Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    24-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SCAMPI PAD THAI
     

    SCAMPI PAD THAI 

     
    scampi pad thai


    SCAMPI PAD THAI

    Ingrediënten voor 4 personen:

    -          20 scampi

    -          400 g noedels

    -          2 eieren

    -          1 bondje pijpajuin

    -          1 zakje sojascheuten

    -          1 koffielepel gember & knoflook

    -          Sojasaus

    -          1 bondje koriander

    -          1 rood pepertje (verwijder de zaadjes)

    -          arachideolie

     

    Bereiding:

    -          pel de scampi & verwijder het darmkanaal

    -          hak de gember, de rode peper & de knoflook fijn

    -          was de sojascheuten & de pijpajuin

    -          snijd de pijpajuin even groot als de sojascheuten

    -          kook de noedels

    -          doe olie i/e hete wok

    -          breek er de eitjes in & roer goed los tot je een roereitje bekomt

    -          voeg nu de scampi toe & schud door elkaar

    -          doe de knoflook, de rode peper, de gember, de sojascheuten & de pijpajuin erbij

    -          schud goed door elkaar & laat de noedels mee wokken

    -          werk af m/sojasaus & koriander naar smaak

     

    Tips:

    -          Pad Thai is een klassieker in de Thaise keuken

    -          Het is altijd een gerecht op basis v/noedels, eieren, vis of vlees & een massa verse kruiden

    -          het gerecht is vlug klaar, makkelijk te maken & vooral heel lekker

    bron: recept.skynetblogs.be


    Categorie:CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN,
    23-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BLINDE VINKEN MET RODENBACH & SPRUITJES



    BLINDE VINKEN 
     
    MET RODENBACH & SPRUITJES

    Blinde vinken

    BLINDE VINKEN MET RODENBACH & SPRUITJES:

    Ingrediënten voor 4 personen:

    -          4 blinde vinken

    -          100 g gezouten spekblokjes

    -          300 g verse spruitjes

    -          4 vastkokende aardappelen (bv. Nicola of Charlotte)

    -          2,5 dl Rodenbach

    -          1 sjalot

    -          sausbinder

    -          1 takje tijm

    -          1 laurierblaadje

    -          nootmuskaat

    -          peper & zout

     

    Bereiding:

    -          schil de aardappelen & snij ze i/schijven van 1 cm

    -          kook ze gaar in 15 min.

    -          kook de spruitjes gaar i/lichtgezouten water gedurende 15 min. & giet ze af

    -          snipper de sjalot fijn

    -          verhit 1 el boter i/e braadpan

    -          bak de blinde vinken langs alle kanten bruin

    -          kruiden m/peper & zout

    -          voeg het fijngesneden sjalotje toe & laat het even meestoven

    -          giet er de Rodenbach over & voeg tijm & laurier toe

    -          breng a/d kook, dek af & laat 20 min. verder sudderen o/e matig vuur

    -          werk ondertussen de groenten af

    -          smelt een eetlepel boter i/e kookpan & bak de aardappelschijfjes langs beide kanten

    -          voeg de gezouten spekblokjes & de spruitjes toe

    -          breng op smaak m/nootmuskaat & laat 5 min. stoven

    -          vermijd aanbakken door regelmatig te roeren

    -          haal het vlees uit de pan & hou warm

    -          bind de saus lichtjes m/sausbinder

    -          leg op elk voorverwarmd bord een blinde vink

    -          lepel er wat saus over

    -          dien op m/d gebakken spruitjes & de aardappelschijfjes

    bron; recept.skynetblogs.be

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wees op je hoede voor deze voedingsfabeltjes

     

    Wees op je hoede voor deze voedingsfabeltjes


    wees op je hoede voor deze voedingsfabeltjes


    Suikervrij betekent dat het arm aan calorieën is, vette vis is goed voor onze gezondheid en cholesterolverlagende middeltjes zijn altijd goed. Toch? Wij verzamelden enkele hardnekkige voedingsfabeltjes.

    Fruitsap

    Fruitsap is gezond en kan een welkome aanvulling betekenen als je niet dagelijks aan je drie stukken fruit geraakt. Toch moet je met fruitsap ook oppassen. Het goedje zit namelijk bomvol suikers, zelfs als er 100% puur fruit op staat. Deze natuurlijke suikers kunnen ervoor zorgen dat je calorie-inname de pan uitswingt.

