Archief per maand
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    BASKENLAND
    Littekens op een stierenhuid
    Net zoals de Vlamingen streven de Basken naar onafhankelijkheid. Hier is een deel van hun verhaal.
    05-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een nieuw initiatief: Milakabilaka
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een nieuw initiatief: Milakabilaka

    Eva Forest, is psychiater, schrijfster en actief feministe. Gedurende het Proces van Burgos (december 1970) richtte zij in Madrid het “Comité de Solidaridad con Euskadi”, solidariteitscomité Euskadi op. Naar aanleiding van de aanslag op Admiraal Carrero Blanco op 20 december 1973, en zich baserend op de gebeurtenissen, schrijft zij een boek "Operación Ogro", onder het pseudoniem van Julen Agirre. Zij wordt er van verdacht verbindingsvrouw te zijn tussen de Baskische onafhankelijkheidsbeweging ETA en de communisten. Op 24 september 1974 wordt zij gearresteerd op beschuldiging van samenwerking met ETA en op beschuldiging betrokken te zijn geweest bij de aanslag op Carrero Blanco. Zij wordt bijna 3 jaar opgesloten, zonder vorm van proces, wordt verhoord en gemarteld en uiteindelijk vrijgelaten op 1 juni 1977. In dat zelfde jaar vestigt zij zich met haar familie (haar man is Alfonso Sastre) in Hondarribia-Fuenterrabia, Euskadi. In 1979 is zij één van de promotoren van de groep tegen foltering, TAT- Torturaren Aurkako Taldea.

    Gisteren, 4 februari 2007, verscheen in de vernieuwde Gara een artikel van haar over het initiatief “Milakabilaka”, wat vrij vertaald betekent “duizenden die op zoek zijn”.

    "Hace unos días acudí a una reunión convocada por un grupo de personas que, según decía el papel que dieron al llegar, «es una iniciativa popular que apuesta por la superación del conflicto político y armado que sufre Euskal Herria". Un grupo de personas independientes que se propone «promover la participación de la ciudadanía", estimular su capacidad creadora y ganar con ello un espacio propio en el que debatir nuestros problemas. Una propuesta muy atractiva para mí que tanto me interesan los movimientos populares. Se refería también a los deseos de paz, «pero una paz verdadera, basada en todos los derechos que nos asisten, como personas y como pueblo"….
    …«Se trata de intervenir, a título personal, con todo tipo de iniciativas sobre la base del respeto"….

    “Een paar dagen geleden was ik aanwezig op een bijeenkomst, samengeroepen door personen die, zoals het pamflet bij aankomst aangaf, een volks initiatief was dat het gewapend en politiek conflict in Euskal Herria wil overstijgen. Een groep onafhankelijke personen die het volgende voorstellen: het in gang zetten van de participatie van de burgers, het stimuleren van hun scheppende kracht en een eigen ruimte creëren waarin onze problemen kunnen besproken worden. Voor mij is dit een aantrekkelijk voorstel, omdat ik veel belangstelling heb voor volkse bewegingen. Er wordt ook verwezen naar de vredeswil, ‘maar dan een waarachtige vrede, gebaseerd op alle rechten die ons bijstaan als persoon en als volk.”

    “Het gaat er hen om tussen te komen, ten persoonlijke titel, met alle mogelijke initiatieven op basis van respect.”

    Een eerste tussenkomst gebeurde intussen op de dag van de manifestaties op 3 februari 2007. Op de dag dat bisschop Blázquez in Bilbo en het Foro de Ermua in Madrid een manifestatie hielden, had ook Milakabilaka opgeroepen tot een manifestatie in Bilbo. Hierbij waren duizenden personen aanwezig, waaronder o.a. de schrijvers Joan Mari Irigoien en Hasier Etxeberria, de ex-doelman van Athletic Jose Angel Iribar, de secretaris-genraal van Kontseilua Xabier Mendiguren, polítici van EHAK, Batasuna, EA en Aralar en vertegenwoordigers van de syndicaten ELA y LAB.
    Milakabilaka eist de onmiddellijke hervatting van alle vredesonderhandelingen.

    Vanaf 22 februari e.k. zal een autobus doorheen alle gemeenten van Euskadi rijden met als doel foto’s te maken van al wie zich achter hun initiatief schaart.

