Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    11-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moskovieten halen kaviaar uit de muur

     

    Moskovieten halen kaviaar uit de muur


    © afp

    Kaviaar, een van de bekendste delicatessen van Rusland, is in de hoofdstad Moskou nu ook beschikbaar in automaten. De firma Jukra biedt de delicatesse aan in een dertigtal automaten. Die kregen de naam Ikramat - ikra is het Russische woord voor kaviaar.

    Vele Russen reageren sceptisch. Ze stellen vragen bij de kwaliteit van de automatenkaviaar of vinden dat kaviaar gewoonweg niet thuishoort in een automaat en verkiezen hun portie op de markt te kopen.

    Jukra benadrukt dat de kaviaar in de Ikramat-machines vers is. Het goedje wordt zonder conserveringsmiddelen bewaard bij -4 graden Celsius en is zo tot acht maanden houdbaar, zegt de firma.
     
    De kleinste portie kaviaar, 100 gram, kost in de automaat 150 roebel, zowat 4 euro. Er zijn ook gezinsverpakkingen van 320 gram, die ongeveer 15 euro kosten. De kostbaarste aller kaviaarsoorten, de Beluga, behoort niet tot het aanbod.

    (belga/odbs)
     bron; hln.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Tags:kaviaar,
    10-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonge groentjes in een karameljasje



    Jonge groentjes in een karameljasje

    Karamel maakt de zachtste groenten knapperig en de meest
    klassieke gerechten heerlijk zacht. 

    Voor 4 personen

    2 jonge wortelen (met loof), 200 g peultjes, 1 bundeltje lenteuitjes,
    1 koffielepel roze bessen, 100 g suiker, peper, zout.


    Bereiding:< 20 minuten voorbereiding,10 minuten kooktijd.

    • 1. Snijd de geschraapte wortelen in fijne reepjes.Rist de peulen af en snijd de uitjes (mét het loof maar zonder de worteltjes) in vier stukjes.
    • 2. Laat de wortelreepjes en de lente-uitjes 2 min blancheren in gezouten kokend water. Giet ze af onder de koudwaterkraan en dep droog. Herhaal dit met de peultjes (1 min blancheertijd).
    • 3. Doe de suiker in een pan met dikke bodem. Voeg er 20 cl water aan toe. Laat op een laag vuurtje inkoken tot een korrelstroop. Om te controleren of de stroop voldoende is ingedikt, dompelt u een lepel in koud water, vervolgens in de
      stroop en dan opnieuw in koud water. Neem een beetje stroop tussen duim en wijsvinger en rol ermee: u moet kleverige korreltjes krijgen.
    • 4. Doe nu de groenten, de geplette roze bessen en peper en zout in de stroop. Laat drie min zachtjes koken terwijl u blijft roeren.Verdeel de bereiding over glaasjes en laat afkoelen tot de groenten een knapperig jasje hebben gekregen.

    tip; Serveer als origineel zoetzuur aperitiefhapje.

    Zo kunt u ook preistengels, paprikareepjes en bleekselderij bereiden.
    Witloof, sojascheuten en champignons hoeft u zelfs niet te blancheren!

    bron; plusmagazine.be


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:Jonge groentjes,karamel,wortel,peultjes,lenteuitjes,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knapperige zalm met champignons en sojasaus



    Knapperige zalm met champignons en sojasaus

    Zinnenprikkelend visgerecht voor Valentijn

    voor 4 personen:

    1 koffielepel korianderzaad, 3 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels suiker, 2 eetlepels
    sherryazijn, 1,5 eetlepel arachideolie, 700 g zalmfilet zonder vel of graten,
    600 g vrij grote champignons, 2 takjes koriander,
    4 takjes bieslook, peper, zout.



    Bereiding; 15 min.voorbereiding, 10 min. kooktijd.


