Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    20-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade met gerookte eendenborst, amandelen en frambozen


    Salade met gerookte eendenborst, amandelen en frambozen

    Amandelen rijk aan de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6.
    Al zijn amandelen vettige noten (bestaat voor 50% uit olie en vet),
    ze bevatten ook veel vitamine E en zijn rijk aan antioxidanten.
    De noten boordevol vitaminen, mineralen, plantaardige eiwitten en vezels. 

    Voor 2 personen:


    35 g amandelen, 100 g waterkers, 4 takjes munt,
    100 g gerookte eendenborst, in plakjes, bakje frambozen (125 g),
    3 el olijfolie extra vergine, 2 el frambozenazijn, 1 tl mosterd, 2 tl honing.



        
    Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be

    Bereiding; <20 minuten

    Rooster de amandelen goudbruin in een koekenpan op hoog vuur, zonder olie. Verwijder harde steeltjes van de waterkers en was de blaadjes.
    Laat heel goed uitlekken. Haal de blaadjes van de takjes munt.

    Maak een dressing door olie, azijn, mosterd en honing in een kommetje
    goed door elkaar te roeren. Breng op smaak met peper en zout.
    Meng waterkers en muntblaadjes met de dressing.

                                               

    Leg de waterkers op 2 bordjes en verdeel de eendenborst, amandelen en frambozen erover.


    recept; uit Tough Cookie,

    bron; telegraaf.nl

     

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:amandelen, waterkers, munt, eendeborst, frambozen, olijfolie, azijn, mosterd, honing,
    19-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken paling met citroen en peterselie



    Gebakken paling met citroen en peterselie

    Deze bereiding van paling is één van de snelste,
    meest eenvoudige en lekkerste.


    Voor 4 personen:
    650 g gestroopte paling in stukken van 5 cm
    4 el bloem, boter, peper en zout
    sap van 2 citroenen, 4 el fijngehakte peterselie

                    

    Bereidingswijze

    Wentel de paling licht in de bloem en klop er de overtollige bloem af.
    Smelt boter en bak er de paling net gaar in. Kruid met peper en zout.
    Besprenkel met het citroensap en bestrooi met de peterselie.
    Serveer meteen met brood of frieten. 


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:paling, boter, citroen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken schol met tropisch fruitsalsa


    Gebakken pladijs/schol met tropisch fruitsalsa

    Voor 4 personen

    6 pladijs/scholfilets (ongeveer 500 g), sap van een halve sinaasappel
    1 bakje tropisch fruit (250 g), 1 bosuitje, in dunne ringetjes
    1 eetlepel verse basilicum, fijngehakt
    50 g bloem,3-4 eetlepels olie

     Gebakken schol met tropisch fruitsalsa

    Bereiding;< 20-30 min.

    Snijd de scholfilets in de lengte door en wrijf ze in met zout, peper en 2 eetlepels sinaasappelsap. Laat ze zo 5 minuten liggen. Snijd het tropische fruit in heel kleine stukjes en meng het in een schaaltje met 2 eetlepels sinaasappelsap en versgemalen peper. Schep het bosuitje en het basilicum erdoor.

    Wentel de scholfilets door de bloem, schud de overtollige bloem er weer af. Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de scholfilets in 3-4 minuten goudbruin en gaar, keer ze halverwege. Leg de scholfilets op 4 warme borden en schep de fruitsalsa ernaast. Lekker met gele rijst en peultjes.


    bron; visrecepten.nl

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:pladijs, schol, sinasappel, tropisch fruit, lente ui, basilicum, bloem,
    18-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frisse wraps met gerookte zalm en komkommer


    Frisse wraps met gerookte zalm en komkommer

    Als hapje tussendoor of lekker bij een tuin etentje,
    heerlijk bij een goed glas wijn of als lunchgerecht.
     
    Voor 4 personen;
    1 kuipje Boursin Knoflook & Fijne kruiden
    4 wraps, 1 komkommer, 50 gram pijnboompitten
    200 gram gerookte zalm, 4 el groene pesto

                       Foto van Frisse wraps met gerookte zalm en komkommer

    Bereiding;< 15 min. 

