Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    16-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tomaten soep met balletjes


     T
    omaten soep met balletjes

    Voor 4 personen:

    1 kleine ui (fijngesneden), 2 eetlepels olijfolie, 1 kg rijpe tomaten (i/stukken),
    2 takjes peterselie, 2 takjes selderij, 1 takje tijm, 1 blaadje laurier,
    7 dl groenten- of kippenbouillon, 200 g rundergehakt, zout & peper,
    nootmuskaat, ½° verkruimelde beschuit, 2 eetlepels fijngesneden basilicumblaadjes,1 dl slagroom.



    photo; hobbyfotografie J & G

    Bereiding:

    - bak de ui 4 à 5 min i/d olie

    - voeg de tomaten, peterselie, selderij, tijm, laurier & bouillon toe

    - kook de soep 20 à 30 min o/e zacht vuurtje

    - verwijder de kruiden & pureer de soep i/e draaizeef (passevite)

    - verwarm hem opnieuw

    - breng op smaak m/peper & zout

    - meng het gehakt m/zout, peper, nootmuskaat, beschuit & basilicum

    - vorm hiermee de balletjes

    - verwarm ze 4 à 5 min i/d soep

    - klop de room lobbig en roer hem luchtig door de soep

    bron;recept.skynetblogs.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:tomaten,ui,olie,peterselie,selderij,tijm,laulier,bouillon,gehakt,room,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeetong met noten
     

    Vis - Zeetong met noten

    nodig voor 4 personen;
    • 4 zeetongen (kort geknipt door de vishandelaar),
    • 2 eetlepels bloem, 50 g gele rozijntjes, 50 g pijnboompitten,
    • 50 g amandelschilfers, 1/2 citroen, 2 klontjes boter,
    • 2 scheutjes olijfolie, 1 eetlepel fijngehakte bieslook, peper en zeezout.

                                  Zeetong met noten 

    Bereiding;
    1 Laat de rozijntjes een kwartier weken in lauw water.
    2 Draai de gewassen en afgedroogde slibtongetjes in de bloem waar goed wat peper en zout zijn aan is toegevoegd. Tik de overtollige bloem van de vissen.
    3 Laat een pan met antikleeflaag warm worden op het vuur. Giet er een scheutje olijfolie in en, wanneer de olie begint te dampen, gaat er een klontje boter bij.
    4 Bak de vis op hoog vuur gedurende 3 minuten langs elke kant. Schep de tongen dan uit de pan en houd ze even warm in een lauwe oven, die staat afgesteld op 90 graden. Wie niet over een grote pan beschikt, kan de vis ook in twee ‘shiften’ bakken.
    5 Giet het gebruikte bakvet weg.
    6 Zet de pan opnieuw op het vuur. Voeg wat olijfolie en een klontje boter toe. Giet er het citroensap bij. Voeg de uitgelekte rozijnen toe en de pijnboompitten en amandelschilfers. Laat nog een minuut bakken.
    7 Schep de inhoud van de pan over de zeetongen. Werk af met fijngehakte bieslook.

    bron; skynet.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:zeetong,bloem,rozijnen,pijnboompitten,amandel,citroen,boter,olie,bieslook,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarineerde rode tonijn


    Gemarineerde rode tonijn

    Voor 1 persoon:

    100 g rode tonijn, 1 dl olijfolie, 10 g gerookte paprika (in speciaalzaak), 10 g gerookt zout (in speciaalzaak), 1 witte ramanas of daikon, 2 radijsjes, 1 rode biet, 1 jonge ui, 20 g honingazijn, 20 g japanse rijstazijn, 5 sneetjes zuurdesembrood, 20 g waterkers of oost-indische waterkers. 

    gemarineerde rode tonijn 

    Bereiding :

    1 Versnijd de tonijn in dunne lapjes en wrijf deze in met een marinade van olijfolie, gerookt zout en gerookte paprika.

    2 Versnijd de rode biet, de ramanas en radijs in flinterdunne schijfjes en wrijf ze in met honingazijn en een beetje rijstazijn. Versnipper de jonge ui.