    Light

    Lightproducten mogen dan wel minder calorieën en vet bevatten, ze zorgen er ook voor dat je meer zin krijgt in zoetigheden en vette voedingsmiddelen.

    Suikervrij

    Suikervrije producten staan gegarandeerd garant voor caloriearme producten. Het is een fabeltje dat we maar al te graag geloven. Suikervrij betekent echter enkel dat het product geen extra sacharose bevat. Maar het kan nog heel wat natuurlijke suikers bevatten, waardoor het product ook meteen een caloriebom is.

    Vette vis

    Vette vis is goed voor de gezondheid vanwege zijn grote hoeveelheden omega-3 vetzuren. Spijtig genoeg bevat deze vis ook veel dioxines en pcb's. Dit zijn chemische afvalstoffen die, wanneer ze in grote hoeveelheden geconsumeerd worden, zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.

    Cholesterol

    Je kan in de winkel niet meer langs de cholesterolverlagende producten kijken. De producten helpen je bij het verlagen van je cholesterol, maar zijn erg schadelijk als je geen last hebt van je cholesterol. Ze geven je lichaam namelijk de boodschap mee dat er een probleem is en zorgen voor een intensieve verlaging. Hierdoor begint je lichaam steeds meer cholesterol te produceren, waardoor je uiteindelijk te hoge cholesterol krijgt.

    bron: gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    22-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noordzeetong

                                          

                                          Noordzeetong



    foto; Fotografie J & G

    Tong is een platvis van gemiddeld 30 tot 40 cm lang met een gewicht van 250 tot 300 g. Grotere exemplaren kunnen een lengte van 75 cm bereiken. Tong komt veel voor in Europese kustwateren, vanaf de Middellandse Zee tot aan de noordelijkste randen van de Noordzee en de Golf van Biskaje. Het is een makkelijk te herkennen vis: mooi ovaalrond met een ronde kop. Zijn huid is licht tot donkerroodbruin. Eigenlijk is dit een schutkleur, want de tong ligt overdag ingegraven in het zand en gaat 's nachts op zoek naar voedsel.

    Aankopen

    Tong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar tijdens de zomermaanden valt de aanvoer wel wat terug. Noordzeetong is een zeer gegeerde en smakelijke vis die zowel in zijn geheel als in visfilet te koop is. Door de zeer grote vraag behoort Noordzeetong tot de hogere prijsklasse.

    Bewaren

    Vis eet u best nog de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar. Op voorverpakte vis staat de houdbaarheidsdatum vermeld.

    Bereiding

    De vis kan op 2 manieren worden gevild: langs de kop of langs de staart. Langs de kop gaat sneller, maar de kans op beschadiging van het visvlees is beduidend groter. Bij het villen langs de staart, houdt men deze stevig vast terwijl men met een krachtige ruk vlak boven de vis het vel wegtrekt. De witte kant van de vis heeft genoeg aan een grondige wasbeurt, maar kan desgewenst eveneens worden afgestroopt.
    Tong is een delicatesse: het visvlees is stevig en tegelijk zacht en sappig. Tong vormt de fundering van de Franse viskeuken en is de basis van vele overheerlijke gerechten. De meest bekende is wellicht de 'sole meunière' waarbij de vis eerst in bloem wordt gewenteld alvorens hij in flink wat hete boter wordt gaargebakken.



    foto; Fotografie J & G

    Gezondheid

    Tong is een zeer magere vis. Maar ook magere vis bevat veel eiwitten,
    vitaminen en mineralen.

    bron; skynet.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    21-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verpakte griet

     

    Verpakte griet


     

    Ingrediënten

    - 600 g grietfilet
    - 200 g ham
    - 4 plakje Ambiorixkaas
    - 2  peer (Conférence)
    - 1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
    - 4 blaadje munt
    - 2 dl visfumet
    - 4 dl water
    - 1  ei
    - 100 g roomboter
    - 400 g suiker
    - 200 g bladerdeeg
    - 0  peper
    - 0  zout

    Bereiding

    De grietfilets overlangs doorsnijden. De verkregen stukken op smaak brengen met peper en een weinig zout en tussen de gehalveerde filets telkens een plakje ham en een plakje kaas leggen.Het bladerdeeg in vierkanten van twaalf centimeter zijde verdelen. De gevulde grietfilets onderaan op de vierkantjes bladerdeeg schikken, zodat bij het dichtvouwen een driehoek verkregen wordt. Het ei loskloppen met een snuifje zout en het bladerdeeg ermee instrijken. De randen eveneens dichtkleven met het ei.

