Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    13-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mayonaise

     
    Recept om zelf verse mayonaise te maken 

    Voor 1 liter :

    4 eierdooiers, sap van 1 citroen of 2 el witte azijn,
    2 kl mosterd, 1 liter olie, peper en zout.

    Bereidingswijze

    Roer de eierdooiers los met citroensap of azijn en mosterd. Klop er straalsgewijs de olie onder, eerst weinig en nadien meer. Let erop dat de mayonaise telkens goed bindt. Kruid met peper en zout.

    *Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Wordt de mayonaise te dik, dan kan men ze verdunnen met water, citroensap of azijn. Mayonaise met citroensap is eleganter van smaak dan mayonaise met azijn.

    Tip; je kan de afgesloten mayonaise in de koelkast
    ongeveer een week bewaren.

    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S
    Tags:Eieren, Azijn, Peper, Fruitsap, Olie, Mosterd, Citrusvruchten,
    12-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lauwe herfstsla met kip, croutons en blauwe kaas

    lauwe herfstsla met kip, croutons en blauwe kaas

    voor 4 personen;

    het kipslaatje:

    • 2 kipfilets, 150 g veldsla, 1 radicchio (of roodloof),
      4 sneetjes oud broden, 50 g walnoten, 1⁄2 bussel waterkers,
      olijfolie, een klontje boter, peper, zout.

    de dressing:
    100 g blauwe schimmelkaas (bv. Pas de Bleu),1 ei,
    2 eetlepels mosterd, 6 eetlepels notenolie,
    1 eetlepel ciderazijn, peper.



    foto;een.be/mediatheek

    bereiding;

    de sla:

    • Scheur fijne takjes veldsla en waterkers los. Verdeel de radicchio in losse blaadjes (een radicchio is een bolle rode sla).
    • Spoel de veldsla, de waterkers en de blaadjes radicchio in veel water, zodat er geen zand of aarde meer in achterblijft.
    • Zwier de sla droog en giet het groen in een grote schaal.
       
    • Hak de walnoten grof en voeg ze bij de sla.

    de croutons:

    • Doe een klontje boter samen met een scheutje olijfolie in een braadpan, en verhit het op hoog vuur.
    • Snij de korstjes van de sneetjes brood en snij het broodkruim in vierkantjes van 2  x 2 cm.
    • Kleur de croutons goudbruin in de pan. Schud ze regelmatig op zodat ze egaal bruinen.
    • Strooi de croutons in een schaaltje met een vel keukenpapier erin en laat ze even uitlekken. Het papier slorpt het overtollige vet op.

    de dressing:

    • Verbrokkel de blauwe kaas in een pannetje. Zorg ervoor dat je de korst van de kaas niet gebruikt. Giet er een scheutje kokend water op en smelt de kaas op een zacht vuur.
    • Neem een mengschaal en doe daarin het eigeel, een scheutje natuurazijn en de mosterd. Klop het mengsel los met een garde en voeg beetje bij beetje de notenolie toe.
    • Wanneer het sausje gebonden is, voeg je er de gesmolten blauwe kaas aan toe. Kruid met peper van de molen en, indien nodig, met een snuifje zout.

    de kip:

    • Snij de kipfilets in fijne reepjes. Smelt een klontje boter in een pan en kleur daarin de stukjes kip. Zorg ervoor dat de kip doorbakken is, maar laat het vlees niet uitdrogen.

    de afwerking:

    • Schep de warme kippenstukjes over de sla, strooi er de croutons bovenop, en werk af met een portie van de dressing. Meng alles en serveer meteen.

      bron; een.be

    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:kip,herfstsla,croutons,blauwekaas,noten,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf recepten voor een feestelijk lightmenu
     

    Vijf recepten voor een feestelijk lightmenu

    December is de feestmaand bij uitstek. Maar het is tegelijk een maand die nefast kan zijn voor je slanke lijn. Met deze recepten verras je je gasten met een heerlijk feestmenu zonder dat je je schuldig hoeft te voelen over de verorberde calorieën.