    Verwarm de wrap per stuk heel even in de koekenpan. Schil vervolgens de komkommer met een kaasschaaf, maak daarna lange repen met de kaasschaaf. Bak de pijnboompitten in een droge pan iets bruin. Als de wrap warm is, smeer je deze in met een dikke laag Boursin, zalm er opleggen, de repen komkommer erbij, pijnboompitten en een eetlepel pesto. Rol de wrap op en steek deze vast met enkele cocktail prikkers. Snijd de wrap in 5 a 6 stukjes...


    bron; boursin.nl


    Categorie:TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a.
    Tags:boursinknoflook & kruiden, wraps, komkommer, pijnboompitten,zalm, pesto,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeien met citroen, tijm en mascarpone


    Aardbeien met citroen, tijm en mascarpone

    Voor vier personen:

    1/2 citroen, spoel kort 400-450 g aardbeien, mascarpone,
    ca. 2 eetl. honing, afgeriste blaadjes van ca. 6 takjes tijm

    © THINKSTOCK
     
    Rasp 3/4-1 eetlepel schil van de citroen af en pers hem uit.
    Snijd de aardbeien in mooie plakjes en meng met de honing,
    1 eetlepel citroensap, de tijm en de geraspte citroenschil.
    Laat een half uurtje op kamertemperatuur marineren.
    Schep nogmaals om, proef of het zoeter/frisser moet, verdeel over
    wijde glazen en schep op elke portie aardbeien een mooie
    quenelle (eivormig bolletje) mascarpone (of yoghurt).

    Tip; Manieren waarop je het aroma van flauwe aardbeien kunt versterken. Allereerst: altijd op kamertemperatuur eten! Kou vlakt de smaak af.
    Honing maakt aardbeien spannender, net als een drupje sinaasappelsap, citroensap of balsamico-azijn.
    De smaak accentueren met drank als crème de cassis of sinaasappellikeur is klassiek, maar het verrassendst is de combinatie - met mate! - met specerijen en verse kruiden als anijs, peper, munt of tijm. Doen!


    Loethe Olthuis
    bron; volkskrant.nl

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:Aardbeien, citroen, honing, tijm, mascarpone,
    17-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. fruit-brochettes met mangosaus


    fruit-brochettes met mangosaus

    Plunder de fruitmand 

    In dit geval ....kiwi, banaan (besprenkelen met citroen), mango,
    perzik en aardbei. 

    Op een saté-prikker rijgen, eventueel met hier en daar een klein muntblaadje.

     De rest van de mango (rond de pit, onder de pel) ...of ongeveer 1/3 pureren met een scheutje room, een soeplepel bloemsuiker en wat vanillesuiker.
    Het sausje (zeer koud het best) op een met bloemsuiker bestoven bordje gieten en er één, twee of meer brochetten opleggen.

    bron; joekes-hoekje.
    skynetblogs.be


    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:kiwi, banaan, mango, aarbeien, perzik, room, bloemsuiker, vanillesuiker,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Curry van groene bonen en tofu met koriander


    Curry van groene bonen en tofu met koriander

    Groenten met pit, lekker in de mond en bovendien supergezond
    in ons lichaam! 

    Voor 4 personen;

    200 g sperziebonen, 200 g peultjes, 1 grote ui, olie om te bakken, 400 g in blokjes geneden tofu, 2 eetlepels kerriepoeder, zout en peper van de molen, 30 cl kokosmelk, 1 boeketje verse koriander.



    Bereiding:

    1. Haal de eindjes en de draden van de bonen en peultjes en dompel ze gedurende 10 minuten in ijskoud water, zodat ze mooi groen blijven.

    2. Gaar de boontjes zonder deksel in kokend gezouten water tot ze al dente zijn. Proef af en toe, de kooktijd van de groene boontjes hangt af van hun
    herkomst, grootte en versheid. Er bestaat geen standaard kooktijd.
    Laat ze daarna schrikken in ijskoud water, laat uitlekken en zet apart.

    3. Dompel de peultjes 3 minuten in het gezouten water, laat ze schrikken
    en zet aan de kant.

    4. Schil en hak de ui fijn, voeg er de tofu aan toe en laat 4 minuten stoven
    op een hoog vuur. Bestrooi dan met kerrie, voeg zout en peper toe en laat verder koken gedurende 1 minuut terwijl u verder roert. Voeg nu ook de kokosmelk toe en laat zachtjes stoven gedurende 6 minuten.

    5. Voeg de groene boontjes en de peultjes toe, meng, proef
    (en kruid eventueel bij) en laat nog twee minuutjes stoven.

