Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    26-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steak Stroganoff



     
    Steak Stroganoff
     



    Ingrediënten

    Voor 4:
    2 rode paprika’s
    4 tomaten
    2 middelgrote uien
    3 tenen knoflook
    650 g steak of rosbief van Limousin-rund
    boter
    1 dl cognac
    3 dl room (min. 35% VG)
    peper en zout
    tabasco
    aardappelkroketten
    gemengde salade

    Bereidingswijze

    Breng water aan de kook en kook er de paprika’s 10 min. in. Haal uit de pan, laat schrikken onder koud stromend water en pel met een aardappelmes. Snij in vieren, verwijder zaad en zaadlijsten en snij de ene helft in repen, de andere in dobbelstenen.

    Dompel de tomaten 10 seconden onder in kokend water, laat schrikken onder koud stromend water en wrijf er met de handen de pel af. Snij het vruchtvlees in dobbelstenen. Snij de uien en knoflook fijn.

    Snij de steak in repen. Bak aan in boter, voeg alle groenten behalve de tomaten toe en laat bijna gaar bakken. Blus met cognac en voeg room toe. Laat 2 min. inkoken tot sausdikte, voeg de tomaten toe en kruid met peper, zout en eventueel tabasco. Serveer eventueel met aardappelkroketten en salade.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Havermoutpap beperkt risico op astma

     

    Havermoutpap beperkt risico op astma



    Baby's die voor hun vijf maanden havermoutpap eten, hebben later bijna twee derde minder kans op astma.

    Sterker immuunsysteem
    Hoe vroeger kinderen kennismaken met haver, hoe minder kans ze hebben op astma. De Finse wetenschappers bestudeerden 1.300 baby's. De ouders hielden de eetpatronen van hun kinderen bij tot ze vijf jaar waren. Daaruit blijkt ook dat vis op jonge leeftijd helpt tegen hooikoorts. "Haver komt vaak voor in ontbijtgranen, pap en brood in Finland. Uit dierenexperimenten blijkt dat dit het immuunsysteem sterkt en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Voor vis geldt hetzelfde." De raad om jong havermoutpap te geven, is echter tegenstrijdig met de aanbeveling van sommige gezondheidsorganisaties. Die raden aan geen vast voedsel maar borstvoeding te geven tijdens de eerste zes maanden.

    Minder cholesterol
    Havermoutpap kent momenteel een revival als gezondheidsvoedsel. Sommige studies suggereren dat elke morgen een kleine kom cholesterol met 10 procent kan beperken. Uit verkoopcijfers blijkt dat havermoutpap tijdens deze de koudeprik populair was bij de Britten om zich te verwarmen.

    (ep)bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofpastei

     


    Witloofpastei



     

    Ingrediënten

    - 4 stronkje witloof
    - 250 g salade-assortiment
    - 2 eetlepel honing (vloeibaar)
    - 2 eetlepel ciderazijn
    - 6 cl notenolie
    - 300 g kalfskop (gekookt)
    - 3 plakje kalfslever
    - 400 g gehakt (kalfsgehakt)
    - 0  peper
    - 0  zout
    - 0 snufje nootmuskaat
    - 10 cl muskaatwijn
    - 4 blaadje gelatine (van 3 g)

    Bereiding

    Het witloof gaarstoven of -stomen. De stronkjes met de handen goed uitknijpen om al het overtollige vocht te verwijderen. De lever fijnmalen en de kalfskop in kleine blokjes snijden. Alles kruiden en met het gehakt mengen.Een vuurvaste pasteipot met een laagje vlees vullen en daarop een laagje doormidden gesneden witloof schikken. Zo verdergaan tot alles opgebruikt is. Het bovenste laagje moet vlees zijn.

    De pasteipot au bain-marie zetten en nog een uur laten bakken in de op 175°C voorverhitte oven. Uit de oven nemen en laten afkoelen.De muskaatwijn aan de kook brengen en daarin de geweekte gelatine oplossen. Over de afgekoelde pastei gieten en een paar uur laten opstijven in de koelkast.