    • 1.Plet de korianderzaadjes. Klop de sojasaus, de sherryazijn, de olie,  de suiker en de korianderzaadjes met een vork.Snijd de zalm in dunne plakken.  leg ze in een diepe schotel  en overgiet ze met het sojasausmengsel. Dek af met vershoudfolie en laat een uurtje trekken in de koelkast.
    • 2. Borstel de champignons schoon, snijd de onderkanten eraf en schik de hoedjes ondersteboven op een dienschotel.
    • 3. Laat de plakken zalm uitlekken en vang de marinade op. Warm de marinade op in een pan met dikke bodem. Zodra de vloeistof begint te borrelen, voegt u de zalm toe. Laat 5 min zachtjes koken en draai de plakken voorzichtig om in de
      helft van de kooktijd. Kruid met peper en zout.
    • 4. Haal de zalm uit de pan en leg hem op de champignonhoedjes. Laat het kookvocht inkoken tot een dikke stroop en besprenkel er de zalm mee.Versier met korianderblaadjes en bieslooktakjes.

    tip;

    De stroop is dik genoeg als ze blijft kleven aan een lepel.

    U kunt dit gerecht ook laten afkoelen en koud serveren.De zalm is dan lekker knapperig.

    bron; plusmagazine.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:zalm,champignons,sojasaus,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gekaramelliseerd varkenshaasje met bieslook



    Gekaramelliseerd varkenshaasje met bieslook

    Zoet varkenshaasje voor Valentijn

    Voor 4 personen 

    1 varkenshaasje van ongeveer 600 g, 4 eetlepels vloeibare honing, 1 koffielepeltje roze bessen, 1/2 koffielepel peperbolletjes, 4 cl sojasaus, 1,5 eetlepel olie, 1 flink bosje bieslook, zout.


    Bereiding:<10 minutenvoorbereiding, 25 minuten kooktijd  
     

    • 1. Plet de roze bessen en de peperbolletjes en meng ze met de honing en de sojasaus. Leg het varkenshaasje in een schotel en overgiet het met het mengsel. Keer het vlees verscheidene malen om zodat het goed bedekt wordt door de marinade. Laat één uur trekken.Haal het vlees dan uit de marinade en dep het droog.
    • 2. Warm de olie op in een stoofpan met een dikke bodem (bij voorkeur gietijzer). Doe het varkenshaasje in de pan en laat het aan alle kanten bruin worden. Giet er de marinade en een klein glaasje water bij.Voeg zout toe en dek af. Laat 20 minuten zachtjes koken.
    • 3. Neem vervolgens het deksel van de pan en laat doorkoken op een wat hoger vuur tot er slechts een bodempje vocht overblijft.Draai het varkenshaasje nu verscheidene keren om zodat het aan alle kanten een karamellaagje krijgt.
    • 4. Leg het vlees in een schotel en versier royaal met stukjes bieslook.

    tip;

    Geef hier basmatirijst en gewokte groenten bij.

    Op dezelfde manier kunt u stukken kippenwit, kalkoenlapjes, eendenborst of konijnenrug een karamellaagje geven.

    bron; plusmagazine.be

     


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:Gekaramelliseerd,varkenshaasje,bieslook,honing,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tatintaartjes van bladerdeeg en mango



    Tatintaartjes van bladerdeeg en mango

    Heerlijk zoet nagerecht voor Valentijn

     Voor 4 taartjes

    2 mango’s, 80 g boter, 100 g poedersuiker, 300 g bladerdeeg.

             Bereiding: < 20 minuten voorbereiding,20 minuten baktijd

    • 1. Schil de mango’s en snijd het vruchtvlees in brede repen.
    • 2. Doe de suiker in een pan met dikke bodem. Voeg driekwart van de boter toe (in partjes). Warm alles op een laag vuurtje op tot u een amberkleurige karamel krijgt. Leg er demangorepen in en laat ze karamelliseren terwijl u ze voortdurend omdraait. Haal de pan van het vuur en laat het fruit afkoelen in de karamel.
    • 3. Boter 6 individuele taartvormpjes in.Verdeel de mangorepen over de vormpjes.
    • 4. Rol het bladerdeeg uit en snijd er 6 rondjes uit die net iets groter zijn dan de vormpjes. Leg de deegrondjes over de mango’s en duw de deegrand tussen de wand van het vormpje en de vruchten met behulp van de steel van een lepel.
    • 5. Laat de taartjes 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200 °C. Haal ze uit de oven en stort ze meteen op borden (met het fruit naar boven gekeerd).

             tip;

    • Het wordt helemaal smullen als u deze taartjes lauw opdient met vanille-ijs of dikke slagroom.