    1. Drie verfijnde hapjes

    Thaise kokossoep met garnalen
    4 personen>46 kcal/portie

    - 8 gekookte jumbogarnalen,2 cm verse gemberwortel,
    - 2 rode pepers,150 ml gevogeltebouillon,150 ml kokosmelk,
    - 15 korianderblaadjes,2 stengels citroengras,paprikapoeder,
    - 1 eetlepel olijfolie,zout en peper.

    Schil de gember en snijd hem in dunne plakjes. Hak het citroengras fijn. Halveer de rode peper en verwijder de zaadjes. Snijd de peper in stukken. Leg de gember, de rode pepers en het citroengras in een pan en giet er de bouillon bij. Breng het geheel aan de kook en laat de bouillon vijftien minuten trekken.

    Zeef de bouillon boven een andere pan. Roer de kokosmelk erdoor en voeg één theelepel zout toe. Verwarm de bouillon opnieuw en breng op smaak met peper.

    Bak de garnalen in een pan met een beetje olijfolie en paprikapoeder. Schenk de kokossoep in aperitiefglaasjes met twee garnalen erin. Garneer met een paar korianderblaadjes.

    Verse vijg met eendenborstfilet
    4 personen>65 kcal/portie

    - 20 g fijne rucola,2 verse vijgen,4 plakjes gerookte eendenborstfilet,
    - 1 eetlepel appelstroop,1 eetlepel balsamicoazijn,
    - 2 eetlepels olijfolie extra vierge,2 theelepels verse tijmblaadjes.

    Meng de appelstroop met de balsamicoazijn en de olijfolie tot een vinaigrette. Roer de tijmblaadjes erdoor en kruid met peper en zout.

    Haal de harde topjes van de vijgen en snijd elke vijg in vier plakjes. Verwijder het vet van de gerookte eendenborstfilet.

    Leg in elk glaasje een plukje rucola met daarop de vijgen en de eendenborstfilet. Sprenkel er de dressing over. Dresseer als een salade.

    Verse platte oesters met citroen en peper
    4 personen>30kcal/portie

    - 8-12 oesters,2 citroenen,pepermolen.

    Snij de oesters doormidden. Serveer met een halve citroen en verse peper.


    2. Voorgerecht

    Carpaccio van Coeur de Boeuf met garnalen
    4 personen>105 kcal/portie

    - 2 tomaten coeur de boeuf, 200 g grijze garnalen,3 verse pijpajuintjes,
    - limoen,honing,peper en zout, paprikapoeder,rucola,
    - 2 eetlepels olijfolie,2 eetlepels balsamicoazijn.

    Snij de tomaten in dunne plakjes. Verhit de olijfolie in een pan en voeg de fijngesneden pijpajuintjes toe. Kruid met peper, zout en paprikapoeder.

    Maak een vinaigrette met één tweede olijfolie en één tweede balsamicoazijn. Breng de vinaigrette op smaak met een lepel honing.

    Verdeel de plakjes tomaat over de borden. Verdeel de garnalen op het bord en voeg de pijpajuintjes toe. Besprenkel het bord met de vinaigrette. Garneer met een partje limoen en een handje rucola.




    3. Hoofdgerecht

    Kalkoen gevuld met abrikozen en cashewnoten
    4 personen>325 kcal/portie

    - 1 ontbeende kalkoen van ongeveer 1,5kg.

    Voor de vulling:
    - 2 sneetjes brood,1 stengel bleekselderij,50g gedroogde abrikozen,
    - ½ geschilde appel,50 g cashewnoten,250 g Rundsgehakt,
    - 1 eidooier,75 ml slagroom 15%, ½ theelepel dragon,peper en zout.

    Voor de garnering:
    - 200 g quinoa, 250 g pompoen, verse muntblaadjes,
    - 2 stengels pijpajuin, olijfolie, zout en peper, limoen, rucola.

    Verkruimel het brood. Snijd de bleekselderij, de abrikozen en de appel in stukjes en hak de cashewnoten in stukken. Meng deze ingredienten in een kom en voeg het gehakt, de eidooier, de dragon en de lightroom toe. Breng op smaak met peper en zout. Kneed de vulling en voeg indien nodig een beetje water toe.

    Verwarm de oven op 200°C. Breng de kalkoen op smaak met peper en zout. Verdeel de vulling over het midden van de kalkoen en vouw de zijkanten van de kalkoen over de vulling. Naai de kalkoen losjes dicht met keukengaren. Houd er rekening mee dat de vulling in de oven kan uitzetten.

