Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    08-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijnenrug met barolo, uien en puree van witte bonen

     

    Konijnenrug met barolo, uien en puree van witte bonen

    Voor 4 personen:
    1 konijnenrug, uitgebeend en toebereid (2 filets) ,4 rode uien
    2 el boter ,1 el olie ,200 ml wildfond ,400 ml barolowijn
    8 takjes tijm ,400 g witte bonen, uit blik ,100 ml groentebouillon
    2 el room ,4 sneden ciabatta, 2 el olijfolie, 4 el tapenade.

                       

    Bereidingswijze

    Spoel de konijnenrug en dep droog. Kruid met peper en zout en bak aan alle kanten in 1 eetlepel niet te warme boter. Bak 20 à 25 minuten af in een voorverwarmde oven op 80°C. Het vlees moet roze blijven.

    Pel ondertussen de uien en snij ze in kleine blokjes, fruit ze in de warme olie zonder ze te laten kleuren. Blus met de barolowijn en de wildfond. Voeg vier takjes tijm toe en laat tot een kwart inkoken.
    Bak de sneden ciabatta in de warme olie aan beide kanten tot ze mooi goudbruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier. Besmeer met tapenade.

    Laat de bonen uitlekken en spoel ze. Doe ze in een kookpan met de groentebouillon en de room. Breng aan de kook en mix fijn. Voeg wat zout toe.

    Verwijder de tijm uit de saus, draai het vuur uit, voeg de koude boter toe en kruid met peper en zout.

    Schik een quenelle bonenpuree op elk bord, voeg een sneetje ciabatta en het in plakken gesneden konijn toe. Overgiet met de saus en bestrooi met tijm.

    bron;knackweekend.rnews.be 


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags: Konijn, Wijn, Fond, Ajuin, Bonen, Bouillon,
    07-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jamie Oliver mag niet filmen in scholen van Los Angeles
     

    Jamie Oliver mag niet filmen in scholen van Los Angeles


    Overheid vreest negatieve publiciteit

    © photo news

    Het 'gezonde' hamburgerkraam dat Oliver opstelde in LA. © photo news
    'Naked Chef' Jamie Oliver mag niet langer filmen in de scholen van Los Angeles. De kruistocht die de populaire Britse tv-kok voert tegen de ongezonde eetgewoontes van de Amerikaanse jongeren wordt zo weer tegengewerkt. Vorig jaar startte hij de Food Revolution-realityreeks voor televisie. Toen wou hij een van de ongezondste steden van de VS, Huntington in West Virginia, bekeren tot gezondere maaltijden. Ook al met weinig succes.

    En dit jaar was Oliver al twee weken aan het opnemen in de West Adams Preparatory High School in het zuiden van Los Angeles toen de plaatselijke beleidsleiders de boel stillegden. Zij eisten garanties dat de buurt "in een positief daglicht" zou geplaatst worden, maar die kregen ze natuurlijk niet. "We zijn niet geïnteresseerd in dramatische conflicten zoals tijdens de vorige reeks in Huntington", luidt het.

    Olivers woordvoerster laat weten dat de kok gewoon verder gaat met de opnames, ondanks het verbod in de scholen zelf te filmen.

     (jv)bron; hln.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Tags:Jamie Oliver,
    05-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roerei met verse kaas en tomaat



    Roerei met verse kaas en tomaat

     

    voor 4 personen:       

    4 eieren, 125g mandjeskaas,1 dl melk (halfvol )

    2 tomaten,1 eetlepel,bieslook,(fijngehakt)
    peper,zout.


                                           afbeelding recept


    Bereiding:

    De eieren met de melk, wat peper en zout schuimig kloppen.

    De tomaten spoelen,ontvellen, in blokjes snijden en in een zeef laten uitlekken.

    Een klontje boter in de pan doen, het smelten zonder te laten kleuren en er de

    tomaten bijvoegen. De eieren erover gieten.

    Even laten stollen en er de verse kaas doorroeren.

    Nog eens op het vuur plaatsen en afwerken met fijngesnipperd bieslook.

    Onmiddellijk tussen twee sneetjes bruin brood leggen. 


    tip; Mandjeskaas e
    en verse magere plattekaas waarvan de wrongel

    uitlekt in mandjes.


    Deze kaas is door VLAM erkend als traditioneel Vlaams streekproduct.

    bron; kazenvanons.be

    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Tags:Roerei,kaas,tomaat,ei,bieslook,
    04-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsvlees Marengo

    Kalfsvlees Marengo

    voor 4personen

    800 g kalfsschouder in stukken gesneden,1 ui,1 bakje champignons
    1 bosje verse zilveruitjes,2 el bloem,2 dl droge witte wijn
    1 blik gepelde tomaten;4 sneetjes wit brood,2 bakjes tuinkers
    boter,maïsolie,suiker,laurier,enkele takjes verse tijm,peper en zout.