    Een suikerstroop bereiden door de suiker in het water op te lossen en aan de kook te brengen. De peren schillen en gaar pocheren in de suikerstroop.De pakjes bladerdeeg gedurende een twintigtal minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180 graden.

    Ondertussen de visfumet tot een derde laten inkoken en er een flinke noot boter doorroeren. De saus niet meer laten koken. Op smaak brengen met peper en zout en op het laatst het bieslook toevoegen. Op warme borden de pasteitjes centraal schikken, ernaast wat saus gieten, de peertjes in waaiervorm versnijden en op het bord schikken. Garneren met een blaadje munt. Warm serveren.

    bron; skynet.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    20-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus



    Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus




    Ingrediënten

    Voor 4:
    400 g tagliatelle (natuur of met tomaat)
    1 varkenshaasje (± 500 g)
    50 g boter
    200 ml vloeibare room
    1 el mosterd
    2 el cognac
    4 el groene peper in pekel
    peterselie

    Bereidingswijze

    Kook de pasta in een grote hoeveelheid gezouten water met een scheutje olie. Snij het varkenshaasje in plakken van 1 cm. Kruid met peper en zout. Bak het vlees kort aan op een hoog vuur in 25 g boter (2 minuten aan elke kant). Leg de medaillons in een ovenschotel. Zet 10 minuten in de oven op 120°C.

    Verwarm de rest van de boter. Voeg de groene peper, de room en 1 eetlepel van de vleesjus toe. Breng kort aan de kook. Meng er de mosterd en de cognac door. Laat 2 à 3 minuten sudderen. Breng op smaak.

    Schep de pasta in warme borden. Overgiet met saus en schik er telkens 2 à 3 medaillons op. Kruid met peper en versier met peterselie.

    bron;knackweekend.rnews.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratin van hondshaai op de wijze van de visser
     


     

    Gratin van hondshaai op de wijze van de visser


    image


    Tip : Dit gerecht is ook heerlijk met zeewolf of rog.

    Benodigdheden :

    - voor 4 personen -

    4 moten hondshaai
    2 dl room
    500 g aardappelen (reeds half gaar gekookt)
    1 teentje knoflook
    2 uien
    2 kleine courgettes
    2 paprika's
    enkele lepels olijfolie
    2 eetlepels tomatenpuree
    1 eetlepel zoete likeur (sinaasappelsmaak)
    50 g gemalen kaas (bv. Nazareth)
    peper en zout

     
    Bereidingswijze : (15 + 25 minuten)

    1. Strooi wat peper en zout over de vismoten en leg ze in een vuurvaste schotel met een beetje olijfolie. Zet een 3 a 4 minuten in een matig hete oven en haal de vis weer uit de schotel.
    2. Snijd de uien in ringen, de courgettes en de halfgare aardappelen in plakjes.
    3. Bouw nu in de vuurvaste schotel het gerecht op: giet eerst nog wat olie en leg achtereenvolgens een laagje aardappelen, een laagje courgettes, de vis en een laagje uienringen. Leg weer aardappelen enz. tot de schotel bijna vol is.
    4. Overgiet dan met een mengsel van de room, de tomatenpuree, zoete likeur en het fijngesnipperde knoflook. Kruid met peper en zout en strooi op het laatst de gemalen kaas erop.
    5. Plaats de schotel in een voorverwarmde oven van 180°C, reken ongeveer 15 tot 25 minuten en zet hem dan nog even onder een hete grill. Serveer met een stuk krokant stokbrood.

      bron; visinfo.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    19-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe gezond is een broodje gezond?

     


    Hoe gezond is een broodje gezond?


    De meeste broodjeszaken hebben wel een ‘broodje gezond’ op hun kaart staan. Maar hoe gezond is dat broodje gezond?


    broodje



    Uit een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond blijkt dat een gemiddeld broodje gezond te veel zout en te weinig groenten bevat. En het aantal calorieën zit met 400 kcal aan de hoge kant.

    De Nederlandse Consumentenbond testte veertien broodjes gezond in bekende ketens en tankstations, de meeste met filialen in België.