    Breng de kalkoen in model en bind de poten aan elkaar. Leg de kalkoen met de dichtgenaaide kant naar beneden in een ovenschaal en dek hem af met aluminiumfolie. Schuif de kalkoen in de voorverwarmde oven en draai de temperatuur na 30 minuten terug naar 180°C. Verwijder dertig minuten later de folie en laat de kalkoen daarna nog veertig minuten doorgaren.

    Controleer met een prikker of de kalkoen gaar is. Neem de kalkoen uit de oven en laat hem afgedekt met aluminiumfolie vijftien minuten rusten.

    Bereiding assortiment:
    Snij de geschilde pompoen in blokjes. Snipper de pijpajuin fijn. Fruit beide in olijfolie. Voeg één eetlepel gehakte munt en de sojasaus toe. Doe de quinoa erbij met 4dl water. Kook de quinoa beetgaar. Schep geregeld om.

    Seveer de kalkoensneetjes, de quinoa en de pompoen op een warm bord. Garneer met een stukje limoen en rucola.

    4. Dessert; Ananas met limoensorbet en speculoos
    4 personen >110 kcal/portie

    - 1 verse ananas,kaneel, limoensorbet,speculoos,lightmargarine.

    Snij de ananas in plakjes van 1cm. Bak de plakjes ananas kort aan in een beboterde pan. Bestrooi met kaneel en laat  dertig seconden bakken aan beide kanten. Serveer de plakjes warme ananas met één à twee bolletjes limoensorbet en rasp er een beetje speculoos over.

    TOTAAL AANTAL CALORIEËN MENU = 681 kcal

    bron; nieuwsblad.be
    A.De Paepe, voedingsdeskundige


    Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
    Tags:kokossoep,garnalen,vijg,eend,oesters,carpaccio,kalkoen,abrikozen,ananas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie cava's die hand in hand gaan met eenvoudige tapas.


    Drie cava's die hand in hand gaan met eenvoudige tapas.

    Cava Joan Raventos Rosell      

    Cava Gran Claustro
    Brut Nature 2007, Delhaize, 13,49 euro
    De enige cava uit de reeks met een jaartal op het etiket. Gemaakt van uitsluitend druiven van het oogstjaar 2007 en pas in de handel gebracht na een rijping van vele maanden. Ook opvallend: niet de traditionele druivenrassen zitten in de blend, wel pinot noir en chardonnay. Het resultaat mag er zijn: veel materie, veel kracht en rijpe fruitaroma’s met een licht belegen toets van broodkruim en toast. Een langdurige smaak. Blijft goed fris.

    Cava Anna de Codorníu
    Brut, Makro, 9,59 euro
    Een aparte cava met vooral chardonnay in de blend die het gezelschap krijgt van wat parellada. Een strakke bubbelwijn met pittige zuren die meteen de honger opwekt, maar de toetsen van appel en perzik maken dat het geheel vlot toegankelijk blijft. Fraai gemaakt!

    Cava Joan Raventos Rosell
    Brut Reserva, Alvo, 8,99 euro
    Bubbels met kracht en persoonlijkheid. Hier zitten de drie traditionele druivenrassen in de fles en die weten meteen te charmeren: lekker fris wit fruit, tikkeltje bloemig, veel smaak en goed nerveus, fraai bittertoontje helemaal op het einde. Een complete bubbelwijn.

    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:Cava Joan Raventos Rosell,Anna de Codorníu, Gran Claustro,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnalen Cocktail met kwarteleitjes en Mary Rose Saus

    Garnalen Cocktail met kwarteleitjes en Mary Rose Saus



    foto
    bron; www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin
     

    Ik heb een voorkeur voor garnalencocktail,vooral met avocado. Just love it .

    Voor de Mary Rose saus:
    Slagroom of crème fraîche met mayonaise (50/50) voeg wat tomatenpuree toe voor de kleur. Voeg vervolgens een scheut whisky of cognac, een paar druppels worcestersauce, tabasco, citroensap en wat zout, peper
    naar uw smaak .