            Ook lekker met peren, appels of meloen in plaats van mango’s.
            Of met verse vijgen!

    bron; plusmagazine.be


    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:Tatintaartjes,bladerdeeg,mango,
    09-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeewolf met parmaham en olijven

     
    Zeewolf met parmaham en olijven

     voor 4 personen:

     600 gram zeewolffilet,100 gram parmaham,3 eetlepels olijfolie,
     2 vleestomaten,2 eetlepels groene of zwarte olijven zonder pit,
    1 eetlepel verse of gedroogde tijm,versgemalen peper.


     Zeewolf met parmaham en olijven

    Bereidingstijd:<  20 - 30 min.

    Verwarm de oven voor op 200° C.
    Spoel de zeewolffilet af onder koud water en dep de vis droog. Snijd de vis in plakken van ca. 1 cm dik. Snijd vervolgens ook de parmaham in smalle reepjes en zet deze even apart. Bak de plakken zeewolf ca. 2 minuten in 2 eetlepels hete olijfolie in een grillpan of een koekenpan. Strooi er een beetje peper over. Neem de vis uit de pan en leg deze in een platte ovenschaal die is ingevet met 1 eetlepel olijfolie. Bak de hamreepjes kort in het bakvet en schep ze op de vis. Leg de ingekruiste tomaten enkele tellen in kokend water, ontvel ze en snijd ze in blokjes. Verdeel ze met de olijven en de tijm over de zeewolf en zet het gerecht 10-12 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

    Lekker met krielaardappeltjes en een groene salade.

    bron; visrecepten.nl


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:Zeewolf,parmaham,olijven,tomaten,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gepaneerde mosseltjes met frisse vinaigrette


    Gepaneerde mosseltjes met frisse vinaigrette
    Een lekker voorgerechtje.

    Voor 4 personen;

    32 jumbomosselen,1 volledige selder, gesneden,
    2 uien, gesneden,1 bussel platte peterselie, fijngehakt,
    Witte wijn,Peper en zout,100 g bloem,3 eiwitten, losgeklopt,
    Paneermeel,2 limoenen,Olijfolie,1 lepeltje mosterd.        

                                                                      NO CREDIT 

    Bereiding;

    Gaar de mosselen met wat selder, uien, peterselie, witte wijn, peper, zout en een klontje boter. Laat ze afkoelen en haal het vruchtvlees uit de schaal.
    Zodra ze afgekoeld zijn, ga je de mosselen klassiek paneren: haal ze eerst door de bloem, dan door het losgeklopt eiwit en vervolgens door het paneermeel. Dit heet in vaktermen: paneren à l'anglaise.

    Vinaigrette
    Meng het limoensap en de olijfolie met een lepeltje mosterd en voeg er dan gehakte peterselie aan toe. Breng op smaak met peper en zout.

    Verwarm de frietketel op 170°C. Bak de mosseltjes mooi goudgeel in frituurolie.

    Tip;
    Paneermeel wordt lekkerder met verschillende verse of gedroogde kruiden. Als je bakt in de pan, kun je ook fijngemalen noten gebruiken. Hak ze fijn of vermaal ze in de cutter. Mosselvocht is een ideale basis voor heerlijke vissauzen.
     
    Uit: 'Laat het u smaken', Jeroen De Pauw, Uitgeverij lannoo, 240blz, 24,95 euro
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:mosselen,paneermeel,citroen,peterselie,wijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Citroensorbet


    Recept om zelf Citroensorbet te maken
      
    Voor 6 Personen:
    Sap van 6 citroenen, 225 gram suiker, 4 dl water,
    1 eetlepel zeer fijn geschaafde citroenschil.

