Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    20-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duvel drinken wordt een kunst


    Duvel drinken wordt een kunst

    Duvel, het bekende goudblonde speciaalbier van hoge gisting, lanceert de ‘Duvel Collection’. De succesvolle brouwerij uit Breendonk (Puurs) vroeg internationale artiesten om het iconische Duvelglas onder handen te nemen. De eerste drie kunstglazen zijn nu te koop.


    Duvel drinken wordt een kunst


    Ze werden van een originele print voorzien door de Belgische graficus Denis Meyers, de Nederlandse dj-designer Parra en het Brits-Japanse ontwerpersduo Elley Kishimoto.

    Elk designglas kost 8 euro en is in eerste instantie te koop via de website of ter plekke in de Duvel Shop van de brouwerij in Breendonk. Vanaf september zullen ze ook te koop zijn in een selectie supermarkten en drankencentrales. Van elk glas zijn er 25.000 exemplaren beschikbaar.

    Het is niet de eerste keer dat Duvel Moortgat de kunstige toer opgaat. In 2007 voorzag Arne Quinze zowel het Duvelflesje als het glas al eens van een nieuw design.

    Arne Quinze zal trouwens ook een glas voor de nieuwe Duvel Collection ontwerpen. De brouwerij is overigens al jaren actief als sponsor-mecenas van hedendaagse kunst, design en architectuur, onder meer als partner van het SMAK, het Wiels en de biënnales van Venetië en Lyon.

    bron; standaard.be


    Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
    Tags:bier,glas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kopzorgen om oesters en champagne



    Kopzorgen om oesters en champagne


    Oesters en champagne, dé feestproducten bij uitstek, zitten in de problemen. Het herpesvirus, dat eerder al heelder oesterbanken verwoestte in Frankrijk, Ierland en Groot-Brittannië, bedreigt nu ook de Zeeuwse oesters. En de zondvloed die de voorbije dagen de Champagnestreek teisterde, doet de druiven geen goed, aangezien die zeer gevoelig zijn voor rotting.



    Kopzorgen om oesters en champagne

    Kopzorgen om oesters en champagne

    Wat dit najaar flink duurder dreigt te worden, zijn de oesters. In Frankrijk, zal dit jaar naar schatting 20 tot 30 procent minder worden bovengehaald. Het land is de vierde grootste producent van oesters – na China, Japan en Korea – met een jaarproductie van om en bij de 130.000 ton.

    De lagere oogst is het gevolg van het gevaarlijke oestervirus OsHV-1, dat drie jaar geleden al zwaar toesloeg in Frankrijk. De destijds besmette babyoesters die het overleefd hebben, zijn nu volgroeid. Tot overmaat van ramp is het virus, dat tot de herpesfamilie behoort, deze zomer ook opgedoken in de Britse wateren, wellicht via schelpdierimport vanuit Frankrijk.

    Voor ZMf, de Zeeuwse Milieufederatie, is dat reden genoeg om alarm te slaan, want onze noorderburen halen flink wat schelpdieren vanuit Engeland naar de Oosterschelde om ze daar verder te laten groeien. Het Zeeuwse oesterseizoen begint pas in het najaar.

    Edwin Foudraine van Prins en Dingemanse maakt zich sterk dat het quarantainesysteem kan voorkomen dat het Zeeuwse water of de Zeeuwse schelpdieren besmet raken. Maar ZMf is daar minder gerust op en pleit voor een radicaal importverbod om de eigen wateren te vrijwaren.
    Het oestervirus is overigens ongevaarlijk voor de mens. De sector vreest wel dat een deel van de consumenten de luxelekkernij dit najaar links zouden laten liggen.

    36 uur regen aan één stuk

    Godendrank of niet, de weergoden hebben de champagne in het vizier. 'Het regent nu al een hele week in de Champagnestreek', zegt Damien Goulard van Champagnehuis J.-M. Goulard in Trigny, op een boogscheut van Reims. 'In één week tijd is er al bijna 130 mm regen gevallen, met een record van 78 mm van zondag tot maandagochtend.'

    'Nooit eerder viel er in augustus zoveel regen in 24 uur tijd. Het gevaar bij zoveel regen is dat er grijze rotting op de druiven kan opduiken. Geluk bij een ongeluk: de nogal frisse temperaturen, die ervoor zorgen dat de schimmel die de rotting veroorzaakt, niet al te snel ontwikkelt. Omdat wij geen antirottingsmiddelen op de druiven sproeien, zullen we de evolutie aandachtig in het oog moeten houden. En zeggen dat we begin juli nog smeekten om regen...' Alle champagneboeren zijn in verhoogde staat van paraatheid.

    Omdat champagne minstens vijftien maanden in de kelders moet liggen - champagnes met jaartal zelfs drie jaar - hoeven we niet meteen te vrezen voor stijgende prijzen dit najaar. Maar als de druiven het de komende dagen en weken nog zwaar te verduren krijgen, zit een verschraling van het aanbod en dus een verhoging van de prijs er dik in.