    3 Versnijd het brood in gelijkaardige cirkeltjes en plaats de broodcirkeltjes tussen twee bakplaten en laat deze krokant worden in de oven (6 à 7 minuten, 180°C)

    4 Plaats de gemarineerde tonijn op een bordje en schik de cirkeltjes van groenten en krokantjes er om heen, werk af met de jonge ui en enkele blaadjes Oost-Indische waterkers of gewone waterkers.

    www.ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:tonijn,olie,parika,ramanas,radijs,biet,ui,azijn,brood,waterkers,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine vlaai met gekruide worteltjes en geitenkaas


    Kleine vlaai met gekruide worteltjes en geitenkaas

    voor de vlaai
    . 1 kg wortelen, 2 dl verse room, 2 eieren,
    . ½ koffielepel komijnpoeder, ½ koffielepel currypoeder,
    . 1 mespuntje kardemompoeder.

    voor geitenkaas crème
    . 1 dl verse room, 200 g verse geitenkaas,
    . 1 soeplepel geraspte parmigiano,  wat bieslook.

                                  flan.jpg


    Bereiding
    Kuis de worteltjes en snij ze in kleine stukjes. Laat ze 15 minuutjes stoomgaren tot ze zacht zijn. Voeg er de verse room aan toe, de eieren en de kruiden, wat peper en zout en haal er de mixer door tot u een homogene crème krijgt. Giet de crème in kleine vlaaivormpjes of in hittebestendige glaasjes en plaats 15 minuten in een stoomoven.
    Laat afkoelen tot de vlaai lauw is.
    Ondertussen de room voor de geitenkaas crème laten opwarmen, de geitenkaas en de parmigiano toevoegen en met een vork mengen tot alle kaas gesmolten is.
    Op smaak brengen en lauw laten worden. Een centimetertje geitenkaas crème over de vlaai gieten en als versiering enkele gefrituurde wortelstokjes aanbrengen (30 seconden laten frituren in hete olijfolie).

    bron; sebsum.be


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:vlaai,worteltjes,getenkaas,room,ei,curry,komijn,kardemon,room,getenkaas,kaas,bieslook,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shabzi bazi pittig pangerecht met groentjes


    Shabzi bazi pittig pangerecht met groentjes


    Categorie:VEGETARISCH,
    Tags:Shabzi bazi,broccoli, raap, courgette,wortelen,bloemkool,ui,look,chilipepertje,gember,kurkuma,komijn,koriander,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krokante gouden rijstpap met toffee en limoen


    Krokante gouden rijstpap met toffee en limoen

    Ingrediënten voor 4 personen:

    Voor de rijstpap:

    125 g dessertrijst, gespoeld en 30 minuten geweekt in koud water,
    40 g vanillesuiker,1 liter volle melk,60 g kristalsuiker,
    1/4 liter room,enkele saffraandraadjes.

    Voor de toffee:
    100 g kristalsuiker,50 g verse hoeveboter,50 g room.

    Voor de afwerking:
    gepofte rijst (Rice Krispies),fondantchocolade,suiker,
    bloemsuiker,cacaopoeder,limoen,goudblaadjes (facultatief).

                                 

    Bereidingswijze:
    Laat voor de rijstpap de melk met de suikers en saffraan opkoken. Doe er de geweekte en uitgelekte rijst bij en kook gaar in ca. 30 minuten op een zacht vuurtje onder regelmatig roeren. Voeg de room toe en laat nog 15 minuten sudderen.

    Karamelliseer voor de toffee de suiker met een beetje water in een pot. Als de karamel begint te roken, voeg je de room en boter toe en roer je glad. Voor de toffee kan je als alternatief ook 100 g boterkaramelsnoepjes breken en laten smelten op een zacht vuurtje in 50 g room.

    Bak voor de crisps de gepofte rijstkorrels in een antikleefpan en bestrooi met suiker tot ze mooi gekaramelliseerd zijn. Smelt de chocolade en meng er de rijst door. Verdeel over twee schoteltjes en bestrooi eentje met cacaopoeder en eentje met bloemsuiker.

    Verdeel de rijstpap over diepe bordjes. Breng op smaak met de smeuïge toffee, de crispy rijstkorrels, rasp van limoen en enkele druppels limoensap. Werk eventueel af met enkele goudblaadjes.

    bron; nina.be

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:rijstpap,toffee,limoen,melk,suiker,room,boter,rijst,chocolade,cacao,
    15-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen soep, geen kerstfeest


    Geen soep, geen kerstfeest


    Meer dan de helft van alle Belgen staat tijdens de feesten 2 tot 4 uur achter het fornuis. Wat komt er vooral op tafel? Soep, zo blijkt uit een onderzoek onder duizend Belgen. Geen soep, geen feest.

