Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    12-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Griekse salade


     Griekse salade
     Eenvoudig recept waarmee je een dagje zonder vlees aan de slag kan.

    voor 4 personen
    •2 komkommers,4 rijpe tomaten,4 rode ajuinen,400 gram feta,
    •200 gram zwarte olijven,gedroogde oregano,zwarte peper,olijfolie.

                  

    Bereiding:
    - Was en ontpit de komkommer en de tomaten en snij ze in blokjes. Schil de ajuinen en snij ze in ringen. Snij de feta in blokjes of plakjes.

    - Verdeel de komkommer- en tomatenblokjes, de ajuinringen en de olijven over 4 kommetjes en meng ze door mekaar. Schik de feta er bovenop. Bestrooi met oregano en peper. Bedruip met olijfolie.

    - Serveer er Turks brood of stokbrood bij.

    Extra tips:
    Zet de oregano, peper en olijfolie op tafel voor wie nog wil bijkruiden.
    Lekker met een glaasje Retsina, een witte Griekse wijn gemaakt van hars.

    bron; demorgen.be
    cvo opleidingscentrum merchtem
     

    Categorie:VEGETARISCH,
    Tags:griekse,salade,komkommer,tomaat,ui,feta,kaas,olijven,oregano,
    11-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lasagne met gegrilde groenten

    Lasagne met gegrilde groenten

    voor 4 personen
    12 volkoren lasagnevellen ~ 2 uien ~ 4 tomaten ~ 1 wortel ~ 2 prei ~ 1 rode paprika ~ 1 gele courgette ~ 2 el olijfolie ~ 700 ml tomatensap ~ 2 teentjes knoflook ~ 1 el verse tijm ~ 100 g geraspte 30+ kaas ~ peper uit de molen

    Foto: copyright Studio Voorhuis Doetinchem
      Bereiding;< 20 minuten + 40 minuten

    Snij alle groenten in plakken van ongeveer 1 cm. Grill groente voor groente in een hete, met olijfolie ingesmeerde grillpan. Vet een ovenschaal in en bestrooi deze met fijngesneden verse knoflook. Leg 2 lasagnevellen naast elkaar en verdeel hierover de plakjes wortel. Leg weer 2 vellen lasagnevellen neer en maak op deze manier alle groenten op. Voeg tussendoor grove peper uit de molen en een snufje zout naar smaak toe. Hou de groenten in laagjes bij elkaar voor een mooi kleurrijk effect. Eindig met lasagnevellen, schenk de tomatensap erover en bestrooi met geraspte kaas en blaadjes verse tijm. Bak de lasagne in een voorverwarmde heteluchtoven op 170 °C in 40 minuten goudbruin.

     uit Gezond en prijsbewust koken
    door Mathijs Vrieze
    bron; telegraaf.nl 


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:Lasagne,gegrilde, groenten,ui,tomaat,wortel,prei,paprika,courgette,olijfolie,tomatensap,look,tijm,kaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maak het waar met champignons


    Maak het waar met champignons

    Aan het begin van het nieuwe jaar zijn afslanken en gezonder leven vaak een goed voornemen. Het eten van meer groenten en fruit zou voor veel mensen een goed begin zijn om die voornemens waar te maken. Een gezonde groente waar veelzijdig mee gekookt kan worden is de champignon.

       
      Foto: Frank van der Vleuten

      Wat veel mensen misschien niet weten is dat champignons een belangrijke bron zijn van vitamine B2, B3, provitaminen D, koper en kalium. Bovendien kunnen er veel uiteenlopende gerechten mee gemaakt worden. Een boerenomelet bij het ontbijt of een koude champignonsalade voor de lunch, gevulde kastanjechampignons met magere kwark; champignons kunnen eigenlijk altijd wel. Voor vegetariërs is het bovendien een uitstekende aanvulling op de dagelijkse voeding. Champignons hebben een hartige smaak en mede daarom zijn ze favoriet in vegetarische recepten. Van alle groenten bevatten champignons de meeste eiwitten (twee maal zoveel als andere groenten).

      Diëtiste Tally Zangy benadrukt dat champignons heel veel voedingsvezels bevatten. ”En dat is heel goed voor de darmwerking. Daarnaast bevat het heel weinig calorieën. Het is een goed product om mee af te vallen.”

      Je hebt de witte champignon, de kastanjechampignon, natuurlijk de Shiitake en de oesterzwam. Er zijn genoeg verschillende soorten en dat maakt het zo veelzijdig.”

      bron; telegraaf.nl

      Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
      Tags:champignons,kastanjechampignons,shitake,oesterzwam,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde portobello's

      Gevulde portobello’s
       

      Gisteren even aan de wandel.We liepen langs een groot grasveld en opeens zag ik dat het veld vol stond met grote dikke knoppen van de narcissen. Ieder jaar is dat veld de grote belofte, altijd eerder dan waar ik ze ook zie. Ik had opeens weer het feestelijk lentegevoel. Ik weet het, te vroeg, maar het gevoel is al zo heerlijk. Een feestje in het hoofd is een feestje op het bord.