    Gewoon grote rauwe of gekookte garnalen. (rivierkreeft is ook mooi).
    Neem een overrijpe of zeer zachte avocado en serveer met een aantal zachtgekookte liefst kwarteleieren. YumYum!

    Tip; de room kunt u vervangen door witte yogurt

    bron; www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:garnalen,kwarteleitjes,avocado,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gerookte palingsoep

      Gerookte palingsoep
    voor 4 personen;
    400gr.paling,gerookte,2.5dl.visbouillon,
    1dl.wijn,witte, 1 dl. slagroom, 1 sjalot, 1el.boter,2el.bieslook,verse,gehakte,Peper,Zout.

    Bereidingswijze

    Fileer de paling (of vraag de visboer dit te doen, maar neem wel vel en graten mee). Snijd de filets in kleine stukjes. Hak het sjalotje. Fruit de sjalot glazig in de boter. Voeg de graten en het vel toe en fruit alles een minuut mee. Schenk de bouillon en wijn in de pan en trek de bouillon 15 minuten. Zeef de bouillon. Schenk de slagroom bij de bouillon, breng de soep op smaak met peper en zout. Voeg de helft van de paling toe en pureer de soep met de staafmixer. Schep de soep in warme borden of kommen en garneer met de rest van de paling en bieslook.

    Bron: ReceptenWeb.nl


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:palingsoep,gerooktepaling,wijn,room,sjalot,boter,bieslook,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken kabeljauw met knoflook


    Gebakken kabeljauw met knoflook-
    aardappelpuree en champignons

    Voor 4 personen:

    8 knoflooktenen, 2 kg bloemig kokende aardappelen (bintje),
    1,5 dl melk, 1,5 dl room, 50 g boter, peper en zout, nootmuskaat,
    4 kabeljauwfilets van 120 g elk, boter, 500 g champignons,
    platte peterselie. 

                     

     Bereiding

    Maak aardappelpuree. Kook de knoflook samen met de aardappelen. Giet de helft van het kookwater weg en voeg melk, room en boter toe. Plet tot een homogene smeuïge puree. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

    Bak de kabeljauwfilets net gaar in boter, kruid met peper en zout. Doe hetzelfde met de grof gesneden champignons. Werk af met platte peterselie.

    bron;knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:Kabeljauw, Look, Melk, Room, Paddenstoelen, Nootmuskaat,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofroomsoep

    Witloofroomsoep


    Voor 4 personen:
    1 kg witloof, 2 uien, Boter, sap van ½ citroen, 3 l kippenbouillon,
    Nootmuskaat, 1,5 dl room, fijngehakte peterselie, peper en zout.



    Bereidingswijze;

    Snij het witloof en de ui in stukken en stoof samen in boter met een scheut citroensap. Bevochtig met de bouillon en breng aan de kook. Laat de soep gaarkoken en mix ze fijn. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Werk de soep op met de room. Werk af met fijngehakte peterselie.

    bron;knackweekend.rnews.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:witlofroomsoep,witlof,ui,boter,citroen,room,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsgebraad met champignons en zilveruitjes


    Kalfsgebraad met champignons en zilveruitjes

    voor 8 personen;

    kalfsgebraad 1, ham gerookte 200 g, suiker fijne 1 tl,
    champignons250 g, room1 dl, vermout droge0.5 dl, emmentaler50 g,
    kippenbouillon 4 dl,boter,olie,sjalot 1,rozemarijn 2 takjes,
    laurier2 blaadjes, zilveruien250 g, tijm 2 takjes,peper, zout.

                                                     

    Bereidingswijze;

    1Pel de zilveruien. Borstel de champignons droog schoon. Snipper de sjalot.