    Als het feest is, trekt de Belg een keukenschort aan. Gemiddeld duurt het kokkerellen 2 tot 4 uur lang, al ontpopt 28 procent zich tot een echte keukenprinses die 5 tot 10 uur lang in de kookpotten roert. 58 procent beweert weinig of geen kookstress te kennen. Vooral mannen schijnen een stuk zelfzekerder, 33 procent heeft nooit stress tegenover 19 procent bij de vrouwen.

    Feestmenu
    Feesten doen we het liefst thuis waarbij 4 op 10 Belgen een maand op voorhand de feestmenu klaarlegt. Een week voor de feestelijkheden worden de aankopen gedaan, slechts 8 procent plant helemaal niets en eet wat de inspiratie van de dag brengt.

    Gekochte soep

    In vervlogen tijden maakten we alles zelf, vandaag combineren we gewiekst zelfgemaakt met 'zelf gekocht'. Soepen bijvoorbeeld worden niet altijd zelf gemaakt.  Leuk geheimpje van Knorr: vorig jaar werd er tijdens de eindejaarsperiode  maar liefst 6.515.994 borden soep opgediend op feesttafels in ons land.

    (lvl)bron; nina.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:soep,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolseldersoep met zalm

     
    Knolseldersoep met zalm

    Voor 4 personen:

    750 g knolselder,1 ui,1 l kippenbouillon,250 g verse zalmfilet,
    100 g gerookte zalm,4 eetlepels olijfolie,1/2 dl Tongerlo Tripel Blond 8°,
    2 eetlepels fijngehakte selderblaadjes,peper en zout.

                                         

    Bereidingswijze > 40 min.

    Snijd de knolselder en ui in stukjes en fruit die in de olijfolie. Draai het vuur lager, overgiet met de bouillon en laat de soep 30 minuten pruttelen. Snij intussen de verse zalm in stukjes en de gerookte in reepjes. Mix de soep en zeef ze. Giet ze terug in de soeppan, roer de verse zalm erdoor en warm nog 10 minuten door.

    Voeg dan het bier toe en laat weer een paar minuten doorwarmen. Roer nu de gerookte zalm en fijngehakte selderblaadjes door de soep en breng op smaak met peper en zout. Schep de hete soep in voorverwarmde soepborden of -kommetjes.

    Tip: Je kunt deze soep van tevoren bereiden en mixen, maar werk ze pas vlak voor het eten af met de zalm en het bier.

    bron; knackweekend.rnews.be

     


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:knolselder,zalm,bier,ui,bouillon,olie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boekweit pannenkoeken met prei kaasvulling


    Boekweit pannenkoeken met prei kaasvulling

    voor 4 personen pannenkoeken;

    125 g boekweitbloem,125 g tarwebloem,3 eieren,
    250 ml melk, 125 ml water,zot,zonnebloemolie.

    voor de vulling;
    125 g bacon in blokjes,5 preistengels,2 gehakte teentjes knoflook,
    2 tl olijfolie,2 el slagroom, 125 g geraspte gruyèrekaas,peper,zout.


    Bereiden:

    Roer beide bloemsoorten samen met eieren, melk, water en een beetje zout door elkaar tot een romig, soepel deeg. Laat ca. 30 min. rusten.

    Bak ca. 20-24 dunne pannenkoeken in een pan met antiaanbaklaag en een beetje olie. Houd de bereide pannenkoeken warm in de oven op 70°C. Laat knoflook, bacon en prei in olie ca. 10 min. stoven. Roer hierbij steeds opnieuw en kruid met zout en peper. Neem van het vuur en roer de kaas en de slagroom erdoorheen.