      Voor 1 persoon:
      4 portobello’s, 50 gr bacon, fijn gesneden, 1 teen knoflook, geperst, 3 eetl gehakte peterselie,1 eetl gehakte munt, ½ theel citroenrasp, 25 gr gehakte walnoten, 2 eetl broodkruim,1 potje crème fraîche, zout en peper
       
                                       
                                                                         Foto: StockFood

      Breek voorzichtig de stelen van de portobello’s en hak de stelen fijn. Maak de portobello’s schoon. En leg ze in een geoliede ovenschaal. Zet de oven vast op 200°C. Leg daar de hoeden in, met de holle kant naar boven, natuurlijk.

      Nu de vulling maken. Bak de bacon krokant in een koekenpan. Doe er de gehakte stelen bij, en daarna pas de knoflook. Laat maar komen tot het heerlijk geurig is. Haal de pan van het vuur en meng er peterselie, munt, citroenrasp, broodkruim, en de walnoten door. Naar smaak zout en peper. Schep dat mengsel in de hoeden.

      Beetje olijfolie er over en 15 minuten in de oven, tot de broodkruimels goudbruin zijn, je huis geurt en iedereen al verwachtingsvol opkijkt. Serveer met rijst, en een salade en een schep crème fraîche over de paddenstoelen. Wedden dat je ook een heel klein beetje lentegevoel hiervan krijgt?

      Felix Wilbrink
      bron; telegraaf.nl

      Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
      Tags:champignons,portobello,bacon,look,peterselie,walnoten,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WINTERRAGOUT - lamsschouder



      Winterragout - lamsschouder

      voor 4 personen:

      - 1 kg lamsschouder in grove stukken gesneden, 6 raapjes,3 wortelen,
        
      2 uien,2 teentjes knoflook,1 eetlepel olijfolie,2 eetlepels bloem,
        
      50 cl gevogelte- of groentenbouillon,
         kruidentuiltje (tijm, laurier, peterselie),peper & zout.

             winterragout

      Bereiding:

      - pel de uien & snij ze i/schijfjes

      - pel & hak de teentjes knoflook fijn

      - schil de wortelen & snij ze i/schijfjes

      - schil de raapjes & snij ze i/vieren

      - verwarm de olijfolie i/e pan

      - bak daarin de uien, de look, wortelen & raapjes gedurende 2 min.

      - verwijder de groenten uit de pan & hou ze apart

      - bak i/dezelfde pan de stukken vlees gedurende 3 min.

      - bestrooi ze m/bloem & roer goed

      - doe er de uien, wortelen & rapen bij

      - giet er de bouillon bij & leg het kruidentuiltje bij de bereiding

      - kruiden m/peper & zout

      - zet een deksel o/d pan & laat zo’n 55 min. o/e middelhoog vuur garen

      - verwijder het kruidentuiltje

      - verdeel het vlees over de borden & leg er de groenten naast

      - garneer m/enkele takjes platte peterselie

      - serveer m/sneetjes boerenbrood & mosterd, of met gestoomde aardappelen

      bron;recept.skynetblogs.be


      Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
      Tags:ragout,lamsvlees,raapjes,wortel,ui,look,olie,bloem,boiullon,kruiden,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lauw slaatje van rog met tuinkruiden



      Lauw slaatje van rog met tuinkruiden

      voor 4 personen

      - 600 g rogvleugels,1 tomaat,150 g veldsla,4 sjalotje,4 takje koriander
      - 0.5 eetlepel peterselie (fijngehakt), 0.5 eetlepel bieslook (fijngehakt)
      - 0.5 eetlepel kappertjes, 10 dl court-bouillon, 0.5 cl wijnazijn (wit)
      - 3 cl arachideolie,0  peper,0  zout

                                          image
                                               
                                    foto;visinfo.be
      Bereiding

      De veldsla wassen en schoonmaken. De tomaten even laten schrikken in kokend water, onmiddellijk afkoelen in koud water, pellen, de pitjes verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden. De sjalotten pellen en fijnhakken.De olie druppelsgewijs en voortdurend kloppend door de azijn mengen. Deze vinaigrette op smaak brengen met peper en zout.

      De rogvleugels ongeveer 8 minuten pocheren in de court-bouillon.De blokjes tomaat lichtjes verwarmen op een zéér zacht vuur. De peterselie, het bieslook, de kappertjes en de sjalot even meewarmen en dan voorzichtig de veldsla erdoor mengen. Ten slotte de helft van de vinaigrette toevoegen en kruiden met peper en zout.De rogvleugels uit het pocheervocht halen, in stukken verdelen en even door de resterende vinaigrette halen.

