Maak de bouillie. Zet het soepvlees op in een ruime kom koud water met zout. Breng aan de kook en schuim de onzuiverheden af. Giet af en spoel het vlees af onder koud stromend water.
Zet het vlees opnieuw op in een ruime kom met koud water en zout. Voeg er grofgesneden prei en selder aan toe.
Pel de uien, halveer ze en laat ze dichtschroeien in een pan zonder vetstof. Prik er een kruidnagel in en voeg toe. Voeg ook de tijm en laurier toe samen met de grofgesneden wortelen. Laat het geheel 2,5 uur sudderen.
Schil de aardappelen en de raap en haal er bolletjes uit met een parisiennelepeltje.
Blancheer de erwtjes.
Rasp de wortelen en snijd in plakjes. Stoof de worteltjes in een weinig boter en voeg de erwtjes toe.
Kook de aardappelbolletjes en de raapjes een zevental minuutjes. Giet af.
Versnijd het soepvlees in stukjes en meng met de aardappelen, raapjes, erwtjes en worteltjes. Werk af met een beetje bouillon, kruid af met peper en zout en garneer met wat fijngehakte krulpeterselie.
Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
Voor 4 personen;
4 kipfilets, 1/2 liter kippenbouillon, 2 dl room, 80 g boter, 16 asperges, 50 g kervel, 2 tomaten, peper en zout, nootmuskaat.
Bereiding; Kook de kipfilets gedurende 10 tot 12 minuten gaar in de bouillon.
Schil de asperges grondig en kook ze gaar in ruim gezouten water.
Leg de tomaten een paar tellen in kokend water, spoel ze koud en trek het velletje eraf. Snijd ze in vieren, verwijder de pitten, en snijd het tomatenvlees in blokjes.
Neem de kipfilets uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Breng 3/4 van de bouillon aan de kook en laat tot de helft inkoken. Voeg de room toe en breng opnieuw aan de kook.
Klop er de boter onder en breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Snijd de gekookte asperges in stukjes van vijf centimeter en voeg ze toe aan de saus, samen met de gehakte kervel en de blokjes tomaat.
Serveer de waterzooi in diepe borden.
Tip: Waterzooi is lekker met een gekookte aardappel, die je in stukjes in de saus legt.
Weetje: Het wit vlees van een kip wordt vaak voorgeschreven bij diëten, omdat het weinig vet bevat.
Weinig tijd deze week en ik dacht zal ik deze week eens snel en gemakkelijk koken? Bertolli's Kipfilet alla Toscana, op tv door een smakelijk jongmens bereid, leek me wel wat. De ingrediëntenlijst, langer dan menig verlanglijstje, had me moeten waarschuwen. Plus het feit dat het blok 'tomatensaus' maar 10 procent tomaat bevatte en de balsamicodressing een poedertje was, dat ik met water moest mengen. Godallemachtig, wat was dit vies! Daar konden blijekipfilet en sperziebonen uit eigen tuin niks aan veranderen. Alles was slijmerig: pasta, kip, sla. Mijn keuken dampte van de synthetische, ranzige maggistank en de bremzoute karton-nasmaak plakte uren later nog aan mijn tanden. Onderstaand recept is binnen een half uur klaar en bevat geen zuurteregelaar, gistextract, kleurstoffen, maltodextrine, suikerstroop, erwtenzetmeel, voedingszuur, gerstemoutextract, melksuiker, fructose, aroma, rodewijnextract, biet of gemodificeerd aardappelzetmeel.
Voor 2-3 personen: 175 g penne, 200 g diepvries-sperziebonen 300 g biologische kip(dij)filet, in reepjes,7 eetl. olijfolie 1 kleine ui, gesnipperd, 1 teentje knoflook, gepeld 1 blik tomaatblokjes (400 g), 3 theelepels Italiaanse kruiden 1 theelepels suiker, 1 eetlepel balsamico-azijn, 1 theelepel mosterd 150 g Chinese kool, in dunne reepjes
Bereiding; Breng in twee pannen ruim water met een snuf zout aan de kook. Kook in de ene pan water de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking beetgaar en in de andere de sperziebonen, in ongeveer 5 minuten. Bestrooi de kipreepjes gul met zout. Verhit twee eetlepels olijfolie in een braadpan en roerbak de kipstukjes in ongeveer 4 minuten iets bruin. Schep ze uit de pan.