                              

    Bereidingswijze

    Kruid het kalfsvlees met peper en zout en schroei het dicht in boter en olie, half om half.
    Snipper intussen de ui en doe die bij het vlees. Strooi er de bloem overheen en laat even doorbakken om de bloemsmaak te elimineren.
    Blus met de witte wijn en doe er de tomaten bij. Breng op smaak met een kruidentuiltje van laurier en verse tijm. Zet het deksel op de pan en laat anderhalf uur heel rustig sudderen.
    Schil intussen de zilveruitjes. Fruit ze glazig in boter. Kruid met peper, zout, een snuifje suiker en doe er wat water bij. Laat langzaam gaarstoven onder gesloten deksel.
    Snijd de champignons in vier en bak ze goudbruin in boter. Kruid met peper en zout.
    Doe de garnituren bij het kalfsvlees.
    Snijd het brood in vier diagonale stukken en bak ze goudbruin in maïsolie.
    Schep het stoofpotje in de borden en werk af met de croutons en wat tuinkers.

    Geert Van Der Bruggen
    bron; mijnflandria.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:kalfsvlees,Champignon , Tomaat , Ui , Boter , Brood , Laurier , Tijm , Peper , Suiker , Tuinkers ,wijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde vinken met rodekool

    Blinde vinken met rodekool

    voor 4personen

    4 blinde vinken ,2 sjalotten ,2 ontvelde en ontpitte tomaten
    boter ,peper en zout

    Voor de rode kool
    1 rode kool ,1 grote ui ,2 jonagold appelen ,2 el bruine suiker
    een scheutje frambozenazijn ,boter ,1 takje tijm
    1 blaadje laurier ,peper en zout

                                    Slasoep


    Bereidingswijze

    Snijd de rode kool in stukken en blancheer enkele minuten in gezouten kokend water. Verfris onmiddellijk onder koud stromend water.
    Snipper de ui. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in plakjes. Stoof de ui glazig in boter. Voeg de appel toe en strooi er de suiker overheen. Laat licht karameliseren en blus vervolgens met de azijn. Leg de kool er bovenop en laat heel rustig gaar sudderen met tijm, laurier, peper en zout.
    Snipper de sjalotten en stoof ze glazig in boter. Schroei in een tweede pan de gekruide blinde vinken rondom dicht in hete boter. Leg het vlees vervolgens op de gestoofde sjalotten in een ovenschotel en leg er de tomaten bovenop. Bak rustig gaar in een oven op 170°C.
    Serveer de blinde vinken met de rode kool en een natuuraardappel. 

    Geert Van Der Bruggen
    bron; mijnflandria.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:Blinde vinken,rodekool,sjalot,tomaat,ui,appelen,suiker,azijn,boter,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spinazie maakt je echt groot en sterk

    N

    Spinazie maakt je echt groot en sterk



    Nitraten, die in grote hoeveelheden in spinazie en andere groene bladgroenten zitten, geven de krachtcentrale van cellen die energie leveren een boost.

    Een portie spinazie is al genoeg om de mitochondriën efficiënter te maken, dit zijn celorganellen die de celactiviteit en -groei stimuleren. Eerder werd gedacht dat ijzer de reden was waaorm spinazie je sterker maakt. De onderzoekers ontdekten dat gezonde mensen die een kleine dosis nitraat gedurende drie dagen opnamen, minder zuurstof opnemen tijdens het fietsten. Professor Eddie Weitzberg: "Het gaat om een hoeveelheid nitraat dat gelijk is aan twee of drie bieten of een portie spinazie." Verder bleek dat mondwater de voordelen van nitraten beperkt door bacteriën in de mond te doden die nodig zijn bij de omzetting van nitraat in nitraatoxide.

    Uit eerder onderzoek bleek al dat de opname van nitraat het niveau van nitraatoxide in het lichaam stimuleert. Dit is een molecule dat de bloedvaten opent, de bloeddruk verlaagt en de circulatie verbetert.

    (ep)bron; hln.be 


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:spinzie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Köttbullar uit de Zweedse keuken


    Köttbullar een van de (geheimen) van de Zweedse keuken

    Voor een vijtigtal balletjes:

    2 fijngesnipperde uien, 30 g boter, 1 grote aardappel geplet tot puree, 500 g gehakt rundsvlees, 1 koffielepel zout, 25 cl room, 3 eetlepels paneermeel, 1 ei, 1 koffielepel gehakte peterselie, 2 eetlepels gezouten boter, 2 eetlepels olijfolie, 20 cl bouillon, 1 eetlepel maïzena, 1 eetlepel sojasaus, Jamaicapeper naar smaak.

