Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    01-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omelet met asperges op z’n Italiaans

     

    Omelet met asperges op z’n Italiaans

    voor 2 personen:

    • ½ bussel groene asperges ,5 eieren ,2 eetlepels melk
    • 4 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas
    • 25 g halfgedroogde tomaten in olie, uitgelekt
    • 1 eetlepel olijfolie ,2 sneetjes rauwe Italiaanse ham (« Prosciutto »)
    • peper en zout.

      Omelet met asperges op z’n Italiaans

    Bereiding:< 15 minuten

    Breek het harde onderste gedeelte van de asperges af, maar schil ze niet. Kook ze gaar in lichtgezouten kokend water in 5 à 8 min, afhankelijk van de dikte. Laat uitlekken op keukenpapier.
    Klop de eieren los met de melk. Voeg de kaas toe en de fijngehakte tomaten, breng op smaak met peper en zout.
    Verhit de olijfolie in een antikleefpan. Giet er, wanneer de pan goed warm is, de eieren in en laat stollen op matig vuur. Leg asperges en stukjes ham op een helft. Vouw de gebakken omelet in twee.
    Dien onmiddellijk op met een slaatje en ciabattabrood.

    Tip: Ook lekker met gerookte zalm in plaats van ham.

    Bron; delhaize.be


    Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
    Tags:asperges,eieren,melk,kaas,tomaat,ham,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Immuun voor antibiotica door kip eten


    Immuun voor antibiotica door kip eten



    Uit onderzoek van het Universitair Centrum Utrecht blijkt dat het
    eten van kip kan leiden dat mensen resistent worden voor antibiotica.

    Bij een op de vijf patiënten met resistente ESBL-bacteriën (een enzym dat door sommige darmbacteriën, zoals E.coli, wordt gemaakt) blijken deze genetisch identiek te zijn aan de antibioticaresistente bacteriën die op kippenvlees zijn gevonden. Het wijst erop dat die patiënten de bacterie van kip hebben gekregen.

    De meeste kip, die in Nederlandse supermarkten wordt verkocht, besmet is met ESBL-bacterie. De ESBL-bacterie maakt enzymen aan die resistent zijn tegen veel soorten antibiotica. Volgens de directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM), Roel Coutinho, kunnen consumenten gewoon kip eten als die goed doorbakken is. Maar uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er nu echt iets gedaan moet worden tegen het overmatige gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij, zo zegt Roel Coutinho in de Consumentengids.

    Bron: Gezondheidsnet.nl
    Bron;dieet.blog.nl


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:kip,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte vis met wilde saus


    Witte vis met wilde saus

    voor 4 personen

    ca. 250 g witte visfilet ,1/4 emmer brandneteltoppen,
    paardenbloemblad (ca. 100 g) óf: verse spinazie en rucola,
    ca. 3 eetl. citroensap ,zout, versgemalen peper,nootmuskaat
    1 ei,125 ml groentebouillon (blokje),40 g harde boter in blokjes

        
     
    Snijd de vis in vier gelijke, even dikke stukken en wrijf ze rondom in met citroensap, gul zout en peper. Was de (wilde) groenten meermalen heel grondig, verwijder harde stukjes, takjes, etc. Zet een kom koud water met flink ijsblokjes klaar. Breng een grote pan water aan de kook. Kook het ei 3 minuten en laat het schrikken. Blancheer daarna de groenten 2 minuten. Laat eventjes uitlekken en schep ze direct in het ijswater.

    Druk in een vergiet overtollig vocht uit de groenten en mix ze met het gepelde, zachtgekookte ei en wat bouillon tot een gladde saus: in een blender/keukenmachine of met een staafmixer. Voeg bouillon toe tot de gewenste dikte.

    Laat 10 g boter smelten in een koekenpan met deksel en anti-aanbaklaag. Bak de visfilets 1 minuut op laag vuur, draai voorzichtig om en bak de andere kant nog een minuutje. Draai het vuur uit en laat de filets nog 5-8 minuten (afhankelijk van de dikte) afgedekt staan tot ze net gaar zijn.

