Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    12-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thaise roerbak met grote garnalen



    Thaise roerbak met grote garnalen

    voor 4 personen:
    • 500 g (diepvries) ongepelde reuzengarnalen
    • 200 g sugarsnaps,3 eetlepels olie, 2 teentjes knoflook, gehakt
    • 3 cm verse gember, geraspt,1-2 eetlepels Thaise rode currypasta
    • 200 g wortel, schuin in dunne plakken
    • 2 rode uien, in dunne partjes
    • 3 bosuitjes, in stukken van 4 cm, 100 ml visbouillon

     Thaise roerbak met grote garnalen
    uit: kookboek "Over Vis & Vis"

    Bereidingstijd: 20 - 30 min.

    Ontdooi de garnalen eventueel volgens de aanwijzigen op de verpakking. Pel de garnalen, maar laat de staartjes zitten. Kook de sugarsnaps in ruim kokend water in 3-4 minuten beetgaar. Spoel ze in een zeef af onder koud water en laat ze goed uitlekken. Verhit de olie in een wok en fruit de knoflook en gember zachtjes tot ze gaan geuren. Schep de currypasta erdoor en voeg de garnalen toe. Roerbak de garnalen tot ze net roze en ondoorzichtig worden. Schep ze met een schuimspaan op een bord. Schep de wortel en rode uien door het bakvet en roerbak 2-3 minuten. Voeg dan de sugarsnaps en bosui toe en roerbak nog 2 minuten. Schenk de bouillon erbij en laat het vocht verdampen. Voeg de garnalen weer toe en warm het gerecht nog even door. Serveer met pandanrijst.

    Tip; vervang de reuzengarnalen eventueel door gepelde en gare tijgergarnalen. Bak deze niet voor, maar voeg ze pas na het bakken van de groente toe..

    Energie:215 kCal | 905 kJ


    Bron; visrecepten.nl


    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:reuzengarnalen,sugarsnaps,ui,bosuitjes,currypasta,wortel,look,gember,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorlog tussen aspergedorpen


    Oorlog tussen aspergedorpen

     Kinrooi mag vanaf morgen officieel de titel van aspergegemeente dragen,
    maar Puurs voelt zich in zijn eer geraakt

                       Oorlog tussen aspergedorpen 

    Puurs is van oudsher de bakermat van de Vlaamse asperge. Bijna elke inwoners met een tuin heeft wel een bedje of twee staan, tot en met de burgemeester toe. Kalfort, een deelgemeente van Puurs, heeft een aspergefestival en er is zelfs een Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse asperge. En toch mag Hubert Brouns, burgemeester van Kinrooi, morgen het officiële gemeentebord van 'Kinrooi, aspergegemeente' inhuldigen.

    De titel wordt verleend door de Boerenbond. Geen enkele gemeente in Vlaanderen levert namelijk meer asperges voor de markt dan de Limburgse. In Puurs wijten ze deze smet op hun aspergeblazoen aan het gemeentebestuur, dat zijn streekproduct verwaarloosd heeft, zegt Ludo Daelemans van het Grafelijk Genootschap in Het Laatste Nieuws. De jaarlijkse eerste aspergesteek, in het bijzijn van de gouverneur, vindt nu nog maar om de twee jaar plaats en niet langer jaarlijks.

    Bovendien is er een aspergetaks, die boeren heeft doen overschakelen op prei en bloemkool, gewassen die het hele jaar door groeien. Volgens de Boerenbond is het vooral de bedoeling om de Belgische asperge in de kijker te zetten, ongeacht de gemeente waar ze wordt geteeld. (ivdb/Picture : photo news

    Bron; skynet.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Asperges,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meli-melo met Beenham



    Meli-melo met Beenham

     voor 4 personen:

    • 4 dikke sneden gekookte beenham,12 stuks paprika
    • 4 sjalotten (versnipperd),2 knoflookteentjes (versnipperd)
    • 4 sneetjes Chimay à al bière kaas,2 tomaten
    • 4 takjes tijm,12 ontpitte zwarte olijven
    • 10 cl olijfolie,5 cl Blauwe Chimay
    • 5 cl culinaire room en zeste (schil) van een halve citroen
    • 12 blaadjes bloedzurkel  


      afbeelding recept


      Bereiding;

    Pel de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snij in blokjes.

    Stoof de sjalotten in de olijfolie, samen met de look, de tijm en de olijven. Laat

    een 3-tal minuten stoven en doe er de tomaatblokjes bij. Hou deze relish lauw.

    Meng het Chimay bier met de room, het citroensap en de citroenschil. Klop licht op.

    Steek cirkels uit in de beenham, de kaas Chimay à la bière en de paprika, telkens

    3 ringen per persoon. Schik ze afwisselend op elkaar en plaats een 5-tal minuten

    in een voorverwarmde oven van 180°C.


    Tip; Presenteer met de relish en wat blaadjes bloedzurkel.


    Bron; kazenvanbijons


    Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
    Tags:Ham,beenham,paprika,sjalot,look,kaas,tomaat,olijven,bier,room,zurkel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elk seizoen zijn groenten


    Elk seizoen zijn groenten


    Elk seizoen zijn groenten
     
    © Fotolia

    Seizoensgroenten en lokaal eten worden massaal gepromoot in allerlei campagnes om onze CO2-uitstoot te verminderen, maar weet iedereen wel welke groenten in welk seizoen gegeten worden? Veel van onze kinderen weten dat niet om de simpele reden dat je tegenwoordig alle soorten groenten en fruit het hele jaar door in de supermarkt kan kopen. 