     

    Bereiding:

    1. Laat het paneermeel weken in de slagroom.

    2. Stoof de uien op een laag vuurtje in de boter tot ze doorzichtig worden. Meng de uien, de geplette aardappel, het vlees, wat zout en de (slag)room met paneermeel, het ei en de peterselie in een slakom tot u een mooi homogene massa bekomt. Rol er dan balletjes van met een diameter van 2 tot 3 cm.

    3. Verhit 2 koffielepels boter en 2 koffie-lepels olijfolie (de rest houdt u nog even apart) in een pan op een hoog vuur. Bak daarna de balletjes gedurende een tiental minuten aan op een matig vuur. Leg ze in een schotel en zet ze in de oven (100°C).

    4. Meng in de pan waarin de balletjes werden gebakken, een eetlepel maïzena en de resterende hoeveelheid olie en boter. Deglaceer met een lepel (slag)room, sojasaus en Jamaicapeper.

    5. Bedruip de balletjes met de saus en dien het geheel op met aardappelpuree en bosbessenconfituur.

    bron; plusmagazine.be
    Françoise Plume


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:Köttbullar,ui,boter,aardappelen,rundsvlees,room,olie,bouillon,paneermeel,peterselie,
    03-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikervervangers vormen geen gevaar voor gezondheid
     

    Suikervervangers vormen geen gevaar voor gezondheid


     


    Het gebruik van artificiële zoetstoffen in voedingsproducten houdt geen gezondheidsrisico's in voor de volwassen bevolking in België. Ook diabetici en consumenten die vaak lightproducten gebruiken, lopen geen risico.

    Wetenschappers van het WIV bepaalden voor dit onderzoek in meer dan 130 representatieve voedingsmiddelen op de Belgische markt het gehalte aan zoetstoffen als acesulfaam-K (E950), aspartaam (E951), cyclamaat (E952), saccharine (E954) en sucralose (E955). Deze data werden gecombineerd met gegevens over de nationale voedselconsumptie, om de inname door de volwassen Belgische bevolking te berekenen. De onderzoekers keken ook of er een effect was van het toevoegen van tafelzoetstoffen aan koffie, thee of andere bereidingen door de consument zelf.

    Slechts kwart

    Uit de studie blijkt dat volwassenen die regelmatig producten met deze zoetstoffen consumeren maximaal 25 procent van de dagelijks aanvaardbare hoeveelheid (ADI) van cyclamaat innemen. Ook voor acesulfaam-K (17 procent), aspartaam (5 procent), saccharine (11 procent) en sucralose (7 procent) komt de maximale inname niet in de buurt van de ADI. De bijdrage van tafelzoetstoffen is zelfs te verwaarlozen (minder dan 1 procent).

    Kinderen

    "Zelfs bij de consumptie van grotere hoeveelheden voedsel liggen de opgenomen concentraties artificiële zoetstoffen ver beneden de normen bepaald in Europese wetenschappelijke adviezen", besluit het WIV. Over de gezondheidsrisico's voor kinderen konden de onderzoekers geen uitspraak doen. Artificiële zoetstoffen worden vooral gebruikt in lightproducten en bij de productie van levensmiddelen zonder toegevoegde suikers.
     
    De studie werd uitgevoerd door het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) in opdracht van de FOD Volksgezondheid.

    (belga/ep)demorgen.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Suikervervangers,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken roodbaarsfilet


    Gebakken roodbaarsfilet met gekonfijte sjalotcrème
    van knolselder en rucolapesto

    voor 4 personen;
    4 roodbaarsfilets, 8 sjalotten, 1/2 knolselder, 50 g boter, 150 g rucola,
    2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes, 1 teentje knoflook, 5 dl olijfolie,
    1 dl olijfolie voor de gekonfijte sjalot, peper van de molen, zeezout,
    4 eetlepels balsamicoazijn.

                                   gebakken roodbaarsfilet met gekonfijte sjalotcreme van knolselder en rucolapesto 

    Bereiding :

    1 Pel de sjalotten en leg ze in een ovenschaal. Overgiet met de olijfolie en gaar ze in een oven op 180°C gedurende ongeveer 35 à 40 minuten of tot wanneer ze helemaal zacht zijn.

    2 Schil de knolselder en snijd deze in grote stukken. Kook ze gaar in kokend gezouten water tot de knolselder zeer zacht is. Giet het water af en laat de knolselder goed uitstomen. Doe de knolselder in de keukenrobot, voeg er de boter aan toe en mix grondig tot een smeuïge massa. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Houd warm.

    3 Mix de rucola, pijnboompitten, knoflook en 0,5 dl olijfolie in een blender. Kruid met peper en zout en zet in de koeling als je het niet meteen gebruikt.