    Kristof Simoens
    bron; standaard .be


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:oesters,champagne,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers maken fastfood gezonder



    Wetenschappers maken fastfood gezonder



    Wetenschappers ontdekten een manier om vette voeding als roomijs en mayonaise minder ongezond te maken en je langer een voldaan gevoel te geven.

    Langere vertering
    Experts ontdekten dat het aanbrengen van een proteïnelaag op vet ervoor zorgt dat je lichaam meer tijd nodig heeft om dit te verteren, waardoor je langer een voldaan gevoel hebt. Want wanneer de vertering van vet vertraagd wordt en wanneer de vetzuren uit eten het laatste stuk van de dunne darm bereiken, stimuleren ze de productie van hormonen die voor een verzadigd gevoel zorgen. Zo zullen mensen zich minder hongerig voelen tussen de maaltijden. Obesitasexperts zeggen dat deze ontdekking mensen kan helpen te eten wat ze willen zonder bij te komen.

    Professor David Haslam: "De voedingsindustrie zoekt al lang naar manieren om vettig eten minder ongezond te maken, zonder de smaak te verstoren. Als mensen frieten en hamburgers kunnen eten zonder de ongezonde gevolgen, zou dat een geweldige stap voorwaarts zijn."

    (ep)bron; hln.be 

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:wetenschap,ontdekking,
    19-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schelvis met ricotta, tomaat en selder


     Schelvis met ricotta, tomaat en selder

    Voor 4 personen ;

    600 g schelvis, 24 pastaschelpjes ‘conchiglioni’, 1 selder,
    1 bosje basilicum, 200 g ricotta, 1 sjalot,
    400 g gekonfijte tomaat, 1 citroen.

                            

    Bereidingswijze :

    1. Portioneer de schelvis, strijk in met olijfolie en kruid. Grill kort.
    2. Kook de pasta 16 minuten in gezouten water. Giet af, spoel af, kruid en meng met olijfolie.
    3. Snijd de selder in fijne brunoise en meng met de basilicum. Vermeng met olijfolie, peper en zout.
    4. Snipper een sjalot en stoof gaar. Voeg er de tomaat aan toe. Laat sudderen tot een compote.
    5. Laat de compote uitlekken en hou de jus apart.
    6. Rasp de schil van de citroen, enkel het geel. Pers de citroen. Meng de ricotta met het citroensap, de zeste, peper en zout.
    7. Vul de pastaschelpjes met ricotta, peper en zout en citroen. Voeg er daarna de tomatencompote en dan het selder-basilicum-mengsel aan toe.
    8. Schik de gegrilde schelvis op wat tomatenjus met de pastaschelpjes ernaast.

      Tip :
      Stukjes gegrilde vis smaken heel lekker met pasta en een lekkere tomatensaus. Het moet niet altijd gehakt zijn in pasta.

      bron;visinfo.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:scelvis,pasta,selder,basilicum,ricotta,sjalot,sjalot,tomaat,citroen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Test: Geen diabetes als je drie appels per dag eet?


    Test: Geen diabetes als je drie appels per dag eet?



    Een Deens experiment test momenteel of drie appels per dag eten de kans op diabetes vermindert. Ook andere gezondheidsproblemen gerelateerd aan overgewicht worden getest.

    In de studie worden mannen en vrouwen met overgewicht opgesplitst in drie groepen. Eén groep krijgt 550 gram appels, een andere 22 gram appelpulp en de derde groep niets. 

    Bij alle proefpersonen zullen cholesterolniveau, bloeddruk en bloedsuikerspiegel getest worden. Deze drie signaliseren metabolisch syndroom, wat diabetes en hartziekten voorafgaat. Ook de gezondheid van hun darmen zal getest worden.

    Pectine
    De pectine, een oplosbare vezel in appels, zou zowel de cholesterol als de bloedsuikerspiegel naar omlaaghalen. Polyfenolen, een soort antioxidant in appels, zouden ook beschermen tegen diabetes.

    Geen dokter
    Appels gelden als waar gezondheidsfruit. Volgens een Engelse spreuk moet je nooit naar de dokter als je één appel per dag eet (An apple a day keeps the doctor away).

    (edp)bron; hln.be 

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:appels,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een beetje chocolade beschermt het hart van vrouwen


    Een beetje chocolade beschermt het hart van vrouwen


    Een klein stukje chocolade verlaagt de kans op hartfalen bij vrouwen. Dat is geen reden om er dagelijks van te snoepen. Wie maximum twee keer per week chocolade at, was het meest beschermd. Hoe hoger het cacao-gehalte in de chocolade, met andere woorden hoe donkerder de chocolade, hoe beter.

    Dat bleek uit een studie bij 31.823 Zweedse vrouwen tussen 48 en 83 jaar, die 9 jaar duurde. 

    De vrouwen vulden zelf in hoe vaak ze hoeveel chocolade aten. Die data werden gekoppeld aan de Zweedse hospitalisatie- en sterftecijfers.

    Niet dagelijks

    Eén of twee keer per week een stukje donkere chocolade verminderde het risico op hartfalen met 32 procent. Wie één tot drie keer een stukje per maand at, zag het risico met 26 procent dalen. Wie één of meer stukjes per dag at, profiteerde niet van het gezondheidseffect van de chocolade. Volgens de onderzoekers is dat de wijten aan de calorieën die chocolade bevat.