    Boontjes springen namelijk niet vanzelf op je bord: de boer kweekt ze, plukt ze, ze worden vervoerd, ingepakt en ten slotte in de supermarkt verkocht. Er wordt dus heel wat energie verbruikt voor je boontjes de kookpan ingaan. Wanneer die producten dan nog eens van de andere kant van de wereld moeten komen en in speciale serres gekweekt worden, vereisen ze nog meer energie én meststoffen. Dat is een punt. Wie lokaal koopt, steunt echter ook de lokale economie en kiest bovendien op die manier voor groenten en fruit die niet met chemische middelen bewerkt zijn. Dat is een tweede voordeel. Ten slotte zijn seizoensgroenten ook verser, hebben meer smaak en meer voedingswaarde. 

    Hoe weet je of je lokale of biologische seizoensgroenten koopt? 
    © Fotolia

    De herkomst van fruit en groenten staat vaak vermeld, ofwel op het informatiebordje in het rek van de winkel ofwel op het etiket van de voorverpakte producten. Dit is echter niet verplicht.
    Fruit en groenten van biologische teelt dragen wel een label of ze liggen in een apart rek (de bio-afdeling). Dit biedt wel een garantie dat het gaat om een milieuvriendelijke manier van telen, maar betekent niet noodzakelijk dat de producten uit eigen streek komen.

    Lente 
                                                                                                                                                                                     © Fotolia

    Lente

    In de lente krijgen we de eerste zonnestralen die het fruit kleur geven en ervoor zorgen dat de groenten uitkomen. Deze eerste groenten en fruit van de lente bevatten de meeste vitamines en voedingsstoffen. Ze zijn ook malser en hebben meer smaak. Dit is het moment om de neerslachtige gevoelens van de winter weg te eten.

    Fruit: Peer, appel (maart), walnoot, hazelnoot*

    Groenten: Asperge, rode biet* (maart), wortel* (maart), knolselder* (maart), kervel, paddenstoel, witloof (maart), savooikool, boerenkool (maart), spruitjes (maart), waterkers (maart), spinazie, sojascheutjes, veldsla (maart), raap* (maart), ui* (maart), pastinaak, oesterzwam, prei, aardappel*, zwarte radijs* (maart), rode radijs, rabarber, koolraap* (maart), salade, witte en zwarte schorseneren (maart), aardpeer (maart).
    *dit zijn groenten en fruit die ook buiten het seizoen kunnen worden gegeten, omdat ze kunnen worden bewaard

    Zomer
    © Fotolia


    Zomer

    De zomer staat bol van de heerlijke verse groenten en fruit, boordevol vitaminen en vooral minder duur, omdat dit hét seizoen is om ze te oogsten! Hoe verser de producten en hoe meer seizoensgebonden, hoe groter ook de kans dat ze veel vitamines, mineralen, vezels en dergelijke bevatten. Daarenboven zijn ze ook rijk aan water, perfect dus als verfrissing tijdens een warme zomer.

    Fruit: zwarte bes, kers, aardbei, framboos, kriek, kruisbes, rode aalbes, meloen, braambes, blauwe bosbes, pruim.

    Groenten: asperges, aubergine, snijbiet, rode biet, broccoli, bewaarwortelen, wortelen, groene, bleek- en knolselderie, paddenstoelen, groenlof, andijvie, witte kool, rodekool, Chinese kool, savooikool, bloemkool en koolrabi, komkommer, courgette, kruidkers, spinazie, venkel, sojascheuten, snijbonen, sperziebonen, sla, maïs, raap, ui, erwtjes, oesterzwam, prei, paprika, aardappelen, pompoen, postelein, raapscheuten, roze radijs, rabarber, tomaat.

    Herfst 
                                                                                                                                                                        © Fotolia
    Herfst 

    Het aanbod aan groenten is vooral in september en oktober bijzonder groot, omdat er nog heel wat groenten en fruit van het naseizoen te vinden zijn. Daarna is het de beurt aan de gedroogde vruchten en de ‘vergeten’ groenten, zoals de pastinaak of de aardpeer en de groenten die later in bloei staan.

    Fruit : Kweepeer, framboos, peer, appel, kwets, druiven.
    Droge vruchten: kastanje, okkernoot, hazelnoot.

    Groenten : Aubergine, snijbiet, rode biet, broccoli, bewaarwortel, wortel in bundel, groene en witte selder, knolselder, paddenstoel, witloof, witloof met groene bladeren, andijvie, witte en rode kool, boeren- en savooikool, spruitjes, bloemkool, koolraap, komkommer, courgette, tuinkers, spinazie, venkel, sojascheuten, snijbonen, sperziebonen, kropsla, veldsla, maïs, raap, ui, pastinaak, oesterzwam, prei, paprika, aardappel, pompoen, postelein, roze en zwarte radijs, koolraap, schorseneer, tomaat, aardpeer.

    Winter 
                                                                                                                                                      © Fotolia

                                               Winter

    De winter is het seizoen bij uitstek waarin het lichaam nood aan weerstand heeft, want de ziektekiemen steken overal de kop op. Fruit en groenten zijn een bron van vitaminen en voedingsstoffen en dus ideaal om bepaalde ziektes te voorkomen. Vooral in kool vind je heel wat vitamine C, vitamine E en provitamine A, belangrijke antioxidanten die ons immuunsysteem beschermen. Kool is ook rijk aan kalium en vezels, met andere woorden de ideale partner voor een gezonde en evenwichtige voeding.

