lusten op te wekken. Verwachte effecten: De opwinding en de hartstocht uit je jonge jaren zijn helemaal terug.
Ingrediënten: 1/4 koffielepel gedroogd bonekruid,1/2 liter water
Recept: Was en zwier de sla. Meng in een slakom en voeg er de noten, het pijnappelzaad en de zonnebloempitten aan toe. Maak de vinaigrette door de mosterd aan te lengen met het azijn, voeg vervolgens het zout en de olie toe. Doe de vinaigrette op het einde over de salade en voeg de kersttomaten toe. Werk af met de Oostindische kers.
Warme oesters met gember
Als je niet van rauwe oesters houdt, zul je misschien wel van warme oesters houden. Door ze te koken, verandert de smaak.
Verwachte effecten: Gember is een afrodisiacum: het werkt lustopwekkend.
Elke woensdagavond kan u op Eén kijken naar de nieuwe reeks met Jean Blaute en Ray Cokes.
Bij de televisiereeks hoort een tripel hop, gerijpt bij brouwerij Palm
In hun 'route van de smaak' die ze met een aftands Volkswagen-busje voor de tweede maal aflegden, hield het olijke duo halt in Oostende. Op de pier stond een uitgelezen gezelschap dames uit de food- en drankwereld klaar voor een proeverijtje: Sofie Dumont, ex-Lady Chef of the Year van restaurant Les Eleveurs in Halle, Famke Robberechts, hoofdredactrice van Goed Gevoel, culinair journaliste Agnes Goyvaerts van De Morgen Magazine, en Sommelier van het Jaar Hilde Jonckheere.
Ray Cokes en Jean Blaute broedden op een nieuw bier en ze hadden een wild plan: vrouwen veroveren. Daarbij wilden ze niet over één nacht ijs gaan, smaakadvies was erg welkom. Waardoor lieten de well-dressed and educated ladies zich verleiden? Wie dacht dat ze alleen maar voor zoete bieren zouden kiezen, kwam bedrogen uit.
Vrouwen proeven even goed en misschien nog wel beter dan mannen. En ze houden van fris en bitter. De kleur is minder belangrijk, maar het bier mag niet te zwaar zijn en je schenkt het best in een elegant wijnglas. In het programma vielen de dames voor de pittige La Chouffe en ook wel voor Grimbergen Goud, het enige niet-zoete bier uit het Grimbergen-gamma en volgens mij ook het beste.
Magnum en amarillo Ditmaal zou het bier van de televisieserie rijpen bij brouwerij Palm, het vorige stroomde uit de ketels van Duvel-Moortgat. De jonge brouwmeester van Palm, Alex De Smet, reisde vorig jaar een tijdje door de Verenigde Staten en proefde er heel wat hoppige bieren van plaatselijke microbrouwers. Die ervaring kwam goed van pas bij het brouwen van de nieuwe Tournée Générale Tripel Hop. Want dat is, een beetje atypisch voor Palm, een stevig gehopt biertje dat ons best kon bekoren.
Men brouwt het met de techniek van de dry hopping, die Palm overigens al jaren toepast bij de Martin's Pale Ale, een opdrachtbier voor John Martin. Bij het drooghoppen voegt men tijdens de lagering een derde keer hop toe (de Amerikaanse Cascade) zonder die echter mee te laten koken, vandaar de term.
Tijdens het kookproces zelf gebruikt men nog twee andere hopsoorten. Vroeg in het proces is er in de brouwketel een early hopping met de hopsoort Magnum die zorgt voor de basisbitterheid. Vervolgens wordt er een tweede keer gehopt met Amerikaanse Amarillo-hop wat, in combinatie met de techniek van de late hopping, zorgt voor uitgesproken citrustoetsen die uiteindelijk verfijnd worden door de drooghopping.