    "Je kan nu eenmaal niet negeren dat chocolade calorierijk voedsel is, en dat grote hoeveelheden regelmatige consumptie gewichtstoename in de hand werkt. Maar als je jezelf wil verwennen, kies dan voor een klein stukje donkere chocolade", aldus hoofdonderzoeker Murray Mittleman.

    Flavonoïden
    Eerder was al bekend dat de flavonoïden in chocolade de bloeddruk kunnen verlagen, maar dit is de eerste studie die aantoont dat ook het risico op  hartfalen vermindert. Hartfalen kan ontstaan bij een langdurige hoge bloeddruk die onbehandeld blijft.

    Zwakke plekken
    De studie bevat wel enkele zwakke plekken. Zo wordt niet precies bepaald wat 'een beetje' chocolade precies is, of welk cacaogehalte het meest voordeel biedt. Ook het feit dat de vrouwen zelf invulden hoeveel ze aten, is voor discussie vatbaar. Het geheugen van mensen is niet onfeilbaar, en sommige over- of onderschatten systematisch hun eigen voedingsconsumptie.

    Of chocolade hetzelfde effect heeft bij mannen is nog niet bekend.

    (edp)bron;hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:chocolade,
    18-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde rozemarijnkip met romige groentepasta


    Gegrilde rozemarijnkip met romige groentepasta

    Voor 4 personen;

    • 300 g schelpjespasta, 500 g kipfilet in reepjes snijden,
    • 1 teen knoflook, geperst, 2 tl rozemarijn, 5 el olijfolie,
    • 1 zak Italiaanse wokgroente (diepvries),
    • 1 bekertje crème fraîche (200 ml),

                       
      Bereiden;

    1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd de kipfilet in de lengte in repen. Meng de knoflook met de rozemarijn door 3 el olie in een schaal. Voeg peper en zout naar smaak toe en schep de kiprepen erdoor.

    2. Haal de kipreepjes uit de marinade en rijg ze zigzag aan de satéstokjes. Verhit de grillpan en grill de kipspiesjes in 6-8 min. goudbruin en gaar.

    3. Verhit de resterende 2 el olie en bak de wokgroente al om-scheppend in 4-5 min. beetgaar. Schep er de crème fraîche met de pasta door. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de pasta in 4 (diepe) borden en leg er de gegrilde kipspiesjes naast.

    Tip;
    Voeg met de crème fraîche 2 el tapenade van zongedroogde tomaten (140 g) toe voor een extra Italiaans accent.

    bron; ah.nl


    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:kip,pasta,look,rozemarijn,olie,wokgroente,room,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spinazieschotel met ei


    Spinazieschotel met ei

    Voor 4 personen;

    6 eieren, 1 el olijfolie, 1 ui gesnipperd, 600 g, verse spinazie of  diepvries,
    600 g, aardappelschijfjes , 1 pot bechamelsaus (400 g),
    3 tomaten, in plakjes, 1 tl oregano (potje 10 g). 

                      

    Bereiden;

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de eieren in 7 min. hard, pel en snijd in plakjes. Verhit ondertussen de olie in een ruime koekenpan en fruit de ui 2 min. Voeg steeds een portie spinazie toe en laat al omscheppend slinken voordat je een nieuwe portie toevoegt. Herhaal tot alle spinazie geslonken en het vocht volledig verdampt is. Breng de spinazie op smaak met peper en zout.

    2. Leg 200 g van de aardappelschijfjes in de ovenschaal. Bedek met de helft van de spinazie en de helft van de plakjes ei. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Herhaal dit met weer 200 g van de aardappelschijfjes, de rest van de spinazie en de rest van de plakjes ei. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Eindig met de rest van de aardappelschijfjes. Verdeel de bechamelsaus en de tomaten erover. Bestrooi met de oregano.

    3. Bak de spinazieschotel in de oven in 25-30 min. gaar.
    Tip;
    De aangegeven oventijd is een indicatie en bedoeld voor een elektrische oven. De temperatuur kan per oven verschillen; met een oventhermometer kunt u de exacte temperatuur bepalen.

    bron; ah.nl


    Categorie:VEGETARISCH,
    Tags:spinazieschotel,ei,olie,aardappel,bechamelsaus,tomaten,oregano,
    17-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Truffels&Tandoori


    Truffels&Tandoori: een roman om op te smullen

    truffels tandoori een roman om op te smullen


    Een roman die je doet snakken naar meer, je watertandend achterlaat en je in een nieuwe smaakvervoering brengt bij iedere omgeslagen pagina. Truffels&Tandoori, een culinaire roman van Richard C. Morais, doet het allemaal.

    Een Indiaas restaurant, een onhebbelijk luidruchtige familie, racisme zoals enkel slachtoffers kunnen navertellen en dat alles opgepeperd met een heerlijke aromatische saus van de beste gerechten, zowel Indiaas als Frans. Truffels&Tandoori speelt zich af tegen een Indiase/Franse achtergrond en vertelt het verhaal van een Indiase familie die na de dood van 'mammie' een nieuw leven in Europa tracht op te bouwen. Wat hun speciaal maakt? Hun voorliefde voor koken, ondernemen en het restaurantwezen.