    Schenk intussen de saus in een pannetje en verwarm op laag vuur tegen de kook aan: klop er ten slotte in delen de rest van de boter door. Breng op smaak met zout, ca. 1 eetl. citroensap en nootmuskaat. Verdeel de vis over 4 warme borden en schep de saus erover. Garneer met zevenblad en citroenpartjes.

    Tip; lekker over pasta.

    Loethe Olthuis
    Bron; volkskrant.nl

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:visfilet,brandnetteltoppen,spinazie,citroen,ei,bouillon,boter,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toscaanse groentensoep

        Toscaanse groentensoep een zalige maaltijdsoep

    • voor 4 personen;
    • 1 ajuin ,200 gram gesneden boerenkool

    • 4 tomaten ,1 potje witte bonen ,150 gram salami

    • 2 eetlepels olijfolie ,2 Knorr Bouillonketeltje Vlees

    • 2 theelepel pesto verde ,1 zakje croutons

      Toscaanse groentensoep

    Bereiding; 25 min.

    Pel en snipper de ajuin. Snijd de tomaten in blokjes. Laat de bonen uitlekken. Snijd de salami in blokjes.

    Warm de olijfolie op en bak hierin de ajuin aan gedurende ongeveer 2 minuten. Bak daarna de boerenkool nog eens 2 minuten mee.

    Voeg 1 liter water en de bouillonketeltjes, de tomaten en de bonen bij de boerenkool en ajuin in de pan en laat het gerecht 10 minuten pruttelen. Bak intussen de salami aan in een kookpan.

    Roer de pesto en de salami door de soep en serveer deze meteen. Garneer de croutons over de soep

    tip; Lekker met dikke sneden (Italiaans) boerenbrood
          en je kan e.v.t. de salami vervangen door kipfiletstukjes

    Bron; yunomi.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:boerenkool,ui,tomaat,witte bonen,salami,pesto,croutons,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde kreeft met botersaus


    Koken met Europese kreeft

    Leg de zeekreeften voor de bereiding in een grote diepvriezer bij tenminste -18° C en laat ze daar 2 uur, zodat ze bewusteloos raken door de kou. Het duurt bijna 2 hele uren voordat ze zo diep bewusteloos zijn dat ze niet meer bewegen. Kreeften zijn geschikt om te koken of om te grillen. Als de kreeft gaar is, is de kleur veranderd in de bekende, fraaie steenrode kleur. Neem ze dan uit de pan en laat ze afkoelen. Serveer ze snel daarna, doormidden gesneden.

     Gegrilde kreeft met botersaus

    Voor 1 persoon;

    Een kreeft van 500 gram ,Peper ,Zout ,Olijfolie

    Wat verse groenten, verschillende soorten naar keuze
    • Voor de saus:
    • 100 gram boter ,1 gesnipperde sjalot ,10 cl. witte wijn
    • tijm ,laurier ,cayennepeper ,zout.
       
      Gegrilde kreeft met botersaus


    Bereidingstijd; < 20-30 min. 

    Laat een beetje boter smelten in een pannetje en voeg de sjalot, een beetje tijm en wat laurier toe. Zorg ervoor dat de sjalot niet verkleurd. Blus het vervolgens af met de witte wijn en laat het vocht tot eenderde inkoken.
    Bind de saus door met een klopper de boter in kleine klontjes toe te voegen. Zeef de saus en breng hem op smaak met cayennepeper en zout.

    Snijd de kreeft in de lengte door en bestooi hem met een beetje peper, zout en olijfolie. Kleur de kreeft aan de vleeszijde op een grill en laat hem verder garen in de oven (6 minuten op 180 graden C.)

    Serveer de kreeft op een groot plat bord. Leg de groenten tussen de scharen en giet wat botersaus op het staartvlees. Serveer de rest van de saus er apart bij.

    Bron; visrecepten.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:kreeft,verse groenten,boter,sjalot,wijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neuzekes, ze zijn zo lekker !


    Neuzekes, ze zijn zo lekker !

    Neuzekes, ze zijn zo lekker ! 
    © La cuisine de Françoise

    Smaken uit de kindertijd en nostalgie naar zoetigheid van toen zijn helemaal in! En bij alle Belgen staat dan de herinnering aan de neuzekes centraal. Want tussen alle zoete pleziertjes staan de neuzekes bovenaan de lijst van onze favorieten. Na het enorme succes van speculoos in alle vormen en kleuren, is het nu aan de cuberdon, die andere Belgische specialiteit. 


