Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
26-01-2010
Havermoutpap beperkt risico op astma
Havermoutpap beperkt risico op astma
Baby's die voor hun vijf maanden havermoutpap eten, hebben later bijna twee derde minder kans op astma.
Sterker immuunsysteem Hoe vroeger kinderen kennismaken met haver, hoe minder kans ze hebben op astma. De Finse wetenschappers bestudeerden 1.300 baby's. De ouders hielden de eetpatronen van hun kinderen bij tot ze vijf jaar waren. Daaruit blijkt ook dat vis op jonge leeftijd helpt tegen hooikoorts. "Haver komt vaak voor in ontbijtgranen, pap en brood in Finland. Uit dierenexperimenten blijkt dat dit het immuunsysteem sterkt en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Voor vis geldt hetzelfde." De raad om jong havermoutpap te geven, is echter tegenstrijdig met de aanbeveling van sommige gezondheidsorganisaties. Die raden aan geen vast voedsel maar borstvoeding te geven tijdens de eerste zes maanden.
Minder cholesterol Havermoutpap kent momenteel een revival als gezondheidsvoedsel. Sommige studies suggereren dat elke morgen een kleine kom cholesterol met 10 procent kan beperken. Uit verkoopcijfers blijkt dat havermoutpap tijdens deze de koudeprik populair was bij de Britten om zich te verwarmen.
Het witloof gaarstoven of -stomen. De stronkjes met de handen goed uitknijpen om al het overtollige vocht te verwijderen. De lever fijnmalen en de kalfskop in kleine blokjes snijden. Alles kruiden en met het gehakt mengen.Een vuurvaste pasteipot met een laagje vlees vullen en daarop een laagje doormidden gesneden witloof schikken. Zo verdergaan tot alles opgebruikt is. Het bovenste laagje moet vlees zijn.
De pasteipot au bain-marie zetten en nog een uur laten bakken in de op 175°C voorverhitte oven. Uit de oven nemen en laten afkoelen.De muskaatwijn aan de kook brengen en daarin de geweekte gelatine oplossen. Over de afgekoelde pastei gieten en een paar uur laten opstijven in de koelkast.
Een plak witloofpastei serveren op een bedje met sla met honingvinaigrette.
bron; skynet.be
Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
Perentaartjes met amandelschilfers
Perentaartjes met amandelschilfers
Ingrediënten
Voor ongeveer 20 stuks 175 g boter, op kamertemperatuur 100 g suiker 4 eieren een snuifje zout 2 tl bakpoeder 4 el cacaopoeder 400 g bloem ca. 200 ml melk boter en bloem, voor de bakplaat
Voor de vanillecrème: 1 vanillestokje 500 ml melk 5 eierdooiers 100 g suiker 30 g maïszetmeel Voor de peren: 1 kg peren 200 ml witte wijn sap van ½ citroen 2 el honing 2 kruidnagels 100 g amandelschilfers kaneelsuiker, voor de afwerking
Bereidingswijze
Roer de boter voor het deeg romig. Meng er afwisselend de suiker en eieren onder. Voeg ook het zout toe. Roer er vervolgens de met bakpoeder en cacaopoeder vermengde bloem en de melk geleidelijk aan onder, zodat een smeuïg en goed smeerbaar deeg ontstaat. Strijk dit uit op een beboterde en bebloemde bakplaat en bak het deeg 25 à 30 min. in een voorverwarmde oven van 200°C. Neem het deeg uit de oven, laat even afkoelen en maak los van de bakplaat. Laat het deeg volledig afkoelen op een rooster.
Snij het vanillestokje voor de crème open in de lengte, schraap er het merg uit en roer dit samen met het vanillestokje onder de melk. Breng aan de kook en neem van het vuur. Klop de eierdooiers met de suiker op tot een bleek en romig mengsel. Voeg het maïszetmeel toe. Meng de warme melk onder het eiermengsel, giet alles weer in de pan en roer op een laag vuur tot de crème indikt, maar laat niet koken! Verwijder het vanillestokje en laat de crème afkoelen tot lauw; roer hierbij af en toe.
