Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    03-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignon-ham-omelet

     

    Champignon-ham-omelet



     

    Ingrediënten

    - 200 g champignons
    - 0.5  paprika (rood)
    - 2  ui
    - 150 g ham
    - 2 cl olijfolie (extra vierge)
    - 4  ei
    - 0.2 dl melk (vol)
    - 0  peper
    - 0  paprikapoeder
    - 1 eetlepel bieslook (fijngehakt)

    Bereiding

    De champignons schoonmaken en in schijfjes verdelen. De paprika wassen, de zaadlijsten verwijderen en in dunne reepjes snijden. De ui pellen en fijnsnipperen. De ham in reepjes snijden.

    De olie verhitten en hierin de champignons, de paprika en de ui bakken. Af en toe omroeren. De eieren loskloppen met melk en kruiden met peper en paprikapoeder. De ham erdoor roeren en over het groentemengsel gieten. Onder deksel licht laten stollen op een laag vuurtje.

    Eventueel opdienen met bruin brood of stokbrood.

    bron; skynet.be


    Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
    02-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaanderen tien streekproducten rijker



    Vlaanderen tien streekproducten rijker

    Het Hageland zet zijn zoetzure peren op de streekproductenkaart.

    Het Vlaamse erkenningslabel streekproduct.be heeft tien traditionele streekproducten het erkenningslabel toegekend.

    Het betreft lokaal lekkers uit Antwerpen (jenever, aangeboden als ‘Oude Antwerpse genever’ en ‘Oude Beste’), West-Vlaanderen (bloeling, boerenhesp en hoofdvlees), het Hageland (appelconfituur, perenconfituur en zoetzure peren) en het Pajottenland (boerenpaté, droge worsten en plat spéciale).

    De Poldernaar uit Antwerpen verrijkt het kortedrankaanbod met Antwerpse jenever. Naast "Oude Antwerpse genever", een graanjenever van 38 graden op smaak gebracht met jeneverbessen en een mengeling van 30 kruiden, is er ook de "Oude Beste", een jenever van 35 graden zonder kruiden maar met jeneverbessen en moutwijn als smaakmakers .

    Beenhouwerij Deschildre-Dambre (uit Oostende) werkt vanouds volgens West-Vlaamse tradities en zet West-Vlaamse bloeling (een zachte smeerbare bloedworst), boerenhesp en hoofdvlees op de streekproductenkaart.

    Fruitbedrijf Vanhellemont (uit Meensel-Kiezegem) teelt al 40 jaar Jonagold en krijgt erkenning voor zijn traditionele appelconfituur, perenconfituur en zoetzure peren uit het Hageland.

    Slager Gaston Wauters (uit Sint-Pieters-Leeuw) mag zijn Vlaamse boerenpaté, droge worsten en plat spéciale, met varkenstongen in een tomatensaus met madera en champignons, voortaan erkende Vlaamse streekproducten noemen.

    David Bitoune
    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    31-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Florentijntjes



    Florentijntjes


     

    Ingrediënten

    - 115 g amandel (blank)
    - 115 g hazelnoten
    - 115 g paranoten
    - 225 g kers (gekonfijt)
    - 115 g fruit (gekonfijt)
    - 55 g bloem
    - 0.5 theelepel pigment
    - 0.5 snufje nootmuskaat, geraspt
    - 115 g kristalsuiker (fijn)
    - 115 g honing
    - 55 g chocolade (puur met 70% vaste cacaobestanddelen)

    Bereiding

    Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een springvorm van ca. 23cm met bakpapier en vet hem in.  Leg de amandelen, de hazelnoten en de paranoten op een bakplaat en rooster ze 8-10minuten in de oven. Doe ze in een kom en laat ze afkoelen. Was en droog de kersen en het gekonfijte fruit en doe ze bij de noten. 