    Neuzekesijs
     

    Recept van Françoise : Neuzekesijs 
    © La cuisine de Françoise

    Neuzekesijs
     


    Ingrediënten voor 1 liter ijs:

    500 ml volle melk, 5 eigelen, 250 ml room
    200 gr neuzekes, 140 gr kristalsuiker

    Bereiding:

    Giet de melk in een pan en voeg er de grof gesneden neuzekes aan toe. Zet de pan op een matig vuur en roer voortdurend tot de neuzekes volledig gesmolten zijn en opgegaan zijn in de melk.

    Klop de eigelen op met de suiker tot het mengsel wit wordt.

    Giet beetje bij beetje de kokende melk bij het eimengsel en blijf roeren.

    Doe alles terug in de pan en verwarm terug op matig vuur tot het mengsel dikker wordt en aan de houten lepel begint te kleven. Haal dan van het vuur.

    Doe de room erbij en meng alles. Laat volledig koud worden en doe alles in de ijsmenger om dit gedurende een klein halfuur tot ijs te laten draaien. Zet het ijs daarna gedurende 2-3 uur in de diepvries alvorens ervan te proeven...


    Vanillecupcake met neuzekestopping



    Recept van Françoise :  Vanillecupcake met neuzekestopping
     
    © La cuisine de Françoise

    Vanillecupcake met neuzekestopping


    Ingrediënten voor een tiental cupcakes:

    Voor de cupcakes:

    250 gr bloem, 8 gr gist, 2 eieren, 150 ml melk
    70 gr boter, 150 gr kristalsuiker
    Enkele druppels vanille-essence of 1/2 koffielepel vanillepoeder

    Voor de topping:

    2 grote cuberdons per cupcake, hetzij 20 grote cuberdons
    1 kleine cuberdon extra per cupcake voor de afwerking

    Bereiding:

    Verwarm de oven voor op 180°C.

    Meng de suiker met de eieren tot het mengsel wit wordt.

    Voeg de gesmolten boter en de vanille toe en vervolgens de bloem, de gist en de melk.

    Proef van het mengsel en voeg indien nodig nog wat vanille toe.

    Giet het mengsel in de cupcakevormpjes.

    Zet 30 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rooster.

    Wanneer de cupcakes koud zijn, laat je de grof gesneden neuzekes smelten in een kleine pan met 2 eetlepels water. Roer met een garde tot de cuberdons volledig gesmolten zijn.
    Giet de topping onmiddellijk (voordat het mengsel hard wordt in de pan) over de cupcakes. Werk, indien je dat wil, af met een kleine cuberdon per cupcake of een andere decoratie volgens je inspiratie...

    Bron; skynet.be

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:melk,eieren,room,neuzekes,suiker,bloem,gist,boter,
    31-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidige tortilla met pikante worst en kaas


    Kruidige tortilla met pikante worst en kaas

     voor 4 personen:
    4 eieren ,175 g kruidige worst (stijl chorizo),
    600 g aardappelen, geschild en in plakjes gesneden,
    250 g uien, gehalveerd en in plakjes gesneden ,100 g kaas, geraspt,
    2 el gehakte peterselie , olijfolie , zout en peper van de molen.

                     

    Bereidingswijze

    Doe wat olie in de pan en bak de worst. Haal de worst uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Giet nog een scheutje olie in de pan en roerbak de aardappel en ui enkele minuten. Dek de pan af en laat alles nog een twintigtal minuten sudderen. Roer af en toe om.

    Klop de eieren los en meng in een kom met worst, kaas, peterselie, peper en zout. Voeg de schijfjes aardappel en ui voorzichtig toe. Doe wat olie in de met keukenpapier schoongeveegde pan en giet het beslag uit. Bak op zeer laag vuur tot de eieren beginnen te stollen.

    Zet de tortilla onder de grill en bak de bovenkant goudbruin. Leg de tortilla op een warme schaal, snij de koek in punten en versier met peterselie.

    Bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
    Tags:eieren,worst,aardappel,ui,kaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade met geitenkaas en appel


    Salade met geitenkaas en appel

    Voor 4 personen

    Voor de dressing:
    3 eetlepels olijfolie, extra virgin ,1 eetlepel rode wijnazijn,
    1 theelepel grove mosterd ,1 theelepel verse tijm, gehakt,
    zout en versgemalen peper.

    Voor de salade:
    ca. 100 gram gemengde salade (eikenblad, lollo rosso, radicchio),
    2 kleine rode appels ,citroensap ,50 gram walnoten,
    2 ronde geitenkaasjes ,olijfolie om te bestrijken ,
    evt. verse tijm om te garneren.

    Bereidingstijd 15 minuten


    Meng alle ingrediënten voor de dressing. Was en droog de slablaadjes en verdeel ze over 4 bordjes. Was de rode appels, schil ze niet maar snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de partjes in plakken en besprenkel ze met wat citroensap om verkleuren te voorkomen. Verdeel de plakken over de salade. Hak de walnoten grof en strooi ze over de salade.

    Halveer de geitenkaasjes en bestrijk het snijvlak met olijfolie. Plaats de geitenkaasjes onder een hete gril tot de bovenkant net begint re smelten. Leg de kaasjes op het midden van de salade en besprenkel de bordjes met de dressing. Bestrooi de salade met versgemalen peper en garneer eventueel met een takje verse tijm.

    Bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
    Tags:kaas,sla,appels,noten,mosterd,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoute geur als vervanger


    Zoute geur als vervanger

    Zout staat steeds meer in de belangstelling, en niet in positieve zin. We gebruiken er veel te veel van. Daarom wordt er naarstig gezocht naar manieren om de zoutconsumptie te verlagen. Misschien dat de geur van zout de oplossing biedt.


     
    Foto: Frank van der Vleuten


      Door de perceptie van het zoutgehalte op te voeren door middel van aroma’s die we associëren met zoute producten, worden de hersenen eigenlijk voor de gek gehouden. Het aroma dat toegevoegd wordt is smaakloos, maar de hersenen ’denken’ dat het eten zouter smaakt dan het eigenlijk doet. Met deze nieuwe methode wil levensmiddelenconcern Unilever het zoutgehalte verlagen.

      Sardientjes

      Proefpersonen werden gevraagd om het zoutgehalte te schatten van verschillende blokjes kaas, waaraan respectievelijk een aroma van sardientjes, zoute comtékaas en wortel was toegevoegd. Alle drie de monsters bevatten hetzelfde zoutgehalte. De kaasblokjes met sardinearoma werden over het algemeen als lekkerder en zouter beoordeeld dan die met wortelaroma. Sterker, de proefpersonen vonden de kaas met wortelaroma nog flauwer dan de oorspronkelijke variant.

      Unilever denkt dat het ook interessant kan zijn om na te gaan of zoete geuren kunnen helpen bij producten die minder suiker bevatten.

      Bron; telegraaf.nl

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:zout,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Farfalle met kerstomaatjes en erwtjes


      Farfalle met kerstomaatjes en erwtjes

      Basisrecept voor pastadeeg voor 4 personen:
      200 g bloem van harde tarwe, 6 eidooiers

      Bereidingswijze:
      Doe de eidooiers bij de bloem en kneed ca. 10 min. tot een elastisch deeg. Bedek met een handdoek en laat ca. 1 uur rusten.

      Kneed het deeg nog even door, duw het wat plat en rol met een deegrol uit tot vellen met de gewenste dikte. Werk verder af volgens recept.

      voor 4 personen:
      8 kerstomaatjes, in tweeën gesneden,
      handvol erwten (vers of uit diepvries), geblancheerd,
      150 ml vleesbouillon, olijfolie,
      1 teentje knoflook, fijngesnipperd,
      1/2 klein rood pepertje, zonder zaad, fijngesnipperd,
      peper en zout,schilfers Parmezaanse kaas, basilicumblaadjes.