    6. Bestrooi voor het opdienen met de blaadjes koriander.


    Françoise Plume
    bron; plusmagazine.be

    Categorie:VEGETARISCH,
    Tags:sperziebonen, peultjes, ui, olie, tofu, kokosmelk, koriander,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Polenta met Spaanse pepers


    Polenta met Spaanse pepers

    Voor 4 personen;
    2 sjalotjes, 1 groene paprika, 2 groene Spaanse pepertjes,
    2 eetlepels olijfolie, 1 liter groentebouillon,
    1 koffielepel gehakte rozemarijn, 250g maïsgriesmeel,
    6 eetlepels geraspte parmezaan, 1 eetlepel gehakte peterselie,
    2 eetlepels boter, zout en peper van de molen.

      Bereiding: 

    1. Schil de sjalotten en hak ze fijn. Was de paprika en de Spaanse pepers, snijd ze in tweeën en haal er de zaadjes en de witte membranen uit. Snijd het vlees in kleine blokjes of schijfjes.

    2. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een kookpot en laat de sjalotjes even zweten. Giet er de bouillon bij, breng aan de kook en voeg de paprika, de groene pepers en de gehakte rozemarijn toe.

    3. Strooi er het griesmeel over, terwijl u zonder ophouden blijft roeren. Laat zachtjes koken gedurende 1 à 2 minuten tot het griesmeel begint te zwellen. Haal van het vuur, dek af en laat nog zwellen gedurende 10 minuten. Zet de kookpot opnieuw op het vuur terwijl u 4 koffielepels parmezaan toevoegt, de gehakte peterselie, 2 eetlepels olijfolie en de boter. Kruid met peper en zout. Roer goed, om een romige massa te bekomen.

    4. Olie een ovenplaat in. Spreidt daar de polenta over uit en strijk effen met een spatel. Besprenkel met wat olijfolie. Laat eerst gedurende een uur op kamertemperatuur afkoelen en daarna 4 à 5 uur in de koelkast.

    5. Maak rondjes van 6-7 cm met een uitsteekvormpje. Leg ze op een ingeoliede braadslee en bestrooi ze met de rest van de parmezaan. Laat ze 5 tot 8 minuten gratineren in een voorverwarmde oven op 180°. Dien op.

    Tip; kan niet worden ingevroren


    Françoise Plume
    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:sjalot, paprika, pepertje, olifolie, bouillon, rozemarijn, maïsgriesmeel, parmezaan,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen uit de magnetron

     

    Mosselen uit de magnetron


    mosselen uit de magnetron
     
    Fans van schelp- en schaaldieren, die niet graag in de keuken staan rommelen, kunnen nu hun hart ophalen met de nieuwste generatie mosselen: die uit de magnetron.

    Vergeet het opschudden, kuisen, groenten versnijden en het nodeloos wachten. Het Zeelandse bedrijf roem lanceert namelijk mosselen die in 5 minuten klaar zijn. Hoe ze dat doen? Door kant-en-klare mosselen in een doosje te steken met de nodige groenten er al bij. Die kunnen zo de magnetron in, waar ze volledig gaar worden gekookt. De mosselen zijn bovendien 2 weken langer houdbaar dan de 'verse' zelf te bereiden variant. Toch benadrukt het bedrijf dat er geen conserveringsmiddelen in de schaaldieren zitten.


    Beeld:Photonews
    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:mosselen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgica-mosselen niet van België



    Belgica-mosselen niet van België


    belgica mosselen niet van belgie
     
    De Belgica-mosselen zijn er weer. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komen de mosselen dit jaar niet van Belgische bodem.

    Belgische mosselen liefhebbers moeten het dit jaar met net iets minder doen. Door een storm zijn de mosselkooien zo'n 6 mijl buiten Nieuwpoort beschadigd geraakt. De Belgica-mosselen komen daardoor van hangkooien uit Frankrijk, maar volgens de kwekers smaken ze net hetzelfde.

    De mosselen zijn verkrijgbaar op de Vlaamse visveiling.

    Beeld: Photonews
    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:mosselen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken zeewolf met witloofsla en geblancheerde zeekraal



    Gebakken zeewolf met witloofsla en geblancheerde zeekraal

    Voor 4 personen:

    1 kg witloof , 4 flinke el mayonnaise, peper en zout
    100 g zeekraal, 4 zeewolffilets van 120 g elk, boter


                      
    Bereidingswijze

    Snij het witloof fijn, meng met de mayonaise en kruid met peper en zout.

    Blancheer de zeekraal 2 min. in kokend water, giet af en laat uitlekken.
    Bak de zeewolffilets net gaar in boter. Kruid met peper en zout.
    Serveer met de witloofsla en de geblancheerde zeekraal.
    Geef er een smeuïge aardappelpuree bij.