    Zeef de bloem, het piment en het nootmuskaat over de noten en vruchten en meng grondig. Verwarm de honing en de suiker samen op laag vuur tot de suiker is opgelost. Voeg het honingmengsel bij het fruit en roer goed.  Doe het mengsel in de vorm en strijk het glad. Bak de koek 25-30 minuten. Laat hem in de vorm afkoelen.   

    Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt ze in een kom die op een pan zacht kokend water is gezet. Smeer de chocolade gelijkmatig uit over de notenkoek. Snijd de koek als hij koud is in punten en serveer. Heerlijke koekjes om vrienden die langskomen voor de koffie voor te zetten. Mooi verpakt vormen ze een aantrekkelijk cadeau.

    bron; skynet.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    30-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gekonfijte kabeljauw met bospaddenstoelen en koriander



    Gekonfijte kabeljauw met bospaddenstoelen en koriander



    Ingrediënten

    Voor 4 personen:
    4 dikke kabeljauwfilets van 150 g
    grof zeezout
    2 l olijfolie
    400 g bospaddenstoelen
    2 fijngehakte knoflookteentjes
    1/2 glas witte wijn
    gehakte koriander
    40 g boter
    zout, zwarte peper

    Bereidingswijze

    Wrijf de vis in met grof zeezout, dek af en zet 2,5 uur in een schaal in de koelkast. Giet om het halfuur het vocht af. Droog de kabeljauw met een zuivere doek en verwijder het zout dat nog rest.

    Warm de olijfolie op tot 60°C in een ovenschaal in de oven. Leg de kabeljauwfilets erin en laat drie uur konfijten in de zacht verwamde oven.

    Smelt 40 g boter in een pan en bak de knoflook kort. Doe de schoongeborstelde bospaddenstoelen erbij en bak, terwijl u geregeld omroert. Voeg de wijn toe en laat verdampen. Kruid met zout en peper. Zet een deksel op de pan en laat de paddenstoelen enkele minuten stoven. Neem van het vuur en meng de paddenstoelen met de koriander.

    Neem de schaal met de kabeljauwfilets uit de oven, haal de vis uit de olie en laat afdruipen.
    Schik de paddenstoelen centraal op warme borden en leg de kabeljauw erop.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    29-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept; Tagliatelle Pesto met Sint Jacobsvruchten



    Recept;Tagliatelle Pesto met Sint Jacobsvruchten

                                           
        

    2 personen:


    1 handje pijnboompitten
    1 scheutje olijfolie
    1 pakje (of verse) basilicum
    (Of:kant en klare pesto)
    kaas; Pecorino (of Parmezaan)
    pasta;Tagliatelle
    10 Sint Jacobsvruchten

    Bereiding:

    Voor de Pesto: Rooster de pijnboompitjes.
    Doe de pijnboompitten in de blinder, met de basilicum blaadjes
     en doe er een scheutje olijfolie bij.
    Voeg er een beetje pecorino bij en kruid met peper en zout.

    Kook ondertussen de tagliatelle al dente.
    Bak de Sint-Jacobsvruchten heel kort ca.2min. langs beide zijden in olijfolie.
    Giet de pasta af en voeg er de pesto bij.  Roer alles goed door.Snij 6 Sint-Jacobsvruchten in reepjes en vermeng met de pasta.

    Serveer de pasta op een bord, leg de overige 4 Sint-Jacobsvruchten op de pasta.Strooi er Parmezaan over volgens smaak.


    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier is goed voor de botten

                                              

    Bier is goed voor de botten


    Niet alle vrouwen zijn gek op bier. Nochtans is het goed voor hen:
    een beetje bier kan osteoporose voorkomen.

    bier

    Uit een studie van de Spaanse Universiteit van Extremadura bij 1.700 vrouwen blijkt dat bier positieve effecten heeft op het vrouwelijke beendergestel.

    De vrouwen uit het onderzoek waren gemiddeld 48 jaar oud. De dichtheid van de botten in hun vingers werd gemeten, en vergeleken met hun leeftijd, gewicht en alcoholgebruik. De vrouwen die af en toe tot geregeld bier dronken – maximum vijf eenheden alcohol per dag – bleken een grotere botdichtheid te hebben dan de vrouwen die niet dronken. Een lage botdichtheid is een indicatie van osteoporose.

