Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    15-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boekweit pannenkoeken met prei kaasvulling


    Boekweit pannenkoeken met prei kaasvulling

    voor 4 personen pannenkoeken;

    125 g boekweitbloem,125 g tarwebloem,3 eieren,
    250 ml melk, 125 ml water,zot,zonnebloemolie.

    voor de vulling;
    125 g bacon in blokjes,5 preistengels,2 gehakte teentjes knoflook,
    2 tl olijfolie,2 el slagroom, 125 g geraspte gruyèrekaas,peper,zout.


    Bereiden:

    Roer beide bloemsoorten samen met eieren, melk, water en een beetje zout door elkaar tot een romig, soepel deeg. Laat ca. 30 min. rusten.

    Bak ca. 20-24 dunne pannenkoeken in een pan met antiaanbaklaag en een beetje olie. Houd de bereide pannenkoeken warm in de oven op 70°C. Laat knoflook, bacon en prei in olie ca. 10 min. stoven. Roer hierbij steeds opnieuw en kruid met zout en peper. Neem van het vuur en roer de kaas en de slagroom erdoorheen.

    Verdeel de vulling over de pannenkoeken en plooi deze samen tot driehoekjes. Schik ze op een schotel en serveer.

    bron; Njam.be


    Categorie:PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE,
    Tags:pannenkoeken,prei,kaas,bloem,ei,melk,look,bacon,prei,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oosterse maaltijdsoep met balletjes


    Oosterse maaltijdsoep met balletjes

     voor 4 personen

    • 2 eieren, 4 el olie, 1 schaal nasi/bamigroenten (450 g),
      1 prei, in ringen,3 tabletten extra krachtig runderbouillon, 
      2 vastkokende aardappelen geschild,
      150 g mienestjes, rundersoepballetjes (ca. 250 g).

                         Oosterse maaltijdsoep met balletjes
    1. Bereiden

      1. Klop de eieren los met peper en zout. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak een omelet. Halveer de rode peper van de nasi/bamigroenten, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in reepjes. Verhit de rest van de olie in een hapjespan en bak de rode peper 1 min. Voeg de rest van de groenten, behalve de taugé, en de prei toe en roerbak 4 min. 2. Voeg de bouillontabletten met 1 1/2 liter water toe en breng met de deksel op de pan aan de kook. Snijd de aardappelen in blokjes. Voeg de aardappelen en de mienestjes aan de soep toe en kook ze afgedekt in 10 min. gaar, haal na 4 min. de nestjes met een vork los en voeg de soepballetjes toe. Voeg peper naar smaak toe. 3. Rol de omelet op en snijd in reepjes. Schep de soep in 4 diepe borden of kommen en garneer met de omeletreepjes en de taugé.

      bron; ah.nl


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:oosters,soep,ei,olie,nasi,groenten,bouillon,aardappel,mie,rundsvlees,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostendse zeetong


    Oostendse zeetong

    voor 4 personen:
    - 4 zeetongen (kort geknipt), 1 ui, 20 cl droge witte wijn,
    - 12 grote witte paddenstoelen, 1 citroen,
    - 1 takje tijm, 4 eetlepels room, 4 gekookte rivierkreeftjes,
    - 1 gekookte truffel, boter, peper en zout.

    sole-a-l-ostendaise.jpg 

    Bereiding :
    1 Snijd de ui in ringen, boter de platte ovenschotel in.
    2 Leg de uiringen op de bodem van de schotel, leg daarop de gepeperde en gezouten zeetongen naast elkaar. Overgiet met witte wijn. Besprenkel met wat citroensap.
    3 Laat de zeetongen gedurende 10 minuten garen in de voorverwarmde oven die afgesteld staat op 240 °C.
    4 Laat de koppen van de paddenstoelen 5 minuten koken in gezouten water waar wat citroensap werd aan toegevoegd.
    5 Giet het kookvocht van de zeetongen over in een sauspan, houd de tongen even warm in de uitgedoofde oven.
    6 Laat het kookvocht inkoken. Voeg de room toe. Laat opnieuw voor een derde inkoken. Bind de saus met een stevige klont boter. Peper en zout.
    7 Leg de tongen op verwarmde borden. Overgiet met de saus. Leg op elke tong drie paddenstoelen. Leg op elke tong een schijfje truffel. Versier elk bord met een rivierkreeftje dat rechtop staat.

    Ambiance Culinaire
    bron;sensum.be
                          Variatie van dit recept met Zeetong



         

                                                                                photo; Hobbyfotografie J & G


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:eetong,ui,wijn,paddestoelen,citroen,rivierkreeftjes,truffel,room,tijm,
    14-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roergebakken garnalen met mango


    Roergebakken garnalen met mango

     voor 4 personen

    • 500 g tijgergarnalen, rauw gepeld (diepvries), ontdooid,
    • 1 eiwit, 2 eetlepels sesamolie, vierseizoenenpeper, versgemalen,
      1 mango,100 ml arachideolie,3 cm verse gemberwortel, geraspt,
      2 teentjes knoflook, fijngehakt,2 eetlepels droge sherry,
      20 g. verse bieslook, in stukjes van 1 cm,
      2 eetlepels verse koriander blaadjes.