    Fruit : Kweepeer, peer, appel, tamme kastanje, walnoot, hazelnoot.

    Groenten : Rode biet, wortelen, witte, groene en knolselder, kervel, paddenstoelen, witloof, andijvie, witte, rode, groene, boerenkool, koolrabi, spruitjes, savooiekool, winterpostelein, waterkers, veldsla, raap, ui, pastinaak, oesterzwam, prei, aardappel, (oranje) pompoen, ran,fruit,mmenas, koolraap, (zwarte) schorseneren, aardpeer.

    Bron; skynet.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Groenten,fruit,
    10-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignonsoep onder deegkapje



    Champignonsoep onder deegkapje
     

             Voor 4 personen;

    • 4 vierkantjes bladerdeeg, 8 dl kippenbouillon, 400 g vers
      of 50 g gedroogd eekhoorntjesbrood + 100 g champignons,

      2 tomaten,1 ui,1 teentje look, 20 g bloem,
      1/2 glas droge witte wijn,2 eetlepels olijfolie,
      3 eetlepels gehakte peterselie,1 eierdooier om te doreren,
      peper en zout.

      How to make chunky soup with puff pastry
                                                                   translate.google.be
                           
      Bereidingswijze;

    1. Pel en ontpit de tomaten, snij ze in blokjes. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snij het eekhoorntjesbrood en de champignons in fijne julienne. Stoof de ui en de knoflook in een beetje olijfolie. Voeg er de paddenstoelen aan toe en laat 5 minuten bakken op een vrij hoog vuur.
    2. Schenk de wijn erbij en laat de vloeistof tot de helft verdampen. Strooi er de bloem bij. Schep goed om. Leng aan met de koude bouillon en roer voortdurend tot de soep kookt. Laat nog 2 minuten zacht doorkoken. Voeg de tomaatblokjes en gehakte peterselie toe en laat de soep afkoelen.
    3. Verdeel de koude soep over vuurvaste kommetjes. Dek elk kommetje af met een vierkantje bladerdeeg. Las het deeg op het kommetje met losgeklopt ei en bestrijk ook het deegkapje met eierdooier. Zet 10 minuten in de oven op 200° C.

     bron; libelle.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:champignons,bladerdeeg,kippenboillon,feestmaaltijd,
    06-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg eet hele dag Hollandse kaas


    Belg eet hele dag Hollandse kaas


    Belg eet hele dag Hollandse kaas 

    Kaas in plakjes of blokjes, ’s morgens of ’s avonds, het maakt niet uit. Vier op de tien Belgen lusten op elk moment van de dag Hollandse kaas. Maar liefst driekwart heeft altijd kaas in de koelkast... Een en ander blijkt uit het ‘Hollandse kaas’-onderzoek (uitgevoerd door iVox in maart 2011, bij een representatief staal van de Belgische bevolking) van Oudendijk. Naar aanleiding van de Dag van de Kaas, op 6 april, polste het merk bij 500 Belgen naar hun vaste kaasgewoontes.


    Jonge Hollandse kaas = favoriet
    Nederlanders kaasboeren? De Belgen ook! Ruim zes op de tien Belgen eten dagelijks of wekelijks Hollandse kaas. Vooral jonge kaas scoort goed: de favoriet van de helft van de Belgen (49%). Hoe ouder het publiek, hoe groter de liefde voor langer gerijpte kazen met een krachtigere smaak, zoals belegen of oude kaas. Een ander leeftijdsgebonden verschil: 50-plussers eten Hollandse kaas het liefst ’s avonds, terwijl twintigers voor ’s middags kiezen. Maar voor 40% van de Belgen is echt elk moment van de dag goed voor een stukje Hollandse kaas.

    Klassieke plakjes vs. trendy blokjes

    In plakjes of in blokjes, zo eten we negen van de tien keren onze kaas. Een enkele keer verwerken we Hollandse kaas in gerechten (4%) of consumeren we ‘m gesmolten of geraspt. Leuk detail: de oudere generatie (+50) zweert bij plakjes op de boterham (82%), terwijl de jongere garde (-29) Hollandse kaas ook opvallend graag in blokjes eet (32%).

    Belg valt voor volle smaak Hollandse kaas

    Kaas en bier? Dat zijn vooral twee handen op een mannenbuik. De helft van de mannen (48%) vindt dat een blokje Hollandse kaas het best past bij een bier van hoge gisting. Eén op de drie vrouwen (36%) daarentegen eet kaas het liefst puur, zonder drank erbij. Ook qua smaakmaker, nemen we genoegen met de volle smaak van kaas. 53% van de Belgen vindt dat Hollandse kaas op zich voldoende smaak heeft. Wie toch een extraatje wilt, kiest voor het klassieke selderijzout (26%) of een beetje mosterd (17%).

    Hollandse kaas klopt ham in de koelkast

    Driekwart van de Belgen heeft altijd Hollandse kaas in de koelkast, op de voet gevolgd door ham. Enig voorkeurverschil wel tussen Vlamingen en Walen: acht op de tien Vlamingen hebben altijd kaas in huis, acht op de tien Walen altijd ham. De favoriete top 3 van de Belgen voor een plakje Hollandse kaas: een baguette (26%), grijs brood (19%) en volkoren brood (16%). 