    05-02-2007 om 08:05 geschreven door Natxo  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonder commentaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag, 5 februari 2007,

    dag 91 van zijn de hongerstaking

    De krant “The Times on line” heeft een schrijnende foto van Inaki de Juana Chaos gepubliceerd, terwijl hij zo'n 10 uur per dag vastgebonden ligt op zijn bed, klaar om onder dwang gevoed te worden.

    http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article1329302.ece

    In een vraaggesprek zegt hij:

    “…Ik ga volledig akkoord met het democratisch proces van dialoog en onderhandeling…om het politieke conflict tussen de Baskische regio en de Spaanse en Franse staat op te lossen…
    Na de gebeurtenissen in Barajas is de oplossing van het conflict meer dan ooit noodzakelijk…”

    “…Ik zou mijn hongerstaking niet hebben opgegeven in ruil voor strafvermindering. Het enige aanvaardbare alternatief is mijn invrijheidstelling en het einde van de brutale aanvallen op de vrijheid van mening en uitdrukking…”

    Commentaar overbodig!

    Zenuwachtige reacties

    De Algemene Directie van de Spaanse Strafinstellingen is een onderzoek gestart naar de achtergronden van het vraaggesprek (hebben ze iets te verbergen?) Hoe kon "The Times" toegang krijgen tot de ziekenboeg ? Ze zijn er ook niet over te spreken dat "The Times" ETA een "separatistische Baskische beweging" noemt en niet "terroristisch".

    05-02-2007 om 00:00 geschreven door Natxo  


    04-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manifestatie voor vrede
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Gisteren, 3 februari 2007, greep nog een andere manifestatie plaats. Plaats van het gebeuren was Bilbo, en tot de manifestatie was opgeroepen door de bisschop van Bilbo, Ricardo Blázquez (zie foto). Hij is de nieuwe voorzitter van de Conferencia Episcopal Española.

    Het thema van de betoging was: “Muévete por la Paz", beweeg je, zet je in voor de vrede. In een toespraak eiste de bisschop de definitieve, de totale verdwijning van ETA, onverwijld en zonder tegenprestaties. Hij vroeg nogmaals vergiffenis aan de slachtoffers van het ETA-terrorisme. Een paar honderd manifestanten hebben de ordewoorden opgevolgd.

    Selectieve verontwaardiging?

    Wat hierbij onmiddellijk opvalt, is dat de bisschop met geen woord repte over de slachtoffers van het terrorisme van Franco en ook niet over de slachtoffers van het staatsterrorisme onder de PSOE-regering van Felipe Gonzales, de huurmoordenaars van BVE, GAL, en andere doodseskaders.

    04-02-2007 om 10:06 geschreven door Natxo  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug in de tijd 52
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
     04 februari 2005

    Is “El Mundo” wel de kwaliteitskrant waarvoor ze zich meent te moeten uitgeven?


    In “El Mundo” van vandaag, 04 februari 2005, meent Raúl del Pozo (foto: ontvangst van de krantenprijs Premio González Ruano) zich nog eens te kunnen vermaken ten koste van de Basken.

    Hij ziet in zijn ridicule “droom” een harrijasotzaile (een Baskische “stenentiller”) een rotsblok van 300 kilo optillen. Een “gudari” (Baskisch soldaat) symboliseert de nieuwe natie. Een “segalari” (Baskische boer die gras maait met de zeis) maait de tricornios (de rare hoofddeksels van de Guardia Civil) af. Een “soka-tira” (Baskisch touwtrekker) trekt het standbeeld van de koning van Castilië omver. Aan de horizon klinkt de muziek van de “txistu” (typische Baskische fluit) en de “tikitrixa” (de Baskische “trekzak”). Op hun tonen zingen kinderen van de “Ikastolas” (Baskischtalige scholen) in een lied dat niemand ooit hun bergen zal kunnen innemen. Ze hebben een landkaart bij zich die een groot deel van de Ebro-vallei bestrijkt en de zone vanaf de Pyreneeën tot de rivier Adour. Onder de genodigden zit de nieuwe nuntius van de Paus. Het Vaticaan erkende Euskal Herria als eerste, ‘zoals ze dat indertijd met Kroatië deden’. De Generaal van de Jezuïeten bezet een ereplaats. In hun pontificale missen vertellen de loyale bisschoppen over de lange weg die het Baskische Volk heeft moeten afleggen tot aan zijn emancipatie. Dit alles gebeurt op de dag van de proclamatie van Euskadi tot Vrije Staat. Alles kwam er dankzij de burgerij en vooral door de strijd van een geheim leger, een Vrijheidsbeweging. De oude ‘etarras’ (ETA-leden) keerden inmiddels terug uit de gevangenissen, uit de clandestiniteit en uit ballingschap. Arnaldo Otegi is nu de echte Minister van Binnenlandse Zaken. Zou de RTBF hier inspiratie hebben opgedaan?

    Op deze manier kan je élk Volk belachelijk maken.