                         Roergebakken garnalen met mango 
      Bereiden>20min.
    1. Garnalen droogdeppen met keukenpapier. In kom eiwit loskloppen met 1 eetlepel sesamolie, 1 theelepel zout en peper naar smaak. Garnalen erdoor scheppen en 10 minuten laten staan. Met dunschiller mango schillen. Vruchtvlees in plakken van pit snijden en plakken in stukken van 3-4 cm snijden. In wok arachideolie verhitten. Garnalen erdoor scheppen en al omscheppend in 2 minuten gaar laten worden. Met schuimspaan garnalen op bord scheppen. Olie in hittebestendige kom schenken en laten afkoelen (wordt niet meer gebruikt). In wok 1 eetlepel sesamolie verhitten en gember en knoflook roerbakken tot ze gaan geuren. Garnalen met sheery en mango erdoor scheppen en alles 1-2 minuten roerbakken. Op smaak brengen met zout en peper. Bieslook en koriander erover strooien. Lekker met rijst of mihoen.
       
      bron; ah.nl


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:tijgergarnalen,mango,olie,gember,look,sherry,bieslook,koriander,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJsbergsla met oestersaus


    IJsbergsla met oestersaus

      voor 4 personen

    • 1 krop ijsbergsla,1 zakje stoneleeks (8 stuks),
      2 eetlepels sesamolie of roerbakolie,
      zwarte peper, versgemalen, 2-3 eetlepels oestersaus.

                       IJsbergsla met oestersaus

     Bereiden>15 min.

    1. Krop ijsbergsla halveren en helften in repen van 4 cm breed snijden. Stoneleeks in stukken van 5 cm snijden. In wok olie verhitten. Stoneleeks 1 minuut roerbakken. Sla in gedeelten toevoegen en op hoog vuur al omscheppend in 4-5 minuten laten slinken, de sla moet wel helder groen blijven. Op smaak brengen met peper. Overdoen in warme schaal en oestersaus erover scheppen. Lekker bij visgerechten.

      bron;ah.nl


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:ijsgergsla,olie,oestersaus,stoneleeks,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dineren in glaasjes

     
    Dineren in glaasjes

     Waarom altijd uitgebreide gerechten? Het kan ook erg gezellig zijn om met vrienden de hele avond lang te genieten van kleine, overheerlijke gerechtjes. Verrines of hapjes opgediend in kleine glaasjes zijn helemaal 'in'. 
    Opgediend in het juiste glaasje, zult u er zeker mee scoren!

    Witloofroomsoep

    1 kg gewassen en fijngesneden witloof + 2 stronkjes witloof voor de garnituur, 150 g fijngesnipperde ui, 2 hele gepelde teentjes look, 3 middelgrote aardappelen, 1 liter gekruide gevogeltefond, slagroom, een beetje peterselie voor de garnituur.

                                    

    Bereiding:

     Fruit het witloof en de ui zonder te kleuren. Voeg de look en de in kwartjes gesneden aardappelen toe en leng aan met de
    gevogeltefond. Breng op smaak met een beetje zout. Breng tot het kookpunt en kook tot de aardappelen gaar zijn.

    1. Laat het witloof slinken voor de garnituur.
    2. Mix de soep, kruid en giet door de puntzeef.
    3. Voeg voor het serveren een beetje room en het aangebakken witloof toe. Garneer met een beetje peterselie

      Gegrilde Sint-Jacobsvruchten met witloofconfit
       
      naargelang de grootte 8 tot 12 verse Sint-Jacobsvruchten, 4 middelgrote stronkjes witloof, suiker, zout, peper en loolzaadolie. Voor de garnituur: een beetje kervel en 2 tomaten

                                 

      Bereiding:

      1. Maak het witloof schoon en snijd in julienne. Bak aan in boter en een beetje suiker. Voeg een beetje zout toe, een bodempje
        water en laat met deksel op een zacht vuurtje gedurende 20 tot 30 minuten inkoken tot een stroperig geheel. Breng op
        smaak.
      2. Zet een pan met antiaanbaklaag op het vuur, doe er een beetje koolzaadolie in en bak de Sint-Jacobsvruchten maximum 1 minuut aan elke kant.
      3. Dresseer in een glaasje. Werk af met een takje kervel en gepelde tomatenblokjes.

        Paling in 't groen

        1 kg gestroopte rivierpaling, 50 g boter, 2 soeplepels fijngesnipperde sjalotjes, 1 l visfumet, 1 fles droge witte wijn, 150 g verse en schoongemaakte zuring (gesmolten op een zacht vuurtje), 300 g verse geblancheerde en uitgelekte spinazie (erg fijngemalen), ½ bos peterselie, 50 g
        brandnetelblaadjes, een beetje citroenkruid, dragon en kervel,
        enkele blaadjes salie, sap van een halve citroen.