    2 Laat 1 dl kippenbouillonsamen met de (gepelde) zilveruitjes, de suiker, een takje tijmen rozemarijn en een blaadje laurier,5 minuten zacht koken. Laat afkoelen.
    3 Stoof de fijngesnipperde sjalot aanin boter of olie. Blus met de vermout en laat inkoken tot bijna allevloeistof verdampt is. Doe er 3 dl kippenbouillon bij, de laurier en eentakje tijm, en laat tot de helft inkoken.
    4 Voeg de room toe en laat weertot de helft inkoken. Mix en gietdoor een puntzeef. Doe er de kaasbij en mix tot een gladde saus.Breng op smaak met peper en zout.Laat afkoelen en zet koel weg.
    5 Leg het gebraad ineen ingevette ovenschaal. Kruid metpeper en (weinig) zout. Leg er de
    hamblokjes bij. Beleg het met vlokjesboter. Zet het 10 minuten onafgedekt in de oven op 225° C. Dek afmet aluminiumfolie en laat 20 minutenverder garen.
    6 Laat het vlees10 minuten rusten onder aluminiumfolievoor u het in plakken snijdt.Bak intussen de champignons kortop in boter of olie. Laat de zilveruitjeskort mee verwarmen.
    7 Verwarmop een zacht vuur de kaassaus(vooral niet meer laten koken!).
    Serveer vlees en groenten op eenvoorverwarmde serveerschaal, metde saus in een kommetje apart

    bron; libelle.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:kalfsgebraad,champignons,zilveruitjes,ham,
    11-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pittige gamba's uit de oven


    Pittige gamba's uit de oven

     voor 4 personen

    750 g

    rauwe en gepelde gamba's

    75 g

    boter

    1

    grote fijngehakte teen knoflook

    3 el

    fijngehakte peterselie

    1/2

    fijngehakte rode chilipeper

    naar smaak

    peper uit de molen - zeezout

    Bereiden:

    Verwarm de oven voor op 200°C.
    Meng de boter met de knoflook, chilipeper en peterselie.
    Roer door de gamba’s en voeg een flinke snuf peper en zout toe.
    Leg de gamba’s in een lage ovenschaal.
    Bak 5 tot 7 min. bovenin de oven, tot ze mooi lichtroze gekleurd zijn.

    Serveer de gamba’s met partjes citroen en stokbrood.

    bron; Njam.tv


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:Pittige gamba's,chilipeper,look,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus



     Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

    voor 4 a 6  personen:

    • 1 kg lamsgehakt, 250 gram ontvelde tomaten (blik of pak),
      1 kippenbouillonblokje opgelost in ½ liter water, 1 groene paprika,
      1 grote ui, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel tomatenpuree, 3 eieren,
      75 gram paneermeel, 75 gram bloem, 4 eetlepels sherry,
      ½ glas rode wijn, 4 eetlepels olijfolie, 2 takjes peterselie (vers),
      gehaktkruiden, zout, versgemalen (zwarte) peper. 

      spaanse_gehaktballetjes_in_tomatensaus       spaanse_gehaktballetjes_in_tomatensaus_zelf

    Bereiding:

    1. Pel de uit en de teentjes knoflook en hak ze klein. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan en fruit daarin de uit en de knoflook tot de ui glazig is.
    2. Doe het gehakt in een diepe kom en meng de gehaktkruiden (volgens aanwijzing op de verpakking) en het paneermeel erdoor.
    3. Klop de eieren los, schep ze door het gehakt en meng het geheel goed.
    4. Rol van de gehakt balletjes met een doorsnede van ca. 4 cm. Strooi bloem op een bord en rol de balletjes daardoor.
    5. Giet de resterende olijfolie in de pan met de gehakte ui en doe daar de gehaktballetjes bij. Bak ze aan alle kanten mooi bruin.
    6. Doe de tomaten, de sherry, de rode wijn, de tomatenpuree en de bouillon bij de gehaktballetjes. Snijd de paprika in blokjes van ca. 1 cm en voeg ze er eveneens bij. Leg het deksel op de pan en laat het geheel gedurende 
      35 a 45 minuten op een laag vuur zachtjes pruttelen.
    7. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en serveer het geheel in een mooie schaal en strooi er versgehakte peterselie over.

    Tips:

    • Het lamsgehakt kan desgewenst ook vervangen worden door kalfsgehakt of mager rundergehakt. Half-om-half-gehakt is te vet om dit gerecht goed te kunnen maken.  