    Een plak witloofpastei serveren op een bedje met sla met honingvinaigrette.

    bron; skynet.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perentaartjes met amandelschilfers



    Perentaartjes met amandelschilfers




    Ingrediënten

    Voor ongeveer 20 stuks
    175 g boter, op kamertemperatuur
    100 g suiker
    4 eieren
    een snuifje zout
    2 tl bakpoeder
    4 el cacaopoeder
    400 g bloem
    ca. 200 ml melk
    boter en bloem, voor de bakplaat

    Voor de vanillecrème:
    1 vanillestokje
    500 ml melk
    5 eierdooiers
    100 g suiker
    30 g maïszetmeel
    Voor de peren:
    1 kg peren
    200 ml witte wijn
    sap van ½ citroen
    2 el honing
    2 kruidnagels
    100 g amandelschilfers
    kaneelsuiker, voor de afwerking

    Bereidingswijze

    Roer de boter voor het deeg romig. Meng er afwisselend de suiker en eieren onder. Voeg ook het zout toe. Roer er vervolgens de met bakpoeder en cacaopoeder vermengde bloem en de melk geleidelijk aan onder, zodat een smeuïg en goed smeerbaar deeg ontstaat. Strijk dit uit op een beboterde en bebloemde bakplaat en bak het deeg 25 à 30 min. in een voorverwarmde oven van 200°C. Neem het deeg uit de oven, laat even afkoelen en maak los van de bakplaat. Laat het deeg volledig afkoelen op een rooster.

    Snij het vanillestokje voor de crème open in de lengte, schraap er het merg uit en roer dit samen met het vanillestokje onder de melk. Breng aan de kook en neem van het vuur. Klop de eierdooiers met de suiker op tot een bleek en romig mengsel. Voeg het maïszetmeel toe. Meng de warme melk onder het eiermengsel, giet alles weer in de pan en roer op een laag vuur tot de crème indikt, maar laat niet koken! Verwijder het vanillestokje en laat de crème afkoelen tot lauw; roer hierbij af en toe.

    Schil en halveer de peren, verwijder het klokhuis en snij de peren in partjes. Breng de witte wijn aan de kook met het citroensap, de honing en kruidnagels. Leg er de peren in en laat afgedekt pocheren. Haal nadien van het vuur en laat afkoelen. Giet af en bewaar het kookvocht voor een ander recept.

    Smeer de vanillecrème op de taartbodem en schik er dakpansgewijs de peren op. Zet minstens 1 u. koel weg. Rooster de amandelschilfers goudbruin in een droge pan. Bestrooi het gebak voor het serveren met de amandelschilfers en een beetje kaneelsuiker. Snij met een scherp mes in ruitvormige stukjes en serveer.

    bron;knackweekend.rnews.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kankerverwekkende kleurstof in kerriepoeder, inkt in ontbijtgranen

     

    Kankerverwekkende kleurstof in kerriepoeder,
    inkt in ontbijtgranen


    kankerverwekkende kleurstof in kerriepoeder inkt in ontbijtgranen


    Test-Aankoop heeft de Voedingsbalans voor 2009 voorgesteld. De conclusie: er is noch sprake van een voedselcrisis noch sprake van grand cru.

    2009 ging voorbij zonder grote voedselcrisis, maar toch moest het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) 47 producten terugroepen of van de markt halen, ongeveer vier per maand. Twee markante voorbeelden uit het lijstje: verscheidene loten kerriepoeder bleken met methylgeel gecontamineerd, een kankerverwekkende kleurstof, en in bepaalde ontbijtgranen en melk was een bestanddeel van de inkt van de verpakking doorgedrongen.

    Niet zo nauw

    Ook Test-Aankoop voerde in 2009 talloze onderzoeken en tests uit. Honderden eetwaren werden geanalyseerd en tientallen verkooppunten bezocht, in totaal goed voor 927 beoordelingen. In 388 gevallen (of 42%) kregen de eetwaren en verkooppunten een slechte of zwakke beoordeling.