Schil en halveer de peren, verwijder het klokhuis en snij de peren in partjes. Breng de witte wijn aan de kook met het citroensap, de honing en kruidnagels. Leg er de peren in en laat afgedekt pocheren. Haal nadien van het vuur en laat afkoelen. Giet af en bewaar het kookvocht voor een ander recept.
Smeer de vanillecrème op de taartbodem en schik er dakpansgewijs de peren op. Zet minstens 1 u. koel weg. Rooster de amandelschilfers goudbruin in een droge pan. Bestrooi het gebak voor het serveren met de amandelschilfers en een beetje kaneelsuiker. Snij met een scherp mes in ruitvormige stukjes en serveer.
bron;knackweekend.rnews.be
Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
Kankerverwekkende kleurstof in kerriepoeder, inkt in ontbijtgranen
Kankerverwekkende kleurstof in kerriepoeder, inkt in ontbijtgranen
Test-Aankoop heeft de Voedingsbalans voor 2009 voorgesteld. De conclusie: er is noch sprake van een voedselcrisis noch sprake van grand cru.
2009 ging voorbij zonder grote voedselcrisis, maar toch moest het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) 47 producten terugroepen of van de markt halen, ongeveer vier per maand. Twee markante voorbeelden uit het lijstje: verscheidene loten kerriepoeder bleken met methylgeel gecontamineerd, een kankerverwekkende kleurstof, en in bepaalde ontbijtgranen en melk was een bestanddeel van de inkt van de verpakking doorgedrongen.
Niet zo nauw
Ook Test-Aankoop voerde in 2009 talloze onderzoeken en tests uit. Honderden eetwaren werden geanalyseerd en tientallen verkooppunten bezocht, in totaal goed voor 927 beoordelingen. In 388 gevallen (of 42%) kregen de eetwaren en verkooppunten een slechte of zwakke beoordeling.
"Niet noodzakelijk een gevaar voor de gezondheid, maar wel een teken dat velen het nog steeds niet zo nauw nemen met wat de Belg op zijn bord krijgt", besluit de consumentenorganisatie.
Hier loopt het helemaal mis:
- Pita: veel te zelden (8 keer op 40) konden de verkopers melden om welk vlees het precies ging en dan bleek die informatie soms nog onjuist. Pita is veelal erg vet en de kwaliteit van het vlees is slecht. Tegen de verwachtingen in vond Test-Aankoop hier weinig problemen met de hygiëne.
- Nitraten: nemen we realistische porties als uitgangspunt, dan bevatte 3/4de van de geanalyseerde groenten meer nitraten dan een kind van 20 kilo zou mogen innemen op basis van de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie.
- IJs en softijs: de bezochte verkooppunten waren niet proper genoeg. 35% van de stalen schepijs en 62% van de stalen softijs hadden een slechte tot zeer slechte bacteriologische kwaliteit.
- Gezondheidsdrankjes: deze drankjes willen zich van traditionele limonade onderscheiden door uit te pakken met claims over vitaliteit, welzijn of gezondheid. Dat steunt echter op niets. Test-Aankoop vraagt een verbod op claims voor dit soort van drankjes.
- Croissants: vaak erg vet en bovendien gaat het om slechte vetten. Toch een pluspunt: ze bevatten weinig transvetzuren, hoewel de overheid op dat vlak niet bepaald streng is.
- Voeding zonder suiker: geen enkel van de geteste producten (koekjes, chocolade, hazelnootpasta, confituur) is geschikt in het kader van een dieet. Fructose, een zoetmaker die een gezond imago had, is helemaal te mijden. Bovendien blijkt nog maar eens dat zonder suiker zeker niet zonder calorieën betekent. Test-Aankoop vraagt een volledigere en juistere etikettering.
Minder antibiotica
Er is ook goed nieuws, onder andere inzake antibioticaresiduen: Test-Aankoop analyseerde verschillende producten van dierlijke oorsprong. In 2003 bevatte nog 65% van de honingstalen antibioticaresiduen. Vandaag nog twee stalen op 21. In andere eetwaren (koninginnebrij, garnalen, varkensvlees, kalkoen, pangasius) werden geen sporen gevonden.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
25-01-2010
Taiwanese whisky verslaat Schotse malt in blinde degustatie
Taiwanese whisky verslaat Schotse malt in blinde degustatie
Een Taiwanese whisky heeft, tegen alle verwachtingen in, drie Schotse whisky's verslagen tijdens een blinde degustatie in Edinburgh, de regionale hoofdstad van Schotland. Dat meldt de Britse krant The Times.