    Om echt gezond te zijn moet het broodje minstens vijftig gram groenten bevatten. De meeste bleven daar ruim onder. Sommige broodjes haalden zelfs met moeite 10 gram, wat neerkomt op een verdwaald blaadje sla en een schijfje tomaat.



    Door: Liselotte Ampe
    Bron: Bodytalk, knackweekend.rnews.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    18-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met gamba'˜s







     Ingrediënten

    Voor 4
    350 à 400 g tagliatelle
    400 g gambastaarten
    300 g tongfilet
    150 ml groentebouillon
    sap van 1 citroen
    1 teentje knoflook
    2 el olijfolie
    koriander

    Bereidingswijze

    Snij de tongfilet in stukken. Besprenkel met citroensap. Kook de pasta al dente in gezouten water. Pel de gamba‘s maar laat het uiteinde eraan. Bak ze in de olie.

    Verwarm de groentebouillon met de fijngehakte knoflook. Voeg de tongfilet toe. Laat enkele minuten garen.

    Voeg de uitgelekte pasta toe. Kruid met peper en zout. Verdeel over borden en schik er de gamba‘s op, met de staart naar boven. Versier met koriander.

    bron: knackweekend.rnews.be


    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    12-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofsoep



    Witloofsoep 

     

    Ingrediënten

    - 100 g roomboter
    - 10 stronkje witloof
    - 1  preiwit
    - 2  aardappel (Bintje)
    - 1  ui
    - 1 dl room
    - 20 dl bouillon
    - 0  peper
    - 0  zout

    Bereiding

    Het witloof, het preiwit, de ui en de aardappelen schoonmaken en grof snijden. Lichtjes stoven in de helft van de boter. Enkele stronkjes witloof apart houden.Overgieten met de bouillon en gaarkoken. De soep mixen.Het overgebleven witloof fijnsnijden en stoven in de rest van de boter.De room door de soep roeren, ze nog eens laten doorkoken en van het vuur nemen.Serveren met pimpernel of marjolein.

    bron; skynet.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dom Pérignon Rosé strikt Zoe Cassavetes

     

    Dom Pérignon Rosé strikt Zoe Cassavetes


    dom perignon rose strikt zoe cassavetes


    De Amerikaanse artieste Zoe Cassavetes heeft speciaal voor het champagnemerk Dom Pérignon alles uit de kast gehaald. Binnen het thema 'uiterste liefde', creëerde ze een gift box om u tegen te zeggen.

    Dom Pérignon is de absolute leider binnen de betere champagnes. De bubbels stralen een ondefinieerbaar mysterie en ongekende aantrekkingskracht uit, die ook Cassavetes uitermate konden bekoren. Zij ontwierp speciaal voor het huis twee glazen rond het thema 'uitersten trekken elkaar aan'. Het resultaat zijn twee opmerkelijke flûtes die samen 'Love' spellen.

    "Het is een verhaal over uitersten die elkaar aantrekken, en over hoe een ontmoeting binnen handbereik kan liggen zonder dat ze er zich bewust van zijn. Het gaat over mensen die zich verwachtingsvol afvragen hoe de ander eruit zou kunnen zien. Twee mensen wonen in hetzelfde flatgebouw en ontmoeten elkaar in de lift. Toevallig gebeurt het onverwachte: haar oog valt op de fles Dom Pérignon Rosé, en vervolgens ziet ze de man die de fles draagt. Ze kan de spanning voelen die tussen hen hangt: waarom heeft ze hem nooit eerder opgemerkt", aldus Cassavetes over haar werk voor Dom Pérignon.

    bron; gva.be


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omelet met pompoen en champignons



    Omelet met pompoen en champignons




     
    Ingrediënten

    - 6  ei
    - 200 g pompoen
    - 1  ui
    - 200 g champignons
    - 3 cl olijfolie (extra vierge)
    -   peper
    -   zout
    - 0.2 dl water

    Bereiding

    Maak de pompoen schoon en snij in kleine stukjes. Snipper de ui. Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes. Verwarm in een grote pan wat olijfolie en bak de champignons. Breng ze op smaak met peper en zout en haal ze uit de pan. Verwarm opnieuw wat olijfolie en fruit de ui. Voeg de pompoen toe, plaats een deksel op de pan en laat de pompoen op een zacht vuur gaar worden. Klop intussen de eieren los met wat water en breng ze op smaak met peper en zout. Voeg de champignons bij de gare pompoen en overgiet de groenten met de losgeklopte eieren. Laat op een matig vuur drie tot vier minuten bakken. Plaats een bord of een deksel op de pan en keer de omelet. Bak ook langs de andere kant nog enkele minuten.