                               

      Bereidingswijze:
      Rol het pastadeeg uit, snijd met een kartelmesje repen van 2 cm bij 5 cm en knijp vervolgens in het midden van de stukjes zodat je een vlindervorm krijgt. Leg op een met bloem bestrooid bakpapier.

      Bak de knoflook en het pepertje in een scheutje olijfolie, doe er de tomaten, erwtjes en de bouillon bij en laat enkele minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout.

      Kook de farfalle in enkele minuten al dente in kokend water, schep uit en doe bij de tomaat-erwtensaus. Laat nog even goed doorwarmen.

      Verdeel over diepe borden en werk af met parmezaanschilfers en een blaadje basilicum.

      Bron; nina.be

      Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
      Tags:past,tomaat,erwten,look,pepertje,kaas,basilicum,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpotje van Inktvis met knolselderij en room


      Stoofpotje van Inktvis met knolselderij en room

      Inktvis bak je of heel kort, of je gaart hem lang.
      Alles daar tussenin wordt kauwgum.

       voor 4 personen;

      olijfolie, 4 sjalotten, gesnipperd, 8 tenen knoflook, fijngehakt,
      1 kilo inktvis , peper en zout, 4 dl slagroom, 2 dl witte wijn,
      350 gram knolselderij, in kleine blokjes , cayennepeper,
      sap van 1 citroen, verse peterselie of koriander.

                   

      Verhit een ruime scheut olijfolie in een braadpan en fruit er de sjalot en knoflook in. Snijd de inktvis in ringen of stukken, spoel ze in water en dep ze droog. Voor het stoofpotje gebruikte ik zeekat (sepia) en Hollandse pijlstaarten. Bak op het einde de inktvis even mee.

      Kruid meer dan ruimhartig met peper en zout (het mag wel wat hebben), doe de room en wijn erbij, en laat 30 minuten zachtjes stoven met deksel. Zet daarna het deksel schuin, en laat nog eens 30 minuten stoven.

      Voeg de laatste 10 minuten de knolselderij toe. Breng tot slot op smaak met cayennepeper en citroensap, en serveer in kleine kommetjes met flink wat peterselie of koriander en knapperig brood.

      Tip; Ook lekker de dag erna: inktvis uit het vocht halen, droogdeppen, en krokant bakken in wat olie.

      Marcus Huibers
      Bron; volkskrant.nl

      Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
      Tags:inktvis,sjalot,look,slagroom,wijn,knolselderij,citroen,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe appelsoort voor mensen met allergie


      Nieuwe appelsoort voor mensen met allergie


      De naar schatting driehonderdduizend Nederlanders met een appelallergie kunnen vanaf deze maand appels van het ras Elise kopen.

        De Elise, een lekker knapperige friszoete appel met een stevige 'bite'.
        De Elise, een lekker knapperige friszoete appel met een stevige 'bite'.

        Tot nu toe was voor allergiepatiënten alleen de appelsoort Santana beschikbaar. De Elise is knapperiger en zoeter, aldus woensdag de wetenschappers van Wageningen University en Research Centre en het Universitair Medisch Centrum Groningen, die mede aan de ontwikkeling van de appel hebben gewerkt.

        Als mensen met de allergie appels eten, krijgen ze last van een opgezette tong, gehemelte, lippen en soms ook neus en ogen. Vaak zijn deze patiënten ook allergisch voor andere fruitsoorten, zoals kersen en abrikozen Bovendien hebben ze vaak last van pollenallergie. Santana was in 2006 de eerste hypoallergene appel, die door 75 procent van de mensen met allergie wordt verdragen.

        Er is zelfs een website over appelallergie waarop het nodige te lezen valt over het appelras Santana.

        Bron; telegraaf.nl

        Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
        Tags:appels,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Viva de kip Mexicaanse feestkip


        Viva de kip  Mole Poblano, Mexicaanse feestkip.

        Met Samuel Levi (Youth Food Movement) kip geproefd. De gewone uit de super, de scharrel en de biokip. Alles dubbelblind. En wat denk je, de scharrel won.