                               
        Bereiding:

        1. Maak de paling goed schoon en snijd in blokjes van 5 cm. Laat de boter in een ronde kookpot (rondeau) smelten. Voeg de paling toe als de boter goed heet is om ze te laten verstijven om te vermijden dat hun vet vrijkomt, roer om met een spatel
          en breng op smaak met peper en zout. Voeg hierna de sjalotjes, de zuring en de spinazie toe zonder ze te laten kleuren.
        2. Leng aan met ½ fumet, ½ droge witte wijn een vinger boven de paling. Breng op smaak met een beetje zout, voeg de helft van de gehakte kruiden toe en laat gedurende 8 tot 10 minuten inkoken. Bind met maïszetmeel, breng op smaak en voeg het sap van 1/2 citroen toe.
        3. Dresseer in glaasjes. Garneer met de rest van de kruiden.

      Varkensragout met Blackwellsaus

      varkensragout, peper zout, boter, 2 soeplepels fijngehakte sjalot, 1 dl witte wijn, pickles, 4 dl room, kleine augurkjes, fijngehakte peterselie.


                                 

      1. Sauteer het gezouten en gepeperde varkensvlees in een pan met boter, laat goed kleuren...
      2. Eens het vlees gaar is, voeg de sjalotjes toe, giet het vet weg en deglaceer met witte wijn.
      3. Voeg 4 soeplepels pickles toe en laat enkele minuten inkoken. Voeg de room toe en laat inkoken. Breng op smaak met
        peper en zout.
      4. Schik in glaasjes en voeg de gehakte peterselie toe.

      Dessertenpiramide



      Cuberdonijs

      1 liter melk, 50 g boter, 30 g melkpoeder, 200 g slagroom, 300 g cuberdons, 10 eigelen, 200 g fijne suiker

      1. Maak een ruban met de eigelen en de suiker. Verwarm de melk, de boter, het melkpoeder en de room.
      2. Laat de cuberdons op een zacht vuurtje in een aparte kom smelten. Giet het melk-boter-melkpoeder-roommengsel erover van zodra de cuberdons gesmolten zijn (opgelet: niet laten kleuren) en meng onder het eigeel-suikermengsel. Plaats het op te warmen geheel op het vuur en verwarm tot 85° C.
      3. Haal door de puntzeef en laat afkoelen vooraleer gedurende minstens 15 minuten centrifugeren.
      4. Dresseer in de glaasjes. Kies de glaasjes die de top van de piramide vormen.

        Chocolademousse

        250 g fondant chocolade (minimum 75 % cacao), 25 g boter, 4 eieren

        1. Breek de chocolade in kleine stukjes in een kom. Verwarm de kom au bain-marie en laat de chocolade smelten. Voeg aan de gesmolten chocolade de in kleine stukjes gesneden boter toe.
        2. Breek de eieren en scheid de eigelen en het eiwit. Klop de eiwitten tot sneeuw.
        3. Haal het chocolade-botermengsel van het vuur. Voeg de eigelen toe en meng goed om een smeuïg mengsel te verkrijgen.
          Spatel de tot sneeuw geklopte eiwitten onder het chocolademengsel. (Voeg het eiwit beetje bij beetje toe om de smeuïge textuur niet te verliezen).
        4. Giet de mousse in de glaasjes (neem het glaasje dat overeenkomt met de basis van de piramide) en zet gedurende 2 tot
          3 uur in de koelkast.

          Verse fruitsla met kruidentoets

          5 ontvelde sinaasappels, 1 appel, 1 peer, 1/4 ananas, 1/2 meloen, een paar ontpitte en in 2 gesneden witte druiven, 1 banaan, 1 kiwi, enkele litchi’s, het sap van een citroen, 1/2 liter water, 125 g suiker, 1 stokje citroengras, 2 takjes munt, 2 takjes koriander, 1 vanillestokje, overlangs doorgesneden en uitgeschraapt

          1. Maak een infusie met het water, de kruiden, de vanille en de citroenzeste. Laat afkoelen en filter.
          2. Maak al het fruit schoon, snijd het in stukken en meng ze met de siroop, maar houd de banaan, de kiwi en de litchi’s als laatste.
          3. Verdeel de fruitsla over de glaasjes die het middenstuk van de piramide vormen.

          Leen Baekelandt
          bron;plusmagazine.be

    Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
    Tags:Witloofroomsoep,aardappel,ui,look,room,Sint-Jacobsvruchten,paling,Blackwellsaus,zuring,spinazie,varkensvlees,ijs,ei,chocolade,fruitsla,suiker,citroengras,munt,
    13-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaasje met mosterdsaus, lentegroentjes en kroketten


    Varkenshaasje met mosterdsaus, lentegroentjes en kroketten

    voor 4 personen;

    varkenshaasje,1 el graanmosterd,2,5 dl room,worteltjes,
    boontjes,bloemkool,2 sjalotjes,1 dl witte wijn,2,5 dl rundsfond,
    boter,suiker,gember,peper en zout.