    Verdeel de vulling over de pannenkoeken en plooi deze samen tot driehoekjes. Schik ze op een schotel en serveer.

    bron; Njam.be


    Categorie:PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE,
    Tags:pannenkoeken,prei,kaas,bloem,ei,melk,look,bacon,prei,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oosterse maaltijdsoep met balletjes


    Oosterse maaltijdsoep met balletjes

     voor 4 personen

    • 2 eieren, 4 el olie, 1 schaal nasi/bamigroenten (450 g),
      1 prei, in ringen,3 tabletten extra krachtig runderbouillon, 
      2 vastkokende aardappelen geschild,
      150 g mienestjes, rundersoepballetjes (ca. 250 g).

                         Oosterse maaltijdsoep met balletjes
    1. Bereiden

      1. Klop de eieren los met peper en zout. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak een omelet. Halveer de rode peper van de nasi/bamigroenten, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in reepjes. Verhit de rest van de olie in een hapjespan en bak de rode peper 1 min. Voeg de rest van de groenten, behalve de taugé, en de prei toe en roerbak 4 min. 2. Voeg de bouillontabletten met 1 1/2 liter water toe en breng met de deksel op de pan aan de kook. Snijd de aardappelen in blokjes. Voeg de aardappelen en de mienestjes aan de soep toe en kook ze afgedekt in 10 min. gaar, haal na 4 min. de nestjes met een vork los en voeg de soepballetjes toe. Voeg peper naar smaak toe. 3. Rol de omelet op en snijd in reepjes. Schep de soep in 4 diepe borden of kommen en garneer met de omeletreepjes en de taugé.

      bron; ah.nl


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:oosters,soep,ei,olie,nasi,groenten,bouillon,aardappel,mie,rundsvlees,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostendse zeetong


    Oostendse zeetong

    voor 4 personen:
    - 4 zeetongen (kort geknipt), 1 ui, 20 cl droge witte wijn,
    - 12 grote witte paddenstoelen, 1 citroen,
    - 1 takje tijm, 4 eetlepels room, 4 gekookte rivierkreeftjes,
    - 1 gekookte truffel, boter, peper en zout.

    sole-a-l-ostendaise.jpg 

    Bereiding :
    1 Snijd de ui in ringen, boter de platte ovenschotel in.
    2 Leg de uiringen op de bodem van de schotel, leg daarop de gepeperde en gezouten zeetongen naast elkaar. Overgiet met witte wijn. Besprenkel met wat citroensap.
    3 Laat de zeetongen gedurende 10 minuten garen in de voorverwarmde oven die afgesteld staat op 240 °C.
    4 Laat de koppen van de paddenstoelen 5 minuten koken in gezouten water waar wat citroensap werd aan toegevoegd.
    5 Giet het kookvocht van de zeetongen over in een sauspan, houd de tongen even warm in de uitgedoofde oven.
    6 Laat het kookvocht inkoken. Voeg de room toe. Laat opnieuw voor een derde inkoken. Bind de saus met een stevige klont boter. Peper en zout.
    7 Leg de tongen op verwarmde borden. Overgiet met de saus. Leg op elke tong drie paddenstoelen. Leg op elke tong een schijfje truffel. Versier elk bord met een rivierkreeftje dat rechtop staat.

    Ambiance Culinaire
    bron;sensum.be
                          Variatie van dit recept met Zeetong



         

                                                                                photo; Hobbyfotografie J & G


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:eetong,ui,wijn,paddestoelen,citroen,rivierkreeftjes,truffel,room,tijm,
    14-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roergebakken garnalen met mango


    Roergebakken garnalen met mango

     voor 4 personen

    • 500 g tijgergarnalen, rauw gepeld (diepvries), ontdooid,
    • 1 eiwit, 2 eetlepels sesamolie, vierseizoenenpeper, versgemalen,
      1 mango,100 ml arachideolie,3 cm verse gemberwortel, geraspt,
      2 teentjes knoflook, fijngehakt,2 eetlepels droge sherry,
      20 g. verse bieslook, in stukjes van 1 cm,
      2 eetlepels verse koriander blaadjes.