    Zou het pijn doen dat de Basken de oudste bewoners van het Iberisch Schiereiland zijn? Dat een Bask als eerste rond de wereld voer (Magelhaen kwam onderweg om het leven en er kwam slechts één boot terug. De kapitein ervan was een Bask: Juan Sebastiàn Elkano uit Getaria). Dat Basken al gingen vissen in de buurt van Newfoundland, lang voordat Columbus Amerika ontdekte dankzij een kaart die door Basken getekend was en met boten die in Baskische havens gebouwd werden. Zou het zo hard aankomen dat Basken, vanuit Navarra, de oorsprong vormden van het Koninkrijk Castilië?
    Zouden ze beseffen dat er nog steeds een Baskisch Volk zal zijn als de Spaanse Staat al lang is opgegaan in een Europees geheel?

    04-02-2007 om 00:00 geschreven door Natxo  


    03-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manifestatie tegen vrede
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    De vazallen van de Partido Popular hebben voor vandaag, 3 februari 2007, verzamelen geblazen te Madrid aan de Plaza de Colón, om 17:00 u. De manifestatie werd georganiseerd door het “Foro de Ermua”.

    De vice-presidente van de regering, María Teresa Fernández de la Vega (zie foto), bevestigt dat geen enkel lid van de regering aanwezig zal zijn: ”De regering steunt alleen manifestaties die ‘ter goeder trouw’ worden ingericht, en geen politieke manifestaties tegen de regering die wel wil onderhandelen over vrede”.

    Men kan zich afvragen wat de organisaties, zoals het Foro de Ermua en de hiernavolgende, nog met slachtoffers te maken hebben. Hun enig doel is politieke en electorale recuperatie, gebaseerd op niets ontziende wraakgevoelens.

    Zullen wel aanwezig zijn: de “Asociación de Víctimas del Terrorismo” (AVT), het “Colectivo de Víctimas del Terrorismo del País Vasco” (COVITE), de “Fundación Gregorio Ordóñez” en de “Fundación Miguel Ángel Blanco”. Hierbij hebben zich enkele organisaties van de politie gevoegd, (SUP en CEP), de onafhankelijke (?) “Asociación Independiente de la Guardia Civil” (ASIGC) en de “Asociación Escala Suboficiales de la Guardia Civil” (ASES-GC), naast een paar politieke partijen: Partido Popular, Ciudadanos-Partit de la Ciutadania (Ciutadans) en Unión del Pueblo Navarro (UPN), de PP van Navarra.

    Deze rechtse ultra’s zullen begeleid worden door het kruim van het kruim: de leider van de populisten, Mariano Rajoy; de ex-president, José María Aznar; de president van de Comunidad de Madrid, Esperanza Aguirre; de burgemeester van Madrid, Alberto Ruiz Gallardón. Allemaal PP.

    Het thema van de betoging is: “Por la libertad. Derrotemos juntos a ETA. No a la negociación”, Voor de vrijheid. Samen zullen wij ETA uitroeien. Neen aan de onderhandelingen.

    Om 17:00 u is de manifestatie dan van start gegaan. De leuzen die gescandeerd of meegedragen werden, spreken voor zichzelf:

    "España merece otro presidente - No a la negociación - España, España - Zapatero dimisión - España unida, jamás será vencida"

    Spanje verdient een andere president - Neen aan de onderhandelingen - Espana, Espana - Zapatero, ontslag - Een verenigd Spanje zal nooit overwonnen worden

    De Autonome Gemeenschap Madrid, in handen van de PP, spreekt van 1.500.000 manifestanten. Een delegatie van de regering sprak van 181.201.

    03-02-2007 om 00:00 geschreven door Natxo  


    02-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afluisterpraktijken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Afluisterpraktijken

    Batasuna heeft gisteren, 1 februari 2007 bij monde van Arnaldo Otegi, aan het licht gebracht dat leden van zijn politieke partij geschaduwd, bespioneerd en afgeluisterd worden. Meteen hebben zij de belastende bewijsstukken op tafel gelegd (zie foto: Otegi en Unai Fano).
    Een geactiveerd GPS-systeem met telefoonverbinding werd gevonden in de wagen van één van de medewerkers, Unai Fano. Merkwaardig is het feit dat toen hij op weg was naar de persconferentie om dit aan te klagen, hij met veel machtsvertoon werd tegengehouden aan een tankstation op de snelweg A-8. Hij werd uit de wagen gesleurd, op de grond gegooid en na anderhalf uur doorzoeken van de wagen en opsporen via databank, moesten de “verdes”, de “groengekleurden” van de Guardia Civil toegeven dat er een persoonverwisseling gebeurd was. De GC spreekt van een oppervlakkige controle, die 10 minuten duurde.