           

    Bereidingswijze;

    Warm het water lichtjes op en voeg de suiker toe. Los de suiker op in het water. Voeg het citroensap en de geschaafde citroenschil toe, omroeren en laat alles rustig afkoelen.
    Zet de sorbet in de diepvries. Klop het geheel om het uur eens goed op.
    Na minimum zes a zeven uur in de diepvries is de sorbet klaar.
    Het mengsel moet vast zijn, maar niet hard.

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:Citroensorbet,citroen,suiker,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen met curry en kokosmelk



    Mosselen met curry en
    kokosmelk
    smaken lekker exotisch.

    Voor 4 personen;
    2 wortels,4 stengels witte selder,2 uien,1 bakje sluimerwten,
    5 kg mosselen,2 blikjes kokosmelk van 2,5 dl,1 koffielepel kerriepoeder,
    peper en zout,2 tomaten, ontveld, ontpit en in blokjes gesneden.


    Bereiding;
    Schil de wortelen en snij ze in flinterdunne plakjes. Dat is vrij belangrijk, want mosselen moeten maar een zestal minuten op een heet vuur staan. Als je de wortelen niet fijn genoeg snijdt, dan kunnen ze in die korte tijd niet garen. Was de selder, de uien en de sluimerwten en snij die fijn.

    Doe nu alle groenten in een mosselpot.
    Was de mosselen grondig en schik ze op de groenten.

    Overgiet met de kokosmelk en kruid met kerriepoeder, zout en peper. Zet een deksel op de kookpot en kook de mosselen ongeveer 6 minuten. De kooktijd hangt een beetje af van je eigen smaak. Volgens mij mogen mosselen niet te lang koken, anders worden ze rubberachtig. Wanneer de mosselen opengaan, zijn ze gaar. Vergeet ze niet enkele keren op te schudden, zodat de groentjes bovenaan zitten.

    Snij de ontvelde en ontpitte tomaten in blokjes en strooi ze over de mosselen als garnituur.
     
    Uit: 'Laat het u smaken', Jeroen De Pauw, Uitgeverij Lannoo, 240blz, 24,95euro.


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:mosselen,curry,kokosmelk,tomaten,
    08-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatentartaar met citroen, kappers en olijven


    Tomatentartaar met citroen, kappers en olijven

    Voor 4 personen:
    4 rijpe tomaten ,1 teen knoflook ,2 takjes bladpeterselie (of koriander)
    snuifje suiker,geraspte schil van 1 citroen,2 el olijfolie met citroenaroma
    piment d'Espelette ,zout ,1 tl witte balsamicoazijn
    1 el grove mosterd ,4 el extra vergine olijfolie ,2 tl kappertjes
    6 ontpitte groene olijven, fijngehakt,12 sneetjes ciabatta met zwarte olijven
    4 kapperappels, voor de afwerking.

                          

    Bereidingswijze

    Pel en ontpit de tomaten. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Hak de knoflook en peterselie fijn. Meng onder de tomaten. Voeg de suiker, citroenschil en citroenolie toe. Kruid met piment d'Espelette en zout. Meng goed en laat 1 u. marineren op kamertemperatuur. Laat nadien uitlekken en vang het sap op. Mix dit met de balsamicoazijn, mosterd en olijfolie tot een gladde emulsie.

    Doe de kappertjes en olijven bij de tartaar en bind met een scheutje vinaigrette. Rooster de sneetjes brood en verdeel er de tartaar over. Werk af met de kapperappels en geef er de rest van de vinaigrette apart bij.

    bron;knackweekend.rnews.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:Tomaten, Look, Peterselie, Citrusvruchten, Olijfolie, Balsamico, Mosterd, Kappertjes, Olijven,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijnenrug met barolo, uien en puree van witte bonen

     

    Konijnenrug met barolo, uien en puree van witte bonen

    Voor 4 personen:
    1 konijnenrug, uitgebeend en toebereid (2 filets) ,4 rode uien
    2 el boter ,1 el olie ,200 ml wildfond ,400 ml barolowijn
    8 takjes tijm ,400 g witte bonen, uit blik ,100 ml groentebouillon
    2 el room ,4 sneden ciabatta, 2 el olijfolie, 4 el tapenade.