      De lauwe sla over de borden verdelen en daarop stukken rog schikken. Garneren met blaadjes koriander of peterselie en steeltjes bieslook, ingestreken met de overgebleven vinaigrette. Lauw serveren.


      bron; skynet.be

      Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
      Tags:sla,rog,kruiden,tomaat,veldsla,olie,azijn,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamskroontjes met kruidenstoemp


      Lamskroontjes met kruidenstoemp


      Een lekker hapje vlees met een originele twist.

      Voor 4 personen;

      2 grote pureeaardappelen,Peper en zout,Olijfolie,
      Verse groene kruiden (takje dragon, kervel, basilicum, platte peterselie)
      200 g zongedroogde tomaten,1 eetlepel kappertjes,
      1 lamskroontje (of lamskoteletjes),Boter,



      NO CREDIT 

      Bereiding;

      Kook de aardappelen gaar, plet en kruid ze met peper en zout. Voeg er een flinke scheut olijfolie aan toe.
      Was alle groene kruiden en gebruik alleen de blaadjes, want de steeltjes zijn te hard. Snij de blaadjes in grove stukken en meng ze onder de puree. Roer alles goed om tot je een smeuïge puree krijgt. Is hij niet zacht genoeg, voeg er dan nog wat extra olijfolie aan toe.

      Doe de zongedroogde tomaten en de kappertjes in een blender en mix tot een tapenade.
      Kruid het lamskroontje met peper en zout en bak het mooi rosé in een hete pan met boter. Snij het lamskroontje tussen de beentjes en serveer het zoals je hier ziet in een glas met de kruidenpuree en de tapenade.
       
      Uit: 'Laat het u smaken', Jeroen De pauw, Uitgeverij Lannoo, 240blz, 24,95euro
      bron; nieuwsblad.be


      Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
      Tags:lamskroontje,kruiden,stoemp,aardappel,tomaat,kappertjes,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beste plekken om stoemp te eten in Brussel.

       

      De beste plekken om stoemp te eten in Brussel.

      Waar kan je in de hoofdstad terecht voor de lekkerste stoemp?

       

       

      Den Talurelekker

      Dit kleine adresje dicht bij het Koninklijk Circus serveert nooit frieten bij typisch Belgische schotels. Toch zit het er vaak vol, niet in het minst om de heerlijke stoemp.

      Onderrichtstraat 25, 02-219.30.25

      Fin de Siècle

      Reserveren kan niet en een rustige tête-à-tête is ook geen optie. Maar de stoemp is heerlijk en betaalbaar. De Griekse uitbaters openden recht tegenover het gelijkaardige 9 et Voisin.

      Karthuizerstraat 9

      't Kapiteintje

      Heerlijk anachronistisch adresje midden in de Dansaertwijk, waar je voetbal kunt kijken en aan lange tafels gigantische steaks eet, vergezeld van een royale portie stoemp van de dag.

      Sint-Katelijnestraat 30, 02-511.71.58

      Volle gas

      De specialiteit van dit grote maar gezellige restaurant is de 'stoemp royale', die wordt geserveerd met spek, worstjes, een witte pens en een spiegelei.

      Fernand Cocqplein 21, 1050 Elsene, 02-502.89.17www.vollegas.be

      Les Brassins

      Een instituut voor simpele maar met hart en ziel bereide Belgische keuken. Het publiek is een leuke, typisch Elsense mix van studenten, Franse intelligentsia en expats.

      Keyenveldstraat 36, 1050 Elsene, 02-512.69.99www.lesbrassins.com

      bron; nieuwsblad.be


      Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN
      Tags:stoemp,Den Talurelekker,Fin de Siècle,'t Kapiteintje,Volle gas,Les Brassins,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Multicolor met bleekselderij, ham, kaas en balsamicovinaigrette


      Multicolorsla met bleekselderij, ham, kaas en balsamicovinaigrette
      Voor 1 persoon:

      1 Multicolorsla, 2 stengels bleekselderij, 1 dikke plak gekookte ham,
      1 stuk Parmezaanse kaas (of andere zeer harde kaas),
      2 gedroogde abrikozen,
      2 eetlepels scheutjes (bijvoorbeeld van sangoradijs of daikon).

      Voor de vinaigrette: 
       
      eetlepels fijne slaolie,
      1 eetlepel balsamicoazijn,
      1 geperst teentje knoflook, peper en zout. 