    "Een goede kok heeft iets, iets wat je niet kan aanleren"

    Voor lezers die wel houden van de nodige dramatiek en spanning is Truffels&Tandoori een kostbaar goed. Tussen de beschrijvingen van heerlijke gerechten door, leer je de familie Haji kennen. Een gezin getormenteerd door verdriet, racisme en gezondheidsproblemen. En Madame Mallory, een typische Franse kranige oude dame, die koste wat kost haar restaurantklasse wil bewaren en stilaan ten onder gaat aan de strijd om een derde Michelinster binnen te rijven. Een tip: lees het boek niet wanneer je op dieet bent. De vele aromatische gerechtenbeschrijvingen gaan je zelfbeheersing namelijk ernstig beschadigen.

    Truffels&Tandoori, Richard C. Morais, Mouria, 18,95 euro.

    bron;gva.be


    Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
    Tags:Truffels&Tandoori, Richard C. Morais, Mouria,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinezen openen steeds vaker Japans restaurant


    Chinezen openen steeds vaker
    Japans restaurant

    chinezen openen steeds vaker japans restaurant


    chinezen openen steeds vaker japans restaurant

    Jongeren eten tegenwoordig graag Japans. Daarom dat menig Chinese restauranthouder de laatste tijd de voorkeur heeft een restaurant met Japanse keuken te openen.

    In Nederland blijkt dat 90% van de Japanse restaurants Chinese eigenaars heeft. Bekende Japanse gerechten zijn sushi en Teppanyaki. Sushi bestaat uit een hapje rijst met daarin groenten of rauwe vis. Bij Teppanyaki wordt alles gebakken op een ijzeren plaat. Vaak wordt het eten voor je ogen bereid. Het valt vooral bij jongeren in de smaak.

    Mogelijk is de daling in populariteit van Chinees eten te wijten aan het feit dat er heel veel zijn. Zo stelde Horeca Nederland vast dat je in Amsterdam 115 mogelijkheden om de Chinese keuken uit te proberen en 35 Japanse.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:restaurant,japans,
    16-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open lasagne met paddestoelen, linzenvinaigrette en chorizochips


    Zomerse lasagne
     
    Open lasagne met paddestoelen, linzenvinaigret 
    en chorizochips 



     
    Voor veel mensen staat lasagne gelijk aan een ovengerecht van laagjes pasta met tomatensaus en bechamel. Maar het kan ook anders : lekker open voor de zomer.

    Bij een open lasagne is de vulling het belangrijkste onderdeel van het gerecht. Er wordt gewoonlijk minder deeg in verwerkt dan in een ovenlasagne. De vulling mag daarom uit grofgesneden groenten, hele paddestoelen of grote stukken vis bestaan. Tijdens de opbouw van het gerecht komt de vulling vanonder het deeg piepen.

    Op die manier krijgt het gerecht wat meer volume en wordt de presentatie aantrekkelijker. Ook salades en groene kruiden helpen bij de opbouw van open lasagnes. Enkele plukjes raketsla of bladpeterselie duwen het deeg als het ware omhoog, zodat er meer lucht in het gerecht komt.

    Open lasagne met paddestoelen, linzenvinaigrette
    en chorizochips
     

    Voor 4 personen:
    200 g Italiaanse pastabloem (00) zeezout, 2 grote eieren,
    1 el olijfolie, 12 peterselieblaadjes,

    Voor de vinaigrette:

    3 el groene linzen, 1 sjalot, 1 teen knoflook, 4 el olijfolie,
    2 el notenolie, 2 tl balsamico, 2 el rodewijnazijn, 2 tl malaga of rode port.

    Voor de paddestoelen:
    250 g oesterzwammen, 150 g paddestoelen, 2 portabellapaddestoelen,
    olijfolie, 1 zakje raketsla, 12 plakjes chorizo, sumac, peper en zout.

                                    
    Bereidingswijze;

    Zeef de bloem op een werkvlak. Maak een kuiltje in het midden en voeg zout, eieren en olijfolie toe. Klop de eieren los en roer geleidelijk aan de bloem door de eieren. Voeg een scheutje water toe als het deeg te droog is.
    Kneed een tiental minuten tot een elastisch deeg. Wikkel in plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast. Verdeel het deeg in vieren en rol uit met een pastamachine. Snij het deeg in vierkanten (6 per portie).
    Neem een deegvel en leg in het midden een blaadje peterselie. Bedek met een tweede deegvel en rol nogmaals uit. Herhaal met de rest van het deeg en de peterselie. Bedek met een vochtige doek tot gebruik.

    Kook de linzen in ongezouten water. Spoel onder stromend water en laat uitlekken. Snipper de sjalot en knoflook. Meng 4 eetlepels linzen met de sjalot, knoflook en resterende ingrediënten. Kruid met peper en zout.
    Blancheer de lasagneblaadjes, laat uitlekken en bestrijk met olijfolie.
    Maak de paddestoelen schoon en snij in stukken. Kruid met peper en zout en bak goudbruin in olijfolie. Bak de chorizo in een droge pan krokant.