                       

    Bereidingswijze

    Spoel de konijnenrug en dep droog. Kruid met peper en zout en bak aan alle kanten in 1 eetlepel niet te warme boter. Bak 20 à 25 minuten af in een voorverwarmde oven op 80°C. Het vlees moet roze blijven.

    Pel ondertussen de uien en snij ze in kleine blokjes, fruit ze in de warme olie zonder ze te laten kleuren. Blus met de barolowijn en de wildfond. Voeg vier takjes tijm toe en laat tot een kwart inkoken.
    Bak de sneden ciabatta in de warme olie aan beide kanten tot ze mooi goudbruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier. Besmeer met tapenade.

    Laat de bonen uitlekken en spoel ze. Doe ze in een kookpan met de groentebouillon en de room. Breng aan de kook en mix fijn. Voeg wat zout toe.

    Verwijder de tijm uit de saus, draai het vuur uit, voeg de koude boter toe en kruid met peper en zout.

    Schik een quenelle bonenpuree op elk bord, voeg een sneetje ciabatta en het in plakken gesneden konijn toe. Overgiet met de saus en bestrooi met tijm.

    bron;knackweekend.rnews.be 


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags: Konijn, Wijn, Fond, Ajuin, Bonen, Bouillon,
    07-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jamie Oliver mag niet filmen in scholen van Los Angeles
     

    Jamie Oliver mag niet filmen in scholen van Los Angeles


    Overheid vreest negatieve publiciteit

    © photo news

    Het 'gezonde' hamburgerkraam dat Oliver opstelde in LA. © photo news
    'Naked Chef' Jamie Oliver mag niet langer filmen in de scholen van Los Angeles. De kruistocht die de populaire Britse tv-kok voert tegen de ongezonde eetgewoontes van de Amerikaanse jongeren wordt zo weer tegengewerkt. Vorig jaar startte hij de Food Revolution-realityreeks voor televisie. Toen wou hij een van de ongezondste steden van de VS, Huntington in West Virginia, bekeren tot gezondere maaltijden. Ook al met weinig succes.

    En dit jaar was Oliver al twee weken aan het opnemen in de West Adams Preparatory High School in het zuiden van Los Angeles toen de plaatselijke beleidsleiders de boel stillegden. Zij eisten garanties dat de buurt "in een positief daglicht" zou geplaatst worden, maar die kregen ze natuurlijk niet. "We zijn niet geïnteresseerd in dramatische conflicten zoals tijdens de vorige reeks in Huntington", luidt het.

    Olivers woordvoerster laat weten dat de kok gewoon verder gaat met de opnames, ondanks het verbod in de scholen zelf te filmen.

     (jv)bron; hln.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Tags:Jamie Oliver,
    05-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roerei met verse kaas en tomaat



    Roerei met verse kaas en tomaat

     

    voor 4 personen:       

    4 eieren, 125g mandjeskaas,1 dl melk (halfvol )

    2 tomaten,1 eetlepel,bieslook,(fijngehakt)
    peper,zout.


                                           afbeelding recept


    Bereiding:

    De eieren met de melk, wat peper en zout schuimig kloppen.

    De tomaten spoelen,ontvellen, in blokjes snijden en in een zeef laten uitlekken.

    Een klontje boter in de pan doen, het smelten zonder te laten kleuren en er de

    tomaten bijvoegen. De eieren erover gieten.

    Even laten stollen en er de verse kaas doorroeren.

    Nog eens op het vuur plaatsen en afwerken met fijngesnipperd bieslook.

    Onmiddellijk tussen twee sneetjes bruin brood leggen. 


    tip; Mandjeskaas e
    en verse magere plattekaas waarvan de wrongel

    uitlekt in mandjes.