Droogheid Het resultaat mag er zijn. Tournée Générale Tripel Hop is een heel delicaat bier, en het zou weleens kunnen slagen in zijn ambitie om er vrouwen mee aan te trekken. Ik hoop op een groot succes dat brouwers over de streep kan trekken om meer hop te gebruiken. Hop is een smaakmaker, maar zorgt ook voor de droogheid die je naar het volgende glas doet verlangen.
Zoet bier zorgt immers snel voor een verzadigd gevoel, tenzij je het ijs- en ijskoud serveert. Ook de Tripel Hop van Tournée Générale laat zich best ijskoud drinken. Neem een groot wijnglas en schenk het fris en fijn uit de ijsemmer. Houblon Chouffe en Duvel Tripel Hop gaven het goede voorbeeld, wie volgt nog?
Herkomst
Brouwerij Palm, Steenhuffel
Fles
75 cl met hergisting
Alcoholvolume
7,5 vol. % alc
Uitzicht
Goudblond, lichtjes gesluierd, mooi wit en sterk wandklevend schuim.
Aroma
Hop, hop, hop maar ook een subtiel bananenaroma van de gist.
Smaak
Elegant, lichtvoetig en delicaat smaakpalet, waarbij de citrustonen (limoen, pompelmoes) overheersen en zelfs een beetje yoghurt komt opzetten. Lange, droge afdronk die een clean palate achterlaat. Smaakt onmiddellijk naar meer.
Foodpairing
Uitstekend bij pittige gerechten uit de oosterse keuken of kruidige vis, zeebaars met Provençaalse saus bijvoorbeeld.
Enkel verkrijgbaar bij Delhaize of bij de gespecialiseerde bierhandel.
Een gematigde consumptie van pils kan het risico op suikerziekte en hoge bloeddruk beperken en zelfs helpen afvallen, dat blijkt uit een Spaans onderzoek.
Professor Ramon Estruch en professor Rosa Lamuela onderzochten 1.249 mannen en vrouwen ouder dan 57 jaar. Daaruit blijkt dat degenen die dagelijks een glas bier dronken in combinatie met een mediterraan dieet niet verdikten, sommigen vielen zelfs af, ze hadden over het algemeen een lager vetpercentage. De resultaten tonen ook aan dat een gematigde bierconsumptie de kans op diabetes en een hoge bloeddruk verlaagt. Wijn De wetenschappers zeggen op basis van hun bevindingen dat bier dezelfde gezondheidsvoordelen heeft als een gematigde consumptie van wijn. Dit drankje bevat foliumzuur, vitamines, ijzer en calcium, wat volgens de onderzoekers een beschermend effect op het cardiovasculaire systeem heeft. Daarnaast is het alcoholgehalte relatief laag in vergelijking met andere drankjes. Bierbuikje? Het feit dat dit pils zou leiden tot een bierbuikje zou volgens de vorsers komen doordat mensen vaak grote hoeveelheden drinken zonder te bewegen en hierbij chips en andere ongezonde snacks eten. Vrouwen mogen volgens de onderzoekers dagelijks twee kleine glazen pils opnemen, bij mannen is dat drie, wel moet dit in combinatie met een gezond eetpatroon en veel lichaamsbeweging.
Frankrijk staat voor 2010 opnieuw op de eerste plaats in de lijst met grootste wijnproducenten ter wereld, een positie die het land in 2009 kwijtgeraakt was aan Italië. Dat blijkt uit een studie van Vinexpo, een wijn- en sterkedrankensalon dat van 19 tot 23 juni plaatsvindt in Bordeaux.
Hoewel Frankrijk, net als Italië, de VS, Zuid-Afrika en Duitsland, een kleine druivenoogst kende in 2010, herwon het land toch de eerste plaats voor Italië en Spanje.
Verwacht wordt dat de productie tegen 2014 zal blijven dalen (met gemiddeld 5,54 procent), wat Frankrijk zijn koppositie volgens de verwachtingen niet zou kosten.
Vreemd genoeg is de consumptie van roséwijnen tussen 2005 en 2009 met een vijfde gestegen.