                                    
                                                                                                                 foto;lekkervanbijons.be                   
      Knip ruim de helft van de blaadjes van de Multicolor van de wortelkluit. Spoel ze en schud of draai ze droog. Bedek een groot bord met de blaadjes.
      Snijd de bleekselderij in kleine stukjes. Snijd de ham in blokjes en meng ze met de bleekselderij.
      Haal met een kaasschaaf of een mandoline flinterdunne plakjes van de kaas. Snijd de abrikozen in heel kleine blokjes.
      Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette.
      Schep het ham-bleekselderijmengsel op het midden van de slabodem en schik er plakjes kaas en blokjes abrikoos omheen. Overgiet met de vinaigrette en versier met de scheutjes.

      bron; flandria.vlam.be


      Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
      Tags:Multicolorsla,bleekselderij,ham,kaas,balsamicovinaigrette,abrikozen,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 keer de gezondste keuze

      10 keer de gezondste keuze

      Kiezen voor gezonde voeding is niet altijd makkelijk. Dikwijls grijpen we terug naar oude gewoontes en kiezen we voor de gemakkelijkste oplossing. Enkele kleine ingrepen kunnen je voedingspatroon al veel gezonder maken. 
      10 tips om voortaan de gezondste keuzes te maken.

      1. Pure chocolade ipv. melkchocolade
        Donkere chocolade met een cacao-gehalte van minstens 60% zit boordevol antioxidanten, die je cellen beschermen tegen beschadiging. Melkchocolade is minder gezond en veel vetter, om van de witte variant nog maar te zwijgen!

      2. Rode ipv. witte wijn
        Witte en rode wijn bevatten evenveel calorieën, maar in de velletjes van  rode druiven zitten meer antioxidanten. Bovendien helpt alcohol (zij het met mate!) bloedklonters voorkomen.

      3. Volkoren ipv. wit brood
        Als het over granen gaat, kies dan voor ongeraffineerd: in brood, pasta en ontbijtgranen. De oplosbare vezels die erin zitten, maken dat je bloed lagere insulinehoeveelheden en minder slechte cholesterol bevat. De niet-oplosbare vezels maken je darmen dan weer goed schoon.

      4. Thee ipv. frisdrank
        Omdat de keuze tussen een hoop lege calorieën of antioxidanten die je cellen beschermen, snel gemaakt is. Warm of ijskoud, thee kun je altijd drinken!

      5. Magere melkpoeder ipv. suiker
        Minder suiker in je koekjes, cake en brood maakt dat je smaakpapillen op minder zoet worden afgesteld. Vervang daarom een vierde van de suiker in je bakrecepten door dezelfde hoeveelheid magere melkpoeder.

      6. Water ipv. light dranken
        Water drinken is de beste manier om je dorst te lessen en je lichaam te hydrateren. Light frisdranken bevatten ook geen calorieën, maar ze zitten boordevol kunstmatige zoetstoffen en versterken je trek in zoet, zodat je alleen maar naar meer zoetigheden zult grijpen.

      7. Linzen en peulen ipv. biefstuk
        Als je weet dat de aanbevolen portie van 100 g per dag ongeveer een vuist groot is, dan besef je dat de meeste Belgen te veel vlees eten. Linzen, bonen en peulen vormen een goed alternatief: ze bevatten vezels (die je in vlees niet vindt) en geen verzadigde vetten. Bovendien zitten ze boordevol eiwitten.

      8. Magere ipv. volle yoghurt
        Zuivel is een gezonde bron van calcium en vitamine D. Helaas is het verzadigde dierlijke vet in volle melk, vette kaas en yoghurt dan weer niet goed voor je aders, die erdoor kunnen dichtslibben. Door magere producten of zuivel met 0% vet te gebruiken, hou je enkel de voordelen over.

      9. Peperkoek ipv. croissant
        Croissants worden gemaakt met erg vet deeg. In 1 croissant zitten dan ook bijna 300 calorieën! Ter vergelijking: 1 plak peperkoek bevat slechts 70 calorieën en geen vet. De keuze is dus snel gemaakt!

      10. Een appel ipv. appelsap
        Sommige merken fruitsap bevatten amper 10% echt sap. Andere zijn misschien wel 100% puur sap, maar bevatten dan weer tot 25 g toegevoegde suikers, evenveel als een glas frisdrank! Zelfs als je vers fruitsap perst, mis je nog heel wat van het goeds dat fruit te bieden heeft. Echt fruit vult ook meer en is een perfecte mix van vezels, vocht, vitaminen en mineralen.

        bron; libelle.be

      Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
      Tags:Pure chocolade,rodewijn,volkorenbrood,thee,melkpoeder,water,linzen,peulen,yogurt,peperkoek,appel,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewokte kip met broccoli en gember

      Gewokte kip met broccoli en gember

      nodig 4 personen:

      4 kipfilets, in dobbelsteentjes,2 stronkjes broccoli, 
      300 g basmatirijst, 2 sjalotjes, gesnipperd, 1 cm gember, geraspt, 
      1 rood chilipepertje, gesnipperd, sojasaus, arachideolie.