    Dit is niet het enige staaltje van intimidatie. Er werd onthuld dat in Brussel, in de woning van een militant, die de partij vertegenwoordigt, ook afluisterapparatuur gevonden werd, ditmaal veel gesofisticeerder, en verborgen tussen een kast en een muur.

    Een bewijs te meer dat de abertzalebeweging slachtoffer is van een structurele strategie van politionele en juridische heksenjacht. Is er een nieuwe Spaanse Joseph McCarthy opgestaan?

    02-02-2007 om 10:05 geschreven door Natxo  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En wat nu?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    En wat zal er nu gebeuren?

    Op 30 januari 2007 werd Batasuna gedagvaard, en op 31 januari 2007 werd de Lehendakri Ibarretxe gedagvaard. Deze laatste werd als een held, met de nodige triomfkreten, onthaald.

    De magistraat, Roberto Saiz, kan nu na de verhoren twee zaken beslissen:

    1. de archivering of seponering van de aanklacht

    2. of een rechtszaak ten gronde inleiden

    Aangezien er geen limiet gesteld werd, zal de beraadslaging hierover waarschijnlijk twee à drie maanden aanslepen.

    Het Foro de Ermua heeft alvast geëist dat er veroordeeld wordt. Dat zal in ieder geval een ongebruikelijke foto opleveren: Ibarretxe (PNV) en Otegi, Barrena en Petrikorena (Batasuna) samen op het beklaagdenbankje.

    02-02-2007 om 00:00 geschreven door Natxo  


    01-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsflash
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nieuwsflash


    Het Hof van Beroep te Parijs heeft vandaag, 01 februari 2007, in beroep aanvaard om Filipe Bidart, in de cel sedert februari 1988, in voorlopige vrijheid te stellen op 14 februari 2007. Driemaal is scheepsrecht. Na 2 afwijzingen is het eindelijk zover. Hij moet wel tot 2014 aan een aantal strenge voorwaarden voldoen, wat neerkomt op een regime van “halve vrijheid”. Hij zal in Béziers wonen, waar hij een job gevonden heeft. Na 19 jaar cel eindelijk “vrij”.

    01-02-2007 om 21:30 geschreven door Natxo  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Applaus en boegeroep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ibarretxe declara ante el juez que volverá a reunirse con Batasuna Ibarretxe verklaart voor de rechter dat hij doorgaat met onderhandelen met Batasuna

    Juan José Ibarretxe heeft gisteren, 31 januari 2007, het justitiepaleis van Bilbo verlaten zoals hij er aangekomen is, onder luid applaus.
    Voor de onderzoeksrechter, Roberto Saiz, verklaarde Ibarretxe dat hij meermaals met Batasuna gepraat heeft en dat hij dat nog zal doen omdat er geen andere weg is. Ibarretxe weigerde te antwoorden op de vragen van het Foro de Ermua.
    Fernando García Capelo, advocaat van het Foro de Ermua (PP-strekking) is daar op gesprongen en heeft verklaard dat hij de aanklacht “cooperador necesario de los delitos de desobediencia” (medewerker aan delict van ongehoorzaamheid) zal uitbreiden naar “recidive”.

    Ibarretxe kwam om 9:20 u aan op het TSJPV, in gezelschap van zijn vrouw Begoña Arregi, waar alle leden van zijn kabinet hem stonden op te wachten. Honderden personen gaven hem een warme ontvangst en een langdurig applaus als steun.
    Toen wat later de “inquisiteurs” van het Foro de Ermua arriveerden, werden zij ontvangen op gefluit en boegeroep. Zij droegen regenschermen in de Spaanse kleuren, Spaanse vlaggen en sommigen openden hun jas om provocerend te tonen wat op hun T-shirt stond: "A por el 18/98 y más", wij gaan die van 18/98 (de beklaagden van het proces 18/98) pakken en anderen ook nog.

    “Sólo en un país de locos se puede encausar a su presidente por hablar con las diferentes sensibilidades políticas”
    Alleen in een land van gekken kan men een president beschuldigen die praat met verschillende politieke stromingen.

    01-02-2007 om 00:00 geschreven door Natxo  


    31-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het kwadraat van de cirkel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het kwadraat van de cirkel

    Zo kunt u het wel stellen: het kwadraat van de cirkel. Zelfs voor iemand die de situatie dag op dag volgt, is het soms nodig om figuurlijk naar Prozac te grijpen. Wat in Euskadi gaande is, grenst bijwijlen aan het surrealisme.

    Iedereen snakt naar vrede, de PP uitgezonderd. De enige oplossing is, aan de ene kant onderhandelingen tussen de politieke partijen in Euskadi, en aan de andere kant onderhandelingen tussen de Spaanse regering en ETA.