    Tip: eenvoudige vissoorten met een ongecompliceerde smaak vragen om eenvoudige gerechten.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:witlof, mayonnaise, zeekraal, zeewolf,
    16-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pladijs verkozen tot Vis van het Jaar 2011


    Pladijs verkozen tot Vis van het Jaar 2011


    Pladijs is door de sectorgroep visserij van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) verkozen tot Vis van het Jaar 2011. VLAM wil met de verkiezing de consument bewust maken van het rijke visaanbod in België. In 1990, 1998 en 2001 was pladijs of schol ook al Vis van het Jaar, vorig jaar was dat zeeduivel. Rond de vis worden diverse activiteiten georganiseerd.

    In aanvoer is pladijs de belangrijkste vissoort voor de Belgische vissers, terwijl slechts 8 procent van de Belgische gezinnen de vis koopt. "Dit jaar is het pladijsbestand op een historisch hoog niveau en krijgen de vissers de toelating om ongeveer 6.000 ton pladijs op te vissen. Dat is vrijwel 20 procent meer dan wat vorig jaar werd opgevist", aldus VLAM. "Hoog tijd dus dat pladijs meer op het menu komt."

    Pladijs is een veelzijdige en dankbare vis in bereidingen. Het visvlees is fijn, stevig, mals en heeft een uitstekende smaak. In 100 gram pladijs zit 1 gram aan vetstoffen. De energiewaarde bedraagt 63 kcal. De lengte van de vis schommelt tussen 27 en 50 centimeter.


                                                      Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be

    Op z'n best van juni tot oktober

    Hoewel de vis in de handel het hele jaar gekocht kan worden, is hij vanaf juni tot einde oktober culinair op zijn best. Het paaiseizoen (november tot april) is dan voorbij, de vis heeft alle kansen gekregen om zich voort te planten en het visvlees wordt veel steviger van structuur en smakelijker.

    VLAM stelde ook een receptenfolder met pladijsgerechten samen, die gratis verdeeld wordt in de visverkooppunten.

    (belga/adha)
    bron; hln.be




    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Pladijs, schol,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor de gevulde paprika met krielpatatjes

    Opgevuld staat netjes!

    Gevulde paprika met krielpatatjes

    Voor 4 personen;

    - 4 rode paprika's, 600 gram gemengd gehakt (varkens-runds)
    - 1 courgette, in blokjes gesneden, 1 sjalot, fijngehakt
    - 4 takjes platte peterselie, fijngehakt, 2 teentjes look, fijngehakt
    - 200 gram goudakaas, 2 el geraspte parmezaan
    - 1 blik tomatenpassata of tomatenblokjes
    - 200 ml kippenbouillon, peper en zout, 1 kilo krielpatatjes
    - 2 el olijfolie, peper, 1 tl grof zeezout

                      Opgevuld staat netjes!


                     

    Bereiding;
    Kies paprika's met een vlakke onderkant, zodat je ze makkelijk rechtop kan laten staan. Snij het hoedje van de paprika's, verwijder met een eetlepel de zaden en zaadlijsten.
    Vermeng het gehakt in een kom met de sjalot, look, peterselie en beide kazen. Kruid met peper en zout. Voor een extra pittige smaak, kan je cayennepeper gebruiken. Goed mengen.
    Vul de paprika's ruim met de vleesmengeling. Zet ze in een ovenschaal, de bodem ervan bedekt met de mengeling van de kippenbouillon, tomatenpassata en  courgetteblokjes. Laat dertig tot veertig minuten garen in een op 180 graden voorverwarmde oven.

    Kook intussen de krielpatatjes, zorg ervoor dat ze net beetgaar zijn. Laat ze even schrikken onder koud water, laat uitlekken en bak ze vervolgens in de hete olijfolie tot ze goudbruin zijn. Strooi er nog wat gehakte peterselie over, en het grof zeezout. Serveer op verwarmde borden.



    (lb) bron; hln.be

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:paprika, gehakt, courgette, sjalot, peterselie,look, goudakaas, parmezaan, tomaten,bouillon, aardappel, olijfolie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olijfolie is goed voor hart



    Olijfolie is goed voor hart
     


     
    Foto: Frank van der Vleuten
     
    Mensen die regelmatig olijfolie gebruiken, zouden 41 procent minder kans hebben op een hartaanval dan mensen die nooit met olijfolie koken.

      Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bordeaux onder 7625 Fransen van 65 jaar en ouder. Andere factoren als diëten, sporten en gewicht werden meegerekend.