                         Roergebakken garnalen met mango 
      Bereiden>20min.
    1. Garnalen droogdeppen met keukenpapier. In kom eiwit loskloppen met 1 eetlepel sesamolie, 1 theelepel zout en peper naar smaak. Garnalen erdoor scheppen en 10 minuten laten staan. Met dunschiller mango schillen. Vruchtvlees in plakken van pit snijden en plakken in stukken van 3-4 cm snijden. In wok arachideolie verhitten. Garnalen erdoor scheppen en al omscheppend in 2 minuten gaar laten worden. Met schuimspaan garnalen op bord scheppen. Olie in hittebestendige kom schenken en laten afkoelen (wordt niet meer gebruikt). In wok 1 eetlepel sesamolie verhitten en gember en knoflook roerbakken tot ze gaan geuren. Garnalen met sheery en mango erdoor scheppen en alles 1-2 minuten roerbakken. Op smaak brengen met zout en peper. Bieslook en koriander erover strooien. Lekker met rijst of mihoen.
       
      bron; ah.nl


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:tijgergarnalen,mango,olie,gember,look,sherry,bieslook,koriander,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJsbergsla met oestersaus


    IJsbergsla met oestersaus

      voor 4 personen

    • 1 krop ijsbergsla,1 zakje stoneleeks (8 stuks),
      2 eetlepels sesamolie of roerbakolie,
      zwarte peper, versgemalen, 2-3 eetlepels oestersaus.

                       IJsbergsla met oestersaus

     Bereiden>15 min.

    1. Krop ijsbergsla halveren en helften in repen van 4 cm breed snijden. Stoneleeks in stukken van 5 cm snijden. In wok olie verhitten. Stoneleeks 1 minuut roerbakken. Sla in gedeelten toevoegen en op hoog vuur al omscheppend in 4-5 minuten laten slinken, de sla moet wel helder groen blijven. Op smaak brengen met peper. Overdoen in warme schaal en oestersaus erover scheppen. Lekker bij visgerechten.

      bron;ah.nl


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:ijsgergsla,olie,oestersaus,stoneleeks,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dineren in glaasjes

     
    Dineren in glaasjes

     Waarom altijd uitgebreide gerechten? Het kan ook erg gezellig zijn om met vrienden de hele avond lang te genieten van kleine, overheerlijke gerechtjes. Verrines of hapjes opgediend in kleine glaasjes zijn helemaal 'in'. 
    Opgediend in het juiste glaasje, zult u er zeker mee scoren!

    Witloofroomsoep

    1 kg gewassen en fijngesneden witloof + 2 stronkjes witloof voor de garnituur, 150 g fijngesnipperde ui, 2 hele gepelde teentjes look, 3 middelgrote aardappelen, 1 liter gekruide gevogeltefond, slagroom, een beetje peterselie voor de garnituur.

                                    

    Bereiding:

     Fruit het witloof en de ui zonder te kleuren. Voeg de look en de in kwartjes gesneden aardappelen toe en leng aan met de
    gevogeltefond. Breng op smaak met een beetje zout. Breng tot het kookpunt en kook tot de aardappelen gaar zijn.

    1. Laat het witloof slinken voor de garnituur.
    2. Mix de soep, kruid en giet door de puntzeef.
    3. Voeg voor het serveren een beetje room en het aangebakken witloof toe. Garneer met een beetje peterselie

      Gegrilde Sint-Jacobsvruchten met witloofconfit
       
      naargelang de grootte 8 tot 12 verse Sint-Jacobsvruchten, 4 middelgrote stronkjes witloof, suiker, zout, peper en loolzaadolie. Voor de garnituur: een beetje kervel en 2 tomaten

                                 

      Bereiding:

      1. Maak het witloof schoon en snijd in julienne. Bak aan in boter en een beetje suiker. Voeg een beetje zout toe, een bodempje
        water en laat met deksel op een zacht vuurtje gedurende 20 tot 30 minuten inkoken tot een stroperig geheel. Breng op
        smaak.
      2. Zet een pan met antiaanbaklaag op het vuur, doe er een beetje koolzaadolie in en bak de Sint-Jacobsvruchten maximum 1 minuut aan elke kant.
      3. Dresseer in een glaasje. Werk af met een takje kervel en gepelde tomatenblokjes.

        Paling in 't groen

        1 kg gestroopte rivierpaling, 50 g boter, 2 soeplepels fijngesnipperde sjalotjes, 1 l visfumet, 1 fles droge witte wijn, 150 g verse en schoongemaakte zuring (gesmolten op een zacht vuurtje), 300 g verse geblancheerde en uitgelekte spinazie (erg fijngemalen), ½ bos peterselie, 50 g
        brandnetelblaadjes, een beetje citroenkruid, dragon en kervel,
        enkele blaadjes salie, sap van een halve citroen.