    "Niet noodzakelijk een gevaar voor de gezondheid, maar wel een teken dat velen het nog steeds niet zo nauw nemen met wat de Belg op zijn bord krijgt", besluit de consumentenorganisatie.

    Hier loopt het helemaal mis:

    - Pita: veel te zelden (8 keer op 40) konden de verkopers melden om welk vlees het precies ging … en dan bleek die informatie soms nog onjuist. Pita is veelal erg vet en de kwaliteit van het vlees is slecht. Tegen de verwachtingen in vond Test-Aankoop hier weinig problemen met de hygiëne.

    - Nitraten: nemen we realistische porties als uitgangspunt, dan bevatte 3/4de van de geanalyseerde groenten meer nitraten dan een kind van 20 kilo zou mogen innemen op basis van de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

    - IJs en softijs: de bezochte verkooppunten waren niet proper genoeg. 35% van de stalen schepijs en 62% van de stalen softijs hadden een slechte tot zeer slechte bacteriologische kwaliteit.

    - Gezondheidsdrankjes: deze drankjes willen zich van traditionele limonade onderscheiden door uit te pakken met claims over vitaliteit, welzijn of gezondheid. Dat steunt echter op niets. Test-Aankoop vraagt een verbod op claims voor dit soort van drankjes.

    - Croissants: vaak erg vet en bovendien gaat het om slechte vetten. Toch een pluspunt: ze bevatten weinig transvetzuren, hoewel de overheid op dat vlak niet bepaald streng is.

    - Voeding zonder suiker: geen enkel van de geteste producten (koekjes, chocolade, hazelnootpasta, confituur) is geschikt in het kader van een dieet. Fructose, een zoetmaker die een “gezond” imago had, is helemaal te mijden. Bovendien blijkt nog maar eens dat “zonder suiker” zeker niet “zonder calorieën” betekent. Test-Aankoop vraagt een volledigere en juistere etikettering.

    Minder antibiotica

    Er is ook goed nieuws, onder andere inzake antibioticaresiduen: Test-Aankoop analyseerde verschillende producten van dierlijke oorsprong. In 2003 bevatte nog 65% van de honingstalen antibioticaresiduen. Vandaag nog twee stalen op 21. In andere eetwaren (koninginnebrij, garnalen, varkensvlees, kalkoen, pangasius) werden geen sporen gevonden.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    25-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taiwanese whisky verslaat Schotse malt in blinde degustatie

     

    Taiwanese whisky verslaat Schotse malt in blinde degustatie


    Een Taiwanese whisky heeft, tegen alle verwachtingen in, drie Schotse whisky's verslagen tijdens een blinde degustatie in Edinburgh, de regionale hoofdstad van Schotland. Dat meldt de Britse krant The Times.

    Whisky Kavalan, gedistilleerd in Taiwan, bood het hoofd aan drie Schotse en één nieuwe Engelse whisky tijdens een proeverij georganiseerd rond de feestelijkheden van Burns Night in een hotel in Leith, een voorstad van Edinburgh. Na de bekendmaking van de resultaten riep whiskyexpert en schrijver Charles MacLean: "Oh my God!"

    De degustatie werd gehouden in een poging om de deskundigen "in de val te laten lopen" en om te zien of ze in staat waren om de in november vorig jaar gelanceerde Engelse whisky 'St George's' (Sint-Joris) te onderscheiden van de traditionele Schotse drank. Tot hun verbazing kwam de Taiwanese whisky het best uit de degustatie. Voorzitter van de jury Charles MacLean onthulde enkele nota's waarin melding werd gemaakt van "exotische fruitsmaken" in het Aziatische brouwsel.

    Zelf distilleren

    De whisky sleepte 27,5 punten op een totaal van 40 in de wacht. De drie jaar oude Schotse whisky Langs behaalde 22 punten, gevolgd door Robert King (20 punten) en de Engelse malt (15,5 punten). Het was de Schotse whisky Bruichladdich X4+3 die laatste eindigde met slechts 4,5 punten.