    Bouw de lasagne als volgt op: leg een lasagnevel op de borden en verdeel de helft van de paddestoelen over het deeg. Voeg een plukje raketsla toe. Herhaal en eindig met de laatste deegvellen.
    Lepel de vinaigrette rond de lasagne en werk af met de chorizo en sumac.
    Kooktijd: 1,5 u. + 1 u. rusten

    Het grote voordeel is dat je de pasta kan aromatiseren zoals je zelf wil.

    Met tomatenpuree, inktvisinkt, saffraan, chilipeper, oregano en zovele andere smaken. En wie een beetje meer moeite doet, kan de pasta zelfs decoreren met verse kruiden (bladpeterselie, koriander) of door middel van pasta in verschillende kleuren een strepenpatroon creëren. De mogelijkheden zijn eindeloos.

    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:lasagne,paddestoelen,linzen,chorizo,ei,olie,peterselie,sjalot,look,balsamico,port,raketsla,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dom Pérignon à la Andy Warhol


    Dom Pérignon à la Andy Warhol

                               Dom Pérignon à la Andy Warhol 

    Dom Pérignon brengt met een exclusief trio flessen een ode aan Andy Warhol. Voor het ontwerp is het Designlaboratorium van Central Saint Martin's School of Art & Design verantwoordelijk. Andy Warhol zelf gaf het labo de opdracht de klassieke Dom Pérignon fles van een nieuwe look in zijn typische stijl te voorzien. Dat resulteerde in een collectie van drie unieke flessen, elk voorzien van een eigen etiket in rood, blauw of geel. Een waardig eerbetoon aan het kleurenspel van één van de bekendste artiesten uit de 20ste eeuw. www.domperignon.com

    bron; skynet.be

    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:Dom Perignon,Andy Warhol,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met krab gevulde kipfilet


     
    Met krab gevulde kipfilet

    Voor 4 personen;
    1 rode peper, zaadlijsten verwijderd,
    1 el zonnebloemolie,
    2 tenen knoflook, fijngesneden,
    2 tl gember op zonnebloemoliebasis (potje 135 g),
    2 tl citroengras op zonnebloemoliebasis (potje 135 g),
    1 bakje surimisticks (vis, 150 g), 1 blikje krab (170 g), uitgelekt,
    1 ei, 4 kipfilets,  4 el olijfolie, 4 takjes basilicum,
    2 takjes munt, 1 citroen.  keukentouw


    Bereiden;

    1. 1. Snijd de peper in kleine stukjes. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de knoflook en de peper 30 sec. Draai het vuur laag en voeg de gember en het citroengras toe. Bak 3 min. op laag vuur. Snijd ondertussen de surimi in kleine stukjes en voeg toe. Voeg de krab toe, draai het vuur uit en meng goed. Laat afkoelen en breng op smaak met peper en zout. Meng het ei erdoor.
    2. 2. Leg de kipfilets tussen 2 stukken vershoudfolie en sla ze met een steelpan of deegroller plat. Verdeel het krabmengsel over de kip en rol de filets voorzichtig op. Bind vast met het keukentouw.
    3. 3. Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan en bak de gevulde kipfilet op niet te hoog vuur, met de deksel schuin op de pan, in ca. 20 min. rondom bruin en gaar. Keer regelmatig. Snijd ondertussen het blad van het basilicum en de munt in zeer fijne reepjes. Meng met de rest van de olijfolie. Pers een halve citroen uit en meng het sap met de kruidenolie. Snijd de andere helft van de citroen in partjes. Snijd de gevulde kipfilet doormidden en schep de kruidenolie eromheen. Geef de citroenpartjes erbij. Lekker met geroosterde krieltjes en avocadosalade.

      Tip; In plaats van citroengras op zonnebloemoliebasis
      kunt u ook het rasp van 1 limoen gebruiken.

      bron; ah.nl

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:rode peper,olie,look,gember,citroengras,surimisticks,kip,olie,bacilicum,munt,citroen,
    15-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Surf- en turfspiesjes


    Surf- en turfspiesjes

    Voor 4 personen;
    20 reuzengarnalen (ongepeld zak 500 g diepvries), ontdooid,
    1/2 verse ananas, schoongemaakt,
    4 el verse basilicum, blad fijngesneden,
    1 zakje bosui (3 stuks), fijngesneden, 4 el olijfolie extra vierge,
    250 g varkenshaas, 2 rode uien, elk in 6 parten.

    grillpan, 8 satéstokjes, minstens 30 min. geweekt in water

    Bereiding;

    1. Pel de garnalen en rijg ze per 5 stuks op 4 satéstokjes.
    2.Snijd de ananas in zeer kleine blokjes. Meng met het basilicum, de bosui, 2 el olie en peper en zout naar smaak. Laat ca. 15 min. staan.
    3. Snijd ondertussen het vlees in 8 gelijke stukken en snijd die doormidden. Rijg op elk van de resterende satéstokjes steeds om en om 4 stukken vlees en 3. parten ui. Bestrijk met de rest van de olie en bestrooi met peper en zout. Verhit de grillpan en gril de vleesspiesjes rondom in ca. 8 min. goudbruin en gaar. Gril de garnalenspiesjes in dezelfde pan in ca. 5 min. gaar.