                               
        Bereiding:

        1. Maak de paling goed schoon en snijd in blokjes van 5 cm. Laat de boter in een ronde kookpot (rondeau) smelten. Voeg de paling toe als de boter goed heet is om ze te laten verstijven om te vermijden dat hun vet vrijkomt, roer om met een spatel
          en breng op smaak met peper en zout. Voeg hierna de sjalotjes, de zuring en de spinazie toe zonder ze te laten kleuren.
        2. Leng aan met ½ fumet, ½ droge witte wijn een vinger boven de paling. Breng op smaak met een beetje zout, voeg de helft van de gehakte kruiden toe en laat gedurende 8 tot 10 minuten inkoken. Bind met maïszetmeel, breng op smaak en voeg het sap van 1/2 citroen toe.
        3. Dresseer in glaasjes. Garneer met de rest van de kruiden.

      Varkensragout met Blackwellsaus

      varkensragout, peper zout, boter, 2 soeplepels fijngehakte sjalot, 1 dl witte wijn, pickles, 4 dl room, kleine augurkjes, fijngehakte peterselie.


                                 

      1. Sauteer het gezouten en gepeperde varkensvlees in een pan met boter, laat goed kleuren...
      2. Eens het vlees gaar is, voeg de sjalotjes toe, giet het vet weg en deglaceer met witte wijn.
      3. Voeg 4 soeplepels pickles toe en laat enkele minuten inkoken. Voeg de room toe en laat inkoken. Breng op smaak met
        peper en zout.
      4. Schik in glaasjes en voeg de gehakte peterselie toe.

      Dessertenpiramide



      Cuberdonijs

      1 liter melk, 50 g boter, 30 g melkpoeder, 200 g slagroom, 300 g cuberdons, 10 eigelen, 200 g fijne suiker

      1. Maak een ruban met de eigelen en de suiker. Verwarm de melk, de boter, het melkpoeder en de room.
      2. Laat de cuberdons op een zacht vuurtje in een aparte kom smelten. Giet het melk-boter-melkpoeder-roommengsel erover van zodra de cuberdons gesmolten zijn (opgelet: niet laten kleuren) en meng onder het eigeel-suikermengsel. Plaats het op te warmen geheel op het vuur en verwarm tot 85° C.
      3. Haal door de puntzeef en laat afkoelen vooraleer gedurende minstens 15 minuten centrifugeren.
      4. Dresseer in de glaasjes. Kies de glaasjes die de top van de piramide vormen.

        Chocolademousse

        250 g fondant chocolade (minimum 75 % cacao), 25 g boter, 4 eieren

        1. Breek de chocolade in kleine stukjes in een kom. Verwarm de kom au bain-marie en laat de chocolade smelten. Voeg aan de gesmolten chocolade de in kleine stukjes gesneden boter toe.
        2. Breek de eieren en scheid de eigelen en het eiwit. Klop de eiwitten tot sneeuw.
        3. Haal het chocolade-botermengsel van het vuur. Voeg de eigelen toe en meng goed om een smeuïg mengsel te verkrijgen.
          Spatel de tot sneeuw geklopte eiwitten onder het chocolademengsel. (Voeg het eiwit beetje bij beetje toe om de smeuïge textuur niet te verliezen).
        4. Giet de mousse in de glaasjes (neem het glaasje dat overeenkomt met de basis van de piramide) en zet gedurende 2 tot
          3 uur in de koelkast.

          Verse fruitsla met kruidentoets

          5 ontvelde sinaasappels, 1 appel, 1 peer, 1/4 ananas, 1/2 meloen, een paar ontpitte en in 2 gesneden witte druiven, 1 banaan, 1 kiwi, enkele litchi’s, het sap van een citroen, 1/2 liter water, 125 g suiker, 1 stokje citroengras, 2 takjes munt, 2 takjes koriander, 1 vanillestokje, overlangs doorgesneden en uitgeschraapt

          1. Maak een infusie met het water, de kruiden, de vanille en de citroenzeste. Laat afkoelen en filter.
          2. Maak al het fruit schoon, snijd het in stukken en meng ze met de siroop, maar houd de banaan, de kiwi en de litchi’s als laatste.
          3. Verdeel de fruitsla over de glaasjes die het middenstuk van de piramide vormen.