    We houden het bij Euskadi. Alle “democratische” partijen moeten dus onderhandelen met Batasuna, maar die partij is bij wet verboden. Die partij mag geen bijeenkomsten houden, geen manifestaties, enz…Er moet dus onderhandeld worden met een partij die bij wet (Ley de Partidos) niet mag onderhandelen. Wie die wet overtreedt, zondigt tegen artikel 556 van de Código Penal, strafwet, die dit omschrijft als “delict van ongehoorzaamheid”. Surrealistischer kan niet. Lehendakari Juan José Ibarretxe die onderhandeld heeft met Batasuna, overtreedt artikel 28, delict van "colaborador necesario", onherroepelijke medewerker.

    Arnaldo Otegi, Juan Joxe Petrikorena en Pernando Barrena, leiders van Batasuna, werden gisteren 30 januari 2007, gedagvaard voor het Tribunal Superior de Justicia del País Vasco (TSJPV). Zij hebben geweigerd te antwoorden op vragen van de onderzoeksrechter, Roberto Saiz, op vragen van het Openbaar Ministerie en op vragen van de aanklager, Foro de Ermua. Die weigering baseerden zij op het feit dat ze niet voor een rechtbank stonden, maar voor een politiek halsgerecht, een politieke uitzonderingsrechtbank.
    De zitting heeft 40 minuten geduurd en ze hebben enkel in het Euskara verklaard dat de bijeenkomst bij Ibarretxe kaderde in een serie bijeenkomsten, met als doel een oplossing te vinden voor het conflict.

    Vandaag is het dan de beurt aan de Lehendakari, die eergisteren nog een massale partijdige steun in ontvangst mocht nemen te Bilbo (zie artikel hieronder).

    Ook gisteren heeft de “Consejo General del Poder Judicial (CGPJ)”, de algemene raad van de rechterlijke macht, bij unanimiteit een verklaring laten verspreiden waarin staat dat zij de onmiddellijke stopzetting eisen van alle vijandige campagnes, manifestaties en verklaringen die de onafhankelijkheid van het apparaat in diskrediet brengen. Wie mijn webstek volgt, of de artikelenreeks in deze weblog zal voor zichzelf kunnen uitmaken hoe “onafhankelijk” de rechterlijke macht in Spanje wel is.

    Op de foto ziet u de leiders van Batasuna in gezelschap van de vrouwelijke advocate, Jone Goirizelaia, op weg naar de rechtzaal.

    31-01-2007 om 08:56 geschreven door Natxo  


    30-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een partijdige betoging?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een partijdige betoging?

    PNV, EA, EB en Aralar hebben gisteren, 29 januari 2007, om 19:30 u een manifestatie samengeroepen te Bilbo onder het moto: “"En defensa de nuestras instituciones", ter verdediging van onze instellingen. De Baskische burger worden opgeroepen om haar/zijn steun te betuigen aan de Lehendakari, Juan José Ibarretxe. De aanleiding is een bijeenkomst die Ibarretxa gehad heeft met de top van Batasuna om over het vredesproces te praten (zie ook artikel: “Pleiten voor vrede is strafbaar” van 18.01.2007). AVT heeft hiertegen een klacht ingediend en dit komt nu voor de rechtbank op 31 januari 2007. Hiertegen is een nooit geziene protestactie op gang gekomen: “Rechters zijn geen heilige koeien. Wij hebben het recht kritiek op hen uit te oefenen”. Een ander PP-aanhangseltje, het Foro de Ermua, heeft geëist dat de betoging verboden wordt, wat geweigerd werd. De Lehendakari zal zelf niet aanwezig zijn op de betoging. Ook de PP zal niet aanwezig zijn, wat te verwachten viel. De secretaris-generaal van de Baskische PP noemde de betoging een poging om de rechtstaat te destabiliseren. En ook de “in verlegenheid gebrachte” PSE (socialisten) zal niet aanwezig zijn, omdat de wet over de “Ley de Partidos” die dergelijke aberratie van de wetgeving mogelijk maakt nu net door hen, samen met de PP, gestemd werd.

    Batasuna aan de andere kant raakt een teer punt als het beweert dat die betoging een uiting is van “selectieve verontwaardiging”. Het is een betoging die partijdig is en tegelijk “excluyente" (anderen uitsluit). Ook Batasuna zal niet deelnemen aan de “hypocriete” manifestatie.

    Waarover gaat het?

    Arnaldo Otegi, Pernando Barrena en Juan José Petrikorena, leidende figuren van Batasuna die aan dezelfde onderhandelingstafel zaten als Ibarretxe, worden ook voor de “Sala Civil y Penal del Tribunal Superior de Justicia del País Vasco (TSJPV)” gedagvaard, één dag vroeger, dus vandaag, 30 januari 2007. Voor hen wordt geen manifestatie geconvoceerd. Ze worden ook niet betrokken in de betoging van 29 januari 2007. Hebben zij gelijk als ze de steunbetoging voor Ibarretxe de betoging van de selectieve verontwaardiging noemen?