Whisky Kavalan, gedistilleerd in Taiwan, bood het hoofd aan drie Schotse en één nieuwe Engelse whisky tijdens een proeverij georganiseerd rond de feestelijkheden van Burns Night in een hotel in Leith, een voorstad van Edinburgh. Na de bekendmaking van de resultaten riep whiskyexpert en schrijver Charles MacLean: "Oh my God!"
De degustatie werd gehouden in een poging om de deskundigen "in de val te laten lopen" en om te zien of ze in staat waren om de in november vorig jaar gelanceerde Engelse whisky 'St George's' (Sint-Joris) te onderscheiden van de traditionele Schotse drank. Tot hun verbazing kwam de Taiwanese whisky het best uit de degustatie. Voorzitter van de jury Charles MacLean onthulde enkele nota's waarin melding werd gemaakt van "exotische fruitsmaken" in het Aziatische brouwsel.
Zelf distilleren De whisky sleepte 27,5 punten op een totaal van 40 in de wacht. De drie jaar oude Schotse whisky Langs behaalde 22 punten, gevolgd door Robert King (20 punten) en de Engelse malt (15,5 punten). Het was de Schotse whisky Bruichladdich X4+3 die laatste eindigde met slechts 4,5 punten.
"De Aziaten bevinden zich niet enkel bij de belangrijkste consumenten van whisky, maar zijn ook zelf gestart met het distilleren van moutsoorten welke concurreren met de beste distilleerderijen in Schotland", aldus de Times. (afp/dea)
De topjes van de vleugels snijden en apart houden voor een bouillon. De rest van de vleugeltjes kruiden met peper, zout en dragon.In 15 tot 20 minuten goudbruin laten bakken in de hete boter.Uit de pan nemen, laten uitlekken en warm houden.
Voor de dipsaus de bessengelei mengen met de geraspte mierikswortel, de suiker, de room en een snuifje zout.Een beetje saus in het midden van de bordjes leggen en enkele vleugeltjes eromheen schikken.
Rooster de pijnboompitten enkele minuten in een droge pan op een matig vuur. Scheur de muntblaadjes in dunne reepjes.Snij de kiwi's zonder en de appels met de schil in stukjes. Meng fruit, pitten en munt voorzichtig door elkaar.Overgiet met het wit druivensap en verdeel het vruchtenslaatje over glazen schaaltjes.
bron; skynet.be
Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
24-01-2010
SCAMPI PAD THAI
SCAMPI PAD THAI
SCAMPI PAD THAI
Ingrediënten voor 4 personen:
-20 scampi
-400 g noedels
-2 eieren
-1 bondje pijpajuin
-1 zakje sojascheuten
-1 koffielepel gember & knoflook
-Sojasaus
-1 bondje koriander
-1 rood pepertje (verwijder de zaadjes)
-arachideolie
Bereiding:
-pel de scampi & verwijder het darmkanaal
-hak de gember, de rode peper & de knoflook fijn
-was de sojascheuten & de pijpajuin
-snijd de pijpajuin even groot als de sojascheuten
-kook de noedels
-doe olie i/e hete wok
-breek er de eitjes in & roer goed los tot je een roereitje bekomt
-voeg nu de scampi toe & schud door elkaar
-doe de knoflook, de rode peper, de gember, de sojascheuten & de pijpajuin erbij
-schud goed door elkaar & laat de noedels mee wokken
-werk af m/sojasaus & koriander naar smaak
Tips:
-Pad Thai is een klassieker in de Thaise keuken
-Het is altijd een gerecht op basis v/noedels, eieren, vis of vlees & een massa verse kruiden
-het gerecht is vlug klaar, makkelijk te maken & vooral heel lekker
bron: recept.skynetblogs.be
Categorie:CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN,
23-01-2010
BLINDE VINKEN MET RODENBACH & SPRUITJES
BLINDE VINKEN MET RODENBACH & SPRUITJES
BLINDE VINKEN MET RODENBACH & SPRUITJES:
Ingrediënten voor 4 personen:
-4 blinde vinken
-100 g gezouten spekblokjes
-300 g verse spruitjes
-4 vastkokende aardappelen (bv. Nicola of Charlotte)
-2,5 dl Rodenbach
-1 sjalot
-sausbinder
-1 takje tijm
-1 laurierblaadje
-nootmuskaat
-peper & zout
Bereiding:
-schil de aardappelen & snij ze i/schijven van 1 cm
-kook ze gaar in 15 min.