    "De Aziaten bevinden zich niet enkel bij de belangrijkste consumenten van whisky, maar zijn ook zelf gestart met het distilleren van moutsoorten welke concurreren met de beste distilleerderijen in Schotland", aldus de Times. (afp/dea)

    bron; demorgen.be

    Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippenvleugels met bessengelei



    Kippenvleugels met bessengelei



     

    Ingrediënten

    - 16  kippenvleugel
    - 0  peper
    - 0  zout
    - 0.5 eetlepel dragon (fijngehakt)
    - 50 g boter (bakboter)
    - 4 eetlepel bessenconfituur
    - 1 eetlepel mierikswortel (geraspt)
    - 10 g suiker
    - 0.5 dl room

    Bereiding

    De topjes van de vleugels snijden en apart houden voor een bouillon. De rest van de vleugeltjes kruiden met peper, zout en dragon.In 15 tot 20 minuten goudbruin laten bakken in de hete boter.Uit de pan nemen, laten uitlekken en warm houden.

    Voor de dipsaus de bessengelei mengen met de geraspte mierikswortel, de suiker, de room en een snuifje zout.Een beetje saus in het midden van de bordjes leggen en enkele vleugeltjes eromheen schikken.

    bron; skynet.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vruchtenslaatje met munt

     

    Vruchtenslaatje met munt



     

    Ingrediënten

    - 2  kiwi
    - 200 g druiven (wit)
    - 3  appel (Jonagold)
    - 2 eetlepel pijnboompitten
    - 2 dl druivensap (zuur)
    - 8 blaadje munt

    Bereiding

    Rooster de pijnboompitten enkele minuten in een droge pan op een matig vuur. Scheur de muntblaadjes in dunne reepjes.Snij de kiwi's zonder en de appels met de schil in stukjes. Meng fruit, pitten en munt voorzichtig door elkaar.Overgiet met het wit druivensap en verdeel het vruchtenslaatje over glazen schaaltjes.

    bron; skynet.be

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    24-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SCAMPI PAD THAI
     

    SCAMPI PAD THAI 

     
    scampi pad thai


    SCAMPI PAD THAI

    Ingrediënten voor 4 personen:

    -          20 scampi

    -          400 g noedels

    -          2 eieren

    -          1 bondje pijpajuin

    -          1 zakje sojascheuten

    -          1 koffielepel gember & knoflook

    -          Sojasaus

    -          1 bondje koriander

    -          1 rood pepertje (verwijder de zaadjes)

    -          arachideolie

     

    Bereiding:

    -          pel de scampi & verwijder het darmkanaal

    -          hak de gember, de rode peper & de knoflook fijn

    -          was de sojascheuten & de pijpajuin

    -          snijd de pijpajuin even groot als de sojascheuten

    -          kook de noedels

    -          doe olie i/e hete wok

    -          breek er de eitjes in & roer goed los tot je een roereitje bekomt

    -          voeg nu de scampi toe & schud door elkaar

    -          doe de knoflook, de rode peper, de gember, de sojascheuten & de pijpajuin erbij

    -          schud goed door elkaar & laat de noedels mee wokken

    -          werk af m/sojasaus & koriander naar smaak

     

    Tips:

    -          Pad Thai is een klassieker in de Thaise keuken

    -          Het is altijd een gerecht op basis v/noedels, eieren, vis of vlees & een massa verse kruiden

    -          het gerecht is vlug klaar, makkelijk te maken & vooral heel lekker

    bron: recept.skynetblogs.be


    Categorie:CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN,
    23-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BLINDE VINKEN MET RODENBACH & SPRUITJES



    BLINDE VINKEN 
     
    MET RODENBACH & SPRUITJES

    Blinde vinken

    BLINDE VINKEN MET RODENBACH & SPRUITJES:

    Ingrediënten voor 4 personen:

    -          4 blinde vinken

    -          100 g gezouten spekblokjes

    -          300 g verse spruitjes

    -          4 vastkokende aardappelen (bv. Nicola of Charlotte)

    -          2,5 dl Rodenbach

    -          1 sjalot

    -          sausbinder

    -          1 takje tijm

    -          1 laurierblaadje

    -          nootmuskaat

    -          peper & zout

     

    Bereiding:

    -          schil de aardappelen & snij ze i/schijven van 1 cm

    -          kook ze gaar in 15 min.