    Leg op elk bord een vleesspies en een garnalenspies. Serveer met het ananasmengsel. Lekker met pasta en botersla.

    bron; ah.nl

    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:spiesjes,reuzengarnalenananas,basilicum,bosui,olijfolie,varkenshaas,ui,,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vistapa's in Sevilla


    Vistapa's in Sevilla

     


    Er zijn echt nog verborgen plekjes in Spanje waar je heerlijk kunt genieten van de beste huisgemaakte tapa's en lekkere wijn.
     
    Zo is er
    Casablanca, gelegen in het hartje van Sevilla, een echte aanrader. We hebben er de beste witte wijn in jaren gedronken, samen met superlekkere vistapa's. We hebben ook goede herinneringen aan La Bodeguilla Frigiliana in, de naam zegt het zelf al, Frigiliana. Een minuscuul restaurantje uitgebaat door mama en vier dochters. Je kunt er lunchen op het terras met prachtig zicht op de Middellandse Zee, terwijl je geniet van de heerlijke, vers gemaakte visgerechten.

    Nog een laatste tip voor de bourgondiërs onder ons:
    D'Gustar in Malaga. Een heel atypische eterij: geen pata negra's aan het plafond, geen eiken vaten als tafeltje, maar een hip designrestaurant in hartje Malaga. Héérlijke schotels vis, vlees of vegetarisch naar believen. Ietsje duurder, maar zeker de moeite waard!

    Karin Dhoye
    bron; demorgen.be
     


    Categorie:CULINAIRE TRIPS, REIZEN.
    Tags:Sevilla,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champagne moet je schenken als bier


    "Champagne moet je schenken als bier"



    Of u er zich het hoofd over breekt of niet, Franse wetenschappers hebben voor ons allemaal uitgevogeld hoe je het perfecte glas bubbels moet schenken. Op dezelfde manier als een glas bier, zo blijkt.

    Gérard Liger-Belair en zijn collega's testten twee inschenkmethodes. De ene houdt in dat je de champagne giet in een rechtopstaand glas, de andere was het laten 'glijden' van de drank langs de glaswand van een schuin gehouden glas, zoals je een biertje inschenkt.

    De laatste methode behield het CO2-gehalte in de drank dubbel zo goed, wellicht omdat het een 'zachtere' methode was. Meer CO2 betekent meer bubbels en dus meer smaak.

    Smaak, aroma en mondgevoel
    Vooral de bubbels zijn van belang bij het drinken van champagne, zo bleek al uit eerdere studies. De bubbels zijn de essentie van champagnes en schuimwijnen, en brengen zowel smaak, aroma als mondgevoel over.

    De studie bevestigt ook het belang van koeling voor het serveren champagne. 3 à 4 graden Celcius is perfect, en helpt ook om het CO2-verlies bij het inschenken te beperken.

     (edp) bron; hln.be

    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:Champagne,
    14-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruitig voorgerecht Spicy advocado

    Fruitig voorgerecht Spicy Avocado

    Voor 4 personen:
     

    • 2 avocado's, 2 limoenen, 2 lenteuien,
    • handvol bladpeterselie, handvol koriander,
    • 20 g chinese kool, 12 radijzen.

    Voor het gembersausje:

    • 1 cm gember, heel fijn gesneden, 1 groen chilipepertje, fijngesneden,
    • sap van 1/2 limoen, 2 el rijstazijn, 2 el suiker, 4 el vissaus.
        
                                           
    Bereidingswijze;

    1. Meng alle ingrediënten voor het gembersausje.
    2. Ontpit de avocado's en snij ze in plakjes. Besprenkel ze onmiddellijk met wat limoensap.
    3. Snij de chinese kool in julienne en de radijzen in dunne plakjes. Spoel de blaadjes van de bladpeterselie en koriander. Snij de lenteui in julienne en leg 'm in ijswater.
    4. Verdeel de avocado over de borden en kruid met versgemalen peper. Verdeel de rest van de groenten en kruiden over de bordjes en besprenkel met de gembersaus. Lekker met geroosterde tortilla's.

    -> avocado: deze heerlijke vrucht is rijk aan gezonde, onverzadigde vetten en mineralen zoals ijzer. Prima voor een boost! Snij de vruchten niet te lang op voorhand, want dan slaan ze bruin uit.
    -> lente-ui: lekker pittig en pikant! Snij 'm in fijne julienne en leg de sliertjes in ijswater, zodat ze mooi gaan krullen.

    Foto's: Luk Thys
    bron; libelle.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:Avocado,limoen,ui,peterselie,koriander,kool,radijzen,gembersaus,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalmtortilla


     Zalmtortilla
     Ingrediënten;

    • 100 gram gerookte zalm, 1 eetlepel bieslook (fijngehakt),
    • peper (versgemalen), 125 ml zure room, 2 tortilla.