-kook de spruitjes gaar i/lichtgezouten water gedurende 15 min. & giet ze af
-snipper de sjalot fijn
-verhit 1 el boter i/e braadpan
-bak de blinde vinken langs alle kanten bruin
-kruiden m/peper & zout
-voeg het fijngesneden sjalotje toe & laat het even meestoven
-giet er de Rodenbach over & voeg tijm & laurier toe
-breng a/d kook, dek af & laat 20 min. verder sudderen o/e matig vuur
-werk ondertussen de groenten af
-smelt een eetlepel boter i/e kookpan & bak de aardappelschijfjes langs beide kanten
-voeg de gezouten spekblokjes & de spruitjes toe
-breng op smaak m/nootmuskaat & laat 5 min. stoven
-vermijd aanbakken door regelmatig te roeren
-haal het vlees uit de pan & hou warm
-bind de saus lichtjes m/sausbinder
-leg op elk voorverwarmd bord een blinde vink
-lepel er wat saus over
-dien op m/d gebakken spruitjes & de aardappelschijfjes
bron; recept.skynetblogs.be
Categorie:VLEESGERECHTEN,
Wees op je hoede voor deze voedingsfabeltjes
Wees op je hoede voor deze voedingsfabeltjes
Suikervrij betekent dat het arm aan calorieën is, vette vis is goed voor onze gezondheid en cholesterolverlagende middeltjes zijn altijd goed. Toch? Wij verzamelden enkele hardnekkige voedingsfabeltjes.
Fruitsap
Fruitsap is gezond en kan een welkome aanvulling betekenen als je niet dagelijks aan je drie stukken fruit geraakt. Toch moet je met fruitsap ook oppassen. Het goedje zit namelijk bomvol suikers, zelfs als er 100% puur fruit op staat. Deze natuurlijke suikers kunnen ervoor zorgen dat je calorie-inname de pan uitswingt.
Light
Lightproducten mogen dan wel minder calorieën en vet bevatten, ze zorgen er ook voor dat je meer zin krijgt in zoetigheden en vette voedingsmiddelen.
Suikervrij
Suikervrije producten staan gegarandeerd garant voor caloriearme producten. Het is een fabeltje dat we maar al te graag geloven. Suikervrij betekent echter enkel dat het product geen extra sacharose bevat. Maar het kan nog heel wat natuurlijke suikers bevatten, waardoor het product ook meteen een caloriebom is.
Vette vis
Vette vis is goed voor de gezondheid vanwege zijn grote hoeveelheden omega-3 vetzuren. Spijtig genoeg bevat deze vis ook veel dioxines en pcb's. Dit zijn chemische afvalstoffen die, wanneer ze in grote hoeveelheden geconsumeerd worden, zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.
Cholesterol
Je kan in de winkel niet meer langs de cholesterolverlagende producten kijken. De producten helpen je bij het verlagen van je cholesterol, maar zijn erg schadelijk als je geen last hebt van je cholesterol. Ze geven je lichaam namelijk de boodschap mee dat er een probleem is en zorgen voor een intensieve verlaging. Hierdoor begint je lichaam steeds meer cholesterol te produceren, waardoor je uiteindelijk te hoge cholesterol krijgt.
bron: gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
22-01-2010
Noordzeetong
Noordzeetong
foto; Fotografie J & G
Tong is een platvis van gemiddeld 30 tot 40 cm lang met een gewicht van 250 tot 300 g. Grotere exemplaren kunnen een lengte van 75 cm bereiken. Tong komt veel voor in Europese kustwateren, vanaf de Middellandse Zee tot aan de noordelijkste randen van de Noordzee en de Golf van Biskaje. Het is een makkelijk te herkennen vis: mooi ovaalrond met een ronde kop. Zijn huid is licht tot donkerroodbruin. Eigenlijk is dit een schutkleur, want de tong ligt overdag ingegraven in het zand en gaat 's nachts op zoek naar voedsel.