    -          kook de spruitjes gaar i/lichtgezouten water gedurende 15 min. & giet ze af

    -          snipper de sjalot fijn

    -          verhit 1 el boter i/e braadpan

    -          bak de blinde vinken langs alle kanten bruin

    -          kruiden m/peper & zout

    -          voeg het fijngesneden sjalotje toe & laat het even meestoven

    -          giet er de Rodenbach over & voeg tijm & laurier toe

    -          breng a/d kook, dek af & laat 20 min. verder sudderen o/e matig vuur

    -          werk ondertussen de groenten af

    -          smelt een eetlepel boter i/e kookpan & bak de aardappelschijfjes langs beide kanten

    -          voeg de gezouten spekblokjes & de spruitjes toe

    -          breng op smaak m/nootmuskaat & laat 5 min. stoven

    -          vermijd aanbakken door regelmatig te roeren

    -          haal het vlees uit de pan & hou warm

    -          bind de saus lichtjes m/sausbinder

    -          leg op elk voorverwarmd bord een blinde vink

    -          lepel er wat saus over

    -          dien op m/d gebakken spruitjes & de aardappelschijfjes

    bron; recept.skynetblogs.be

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wees op je hoede voor deze voedingsfabeltjes

     

    Wees op je hoede voor deze voedingsfabeltjes


    wees op je hoede voor deze voedingsfabeltjes


    Suikervrij betekent dat het arm aan calorieën is, vette vis is goed voor onze gezondheid en cholesterolverlagende middeltjes zijn altijd goed. Toch? Wij verzamelden enkele hardnekkige voedingsfabeltjes.

    Fruitsap

    Fruitsap is gezond en kan een welkome aanvulling betekenen als je niet dagelijks aan je drie stukken fruit geraakt. Toch moet je met fruitsap ook oppassen. Het goedje zit namelijk bomvol suikers, zelfs als er 100% puur fruit op staat. Deze natuurlijke suikers kunnen ervoor zorgen dat je calorie-inname de pan uitswingt.

    Light

    Lightproducten mogen dan wel minder calorieën en vet bevatten, ze zorgen er ook voor dat je meer zin krijgt in zoetigheden en vette voedingsmiddelen.

    Suikervrij

    Suikervrije producten staan gegarandeerd garant voor caloriearme producten. Het is een fabeltje dat we maar al te graag geloven. Suikervrij betekent echter enkel dat het product geen extra sacharose bevat. Maar het kan nog heel wat natuurlijke suikers bevatten, waardoor het product ook meteen een caloriebom is.

    Vette vis

    Vette vis is goed voor de gezondheid vanwege zijn grote hoeveelheden omega-3 vetzuren. Spijtig genoeg bevat deze vis ook veel dioxines en pcb's. Dit zijn chemische afvalstoffen die, wanneer ze in grote hoeveelheden geconsumeerd worden, zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.