      De positieve werking van olijfolie op het menselijk lichaam is al langer bekend. Olijfolie beschermt tegen hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hartziekten.


      bron,telegraaf.nl

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:olijfolie,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnaalbootjes


      Garnaalbootjes
      Lekker hapje, en vlug klaar.

      Voor 4 personen

       
      2 struikjes witloof, 150 gram verse grijze garnalen,
      vers gemalen peper, een takje platte peterselie.

                                   
      Bereiding;

      Snij voorzichtig het hart uit de witloofbotten en maak de blaadjes los. Leg die op een schotel en vul ze met de verse garnalen. Sprenkel er de fijngehakte peterselie over en geef er een draai van de pepermolen over.

      Tip; enkele druppels olijfolie en een zeer fijn gesneden sjalotje
              geven dit hapje net iets exstra.  

       
      bron; hln.be

      Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
      Tags:witlof, garnalen, peterselie, olijfolie, sjalot,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta lekkerste gerecht ter wereld


      Pasta lekkerste gerecht ter wereld


      Pasta is wereldwijd het lievelingsgerecht. Dat blijkt uit een enquête van ontwikkelingsorganisatie Oxfam in het kader van de campagne 'GROEI. Voedsel. Leven. Aarde.' die Oxfam op 1 juni lanceerde. Vlees- en rijstgerechten, pizza en kip vervolledigen de top vijf.

      Oxfam ondervroeg tussen 6 april en 6 mei 16.421 mensen uit 17 landen. België was daar niet bij. Negen procent daarvan verkoos pasta als lievelingsmaaltijd, 6 procent eet liever vlees en 5 procent geeft de voorkeur aan rijst, pizza of kip.

      Populaire nationale gerechten
      "De resultaten tonen aan dat de westerse eetgewoonten zich verspreid hebben over de hele wereld. Hoewel nationale gerechten populair blijven, zoals paella in Spanje en schnitzels in Duitsland, zijn pizza en pasta de lievelingsgerechten geworden van heel wat mensen", aldus Oxfam.

      Fastfood scheert geen hoge toppen, ondanks de populariteit van de westerse eetgewoonten. Kentucky Fried Chicken staat op plaats 107, kort voor McDonald's, dat op plaats 113 staat.

      Stijgende voedselprijzen

      De peiling maakt ook duidelijk dat de voedselprijzen de grootste zorg zijn van 66 procent van de ondervraagden. 54 procent zegt niet meer hetzelfde te eten als 2 jaar geleden, een derde daarvan wijt dit aan de stijgende voedselprijzen.

      De campagne GROEI promoot daarom een nieuwe aanpak van het gebruik en het beheer van grondstoffen, en een eerlijkere manier om voedsel te telen en te delen. GROEI onderlijnt het fundamentele mensenrecht op voedsel.


      (belga/adha)
      bron; hln.be

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      Tags:Pasta, Vlees, rijst, pizza, kip,
      15-06-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heek in zuiderse saus


      Aqua Pazza; Heek in zuiderse saus 

      Voor 4 personen;
      - 4 mooie moten van de heek
      Voor de basissaus
      - 1 kg romatomaten, 2 witte uien, 5 cl olijfolie
      - 1 teentje knoflook, 20 cl witte wijn, peper en zout, olijfolie
      Voor de sausvulling
      - 1 eetlepel gehakte zwarte rozijnen, 1 eetlepel kappertjes
      - 1 eetlepel gehakte zwarte olijven,1 eetlepel fijngesneden basilicumblad
      - 1 eetlepel geroosterde dennenpitten


                                 Aqua Pazza
      Bereiding
      1 Bereid eerst de basissaus. Snipper de ui en zet aan in olijfolie.
      Ontvel de tomaten, snijd ze in grove stukken en doe bij de ui.
      Voeg fijngesneden knoflook en de wijn toe en laat op een zacht
      vuurtje lekker pruttelen tot alles supergaar is.

      2 Roer de vulling door de saus en leg er vervolgens de stukken vis in.
      Laat de vis zachtjes garen in de warme saus op een laag pitje.

      3 Schep de gare vis voorzichtig uit de saus en leg op 4 borden.
      Geef er extra saus bij en serveer met spinaziebrood.