                                      

      Bereidingswijze;

      1. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
      2. Verdeel de broccoli in roosjes en blancheer ze 3 minuten in gezouten water. Giet af en laat schrikken onder koud water.
      3. Verwarm 2 el arachideolie in de wok. Roerbak de kip gaar, samen met de sjalot, de gember en de chili.
      4. Schep er de broccoli door. Overgiet met 6 el sojasaus en roerbak nog enkele minuten, tot de broccoli weer goed warm is.
      5. Verdeel het gerecht over kommetjes. Schep er de rijst bij (of serveer hem apart).

       bron; libelle.be


      Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
      Tags:kip,broccoli,gember,rijst,sjalot,chilipepertje,olie,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koekjes eten om af te vallen


      Koekjes eten om af te vallen

       Je kan het zo gek niet bedenken of in Amerika bestaat het: een dieet met babyvoedsel, een luchtdieet, een azijndieet, etc. In het land van de ‘celebrities’ kan het allemaal. Maar er was één dieet bij dat er onmiddellijk uit sprong..het Koekjesdieet. Ja, je leest het goed: een KOEKJESDIEET!!! Afvallen door koekjes te eten dus!
       

                                        

      Blijkbaar behouden Victoria Beckham, Kelly Clarkson en Jessica Simpson hun slanke lijn door de hele dag door aan ‘cookies’ te knabbelen. Natuurlijk geen gewone koekjes, maar speciale koekjes waarin dezelfde ingrediënten zitten als in een proteïnereep.

      Deze kleine mirakeltjes kan je nu ook in België bestellen. Het koekjesdieet is gebaseerd op middelgrote koekjes, die volgens de site rijk zijn aan vezels, eiwitten en andere ingrediënten om een verzadigd gevoel te geven. Medicijnen of geheimzinnige bestanddelen komen er niet aan te pas. De koekjes die zowel ontbijt, lunch als tussendoortje vervangen, bevatten per stuk 150 calorieën. Dat komt neer op zo'n 600 calorieën. Als avondeten wordt een evenwichtige, gezonde maaltijd aangeraden. Bedoeling is om op die manier per dag niet meer dan 800 tot 1.000 calorieën binnen te krijgen.

                                              

      Het Hollywood Cookie Diet is bijzonder populair bij vrouwen. Voedingsdeskundigen vrezen echter dat een koekjesdieet niet alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Wie slechts 800 calorieën eet, heeft te weinig fruit, groenten, granen en ijzers binnen. Een ander minpunt is het gebrek aan beweging. Er wordt in het koekjesdieet nergens gesproken van enige fysieke activiteit, terwijl voldoende beweging essentieel is voor een gezonde levensstijl. Bovendien zijn de koekjes niet goedkoop en ook al lijkt het op het eerste zicht ‘a dream coming true’ om al snoepend kilootjes kwijt te geraken, de rest van je leven koekjes eten wordt op de duur ook saai.

       bron; vitaya.tv


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags: koekjes,koekjesdieet,Cookie Diet,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegratineerde korianderkip met limoencouscous


      Gegratineerde korianderkip met limoencouscous


      voor 4 personen;

      800 g kipfilet,100 ml limoensap,1 eetlepel vers gehakte koriander,
      4 koffielepels plantaardige olie,10 groene, ontpitte olijven,
      160 g ongekookte couscous,500 ml groentebouillon,
      80g geraspte kaas, tot 30+,peper en zout.         

                                

      Bereiding:

      1. Meng voor de marinade de olie met de koriander en 3 eetlepels limoensap. Breng op smaak met peper en zout. Bestrijk daarmaa de kipfilets en laat 30 min. marineren.
      2. Snij de olijven in ringetjes. Meng ze met de couscous en doe in een ovenschaal (21 cm x 30 cm). Verhit de bouillon, schenk de rest van het limoensap erbij. Giet dit over de couscous en laat 10 minuten wellen.
      3. Haal het vlees uit de marinade en vang daarbij de marinade op. Braad het vlees aan beide zijden in een pan met antiaanbaklaag in ong. 10 minuten en blus met de marinade.
      4. Snij het vlees in plakken en leg deze op de couscous. Bestrooi met de kaas en gratineer 15-20 minuten middenin een voorverwarmde oven op 200° C.

        bron; plusmagazine.rnews.be

      Categorie:WILD & GEVOGELTE
      Tags:koriander,kiplimoen,couscous,olie,olijven,groentenboiullon,kaas,
      10-01-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.penne all'arrabbiata


      Pasta met pit penne all'arrabbiata

      Penne all’arrabbiata is een supergemakkelijke pastaschotel zonder vlees. Met maar enkele ingrediënten zet je een pittige maaltijd op tafel. De chilipeper is een ‘verplicht’ ingrediënt in de Romeinse arrabbiatasaus, maar wie niet zo houdt van té pikant, kan er natuurlijk wat minder van gebruiken.

       voor 4 personen  

      500 g penne, 3 uien, 6 tomaten, 3 dl tomatenpulp in blik of brik,
      2 teentjes look, 1 rode chilipeper, olijfolie,
      150 g Parmezaanse kaas (blok),



      Foto's dagelijkse kost

      bereiding

      • Breng een ruime kookpot met water aan de kook. Straks gebruiken we het water om de pasta te koken, maar ook om de verse tomaten te ontvellen.
         