Voeg nog twee eetlepels olie toe aan het bakvet en bak ui en uitgeperste knoflook 3 minuten op laag vuur. Voeg tomaatblokjes, kruiden en suiker toe en laat 5 minuten met deksel erop sudderen. Voeg kip en uitgelekte sperziebonen toe en laat nog even pruttelen.
Klop intussen drie eetlepels olie, balsamico, mosterd, zout en peper tot een dressing. Maak de tomaten-kipsaus pittig op smaak af met zout en peper en meng met de afgegoten pasta. Meng kool en balsamicodressing. Eet direct.
Tip; Neem (biologische) kipdijfilet in plaats van die smakeloze borstfilets en bak de stukjes 2 minuutjes langer. Doen ze in Toscane ook.
Loethe Olthuis
bron; volkskrant.be
Categorie:STREEKGERECHTEN Tags:Penne, sperziebonen, kip, tomaat, chinese kool,
24-10-2011
Gentse waterzooi
Gentse waterzooi
Voor 4 personen; 1 hele kip, 1 kg aardappelen, 1 wortel, 1 groene selder, 1 prei, 1 ui, roux, 2 eetlepels room, 1 laurierblaadje, gehakte peterselie, tijm, nootmuskaat, peper en zout.
Bereidingswijze
Maak de wortel, prei en selder schoon en snijd de mooiste delen in stukken van tien centimeter.
Vul een hoge pot met koud water. Doe er de kip, de resterende stukken van de groenten, de ui, laurier, tijm, nootmuskaat, peper en zout bij. Laat gedurende 1,5 uur zachtjes sudderen.
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Versnijd de mooie stukken van de groenten in reepjes, kook ze in gezouten water beetgaar en spoel ze daarna direct met koud water.
Neem de kip uit de bouillon, haal het vlees eraf en versnijd het in niet al te grote stukken.
Zeef de bouillon, laat weer goed doorkoken en bind lichtjes met de roux.
Voeg het kippenvlees en de groentjes bij de bouillon, laat nog even opkoken, werk af met room en peterselie en serveer met de gekookte aardappelen.
De kaastaart uit de Druivenstreek (Vlaams-Brabant) is officieel erkend als Vlaams streekproduct. De lekkernij wordt traditioneel bereid met plattekaas, eieren, amandelen of macarons en rum, en een laagje appelcompote op een bodem van gistdeeg.
De kaastaart is een typische kermistaart met een lange geschiedenis. Vroeger werd de lekkernij door de huisvrouwen zelf bereid en bij gebrek aan een oven naar de lokale bakker gebracht. Vandaag bakken zowel de bakkers als amateurs nog de traditionele kaastaarten. Op zondag 11 september, tijdens de jaarlijkse Hoeilaartse kaastaartwedstrijd, reikt VLAM het label streekproduct.be uit aan de 7 erkende lokale bakkers.
Streekproducten met het label streekproduct.be geven de consument de garantie dat ze een echt Vlaams traditioneel streekproduct in handen hebben.
Om het label toegekend te krijgen, moeten Vlaamse traditionele streekproducten aan 5 criteria beantwoorden: ze worden bereid met grondstoffen uit de eigen streek, ze worden door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product en ze worden ambachtelijk vervaardigd volgens de streektraditie en in hun streek van oorsprong. Tot slot moeten de streekproducten minstens 25 jaar bestaan. De producten worden dan voorgelegd aan een beoordelingscommissie, die al dan niet het label toekennen.
Gebakken bloedworst met appeltjes Voor 4 personen;
4 bloedworsten, 2 jonagold appelen, 2 el bruine suiker een scheutje witte wijn, 1 citroen, boter
Bereiding;
Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in halve maantjes. Bak ze in boter met een scheutje witte wijn, bruine suiker en een klein beetje citroensap. Snijd de bloedworst in plakjes en bak ze in hete boter.
Tip; De appeltjes mogen niet tot moes koken. Ze moeten goudbruin en vast zijn.
Recept: Geert Van Der Bruggen Bron;lekkervan bij ons.be