                                           Zalmtortilla

      Bereiding;

    Meng de bieslook en peper door de zure room. Besmeer de tortilla’s met dit mengsel en snijd ze in vieren.
    Beleg de tortillapuntjes met de zalm. Rol ze op tot puntvormige zakjes, zet ze eventueel in een eierdop en garneer met de bieslooksprieten.

    bron; visrecepten.nl


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:tortilla's,zure room,bieslook,zalm,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijn met Alain Bloeykens Frivool Italiaans


    Wijn met Alain Bloeykens  Frivool Italiaans

     

    Mura 2008   Ambo Pinot nero   Cusumano Rosato 2009   Claps Pinot grigio 2009   Pinot grigio Garganega 2009,   Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2009

     
    Italiaanse wijn krijgt nogal vaak het etiket 'zonovergoten, krachtig en zwaar' opgekleefd. Maar Italië heeft ook elegante, frisse exemplaren te bieden, die hartje zomer het best tot hun recht komen. Proef maar eens van deze zes exemplaren, zowel uit het noorden als uit het zuiden van het land, en voor een keer niet uit streken met ronkende namen als Toscane of Piëmonte.

    Mura 2008
    Giba, Carignano del Sulcis, Sardegna

    Italië is al lang geen onbekende meer bij wijnliefhebbers, maar toch blijft Sardinië voor velen een groot vraagteken. Onterecht, want deze regio is de jongste jaren grote broer Sicilië probleemloos aan het bijbenen. Hun sterkste troef? Een resem lokale druivenvariëteiten die je nergens anders aantreft. Of wat te denken van deze 100% carignano del sulcis? Toegegeven, ook voor ons een ras waar we nog nauwelijks van gehoord hadden. Niet zo goedkoop maar zeker een aanrader voor wie de liefhebbers die van experimenteren houdt. Diepdonkere kleur met paarse toetsen, aroma's van zwart fruit in de neus, eerst kers en cassis, nadien pruimen, goed gedoseerd hout (12 maanden rijping op 750 liter vaten) en zuiderse kruiden. Krachtig maar zonder verlies aan elegantie in de mond, barstensvol zwart fruit, goed rijpe tannines, geen storende alcohol maar verrassend fris in finale. Blijft hoe dan ook een stevige krachtpatser die het best tot zijn recht komt bij een flink stuk rood vlees.

    Alcoholgehalte: 13%vol.
    Prijs: 19,60 euro.
    Te koop bij: Selezione Vini Italiani, 3520 Zonhoven.


    Ambo Pinot nero
    Provincia di Pavia, Lombardia

    Ook in de meer noordelijke regio's van Italië slaagt men erin prima rode wijn te maken. Vooral van druivenrassen die niet zo verlekkerd zijn op hitte, maar zich op hun best voelen onder een getemperd klimaat. Pinot nero of 'noir' behoort tot die categorie. Geen overrijpe, tot bijna zoet smakende wijn met een bom alcohol, maar een luchtige, uitgebalanceerde en frisse fles die het vooral van haar frisheid moet hebben. Briljante robijnrode kleur, fris geurend naar bosaardbei en krieken, misschien ietwat eenvoudig maar best wel charmerend. Dezelfde fruitimpressies in de mond, mooi elegant en bijzonder smakelijk, zachte tannines in finale, op-en-top vrouwelijke wijn. Enige minpuntje: geen jaartal op het etiket, maar te oordelen aan de versheid van het fruit best wel een jong exemplaar. Schenk vrij fris, rond de 14°C, bij een rijkelijk bord charcuterie.

    Alcoholgehalte: 12,5%vol.
    Prijs: 5,99 euro.
    Te koop bij: Delhaize.

    Cusumano Rosato 2009
    Sicilia

    Een schitterend huis uit de omgeving van Palermo. Topoenoloog Mario Ronco maakt erhet mooie weer. Tel daar nog goed rijpe lokale nerello mascalesedruiven bij en je hebt alle ingrediënten om een verbluffende rosé te maken. Een wijn die vrijwel alles heeft: diep zalmroze gekleurd, aanstekelijke neus met een grootse diversiteit aan aroma's die lang aanhouden, klein rood pitfruit maar ook geplette aardbei, sap van cassis, rozen en wat versgemalen peper. Knap gestructureerd in de mond, knapperig fruit overgoten met frisse zuren, heel discrete tannines en zachte kruiden helemaal op het einde. Rosé voor bij de maaltijd, past probleemloos bij grillades, zuiderse slaatjes en diverse pastabereidingen. Leuk detail: afgesloten met een glazen stop die probleemloos weer in de fles klikt als je ze niet in één keer soldaat maakt. Alhoewel dat laatste ons sterk zou verbazen...