    Bron; skynet.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Kaas,
    03-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Couscous met makreel



    Couscous met makreel

     Voor 8 personen;

     
    • 300 gram couscous ,1 komkommer ,7 eetlepels blad-peterselie
    • 5 eetlepels basilicum ,5 eetlepels munt
    • 250 gram cherrytrostomaten, in vieren
    • 2 blikken makreelfilets in gekruide tomatensaus 125 gram
    • 2 eetlepels citroensap 150 ml extra vierge olijfolie
    • peper en zout ,Romaanse sla of ijsbergsla

                           Couscous met makreel

    Bereiding;20-30 min.

    Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op het pak, roer het los met een vork en laat iets afkoelen. Schil de komkommer en snijd in kleine blokjes. Snijd ook de kruiden fijn. Meng de couscous met de komkommer, kruiden, tomaatjes, het citroensap en de olie en breng op smaak met zout en peper. Schep de makreelfilets met tomatensaus losjes door de couscous. Verdeel de slabladeren over een mooie schaal en schep daar de couscous op. Serveer direct.

    Per 100 gram onbereid product: 818 kJ ,195 kCal, ,12 g vet, ,18 g eiwit

    Weetje;
    Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. De makreel kan goed gegrild of gebakken worden en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed
    met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

    Bron; visrecepten.nl

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:couscous,komkommer,tomaat,makreel,olijfolie,sla,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foeyonghai met garnalen


    Foeyonghai met garnalen


    Voor 4 personen;

    • 1 prei,1 rode paprika,1 bakje champignons (250 g),
      7 el zonnebloemolie,3 tenen knoflook, fijngesneden,
      1 blikje tomatenpuree (140 g),100 ml gembersiroop (flesje 250 ml)
      250 ml kippenbouillon (van 1/2 tablet),2 el sojasaus (flesje 250 ml)
      8 eieren,3 tl sesamolie (flesje 250 ml),2 bakjes jumbogarnalen (a 100 g)

      Foeyonghai met garnalen
    1. Bereiden;< 25 min.

      Stap 1. Halveer de prei in de lengte. Was de helften onder koud stromend water en snijd ze in stukjes. Snijd de paprika in reepjes en de champignons in kwarten.

      Stap 2. Verhit 1 el zonnebloemolie in een pan en fruit 1 teen knoflook 1/2 min. Roer de tomatenpuree, de gembersiroop, de bouillon en 1 el sojasaus erdoor tot een gladde saus. Laat 5 min. zacht koken.

      Stap 3. Roer ondertussen de eieren los met de sesamolie en peper en zout naar smaak. Verhit 1 el zonnebloemolie in een koekenpan en schep 1/4 van het eimengsel in de pan. Bak op middelhoog vuur tot het ei bijna gestold is. Keer om en bak nog 1/2 min. Bak zo 4 omeletten. Houd warm op een bord onder aluminiumfolie.

      Stap 4. Verhit de rest van de zonnebloemolie in een wok en roerbak de rest van de knoflook en de prei, de paprika en de champignons 4 min. Voeg de rest van de sojasaus en de garnalen toe en warm 2 min. door.

      Stap 5. Leg de omeletten op 4 borden. Schep het groenten-garnalenmengsel erop en klap ze dubbel. Schenk de saus eroverheen en serveer direct. Lekker met witte rijst of mie.

             Bron; ah.nl

    Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
    Tags:ei,champignons,paprika,look,tomatenpuree,garnalen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De grote garnalenshow



    De grote garnalenshow

    Een superlekker schaaldier zoals de garnaal is in de hele wereld én het hele jaar door welkom op ons bord. Puur natuur, met een wijnsaus of een cocktailsaus, er zijn 1001 manieren om ze te bereiden. 


                                                  garnalen 

    TIPS; 
            Garnalen zijn vetarm en vormen een uitstekende bron van proteïnen
            plus van calcium, magnesium, natrium, zink, vitamine B en PP (niacine).

    • Denk er bij aankoop aan dat van 1 kilo ongepelde garnalen, de helft in de vuilnisbak terechtkomt, tenzij u de schalen gebruikt in een bouillon (voor risotto bijvoorbeeld).
    • Garnalen worden in gezouten water klaargemaakt. Haal ze uit het water zodra ze verkleuren, anders worden ze taai.
    • In het vriesvak kiest u beter voor gamba's. Hun vlees is beter bestand tegen de koude. Kleine formaten geven veel vocht af en worden sneller taai.

    Nems van garnaal en zwarte paddenstoel

    voor 4 personen:
    80 g gedroogde zwarte paddenstoelen, 75 g rijstvermicelli, 16 garnalen, 2 wortels, 1 ei, 1 koffielepel suiker, 1 eetlepel sojasaus, peper, 16 rijstblaadjes, frituurolie.

     

    Bereiding:

    1. Week de zwarte paddenstoelen 10 minuten in warm water, laat ze uitlekken en hak ze in grove stukken.

    2. Week de rijstvermicelli 5 minuten in lauw water, laat ze uitlekken en snijd ze in stukken.

    3. Pel de garnalen. Schil de wortels en snijd ze in fijne staafjes.

    4. Meng de garnalen, de paddenstoelen, de vermicelli, het ei, de suiker en de sojasaus in een slakom. Kruid met peper en zout.

    5. Giet water in een schaal. Leg er even een rijstblaadje in, om te weken. Spreid het daarna uit op het werkblad en schep er een soeplepel van de vulling op, samen met de wortelstaafjes, maar laat aan elke zijde 2,5 cm over.

    6. Vouw de zijkanten naar binnen dicht op de vulling, rol de nems op en druk goed aan. Laat ze een uur rusten in de koelkast.