          Leen Baekelandt
          bron;plusmagazine.be

    Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
    Tags:Witloofroomsoep,aardappel,ui,look,room,Sint-Jacobsvruchten,paling,Blackwellsaus,zuring,spinazie,varkensvlees,ijs,ei,chocolade,fruitsla,suiker,citroengras,munt,
    13-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaasje met mosterdsaus, lentegroentjes en kroketten


    Varkenshaasje met mosterdsaus, lentegroentjes en kroketten

    voor 4 personen;

    varkenshaasje,1 el graanmosterd,2,5 dl room,worteltjes,
    boontjes,bloemkool,2 sjalotjes,1 dl witte wijn,2,5 dl rundsfond,
    boter,suiker,gember,peper en zout.

    Voor de verse kroketjes :
    aardappelen,eigeel,peper, zout en nootmuskaat,paneermeel.

                      

    Bereiding;
    kook de groenten half gaar, giet ze af en dompel ze in koud water zodat ze hun kleur behouden. Snijd een sjalotje fijn en stoof aan met wat boter. Doe dit bij de groentjes die je op een laag pitje in aparte potjes gaar kookt. De bloemkool heeft geen extra kruiden nodig. De worteltjes laat je best met wat suiker en een beetje gember stoven en kruid je met peper en zout naar smaak.

    Kruid het varkenshaasje met peper en zout en bak het aan in boter. Wanneer het vlees aan de buitenkant mooi bruin is, minder je het vuur en laat je het verder zachtjes sudderen.
    Pak het vlees daarna in zilverpapier in en laat het rusten in een warme oven.
    Verwijder het vet van het vlees uit de pan, bruin daarin een sjalotje, voeg witte wijn toe en laat de rundsfond 1/3 inkoken. Voeg de graanmosterd en de room toe en laat dit indikken.

    Snijd het vlees in plakjes, dresseer het samen met de saus, de groentjes en de kroketten op een bord en versier met wat peterselie.

    Voor de verse kroketjes:
    Per 500 gram aardappelen, 1 eigeel.
    Kook de aardappeltjes en laat ze goed uitdampen (anders barst hun korstje in het frituurvet)! Voeg het eigeel toe en maak een puree. Afkruiden met peper, zout en nootmuskaat. Maak van de puree kroketjes door middel van een kroketmachine en haal ze door paneermeel. Bak in de frituur op 180°.

    bron; vt4.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:Varkenshaasje,mosterdsaus,lentegroentjes,kroketten,room,gember,aardappel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hazenrug met roomsaus


    Hazenrug met roomsaus

    voor 4 personen:
    2 hazenrugfilets, 1 koffielepel aalbessengelei, boter, zout en peper,
    olie, 1 potje wildfond, 1/2 dl room, 1 scheutje Cognac,
    2 halve peren uit blik, 1 eetlepel veenbessenconfituur,
    1 blik (200 g) Bonduelle Brusselse Spruitjes Extra Fijn, uitgelekt.


                                                

    Bereidingswijze

    Schroei de hazenrugfilets snel aan alle kanten dicht in een nootje boter en laat ze nog een paar minuten garen. Ze moeten binnenin nog roze blijven. Kruid met peper en zout en laat even rusten. Giet de room en de Cognac bij de wildfond en laat op een hoog vuur enkele minuten inkoken. Roer de aalbessengelei door de saus.Warm de spruitjes op in een nootje boter. Snijd de hazenrugfilets in schuine plakjes. Schenk een spiegel saus op verwarmde borden en vlij het vlees erop. Schik er een portie spruitjes en een half peertje, gevuld met veenbessenconfituur, bij.

    Tip: Serveer met een aardappelgratin bestrooid met gemengde geraspte kaas en paneermeel.

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:Boter, Spruiten, Peper, Olie, Peer, Room, Haas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodpudding


    Heerlijke Broodpudding

    Voor 4 personen:
    300 g brood, ½ l melk, 1 dl room, 60 g boter, 100 g suiker,
    1 zakje vanillesuiker, 3 eierdooiers, 125 g pecan- of walnoten,
    een handvol rozijnen, eventueel geweekt in port,
    100 g gedroogde abrikozen, geweekt en versneden,
    125 g marsepein, in stukjes, 1/2 citroen, 1 kl kaneel.