    4 Bak de sjalotten lichtjes aan in de olijfolie tot ze mooi kleuren. Blus met de balsamicoazijn en kruid met peper en zout.

    5 Bak de roodbaarsfilets mooi bruin in een weinig olijfolie en kruid met peper en zout.

    6 Schep de knolseldercrème op de borden, verdeel er de roodbaarsfilets over en schik hierop de gekonfijte sjalotten. Druppel de pesto rondom (pesto mag op kamertemperatuur zijn) en dien op.

    bron; gva.be
     ambiance.be


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:roodbaars,sjalot,knolselder,boter,rucola,pijnboompitjes,look,olie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.India: Broodje Kipcurry


    India: Broodje Kipcurry

    V
    oor 2 personen;
    o 2 kleine volkoren stokbroodjes,
    o 6 uitgebeende kippenboutjes (bij voorkeur hoeve- of biokip),
    o peper, zout en olijfolie,2 granny smith appels, in stukjes gesneden,
    o 2 kleine gemsla's, gewassen en in slierten gesneden,
    o scheutjes (naar keuze),Currysaus,


                        india broodje kipcurry voor 2 personen 

    Bereidingswijze;

    1. Kruid de kippenboutjes met peper en zout en bak ze in wat olie krokant en gaar. Draai regelmatig. Haal uit, dep af en laat afkoelen. Snijd in stukjes.

    2. Snijd het stokbroodje in twee. Besmeer de beide kanten royaal met currysaus. Beleg de onderkant met sla, verdeel daarover de kip en appel, dek af met scheutjes en de bovenkant van het broodje.

    Weetjes

    - Kerrie is oorspronkelijk afkomstig uit India, waar het woord "kari" saus betekent. Het gebruik van dit type kruidenmengsels werd door de Engelsen overgenomen, waarbij het woord verhaspeld werd tot "curry". Ook in Thailand werd oorspronkelijk veel kerrie gebruikt. De toepassing van kerrie in de Indonesische keuken is door de Indonesiërs van India overgenomen. Via Indonesië is het gebruik van kerrie in Nederland terechtgekomen.

    - Curry is geen kruid op zich, maar een mengeling van specerijen zoals zwarte peper, kruidnagel, koriander en gember. Vandaar dat curryproducten onderling sterk kunnen verschillen.

    bron; gva.be


    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Tags:Broodjes, Kipcurry,kip,appels,gemsla,curry,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerika: Krokante kippenboutjes met coleslaw


    Amerika: Krokante kippenboutjes met coleslaw

    Voor 2 personen;

    o 4 kippenboutjes (bij voorkeur hoeve- of biokip),
    o saus Américaine .

    Voor de marinade;
    o 4 el mirin,4 el sojasaus,4 el accaciahoning,
    o 1 el Chinees vijfkruidenpoeder,1 el gemberpoeder,1 el espelette,

    Voor de coleslaw;

    1/4 van een kleine witte kool, in smalle reepjes gesneden,
    1/2 rode ui, gepeld en in dunne ringen gesneden,
    1 handvol icebergsla, in slierten gesneden,2 granny smith appels, in staafjes gesneden,3 radijsjes, in dunne plakjes gesneden,2 Mayonaise.

          amerika krokante kippenboutjes met coleslaw

    Bereidingswijze;

    1. Meng voor de marinade alle ingrediënten. Leg de kippenbouten er minstens 1 uur in en draai ze tussenin enkele keren. Haal ze uit de marinade, laat ze uitlekken en leg ze op het BBQ-rooster of in een ovenschaal die je onder de grill schuift (eerst laag, dan steeds hoger). Draai de bouten regelmatige en bestrijk ze telkens met de marinade.

    2. Doe alle ingrediënten voor de coleslaw - op de mayonaise na - in een slakom. Meng goed. Roer ca. 1 koffi elepel water door de mayonaise, je moet een vloeibare saus krijgen. Meng deze mayonaise onder de salade.

    3. Serveer de boutjes samen met de salade en de americainesaus.

    Tip: Ook lekker met kippenvleugeltjes. De salade is perfect als veggie meeneemlunch naar het werk.

    Weetjes

    - De Américiane Chef van La William is een sterk gekruide saus op basis van uien, kappers en kervel. Ze is heerlijk bij alle soorten rood vlees: rauw, gegrild of gebraden. Hierdoor wordt ze ook vaak gebruikt bij de barbecue.

    bron; gva.be


    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:kippenboutjes,americanesaus,mirin,sojasaus,honing,chinees kruiden,gember,espelette,kool,sla,ui,appel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spanje: Lamsspiesjes


    Spanje: Lamsspiesjes

    Voor 2 personen;

    o 1/2 tl komijnzaad, 1/2 tl korianderzaad, 2 teentjes knoflook, fijngehakt,
    o zout, 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl gedroogde oregano, 1 el citroensap,
    o 3 el olijfolie, 500 g mager lamsvlees, in blokjes gesneden,Andalousesaus.