      • Pel de uien, snij ze middendoor en snipper ze vervolgens fijn.
         
      • Pel de look en plet deze tot pulp met de brede zijde van je koksmes.
         
      • Zodra het water kookt, kan je de verse tomaten ontvellen. Snij een kruisje in de top van elke tomaat. Dompel elke tomaat 12 tot 15 tellen onder in het kokende water.
        Spoel de tomaten onmiddellijk met koud water en trek de schil eraf met een mesje.
        Snij elke tomaat in kwartjes en snij er vervolgens de zaadlijsten uit. Het vruchtvlees hak je grof.
         
      • Verhit een scheut olijfolie in een hoge pan of een stoofpot.
         
      • Voeg de uien en de look toe en stoof ze op een matig vuur tot ze glazig zijn. Laat de uien niet bruinen.
         
      • Snij de chilipeper overlangs door en haal er de erg hete zaadjes uit. Snipper de chili zeer fijn, en voeg de stukjes toe aan de uien. Wie minder van pikant houdt, gebruikt best maar een halve chilipeper.
        Opmerking: Was daarna onmiddellijk je handen! Het sap van de chilipeper kan voor ellende zorgen als je bv. in je ogen wrijft.
         
      • Voeg de stukjes verse tomaat en de tomatenpulp toe en laat de saus zo’n 10 minuten sudderen op een laag vuurtje.
         
      • Voeg zout toe aan het kokende water en kook de penne net niet gaar. (Straks zal de pasta nog even verder garen in de saus.)
         
      • Doe de penne in een vergiet, laat ze uitlekken en giet ze vervolgens in de pan (of pot) met saus. Schep alles goed door mekaar. Laat de pasta nog even kort garen in de warme saus. Voeg een scheutje fijne olijfolie toe. Proef en kruid naar smaak met wat zout.
         
      • Schep een portie pasta op de borden en werk af met vers geraspte Parmezaanse kaas.

        bron; een.be


      Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
      Tags:pasta,penne,ui,tomaat,look,chilipeper,olijfolie,parmezaankaas,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Penne met wortel-tomatensaus



      Penne met wortel-tomatensaus

       Voor 4 personen

      • 300 g winterpeen, geschild,3 el olijfolie,2 zoete uien, gesnipperd,
        2 tenen knoflook, fijngesneden,1 rode peper, fijngesneden,
        300 g volkoren penne (biologisch),1 blik tomatenblokjes (400 g),
        1/2 potje zongedroogde tomaten (a 295 g), in reepjes.

      1. Bereiden

        1. Snijd de wortels in kleine blokjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de wortel, ui, knoflook en rode peper 10 min. op laag vuur. 2. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. 3. Voeg de tomatenblokjes toe aan het wortel-uimengsel. Laat 3 min. zachtjes koken en breng op smaak met peper en zout. Giet de pasta af en doe terug in de pan. Voeg de saus en de zongedroogde tomaat toe aan de pasta en schep om. Verdeel over 4 borden. Lekker met geraspte belegen 50+ kaas.

        bron; ah.nl


      Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
      Tags:Penne,wortel,tomatensaus,olijfolie,look,ui,rode peper,tomaat,
      09-01-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat eten we voor een gave huid?

       
      Wat eten we voor een gave huid?

      peau

      Onze huid verwennen door onze voeding aan te passen? Het onderzoek terzake staat nog in zijn kinderschoenen, maar een internationale studie bevestigt alvast de invloed van de voeding op de kwaliteit van onze opperhuid.

      Hoe houden we onze huid mooi en gaaf? Uiteraard is de voeding niet het enige element dat onze opperhuid beïnvloedt. "Er is ook de constitutie van de huid zelf, het genetische aspect dus dat ervoor zorgt dat de ene persoon over een beter verdedigingsmechanisme tegen veroudering beschikt dan een andere", zegt Véronique Del Marmol, diensthoofd Dermatologie in het Brusselse Erasmusziekenhuis. "Er is de hydratatie van de weefsels. En laten we ook niet vergeten dat de huid veroudert omdat ze in de loop van de tijd haar vermogen verliest om zich te vernieuwen."

      Dit zegt de wetenschap

      Een grote internationale studie ( Food habits in later life; a cross cultural study) heeft zich gebogen over de voedingsgewoonten in Azië, Europa en Australië. De wetenschappers namen de voeding van 2000 personen van meer dan 70 jaar onder de loep én ze vergeleken die gegevens met de graad van huidveroudering. Hieruit blijkt dat het type voeding wel degelijk een - min of meer duidelijk - effect heeft op de kwaliteit van de huid.

