- Dure visproducten met een snobgehalte zoals kaviaar en langoustines kunnen ons niet meer bekoren en ook de tonijnschaarste begint stilaan aan ons geweten te knagen. Daarom kiezen we voor meer alledaagse en minder dure vissen, zoals makreel, pladijs en haring.

- Topkok Ferran Adrià verdwijnt twee jaar op de achtergrond en met hem ook de moleculaire keuken: koken met stikstof, espuma's van aardappels tot zwanworstjes en mondpoppers verliezen aanzienlijk aan populariteit.

- Wel populair is dit jaar het vacuüm koken. Je ingrediënten worden luchtledig verpakt en garen op lage temperatuur, zodat de geuren beter bewaard worden en je maaltijd niet uitdroogt. De Chef Touch van Kitchen Aid is het eerste vacuümapparaat waarmee ook hobbykoks aan de slag kunnen. www.cheftouch.eu

- Om onze voetafdruk laag te houden, kiezen we vooral voor 'local food', producten van bij ons, liefst biologisch en op kleine schaal geteeld.

- Grootmoeders keuken is populairder dan ooit, inclusief vergeten vleesbereidingen zoals niertjes, wangen en buikwand. In de groentenafdeling vinden we voor het eerst sinds lang weer pastinaak, kweepeer, zuringwortel, rode biet en peterseliewortel.

- Het groen komt uit de zee: zeekraal en lamsoor zijn de nieuwe waterkers en voor een schaaltje wakame als zijgerecht draait niemand zijn hand nog om.

- Na de cupcakerage wordt er dit jaar weer hartig gebakken: haal die recepten voor worteltaart, courgettecakes en stevige home-made pizza's maar boven.

- Ook de zoete cocktails hebben hun beste tijd gehad, want we drinken met z'n allen terug pure drankjes zoals vermouth met wat ijs en een schijfje citroen of pure whisky. Mad Men-style.

- Yoghurt wordt een belangrijk ingrediënt, niet alleen als minder calorierijke vervanger van room in desserts, maar ook in sauzen en dips.