Aankopen
Tong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar tijdens de zomermaanden valt de aanvoer wel wat terug. Noordzeetong is een zeer gegeerde en smakelijke vis die zowel in zijn geheel als in visfilet te koop is. Door de zeer grote vraag behoort Noordzeetong tot de hogere prijsklasse.
Bewaren
Vis eet u best nog de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar. Op voorverpakte vis staat de houdbaarheidsdatum vermeld.
Bereiding
De vis kan op 2 manieren worden gevild: langs de kop of langs de staart. Langs de kop gaat sneller, maar de kans op beschadiging van het visvlees is beduidend groter. Bij het villen langs de staart, houdt men deze stevig vast terwijl men met een krachtige ruk vlak boven de vis het vel wegtrekt. De witte kant van de vis heeft genoeg aan een grondige wasbeurt, maar kan desgewenst eveneens worden afgestroopt. Tong is een delicatesse: het visvlees is stevig en tegelijk zacht en sappig. Tong vormt de fundering van de Franse viskeuken en is de basis van vele overheerlijke gerechten. De meest bekende is wellicht de 'sole meunière' waarbij de vis eerst in bloem wordt gewenteld alvorens hij in flink wat hete boter wordt gaargebakken.
foto; Fotografie J & G
Gezondheid
Tong is een zeer magere vis. Maar ook magere vis bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen.
bron; skynet.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
21-01-2010
Verpakte griet
Verpakte griet
Ingrediënten
- 600 g grietfilet - 200 g ham - 4 plakje Ambiorixkaas - 2 peer (Conférence) - 1 eetlepel bieslook (fijngehakt) - 4 blaadje munt - 2 dl visfumet - 4 dl water - 1 ei - 100 g roomboter - 400 g suiker - 200 g bladerdeeg - 0 peper - 0 zout
Bereiding
De grietfilets overlangs doorsnijden. De verkregen stukken op smaak brengen met peper en een weinig zout en tussen de gehalveerde filets telkens een plakje ham en een plakje kaas leggen.Het bladerdeeg in vierkanten van twaalf centimeter zijde verdelen. De gevulde grietfilets onderaan op de vierkantjes bladerdeeg schikken, zodat bij het dichtvouwen een driehoek verkregen wordt. Het ei loskloppen met een snuifje zout en het bladerdeeg ermee instrijken. De randen eveneens dichtkleven met het ei.
Een suikerstroop bereiden door de suiker in het water op te lossen en aan de kook te brengen. De peren schillen en gaar pocheren in de suikerstroop.De pakjes bladerdeeg gedurende een twintigtal minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Ondertussen de visfumet tot een derde laten inkoken en er een flinke noot boter doorroeren. De saus niet meer laten koken. Op smaak brengen met peper en zout en op het laatst het bieslook toevoegen. Op warme borden de pasteitjes centraal schikken, ernaast wat saus gieten, de peertjes in waaiervorm versnijden en op het bord schikken. Garneren met een blaadje munt. Warm serveren.
bron; skynet.be
Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
20-01-2010
Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
Ingrediënten
Voor 4: 400 g tagliatelle (natuur of met tomaat) 1 varkenshaasje (± 500 g) 50 g boter 200 ml vloeibare room 1 el mosterd 2 el cognac 4 el groene peper in pekel peterselie
Bereidingswijze
Kook de pasta in een grote hoeveelheid gezouten water met een scheutje olie. Snij het varkenshaasje in plakken van 1 cm. Kruid met peper en zout. Bak het vlees kort aan op een hoog vuur in 25 g boter (2 minuten aan elke kant). Leg de medaillons in een ovenschotel. Zet 10 minuten in de oven op 120°C.
Verwarm de rest van de boter. Voeg de groene peper, de room en 1 eetlepel van de vleesjus toe. Breng kort aan de kook. Meng er de mosterd en de cognac door. Laat 2 à 3 minuten sudderen. Breng op smaak.
