De champignons schoonmaken en in schijfjes verdelen. De paprika wassen, de zaadlijsten verwijderen en in dunne reepjes snijden. De ui pellen en fijnsnipperen. De ham in reepjes snijden.
De olie verhitten en hierin de champignons, de paprika en de ui bakken. Af en toe omroeren. De eieren loskloppen met melk en kruiden met peper en paprikapoeder. De ham erdoor roeren en over het groentemengsel gieten. Onder deksel licht laten stollen op een laag vuurtje.
Eventueel opdienen met bruin brood of stokbrood.
bron; skynet.be
Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
02-02-2010
Vlaanderen tien streekproducten rijker
Vlaanderen tien streekproducten rijker
Het Vlaamse erkenningslabel streekproduct.be heeft tien traditionele streekproducten het erkenningslabel toegekend.
Het betreft lokaal lekkers uit Antwerpen (jenever, aangeboden als Oude Antwerpse genever en Oude Beste), West-Vlaanderen (bloeling, boerenhesp en hoofdvlees), het Hageland (appelconfituur, perenconfituur en zoetzure peren) en het Pajottenland (boerenpaté, droge worsten en plat spéciale).
De Poldernaar uit Antwerpen verrijkt het kortedrankaanbod met Antwerpse jenever. Naast "Oude Antwerpse genever", een graanjenever van 38 graden op smaak gebracht met jeneverbessen en een mengeling van 30 kruiden, is er ook de "Oude Beste", een jenever van 35 graden zonder kruiden maar met jeneverbessen en moutwijn als smaakmakers .
Beenhouwerij Deschildre-Dambre (uit Oostende) werkt vanouds volgens West-Vlaamse tradities en zet West-Vlaamse bloeling (een zachte smeerbare bloedworst), boerenhesp en hoofdvlees op de streekproductenkaart.
Fruitbedrijf Vanhellemont (uit Meensel-Kiezegem) teelt al 40 jaar Jonagold en krijgt erkenning voor zijn traditionele appelconfituur, perenconfituur en zoetzure peren uit het Hageland.
Slager Gaston Wauters (uit Sint-Pieters-Leeuw) mag zijn Vlaamse boerenpaté, droge worsten en plat spéciale, met varkenstongen in een tomatensaus met madera en champignons, voortaan erkende Vlaamse streekproducten noemen.
David Bitoune bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
31-01-2010
Florentijntjes
Florentijntjes
Ingrediënten
- 115 g amandel (blank) - 115 g hazelnoten - 115 g paranoten - 225 g kers (gekonfijt) - 115 g fruit (gekonfijt) - 55 g bloem - 0.5 theelepel pigment - 0.5 snufje nootmuskaat, geraspt - 115 g kristalsuiker (fijn) - 115 g honing - 55 g chocolade (puur met 70% vaste cacaobestanddelen)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een springvorm van ca. 23cm met bakpapier en vet hem in. Leg de amandelen, de hazelnoten en de paranoten op een bakplaat en rooster ze 8-10minuten in de oven. Doe ze in een kom en laat ze afkoelen. Was en droog de kersen en het gekonfijte fruit en doe ze bij de noten.
Zeef de bloem, het piment en het nootmuskaat over de noten en vruchten en meng grondig. Verwarm de honing en de suiker samen op laag vuur tot de suiker is opgelost. Voeg het honingmengsel bij het fruit en roer goed. Doe het mengsel in de vorm en strijk het glad. Bak de koek 25-30 minuten. Laat hem in de vorm afkoelen.
Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt ze in een kom die op een pan zacht kokend water is gezet. Smeer de chocolade gelijkmatig uit over de notenkoek. Snijd de koek als hij koud is in punten en serveer. Heerlijke koekjes om vrienden die langskomen voor de koffie voor te zetten. Mooi verpakt vormen ze een aantrekkelijk cadeau.
bron; skynet.be
Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
30-01-2010
Gekonfijte kabeljauw met bospaddenstoelen en koriander
Gekonfijte kabeljauw met bospaddenstoelen en koriander
Ingrediënten
Voor 4 personen: 4 dikke kabeljauwfilets van 150 g grof zeezout 2 l olijfolie 400 g bospaddenstoelen 2 fijngehakte knoflookteentjes 1/2 glas witte wijn gehakte koriander 40 g boter zout, zwarte peper
Bereidingswijze
Wrijf de vis in met grof zeezout, dek af en zet 2,5 uur in een schaal in de koelkast. Giet om het halfuur het vocht af. Droog de kabeljauw met een zuivere doek en verwijder het zout dat nog rest.