    7. Verhit de frituurolie en bak de nems in kleine hoeveelheden gedurende 4 tot 5 minuten aan elke zijde aan tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm.

    Garnalensalade met pompelmoes, room en dille

    voor 4 personen:
    3 roze pompelmoezen, 1 takje dille, 16 roze garnalen,
    2 soeplepels room, zout en peper.

    Bereiding:

    1. Pel twee pompelmoezen tot op het vruchtvlees. Doe ze in stukken door met een mes tussen de fijne vliezen te snijden. Werk op een snijplank met gootje om het pompelmoessap op te vangen. Pers het sap van de derde pompelmoes uit en houd het apart.

    2. Was het takje dille, verwijder de blaadjes en leg ze opzij. Pel de garnalen.

    3. Verdeel de stukken pompelmoes harmonieus over 4 kommen, samen met 4 garnalen per kommetje.

    4. Klop het pompelmoessap op met de room, de dille, zout en peper. Sprenkel de dilleroom over de garnaalsalade.

    5. Plaats in de koelkast tot vlak voor het opdienen.

    Moqueca de Camarao

    voor 4 personen:
    2 wortels, 200 g aardappelen, 200 g spinazie, 1 eetlepel olie, 1 blik gepelde tomaten, 1 blik kokosmelk, zout, peper, 2 eetlepels nuoc nam (vissaus),1 mespuntje suiker, rode kerrie, 1 lente-ui, 1 eetlepel boter, 400 g garnalen.

    Bereiding: 

    1. Schil de wortelen en aardappelen, rasp ze en hak de spinazie fijn.

    2. Bak de wortelen en aardappelen in een eetlepel olie, voeg de gepelde tomaten toe en laat gedurende 10 minuten zachtjes koken.

    3. Giet er de kokosmelk bij en kruid met peper en zout. Voeg ook de vissaus, het mespuntje suiker en de kerrie toe.

    4. Was de ui, snijd het groene gedeelte in ringen en leg opzij. Hak de rest fijn en bak in een pan met de boter en de garnalen.

    5. Voeg de spinazie toe en meng het geheel, samen met de groenten en de kokosmelk.

    6. Versier met de groene uiringetjes en dien op.

    Tips;

  • Heerlijk bij het aperitief: een spiesje van garnaal en mango.
  • Nog een aanrader: enkele grijze garnalen in witloofsoep.
  • Als saus bij witte vis kunt u op het einde van de kooktijd grijze garnalen toevoegen aan een bechamelsaus op basis van witte wijn en champignons.
  • Laat grote garnalen marineren in een gekruide saus en rijg ze daarna aan spiesjes om ze te bereiden op de barbecue. Ze zullen minder droog zijn.
  • Interessante website: www.grijzegarnaal.be 

     Françoise Plume
    Bron; plusmagazine.rnews.be

  • Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:spinazie,wortel,aardappel,kokosmelk,tomaat,garnalen,pompelmoes,paddestoelen,
    02-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gekheid met een stokje

     
    Gekheid met een stokje en handige ideetjes met Satéstokjes 


    Gekheid met een stokje


    Superproper

    Gebruik satéprikkers om de kleine randjes en hoekjes proper te maken waar je met een vod, een spons of een zeem niet bij kan. Zeker voor aangekoekt vuil bieden ze een goede oplossing. Draai wat keukenpapier rond de punt en je kan aan de slag.

    Handig gehakt

    Gehakt is dikwijls in de aanbieding. Maar wat doe je met 1,5 kg? Invriezen wat je niet nodig hebt, inderdaad. Om ervoor te zorgen dat je niet het hele pak moet ontdooien de volgende keer, kan je met een satéstokje horizontale en verticale lijnen in het gehakt duwen en blokjes maken. Heb je gehakt nodig? Dan breek je gewoon net zo veel blokjes af als je nodig hebt. Makkelijk, toch?

    Figuurtjes

    We vinden die toffe figuurtjes in het schuim op onze koffie allemaal geweldig als we ergens op een terrasje zitten. Maar je kan het thuis ook als je jezelf wil verwennen! Stoom wat melk, schep die op je koffie en marmer het schuim door er met een satéstokje figuurtjes in te trekken.

    Bron; yunomi.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:satestokjes,gehakt,koffie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini-tortilla’s uit de oven met chorizo en groene asperges


    Mini-tortilla’s uit de oven met chorizo en groene asperges

             voor 4 personen ca. 12 stuks;
    • 1 bosje groene asperges (ca. 250 g),6 bosuitjes

    • 100 g chorizo (stuk), 1 blikje kidneybonen (200 g)

    • 1 pot Pastasaus Basilicum (500 g)

    • 4 kleine tortilla’s,80 g geraspte komijnekaas

    • Extra:

    • 1 grote of 4 kleine lange, ingevette ovenvaste schaaltjes

      Mini-tortilla’s uit de oven met chorizo en groene asperges

    Voorbereiding

    Verwarm de oven voor op 180 °C. Breek de harde onderkant van de asperges af. Snijd de bosuitjes in smalle ringen, de chorizo in kleine stukjes en de asperges schuin in stukjes van ca. 1 cm breedte (laat de kopjes heel). Laat de bonen uitlekken.

    Bak de chorizo in een droge koekenpan op een laag vuur gedurende 3 minuten. Voeg de asperges toe en bak ze 3 minuten mee. Roer 2/3 van de saus, de bonen en de uiringetjes erdoor en laat 10 minuten pruttelen. Leg de tortilla’s een voor een in de ovenvaste schaal (of in de kleine schaaltjes), vul ze met het aspergemengsel en vouw ze dicht. Strooi de kaas erover.