    Voor de verse kroketjes :
    aardappelen,eigeel,peper, zout en nootmuskaat,paneermeel.

                      

    Bereiding;
    kook de groenten half gaar, giet ze af en dompel ze in koud water zodat ze hun kleur behouden. Snijd een sjalotje fijn en stoof aan met wat boter. Doe dit bij de groentjes die je op een laag pitje in aparte potjes gaar kookt. De bloemkool heeft geen extra kruiden nodig. De worteltjes laat je best met wat suiker en een beetje gember stoven en kruid je met peper en zout naar smaak.

    Kruid het varkenshaasje met peper en zout en bak het aan in boter. Wanneer het vlees aan de buitenkant mooi bruin is, minder je het vuur en laat je het verder zachtjes sudderen.
    Pak het vlees daarna in zilverpapier in en laat het rusten in een warme oven.
    Verwijder het vet van het vlees uit de pan, bruin daarin een sjalotje, voeg witte wijn toe en laat de rundsfond 1/3 inkoken. Voeg de graanmosterd en de room toe en laat dit indikken.

    Snijd het vlees in plakjes, dresseer het samen met de saus, de groentjes en de kroketten op een bord en versier met wat peterselie.

    Voor de verse kroketjes:
    Per 500 gram aardappelen, 1 eigeel.
    Kook de aardappeltjes en laat ze goed uitdampen (anders barst hun korstje in het frituurvet)! Voeg het eigeel toe en maak een puree. Afkruiden met peper, zout en nootmuskaat. Maak van de puree kroketjes door middel van een kroketmachine en haal ze door paneermeel. Bak in de frituur op 180°.

    bron; vt4.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:Varkenshaasje,mosterdsaus,lentegroentjes,kroketten,room,gember,aardappel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hazenrug met roomsaus


    Hazenrug met roomsaus

    voor 4 personen:
    2 hazenrugfilets, 1 koffielepel aalbessengelei, boter, zout en peper,
    olie, 1 potje wildfond, 1/2 dl room, 1 scheutje Cognac,
    2 halve peren uit blik, 1 eetlepel veenbessenconfituur,
    1 blik (200 g) Bonduelle Brusselse Spruitjes Extra Fijn, uitgelekt.


                                                

    Bereidingswijze

    Schroei de hazenrugfilets snel aan alle kanten dicht in een nootje boter en laat ze nog een paar minuten garen. Ze moeten binnenin nog roze blijven. Kruid met peper en zout en laat even rusten. Giet de room en de Cognac bij de wildfond en laat op een hoog vuur enkele minuten inkoken. Roer de aalbessengelei door de saus.Warm de spruitjes op in een nootje boter. Snijd de hazenrugfilets in schuine plakjes. Schenk een spiegel saus op verwarmde borden en vlij het vlees erop. Schik er een portie spruitjes en een half peertje, gevuld met veenbessenconfituur, bij.

    Tip: Serveer met een aardappelgratin bestrooid met gemengde geraspte kaas en paneermeel.

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:Boter, Spruiten, Peper, Olie, Peer, Room, Haas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodpudding


    Heerlijke Broodpudding

    Voor 4 personen:
    300 g brood, ½ l melk, 1 dl room, 60 g boter, 100 g suiker,
    1 zakje vanillesuiker, 3 eierdooiers, 125 g pecan- of walnoten,
    een handvol rozijnen, eventueel geweekt in port,
    100 g gedroogde abrikozen, geweekt en versneden,
    125 g marsepein, in stukjes, 1/2 citroen, 1 kl kaneel.

    Bereidingswijze

    Verwarm de oven tot 200°C.
    Snij het brood in stukken. Kook de melk met de suiker en giet over het brood.

    Meng de room met de dooiers en de vanillesuiker en doe bij de broodmengeling.
    Roer boter, kaneel, rozijnen, noten, marsepein, abrikozen en zeste van citroen door elkaar en voeg toe aan de broodmengeling.

    Beboter een bakvorm en vul met beslag. Zet 45 à 60 minuten in de oven op 180°C.
    Eet de broodpudding bij voorkeur warm.

    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Tags:Brood, Melk, Room, Pecan, Walnoot, Eieren, Rozijn, Kaneel, Citrusvruchten, Abrikoos,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paars fruit voorkomt kanker en hartproblemen

     

    Paars fruit voorkomt kanker en hartproblemen



    Paars gekleurd fruit eten kan tal van ouderdomsziekten als Alzheimer, hartproblemen en kanker voorkomen. Dat beweren experts althans.