    Deze kaas is door VLAM erkend als traditioneel Vlaams streekproduct.

    bron; kazenvanons.be

    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Tags:Roerei,kaas,tomaat,ei,bieslook,
    04-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsvlees Marengo

    Kalfsvlees Marengo

    voor 4personen

    800 g kalfsschouder in stukken gesneden,1 ui,1 bakje champignons
    1 bosje verse zilveruitjes,2 el bloem,2 dl droge witte wijn
    1 blik gepelde tomaten;4 sneetjes wit brood,2 bakjes tuinkers
    boter,maïsolie,suiker,laurier,enkele takjes verse tijm,peper en zout.

                              

    Bereidingswijze

    Kruid het kalfsvlees met peper en zout en schroei het dicht in boter en olie, half om half.
    Snipper intussen de ui en doe die bij het vlees. Strooi er de bloem overheen en laat even doorbakken om de bloemsmaak te elimineren.
    Blus met de witte wijn en doe er de tomaten bij. Breng op smaak met een kruidentuiltje van laurier en verse tijm. Zet het deksel op de pan en laat anderhalf uur heel rustig sudderen.
    Schil intussen de zilveruitjes. Fruit ze glazig in boter. Kruid met peper, zout, een snuifje suiker en doe er wat water bij. Laat langzaam gaarstoven onder gesloten deksel.
    Snijd de champignons in vier en bak ze goudbruin in boter. Kruid met peper en zout.
    Doe de garnituren bij het kalfsvlees.
    Snijd het brood in vier diagonale stukken en bak ze goudbruin in maïsolie.
    Schep het stoofpotje in de borden en werk af met de croutons en wat tuinkers.

    Geert Van Der Bruggen
    bron; mijnflandria.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:kalfsvlees,Champignon , Tomaat , Ui , Boter , Brood , Laurier , Tijm , Peper , Suiker , Tuinkers ,wijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde vinken met rodekool

    Blinde vinken met rodekool

    voor 4personen

    4 blinde vinken ,2 sjalotten ,2 ontvelde en ontpitte tomaten
    boter ,peper en zout

    Voor de rode kool
    1 rode kool ,1 grote ui ,2 jonagold appelen ,2 el bruine suiker
    een scheutje frambozenazijn ,boter ,1 takje tijm
    1 blaadje laurier ,peper en zout

                                    Slasoep


    Bereidingswijze

    Snijd de rode kool in stukken en blancheer enkele minuten in gezouten kokend water. Verfris onmiddellijk onder koud stromend water.
    Snipper de ui. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in plakjes. Stoof de ui glazig in boter. Voeg de appel toe en strooi er de suiker overheen. Laat licht karameliseren en blus vervolgens met de azijn. Leg de kool er bovenop en laat heel rustig gaar sudderen met tijm, laurier, peper en zout.
    Snipper de sjalotten en stoof ze glazig in boter. Schroei in een tweede pan de gekruide blinde vinken rondom dicht in hete boter. Leg het vlees vervolgens op de gestoofde sjalotten in een ovenschotel en leg er de tomaten bovenop. Bak rustig gaar in een oven op 170°C.
    Serveer de blinde vinken met de rode kool en een natuuraardappel. 

    Geert Van Der Bruggen
    bron; mijnflandria.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:Blinde vinken,rodekool,sjalot,tomaat,ui,appelen,suiker,azijn,boter,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spinazie maakt je echt groot en sterk

    N

    Spinazie maakt je echt groot en sterk



    Nitraten, die in grote hoeveelheden in spinazie en andere groene bladgroenten zitten, geven de krachtcentrale van cellen die energie leveren een boost.

    Een portie spinazie is al genoeg om de mitochondriën efficiënter te maken, dit zijn celorganellen die de celactiviteit en -groei stimuleren. Eerder werd gedacht dat ijzer de reden was waaorm spinazie je sterker maakt. De onderzoekers ontdekten dat gezonde mensen die een kleine dosis nitraat gedurende drie dagen opnamen, minder zuurstof opnemen tijdens het fietsten. Professor Eddie Weitzberg: "Het gaat om een hoeveelheid nitraat dat gelijk is aan twee of drie bieten of een portie spinazie." Verder bleek dat mondwater de voordelen van nitraten beperkt door bacteriën in de mond te doden die nodig zijn bij de omzetting van nitraat in nitraatoxide.