        6 a 8 personen:

        2 scharrelkippen ,1 gesnipperde ui ,1 teen knoflook

        Voor de saus:

        1 rode peper, fijn gesneden, 2 uien, gesnipperd, 2 tenen knoflook, geperst,

        2 tomaten, ontpit en ontveld ,broodkruim van twee sneetjes toast,

        150 gr witte amandelen, 150 gr pinda’s (ongezouten), 150 gr rozijnen ,

        1 theel korianderpoeder , 1 theel anijszaad ,2 theel piment (allspice) ,

        1 eetl suiker ,
        50 gr bittere chocolade ,peper en zout en chilipoeder.

         
        Foto: Frank van der Vleuten  
        Bereidingswijze:

        Knip de kippen in stukken. Doe zoveel water in je pan dat ze onder staan. Nu ui en knoflook erbij, en zout. Laat 1 uur zachtjes trekken. Haal de kip er uit en dep droog, kook de bouillon in tot er een halve liter over is.

        Braad de stukken kip in een koekenpan met rijstolie mooi bruin, leg de stukken nu in een vuurvaste schotel.

        Nu de pasta maken. Even wachten met de chocolade, suiker en bouillon.
        Doe de rest in een mengbeker en laat de mesjes van de keukenmachine draaien tot je een dikke pasta krijgt. Dit mengsel 5 minuten fruiten, in het vet van de kip. Je weet niet wat je ruikt. Nu de bouillon toevoegen, de chocolade en de suiker. Lekker nog wat chilipoeder er in, blijf proeven. Nu gaat deze saus over de kipstukken en je zet het geheel nog 15 minuten in de voorverwarmde
        oven op 200° C.

        Felix Wilbrink
        bron; telegraaf.nl

        Categorie:WILD & GEVOGELTE
        Tags:kip,ui,look,rode peper,tomaat,amandel,pinda's,rozijnen,chocolade,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelsalade met waterkers, gerookte makreel en mosterddressing



        Aardappelsalade met waterkers, gerookte makreel
        en mosterddressing

        • voor 4 personen;
        • 500 g krieltjes ,6 el extra vierge olijfolie

        • 300 g gerookte makreel ,4 lenteuitjes ,3 el citroensap

        • 0.5 el grove mosterd ,1 tl vloeibare honing

        • zout, peper ,1 bakje tuinkers

          Aardappelsalade met waterkers, gerookte makreel en mosterddressing

        Bereiding;< 30 min.

        Kook de krieltjes gaar in water met zout en spoel ze af met koud water en besprenkel ze met een beetje olijfolie. Verdeel de makreel in stukken. Was de lenteuitjes en snijd ze in schuine stukjes.

        Klop een dressing van olijfolie, citroensap, mosterd en honing. Breng het op smaak met zout en peper.

        Schep in een kom de aardappels, lenteuitjes, vis en dressing door elkaar. Verdeel de waterkers over een schaal en schep de aardappelsalade erop. Bestrooi het met tuinkers.

        Tip; ook lekker met fijngesneden ijsbergsla en spekjes.

        Bron; yunomi.be

        Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
        Tags:aardappel,makreel,lenteuitjes,citroen,mosterd,honing,tuinkers,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsbout van de bedoeien


        Lamsbout van de bedoeïen

        voor 6 personen:

        • 1 lamsbout van 1,2 kg ,6 eetlepels olijfolie met look
        • 1 à 2 koffielepels harissa (in tube) ,1 koffielepel gemalen komijn
        • 1 koffielepel gemalen koriander ,2 eetlepels fijngesneden verse munt
        • 2 eetlepels fijngesneden verse koriander ,peper en zout

          Lamsbout van de bedoeïenen

        Bereiding:10 min. (+ 24 u voor het marineren)

        Een dag op voorhand: meng olijfolie met harissa in een ovenschotel. Voeg gemalen komijn en koriander toe, meng goed en wentel de lamsbout hierin. Dek af en laat rusten in de koelkast. Draai af en toe om.

        Neem de lamsbout 1 u voor het bakken uit de koelkast.
        Verwarm de oven voor op th. 6/7 – 200 ° C. Bak de bout 35 min in de oven, bedruip af en toe met het braadvocht. Kruid aan beide kanten, bedek met de fijngesneden verse kruiden en bak nog 8 min (reken in totaal 35 min per kg).