    De betoging zelf.

    De manifestatie werd geopend met een pancarte waarop het motto te lezen stond: “En defensa de nuestras instituciones” en werd gedragen door anonieme burgers. Op de tweede rij marcheerden de leiders van de organiserende partijen (PNV, EA, EB en Aralar), samen met de ex-lehendakari’s José Antonio Ardanza en Carlos Garaikoetxea. Op de derde rij hadden alle leden van de Baskische regering postgevat, met uitzondering van Ibarretxe; de burgermeester van Bilbo, Iñaki Azkuna; de gedeputeerden van Bizkaia en Guipuzkoa; de voorzitter van het Baskische parlement, Izaskun Bilbao.
    Een paar duizend manifestanten (afhankelijk van de bron 14.000 à 45.000) nam aan de betoging deel.

    30-01-2007 om 09:35 geschreven door Natxo  


    29-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De media in Spanje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Uit onverdachte bron.

    Aan de journalist Iñaki Gabilondo (zie foto), geboren in 1942 te Donostia, werd op 26 januari 2007 de titel Doctor Honoris Causa toegekend aan de Universiteit Rey Juan Carlos van Madrid.

    In zijn investituurtoespraak was hij vernietigend voor de Spaanse media:

    “De informatie is “víctima de malos tratos”, slachtoffer van "mishandeling" (bedoeld wordt desinformatie), en wordt in het nauw gedreven door vijanden zoals gebruik maken van leugen, gif spuien op de radio, info op TV brengen die rotzooi is en manipulatie.”

    29-01-2007 om 17:33 geschreven door Natxo  


    28-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hypocriet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hypocriet

    De leider van de Partido Popular, Mariano Rajoy, heeft er zich ten opzichte van de Palestijnse president, Mahmud Abbas, toe verbonden om alles in het werk te stellen zodat de vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten succes op slagen zouden hebben. Hij wil de “katalysator” zijn die dat mogelijk maakt.

    De leider van de Partido Popular, Mariano Rajoy, heeft er zich ten opzichte van Spaanse populisten toe verbonden om alles in het werk te stellen zodat de vredesonderhandelingen in Baskenland geen enkele kans op slagen zouden hebben. Hij wil de “katalysator” zijn die dat mogelijk maakt.


    28-01-2007 om 09:20 geschreven door Natxo  


    27-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsflash
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    NIEUWSFLASH

    Moeder van De Juana Chaos overleden

    Volgens informatie, bekendgemaakt door Etxerat, is vandaag 27 januari 2007 de moeder van Iñaki de Juana Chaos overleden.

     

    Esperanza Chaos Lloret is op 83-jarige leeftijd in Donostia overleden na een ernstige ziekte. Zij heeft haar zoon sedert juni 2005 niet meer gezien.

    Die ziekte was ook één van de motieven om De Juana in voorlopige vrijheid te stellen.

    De politieke uitspraak van de “Sala de lo Penal” heeft daar anders over beslist.
    Ik vraag mij af of De Juana de begrafenis zal mogen bijwonen?

    27-01-2007 om 00:00 geschreven door Natxo  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het vredesproces
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ik vraag mij in geweten af wie de echte verantwoordelijke is.

    Het zag er goed uit. Alle voorwaarden waren aanwezig om tot een duurzame vrede te komen. Zapatero was zelfs zo euforisch dat hij 2 dagen voor de aanslag op Barajas nog liet weten dat de vooruitzichten zo positief waren, dat eind 2007 het grootste deel van de problemen opgelost zou zijn. In ieder geval had hij de bevolking een nooit geziene valse hoop gegeven.

    ETA wordt nu door alle “democratische partijen” als enige verantwoordelijk gesteld voor de breuk in het proces, omdat ze niet gewacht hebben tot Sint-juttemis. Maar is dit wel zo?

    In de diverse bijeenkomsten tussen de regering en ETA, die gehouden werden vanaf de afkondiging van het staakt-het-vuren op 22.03.2006, heeft ETA iedere maal en op een directe manier aan de regering gevraagd de akkoorden, waarin compromissen en garanties werden afgesproken, na te leven. ETA moest immers constant vaststellen dat de regering eerder het proces aan het afremmen was, in plaats van het te stimuleren. Ook de internationale organisaties, die aanwezig waren, wezen meermaals op het niet naleven van de akkoorden en waarschuwden voor een eventuele breuk.