                                     spanje lamsspiesjes voor 2 personen

    Bereidingswijze;

    1. Maal het komijn- en korianderzaad vooraf in een vijzel, voeg de knoflook en een snufje zout toe en laat een uurtje 'rusten'. Doe er paprikapoeder, oregano, olijfolie en citroensap bij.

    2. Snijd het lamsvlees in blokjes en rijg twee blokjes aan elke prikker. Leg de spiesjes in een ondiepe schaal en schenk er de marinade over. Marineer het vlees 2 uur op een koele plek, draai het regelmatig.

    3. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Leg de spiesjes naast elkaar in een ovenschaal, bedruppel met wat marinade en zet zo hoog mogelijk in de grill. Gril ze circa 5 minuten, bedruppel ze opnieuw met marinade, draai om en laat verder garen.

    4. Serveer warm met andalouse als dipsaus.

    Tip: Deze spiesjes zijn ook makkelijk klaar te maken op de BBQ. Dek het rooster dan wel af met een aluminiumfolie om vlammen te vermijden.

    bron; gva.be


    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:Lamsspiesjes,lamsvlees,kruiden,look,citroen,olie,andalousesaus,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spanje: Gefritureerde inktvisringen



    Spanje: Gefritureerde inktvisringen

     
    Voor 2 personen;

    o 500 g schoongemaakte pijlinktvis, in ringen van 1 cm,
    o 80 g bloem, 80 g panko (Japans broodkruim),
    o zonnebloemolie om te frituren, partjes citroen,
    o zout, Andalousesaus


    spanje gefritureerde inktvisringen 

    Bereidingswijze;

    1. Meng de bloem en de panko.

    2. Bestrooi de ringen met zout, haal ze door de bloem/panko en schud de overtollige bloem/panko eraf.

    3. Verhit de olie in een frituurpan tot 180°C en frituur de ringen in gedeelten goudbruin. Haal ze uit, laat ze uitlekken en houd ze warm terwijl u de rest bakt.

    4. Serveer met partjes citroen en de andalouse als dipsaus.

    Tip: Deze gebakken ringetjes kan je ook samen met een gemengde salade en krokant stokbrood serveren als lunch.

    bron; gva.be


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:inktvisringen,pijlinktvis,bloem,panko,olie,citroen,andalousesaus,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brazilië: Pittig gemarineerde spareribs


    Brazilië: Pittig gemarineerde spareribs

    Voor 2 personen:

    o 8 ribbetjes of 2 stukken met telkens 4 ribbetjes, 4 nieuwe aardappelen,
    o boter en oregano, La William Brasilsaus.

    Voor de marinade
    o 2 el sojasaus, 2 el droge sherry,
    o 2 el acaciahoning, 2 el tomatenpuree,
    o 1/2 el gemberwortel, geraspt, mespunt gemalen komijn,
    o mespunt paprikapoeder.

            brazilie pittig gemarineerde spareribs voor 2 personen

    Bereidingswijze;

    1. Breng alle ingrediënten voor de marinade aan de kook onder voortdurend roeren. Laat de marinade afkoelen.

    2. Leg de ribbetjes in een ovenschaal en giet er de marinade over tot de ribbetjes onderstaan. Dek de schaal af en laat enkele uren marineren in de koelkast. Draai de ribbetjes tussenin.

    3. Gril de ribbetjes op de BBQ of bak ze in de marinade ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Draai ze op de BBQ regelmatig om, in de oven na ca. 15 minuten.

    4. Was de aardappelen en kook ze in de schil. Giet af, laat even uitdampen en snijd ze in twee. Leg de helften in een ovenschaal, overgiet met wat gesmolten boter en bestrooi met een beetje oregano.

    5. Serveer de ribbetjes met een tomatensalade, de aardappelen en brasilsaus.

    Tip
    Deze spareribs verliezen niets van hun pittigheid als je ze bakt in de oven.

    bron; gva.be


    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags: spareribs,ribbetjes,aardappelen,boter,brasilsaus,sojasaus,sherrey,honing,tomatenpuree,gember,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schotland: Zalm met zilte groenten


    Schotland: Zalm met zilte groenten

    Voor 2 personen;

    o 2 zalmmoten, ca. 200 g/stuk, olijfolie en boter, peper en zout,
    o 150 g lamsoor, 150 g zeekraal, 8 krielaardappeltjes, Cocktailsaus.


    schotland zalm met zilte groenten voor 2 personen

    Bereidingswijze;

    1. Kruid de zalmmoten met peper en zout en kleur ze in hete olijfolie, leg ze in een ovenschaal en laat verder garen in een voorverwarmde oven op 180°C. De vis moet binnenin nog lichtjes rose zijn.