Schep de pasta in warme borden. Overgiet met saus en schik er telkens 2 à 3 medaillons op. Kruid met peper en versier met peterselie.
bron;knackweekend.rnews.be
Categorie:VLEESGERECHTEN,
Gratin van hondshaai op de wijze van de visser
Gratin van hondshaai op de wijze van de visser
Tip : Dit gerecht is ook heerlijk met zeewolf of rog.
Benodigdheden :
- voor 4 personen -
4 moten hondshaai 2 dl room 500 g aardappelen (reeds half gaar gekookt) 1 teentje knoflook 2 uien 2 kleine courgettes 2 paprika's enkele lepels olijfolie 2 eetlepels tomatenpuree 1 eetlepel zoete likeur (sinaasappelsmaak) 50 g gemalen kaas (bv. Nazareth) peper en zout
Bereidingswijze : (15 + 25 minuten)
Strooi wat peper en zout over de vismoten en leg ze in een vuurvaste schotel met een beetje olijfolie. Zet een 3 a 4 minuten in een matig hete oven en haal de vis weer uit de schotel.
Snijd de uien in ringen, de courgettes en de halfgare aardappelen in plakjes.
Bouw nu in de vuurvaste schotel het gerecht op: giet eerst nog wat olie en leg achtereenvolgens een laagje aardappelen, een laagje courgettes, de vis en een laagje uienringen. Leg weer aardappelen enz. tot de schotel bijna vol is.
Overgiet dan met een mengsel van de room, de tomatenpuree, zoete likeur en het fijngesnipperde knoflook. Kruid met peper en zout en strooi op het laatst de gemalen kaas erop.
Plaats de schotel in een voorverwarmde oven van 180°C, reken ongeveer 15 tot 25 minuten en zet hem dan nog even onder een hete grill. Serveer met een stuk krokant stokbrood.
bron; visinfo.be
Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
19-01-2010
Hoe gezond is een broodje gezond?
Hoe gezond is een broodje gezond?
De meeste broodjeszaken hebben wel een broodje gezond op hun kaart staan. Maar hoe gezond is dat broodje gezond?
De meeste broodjeszaken hebben wel een broodje gezond op hun kaart staan. Maar hoe gezond is dat broodje gezond?
Uit een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond blijkt dat een gemiddeld broodje gezond te veel zout en te weinig groenten bevat. En het aantal calorieën zit met 400 kcal aan de hoge kant.
De Nederlandse Consumentenbond testte veertien broodjes gezond in bekende ketens en tankstations, de meeste met filialen in België.
Om echt gezond te zijn moet het broodje minstens vijftig gram groenten bevatten. De meeste bleven daar ruim onder. Sommige broodjes haalden zelfs met moeite 10 gram, wat neerkomt op een verdwaald blaadje sla en een schijfje tomaat.
bron;knackweekend.rnews.be
Uit een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond blijkt dat een gemiddeld broodje gezond te veel zout en te weinig groenten bevat. En het aantal calorieën zit met 400 kcal aan de hoge kant.
De Nederlandse Consumentenbond testte veertien broodjes gezond in bekende ketens en tankstations, de meeste met filialen in België.
Om echt gezond te zijn moet het broodje minstens vijftig gram groenten bevatten. De meeste bleven daar ruim onder. Sommige broodjes haalden zelfs met moeite 10 gram, wat neerkomt op een verdwaald blaadje sla en een schijfje tomaat.
Voor 4 350 à 400 g tagliatelle 400 g gambastaarten 300 g tongfilet 150 ml groentebouillon sap van 1 citroen 1 teentje knoflook 2 el olijfolie koriander
Bereidingswijze
Snij de tongfilet in stukken. Besprenkel met citroensap. Kook de pasta al dente in gezouten water. Pel de gambas maar laat het uiteinde eraan. Bak ze in de olie.
Verwarm de groentebouillon met de fijngehakte knoflook. Voeg de tongfilet toe. Laat enkele minuten garen.
Voeg de uitgelekte pasta toe. Kruid met peper en zout. Verdeel over borden en schik er de gambas op, met de staart naar boven. Versier met koriander.
Het witloof, het preiwit, de ui en de aardappelen schoonmaken en grof snijden. Lichtjes stoven in de helft van de boter. Enkele stronkjes witloof apart houden.Overgieten met de bouillon en gaarkoken. De soep mixen.Het overgebleven witloof fijnsnijden en stoven in de rest van de boter.De room door de soep roeren, ze nog eens laten doorkoken en van het vuur nemen.Serveren met pimpernel of marjolein.