    Alcoholgehalte:
    13%vol.
    Prijs: 8,23 euro.
    Te koop bij: Selezione Vini Italiani, Industrieweg Zuid 1319, 3520 Zonhoven, 011-81.01.81, info@svi.be, www.svi.be

    Claps Pinot grigio 2009
    Cantina Vini Albino Armani, Friuli

    Pinot gris uit een van de allerbeste wittewijnstreken en gemaakt door een wijnhuis met naam en faam. Of er enige link is met het gelijknamige beroemde modehuis, durven we te betwijfelen, maar wat in de fles steekt is zeker van haute coutureniveau. Een tikkeltje duurder, maar de meest complexe witte wijn uit de reeks: volle gele kleur, mooi briljant, gevarieerd in de neus, eerst bloemig, nadien sappig fruit, citrusvruchten maar ook abrikoos en sinaasappel, tikkeltje mineraal. Veel smaak en vulling, één en al fruit maar niet te overladen, blijft fris en elegant, mooie rijkheid in finale met klein bittertje helemaal op het einde. Heerlijk bij geroosterde vis, schelp- en schaaldieren.

    Alcoholgehalte: 12,5%vol.
    Prijs: 10,41euro.
    Te koop bij: Selezione Vini Italiani, Zonhoven.


    Pinot grigio Garganega 2009,
    Pasqua, Venezie

    Een landwijn of IGT (Indicazione Geografica Tipica) uit het noorden van Italië gemaakt van pinot grigio (in Frankrijk pinot gris genoemd) en autochtone garganegadruiven. Night harvest ('s nachts geoogst) staat er te lezen op het etiket. Dat lijkt ons eerder goedkope marketing, want elke zichzelf respecterende wijnbouwer weet maar al te goed dat hij best zijn druiven zo koel mogelijk binnenbrengt. Voor het overige hoor je ons niet klagen over deze aparte maar prima geslaagde blend. De pinot gris zorgt voor de aromatische componenten terwijl de garganega de wijn structuur en frisheid bezorgt. Lichtgele kleur met groene toets, fraaie neus, doet denken aan rijpe citrusvruchten, kruisbes en pompelmoesschil. Strak en nerveus in de mond, flink wat zuren, maar dat wordt gecompenseerd door voldoende fruit en een klein beetje vet. Ook de finale blijft goed fris, maar de afdronk is nogal kort en de wijn verdwijnt vrij snel. Nog zo'n zomerse dorstlesser te schenken als partywijn of bij luchtige slaatjes.

    Alcoholgehalte: 12%vol.
    Prijs: 4,55euro.
    Te koop bij: Spar Retail.

    Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2009
    Moncaro, Marche

    De Marche is niet meteen de meest bekende wijnstreek van Italië. Ze strekt zich uit over het centrum van het land, grenzend aan de oostkust en de Adriatische Zee. De herkomstbenaming Castelli di Jesi is de absolute blikvanger, een witte wijn gemaakt van uitsluitend lokale verdicchiodruiven.
    Een op-en-top zomerse wijn die je het best zo jong mogelijk soldaat maakt. De jaargang 2009 kon ons alvast bekoren: Lichtgeel gekleurd met groene toets, discreet geurend naar witte bloemen, perzik en mango, zels een tikkeltje geroosterd. Vlot en soepel in de mond, goed fruitig, ietwat beperkt qua structuur en lengte, mooi fris in finale, maar nogal kort en verdwijnt vrij snel. Al bij al een geslaagde zomerse dorstlesser, goed fris schenken (rond de 6°C) als aperitief of bij diverse zeevruchten en schaaldieren.

    Alcoholgehalte: 12%vol.
    Prijs: 3,99euro
    Te koop bij: Colruyt


    Alain Bloeykens
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:Mura 2008,Ambo Pinot nero,Claps Pinot grigio 2009,Pinot grigio Garganega 2009,Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde makreel met noten en ham


    Gevulde makreel met noten en ham

    Makreel op de barbecue

    Voor 4 personen:

    2 makrelen, 60 g pijnboompitten, 50 g gepelde hazelnoten,
    80 g fijne sneetjes Spaanse gedroogde ham,4 kruidnagels,
    2 eetlepels fijngehakte platte peterselie,sap van 1/2 citroen,
    versgemalen zwarte peper.

                                      

    BEREIDING;


    Verhit een antiaanbakpan zonder vetstof en rooster de pijnboompitten tot ze bruin zijn. Neem ze uit de pan.

    Doe de hazelnoten in de pan en rooster ze tot ze beginnen te kleuren. Hak ze fijn.

    Snijd de ham in reepjes en rooster ze krokant op de grillplaat boven de barbecue of in een grillpan.

    Maak de makrelen schoon als de vishandelaar dit nog niet gedaan heeft.

    Haal het knopje uit de kruidnagels en verpulver dit met je vingers. Wrijf hiermee de binnenkant van de makrelen in.

    Vul de makrelen met de geroosterde noten, de pijnboompitten en de hamreepjes. Kruid met zwarte peper.

    Leg de makrelen in een visrooster en klem vast.

    Rooster de makrelen 15 minuten aan elke kant op een matig hete barbecue.

    Leg op een schotel. Bestrooi met peterselie en besprenkel met citroensap.


    Uit: Dominique Wynter, 'Op de barbecue',
    Standaard Uitgeverij, 160 blz, 12,5 euro

    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:makreel,noten,ham,pijnboompitten,noten,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!