    Uit eerder onderzoek bleek al dat de opname van nitraat het niveau van nitraatoxide in het lichaam stimuleert. Dit is een molecule dat de bloedvaten opent, de bloeddruk verlaagt en de circulatie verbetert.

    (ep)bron; hln.be 


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:spinzie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Köttbullar uit de Zweedse keuken


    Köttbullar een van de (geheimen) van de Zweedse keuken

    Voor een vijtigtal balletjes:

    2 fijngesnipperde uien, 30 g boter, 1 grote aardappel geplet tot puree, 500 g gehakt rundsvlees, 1 koffielepel zout, 25 cl room, 3 eetlepels paneermeel, 1 ei, 1 koffielepel gehakte peterselie, 2 eetlepels gezouten boter, 2 eetlepels olijfolie, 20 cl bouillon, 1 eetlepel maïzena, 1 eetlepel sojasaus, Jamaicapeper naar smaak.

     

    Bereiding:

    1. Laat het paneermeel weken in de slagroom.

    2. Stoof de uien op een laag vuurtje in de boter tot ze doorzichtig worden. Meng de uien, de geplette aardappel, het vlees, wat zout en de (slag)room met paneermeel, het ei en de peterselie in een slakom tot u een mooi homogene massa bekomt. Rol er dan balletjes van met een diameter van 2 tot 3 cm.

    3. Verhit 2 koffielepels boter en 2 koffie-lepels olijfolie (de rest houdt u nog even apart) in een pan op een hoog vuur. Bak daarna de balletjes gedurende een tiental minuten aan op een matig vuur. Leg ze in een schotel en zet ze in de oven (100°C).

    4. Meng in de pan waarin de balletjes werden gebakken, een eetlepel maïzena en de resterende hoeveelheid olie en boter. Deglaceer met een lepel (slag)room, sojasaus en Jamaicapeper.

    5. Bedruip de balletjes met de saus en dien het geheel op met aardappelpuree en bosbessenconfituur.

    bron; plusmagazine.be
    Françoise Plume


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:Köttbullar,ui,boter,aardappelen,rundsvlees,room,olie,bouillon,paneermeel,peterselie,
    03-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikervervangers vormen geen gevaar voor gezondheid
     

    Suikervervangers vormen geen gevaar voor gezondheid


     


    Het gebruik van artificiële zoetstoffen in voedingsproducten houdt geen gezondheidsrisico's in voor de volwassen bevolking in België. Ook diabetici en consumenten die vaak lightproducten gebruiken, lopen geen risico.

    Wetenschappers van het WIV bepaalden voor dit onderzoek in meer dan 130 representatieve voedingsmiddelen op de Belgische markt het gehalte aan zoetstoffen als acesulfaam-K (E950), aspartaam (E951), cyclamaat (E952), saccharine (E954) en sucralose (E955). Deze data werden gecombineerd met gegevens over de nationale voedselconsumptie, om de inname door de volwassen Belgische bevolking te berekenen. De onderzoekers keken ook of er een effect was van het toevoegen van tafelzoetstoffen aan koffie, thee of andere bereidingen door de consument zelf.

    Slechts kwart

    Uit de studie blijkt dat volwassenen die regelmatig producten met deze zoetstoffen consumeren maximaal 25 procent van de dagelijks aanvaardbare hoeveelheid (ADI) van cyclamaat innemen. Ook voor acesulfaam-K (17 procent), aspartaam (5 procent), saccharine (11 procent) en sucralose (7 procent) komt de maximale inname niet in de buurt van de ADI. De bijdrage van tafelzoetstoffen is zelfs te verwaarlozen (minder dan 1 procent).

    Kinderen

    "Zelfs bij de consumptie van grotere hoeveelheden voedsel liggen de opgenomen concentraties artificiële zoetstoffen ver beneden de normen bepaald in Europese wetenschappelijke adviezen", besluit het WIV. Over de gezondheidsrisico's voor kinderen konden de onderzoekers geen uitspraak doen. Artificiële zoetstoffen worden vooral gebruikt in lightproducten en bij de productie van levensmiddelen zonder toegevoegde suikers.
     