De Amerikaanse artieste Zoe Cassavetes heeft speciaal voor het champagnemerk Dom Pérignon alles uit de kast gehaald. Binnen het thema 'uiterste liefde', creëerde ze een gift box om u tegen te zeggen.
Dom Pérignon is de absolute leider binnen de betere champagnes. De bubbels stralen een ondefinieerbaar mysterie en ongekende aantrekkingskracht uit, die ook Cassavetes uitermate konden bekoren. Zij ontwierp speciaal voor het huis twee glazen rond het thema 'uitersten trekken elkaar aan'. Het resultaat zijn twee opmerkelijke flûtes die samen 'Love' spellen.
"Het is een verhaal over uitersten die elkaar aantrekken, en over hoe een ontmoeting binnen handbereik kan liggen zonder dat ze er zich bewust van zijn. Het gaat over mensen die zich verwachtingsvol afvragen hoe de ander eruit zou kunnen zien. Twee mensen wonen in hetzelfde flatgebouw en ontmoeten elkaar in de lift. Toevallig gebeurt het onverwachte: haar oog valt op de fles Dom Pérignon Rosé, en vervolgens ziet ze de man die de fles draagt. Ze kan de spanning voelen die tussen hen hangt: waarom heeft ze hem nooit eerder opgemerkt", aldus Cassavetes over haar werk voor Dom Pérignon.
bron; gva.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
Omelet met pompoen en champignons
Omelet met pompoen en champignons
Ingrediënten
- 6 ei - 200 g pompoen - 1 ui - 200 g champignons - 3 cl olijfolie (extra vierge) - peper - zout - 0.2 dl water
Bereiding
Maak de pompoen schoon en snij in kleine stukjes. Snipper de ui. Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes. Verwarm in een grote pan wat olijfolie en bak de champignons. Breng ze op smaak met peper en zout en haal ze uit de pan. Verwarm opnieuw wat olijfolie en fruit de ui. Voeg de pompoen toe, plaats een deksel op de pan en laat de pompoen op een zacht vuur gaar worden. Klop intussen de eieren los met wat water en breng ze op smaak met peper en zout. Voeg de champignons bij de gare pompoen en overgiet de groenten met de losgeklopte eieren. Laat op een matig vuur drie tot vier minuten bakken. Plaats een bord of een deksel op de pan en keer de omelet. Bak ook langs de andere kant nog enkele minuten.
bron; skynet.be
Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
Gesmoorde hoevekip met morieljes en basmatirijst
Gesmoorde hoevekip met morieljes en basmatirijst pilav
Ingrediënten
Voor 4: 1 hoevekip uit de Landes van 2 kg 1 l kippenbouillon 1/3 fles witte wijn grofgesneden sjalotten 40 g gedroogde morieljes 1 fijngesneden ui 1 dl room 350 g basmatirijst 5,6 dl bouillon 50 g boter
Bereidingswijze
Laat de morieljes een uur weken in lauw water. Top de steeltjes af en snij de grote in stukken. Bewaar het weekvocht.
Bak de kip kort aan alle kanten. Voeg de bouillon, enkele pollepels gezeefd weekvocht van de morieljes, wijn, peper en zout toe. Leg enkele grofgesneden sjalotten rond de kip. Laat één uur zacht sudderen onder deksel. Laat afkoelen in de gesloten kom.
Fruit de ui enkele minuten, doe de rijst erbij en meng. Giet de bouillon er in één keer bij en kruid met peper en zout. Breng aan de kook, laat afgedekt 20 minuten sudderen tot al het vocht is opgenomen. Voeg de boter in klontjes toe en roer met een vork door de rijst.
Stoof de morieljes met een versnipperd sjalotje in wat boter. Voeg na een paar minuten de room toe en laat nog een tweetal minuten koken.
Neem de kip uit de kom en zeef het vocht. Schep na een paar minuten de bovendrijvende vetlaag af. Kook het vocht in en voeg de room met morieljes toe. Ontvel de kip en snij in 8 stukken. Overgiet met de saus met morieljes.