        Wikkel in aluminiumfolie en laat minstens 5 min rusten vooraleer te versnijden.
        Dien onmiddellijk op met raapjes met rozijnen en couscous met amandelen.


        Tip: Deze marinade is ook geschikt voor blokjes lamsvlees
        (achteraf te roosteren op brochettes).


        Bron; delhaize.be

        Categorie:VLEESGERECHTEN,
        Tags:¨lamsvlees,look,harissa,kruiden,
        30-03-2011
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ravioli met spinazie en ricotta

        Ravioli met spinazie en ricotta

         Basisrecept voor pastadeeg voor 4 personen:
        200 g bloem van harde tarwe,6 eidooiers

        Bereidingswijze:
        Doe de eidooiers bij de bloem en kneed ca. 10 min. tot een elastisch deeg. Bedek met een handdoek en laat ca. 1 uur rusten.

        Kneed het deeg nog even door, duw het wat plat en rol met een deegrol uit tot vellen met de gewenste dikte. Werk verder af volgens recept.

        voor 4 personen voor de vulling:
        100 g spinazie,100 g ricotta,Parmezaanse kaas, geraspt
        peper, zout en nootmuskaat, salie (naar eigen smaak), fijngehakt
        100 g boter.

                               

        Bereidingswijze:
        Spoel de spinazie en kook ze kort (13 sec.). Giet af, spoel onder koud water, duw goed uit en hak fijn. Meng de ricotta met 100 g parmezaan en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Roer er de spinazie door en zet apart.

        Rol het pastadeeg uit tot 2 dunne vellen. Leg op 1 vel om de 5 cm een beetje vulling en dek af met het tweede vel. Steek rondjes uit rond de vulling en duw de randjes goed aan zodat ze vast zijn en de lucht uit de ravioli is. Leg op een met bloem bestrooid bakpapier.

        Smelt de boter, voeg de salie toe en breng op smaak met peper en zout.

        Gaar de ravioli kort in heet, maar niet kokend water, anders gaat hij openspringen.

        Neem uit, verdeel over diepe borden en druppel er de saliebotersaus over en werk af met wat geraspte parmezaan en een blaadje salie.

        bron; nina.be

        Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
        Tags:bloem,ei,spinazie,ricotta,kaas,salie,boter,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippotje met groenten, knoflook en oestersaus


        Wok; Kippotje met groenten, knoflook en oestersaus

        Achterstevoren koken, kent u dat? Nee, niet verkeerd om voor de pitten staan, maar de volgorde omdraaien, dat bedoel ik. Dingen later doen die je anders eerst zou hebben gedaan...

        voor 4 personen;

        350 gram kipfilet,2 tenen knoflook (geperst),3 eetlepels sesamolie
        1 eetlepel maïzena, 3 eetlepels lichte sojasaus, 1 ui, in stukken,
        scheutje olie,1 rode paprika, in stukjes,100 gram doperwtjes, diepvries
        4 eetlepels oestersaus,1 à 2 eetlepels sambal manis
        Een handje korianderblad of basilicum,150 gram taugé

               

        Wij zijn gewend om vlees eerst aan te braden bij hoge temperatuur en dan de vlam lager te zetten, op het gas, de elektra, in de oven. Maar het kan allemaal best andersom.

        In vergeten tijden, Middeleeuwen, Renaissance, kookte of pocheerde men graag dingen om ze pas daarna even na te schroeien voor een fraaie kleur en geur.
        Iedereen braadde braaf eerst ­zijn blokjes kip aan en voegde toen dingen toe, groenten, kruiden, vocht.
        Na een half uur was alles klaar en de kip taai. Taai, droog, stug, zielloos, ten tweede male omgebracht door kokers die doodsbenauwd waren voor de onzichtbare ­levende have die een dode kipfilet met zich meedraagt.

        Bereiding;<20 minuten.

        Snijd het vlees aan dunne kleine plakjes en meng ze met de knoflook, sesamolie, maïzena en sojasaus. Bak de ui een a twee ­minuten in de olie en voeg de paprika en de gevroren erw­tjes toe. Roer de oestersaus los met de sambal en 1 dl water en doe erbij. Sluit de pan en laat 5 minuten zachtjes koken.