    Bron: * A la carte *  heerlijke tapas uit Spanje.
    tapas-recepten.nl
     


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:spaanse gehaktballetjes,tomatensaus,lamsgehakt,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundvlees met Mango


    Rundvlees met Mango
     
     Het was een geschenk van mijn moeder, China ,het land en zijn keuken. Toen ze zestig werd mocht ze uitnodigen wie ze wilde en ik kookte die avond uit dat boek haar lievelingsgerecht, rundvlees met mango. 

    voor 2 personen:

    1 grote mango, 4 eetl olie, 1 eetl fijngesneden gember, 1 eetl fijngesneden bosui. Voor marinade: 1 eetl rode wijn, 1 eetl lichte sojasaus, 1 theel maizena, ¼ theel suiker, ¼ theel peper.



                                                      


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:rundsvlees,mango,gember,bosui,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruiten

    Spruiten
      
    Tijd om te oefenen met de spruiten. Die komen toch wel op je kersttafel, naast de kalkoen, de ham en de kastanje puree? Ik weet het, ik ben hopeloos ouderwets. Spruiten zijn heerlijk maar worden over het algemeen compleet verpest. Dan krijg je van die melige ballen die kinderen voorgoed van groentes afhelpen. Vergeet niet, ze zitten vol vitamine C en nuttige mineralen. Om die er in te houden, moet je stomen.Het is simpel maar je moet het even weten.

     
    Foto: Frank van der Vleuten

    Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
    Tags:spruiten,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De rijke kerstfruitcake


    De rijke kerstfruitcake

      
    Dit is de Iers/Engelse kerstcake. Een flinke lijst ingrediënten die vrijwel allemaal in een goeie notenbar of liefst biowinkel te koop zijn. En in de betere Turkse supermarkt. Verder heb je nodig een bakblik van zo’n 23 centimeter doorsnee.

     
    Foto: Frank van der Vleuten

    Bekleed de binnenkant van het bakblik en vet het papier in met boter. Verwarm de oven voor 175 graden. Boter en suiker in de foodprocessor. Klop de boter en de suiker door tot een crème is ontstaan, doe er een voor een de eieren bij. Ga met de hand verder. Al het fruit snijden, behalve rozijnen of krenten, pruimen door de helft, vijgen in drieën en de steeltjes er af. Meng al het fruit door het eimengsel. Voeg de noten toe en de cognac, het fruitsap en de bakpoeder en kruiden en vouw er op het laatst de bloem door. Blijf roeren tot er een goed gemende massa is ontstaan.

    Giet het deeg in de bakvorm. In de oven, een uur lang. Dan de oven terugzetten naar 150 graden en de bovenkant van de cake bedekken met ingevet bakpapier. Nu twee uur laten bakken. Blijft goed ingepakt drie weken goed en wordt alleen maar lekkerder. Geniaal lekker.

    bron; telegraaf.nl


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:kerstfruitcake,gedroogd fruit,bloem,ei,suiker,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Camembert au Calvados


    Camembert au Calvados

    Wie Franse kaas zegt, denkt meteen aan Camembert. Wie Normandië zegt, aan Calvados. Twee producten, beiden afkomstig uit Normandië, versmolten tot één geheel: de in de streek zeer geapprecieerde Camembert au Calvados.

    Zeker daar, maar ook bij ons stilaan gekend, is dit een dessertkaas om u tegen te zeggen. In feite is een Camembert au Calvados een jonge Camembert waarvan de witschimmelkorst verwijderd wordt en daarna gewenteld in een mengsel van broodkruim en heel veel Calvados. Wie niet houdt van Calvados met zijn typische rijpe appeltoetsen, kan deze kaas beter laten voor wat hij is.

    Volgens de AOC-bepalingen moet een Camembert een minimum rijping van 21 dagen achter de rug hebben, maar aangezien deze kaas geen AOC-label draagt, mag hij al iets vroeger behandeld worden met het calvadosmengsel en zo verder rijpen tot hij klaar is om gegeten te worden.

    Fransen houden van Camembert die in het midden nog niet volledig rijp is en die nog een wit krijtachtig streepje vertoont, moité affiné, zoals ze zeggen. Wij, Belgen houden van een door en door gerijpte Camembert die loopt wanneer je er een stukje afsnijdt. Met het mengsel errond van de Calvados is dit een zeer pittige en uitgesproken kaas die het best op het einde van de maaltijd gegeten wordt.