Warm de olijfolie op tot 60°C in een ovenschaal in de oven. Leg de kabeljauwfilets erin en laat drie uur konfijten in de zacht verwamde oven.
Smelt 40 g boter in een pan en bak de knoflook kort. Doe de schoongeborstelde bospaddenstoelen erbij en bak, terwijl u geregeld omroert. Voeg de wijn toe en laat verdampen. Kruid met zout en peper. Zet een deksel op de pan en laat de paddenstoelen enkele minuten stoven. Neem van het vuur en meng de paddenstoelen met de koriander.
Neem de schaal met de kabeljauwfilets uit de oven, haal de vis uit de olie en laat afdruipen. Schik de paddenstoelen centraal op warme borden en leg de kabeljauw erop.
Voor de Pesto: Rooster de pijnboompitjes. Doe de pijnboompitten in de blinder, met de basilicum blaadjes en doe er een scheutje olijfolie bij. Voeg er een beetje pecorino bij en kruid met peper en zout.
Kook ondertussen de tagliatelle al dente. Bak de Sint-Jacobsvruchten heel kort ca.2min. langs beide zijden in olijfolie. Giet de pasta af en voeg er de pesto bij. Roer alles goed door.Snij 6 Sint-Jacobsvruchten in reepjes en vermeng met de pasta.
Serveer de pasta op een bord, leg de overige 4 Sint-Jacobsvruchten op de pasta.Strooi er Parmezaan over volgens smaak.
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
Bier is goed voor de botten
Bier is goed voor de botten
Niet alle vrouwen zijn gek op bier. Nochtans is het goed voor hen: een beetje bier kan osteoporose voorkomen.
Uit een studie van de Spaanse Universiteit van Extremadura bij 1.700 vrouwen blijkt dat bier positieve effecten heeft op het vrouwelijke beendergestel.
De vrouwen uit het onderzoek waren gemiddeld 48 jaar oud. De dichtheid van de botten in hun vingers werd gemeten, en vergeleken met hun leeftijd, gewicht en alcoholgebruik. De vrouwen die af en toe tot geregeld bier dronken maximum vijf eenheden alcohol per dag bleken een grotere botdichtheid te hebben dan de vrouwen die niet dronken. Een lage botdichtheid is een indicatie van osteoporose.
Critici wijzen erop dat de negatieve effecten van alcoholgebruik niet uit het oog verloren mogen worden. Wekelijks 35 eenheden alcohol drinken, is immers het dubbele van wat aangeraden wordt voor vrouwen.
De Spaanse onderzoekers onderstrepen daarom dat het heilzame effect voornamelijk ligt in de fytoestrogenen uit bier. Die kunnen ook gewoon in een supplement gestopt worden.
Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrition en in Test-Gezondheid. Dat laatste magazine wijst er echter op dat niets zegt of het robuustere beendergestel van bierdrinksters gepaard gaat met een lager aantal breuken. Het is volgens het blad immers best mogelijk dat bier drinkende vrouwen vaker vallen dan vrouwen die geen alcohol drinken. Zo zouden ze dus toch meer kans lopen op breuken.
Uit een studie van de Spaanse Universiteit van Extremadura bij 1.700 vrouwen blijkt dat bier positieve effecten heeft op het vrouwelijke beendergestel.
De vrouwen uit het onderzoek waren gemiddeld 48 jaar oud. De dichtheid van de botten in hun vingers werd gemeten, en vergeleken met hun leeftijd, gewicht en alcoholgebruik. De vrouwen die af en toe tot geregeld bier dronken maximum vijf eenheden alcohol per dag bleken een grotere botdichtheid te hebben dan de vrouwen die niet dronken. Een lage botdichtheid is een indicatie van osteoporose.