    Critici wijzen erop dat de negatieve effecten van alcoholgebruik niet uit het oog verloren mogen worden. Wekelijks 35 eenheden alcohol drinken, is immers het dubbele van wat aangeraden wordt voor vrouwen.

    De Spaanse onderzoekers onderstrepen daarom dat het heilzame effect voornamelijk ligt in de fytoestrogenen uit bier. Die kunnen ook gewoon in een supplement gestopt worden.

    Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrition en in Test-Gezondheid. Dat laatste magazine wijst er echter op dat niets zegt of het robuustere beendergestel van bierdrinksters gepaard gaat met een lager aantal breuken. Het is volgens het blad immers best mogelijk dat bier drinkende vrouwen vaker vallen dan vrouwen die geen alcohol drinken. Zo zouden ze dus toch meer kans lopen op breuken.

    bron; gezondheidsnet.rnews.be


    Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES
    28-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een kopje thee voor al je kwalen

     

    Een kopje thee voor al je kwalen


    een kopje thee voor al je kwalen

    Een kopje thee kan je gezondheid een enorme boost geven. 
    Welke thee is goed  voor welk kwaaltje.

    Wanneer je koorts heb helpt vlierbloesemthee vaak. De thee zorgt ervoor dat je meer transpireert waardoor je sneller gezond wordt. Het goedje is ook ontstekingswerend waardoor je minder snel bijkomende problemen krijgt. Voel je een griepje opkomen? Dan grijp je best snel terug naar lindethee. Deze helpt je de gifstoffen in je lichaam af te scheiden dankzij een verhoogde transpiratie. De rest van de gifstoffen worden versneld afgevoerd via de urinewegen.

    Wanneer je verkouden bent en last hebt van een vervelende hoest kunnen bepaalde soorten thee je eveneens genezen. Om slijmen los te maken helpt venkelthee. Taai slijm maak je zachter door een combinatie van venkelthee met gember- of tijmthee. Een kriebelhoest is snel van de baan denkzij een thee van zoethout en die vastzittende hoest verdwijnt als sneeuw voor de zon dankzij een combinatie van tijmthee met wilde kamillethee een beetje kaneel en wat gemberpoeder.

    Kan je moeilijk de slaap vatten dan kan kamille of linde wonderen doen. Onrustige slapers halen hun heil dan weer uit hopthee. Ben je misselijk dan drink je best voor het slapengaan wat gemberthee, maar pas op met het zoetmiddel want dit zorgt dan weer voor winderigheid.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte beuling met pruimen

     

    Witte beuling met pruimen

    Witte beuling met pruimen 

    Ingrediënten voor 4 personen

    - boter
    - peper en zout
    - 4 witte beulingworsten
    - 16 pruimen uit Agen
    - 10 cl appelwijn
    - pruimensiroop

    Leg de pruimen in een kom en voeg de appelwijn toe. Voeg 20 cl water toe en laat gedurende 20 minuten weken. Giet vervolgens in een steelpan en laat 10 minuten koken. Laat zorgvuldig uitlekken, maar vang het sap op in een kommetje.
    Laat een nootje boter smelten in een pan en bak de beulingworsten goudbruin. Snijd de worsten vervolgens in blokjes van ongeveer 5 cm dik. Prik de blokjes op een spiesje, afwisselend met de pruimen.

    Giet ondertussen het sap van de marinade in een steelpan een voeg twee eetlepels pruimenstroop toe. Laat tot de helft inkoken, zodat u een dikke stroop bekomt.
    Leg op elk bord twee brochettes en garneer met twee lepels stroop. Dien goed warm op.