    Cholesterol

    Je kan in de winkel niet meer langs de cholesterolverlagende producten kijken. De producten helpen je bij het verlagen van je cholesterol, maar zijn erg schadelijk als je geen last hebt van je cholesterol. Ze geven je lichaam namelijk de boodschap mee dat er een probleem is en zorgen voor een intensieve verlaging. Hierdoor begint je lichaam steeds meer cholesterol te produceren, waardoor je uiteindelijk te hoge cholesterol krijgt.

    bron: gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    22-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noordzeetong

                                          

                                          Noordzeetong



    foto; Fotografie J & G

    Tong is een platvis van gemiddeld 30 tot 40 cm lang met een gewicht van 250 tot 300 g. Grotere exemplaren kunnen een lengte van 75 cm bereiken. Tong komt veel voor in Europese kustwateren, vanaf de Middellandse Zee tot aan de noordelijkste randen van de Noordzee en de Golf van Biskaje. Het is een makkelijk te herkennen vis: mooi ovaalrond met een ronde kop. Zijn huid is licht tot donkerroodbruin. Eigenlijk is dit een schutkleur, want de tong ligt overdag ingegraven in het zand en gaat 's nachts op zoek naar voedsel.

    Aankopen

    Tong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar tijdens de zomermaanden valt de aanvoer wel wat terug. Noordzeetong is een zeer gegeerde en smakelijke vis die zowel in zijn geheel als in visfilet te koop is. Door de zeer grote vraag behoort Noordzeetong tot de hogere prijsklasse.

    Bewaren

    Vis eet u best nog de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar. Op voorverpakte vis staat de houdbaarheidsdatum vermeld.

    Bereiding

    De vis kan op 2 manieren worden gevild: langs de kop of langs de staart. Langs de kop gaat sneller, maar de kans op beschadiging van het visvlees is beduidend groter. Bij het villen langs de staart, houdt men deze stevig vast terwijl men met een krachtige ruk vlak boven de vis het vel wegtrekt. De witte kant van de vis heeft genoeg aan een grondige wasbeurt, maar kan desgewenst eveneens worden afgestroopt.
    Tong is een delicatesse: het visvlees is stevig en tegelijk zacht en sappig. Tong vormt de fundering van de Franse viskeuken en is de basis van vele overheerlijke gerechten. De meest bekende is wellicht de 'sole meunière' waarbij de vis eerst in bloem wordt gewenteld alvorens hij in flink wat hete boter wordt gaargebakken.



    foto; Fotografie J & G

    Gezondheid

    Tong is een zeer magere vis. Maar ook magere vis bevat veel eiwitten,
    vitaminen en mineralen.

    bron; skynet.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    21-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verpakte griet

     

    Verpakte griet


     

    Ingrediënten

    - 600 g grietfilet
    - 200 g ham
    - 4 plakje Ambiorixkaas
    - 2  peer (Conférence)
    - 1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
    - 4 blaadje munt
    - 2 dl visfumet
    - 4 dl water
    - 1  ei
    - 100 g roomboter
    - 400 g suiker
    - 200 g bladerdeeg
    - 0  peper
    - 0  zout

    Bereiding

    De grietfilets overlangs doorsnijden. De verkregen stukken op smaak brengen met peper en een weinig zout en tussen de gehalveerde filets telkens een plakje ham en een plakje kaas leggen.Het bladerdeeg in vierkanten van twaalf centimeter zijde verdelen. De gevulde grietfilets onderaan op de vierkantjes bladerdeeg schikken, zodat bij het dichtvouwen een driehoek verkregen wordt. Het ei loskloppen met een snuifje zout en het bladerdeeg ermee instrijken. De randen eveneens dichtkleven met het ei.

    Een suikerstroop bereiden door de suiker in het water op te lossen en aan de kook te brengen. De peren schillen en gaar pocheren in de suikerstroop.De pakjes bladerdeeg gedurende een twintigtal minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180 graden.

    Ondertussen de visfumet tot een derde laten inkoken en er een flinke noot boter doorroeren. De saus niet meer laten koken. Op smaak brengen met peper en zout en op het laatst het bieslook toevoegen. Op warme borden de pasteitjes centraal schikken, ernaast wat saus gieten, de peertjes in waaiervorm versnijden en op het bord schikken. Garneren met een blaadje munt. Warm serveren.

    bron; skynet.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    20-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus



    Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus




    Ingrediënten

    Voor 4:
    400 g tagliatelle (natuur of met tomaat)
    1 varkenshaasje (± 500 g)
    50 g boter
    200 ml vloeibare room
    1 el mosterd
    2 el cognac
    4 el groene peper in pekel
    peterselie

    Bereidingswijze

    Kook de pasta in een grote hoeveelheid gezouten water met een scheutje olie. Snij het varkenshaasje in plakken van 1 cm. Kruid met peper en zout. Bak het vlees kort aan op een hoog vuur in 25 g boter (2 minuten aan elke kant). Leg de medaillons in een ovenschotel. Zet 10 minuten in de oven op 120°C.