Critici wijzen erop dat de negatieve effecten van alcoholgebruik niet uit het oog verloren mogen worden. Wekelijks 35 eenheden alcohol drinken, is immers het dubbele van wat aangeraden wordt voor vrouwen.
De Spaanse onderzoekers onderstrepen daarom dat het heilzame effect voornamelijk ligt in de fytoestrogenen uit bier. Die kunnen ook gewoon in een supplement gestopt worden.
Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrition en in Test-Gezondheid. Dat laatste magazine wijst er echter op dat niets zegt of het robuustere beendergestel van bierdrinksters gepaard gaat met een lager aantal breuken. Het is volgens het blad immers best mogelijk dat bier drinkende vrouwen vaker vallen dan vrouwen die geen alcohol drinken. Zo zouden ze dus toch meer kans lopen op breuken.
bron; gezondheidsnet.rnews.be
Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES
28-01-2010
Een kopje thee voor al je kwalen
Een kopje thee voor al je kwalen
Een kopje thee kan je gezondheid een enorme boost geven. Welke thee is goed voor welk kwaaltje.
Wanneer je koorts heb helpt vlierbloesemthee vaak. De thee zorgt ervoor dat je meer transpireert waardoor je sneller gezond wordt. Het goedje is ook ontstekingswerend waardoor je minder snel bijkomende problemen krijgt. Voel je een griepje opkomen? Dan grijp je best snel terug naar lindethee. Deze helpt je de gifstoffen in je lichaam af te scheiden dankzij een verhoogde transpiratie. De rest van de gifstoffen worden versneld afgevoerd via de urinewegen.
Wanneer je verkouden bent en last hebt van een vervelende hoest kunnen bepaalde soorten thee je eveneens genezen. Om slijmen los te maken helpt venkelthee. Taai slijm maak je zachter door een combinatie van venkelthee met gember- of tijmthee. Een kriebelhoest is snel van de baan denkzij een thee van zoethout en die vastzittende hoest verdwijnt als sneeuw voor de zon dankzij een combinatie van tijmthee met wilde kamillethee een beetje kaneel en wat gemberpoeder.
Kan je moeilijk de slaap vatten dan kan kamille of linde wonderen doen. Onrustige slapers halen hun heil dan weer uit hopthee. Ben je misselijk dan drink je best voor het slapengaan wat gemberthee, maar pas op met het zoetmiddel want dit zorgt dan weer voor winderigheid.
Leg de pruimen in een kom en voeg de appelwijn toe. Voeg 20 cl water toe en laat gedurende 20 minuten weken. Giet vervolgens in een steelpan en laat 10 minuten koken. Laat zorgvuldig uitlekken, maar vang het sap op in een kommetje. Laat een nootje boter smelten in een pan en bak de beulingworsten goudbruin. Snijd de worsten vervolgens in blokjes van ongeveer 5 cm dik. Prik de blokjes op een spiesje, afwisselend met de pruimen.
Giet ondertussen het sap van de marinade in een steelpan een voeg twee eetlepels pruimenstroop toe. Laat tot de helft inkoken, zodat u een dikke stroop bekomt. Leg op elk bord twee brochettes en garneer met twee lepels stroop. Dien goed warm op.
Wijntips Een glaasje cider sluit mooi aan bij de fruitige toets van dit voorgerecht en laat de fijne smaak van de witte beuling tot zijn recht komen.
bron; skynet.be
Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
27-01-2010
Lagere bloeddruk door koolhydraten te schrappen
Lagere bloeddruk door koolhydraten te schrappen
Koolhydraatarme eetpatronen, zoals het bekende Atkinsdieet, zijn succesvoller in het verlagen van je bloeddruk dan dieetpillen. Dat blijkt uit een recente studie.
Hartaanval Onderzoek toonde aan dat dit controversiële dieet, waarbij je haast geen pasta, brood, rijst of aardappelen mag eten, twee keer meer kans heeft om je bloeddruk te verlagen dan dieetpillen die voorkomen dat je lichaam vet opneemt. Deze aandoening kan gevaarlijk zijn omdat het je risico op een hartaanval verhoogt. Veel mensen met overgewicht krijgen daarom de raad af te vallen om zo hun hoge bloeddruk te verlagen.