    IJzer

    Op basis van hun bevindingen raden onderzoekers aan dat twee van de dagelijks aanbevolen vijf porties fruit en groenten paars moeten zijn. Een bestanddeel zou namelijk helpen tegen de schadelijke effecten van ijzer, wat cellen kan beschadigen als ze in de verkeerde vorm door het spijsverteringsstelsel gaan. Hoewel dit mineraal gezondheidsvoordelen biedt, geldt dat alleen als het reageert met andere bestanddelen in het lichaam. Gebeurt dit niet, dan kan ijzer giftig zijn.

    Polyfenolen, bestanddelen in bosbessen en ander paars fruit, kunnen ijzer grijpen en zo onschadelijk maken. Groene thee en curcumine, een kleurstof in kurkuma, bevatten een gelijkaardig bestanddeel. Ook chocolade zou dit kunnen veroorzaken, maar rode wijn heeft deze effecten bjivoorbeeld niet. Te veel vrij ijzer zou ook kunnen voorkomen dat vitamine C het lichaam helpt infecties te bevechten. Daarnaast kun je met paars fruit multiple sclerose en de ziekte van Parkinson bestrijden.

    (ep)bron; hln.be 

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:paars fruit,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpotje van pastinaak en duif


    Stoofpotje van pastinaak en duif

    Voor 4 personen:
    2 uien, boter, 4 sneden gerookt spek, 2 pastinaken,
    4 jonge duiven, peper,zout, 4 tenen knoflook,
    4 takken tijm, 4 el gevogeltebouillon.

                                         

    Bereidingswijze

    Stoof de fijngehakte ui aan in boter. Snij het spek in blokjes en doe bij de ui, laat zacht meebakken. Schil de pastinaak, snij fijn en doe in de pan. Bak de duiven langs alle kanten aan in boter, kruid met peper en zout en leg op de groenten.

    Voeg look, tijm en een klont boter toe en bevochtig met de bouillon. Dek af en zet 20 minuten in een oven van 180°C. Controleer de kruiding en serveer meteen.

    Recept: Alain Meessen 
    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:Look,Tijm,Duif,Boter,Peper,Knoflook,Ajuin,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mayonaise

     
    Recept om zelf verse mayonaise te maken 

    Voor 1 liter :

    4 eierdooiers, sap van 1 citroen of 2 el witte azijn,
    2 kl mosterd, 1 liter olie, peper en zout.

    Bereidingswijze

    Roer de eierdooiers los met citroensap of azijn en mosterd. Klop er straalsgewijs de olie onder, eerst weinig en nadien meer. Let erop dat de mayonaise telkens goed bindt. Kruid met peper en zout.

    *Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Wordt de mayonaise te dik, dan kan men ze verdunnen met water, citroensap of azijn. Mayonaise met citroensap is eleganter van smaak dan mayonaise met azijn.

    Tip; je kan de afgesloten mayonaise in de koelkast
    ongeveer een week bewaren.

    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S
    Tags:Eieren, Azijn, Peper, Fruitsap, Olie, Mosterd, Citrusvruchten,
    12-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lauwe herfstsla met kip, croutons en blauwe kaas

    lauwe herfstsla met kip, croutons en blauwe kaas

    voor 4 personen;

    het kipslaatje:

    • 2 kipfilets, 150 g veldsla, 1 radicchio (of roodloof),
      4 sneetjes oud broden, 50 g walnoten, 1⁄2 bussel waterkers,
      olijfolie, een klontje boter, peper, zout.

    de dressing:
    100 g blauwe schimmelkaas (bv. Pas de Bleu),1 ei,
    2 eetlepels mosterd, 6 eetlepels notenolie,
    1 eetlepel ciderazijn, peper.



    foto;een.be/mediatheek

    bereiding;

    de sla:

    • Scheur fijne takjes veldsla en waterkers los. Verdeel de radicchio in losse blaadjes (een radicchio is een bolle rode sla).
    • Spoel de veldsla, de waterkers en de blaadjes radicchio in veel water, zodat er geen zand of aarde meer in achterblijft.
    • Zwier de sla droog en giet het groen in een grote schaal.
       
    • Hak de walnoten grof en voeg ze bij de sla.

    de croutons:

    • Doe een klontje boter samen met een scheutje olijfolie in een braadpan, en verhit het op hoog vuur.
    • Snij de korstjes van de sneetjes brood en snij het broodkruim in vierkantjes van 2  x 2 cm.
    • Kleur de croutons goudbruin in de pan. Schud ze regelmatig op zodat ze egaal bruinen.
    • Strooi de croutons in een schaaltje met een vel keukenpapier erin en laat ze even uitlekken. Het papier slorpt het overtollige vet op.

    de dressing:

    • Verbrokkel de blauwe kaas in een pannetje. Zorg ervoor dat je de korst van de kaas niet gebruikt. Giet er een scheutje kokend water op en smelt de kaas op een zacht vuur.
    • Neem een mengschaal en doe daarin het eigeel, een scheutje natuurazijn en de mosterd. Klop het mengsel los met een garde en voeg beetje bij beetje de notenolie toe.
    • Wanneer het sausje gebonden is, voeg je er de gesmolten blauwe kaas aan toe. Kruid met peper van de molen en, indien nodig, met een snuifje zout.