    Verwarm de rest van de boter. Voeg de groene peper, de room en 1 eetlepel van de vleesjus toe. Breng kort aan de kook. Meng er de mosterd en de cognac door. Laat 2 à 3 minuten sudderen. Breng op smaak.

    Schep de pasta in warme borden. Overgiet met saus en schik er telkens 2 à 3 medaillons op. Kruid met peper en versier met peterselie.

    bron;knackweekend.rnews.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratin van hondshaai op de wijze van de visser
     


     

    Gratin van hondshaai op de wijze van de visser


    image


    Tip : Dit gerecht is ook heerlijk met zeewolf of rog.

    Benodigdheden :

    - voor 4 personen -

    4 moten hondshaai
    2 dl room
    500 g aardappelen (reeds half gaar gekookt)
    1 teentje knoflook
    2 uien
    2 kleine courgettes
    2 paprika's
    enkele lepels olijfolie
    2 eetlepels tomatenpuree
    1 eetlepel zoete likeur (sinaasappelsmaak)
    50 g gemalen kaas (bv. Nazareth)
    peper en zout

     
    Bereidingswijze : (15 + 25 minuten)

    1. Strooi wat peper en zout over de vismoten en leg ze in een vuurvaste schotel met een beetje olijfolie. Zet een 3 a 4 minuten in een matig hete oven en haal de vis weer uit de schotel.
    2. Snijd de uien in ringen, de courgettes en de halfgare aardappelen in plakjes.
    3. Bouw nu in de vuurvaste schotel het gerecht op: giet eerst nog wat olie en leg achtereenvolgens een laagje aardappelen, een laagje courgettes, de vis en een laagje uienringen. Leg weer aardappelen enz. tot de schotel bijna vol is.
    4. Overgiet dan met een mengsel van de room, de tomatenpuree, zoete likeur en het fijngesnipperde knoflook. Kruid met peper en zout en strooi op het laatst de gemalen kaas erop.
    5. Plaats de schotel in een voorverwarmde oven van 180°C, reken ongeveer 15 tot 25 minuten en zet hem dan nog even onder een hete grill. Serveer met een stuk krokant stokbrood.

      bron; visinfo.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    19-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe gezond is een broodje gezond?

     


    Hoe gezond is een broodje gezond?


    De meeste broodjeszaken hebben wel een ‘broodje gezond’ op hun kaart staan. Maar hoe gezond is dat broodje gezond?


    broodje



    Uit een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond blijkt dat een gemiddeld broodje gezond te veel zout en te weinig groenten bevat. En het aantal calorieën zit met 400 kcal aan de hoge kant.

    De Nederlandse Consumentenbond testte veertien broodjes gezond in bekende ketens en tankstations, de meeste met filialen in België.

    Om echt gezond te zijn moet het broodje minstens vijftig gram groenten bevatten. De meeste bleven daar ruim onder. Sommige broodjes haalden zelfs met moeite 10 gram, wat neerkomt op een verdwaald blaadje sla en een schijfje tomaat.



    Door: Liselotte Ampe
    Bron: Bodytalk, knackweekend.rnews.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    18-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met gamba'˜s







     Ingrediënten

    Voor 4
    350 à 400 g tagliatelle
    400 g gambastaarten
    300 g tongfilet
    150 ml groentebouillon
    sap van 1 citroen
    1 teentje knoflook
    2 el olijfolie
    koriander

    Bereidingswijze

    Snij de tongfilet in stukken. Besprenkel met citroensap. Kook de pasta al dente in gezouten water. Pel de gamba‘s maar laat het uiteinde eraan. Bak ze in de olie.