    Wijntips
    Een glaasje cider sluit mooi aan bij de fruitige toets van dit voorgerecht en laat de fijne smaak van de witte beuling tot zijn recht komen.

    bron; skynet.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    27-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lagere bloeddruk door koolhydraten te schrappen


    Lagere bloeddruk door koolhydraten te schrappen



    Koolhydraatarme eetpatronen, zoals het bekende Atkinsdieet, zijn succesvoller in het verlagen van je bloeddruk dan dieetpillen. Dat blijkt uit een recente studie.

    Hartaanval
    Onderzoek toonde aan dat dit controversiële dieet, waarbij je haast geen pasta, brood, rijst of aardappelen mag eten, twee keer meer kans heeft om je bloeddruk te verlagen dan dieetpillen die voorkomen dat je lichaam vet opneemt. Deze aandoening kan gevaarlijk zijn omdat het je risico op een hartaanval verhoogt. Veel mensen met overgewicht krijgen daarom de raad af te vallen om zo hun hoge bloeddruk te verlagen. 

    Minder duur
    Het Atkinsdieet krijgt veel kritiek omdat het mensen aanmoedigt weinig fruit en groenten en veel vette voeding als rood vlees te eten. Professor William Yancy: "Een dieet kan even efficiënt zijn om je bloeddruk te verlagen als medicatie. Het is ook goedkoper en heeft minder bijwerkingen."

    (ep) bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti met garnalen



    Spaghetti met garnalen



     

    Ingrediënten

    - 400 g gamba's
    - 0  olijfolie om te bakken
    - 2 teentje knoflook
    - 4 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    - 1  Spaans pepertje (piment)
    - 5 eetlepel wijn (wit/droog)
    - 300 g tomaten in blik
    - 350 g spaghetti
    - 0  zeezout
    - 0  peper (zwarte peper)

    Bereiding

    Pel de garnalen en maak ze schoon. Verhit de olie in een grote braadpan, voeg de geperste knoflook, de grofgehakte peterselie en de fijngehakte Spaanse peper al roerend toe. Bak de garnalen 1 minuut mee. Voeg de wijn en de fijngehakte tomaten toe en laat alles 2 tot 3 minuten pruttelen.

    Kook ondertussen de pasta in een grote pan met kokend water met wat zout. Laat de pasta uitlekken, roer die door de saus en breng het geheel op smaak met peper en zout. Serveer dit gerecht onmiddellijk.

    bron; skynet.be

    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    26-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steak Stroganoff



     
    Steak Stroganoff
     



    Ingrediënten

    Voor 4:
    2 rode paprika’s
    4 tomaten
    2 middelgrote uien
    3 tenen knoflook
    650 g steak of rosbief van Limousin-rund
    boter
    1 dl cognac
    3 dl room (min. 35% VG)
    peper en zout
    tabasco
    aardappelkroketten
    gemengde salade

    Bereidingswijze

    Breng water aan de kook en kook er de paprika’s 10 min. in. Haal uit de pan, laat schrikken onder koud stromend water en pel met een aardappelmes. Snij in vieren, verwijder zaad en zaadlijsten en snij de ene helft in repen, de andere in dobbelstenen.

    Dompel de tomaten 10 seconden onder in kokend water, laat schrikken onder koud stromend water en wrijf er met de handen de pel af. Snij het vruchtvlees in dobbelstenen. Snij de uien en knoflook fijn.

    Snij de steak in repen. Bak aan in boter, voeg alle groenten behalve de tomaten toe en laat bijna gaar bakken. Blus met cognac en voeg room toe. Laat 2 min. inkoken tot sausdikte, voeg de tomaten toe en kruid met peper, zout en eventueel tabasco. Serveer eventueel met aardappelkroketten en salade.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Havermoutpap beperkt risico op astma

     

    Havermoutpap beperkt risico op astma



    Baby's die voor hun vijf maanden havermoutpap eten, hebben later bijna twee derde minder kans op astma.