    Die akkoorden waren nochtans niet wereldschokkend, integendeel. Als ETA het staakt-het-vuren zou naleven, dan zou de regering akkoord gaan over drie punten:

    1. vermindering van politionele aanwezigheid en repressie
    2. het stilleggen van aanhoudingen
    3. het “de facto” aanvaarden van de politieke activiteiten van de linkse abertzales

    ETA heeft meer dan 9 maanden zijn woord gehouden, de regering heeft geen enkele toezegging gedaan. Integendeel, de repressie slaat weer ongebreideld en in alle hevigheid toe.
    Wie is dus de initiële verantwoordelijke?

    27-01-2007 om 00:00 geschreven door Natxo  


    26-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reacties op uitspraak De Juana Chaos
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    LOS TRES JUECES QUE TENÍAN QUE DECIDIR PIDIERON LA EXCARCELACIÓN

    De Juana estaría en la calle si el juez Guevara no hubiera implicado a todo el Pleno

    (De drie rechters die normaal moesten beslissen, vroegen de invrijheidsstelling.
    De Juana zou op straat gestaan hebben, als rechter Guevara niet de voltallige Sala de lo Penal had samengeroepen
    )

    Spaanse regering

    De minister van Justitie van de Spaanse regering, Juan Fernando López Aguilar, verwerpt het feit dat de uitspraak politieke consequenties zal hebben, en verzekert dat de regering de uitspraak eerbiedigt. Hij roept wel op tot kalmte (zou hij dan toch nattigheid voelen?)

    Baskische regering

    Batasuna

    Batasuna onderstreept dat de uitspraak “juridische afval” is, en dat de oorlogsstrategie nog altijd aanwezig is in de gerechtelijke beerputten. De uitspraak is de uiting van een meedogenloze wraak, waar heel zwaar moet aan getild worden.

    PNV

    De woordvoerder van de Baskische regering, Iñigo Urkullu, toont zich bezorgd omwille van de toepassing van een buitensporige politiek repressieregime. De gevangene heeft, ongeacht de zware delicten die hij gepleegd heeft, twee jaar geleden zijn straf al uitgezeten. Zelfs nu zit hij eigenlijk nog altijd in voorlopige hechtenis.

    Eusko Alkartasuna

    De secretarisgeneraal van EA, Unai Ziarreta, verklaart dat de beslissing van vandaag aantoont dat het vredesproces geconditioneerd wordt, en dat de rechtbank zijn beslissing heeft laten beïnvloeden door politieke argumenten die in de lijn liggen van wat de PP wil.

    Joseba Azkarraga (EA) heeft verklaard dat de hongerstaking van een persoon gebruiken als een bedreiging voor de Staat een perversie is.

    PSE-EE

    Miguel Buen (PSE-EE) Buen zegt dat De Juana "zijn veroordeling volledig heeft uitgezeten" en dat de Spaanse Staat niet wraakzuchtig mag. Als dat wel zo is, en het heeft er alle schijn van, dan is dit geen rechtstaat meer. Hij spreekt van demagogie en manipulatie.

    De burgemeester van Donostia-San Sebastián, Odón Elorza, betreurt grondig de beslissing, terwijl om humanitaire redenen het aangewezen was het voorstel tot voorlopige invrijheidstelling van de drie magistraten te aanvaarden.

    PP

    Mariano Rajoy (PP) verklaart dat de uitspraak voor hem “één van de gelukkigste hoogtepunten van de laatste tijd is”.

    Ezker Batua

    Ezker Batua signaleert dat de uitspraak haaks staat op de ethische en wettelijke regels die justitie moet volgen. Een Staat mag niet vervallen in vergelding.

    Aralar

    Aralar betreurt de beslissing als een akte van wreedheid door de publieke machthebbers. Noch de straf voor het schrijven van 2 artikels, noch de weigering hem vrij te laten, zijn aanvaarbaar in een democratie.

    LAB

    Rafa Díez (LAB) vraagt zich af of er politieke weddingschappen gemoeid zijn bij beslissingen als deze.

    ELA

    De verantwoordelijke van ELA, Germán Kortabarria, beschouwt de uitspraak als “hardvochtigheid in toga”. De beslissing is al veel vroeger genomen, onder druk van bepaalde politieke groepen, van de regimepers en van politiek benoemde magistraten. Dit heeft niets te zien met toepassing van de wet, integendeel, maar alles met wraak

    Movimiento pro amnistía

    Askatasuna, beschouwt de regering en de PSOE als verantwoordelijk. Zij geven politieke impulsen om “te levenslang veroordelen, om langzaam te doden via dagelijks martelen. Niet Iñaki de Juana Chaos moet opgesloten worden, maar wel de Audiencia Nacional, een kooi vol fascisten. Dit is het zoveelste bewijs dat de Spaanse regering geen democratie is.