      Tip; Voor de garnering spinaziebrood (voeg gare; uitgelekte en gehakte spinazie toe aan brooddeeg alvorens het af te bakken)


      Bron; skynet.be

      Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
      Tags:heek, tomaten, ui, olijfolie, look, wijn, rozijnen, kappertjes, olijven, dennepitten, basilicum,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi’s met Griekse pasta en tuinkruiden


            Scampi’s met Griekse pasta en tuinkruiden

      • Voor 4 personen;
      • 200 g Griekse pasta, 150 g gemarineerde ansjovis

      • 4 tomaten, 100 g kappertjes, 20 scampi’s, 2 eetlepels boter 

      • olijfolie, witte-wijnazijn, enkele takjes bieslook

      • enkele takjes dragon, enkele takjes koriander

        Scampi’s met Griekse pasta en tuinkruiden

      Bereiding; <30 min.

      Kook de Griekse pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
      Giet af en laat koud worden.

      Snij de ansjovis in stukjes en de tomaten in blokjes. Voeg ze bij de
      afgekoelde pasta. Snipper ook de kruiden en voeg ze samen met de
      kappertjes bij de pasta. Meng alles goed door elkaar. Kruid verder
      af met peper, zout, olijfolie en een scheutje witte-wijnazijn.

      Pel de scampi verwijder het darmkanaal en bak ze in een
      hete pan met olijfolie en weinig boter.
      Serveer de scampi bij de Griekse pastasalade.

      Tip;
      Griekse pasta of kritharaki vind je probleemloos in de
      pastarayon van je supermarkt


      bron; yunomi.be


      Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
      Tags:griekse pasta, ansjovis, tomaten,kappertjes, scampi, olijfolie, azijn, bieslook, dragon, koriander,
      14-06-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pikante inktvissalade met komkommer en kappertjes


      Pikante inktvissalade met komkommer en kappertjes

      Voor 4 personen;

    • 1 kg inktvisreepjes, 2,5 el olijfolie, 2 teentjes look, 1 rode chilipeper
    • 1 komkommer, 200 gr gele kerstomaatjes, 2 selderstengels
    • 1 handvol basilicumblaadjes, 1 el citroensap
    • zeezout, zwarte peper, 1 el gezouten kappertjes

            

      bereidingswijze: <15 -30 min. 
      1. Doe de inktvis in een niet-metalen kom met 1½ eetlepel olijfolie, de knoflook en de chilipeper en
         meng goed om de inktvis te bedekken.
        Dek af en laat 2-3 uur in de koelkast marineren.
      2. Verwarm een grote braadpan op een hoog vuur. Leg de inktvis erin
        en bak 1-2 minuten aan weerskanten tot hij net gaar is – pas op dat
        je de inktvis niet te gaar laat worden, anders wordt hij taai.
      3. Doe de komkommer, tomaten, selderie, selderieblaadjes en basilicum in een grote kom.
        Klop de rest van de olijfolie met het citroensap en voeg zeezout en versgemalen zwarte peper toe.
        Doe de inktvis in de kom en meng goed. Schik de salade op een groot bord, bestrooi met de
        kappertjes en sprenkel de citroendressing erover. Dien meteen op.


        bron; zesta.be


    • Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
      Tags:inktvis, olijfolie, look, chilipeper, komkommer, tomaat, selder, basilicum, citroen, kappertjes,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Forel in 't blauw


      Forel in 't blauw

      Voor 4 personen:
      zout, 2 grofgehakte stengels bleekselderij, 1 grofgehakt preiwit
      3 grofgehakte wortelen, 1 grofgehakte ui, kruidentuil
      het sap van 2 citroenen, 2,5 dl azijn, 4 superverse forellen
      gekookte aardappelen, fijngehakte peterselie, 1 citroen in partjes

                         

      Bereidingswijze
      Breng lichtgezouten water aan de kook. Hak alle groenten grof en doe met
      de kruidentuil in het water. Breng aan de kook en laat 20 min. zacht koken.
      Voeg dan het citroensap toe. Warm de azijn licht op en giet over de forel.

      Doe de forel in de court-bouillon en kook op laag vuur in een
      viertal min. gaar. Haal uit de pan en serveer meteen. Geef er gekookte aardappelen, fijngehakte peterselie en citroen bij. U kunt eventueel ook de (vooraf in een mooie vorm gesneden) groenten uit de court-bouillon mee serveren.

      Tip: enkel en alleen wanneer de forel ultravers is en het liefst zelfs nog leeft, kan men forel 'in 't blauw' maken. Door de chemische reactie azijn en citroensap krijgt de slijmlaag die enkel op de superverse vis zit een blauwachtige schijn.


      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
      Tags:forel, selderij, prei, wortel, ui, kruidentuil, citroen, azijn, aardappel, peterselie,


      >

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!