    Sterker immuunsysteem
    Hoe vroeger kinderen kennismaken met haver, hoe minder kans ze hebben op astma. De Finse wetenschappers bestudeerden 1.300 baby's. De ouders hielden de eetpatronen van hun kinderen bij tot ze vijf jaar waren. Daaruit blijkt ook dat vis op jonge leeftijd helpt tegen hooikoorts. "Haver komt vaak voor in ontbijtgranen, pap en brood in Finland. Uit dierenexperimenten blijkt dat dit het immuunsysteem sterkt en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Voor vis geldt hetzelfde." De raad om jong havermoutpap te geven, is echter tegenstrijdig met de aanbeveling van sommige gezondheidsorganisaties. Die raden aan geen vast voedsel maar borstvoeding te geven tijdens de eerste zes maanden.

    Minder cholesterol
    Havermoutpap kent momenteel een revival als gezondheidsvoedsel. Sommige studies suggereren dat elke morgen een kleine kom cholesterol met 10 procent kan beperken. Uit verkoopcijfers blijkt dat havermoutpap tijdens deze de koudeprik populair was bij de Britten om zich te verwarmen.

    (ep)bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofpastei

     


    Witloofpastei



     

    Ingrediënten

    - 4 stronkje witloof
    - 250 g salade-assortiment
    - 2 eetlepel honing (vloeibaar)
    - 2 eetlepel ciderazijn
    - 6 cl notenolie
    - 300 g kalfskop (gekookt)
    - 3 plakje kalfslever
    - 400 g gehakt (kalfsgehakt)
    - 0  peper
    - 0  zout
    - 0 snufje nootmuskaat
    - 10 cl muskaatwijn
    - 4 blaadje gelatine (van 3 g)

    Bereiding

    Het witloof gaarstoven of -stomen. De stronkjes met de handen goed uitknijpen om al het overtollige vocht te verwijderen. De lever fijnmalen en de kalfskop in kleine blokjes snijden. Alles kruiden en met het gehakt mengen.Een vuurvaste pasteipot met een laagje vlees vullen en daarop een laagje doormidden gesneden witloof schikken. Zo verdergaan tot alles opgebruikt is. Het bovenste laagje moet vlees zijn.

    De pasteipot au bain-marie zetten en nog een uur laten bakken in de op 175°C voorverhitte oven. Uit de oven nemen en laten afkoelen.De muskaatwijn aan de kook brengen en daarin de geweekte gelatine oplossen. Over de afgekoelde pastei gieten en een paar uur laten opstijven in de koelkast.

    Een plak witloofpastei serveren op een bedje met sla met honingvinaigrette.

    bron; skynet.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perentaartjes met amandelschilfers



    Perentaartjes met amandelschilfers




    Ingrediënten

    Voor ongeveer 20 stuks
    175 g boter, op kamertemperatuur
    100 g suiker
    4 eieren
    een snuifje zout
    2 tl bakpoeder
    4 el cacaopoeder
    400 g bloem
    ca. 200 ml melk
    boter en bloem, voor de bakplaat

    Voor de vanillecrème:
    1 vanillestokje
    500 ml melk
    5 eierdooiers
    100 g suiker
    30 g maïszetmeel
    Voor de peren:
    1 kg peren
    200 ml witte wijn
    sap van ½ citroen
    2 el honing
    2 kruidnagels
    100 g amandelschilfers
    kaneelsuiker, voor de afwerking

    Bereidingswijze

    Roer de boter voor het deeg romig. Meng er afwisselend de suiker en eieren onder. Voeg ook het zout toe. Roer er vervolgens de met bakpoeder en cacaopoeder vermengde bloem en de melk geleidelijk aan onder, zodat een smeuïg en goed smeerbaar deeg ontstaat. Strijk dit uit op een beboterde en bebloemde bakplaat en bak het deeg 25 à 30 min. in een voorverwarmde oven van 200°C. Neem het deeg uit de oven, laat even afkoelen en maak los van de bakplaat. Laat het deeg volledig afkoelen op een rooster.