    26-01-2007 om 09:22 geschreven door Natxo  


    25-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rechtspraak op basis van wraak?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Zonder de achtergrond te kennen van het verdict dat vandaag gevallen is over de zaak De Juana Chaos, zou men kunnen denken dat ik de uitspraak van de gerechterlijke instantie niet respecteer.


    De vraag is wie de uitspraken niet respecteert.

    Gisteren waren de drie magistraten, die de "Sala de lo Penal" normaal moeten voorzitten, al tot een unanieme beslissing gekomen: De Juana in voorlopige vrijheid stellen.
    Toen is het bijna tot een rebellie gekomen in het peloton van alle magistraten die deel uitmaken van die Sala de lo Penal van de Audiencia Nacional, waar dus ook magistraten inzitten die niets met die zaak te maken hadden. Onder inmense druk is dan beslist dat het volledige peloton zou beslissen. Met het desastreuze gevolg van verdere opsluiting en doodrotten in de cel.

    Er zijn in Spanje magistraten die recht spreken volgens de onafhankelijke rechtspraak (een minderheid), en er zijn er die recht spreken op basis van wraak (een meerderheid).

    Zie ook de twee artikels hieronder

    25-01-2007 om 16:39 geschreven door Natxo  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De PP glundert
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    HUMANITAIRE VISIE

    VAN DE PP


    25-01-2007 om 13:55 geschreven door Natxo  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alea jacta est
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het voltallige peloton van magistraten van de “Sala de lo Penal van de Audiencia Nacional”, Alfonso Guevara, Fernando García Nicolás, Ángela Murillo, Manuela Fernández de Prado, Ángel Hurtado, Carmen Paloma Pastor, Nicolás Poveda, Julio de Diego, Ricardo Rodríguez, Flor Sánchez, Ángeles Barreiro, Fermín Echarri, Clara Bayarri, Fernando Bermúdez de la Fuente, Juan F. Martell, Teresa Palacios en Fernando Grande-Marlaska

    heeft beslist:

    Iñaki de Juana Chaos moet in de cel blijven en moet opnieuw gedwongen gevoed worden.

    Vier magistraten hebben tegengestemd: Manuela Fernández Prado, Angel Hurtado, Carmen Paloma González Pastor en Clara Bayarri.

    25-01-2007 om 13:40 geschreven door Natxo  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Repressie, intimidatie... und Kein Ende
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Zaterdagnacht, 21 op 22 januari 2007, was het weer hommeles, ditmaal in de Alde Zaharra (de oude wijk) van Iruñea-Pamplona. Omstreeks 01.45 u ’s nachts stopten twee combi’s van de Navarrese Politie (Policía Foral) in de Calle del Carmen, ter hoogte van de Herriko Taberna, waar een 50-tal jongeren aanwezig was. Volgens getuigenis van de jongere Rubén Garde, die zich in de Herriko bevond, werd met bruut geweld de voordeur geforceerd en viel de politie het café binnen, tot de tanden gewapend met anti-oproermateriaal. Iedere aanwezige moest tegen de muur gaan staan, en wie zich niet vlug genoeg uit de voeten maakte, werd brutaal bewerkt met de matrak. Wie op de grond viel, werd nog eens extra afgeranseld. Er werd geroepen en geschreeuwd: “We zullen jullie de kop inslaan”. De agenten gooiden glazen en tafels op de grond of wierpen ze door het café. Alle aanplakbiljetten werden van de muur getrokken, foto’s van Iñaki de Juana Chaos, oproepen van de jongerenbeweging “SEGI”, die zopas als terroristische organisatie werd bestempeld (zie ook artikel “Van kwaad naar erger”, van 20.01.2007). Nadat iedereen geregistreerd werd, moesten ze, onder de laatste stokslagen en bedreigingen, de zaak verlaten. Een toeschouwer die op straat stond en riep dat de politie de jongeren met rust moest laten, kreeg de volle laag: hij werd hardhandig neergeknuppeld en nadien sprongen een paar agenten met hun zware laarzen op zijn rug.

    Wat hadden de jongeren uitgespookt? NIETS!
    Lid zijn van de jongerenbeweging SEGI is blijkbaar al voldoende om die inval te rechtvaardigen. Het is wel merkwaardig dat dit de eerste maal is dat de “Policía Foral” op zo’n beestachtige manier optreedt. Worden de repressieve messen gewet?

    25-01-2007 om 08:56 geschreven door Natxo  




    Foto

    UITGEBREIDE INFO
  • De Basken en hun strijd

  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Foto

    Baskische Identiteitskaart
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Wij steunen een onafhankelijk Euskal Herria

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!