    bron; skynet.be

    Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gesmoorde hoevekip met morieljes en basmatirijst



    Gesmoorde hoevekip met morieljes en basmatirijst ‘pilav’


     

    Ingrediënten

    Voor 4:
    1 hoevekip uit de Landes van 2 kg
    1 l kippenbouillon
    1/3 fles witte wijn
    grofgesneden sjalotten
    40 g gedroogde morieljes
    1 fijngesneden ui
    1 dl room
    350 g basmatirijst
    5,6 dl bouillon
    50 g boter

    Bereidingswijze

    Laat de morieljes een uur weken in lauw water. Top de steeltjes af en snij de grote in stukken. Bewaar het weekvocht.

    Bak de kip kort aan alle kanten. Voeg de bouillon, enkele pollepels gezeefd weekvocht van de morieljes, wijn, peper en zout toe. Leg enkele grofgesneden sjalotten rond de kip. Laat één uur zacht sudderen onder deksel. Laat afkoelen in de gesloten kom.

    Fruit de ui enkele minuten, doe de rijst erbij en meng. Giet de bouillon er in één keer bij en kruid met peper en zout. Breng aan de kook, laat afgedekt 20 minuten sudderen tot al het vocht is opgenomen. Voeg de boter in klontjes toe en roer met een vork door de rijst.

    Stoof de morieljes met een versnipperd sjalotje in wat boter. Voeg na een paar minuten de room toe en laat nog een tweetal minuten koken.

    Neem de kip uit de kom en zeef het vocht. Schep na een paar minuten de bovendrijvende vetlaag af. Kook het vocht in en voeg de room met morieljes toe. Ontvel de kip en snij in 8 stukken. Overgiet met de saus met morieljes.

    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    11-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honingkoekschotel met appels en walnoten



    Honingkoekschotel met appels en walnoten



    Ingrediënten

    Voor 4
    4 zure appels
    4 cl rum
    sap van ½ citroen
    250 g honingkoek
    4 eieren
    100 g boter
    80 g suiker
    400 g kwark
    3 el grofgehakte walnoten
    2 el vloeibare honing

    Bereidingswijze

    Schil en snij de appels ze in vieren, verwijder het klokhuis en snij de appelpartjes in dunne plakjes. Meng met de rum en het citroensap. Snij de honingkoek in niet al te kleine blokjes. Splits de eieren. Roer 80 g boter romig met de suiker en meng er geleidelijk aan de eierdooiers onder. Voeg ook de kwark toe en roer glad. Klop de eiwitten stijf en spatel onder het botermengsel.

    Schik de honingkoek, appels en het eiermengsel in laagjes in een vuurvaste schotel. Eindig met eiermengsel en strooi er de grofgehakte walnoten over. Leg er de resterende boter in klontjes op en bedruppel met de honing. Bak 35 à 40 min. in een voorverwarmde oven van 180°C.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    10-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petit-beurretaartje met amaretto



    Petit-beurretaartje met amaretto


    beurre
    Ingrediënten voor 6 personen:
    • 2 kopjes sterke koffie
    • 2 eetlepels amaretto
    • 12 petits-beurres
    • 6 cl vloeibare room
    • 200 g witte banketbakkerschocolade
    • 30 g witte hagelslag
    • olie

    1. Meng de koffie en de amaretto in een diep bord. Dompel zes petits-beurres snel langs één zijde in dit mengsel en leg de koekjes met de droge kant naar beneden op een schotel met een vel boterhampapier.

    2. Giet de vloeibare room in een kom en breng aan de kook. Haal de kom van het vuur en voeg de in stukken gehakte witte chocolade toe en roer tot hij gesmolten is. Houd echter 50 g chocolade apart voor de versiering.

    3. Giet een beetje van dit mengsel op elk vochtig koekje. Dompel de zes overige koekjes vervolgens snel in het mengsel van koffie en amaretto (ditmaal langs beide zijden). Leg deze koekjes boven op de eerste laag ganache van witte chocolade en giet er daarna de rest van de ganache over.