    Bereiding;< 20 min.

    Laat de kaas op de tortilla’s in de hete oven in 15-20 minuten smelten en een beetje bruin worden. Verwarm de rest van de saus en geef die er apart bij. Serveer in de individuele ovenschaaltjes of schep de minitortilla’s op bordjes.

    Bron; ynomi.be

    Categorie:TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a.
    Tags:asperges,chorizo,kidneybonen,basilicum saus,tortilla's,kaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quiche met asperges en verse zalm


    Quiche met asperges en verse zalm

    voor 3 à 6 personen:

    • 1 bussel groene of witte asperges
    • 1 rol kruimeldeeg
    • 3 eieren
    • 25 cl lichte verse room
    • ½ bosje lente-uitjes
    • 300 g verse zalmfilet
    • peper en zout

      Quiche met asperges en verse zalm

    Bereidingstijd:<20 à 30 min.

    Breek het harde uiteinde van de asperges en schil ze, indien je koos voor witte. Kook ze gaar in lichtgezouten kokend water, 5 à 12 min afhankelijk van de soort en de dikte (controleer door erin te prikken met de punt van een mes).
    Verwarm de oven voor op th. 6 – 180°C.
    Vet een grote taartvorm in of leg er het bakpapier van de verpakking van het deeg in. Leg het deeg in de vorm. Druk de rand aan en snij rondom het teveel aan deeg af.
    Klop de eieren met de room los. Voeg de fijngesneden uitjes (wit + 2/3 groen) toe, breng op smaak met peper en zout. Snij de zalm in blokjes.
    Giet de gare asperges af, schrik in koud water en laat uitlekken op keukenpapier. Schik de helft van de asperges op de deegbodem, verdeel er de zalmblokjes over, voeg de rest van de asperges toe en overgiet met het mengsel van room en ei. Bak 30 min in de oven.
    Dien warm op met een slaatje, als voor- of lunchgerecht.

    Tip : Je kan de deegbodem 8 min voorbakken in de oven : zonder te bedekken met bakpapier en droge bonen, want kruimeldeeg zwelt praktisch niet tijdens het bakken. Prik het wel enkele keren in met een vork.

    Bron; delhaize.be


    Categorie:TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a.
    Tags:asperges,kruimeldeeg,eieren,room,lente-uitjes,zalm,
    01-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsnootjes met rode bessengelei


    Lamsnootjes met rode bessengelei

             voor 4 personen:

    • 700 g lamsnoten ,4 eetlepels olijfolie
    • 4 eetlepels gehakte verse rozemarijn + 1 takje
    • 300 g rode bessengelei ,4 eetlepels wijnazijn, peper en zout

      Lamsnootjes met rode bessengelei

    Bereidingstijd:<5 min., 2 u op voorhand

    Meng de olie en de rozemarijn in een schotel en wikkel er de lamsnoten in. Dek af en zet minstens 2 u in de koelkast.
    Neem het vlees 20 min op voorhand uit de koelkast.
    Doe de rode bessengelei, de azijn, 2 eetlepels water en het takje rozemarijn in een steelpan. Verwarm zachtjes, roer met de garde en laat op zacht vuur sudderen.
    Verwarm ondertussen een pan met antikleeflaag op vrij hoog vuur. Leg de lamsnoten in de hete pan en schroei ze dicht, 2 min aan elke kant. Temper het vuur en laat nog verder bakken volgens eigen smaak en de dikte van het vlees (in principe wordt lamsvlees rosé gegeten). Kruid met peper en zout.
    Neem het takje rozemarijn uit de saus en breng op smaak.
    Serveer de in schijfjes versneden lamsnoten met de saus. Geef er tuinkers bij en gegratineerde aardappelen.

     Tip : Voor de « final touch » werk je de borden af met enkele verse rode bessen.

    Bron; delhaize.be

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:lamsvlees,olijfolie,rozemarijn,bessengelei,wijnazijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omelet met asperges op z’n Italiaans

     

    Omelet met asperges op z’n Italiaans

    voor 2 personen:

    • ½ bussel groene asperges ,5 eieren ,2 eetlepels melk
    • 4 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas
    • 25 g halfgedroogde tomaten in olie, uitgelekt
    • 1 eetlepel olijfolie ,2 sneetjes rauwe Italiaanse ham (« Prosciutto »)
    • peper en zout.

      Omelet met asperges op z’n Italiaans

    Bereiding:< 15 minuten

    Breek het harde onderste gedeelte van de asperges af, maar schil ze niet. Kook ze gaar in lichtgezouten kokend water in 5 à 8 min, afhankelijk van de dikte. Laat uitlekken op keukenpapier.
    Klop de eieren los met de melk. Voeg de kaas toe en de fijngehakte tomaten, breng op smaak met peper en zout.
    Verhit de olijfolie in een antikleefpan. Giet er, wanneer de pan goed warm is, de eieren in en laat stollen op matig vuur. Leg asperges en stukjes ham op een helft. Vouw de gebakken omelet in twee.
    Dien onmiddellijk op met een slaatje en ciabattabrood.

    Tip: Ook lekker met gerookte zalm in plaats van ham.

    Bron; delhaize.be


    Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
    Tags:asperges,eieren,melk,kaas,tomaat,ham,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Immuun voor antibiotica door kip eten


    Immuun voor antibiotica door kip eten



    Uit onderzoek van het Universitair Centrum Utrecht blijkt dat het
    eten van kip kan leiden dat mensen resistent worden voor antibiotica.

