Wat dit najaar flink duurder dreigt te worden, zijn de oesters. In Frankrijk, zal dit jaar naar schatting 20 tot 30 procent minder worden bovengehaald. Het land is de vierde grootste producent van oesters – na China, Japan en Korea – met een jaarproductie van om en bij de 130.000 ton.

De lagere oogst is het gevolg van het gevaarlijke oestervirus OsHV-1, dat drie jaar geleden al zwaar toesloeg in Frankrijk. De destijds besmette babyoesters die het overleefd hebben, zijn nu volgroeid. Tot overmaat van ramp is het virus, dat tot de herpesfamilie behoort, deze zomer ook opgedoken in de Britse wateren, wellicht via schelpdierimport vanuit Frankrijk.

Voor ZMf, de Zeeuwse Milieufederatie, is dat reden genoeg om alarm te slaan, want onze noorderburen halen flink wat schelpdieren vanuit Engeland naar de Oosterschelde om ze daar verder te laten groeien. Het Zeeuwse oesterseizoen begint pas in het najaar.

Edwin Foudraine van Prins en Dingemanse maakt zich sterk dat het quarantainesysteem kan voorkomen dat het Zeeuwse water of de Zeeuwse schelpdieren besmet raken. Maar ZMf is daar minder gerust op en pleit voor een radicaal importverbod om de eigen wateren te vrijwaren.
Het oestervirus is overigens ongevaarlijk voor de mens. De sector vreest wel dat een deel van de consumenten de luxelekkernij dit najaar links zouden laten liggen.

36 uur regen aan één stuk

Godendrank of niet, de weergoden hebben de champagne in het vizier. 'Het regent nu al een hele week in de Champagnestreek', zegt Damien Goulard van Champagnehuis J.-M. Goulard in Trigny, op een boogscheut van Reims. 'In één week tijd is er al bijna 130 mm regen gevallen, met een record van 78 mm van zondag tot maandagochtend.'

'Nooit eerder viel er in augustus zoveel regen in 24 uur tijd. Het gevaar bij zoveel regen is dat er grijze rotting op de druiven kan opduiken. Geluk bij een ongeluk: de nogal frisse temperaturen, die ervoor zorgen dat de schimmel die de rotting veroorzaakt, niet al te snel ontwikkelt. Omdat wij geen antirottingsmiddelen op de druiven sproeien, zullen we de evolutie aandachtig in het oog moeten houden. En zeggen dat we begin juli nog smeekten om regen...' Alle champagneboeren zijn in verhoogde staat van paraatheid.

Omdat champagne minstens vijftien maanden in de kelders moet liggen - champagnes met jaartal zelfs drie jaar - hoeven we niet meteen te vrezen voor stijgende prijzen dit najaar. Maar als de druiven het de komende dagen en weken nog zwaar te verduren krijgen, zit een verschraling van het aanbod en dus een verhoging van de prijs er dik in.

Kristof Simoens
bron; standaard .be