    de kip:

    • Snij de kipfilets in fijne reepjes. Smelt een klontje boter in een pan en kleur daarin de stukjes kip. Zorg ervoor dat de kip doorbakken is, maar laat het vlees niet uitdrogen.

    de afwerking:

    • Schep de warme kippenstukjes over de sla, strooi er de croutons bovenop, en werk af met een portie van de dressing. Meng alles en serveer meteen.

      bron; een.be

    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:kip,herfstsla,croutons,blauwekaas,noten,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf recepten voor een feestelijk lightmenu
     

    Vijf recepten voor een feestelijk lightmenu

    December is de feestmaand bij uitstek. Maar het is tegelijk een maand die nefast kan zijn voor je slanke lijn. Met deze recepten verras je je gasten met een heerlijk feestmenu zonder dat je je schuldig hoeft te voelen over de verorberde calorieën.

    1. Drie verfijnde hapjes

    Thaise kokossoep met garnalen
    4 personen>46 kcal/portie

    - 8 gekookte jumbogarnalen,2 cm verse gemberwortel,
    - 2 rode pepers,150 ml gevogeltebouillon,150 ml kokosmelk,
    - 15 korianderblaadjes,2 stengels citroengras,paprikapoeder,
    - 1 eetlepel olijfolie,zout en peper.

    Schil de gember en snijd hem in dunne plakjes. Hak het citroengras fijn. Halveer de rode peper en verwijder de zaadjes. Snijd de peper in stukken. Leg de gember, de rode pepers en het citroengras in een pan en giet er de bouillon bij. Breng het geheel aan de kook en laat de bouillon vijftien minuten trekken.

    Zeef de bouillon boven een andere pan. Roer de kokosmelk erdoor en voeg één theelepel zout toe. Verwarm de bouillon opnieuw en breng op smaak met peper.

    Bak de garnalen in een pan met een beetje olijfolie en paprikapoeder. Schenk de kokossoep in aperitiefglaasjes met twee garnalen erin. Garneer met een paar korianderblaadjes.

    Verse vijg met eendenborstfilet
    4 personen>65 kcal/portie

    - 20 g fijne rucola,2 verse vijgen,4 plakjes gerookte eendenborstfilet,
    - 1 eetlepel appelstroop,1 eetlepel balsamicoazijn,
    - 2 eetlepels olijfolie extra vierge,2 theelepels verse tijmblaadjes.

    Meng de appelstroop met de balsamicoazijn en de olijfolie tot een vinaigrette. Roer de tijmblaadjes erdoor en kruid met peper en zout.

    Haal de harde topjes van de vijgen en snijd elke vijg in vier plakjes. Verwijder het vet van de gerookte eendenborstfilet.

    Leg in elk glaasje een plukje rucola met daarop de vijgen en de eendenborstfilet. Sprenkel er de dressing over. Dresseer als een salade.

    Verse platte oesters met citroen en peper
    4 personen>30kcal/portie

    - 8-12 oesters,2 citroenen,pepermolen.

    Snij de oesters doormidden. Serveer met een halve citroen en verse peper.


    2. Voorgerecht

    Carpaccio van Coeur de Boeuf met garnalen
    4 personen>105 kcal/portie

    - 2 tomaten coeur de boeuf, 200 g grijze garnalen,3 verse pijpajuintjes,
    - limoen,honing,peper en zout, paprikapoeder,rucola,
    - 2 eetlepels olijfolie,2 eetlepels balsamicoazijn.

    Snij de tomaten in dunne plakjes. Verhit de olijfolie in een pan en voeg de fijngesneden pijpajuintjes toe. Kruid met peper, zout en paprikapoeder.

    Maak een vinaigrette met één tweede olijfolie en één tweede balsamicoazijn. Breng de vinaigrette op smaak met een lepel honing.

    Verdeel de plakjes tomaat over de borden. Verdeel de garnalen op het bord en voeg de pijpajuintjes toe. Besprenkel het bord met de vinaigrette. Garneer met een partje limoen en een handje rucola.




    3. Hoofdgerecht

    Kalkoen gevuld met abrikozen en cashewnoten
    4 personen>325 kcal/portie

    - 1 ontbeende kalkoen van ongeveer 1,5kg.

    Voor de vulling:
    - 2 sneetjes brood,1 stengel bleekselderij,50g gedroogde abrikozen,
    - ½ geschilde appel,50 g cashewnoten,250 g Rundsgehakt,
    - 1 eidooier,75 ml slagroom 15%, ½ theelepel dragon,peper en zout.

    Voor de garnering:
    - 200 g quinoa, 250 g pompoen, verse muntblaadjes,
    - 2 stengels pijpajuin, olijfolie, zout en peper, limoen, rucola.