    DE COMBINATIE

    Hoe kan het ook anders? Een Camembert au Calvados, drink je met een Calvados! Misschien een niet zo voor de hand liggende combinatie om kaas met een distillaat - in dit geval van appelen - te drinken, maar wel een heel lekkere.

    Dit is ook een van de redenen om deze kaas op het einde van de maaltijd te plaatsen. Een Calvados in het midden of aan de start van een maaltijd, is niet zo’n goed idee. Eventueel kan de Calvados vervangen worden door een appelcider, maar meestal is de kaas zodanig pittig dat een cider in het niets verdwijnt.

    Drink hier liefst geen rode of gewone, stille witte wijn bij. De appeltonen van de Calvadosmarinade die rondom de kaas zitten en die ook de pâte van de kaas zo typeren zijn te uitgesproken en passen slechts bij enkele dranken. Een idee is deze kaas te serveren met een klein slaatje van appel, rozijnen en geroosterde pijnboompitten afgewerkt met wat zuivere olijfolie en ciderazijn. Alleszins een mooie afsluiter van een maaltijd die bij velen in de smaak zal vallen.

    Ann Van Steenbergen
    bron;knackweekend.rnews.be


    Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
    Tags:kaas,calvados,feestelijk,desert,
    10-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen met prei, tomaat, oude geuze, mosterd & mosselgel


    Mosselen met prei, tomaat, oude geuze,
    mosterd &mosselgel

     voor 4 personen

    2 kookpotten (1 grote), 1 maatbeker, 4 kg mosselen, 1 ui, 1 wit van prei, 2 tomaten, 25 cl oude geuze, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel peterselie, Agar-agar (1g / 100 ml vocht, bindmiddel te koop in de natuurvoedingswinkel).

                                mosselen met prei tomaat oude geuze mosterd mosselgel

    Bereidingswijze >Tijd: 30 min 

    Spoel de mosselen een paar keer in een (afwas) bak met schoon koud water. Loop ze even na en verwijder eventuele kapotte mosselen.

    Snij de ui in stukjes en stoof aan met wat vetstof. Was de prei en de tomaten en snij ze in stukjes.

    Voeg deze toe aan de ui en stoof verder aan. Snij de peterselie fijn en voeg ook deze toe. Voeg de mosselen toe.

    Blus de mosselen vervolgens met oude geuze en mosterd. Schud de mosselen op in de helft van de kooktijd, na ongeveer 5 minuten en laat ze verder garen.

    Na nog eens vijf minuten, wanneer de mosselschelpen open zijn, haal je de kookpot van het vuur. Haal de mosselen uit de schelpjes.

    Giet het vrijgekomen vocht door een zeef in een maatbeker. Dit vocht gaan we gebruiken voor een mosselgel.

    Per 100 ml verkregen mosselvocht zal er 1 gram agar-agar nodig zijn. Giet het mosselvocht vervolgens in een kookpot en kook dat terug op. Voeg per 100 ml verkregen vocht 1 gram agar-agar toe aan het mosselvocht. Laat opkoken, roer en laat weer afkoelen. Wanneer het mosselvocht terug koud is, mixen we het mengsel tot een gladde gel.

    Vervolgens dresseer je de borden en werk je deze af met de mosselgel.

    Recept: Kwinten De Paepe 
    Foto: Frank Croes
    bron; gva.be


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:mosselen,prei, tomaat, oude geuze, mosterd,mosselgel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Sheryl Crow brengt kookboek op de markt


     Sheryl Crow brengt kookboek op de markt



    sheryl crow brengt kookboek op de markt


    De Amerikaanse zangeres Sheryl Crow gaat een eigen kookboek uitgeven. Zij wil haar gezonde recepten met de wereld delen.

    De 48-jarige zangeres kreeg in 2006 te horen dat ze aan borstkanker leed. Ze is inmiddels aan de beterhand en wil haar gezonde levensstijl met het grote publiek delen. 'What makes you healthy' ligt in maart 2011 in de boekhandels.