    4. Bestrooi met hagelslag en zet koel weg tot het opdienen.

    5. Wrijf de wanden van enkele stervormige uit-steekvormpjes in met olie.

    6. Smelt de rest van de chocolade au bain-marie en giet hem in de uitsteekvormpjes die u op een vel boterhampapier hebt gezet. Haal de sterretjes uit de vormpjes wanneer de chocolade gestold is en versier er de taartjes mee.

    bron; plusmagazine.be
    Auteur: Françoise Plume

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    09-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dubbel varkensribstuk met zwarte pens, ganzenlever, appel en gekonfijte aardappel



    Dubbel varkensribstuk met zwarte pens, ganzenlever,
    appel en gekonfijte aardappel


    dubbel varkensribstuk met zwarte pens ganzenlever appel en gekonfijte aardappel 

    Ingrediënten voor 4 personen:

    2 dubbele ribstukken met been van 600 g elk
    2 zwarte pensen van artisanale kwaliteit
    1 appel
    4 aardappelen type bintje
    500 g smout met kaantjes (stukjes vlees die nog aan het vet vastzitten)
    1 eetl boter
    1 eetl arachideolie
    1 dl pistache-olie of andere aromatische olie
    1 theel aromatische wijnazijn
    peper en fijn zeezout

    Bereiding :

    1 Was de aardappelen. Schil ze niet, maar versnijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dikte en gaar ze in de schil in het smout. Doe dit eerst op een zacht vuur en plaats ze daarna, bestrooid met wat grof zout, gedurende 10 minuten in een matige oven tot de volledige gaarheid is bereikt.

    2 Bak de ganzenlever zonder vetstof in een antikleefpan en laat rusten.

    3 Bak het ribstuk op een hoog vuur, laat schroeien en plaats nadien gedurende 3 minuten in een oven op 200 °C en laat gedurende 20 minuten rusten; het vlees moet aan de binnenzijde nog licht roze zien.

    4 Versnijd de appel in partjes en bak deze in boter, kruid met peper en zout.

    5 Doe de aardappelplakken in een warme pan met antikleeflaag, zonder vetstof en laat even aankorsten.

    6 Laat de zwarte pens in de oven bakken, gedurende 3 minuten in een oven van 220 °C.

    7 Afwerking. Snijd het ribstuk in plakken, snijd de pensen in plakjes. Dresseer de plakjes ribstuk, afgewisseld met plakjes pens op het bord. Werk af met de gebakken ganzenlever. Vorm een lichte saus door de aromatische olie en azijn te mengen tot een emulsie en dresseer op het bord. Voeg de gebakken appelpartjes en de gekonfijte aardappel toe.

    Dit artikel komt uit Ambiance.
    bron; gva.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vlees en vis mogelijk giftig



    vlees en vis mogelijk giftig



    Europa heeft voor het eerst de veiligheid van elf veelgebruikte synthetische rookaroma's onderzocht. Die aroma's geven vis, vlees en kaas een 'gerookte' smaak. Ze kunnen ook gebruikt worden als smaakstof in soepen, sauzen, dranken en snoep. Een van die rookaroma's is mogelijk giftig.
     
    Lijst
    Het onderzoek werd gevoerd door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Op die basis zal de Europese Commissie een lijst opstellen van rookaroma's die voortaan nog gebruikt mogen worden in voeding.
     
    2 veilig, 8 minder veilig
    Concreet vroeg de EFSA de producenten van elf verschillende rookaroma's om gegevens over de samenstelling en de toxiciteit van hun product en hoe het gebruikt wordt. Bij twee rookaroma's blijkt de veiligheidsmarge meer dan groot genoeg. Acht andere producten zijn minder veilig voor de volksgezondheid, één is mogelijk zelfs giftig.