Minder duur Het Atkinsdieet krijgt veel kritiek omdat het mensen aanmoedigt weinig fruit en groenten en veel vette voeding als rood vlees te eten. Professor William Yancy: "Een dieet kan even efficiënt zijn om je bloeddruk te verlagen als medicatie. Het is ook goedkoper en heeft minder bijwerkingen."
(ep) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Spaghetti met garnalen
Spaghetti met garnalen
Ingrediënten
- 400 g gamba's - 0 olijfolie om te bakken - 2 teentje knoflook - 4 eetlepel peterselie (fijngehakt) - 1 Spaans pepertje (piment) - 5 eetlepel wijn (wit/droog) - 300 g tomaten in blik - 350 g spaghetti - 0 zeezout - 0 peper (zwarte peper)
Bereiding
Pel de garnalen en maak ze schoon. Verhit de olie in een grote braadpan, voeg de geperste knoflook, de grofgehakte peterselie en de fijngehakte Spaanse peper al roerend toe. Bak de garnalen 1 minuut mee. Voeg de wijn en de fijngehakte tomaten toe en laat alles 2 tot 3 minuten pruttelen.
Kook ondertussen de pasta in een grote pan met kokend water met wat zout. Laat de pasta uitlekken, roer die door de saus en breng het geheel op smaak met peper en zout. Serveer dit gerecht onmiddellijk.
bron; skynet.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
26-01-2010
Steak Stroganoff
Steak Stroganoff
Ingrediënten
Voor 4: 2 rode paprikas 4 tomaten 2 middelgrote uien 3 tenen knoflook 650 g steak of rosbief van Limousin-rund boter 1 dl cognac 3 dl room (min. 35% VG) peper en zout tabasco aardappelkroketten gemengde salade
Bereidingswijze
Breng water aan de kook en kook er de paprikas 10 min. in. Haal uit de pan, laat schrikken onder koud stromend water en pel met een aardappelmes. Snij in vieren, verwijder zaad en zaadlijsten en snij de ene helft in repen, de andere in dobbelstenen.
Dompel de tomaten 10 seconden onder in kokend water, laat schrikken onder koud stromend water en wrijf er met de handen de pel af. Snij het vruchtvlees in dobbelstenen. Snij de uien en knoflook fijn.
Snij de steak in repen. Bak aan in boter, voeg alle groenten behalve de tomaten toe en laat bijna gaar bakken. Blus met cognac en voeg room toe. Laat 2 min. inkoken tot sausdikte, voeg de tomaten toe en kruid met peper, zout en eventueel tabasco. Serveer eventueel met aardappelkroketten en salade.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:VLEESGERECHTEN,
Havermoutpap beperkt risico op astma
Havermoutpap beperkt risico op astma
Baby's die voor hun vijf maanden havermoutpap eten, hebben later bijna twee derde minder kans op astma.
Sterker immuunsysteem Hoe vroeger kinderen kennismaken met haver, hoe minder kans ze hebben op astma. De Finse wetenschappers bestudeerden 1.300 baby's. De ouders hielden de eetpatronen van hun kinderen bij tot ze vijf jaar waren. Daaruit blijkt ook dat vis op jonge leeftijd helpt tegen hooikoorts. "Haver komt vaak voor in ontbijtgranen, pap en brood in Finland. Uit dierenexperimenten blijkt dat dit het immuunsysteem sterkt en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Voor vis geldt hetzelfde." De raad om jong havermoutpap te geven, is echter tegenstrijdig met de aanbeveling van sommige gezondheidsorganisaties. Die raden aan geen vast voedsel maar borstvoeding te geven tijdens de eerste zes maanden.
Minder cholesterol Havermoutpap kent momenteel een revival als gezondheidsvoedsel. Sommige studies suggereren dat elke morgen een kleine kom cholesterol met 10 procent kan beperken. Uit verkoopcijfers blijkt dat havermoutpap tijdens deze de koudeprik populair was bij de Britten om zich te verwarmen.
Het witloof gaarstoven of -stomen. De stronkjes met de handen goed uitknijpen om al het overtollige vocht te verwijderen. De lever fijnmalen en de kalfskop in kleine blokjes snijden. Alles kruiden en met het gehakt mengen.Een vuurvaste pasteipot met een laagje vlees vullen en daarop een laagje doormidden gesneden witloof schikken. Zo verdergaan tot alles opgebruikt is. Het bovenste laagje moet vlees zijn.