    2. Kook de aardappelen in de schil, giet ze af, laat ze afkoelen, pel ze en snijd ze in vier. Bak ze mooi goudbruin in wat olie.

    3. Was de lamsoor en zeekraal en blancheer ze - elk apart - enkele tellen in kokend water. Warm ze - elk apart - vlak voor serveren op in wat boter. Meng de lamsoor onder de aardappeltjes.

    4. Verdeel de vis over de borden samen met zeekraal en aardappeltjes. Werk af met cocktailsaus.

    Tip: Zeekraal is een bladloze plant met sterk vertakte, vlezige groene stengels. Hoe jonger ze zijn, hoe smakelijker. Lamsoor lijkt wat op spinazie, maar heeft langer, steviger en vleziger blad. Beide zilte groenten zijn ook lekker bij lamsvlees.

    Weetjes

    - Cocktail betekent letterlijk 'de staart van een haan'. Waar de naam vandaan komt, is niet meteen duidelijk. Van de kleurrijke - net zo kleurrijk als de staarten van hanen - drankjes die gemixt werden of van de 'cock-tailed', de naam die men in de 18de eeuw gebruikte voor niet-raszuivere - gemixte - renpaarden. Cocktails, of het nu om de drankjes, de gerechten of de sauzen gaat, hebben altijd iets feestelijks en altijd is er wel iets alcoholisch.

    bron; gva


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:zalm,olijfolie,lamsoor,zeekraal,aardappelen,cocktailsaus,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.België: Maatjes met groene boontjes


    België: Maatjes met groene boontjes


    Voor 2 personen;

    o 2 maatjes, gekuist en in stukjes gesneden, 2 nieuwe aardappelen,
    o 150 g groene boontjes, 1 takje bonenkruid,
    o 2 kleine tomaten, zonder vel of pitjes, in kleine blokjes gesneden,
    o 2 lente-uitjes, in ringen gesneden, bieslook, fijngesnipperd,
    o Mayonaise, mosterd.



    belgie maatjes met groene boontjes voor 2 personen


    Bereidingswijze;

    1. Kook de aardappelen in de schil, giet ze af, laat ze afkoelen, pel ze en snijd ze in blokjes.

    2. Kook de boontjes beetgaar in water met een takje bonenkruid.

    3. Meng voor de mosterddressing ca. 4 el mayonaise met 2 el mosterd (eigenlijk afhankelijk van je eigen smaak) en meng dit met een klopper goed door elkaar tot een gladde dressing. Vind je hem te dik, doe er dan een koffielepel water bij en klop opnieuw goed door.

    4. Meng een beetje dressing door de boontjes, verdeel ze over de borden samen met tomaatjes, aardappeltjes en maatjes. Werk af met uitjes en bieslook.

    Tip: Deze salade is een oerklassieker, serveer ze als amuse in kleine schaaltjes of als lunchsalade. De makkelijk zelf te maken mosterddressing is een must.

     weetje;
    Echte mayonaise bevat 80% olie. Fritessaus is een variant op mayonaise en bevat slechts 25% olie.

    bron; gva.be


    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:maatjes,haring,aardappelen,boontjes,bonenkruid,tomaten,uitjes,mayonaise,mosterd,
    02-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Warme risotto met eekhoorntjesbrood

     
    Warme risotto met 
    eekhoorntjesbrood

     Terwijl ik het recept van gisteren zat te maken, waar rijst bij moest, kreeg ik opeens visioenen van een groot bord risotto. En dan denk ik meteen, nee, die arme lezers die nemen daar de tijd niet voor. Risotto, dat vinden ze eng. Onzin natuurlijk, risottorijst is inmiddels overal te verkrijgen, er is een groot kwaliteitsverschil. Ook hier geldt, goedkoop is bijna altijd missmaak.

      voor 4 personen:
      20 gr gedroogd eekhoorntjesbrood, 1 liter kippenbouillon (warm), 2 eetl olijfolie, 100 gr boter, 650 gr kastanjechampignon in plakjes, 3 tenen knoflook, geperst, 1 dl witte vermout, 1 ui, zeer fijn gesnipperd, 1 bosje zeer fijn gesneden verse peterselie, 450 gr risottorijst, 150 gr geraspte oude goudse of parmezaanse kaas.

                     DSC04564 by Jonny King.

                                                                                                Foto:flickr.com/photos/jonnyking

      bereiding;
      Week het eekhoorntjesbrood en knijp de uit en snij ze klein. Doe het vocht bij de bouillon. Roerbak de champignons met het eekhoorntjesbrood even in de olijf olie. Breng op smaak met zout en peper. Zet de rijst even aan in de rest van de olie, samen met de uitjes en de knoflook. Gebruik een flinke pan met dikke bodem.