    Verwarm de groentebouillon met de fijngehakte knoflook. Voeg de tongfilet toe. Laat enkele minuten garen.

    Voeg de uitgelekte pasta toe. Kruid met peper en zout. Verdeel over borden en schik er de gamba‘s op, met de staart naar boven. Versier met koriander.

    bron: knackweekend.rnews.be


    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    12-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofsoep



    Witloofsoep 

     

    Ingrediënten

    - 100 g roomboter
    - 10 stronkje witloof
    - 1  preiwit
    - 2  aardappel (Bintje)
    - 1  ui
    - 1 dl room
    - 20 dl bouillon
    - 0  peper
    - 0  zout

    Bereiding

    Het witloof, het preiwit, de ui en de aardappelen schoonmaken en grof snijden. Lichtjes stoven in de helft van de boter. Enkele stronkjes witloof apart houden.Overgieten met de bouillon en gaarkoken. De soep mixen.Het overgebleven witloof fijnsnijden en stoven in de rest van de boter.De room door de soep roeren, ze nog eens laten doorkoken en van het vuur nemen.Serveren met pimpernel of marjolein.

    bron; skynet.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dom Pérignon Rosé strikt Zoe Cassavetes

     

    Dom Pérignon Rosé strikt Zoe Cassavetes


    dom perignon rose strikt zoe cassavetes


    De Amerikaanse artieste Zoe Cassavetes heeft speciaal voor het champagnemerk Dom Pérignon alles uit de kast gehaald. Binnen het thema 'uiterste liefde', creëerde ze een gift box om u tegen te zeggen.

    Dom Pérignon is de absolute leider binnen de betere champagnes. De bubbels stralen een ondefinieerbaar mysterie en ongekende aantrekkingskracht uit, die ook Cassavetes uitermate konden bekoren. Zij ontwierp speciaal voor het huis twee glazen rond het thema 'uitersten trekken elkaar aan'. Het resultaat zijn twee opmerkelijke flûtes die samen 'Love' spellen.

    "Het is een verhaal over uitersten die elkaar aantrekken, en over hoe een ontmoeting binnen handbereik kan liggen zonder dat ze er zich bewust van zijn. Het gaat over mensen die zich verwachtingsvol afvragen hoe de ander eruit zou kunnen zien. Twee mensen wonen in hetzelfde flatgebouw en ontmoeten elkaar in de lift. Toevallig gebeurt het onverwachte: haar oog valt op de fles Dom Pérignon Rosé, en vervolgens ziet ze de man die de fles draagt. Ze kan de spanning voelen die tussen hen hangt: waarom heeft ze hem nooit eerder opgemerkt", aldus Cassavetes over haar werk voor Dom Pérignon.

    bron; gva.be


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omelet met pompoen en champignons



    Omelet met pompoen en champignons




     
    Ingrediënten

    - 6  ei
    - 200 g pompoen
    - 1  ui
    - 200 g champignons
    - 3 cl olijfolie (extra vierge)
    -   peper
    -   zout
    - 0.2 dl water

    Bereiding

    Maak de pompoen schoon en snij in kleine stukjes. Snipper de ui. Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes. Verwarm in een grote pan wat olijfolie en bak de champignons. Breng ze op smaak met peper en zout en haal ze uit de pan. Verwarm opnieuw wat olijfolie en fruit de ui. Voeg de pompoen toe, plaats een deksel op de pan en laat de pompoen op een zacht vuur gaar worden. Klop intussen de eieren los met wat water en breng ze op smaak met peper en zout. Voeg de champignons bij de gare pompoen en overgiet de groenten met de losgeklopte eieren. Laat op een matig vuur drie tot vier minuten bakken. Plaats een bord of een deksel op de pan en keer de omelet. Bak ook langs de andere kant nog enkele minuten.

    bron; skynet.be

    Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!