De pasteipot au bain-marie zetten en nog een uur laten bakken in de op 175°C voorverhitte oven. Uit de oven nemen en laten afkoelen.De muskaatwijn aan de kook brengen en daarin de geweekte gelatine oplossen. Over de afgekoelde pastei gieten en een paar uur laten opstijven in de koelkast.
Een plak witloofpastei serveren op een bedje met sla met honingvinaigrette.
bron; skynet.be
Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
Perentaartjes met amandelschilfers
Perentaartjes met amandelschilfers
Ingrediënten
Voor ongeveer 20 stuks 175 g boter, op kamertemperatuur 100 g suiker 4 eieren een snuifje zout 2 tl bakpoeder 4 el cacaopoeder 400 g bloem ca. 200 ml melk boter en bloem, voor de bakplaat
Voor de vanillecrème: 1 vanillestokje 500 ml melk 5 eierdooiers 100 g suiker 30 g maïszetmeel Voor de peren: 1 kg peren 200 ml witte wijn sap van ½ citroen 2 el honing 2 kruidnagels 100 g amandelschilfers kaneelsuiker, voor de afwerking
Bereidingswijze
Roer de boter voor het deeg romig. Meng er afwisselend de suiker en eieren onder. Voeg ook het zout toe. Roer er vervolgens de met bakpoeder en cacaopoeder vermengde bloem en de melk geleidelijk aan onder, zodat een smeuïg en goed smeerbaar deeg ontstaat. Strijk dit uit op een beboterde en bebloemde bakplaat en bak het deeg 25 à 30 min. in een voorverwarmde oven van 200°C. Neem het deeg uit de oven, laat even afkoelen en maak los van de bakplaat. Laat het deeg volledig afkoelen op een rooster.
Snij het vanillestokje voor de crème open in de lengte, schraap er het merg uit en roer dit samen met het vanillestokje onder de melk. Breng aan de kook en neem van het vuur. Klop de eierdooiers met de suiker op tot een bleek en romig mengsel. Voeg het maïszetmeel toe. Meng de warme melk onder het eiermengsel, giet alles weer in de pan en roer op een laag vuur tot de crème indikt, maar laat niet koken! Verwijder het vanillestokje en laat de crème afkoelen tot lauw; roer hierbij af en toe.
Schil en halveer de peren, verwijder het klokhuis en snij de peren in partjes. Breng de witte wijn aan de kook met het citroensap, de honing en kruidnagels. Leg er de peren in en laat afgedekt pocheren. Haal nadien van het vuur en laat afkoelen. Giet af en bewaar het kookvocht voor een ander recept.
Smeer de vanillecrème op de taartbodem en schik er dakpansgewijs de peren op. Zet minstens 1 u. koel weg. Rooster de amandelschilfers goudbruin in een droge pan. Bestrooi het gebak voor het serveren met de amandelschilfers en een beetje kaneelsuiker. Snij met een scherp mes in ruitvormige stukjes en serveer.
bron;knackweekend.rnews.be
Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
Kankerverwekkende kleurstof in kerriepoeder, inkt in ontbijtgranen
Kankerverwekkende kleurstof in kerriepoeder, inkt in ontbijtgranen
Test-Aankoop heeft de Voedingsbalans voor 2009 voorgesteld. De conclusie: er is noch sprake van een voedselcrisis noch sprake van grand cru.
2009 ging voorbij zonder grote voedselcrisis, maar toch moest het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) 47 producten terugroepen of van de markt halen, ongeveer vier per maand. Twee markante voorbeelden uit het lijstje: verscheidene loten kerriepoeder bleken met methylgeel gecontamineerd, een kankerverwekkende kleurstof, en in bepaalde ontbijtgranen en melk was een bestanddeel van de inkt van de verpakking doorgedrongen.
Niet zo nauw
Ook Test-Aankoop voerde in 2009 talloze onderzoeken en tests uit. Honderden eetwaren werden geanalyseerd en tientallen verkooppunten bezocht, in totaal goed voor 927 beoordelingen. In 388 gevallen (of 42%) kregen de eetwaren en verkooppunten een slechte of zwakke beoordeling.