      De aanvallers: vrije radicalen

      De vrije radicalen vormen de kern van het probleem. Deze agressieve moleculen die sowieso in ons lichaam aanwezig zijn, zijn immers in staat onze cellen te beschadigen en zelfs te vernietigen, wat veroudering veroorzaakt. We spreken van een oxiderende stress wanneer er te veel vrije radicalen worden aangemaakt. Dit gebeurt onder invloed van diverse factoren (tabak, pollutie, zon, stress...)

      De verdedigers: antioxidantia

      De antioxidantia zijn elementen uit onze voeding. Zoals hun

      naam aangeeft, bevechten ze het oxidatieproces in onze cellen. "Ze neutraliseren de vrije radicalen en zijn op die manier een verdediging voor onze huid", legt dr. Del Marmol uit. "De opgelopen schade herstellen, is helaas niet mogelijk, maar preventief werken de antioxidantia wel. "

      Twee duidelijke lijstjes

      Op basis van hun studie trokken de wetenschappers volgende conclusies

      De voeding van de mensen met de minste rimpels bestaat vooral uit:

      • groenten (met groene bladeren)
      • fruit (kersen, druiven, gedroogde vruchten, aardbeien, bessen, appels, peren...)
      • peulvruchten
      • vis
      • olijfolie
      • mono- en poly-onverzadigde vetten
      • eieren
      • yoghurt
      • noten
      • olijven
      • thee.

      De voeding van de mensen met de meeste rimpels bestaat vooral uit:

      • rood vlees
      • charcuterie
      • suikers
      • limonades
      • aardappelen
      • vollemelkproducten.

      De meeste voedingsmiddelen uit de lijst met aangewezen producten zijn rijk aan de vitamines A, C en E of ze bevatten mono- en poly-onverzadigde vetten, en ook calcium, fosfor, magnesium, ijzer en zink. Is het dus hoog tijd om onze voedingsgewoonten te veranderen? "Heel zeker! Het is nooit te laat", zegt dr. Del Marmol. Niets gaat boven een gevarieerde en evenwichtige voeding, maar dat neemt niet weg dat een extra duwtje in de rug, door middel van voedingssupplementen soms nuttig kan zijn.

      Een karretje antioxidantia

      Vitamine A: (orgaan)vlees, vis, volle melk en afgeleiden (boter, kaas), levertraan...

      Bètacaroteen (provitamine A): wortelen, abrikozen, mango, groenten met donkergroene bladeren, zoete aardappel, pompoen, peterselie...

      Vitamine C: citrusvruchten, aardbeien, cassis, paprika, peterselie, zurkel, broccoli, groene kool...

      Vitamine E: (hazel-) noten, venkel, kiwi, erwtjes, peterselie, avocado, mango, groene kool...

      Lycopeen: tomaten (vers en in saus), watermeloen, roze pompelmoes...

      Luteïne: groenten met donkergroen blad, eigeel...

      Selenium: vlees (ook orgaanvlees), vis, schelp- en schaaldieren, granen, sommige groenten (paddenstoelen, tomaten...), paranoten...

      Flavanoïden: groente en fruit, wijn, thee, chocolade...

      Mono-onverzadigde vetzuren: (hazel)noten, amandelen, vis, vlees, avocado, olijfolie, koolzaadolie, arachideolie...

      Poly-onverzadigde vetzuren: olie van arachide, cardamom, koolzaad, maïs, lijnzaad, noten, sesam, soja, zonnebloem, bernagie...

      En... stoppen met roken, uiteraard

      U bent bereid uw voeding aan te passen om een mooie huid te behouden? Dan is het moment perfect gekozen om ook te stoppen met roken. Anders is al uw moeite vergeefs geweest... "Te veel roken heeft zijn weerslag op de veroudering van uw huid maar dat geldt ook voor te veel zon en te veel alcohol", zegt dr. Del Marmol. "Tabak activeert namelijk de productie van vrije radicalen. Verschillende studies, waaronder een aantal op tweelingen - dus met een identieke erfelijkheid - hebben duidelijk aangetoond dat de huid van rokers sneller veroudert dan die van niet-rokers."

      Gwenaêlle Ansieau
      bron; plusmagazine


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:eten,gave huid,antioxidantia,groenten,kersen, druiven, gedroogde vruchten, aardbeien, bessen, appels, peren,peulvruchten,vis,olijven,noten,ei,thee,yogurt,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-jakobsschelpen en gerookte zalm met saffraan



      Sint-jakobsschelpen en gerookte zalm met saffraan


      Gemakkelijk, lekker, een altijd feestelijk receptje.

      voor 4 personen
      6 sint-jakobsschelpen,4 dunne plakken gerookte zalm,1 tomaat,
      100 g ui,4 dl visfumet,50 g boter,2 capsules saffraan,
      1/2 bosje peterselie,1/4 bosje bieslook,peper en zout.