    Verkruimel het brood. Snijd de bleekselderij, de abrikozen en de appel in stukjes en hak de cashewnoten in stukken. Meng deze ingredienten in een kom en voeg het gehakt, de eidooier, de dragon en de lightroom toe. Breng op smaak met peper en zout. Kneed de vulling en voeg indien nodig een beetje water toe.

    Verwarm de oven op 200°C. Breng de kalkoen op smaak met peper en zout. Verdeel de vulling over het midden van de kalkoen en vouw de zijkanten van de kalkoen over de vulling. Naai de kalkoen losjes dicht met keukengaren. Houd er rekening mee dat de vulling in de oven kan uitzetten.

    Breng de kalkoen in model en bind de poten aan elkaar. Leg de kalkoen met de dichtgenaaide kant naar beneden in een ovenschaal en dek hem af met aluminiumfolie. Schuif de kalkoen in de voorverwarmde oven en draai de temperatuur na 30 minuten terug naar 180°C. Verwijder dertig minuten later de folie en laat de kalkoen daarna nog veertig minuten doorgaren.

    Controleer met een prikker of de kalkoen gaar is. Neem de kalkoen uit de oven en laat hem afgedekt met aluminiumfolie vijftien minuten rusten.

    Bereiding assortiment:
    Snij de geschilde pompoen in blokjes. Snipper de pijpajuin fijn. Fruit beide in olijfolie. Voeg één eetlepel gehakte munt en de sojasaus toe. Doe de quinoa erbij met 4dl water. Kook de quinoa beetgaar. Schep geregeld om.

    Seveer de kalkoensneetjes, de quinoa en de pompoen op een warm bord. Garneer met een stukje limoen en rucola.

    4. Dessert; Ananas met limoensorbet en speculoos
    4 personen >110 kcal/portie

    - 1 verse ananas,kaneel, limoensorbet,speculoos,lightmargarine.

    Snij de ananas in plakjes van 1cm. Bak de plakjes ananas kort aan in een beboterde pan. Bestrooi met kaneel en laat  dertig seconden bakken aan beide kanten. Serveer de plakjes warme ananas met één à twee bolletjes limoensorbet en rasp er een beetje speculoos over.

    TOTAAL AANTAL CALORIEËN MENU = 681 kcal

    bron; nieuwsblad.be
    A.De Paepe, voedingsdeskundige


    Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
    Tags:kokossoep,garnalen,vijg,eend,oesters,carpaccio,kalkoen,abrikozen,ananas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie cava's die hand in hand gaan met eenvoudige tapas.


    Drie cava's die hand in hand gaan met eenvoudige tapas.

    Cava Joan Raventos Rosell      

    Cava Gran Claustro
    Brut Nature 2007, Delhaize, 13,49 euro
    De enige cava uit de reeks met een jaartal op het etiket. Gemaakt van uitsluitend druiven van het oogstjaar 2007 en pas in de handel gebracht na een rijping van vele maanden. Ook opvallend: niet de traditionele druivenrassen zitten in de blend, wel pinot noir en chardonnay. Het resultaat mag er zijn: veel materie, veel kracht en rijpe fruitaroma’s met een licht belegen toets van broodkruim en toast. Een langdurige smaak. Blijft goed fris.

    Cava Anna de Codorníu
    Brut, Makro, 9,59 euro
    Een aparte cava met vooral chardonnay in de blend die het gezelschap krijgt van wat parellada. Een strakke bubbelwijn met pittige zuren die meteen de honger opwekt, maar de toetsen van appel en perzik maken dat het geheel vlot toegankelijk blijft. Fraai gemaakt!

    Cava Joan Raventos Rosell
    Brut Reserva, Alvo, 8,99 euro
    Bubbels met kracht en persoonlijkheid. Hier zitten de drie traditionele druivenrassen in de fles en die weten meteen te charmeren: lekker fris wit fruit, tikkeltje bloemig, veel smaak en goed nerveus, fraai bittertoontje helemaal op het einde. Een complete bubbelwijn.

    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:Cava Joan Raventos Rosell,Anna de Codorníu, Gran Claustro,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnalen Cocktail met kwarteleitjes en Mary Rose Saus

    Garnalen Cocktail met kwarteleitjes en Mary Rose Saus



    foto
    bron; www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin
     

    Ik heb een voorkeur voor garnalencocktail,vooral met avocado. Just love it .

    Voor de Mary Rose saus:
    Slagroom of crème fraîche met mayonaise (50/50) voeg wat tomatenpuree toe voor de kleur. Voeg vervolgens een scheut whisky of cognac, een paar druppels worcestersauce, tabasco, citroensap en wat zout, peper
    naar uw smaak .

    Gewoon grote rauwe of gekookte garnalen. (rivierkreeft is ook mooi).
    Neem een overrijpe of zeer zachte avocado en serveer met een aantal zachtgekookte liefst kwarteleieren. YumYum!