      Giet de vermout erbij. Begin nu heel langzaam scheut voor scheut de bouillon toe te voegen, steeds roeren. Na een kwartier de paddestoelen erbij. Ga verder tot je proeft dat de rijst in het midden nog een beetje beet heeft. Roer er de boter, en de peterselie door en als laatste de kaas.   

      bron;telegraaf.be


      Categorie:RIJSTGERECHTEN
      Tags:risotto,eekhoorntjesbrood,champignons,rijst,look,olie,ui,peterselie,vermout,boter,kaas,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neuzekes worden hype
       

      Neuzekes worden hype




       
      rr

       

      Roomijs, jenevers, zoete desserts, chocolade en binnenkort zelfs confituur en advocaat. We kunnen in de supermarkten tegenwoordig niet meer naast producten met de smaak van het aloude 'neuzeke' kijken. De cuberdon nestelt zich met sprekend gemak in het zog van de populaire speculaaspasta en staat klaar om het buitenland te veroveren.

      Op dit moment wordt in de jeneverstokerij Filliers in het Oost-Vlaamse Deinze de laatste hand gelegd aan een nieuw product dat over goed twee maanden in de winkelrekken moet liggen. 'De cuberdonjenever die we vorige zomer lanceerden, is zo'n groot succes dat we enkele experimenten hebben gedaan', zegt Julia Wiatrzyk van Filliers. 'Het resultaat is een advocaat met de smaak van neuzekes. Een roze advocaat, uiteraard.'

      Ook de collega's van Peterman brachten vorig jaar een cuberdonjenever op de markt en sinds eind vorig jaar levert de Waalse chocoladeproducent Dolfin een bittere tablet met een subtiele hint van neuzekes. 'Het was de bedoeling om die enkel met de feestdagen te maken', zegt commercieel verantwoordelijke Arthus de Bousies. 'Maar de verkoop loopt zo goed dat we de tablet in ons gamma houden. Binnenkort lanceren we de chocolade zelfs in een aantal speciaalzaken in de Verenigde Staten.'

      Streekproduct

      Ook bij diepvriesketen O'Cool zijn de cuberdons een blijver, zegt Annemie Mouton, de marketingdirecteur van het bedrijf. 'Op dit moment zijn cuberdons een echte hype. Dat gebeurt, in tegenstelling tot de speculaaspasta, volledig op eigen kracht en zonder de enorme aandacht van een televisieprogramma (De bedenkers, nvdr). Momenteel bieden we een bavarois aan op basis van cuberdons, maar het is niet uitgesloten dat er nog producten volgen.'

      Voor Daniël Bernon, de verkoopverantwoordelijke bij cuberdonproducent Geldof in Eeklo, zijn het gouden tijden. 'Sinds 2009 zijn cuberdons erkend als streekproduct. Sindsdien is the sky the limit. Op dit moment zijn er vier ijsvarianten op de markt en gaan steeds meer koks met ons product aan de slag. Een restauranthouder heeft zelfs cuberdons in zijn saus voor bij de fazant verwerkt', zegt hij. Bij Geldof worden ieder jaar 450.000 ton neuzekes gemaakt. De omzet steeg op tien jaar tijd van 1,2 miljoen euro naar meer dan 3 miljoen euro vorig jaar. 'De productie kan nog opgedreven worden. Dat is ook nodig, want we werken momenteel aan een dessertsaus, een confituur en een smeerpasta. Ook zijn we in gesprek met de zuivelsector voor drinkyoghurt en andere melkproducten', zegt Bernon. 'Maar belangrijker nog: we hebben een octrooi genomen op cuberdons gedipt in pure chocolade. Daardoor drogen de snoepjes niet uit en kunnen we ze voor het eerst naar het buitenland exporteren.'

      Erotisch snoepje

      Het succes van de cuberdons en alle afgeleide producten verbaast trendwatcher Herman Konings niet. 'Uiteraard profiteert het product, dat kan beschouwd worden als Belgisch culinair erfgoed, volop van het aanhoudende succes van speculaas, een ander typisch Belgisch culinair product', zegt hij. 'Anderzijds biedt het neuzeke ook heel wat culinaire mogelijkheden. In de betere restaurants pakken de chefs nu uit met hun eigen cuberdons en wel omdat het zo moeilijk om een neuzeke te maken. Speculaas is misschien iets volkser, terwijl er ook mensen zijn die cuberdons te zoet en kleverig vinden. Maar het grote voordeel van het neuzeke is dat er een zekere sensualiteit en erotiek uitgaat van een rood snoepje waaraan je moet zuigen. Bovendien is het even populair in beide landsdelen, terwijl speculaas vooral in Vlaanderen in trek is.' Of de afgeleiden van cuberdons een even lang leven beschoren zijn als de speculaaspasta, weet Konings nog niet. 'Als je over vijf jaar nog cuberdonjenever kan kopen, wel. Maar speculaaspasta is een evidenter product. Eigenlijk maakten we dat vroeger zelf door een boterham met speculaas in de koffie te dopen. Dat kan je van cuberdonijs niet zeggen.'