    Te weinig gegevens
    Dat aroma wordt ook "Primary Product AM 01" genoemd en wordt gewonnen uit beukenhout. Van een laatste rookaroma werden onvoldoende gegevens doorgestuurd om het te kunnen analyseren. Het is niet duidelijk waarom het product toch een verdacht label opgeplakt kreeg, terwijl er niet genoeg gegevens voor handen waren om een conclusie te trekken. (belga/edp)

    bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    08-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundvlees op japanse wijze



    Rundvlees op japanse wijze


    rundvlees op japanse wijze

    Ingrediënten voor 4 personen:

    400 à 500 g rundvlees (bv. filet pur)
    1 wortel
    4 lente-uitjes
    200 g shii-takes
    150 g sojascheuten
    100 g sluimererwten
    6 minimaïs
    2 eetl arachideolie
    1 mespunt vers geraspte gember
    1 fijngesnipperd teentje knoflook voor de teriyakimarinade
    120 ml mirin (zoete japanse rijstwijn)
    75 ml sojasaus
    3 eetl suiker
    2 cl sake (japanse rijstwijn)

    Bereiding :

    1 Meng alle ingredïënten voor de marinade en bewaar in de koeling.

    2 Marineer het rundvlees 20 à 30 minuten in de teriyakimarinade.

    3 Schil en snijd de wortel in fijne schijfjes.

    4 Snijd de shiitakepaddenstoelen in stukjes.

    5 Blancheer de minimaïs 10 minuten in kokend gezouten water.

    5 Dep het rundvlees af en verhit een antikleefpan of teppan yaki (hete bakplaat), bak het rundvlees ongeveer 2 à 3 minuten aan elke zijde, afhankelijk van de grootte van het stuk vlees en bestrijk het vlees met de marinade om het mooi te doen glanzen.

    6 Verhit de arachide-olie in een wokpan en wok de groenten samen met de gember en de knoflook.

    7 Versnijd het rundvlees in fijne plakjes.

    8 Verdeel de gewokte groenten over de borden en schik er de plakjes rundvlees op. Serveer met rijst of noedels.

    Chef : Philippe van den Bulck
    Dit recept komt uit Ambiance.
     
    bron; gva.be 


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidig varkenshaasje met gildenbier



    Kruidig varkenshaasje met gildenbier


    Kruidig varkenshaasje met gildenbier


    Het varkenshaasje overlangs insnijden. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
    De sjalot en de champignons stoven in een weinig boter.
    Het broodkruim of het paneermeel mengen met de peterselie en de mosterd. Deze vulling aan de binnenkant van het varkenshaasje smeren. Terug dichtvouwen en opbinden met keukengaren.

    Afbakken en blussen met de helft van het bier. Gedurende 10 minuten laten braden in een warme oven. Het vlees uit de braadpan halen.
    De gehakte wortel stoven in de braadpan, de ingekookte fond (demi-glace) toevoegen, opkloppen met de rest van de boter en op smaak brengen.

    Serveren met gestoofd witloof, gestoofde rodekool, geglaceerde worteltjes en geblancheerde jonge peultjes.

    Ingrediënten
    Voor 4 personenen:

    600 g varkenshaasje
    8 wortelen
    4 stronkjes witloof
    50 g champignons
    250 g rodekool
    200 g peultjes
    1 sjalotje
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    snufje nootmuskaat
    0.5 eetlepel mosterd (Gentse mosterd)
    20 g paneermeel
    peper
    zout
    75 g boter (bakboter)
    25 cl Haechts gildenbier
    2.5 dl demi-glace (ingekookte fond)

    bron;flandria.vlam.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koolslaatje (met rode of witte kool)

     

    Aanhoudend winterweer zorgt voor prijsstijgingen.


    Alle wintergroenten kenden deze week een opvallende prijsstijging. Vooral de prijzen van groenten zoals prei, spruiten en savooikolen stegen zeer fors. Absolute aanraders zijn bij dit gure winterweer rode en witte kolen aan schappelijke prijzen.

     
     Prijzen van alle slasoorten blijven vrij stabiel en correct.

     De Chinese kool blijft aanwezig in het gamma, maar de prijzen zijn gestegen. De aanvoer van witloof zit op topniveau! Veel vraag bij dit koude weer; prijzen zijn dan ook licht gestegen. Ruim voldoende aanbod van prei; maar een geweldige vraag. Prijzen zijn dan ook zeer, zeer fors gestegen (meer dan verdubbeld op één week). De aanvoer van savooikool wordt bij dit vorstweer kleiner. 

    Ook spruiten werden veel duurder door de grote vraag; aanbod zal schaarser worden bij aanhoudend winterweer.
     

    Koolslaatje (met rode of witte kool)
     

    Rode en witte kolen zijn ook lekker in een slaatje.
    Snipper ze fijn, marineer ze in een lekkere dressing met geurige olie en azijn. Voeg er stukjes appel en rozijntjes aan toe.


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!