"Niet noodzakelijk een gevaar voor de gezondheid, maar wel een teken dat velen het nog steeds niet zo nauw nemen met wat de Belg op zijn bord krijgt", besluit de consumentenorganisatie.
Hier loopt het helemaal mis:
- Pita: veel te zelden (8 keer op 40) konden de verkopers melden om welk vlees het precies ging en dan bleek die informatie soms nog onjuist. Pita is veelal erg vet en de kwaliteit van het vlees is slecht. Tegen de verwachtingen in vond Test-Aankoop hier weinig problemen met de hygiëne.
- Nitraten: nemen we realistische porties als uitgangspunt, dan bevatte 3/4de van de geanalyseerde groenten meer nitraten dan een kind van 20 kilo zou mogen innemen op basis van de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie.
- IJs en softijs: de bezochte verkooppunten waren niet proper genoeg. 35% van de stalen schepijs en 62% van de stalen softijs hadden een slechte tot zeer slechte bacteriologische kwaliteit.
- Gezondheidsdrankjes: deze drankjes willen zich van traditionele limonade onderscheiden door uit te pakken met claims over vitaliteit, welzijn of gezondheid. Dat steunt echter op niets. Test-Aankoop vraagt een verbod op claims voor dit soort van drankjes.
- Croissants: vaak erg vet en bovendien gaat het om slechte vetten. Toch een pluspunt: ze bevatten weinig transvetzuren, hoewel de overheid op dat vlak niet bepaald streng is.
- Voeding zonder suiker: geen enkel van de geteste producten (koekjes, chocolade, hazelnootpasta, confituur) is geschikt in het kader van een dieet. Fructose, een zoetmaker die een gezond imago had, is helemaal te mijden. Bovendien blijkt nog maar eens dat zonder suiker zeker niet zonder calorieën betekent. Test-Aankoop vraagt een volledigere en juistere etikettering.
Minder antibiotica
Er is ook goed nieuws, onder andere inzake antibioticaresiduen: Test-Aankoop analyseerde verschillende producten van dierlijke oorsprong. In 2003 bevatte nog 65% van de honingstalen antibioticaresiduen. Vandaag nog twee stalen op 21. In andere eetwaren (koninginnebrij, garnalen, varkensvlees, kalkoen, pangasius) werden geen sporen gevonden.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
25-01-2010
Taiwanese whisky verslaat Schotse malt in blinde degustatie
Taiwanese whisky verslaat Schotse malt in blinde degustatie
Een Taiwanese whisky heeft, tegen alle verwachtingen in, drie Schotse whisky's verslagen tijdens een blinde degustatie in Edinburgh, de regionale hoofdstad van Schotland. Dat meldt de Britse krant The Times.
Whisky Kavalan, gedistilleerd in Taiwan, bood het hoofd aan drie Schotse en één nieuwe Engelse whisky tijdens een proeverij georganiseerd rond de feestelijkheden van Burns Night in een hotel in Leith, een voorstad van Edinburgh. Na de bekendmaking van de resultaten riep whiskyexpert en schrijver Charles MacLean: "Oh my God!"
De degustatie werd gehouden in een poging om de deskundigen "in de val te laten lopen" en om te zien of ze in staat waren om de in november vorig jaar gelanceerde Engelse whisky 'St George's' (Sint-Joris) te onderscheiden van de traditionele Schotse drank. Tot hun verbazing kwam de Taiwanese whisky het best uit de degustatie. Voorzitter van de jury Charles MacLean onthulde enkele nota's waarin melding werd gemaakt van "exotische fruitsmaken" in het Aziatische brouwsel.
Zelf distilleren De whisky sleepte 27,5 punten op een totaal van 40 in de wacht. De drie jaar oude Schotse whisky Langs behaalde 22 punten, gevolgd door Robert King (20 punten) en de Engelse malt (15,5 punten). Het was de Schotse whisky Bruichladdich X4+3 die laatste eindigde met slechts 4,5 punten.