    Bereidingswijze

    Verwarm de oven tot 200°C.
    Snij het brood in stukken. Kook de melk met de suiker en giet over het brood.

    Meng de room met de dooiers en de vanillesuiker en doe bij de broodmengeling.
    Roer boter, kaneel, rozijnen, noten, marsepein, abrikozen en zeste van citroen door elkaar en voeg toe aan de broodmengeling.

    Beboter een bakvorm en vul met beslag. Zet 45 à 60 minuten in de oven op 180°C.
    Eet de broodpudding bij voorkeur warm.

    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Tags:Brood, Melk, Room, Pecan, Walnoot, Eieren, Rozijn, Kaneel, Citrusvruchten, Abrikoos,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paars fruit voorkomt kanker en hartproblemen

     

    Paars fruit voorkomt kanker en hartproblemen



    Paars gekleurd fruit eten kan tal van ouderdomsziekten als Alzheimer, hartproblemen en kanker voorkomen. Dat beweren experts althans.

    IJzer

    Op basis van hun bevindingen raden onderzoekers aan dat twee van de dagelijks aanbevolen vijf porties fruit en groenten paars moeten zijn. Een bestanddeel zou namelijk helpen tegen de schadelijke effecten van ijzer, wat cellen kan beschadigen als ze in de verkeerde vorm door het spijsverteringsstelsel gaan. Hoewel dit mineraal gezondheidsvoordelen biedt, geldt dat alleen als het reageert met andere bestanddelen in het lichaam. Gebeurt dit niet, dan kan ijzer giftig zijn.

    Polyfenolen, bestanddelen in bosbessen en ander paars fruit, kunnen ijzer grijpen en zo onschadelijk maken. Groene thee en curcumine, een kleurstof in kurkuma, bevatten een gelijkaardig bestanddeel. Ook chocolade zou dit kunnen veroorzaken, maar rode wijn heeft deze effecten bjivoorbeeld niet. Te veel vrij ijzer zou ook kunnen voorkomen dat vitamine C het lichaam helpt infecties te bevechten. Daarnaast kun je met paars fruit multiple sclerose en de ziekte van Parkinson bestrijden.

    (ep)bron; hln.be 

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:paars fruit,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpotje van pastinaak en duif


    Stoofpotje van pastinaak en duif

    Voor 4 personen:
    2 uien, boter, 4 sneden gerookt spek, 2 pastinaken,
    4 jonge duiven, peper,zout, 4 tenen knoflook,
    4 takken tijm, 4 el gevogeltebouillon.

                                         

    Bereidingswijze

    Stoof de fijngehakte ui aan in boter. Snij het spek in blokjes en doe bij de ui, laat zacht meebakken. Schil de pastinaak, snij fijn en doe in de pan. Bak de duiven langs alle kanten aan in boter, kruid met peper en zout en leg op de groenten.

    Voeg look, tijm en een klont boter toe en bevochtig met de bouillon. Dek af en zet 20 minuten in een oven van 180°C. Controleer de kruiding en serveer meteen.

    Recept: Alain Meessen 
    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:Look,Tijm,Duif,Boter,Peper,Knoflook,Ajuin,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mayonaise

     
    Recept om zelf verse mayonaise te maken 

    Voor 1 liter :

    4 eierdooiers, sap van 1 citroen of 2 el witte azijn,
    2 kl mosterd, 1 liter olie, peper en zout.

    Bereidingswijze

    Roer de eierdooiers los met citroensap of azijn en mosterd. Klop er straalsgewijs de olie onder, eerst weinig en nadien meer. Let erop dat de mayonaise telkens goed bindt. Kruid met peper en zout.

    *Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Wordt de mayonaise te dik, dan kan men ze verdunnen met water, citroensap of azijn. Mayonaise met citroensap is eleganter van smaak dan mayonaise met azijn.

    Tip; je kan de afgesloten mayonaise in de koelkast
    ongeveer een week bewaren.

    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S
    Tags:Eieren, Azijn, Peper, Fruitsap, Olie, Mosterd, Citrusvruchten,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!