    Snij het vanillestokje voor de crème open in de lengte, schraap er het merg uit en roer dit samen met het vanillestokje onder de melk. Breng aan de kook en neem van het vuur. Klop de eierdooiers met de suiker op tot een bleek en romig mengsel. Voeg het maïszetmeel toe. Meng de warme melk onder het eiermengsel, giet alles weer in de pan en roer op een laag vuur tot de crème indikt, maar laat niet koken! Verwijder het vanillestokje en laat de crème afkoelen tot lauw; roer hierbij af en toe.

    Schil en halveer de peren, verwijder het klokhuis en snij de peren in partjes. Breng de witte wijn aan de kook met het citroensap, de honing en kruidnagels. Leg er de peren in en laat afgedekt pocheren. Haal nadien van het vuur en laat afkoelen. Giet af en bewaar het kookvocht voor een ander recept.

    Smeer de vanillecrème op de taartbodem en schik er dakpansgewijs de peren op. Zet minstens 1 u. koel weg. Rooster de amandelschilfers goudbruin in een droge pan. Bestrooi het gebak voor het serveren met de amandelschilfers en een beetje kaneelsuiker. Snij met een scherp mes in ruitvormige stukjes en serveer.

    bron;knackweekend.rnews.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kankerverwekkende kleurstof in kerriepoeder, inkt in ontbijtgranen

     

    Kankerverwekkende kleurstof in kerriepoeder,
    inkt in ontbijtgranen


    kankerverwekkende kleurstof in kerriepoeder inkt in ontbijtgranen


    Test-Aankoop heeft de Voedingsbalans voor 2009 voorgesteld. De conclusie: er is noch sprake van een voedselcrisis noch sprake van grand cru.

    2009 ging voorbij zonder grote voedselcrisis, maar toch moest het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) 47 producten terugroepen of van de markt halen, ongeveer vier per maand. Twee markante voorbeelden uit het lijstje: verscheidene loten kerriepoeder bleken met methylgeel gecontamineerd, een kankerverwekkende kleurstof, en in bepaalde ontbijtgranen en melk was een bestanddeel van de inkt van de verpakking doorgedrongen.

    Niet zo nauw

    Ook Test-Aankoop voerde in 2009 talloze onderzoeken en tests uit. Honderden eetwaren werden geanalyseerd en tientallen verkooppunten bezocht, in totaal goed voor 927 beoordelingen. In 388 gevallen (of 42%) kregen de eetwaren en verkooppunten een slechte of zwakke beoordeling.

    "Niet noodzakelijk een gevaar voor de gezondheid, maar wel een teken dat velen het nog steeds niet zo nauw nemen met wat de Belg op zijn bord krijgt", besluit de consumentenorganisatie.

    Hier loopt het helemaal mis:

    - Pita: veel te zelden (8 keer op 40) konden de verkopers melden om welk vlees het precies ging … en dan bleek die informatie soms nog onjuist. Pita is veelal erg vet en de kwaliteit van het vlees is slecht. Tegen de verwachtingen in vond Test-Aankoop hier weinig problemen met de hygiëne.

    - Nitraten: nemen we realistische porties als uitgangspunt, dan bevatte 3/4de van de geanalyseerde groenten meer nitraten dan een kind van 20 kilo zou mogen innemen op basis van de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

    - IJs en softijs: de bezochte verkooppunten waren niet proper genoeg. 35% van de stalen schepijs en 62% van de stalen softijs hadden een slechte tot zeer slechte bacteriologische kwaliteit.

    - Gezondheidsdrankjes: deze drankjes willen zich van traditionele limonade onderscheiden door uit te pakken met claims over vitaliteit, welzijn of gezondheid. Dat steunt echter op niets. Test-Aankoop vraagt een verbod op claims voor dit soort van drankjes.

    - Croissants: vaak erg vet en bovendien gaat het om slechte vetten. Toch een pluspunt: ze bevatten weinig transvetzuren, hoewel de overheid op dat vlak niet bepaald streng is.