                                         image


      Bereidingswijze : (20 + 15 minuten)

      • 1. Wrik de sint-jakobsschelpen open met een oestermesje. Haal de vruchten voorzichtig uit de schelp, spoel zeer goed en dep droog. Snijd het koraal (het rode gedeelte) weg en vries in voor een andere bereiding. Verwijder van het witte gedeelte (de nootjes) zorgvuldig de vliesjes.
      • 2. Pel de tomaat, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de ui fijn. Rol de plakken gerookte zalm op tot roosjes.
      • 3. Laat de visfumet tot de helft inkoken, roer de saffraan erdoor en breng eventueel op smaak met peper en zout.
      • 4. Snijd de ui fijn en smelt de boter. Snijd de sint-jakobsnoten doormidden en bak heel kort (2 minuten) in de hete boter met de fijngesnipperde ui.
      • 5. Verdeel de saffraansaus over diepe warme borden. Schik daarin telkens drie halve sint-jakobsnoten, een zalmroosje en blokjes tomaat. Versier de zalm met sprietjes bieslook en de sint-jakobsnoten met een takje peterselie.

        Tip; Doe er wat extra room in en snippers gerookte zalm,
        heel even doorkoken dat geeft de saus een gerookt smaakje.


        bron; visinfo.be

      Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
      Tags:jacobsschelpen,zalm,ui,visfumet,boter,saffraan,peterselie,bieslook,
      08-01-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeeuwse waterzooi met zeekraal



      Zeeuwse waterzooi met zeekraal


      Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
      Tags:mosselen,waterzooi,zeekraal,ansjovis,reuzegarnalen,look,olijfolie,visbouillon,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinaire wandelingen in Sluis



      Culinaire wandelingen in Sluis



      De Nederlandse grensgemeente Sluis is geliefd bij de Vlamingen, om te shoppen, maar ook om te eten. Naast het befaamde restaurant Oud Sluis van Sergio Herman vind je er nog andere degelijke restaurants. Zestien restaurants werken mee aan de nieuwe culinaire stadswandeling in Sluis.

      Het gaat om een rondwandeling waarbij je ook de toren van het enige belfort in Nederland beklimt. Verder verneem je tal van wetenswaardigheden over de stad, o.a. over hoofdonderwijzer Van Dale, de grondlegger van het vermaarde woordenboek. De wandeling duurt vier uur, maar wordt onderbroken voor het voor-, hoofd- en nagerecht, telkens in een ander restaurant. Je kunt boeken vanaf minimaal 10 personen. Dat kost 135 euro per groep plus 36 euro per persoon inclusief rondleiding en driegangenmenu. Drankjes zijn niet inbegrepen.

      Meer info: tel. 0031/117 46 17 00 en sluis@vvvzvl.nl

      bron; hln.be

      Categorie:CULINAIRE TRIPS, REIZEN.
      Tags:wandelen,sluis,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volle melk en boter gezonder dan gedacht?

       
      Volle melk en boter gezonder dan gedacht?


      Boter, kaas en volle melk zijn misschien niet zo slecht voor onze gezondheid als gedacht. Onderzoek bewijst dat deze vetten onterecht een slechte reputatie hebben en er weinig wetenschappelijk bewijs bestaat dat deze vetten uit het menu moeten geschrapt worden.

      Gezondheidskenners schrijven zo min mogelijk verzadigde vetten uit zuivelproducten voor. Deze zouden de aders doen dichtslibben wat leidt tot hart- en vaatziekten en beroertes.

      Deze veronderstelling is verre van duidelijk bewezen, zo blijkt uit vele resultaten, voorgesteld op een Amerikaans congres over voedingsadvies. Volgens onderzoeker Dr. Bruce Ferman van de universiteit van Californië is de koppeling tussen een inname van slechte vetten en gezondheid een té eenvoudige benadering in het voedingsadvies. "De relatie tussen vetten en gezondheid is ingewikkeld en hangt van verschillende factoren af zoals de menselijke genetica, leeftijd en levensstijl".

      Alternatieven
      Ook onderzoek aan de Harvard University ondervond dat de gevolgen van verzadigd vet op de cardiovasculaire risico's ook afhangen van andere voedingsstoffen. Door verzadigde vetten te vervangen door mono-onverzadigde vetten scheen het effect op de hart- en vaatziekten even onduidelijk. Verzadigde vetten vervangen door koolhydraten bleek zelfs schadelijker, vooral wanneer meer geraffineerde koolhydraten als zetmeel of suikers werden gebruikt in plaats van vet.

      Volle melk
      Eerder werd ontdekt dat volle melk bijvoorbeeld, rijker is aan vitamine A en D. Deze vitamine A bevordert de groei en zorgt voor een gezonde huid. Uit onderzoek blijkt dat het ook heilzaam is voor een goede klierwerking en het tegen ontstekingen werkt. De vitamine D helpt om het lichaam kalk op te laten nemen en dit mineraal vast te leggen in beenderen en het gebit.

      (lvl)bron; hln.be

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:melk,boter,


      >

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!