        Pas de laatste 4, 5 minuten mogen de stukjes meedoen. Zodat ze mals en sappig zijn. En gaar genoeg - veilig dus.
        Voeg de kip toe, zet het vuur wat hoger en werk met twee spatels de stukjes van elkaar. 4, 5 minuten garen is zat. Meng er dan de kruiden en taugé door en serveer onmiddellijk, dan heeft de taugé nog crunch.

        Bron; volkskrant.nl

        Categorie:WOKGERECHTEN
        Tags:kip,look,paprika,erwtjes,look,ui,taugé,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ginseng en saffraan zijn lustopwekkend


        Ginseng en saffraan zijn lustopwekkend

        ginseng en saffraan zijn lustopwekkend  

        Vrouwen die wat meer pit in de slaapkamer willen brengen, gieten best wat saffraan en ginseng in hun soep. Uit een onderzoek van Canadese onderzoekers blijken deze twee stoffen namelijk lustopwekkend te zijn.

        Saffraan verbetert de bedprestaties aanzienlijk bij zowat alle koppels. Ginseng levert dan weer uitstekend werk bij mannen die last hebben van erectieproblemen. Ook voor vrouwen die maar moeilijk in de juiste stemming komen zou de stof wonderen doen.

        Beeld: Photonews
        Bron; gva.be


        Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
        Tags:saffraan,ginseng,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bouillon en ravioli van ossenstaart


        Bouillon en ravioli van ossenstaart

        Nodig: 

        1 kg ossenstaart, 1 wortel, 1 stengel bleekselder, 1 grote ui

        1 sjalot,
        1 prei (enkel het witte gedeelte)

        kruidentuiltje (takje peterselie, tijm, laurier)

        1 eetlepel gesneden bieslook, 100 g pastadeeg, 30 g boter

        1 dl olie,1 dl Madeira-wijn, 1 eigeel, peper en zout


        Bereidingstijd: 

        Verhit de olie in een ruime pot, en kleur de stukken ossenstaart op een hoog vuur.

        Snij 3/4 van de wortel, 3/4 van de prei, de selder en de ui in stukken, en voeg alles samen met het kruidentuiltje bij het vlees. Overgiet met water, breng het geheel aan de kook en laat sudderen tot het vlees van de botten valt (+/-6 uur).

        Snij ondertussen de resterende groenten in fijne stukjes en kook 'al dente' in gezouten water. Zeef het kookvocht door een neteldoek, en breng het op smaak met zout, peper en Madeira-wijn.

        Voor de vulling van de ravioli: pluk 100 g van het ossenstaartvlees van het kraakbeen.

        Verwarm de boter in een pannetje, voeg de ossenstaart toe en roer het vlees met een vork tot draadjes. Breng op smaak met zout, peper en bieslook.

        Rol het pastadeeg uit op een bebloemde werktafel en snij het in vierkantjes van +/-5 cm. Strijk de randen in met eigeel, en leg er - netjes van de rand weg - vulling op.

        Druk er een ander ravioli-vel over. Kook ‘al dente’ in gezouten water.

        Schenk de bouillon in voorverwarmde schaaltjes en garneer met de groenten

        en ravioli.

        Bron; kwaliteitsvlees.be


        Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
        Tags:ossenstaart,wortel,selder,sjalot,prei,kruiden,bieslook,pasta,wijn,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walnoten zijn het gezondste



        Walnoten zijn het gezondste

        walnoten zijn het gezondste  

        Walnoten zijn de gezondste noten. Dat concluderen enkele
        Amerikaanse onderzoekers.

        Walnoten bevatten de meeste en beste antioxidanten van alle noten.
        Hierdoor verlagen ze het cholesterolgehalte, het stressniveau
        en de kans op hart- en vaatziekten.

        walnoten zijn het gezondste

        Volgens de onderzoekers hebben noten voor niets een slechte naam. "Mensen denken dat ze dikmakend zijn, terwijl ze eigenlijk boordevol goede vetten zitten. Personen die dagelijks noten eten, vallen net af."

        Beeld: Photonews
        Bron; gva.be


        Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
        Tags:walnoten,


        >

        Blog tegen de regels? Meld het ons!
        Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!