    - Voeding zonder suiker: geen enkel van de geteste producten (koekjes, chocolade, hazelnootpasta, confituur) is geschikt in het kader van een dieet. Fructose, een zoetmaker die een “gezond” imago had, is helemaal te mijden. Bovendien blijkt nog maar eens dat “zonder suiker” zeker niet “zonder calorieën” betekent. Test-Aankoop vraagt een volledigere en juistere etikettering.

    Minder antibiotica

    Er is ook goed nieuws, onder andere inzake antibioticaresiduen: Test-Aankoop analyseerde verschillende producten van dierlijke oorsprong. In 2003 bevatte nog 65% van de honingstalen antibioticaresiduen. Vandaag nog twee stalen op 21. In andere eetwaren (koninginnebrij, garnalen, varkensvlees, kalkoen, pangasius) werden geen sporen gevonden.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    25-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taiwanese whisky verslaat Schotse malt in blinde degustatie

     

    Taiwanese whisky verslaat Schotse malt in blinde degustatie


    Een Taiwanese whisky heeft, tegen alle verwachtingen in, drie Schotse whisky's verslagen tijdens een blinde degustatie in Edinburgh, de regionale hoofdstad van Schotland. Dat meldt de Britse krant The Times.

    Whisky Kavalan, gedistilleerd in Taiwan, bood het hoofd aan drie Schotse en één nieuwe Engelse whisky tijdens een proeverij georganiseerd rond de feestelijkheden van Burns Night in een hotel in Leith, een voorstad van Edinburgh. Na de bekendmaking van de resultaten riep whiskyexpert en schrijver Charles MacLean: "Oh my God!"

    De degustatie werd gehouden in een poging om de deskundigen "in de val te laten lopen" en om te zien of ze in staat waren om de in november vorig jaar gelanceerde Engelse whisky 'St George's' (Sint-Joris) te onderscheiden van de traditionele Schotse drank. Tot hun verbazing kwam de Taiwanese whisky het best uit de degustatie. Voorzitter van de jury Charles MacLean onthulde enkele nota's waarin melding werd gemaakt van "exotische fruitsmaken" in het Aziatische brouwsel.

    Zelf distilleren

    De whisky sleepte 27,5 punten op een totaal van 40 in de wacht. De drie jaar oude Schotse whisky Langs behaalde 22 punten, gevolgd door Robert King (20 punten) en de Engelse malt (15,5 punten). Het was de Schotse whisky Bruichladdich X4+3 die laatste eindigde met slechts 4,5 punten.

    "De Aziaten bevinden zich niet enkel bij de belangrijkste consumenten van whisky, maar zijn ook zelf gestart met het distilleren van moutsoorten welke concurreren met de beste distilleerderijen in Schotland", aldus de Times. (afp/dea)

    bron; demorgen.be

    Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippenvleugels met bessengelei



    Kippenvleugels met bessengelei



     

    Ingrediënten

    - 16  kippenvleugel
    - 0  peper
    - 0  zout
    - 0.5 eetlepel dragon (fijngehakt)
    - 50 g boter (bakboter)
    - 4 eetlepel bessenconfituur
    - 1 eetlepel mierikswortel (geraspt)
    - 10 g suiker
    - 0.5 dl room

    Bereiding

    De topjes van de vleugels snijden en apart houden voor een bouillon. De rest van de vleugeltjes kruiden met peper, zout en dragon.In 15 tot 20 minuten goudbruin laten bakken in de hete boter.Uit de pan nemen, laten uitlekken en warm houden.

    Voor de dipsaus de bessengelei mengen met de geraspte mierikswortel, de suiker, de room en een snuifje zout.Een beetje saus in het midden van de bordjes leggen en enkele vleugeltjes eromheen schikken.

    bron; skynet.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vruchtenslaatje met munt

     

    Vruchtenslaatje met munt



     

    Ingrediënten

    - 2  kiwi
    - 200 g druiven (wit)
    - 3  appel (Jonagold)
    - 2 eetlepel pijnboompitten
    - 2 dl druivensap (zuur)
    - 8 blaadje munt