    Bij een op de vijf patiënten met resistente ESBL-bacteriën (een enzym dat door sommige darmbacteriën, zoals E.coli, wordt gemaakt) blijken deze genetisch identiek te zijn aan de antibioticaresistente bacteriën die op kippenvlees zijn gevonden. Het wijst erop dat die patiënten de bacterie van kip hebben gekregen.

    De meeste kip, die in Nederlandse supermarkten wordt verkocht, besmet is met ESBL-bacterie. De ESBL-bacterie maakt enzymen aan die resistent zijn tegen veel soorten antibiotica. Volgens de directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM), Roel Coutinho, kunnen consumenten gewoon kip eten als die goed doorbakken is. Maar uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er nu echt iets gedaan moet worden tegen het overmatige gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij, zo zegt Roel Coutinho in de Consumentengids.

    Bron: Gezondheidsnet.nl
    Bron;dieet.blog.nl


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:kip,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte vis met wilde saus


    Witte vis met wilde saus

    voor 4 personen

    ca. 250 g witte visfilet ,1/4 emmer brandneteltoppen,
    paardenbloemblad (ca. 100 g) óf: verse spinazie en rucola,
    ca. 3 eetl. citroensap ,zout, versgemalen peper,nootmuskaat
    1 ei,125 ml groentebouillon (blokje),40 g harde boter in blokjes

        
     
    Snijd de vis in vier gelijke, even dikke stukken en wrijf ze rondom in met citroensap, gul zout en peper. Was de (wilde) groenten meermalen heel grondig, verwijder harde stukjes, takjes, etc. Zet een kom koud water met flink ijsblokjes klaar. Breng een grote pan water aan de kook. Kook het ei 3 minuten en laat het schrikken. Blancheer daarna de groenten 2 minuten. Laat eventjes uitlekken en schep ze direct in het ijswater.

    Druk in een vergiet overtollig vocht uit de groenten en mix ze met het gepelde, zachtgekookte ei en wat bouillon tot een gladde saus: in een blender/keukenmachine of met een staafmixer. Voeg bouillon toe tot de gewenste dikte.

    Laat 10 g boter smelten in een koekenpan met deksel en anti-aanbaklaag. Bak de visfilets 1 minuut op laag vuur, draai voorzichtig om en bak de andere kant nog een minuutje. Draai het vuur uit en laat de filets nog 5-8 minuten (afhankelijk van de dikte) afgedekt staan tot ze net gaar zijn.

    Schenk intussen de saus in een pannetje en verwarm op laag vuur tegen de kook aan: klop er ten slotte in delen de rest van de boter door. Breng op smaak met zout, ca. 1 eetl. citroensap en nootmuskaat. Verdeel de vis over 4 warme borden en schep de saus erover. Garneer met zevenblad en citroenpartjes.

    Tip; lekker over pasta.

    Loethe Olthuis
    Bron; volkskrant.nl

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:visfilet,brandnetteltoppen,spinazie,citroen,ei,bouillon,boter,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toscaanse groentensoep

        Toscaanse groentensoep een zalige maaltijdsoep

    • voor 4 personen;
    • 1 ajuin ,200 gram gesneden boerenkool

    • 4 tomaten ,1 potje witte bonen ,150 gram salami

    • 2 eetlepels olijfolie ,2 Knorr Bouillonketeltje Vlees

    • 2 theelepel pesto verde ,1 zakje croutons

      Toscaanse groentensoep

    Bereiding; 25 min.

    Pel en snipper de ajuin. Snijd de tomaten in blokjes. Laat de bonen uitlekken. Snijd de salami in blokjes.

    Warm de olijfolie op en bak hierin de ajuin aan gedurende ongeveer 2 minuten. Bak daarna de boerenkool nog eens 2 minuten mee.

    Voeg 1 liter water en de bouillonketeltjes, de tomaten en de bonen bij de boerenkool en ajuin in de pan en laat het gerecht 10 minuten pruttelen. Bak intussen de salami aan in een kookpan.

    Roer de pesto en de salami door de soep en serveer deze meteen. Garneer de croutons over de soep

    tip; Lekker met dikke sneden (Italiaans) boerenbrood
          en je kan e.v.t. de salami vervangen door kipfiletstukjes

    Bron; yunomi.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:boerenkool,ui,tomaat,witte bonen,salami,pesto,croutons,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde kreeft met botersaus


    Koken met Europese kreeft

    Leg de zeekreeften voor de bereiding in een grote diepvriezer bij tenminste -18° C en laat ze daar 2 uur, zodat ze bewusteloos raken door de kou. Het duurt bijna 2 hele uren voordat ze zo diep bewusteloos zijn dat ze niet meer bewegen. Kreeften zijn geschikt om te koken of om te grillen. Als de kreeft gaar is, is de kleur veranderd in de bekende, fraaie steenrode kleur. Neem ze dan uit de pan en laat ze afkoelen. Serveer ze snel daarna, doormidden gesneden.

     Gegrilde kreeft met botersaus

    Voor 1 persoon;

    Een kreeft van 500 gram ,Peper ,Zout ,Olijfolie

    Wat verse groenten, verschillende soorten naar keuze
    • Voor de saus:
    • 100 gram boter ,1 gesnipperde sjalot ,10 cl. witte wijn
    • tijm ,laurier ,cayennepeper ,zout.
       
      Gegrilde kreeft met botersaus


    Bereidingstijd; < 20-30 min. 