    "Ik interesseerde me pas in koken toen ik borstkanker had. Ik deed alles om te genezen en begon met een gezonde levensstijl. Ik ging na welk voedsel gezond was en het immuunsysteem bevorderde", aldus Crow.

    bron; gva.be


    Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
    Tags:Sheryl Crow,What makes you healthy,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jamie Oliver snelst verkopende non-fictie auteur


    Jamie Oliver snelst verkopende non-fictie auteur

    jamie oliver snelst verkopende non fictie auteur

    Jamie Oliver was jarenlang het middelpunt van spot in 'zijn' land Groot-Brittannië. Maar nu lijkt de chef ook voet aan eigen wal te zetten. Zijn nieuwste boek 'Jamie's 30 Minute Meals' werd uitgeroepen tot het snelst verkopende non-fictie boek.

    'Jamie's 30 Minute Meals' wordt gekenmerkt door zijn snelle en gemakkelijke recepten. Dingen die jij en ik ook zouden kunnen maken. En dat spreekt zelfs de kritische Britten aan. Nadat ze hun bekende chef jarenlang de huid vol scholden en hem overal uitlachten, lijkt het tij nu voorgoed gekeerd. Olivers nieuwste boek verkoopt als zoete broodjes, en gaat zelfs zo vaak over de toonbank dat het is uitgeroepen tot snelst verkopende non-fictie boek. Ruim 500.000 kooklustigen kochten het boek reeds aan sinds zijn release eind september.

    bron; gva.be


    Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
    Tags:Jamie's 30 Minute Meals,Jamie Oliver,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarineerde Sint-Jakobsnootjes en Vinaigrette van Saffraan en Yuzu
     

    Recept: Gemarineerde Sint-Jakobsnootjes
    en Vinaigrette van Saffraan en Yuzu

     voor 4 personen;

    8 verse sint-jakobsschelpen, 80 Jongespinazieblaadjes,
    60 g mini kerstomaatjes,2 g saffraandraadjes,
    10 cl yuzu (Japanse Citroen) sap,20 cl sojasaus,20 cl olijfolie,
    10 cl rietsuikersiroop,40 gr quinoa,1 noriblad,
    2 takjes platte peterselie,grof zeezout, espelettepeper.

    Bereiding

    De Sint-Jakobsnootjes reinigen en in een
    fijne brunoise snijden. De spinazie en tomaten spoelen.
    Quinoa gaar koken in water met zout.
    De spinazie en tomaten even kort in een warme pan met een scheut olijfolie houden, kruiden met zout en espelette peper. De saffraandraadjes in de rietsuikersiroop verwarmen om zo veel mogelijk aroma te verkrijgen.
    Voeg er de yuzu sap, sojasaus en olijfolie aan toe en bijkruiden indien nodig. Droog de noriblaadjes in de pan.

    Dresseer alles koud op bord.

    Patrick en Freddy Vandecasserie 
    bron; knackresto.rnews.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:Sint-Jakobsnootjes,spinazie,tomaat,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klassieke waldorfsalade

    Klassieke waldorfsalade

    voor 4 personen;

    - 3 bio-appeltjes (een lichtzure tot zure soort),1 eetl citroensap,
    - 4 selderstengels van witte voetselder,4 à 5 eetlepels mayonaise,
    - een handvol walnoten,een klein trosje druiven (optioneel),
    - 1 mooie kropsla.

                                  Klassieke waldorfsalade
    Bereiding

    1 Boen de appeltjes schoon en snijd ze in blokjes, besprenkel de appelblokjes met het citroensap.
    2 Schil de selderstengels met behulp van een dunschiller en snijd de selder in blokjes.
    3 Rooster de walnoten even in een warme oven of in een pan en laat ze afkoelen.
    4 Was de kropsla: haal voorzichtig de bladeren van de stronk en spoel ze in een ruime hoeveelheid koud water.
    5 Neem slabladeren voorzichtig uit het water en schud ze droog. Gebruik hiervoor liefst geen slacentrifuge, zo vermijd je dat de blaadjes kneuzen.
    6 Schik op elk bord enkele blaadjes kropsla om een ‘kuip’ te vormen.
    7 Meng de appeltjes, selder en walnoten met de mayonaise en kruid eventueel bij met wat peper van de molen en zeezout. Verdeel dit over de sla en dien op.

    bron; skynet.be

     

    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:waldorfsalade,appels,selder,walnoten,kropsla,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!