    De studie werd uitgevoerd door het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) in opdracht van de FOD Volksgezondheid.

    (belga/ep)demorgen.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Suikervervangers,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken roodbaarsfilet


    Gebakken roodbaarsfilet met gekonfijte sjalotcrème
    van knolselder en rucolapesto

    voor 4 personen;
    4 roodbaarsfilets, 8 sjalotten, 1/2 knolselder, 50 g boter, 150 g rucola,
    2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes, 1 teentje knoflook, 5 dl olijfolie,
    1 dl olijfolie voor de gekonfijte sjalot, peper van de molen, zeezout,
    4 eetlepels balsamicoazijn.

                                   gebakken roodbaarsfilet met gekonfijte sjalotcreme van knolselder en rucolapesto 

    Bereiding :

    1 Pel de sjalotten en leg ze in een ovenschaal. Overgiet met de olijfolie en gaar ze in een oven op 180°C gedurende ongeveer 35 à 40 minuten of tot wanneer ze helemaal zacht zijn.

    2 Schil de knolselder en snijd deze in grote stukken. Kook ze gaar in kokend gezouten water tot de knolselder zeer zacht is. Giet het water af en laat de knolselder goed uitstomen. Doe de knolselder in de keukenrobot, voeg er de boter aan toe en mix grondig tot een smeuïge massa. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Houd warm.

    3 Mix de rucola, pijnboompitten, knoflook en 0,5 dl olijfolie in een blender. Kruid met peper en zout en zet in de koeling als je het niet meteen gebruikt.

    4 Bak de sjalotten lichtjes aan in de olijfolie tot ze mooi kleuren. Blus met de balsamicoazijn en kruid met peper en zout.

    5 Bak de roodbaarsfilets mooi bruin in een weinig olijfolie en kruid met peper en zout.

    6 Schep de knolseldercrème op de borden, verdeel er de roodbaarsfilets over en schik hierop de gekonfijte sjalotten. Druppel de pesto rondom (pesto mag op kamertemperatuur zijn) en dien op.

    bron; gva.be
     ambiance.be


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:roodbaars,sjalot,knolselder,boter,rucola,pijnboompitjes,look,olie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.India: Broodje Kipcurry


    India: Broodje Kipcurry

    V
    oor 2 personen;
    o 2 kleine volkoren stokbroodjes,
    o 6 uitgebeende kippenboutjes (bij voorkeur hoeve- of biokip),
    o peper, zout en olijfolie,2 granny smith appels, in stukjes gesneden,
    o 2 kleine gemsla's, gewassen en in slierten gesneden,
    o scheutjes (naar keuze),Currysaus,


                        india broodje kipcurry voor 2 personen 

    Bereidingswijze;

    1. Kruid de kippenboutjes met peper en zout en bak ze in wat olie krokant en gaar. Draai regelmatig. Haal uit, dep af en laat afkoelen. Snijd in stukjes.

    2. Snijd het stokbroodje in twee. Besmeer de beide kanten royaal met currysaus. Beleg de onderkant met sla, verdeel daarover de kip en appel, dek af met scheutjes en de bovenkant van het broodje.

    Weetjes

    - Kerrie is oorspronkelijk afkomstig uit India, waar het woord "kari" saus betekent. Het gebruik van dit type kruidenmengsels werd door de Engelsen overgenomen, waarbij het woord verhaspeld werd tot "curry". Ook in Thailand werd oorspronkelijk veel kerrie gebruikt. De toepassing van kerrie in de Indonesische keuken is door de Indonesiërs van India overgenomen. Via Indonesië is het gebruik van kerrie in Nederland terechtgekomen.

    - Curry is geen kruid op zich, maar een mengeling van specerijen zoals zwarte peper, kruidnagel, koriander en gember. Vandaar dat curryproducten onderling sterk kunnen verschillen.

    bron; gva.be


    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Tags:Broodjes, Kipcurry,kip,appels,gemsla,curry,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!