    Laat een beetje boter smelten in een pannetje en voeg de sjalot, een beetje tijm en wat laurier toe. Zorg ervoor dat de sjalot niet verkleurd. Blus het vervolgens af met de witte wijn en laat het vocht tot eenderde inkoken.
    Bind de saus door met een klopper de boter in kleine klontjes toe te voegen. Zeef de saus en breng hem op smaak met cayennepeper en zout.

    Snijd de kreeft in de lengte door en bestooi hem met een beetje peper, zout en olijfolie. Kleur de kreeft aan de vleeszijde op een grill en laat hem verder garen in de oven (6 minuten op 180 graden C.)

    Serveer de kreeft op een groot plat bord. Leg de groenten tussen de scharen en giet wat botersaus op het staartvlees. Serveer de rest van de saus er apart bij.

    Bron; visrecepten.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:kreeft,verse groenten,boter,sjalot,wijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neuzekes, ze zijn zo lekker !


    Neuzekes, ze zijn zo lekker !

    Neuzekes, ze zijn zo lekker ! 
    © La cuisine de Françoise

    Smaken uit de kindertijd en nostalgie naar zoetigheid van toen zijn helemaal in! En bij alle Belgen staat dan de herinnering aan de neuzekes centraal. Want tussen alle zoete pleziertjes staan de neuzekes bovenaan de lijst van onze favorieten. Na het enorme succes van speculoos in alle vormen en kleuren, is het nu aan de cuberdon, die andere Belgische specialiteit. 


    Neuzekesijs
     

    Recept van Françoise : Neuzekesijs 
    © La cuisine de Françoise

    Neuzekesijs
     


    Ingrediënten voor 1 liter ijs:

    500 ml volle melk, 5 eigelen, 250 ml room
    200 gr neuzekes, 140 gr kristalsuiker

    Bereiding:

    Giet de melk in een pan en voeg er de grof gesneden neuzekes aan toe. Zet de pan op een matig vuur en roer voortdurend tot de neuzekes volledig gesmolten zijn en opgegaan zijn in de melk.

    Klop de eigelen op met de suiker tot het mengsel wit wordt.

    Giet beetje bij beetje de kokende melk bij het eimengsel en blijf roeren.

    Doe alles terug in de pan en verwarm terug op matig vuur tot het mengsel dikker wordt en aan de houten lepel begint te kleven. Haal dan van het vuur.

    Doe de room erbij en meng alles. Laat volledig koud worden en doe alles in de ijsmenger om dit gedurende een klein halfuur tot ijs te laten draaien. Zet het ijs daarna gedurende 2-3 uur in de diepvries alvorens ervan te proeven...


    Vanillecupcake met neuzekestopping



    Recept van Françoise :  Vanillecupcake met neuzekestopping
     
    © La cuisine de Françoise

    Vanillecupcake met neuzekestopping


    Ingrediënten voor een tiental cupcakes:

    Voor de cupcakes:

    250 gr bloem, 8 gr gist, 2 eieren, 150 ml melk
    70 gr boter, 150 gr kristalsuiker
    Enkele druppels vanille-essence of 1/2 koffielepel vanillepoeder

    Voor de topping:

    2 grote cuberdons per cupcake, hetzij 20 grote cuberdons
    1 kleine cuberdon extra per cupcake voor de afwerking

    Bereiding:

    Verwarm de oven voor op 180°C.

    Meng de suiker met de eieren tot het mengsel wit wordt.

    Voeg de gesmolten boter en de vanille toe en vervolgens de bloem, de gist en de melk.

    Proef van het mengsel en voeg indien nodig nog wat vanille toe.

    Giet het mengsel in de cupcakevormpjes.

    Zet 30 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rooster.

    Wanneer de cupcakes koud zijn, laat je de grof gesneden neuzekes smelten in een kleine pan met 2 eetlepels water. Roer met een garde tot de cuberdons volledig gesmolten zijn.
    Giet de topping onmiddellijk (voordat het mengsel hard wordt in de pan) over de cupcakes. Werk, indien je dat wil, af met een kleine cuberdon per cupcake of een andere decoratie volgens je inspiratie...

    Bron; skynet.be

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:melk,eieren,room,neuzekes,suiker,bloem,gist,boter,
    31-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidige tortilla met pikante worst en kaas


    Kruidige tortilla met pikante worst en kaas

     voor 4 personen:
    4 eieren ,175 g kruidige worst (stijl chorizo),
    600 g aardappelen, geschild en in plakjes gesneden,
    250 g uien, gehalveerd en in plakjes gesneden ,100 g kaas, geraspt,
    2 el gehakte peterselie , olijfolie , zout en peper van de molen.

                     

    Bereidingswijze

    Doe wat olie in de pan en bak de worst. Haal de worst uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Giet nog een scheutje olie in de pan en roerbak de aardappel en ui enkele minuten. Dek de pan af en laat alles nog een twintigtal minuten sudderen. Roer af en toe om.

    Klop de eieren los en meng in een kom met worst, kaas, peterselie, peper en zout. Voeg de schijfjes aardappel en ui voorzichtig toe. Doe wat olie in de met keukenpapier schoongeveegde pan en giet het beslag uit. Bak op zeer laag vuur tot de eieren beginnen te stollen.

    Zet de tortilla onder de grill en bak de bovenkant goudbruin. Leg de tortilla op een warme schaal, snij de koek in punten en versier met peterselie.

    Bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
    Tags:eieren,worst,aardappel,ui,kaas,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!