    Tip; de room kunt u vervangen door witte yogurt

    bron; www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:garnalen,kwarteleitjes,avocado,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gerookte palingsoep

      Gerookte palingsoep
    voor 4 personen;
    400gr.paling,gerookte,2.5dl.visbouillon,
    1dl.wijn,witte, 1 dl. slagroom, 1 sjalot, 1el.boter,2el.bieslook,verse,gehakte,Peper,Zout.

    Bereidingswijze

    Fileer de paling (of vraag de visboer dit te doen, maar neem wel vel en graten mee). Snijd de filets in kleine stukjes. Hak het sjalotje. Fruit de sjalot glazig in de boter. Voeg de graten en het vel toe en fruit alles een minuut mee. Schenk de bouillon en wijn in de pan en trek de bouillon 15 minuten. Zeef de bouillon. Schenk de slagroom bij de bouillon, breng de soep op smaak met peper en zout. Voeg de helft van de paling toe en pureer de soep met de staafmixer. Schep de soep in warme borden of kommen en garneer met de rest van de paling en bieslook.

    Bron: ReceptenWeb.nl


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:palingsoep,gerooktepaling,wijn,room,sjalot,boter,bieslook,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken kabeljauw met knoflook


    Gebakken kabeljauw met knoflook-
    aardappelpuree en champignons

    Voor 4 personen:

    8 knoflooktenen, 2 kg bloemig kokende aardappelen (bintje),
    1,5 dl melk, 1,5 dl room, 50 g boter, peper en zout, nootmuskaat,
    4 kabeljauwfilets van 120 g elk, boter, 500 g champignons,
    platte peterselie. 

                     

     Bereiding

    Maak aardappelpuree. Kook de knoflook samen met de aardappelen. Giet de helft van het kookwater weg en voeg melk, room en boter toe. Plet tot een homogene smeuïge puree. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

    Bak de kabeljauwfilets net gaar in boter, kruid met peper en zout. Doe hetzelfde met de grof gesneden champignons. Werk af met platte peterselie.

    bron;knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:Kabeljauw, Look, Melk, Room, Paddenstoelen, Nootmuskaat,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofroomsoep

    Witloofroomsoep


    Voor 4 personen:
    1 kg witloof, 2 uien, Boter, sap van ½ citroen, 3 l kippenbouillon,
    Nootmuskaat, 1,5 dl room, fijngehakte peterselie, peper en zout.



    Bereidingswijze;

    Snij het witloof en de ui in stukken en stoof samen in boter met een scheut citroensap. Bevochtig met de bouillon en breng aan de kook. Laat de soep gaarkoken en mix ze fijn. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Werk de soep op met de room. Werk af met fijngehakte peterselie.

    bron;knackweekend.rnews.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:witlofroomsoep,witlof,ui,boter,citroen,room,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsgebraad met champignons en zilveruitjes


    Kalfsgebraad met champignons en zilveruitjes

    voor 8 personen;

    kalfsgebraad 1, ham gerookte 200 g, suiker fijne 1 tl,
    champignons250 g, room1 dl, vermout droge0.5 dl, emmentaler50 g,
    kippenbouillon 4 dl,boter,olie,sjalot 1,rozemarijn 2 takjes,
    laurier2 blaadjes, zilveruien250 g, tijm 2 takjes,peper, zout.

                                                     

    Bereidingswijze;

    1Pel de zilveruien. Borstel de champignons droog schoon. Snipper de sjalot.

    2 Laat 1 dl kippenbouillonsamen met de (gepelde) zilveruitjes, de suiker, een takje tijmen rozemarijn en een blaadje laurier,5 minuten zacht koken. Laat afkoelen.
    3 Stoof de fijngesnipperde sjalot aanin boter of olie. Blus met de vermout en laat inkoken tot bijna allevloeistof verdampt is. Doe er 3 dl kippenbouillon bij, de laurier en eentakje tijm, en laat tot de helft inkoken.
    4 Voeg de room toe en laat weertot de helft inkoken. Mix en gietdoor een puntzeef. Doe er de kaasbij en mix tot een gladde saus.Breng op smaak met peper en zout.Laat afkoelen en zet koel weg.
    5 Leg het gebraad ineen ingevette ovenschaal. Kruid metpeper en (weinig) zout. Leg er de
    hamblokjes bij. Beleg het met vlokjesboter. Zet het 10 minuten onafgedekt in de oven op 225° C. Dek afmet aluminiumfolie en laat 20 minutenverder garen.
    6 Laat het vlees10 minuten rusten onder aluminiumfolievoor u het in plakken snijdt.Bak intussen de champignons kortop in boter of olie. Laat de zilveruitjeskort mee verwarmen.
    7 Verwarmop een zacht vuur de kaassaus(vooral niet meer laten koken!).
    Serveer vlees en groenten op eenvoorverwarmde serveerschaal, metde saus in een kommetje apart

    bron; libelle.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:kalfsgebraad,champignons,zilveruitjes,ham,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!