    Bereiding

    Rooster de pijnboompitten enkele minuten in een droge pan op een matig vuur. Scheur de muntblaadjes in dunne reepjes.Snij de kiwi's zonder en de appels met de schil in stukjes. Meng fruit, pitten en munt voorzichtig door elkaar.Overgiet met het wit druivensap en verdeel het vruchtenslaatje over glazen schaaltjes.

    bron; skynet.be

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    24-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SCAMPI PAD THAI
     

    SCAMPI PAD THAI 

     
    scampi pad thai


    SCAMPI PAD THAI

    Ingrediënten voor 4 personen:

    -          20 scampi

    -          400 g noedels

    -          2 eieren

    -          1 bondje pijpajuin

    -          1 zakje sojascheuten

    -          1 koffielepel gember & knoflook

    -          Sojasaus

    -          1 bondje koriander

    -          1 rood pepertje (verwijder de zaadjes)

    -          arachideolie

     

    Bereiding:

    -          pel de scampi & verwijder het darmkanaal

    -          hak de gember, de rode peper & de knoflook fijn

    -          was de sojascheuten & de pijpajuin

    -          snijd de pijpajuin even groot als de sojascheuten

    -          kook de noedels

    -          doe olie i/e hete wok

    -          breek er de eitjes in & roer goed los tot je een roereitje bekomt

    -          voeg nu de scampi toe & schud door elkaar

    -          doe de knoflook, de rode peper, de gember, de sojascheuten & de pijpajuin erbij

    -          schud goed door elkaar & laat de noedels mee wokken

    -          werk af m/sojasaus & koriander naar smaak

     

    Tips:

    -          Pad Thai is een klassieker in de Thaise keuken

    -          Het is altijd een gerecht op basis v/noedels, eieren, vis of vlees & een massa verse kruiden

    -          het gerecht is vlug klaar, makkelijk te maken & vooral heel lekker

    bron: recept.skynetblogs.be


    Categorie:CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN,
    23-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BLINDE VINKEN MET RODENBACH & SPRUITJES



    BLINDE VINKEN 
     
    MET RODENBACH & SPRUITJES

    Blinde vinken

    BLINDE VINKEN MET RODENBACH & SPRUITJES:

    Ingrediënten voor 4 personen:

    -          4 blinde vinken

    -          100 g gezouten spekblokjes

    -          300 g verse spruitjes

    -          4 vastkokende aardappelen (bv. Nicola of Charlotte)

    -          2,5 dl Rodenbach

    -          1 sjalot

    -          sausbinder

    -          1 takje tijm

    -          1 laurierblaadje

    -          nootmuskaat

    -          peper & zout

     

    Bereiding:

    -          schil de aardappelen & snij ze i/schijven van 1 cm

    -          kook ze gaar in 15 min.

    -          kook de spruitjes gaar i/lichtgezouten water gedurende 15 min. & giet ze af

    -          snipper de sjalot fijn

    -          verhit 1 el boter i/e braadpan

    -          bak de blinde vinken langs alle kanten bruin

    -          kruiden m/peper & zout

    -          voeg het fijngesneden sjalotje toe & laat het even meestoven

    -          giet er de Rodenbach over & voeg tijm & laurier toe

    -          breng a/d kook, dek af & laat 20 min. verder sudderen o/e matig vuur

    -          werk ondertussen de groenten af

    -          smelt een eetlepel boter i/e kookpan & bak de aardappelschijfjes langs beide kanten

    -          voeg de gezouten spekblokjes & de spruitjes toe

    -          breng op smaak m/nootmuskaat & laat 5 min. stoven

    -          vermijd aanbakken door regelmatig te roeren

    -          haal het vlees uit de pan & hou warm

    -          bind de saus lichtjes m/sausbinder

    -          leg op elk voorverwarmd bord een blinde vink

    -          lepel er wat saus over

    -          dien op m/d gebakken spruitjes & de aardappelschijfjes

    bron; recept.skynetblogs.be

    Categorie:VLEESGERECHTEN,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!