      Of er na de neuzekes en speculaas nog een Belgische klassieker binnenkort in hernieuwde vorm furore maakt, is koffiedik kijken. 'Danone heeft een tijdje geleden de Luikse siroop opnieuw gelanceerd in een yoghurt. Mogelijk zijn er daarmee nog wel wat mogelijkheden. Verder verwacht ik wel een en ander van advocaat en - waarom niet - de guimauve (marshmallow, of snoepje in de vorm van een lievevrouwbeeldje, nvdr). Belgischer en traditioneler kan bijna niet.'

      StefTelen en JanClaeys 
       
      bron;nieuwsblad.be


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      Tags:Neuzekes,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Echte mannen eten vlees

       

      'Echte mannen eten vlees'


      BELGA

      Vegetariërs zijn geen echte mannen. Want een vent eet -in de ogen van de vrouw- vlees, blijkt uit een Canadese rondvraag. 'Maar vegetariërs hebben een beter seksleven', reageert Herr Seele.

      Stel u twee mannen voor die in niets van elkaar verschillen. Op hun eetgewoonten na. De eerste zet graag zijn tanden in een knapperige steak, de andere weigert vlees te eten. Hoe zou jij de persoonlijkheid van beide heren typeren? De universiteit van British Columbia in Canada deed de test bij honderden studentes. Hun conclusie is slecht nieuws voor veggies Brad Pitt, Chris 'Coldplay' Martin en Paul McCartney: vegetariërs worden bestempeld als watjes. Carnivoren worden ervaren als mannelijk.

      Onderzoeksleider Steven Heine zoekt de verklaring in de geschiedenis. 'Mannen en vlees zijn altijd samengegaan. Vlees werd in de oertijd geassocieerd met macht en privileges', meent hij. 'Door vlees af te zweren lijkt de man zich te ontdoen van zijn macht, status en mannelijkheid.'

      Striptekenaar Herr Seele kan die gedachtegang volgen. 'Het heeft wel iets stoers: een kippenbout pakken en daarvan met de hand een stuk afscheuren. Vlees eten maakt - overdreven gesteld - bloeddorstiger en agressiever', beweert de Oostendenaar.

      En ook: 'Vegetariërs kunnen het niet aanzien dat een dier geslacht wordt voor consumptie. Ze volgen dus hun emoties. En vrouwen hebben een patent op emoties. Vandaar dat mannelijke vegetariërs als sentimenteler worden ervaren.'

      Dat hij al dertig jaar groenten en granen verkiest boven vlees, heeft bij Herr Seele niets met energie haalt. 'Ik noem me liever macrobioot, ook al omdat ik heel af en toe nog eens vlees eet.'

      Zoals afgelopen weekend, toen hij een winters stoofpotje bereidde. 'Die portie vulde mijn maag zodanig dat ik daarna geen zin meer had in seks. Ik denk sowieso dat vegetariërs een beter seksleven hebben, omdat ze minder verzadigd eten en hun diepere energie uit granen halen.'

      (dhs) Bron.nieuwsblad.be



      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:vegetariërs,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Patat, koffie en elixir zijn Vlaams streekproduct


      Patat, koffie en elixir zijn Vlaams streekproduct

      Natuurlijk mineraalwater uit de Vlaamse Ardennen, Kempense koffie, Moese patat en een elixir uit Roeselare zijn erkend als Vlaams streekproduct door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

      Het water van de Ginstbergbronnen in de Vlaamse Ardennen wordt gefilterd door lagen kalkachtige zandsteen en keizand. Bij Huis Manendonckx brandt men al vier generaties lang en op dezelfde plek in Geel Kempense koffie (Koffie De Maan). De vroege aardappelen van Moerzeke, door het bedrijf Agra Claessens geteeld in een vruchtbare bocht van de Schelde, hebben sinds lang naam en faam. Elixir de Roulers maakt al sinds 1871 deel uit van het gamma van de stoomstokerij Sint-Michiel van de familie Vyncke-Daels in Roeselare. Al deze producten zijn nu ook 'officieel' volgens streektradities gemaakt.

      (BLG)bron;nieuwsblad.be



      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      Tags:friet,koffie,elixir,streekproduct,


      >

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!