"De Aziaten bevinden zich niet enkel bij de belangrijkste consumenten van whisky, maar zijn ook zelf gestart met het distilleren van moutsoorten welke concurreren met de beste distilleerderijen in Schotland", aldus de Times. (afp/dea)
De topjes van de vleugels snijden en apart houden voor een bouillon. De rest van de vleugeltjes kruiden met peper, zout en dragon.In 15 tot 20 minuten goudbruin laten bakken in de hete boter.Uit de pan nemen, laten uitlekken en warm houden.
Voor de dipsaus de bessengelei mengen met de geraspte mierikswortel, de suiker, de room en een snuifje zout.Een beetje saus in het midden van de bordjes leggen en enkele vleugeltjes eromheen schikken.
Rooster de pijnboompitten enkele minuten in een droge pan op een matig vuur. Scheur de muntblaadjes in dunne reepjes.Snij de kiwi's zonder en de appels met de schil in stukjes. Meng fruit, pitten en munt voorzichtig door elkaar.Overgiet met het wit druivensap en verdeel het vruchtenslaatje over glazen schaaltjes.
bron; skynet.be
Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
24-01-2010
SCAMPI PAD THAI
SCAMPI PAD THAI
SCAMPI PAD THAI
Ingrediënten voor 4 personen:
-20 scampi
-400 g noedels
-2 eieren
-1 bondje pijpajuin
-1 zakje sojascheuten
-1 koffielepel gember & knoflook
-Sojasaus
-1 bondje koriander
-1 rood pepertje (verwijder de zaadjes)
-arachideolie
Bereiding:
-pel de scampi & verwijder het darmkanaal
-hak de gember, de rode peper & de knoflook fijn
-was de sojascheuten & de pijpajuin
-snijd de pijpajuin even groot als de sojascheuten
-kook de noedels
-doe olie i/e hete wok
-breek er de eitjes in & roer goed los tot je een roereitje bekomt
-voeg nu de scampi toe & schud door elkaar
-doe de knoflook, de rode peper, de gember, de sojascheuten & de pijpajuin erbij
-schud goed door elkaar & laat de noedels mee wokken
-werk af m/sojasaus & koriander naar smaak
Tips:
-Pad Thai is een klassieker in de Thaise keuken
-Het is altijd een gerecht op basis v/noedels, eieren, vis of vlees & een massa verse kruiden
-het gerecht is vlug klaar, makkelijk te maken & vooral heel lekker
bron: recept.skynetblogs.be
Categorie:CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN,
23-01-2010
BLINDE VINKEN MET RODENBACH & SPRUITJES
BLINDE VINKEN MET RODENBACH & SPRUITJES
BLINDE VINKEN MET RODENBACH & SPRUITJES:
Ingrediënten voor 4 personen:
-4 blinde vinken
-100 g gezouten spekblokjes
-300 g verse spruitjes
-4 vastkokende aardappelen (bv. Nicola of Charlotte)
-2,5 dl Rodenbach
-1 sjalot
-sausbinder
-1 takje tijm
-1 laurierblaadje
-nootmuskaat
-peper & zout
Bereiding:
-schil de aardappelen & snij ze i/schijven van 1 cm
-kook ze gaar in 15 min.
-kook de spruitjes gaar i/lichtgezouten water gedurende 15 min. & giet ze af
-snipper de sjalot fijn
-verhit 1 el boter i/e braadpan
-bak de blinde vinken langs alle kanten bruin
-kruiden m/peper & zout
-voeg het fijngesneden sjalotje toe & laat het even meestoven
-giet er de Rodenbach over & voeg tijm & laurier toe
-breng a/d kook, dek af & laat 20 min. verder sudderen o/e matig vuur
-werk ondertussen de groenten af
-smelt een eetlepel boter i/e kookpan & bak de aardappelschijfjes langs beide kanten
-voeg de gezouten spekblokjes & de spruitjes toe
-breng op smaak m/nootmuskaat & laat 5 min. stoven
-vermijd aanbakken door regelmatig te roeren
-haal het vlees uit de pan & hou warm
-bind de saus lichtjes m/sausbinder
-leg op elk voorverwarmd bord een blinde vink
-lepel er wat saus over
-dien op m/d gebakken spruitjes & de aardappelschijfjes