Brusselse Spruiten
Inhoud blog
  • Stoofpot van spruitjes
  • Kerriesoep met spruiten
  • Spruitjes Champignontaartjes
  • Quiche van rijst met spruiten
  • spruitjesmousse

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Blog als favoriet !

    Heerlijke recepten met Brusselse spruiten
    23-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpot van spruitjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ingrediënten:
    1,50 bouquet garni
    Boter
    75 cl vleesbouillon
    3 wortels
    750 gram aardappelen
    gehakte peterselie
    5 uien
    peper
    1,50 kg Brusselse spruitjes
    1200 gram lage rib

    Bereiding:
    Bereid de groenten:
    Schil de aardappelen en snijd ze in grove blokjes
    Maak de spruitjes schoon
    Pel de uien, snijd ze in vieren
    Snijd de wortelen in schijfjes.
    Breng de bouillon aan de kook.
    Snijd het vlees in grove stukken.
    Braad het in een grote stoofpot in de boter
    Voeg de aardappelen, de wortelen, de uien en het kruidentuiltje toe en leng aan met een deel van de bouillon.
    Kruid alleen met peper, geen zout.
    Na tien minuten pruttelen op een zacht vuurtje met het deksel op de pan, legt u de spruitjes in de stoofpot.
    Laat nog 20 minuten verder pruttelen en voeg ondertussen eventueel nog wat bouillon toe zodat de groenten bedekt zijn.
    Heet opdienen, bestrooid met gehakte peterselie.

    23-03-2009, 10:19 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    20-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerriesoep met spruiten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ingrediënten:
    250 g schoongemaakte spruiten
    halve gesneden ui
    2 dl groentebouillon
    halve eetlepel olie
    1 theelepel citroensap
    1 eetlepel kerriemix
    1 eetlepel room
    1 eetlepel geroosterde geschaafde amandelen
    peper en zout


    Bereidingswijze:
    Fruit de ui glazig in de olie, voeg de spruiten toe en bak deze 3 minuten mee.
    Giet de bouillon in de pan, voeg de kerriemix toe en laat de soep 12 minuten koken tot de spruiten gaar zijn.
    Pureer de soep en passeer deze door een zeef.
    Voeg dan de rest van de ingredienten toe en breng op smaak met peper en zout.

    20-03-2009, 08:51 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjes Champignontaartjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    2 grote vastkokende aardappels (Nicola / Bildtstar) doorsnee minimaal 10 cm
    150 g spruitjes
    200 g kastanjechampignons
    zout en peper
    200 g zachte geitenkaas, verkruimeld
    6 el olijfolie
    1 el witte balsamico-azijn
    1 tl honing
    3 takjes bladselderij

    Bereiding:
    Borstel de aardappels schoon en snijd ze in dunne plakken (minimaal 12 grote plakken). Kook deze in 8 minuten gaar.
    Spoel de aardappel plakken af.
    Maak de spruitjes en de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
    Kook de spruitjes in 2 minuten beetgaar.
    Verhit 2 el olie in een wok en roerbak hierin de champignons en de spruitjes ca. 3 minuten. Voeg zout en peper toe.
    Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
    Leg op 4 vuurvaste bordjes / schaaltjes een plak aardappel.
    Verdeel daar een lepel groentemix (uit de wok) en een beetje geitenkaas over.
    Afdekken met een plak aardappel en geheel herhalen.
    Bovenste aardappel ruim bestrooien met de rest van de kaas.
    Torentjes onder de grill zetten en kaas in 1-2 minuten laten smelten.
    Roer een dressing van de rest van de olie, azijn, honing, zout en peper.
    Knip de bladselderij erboven fijn.
    Sprenkel de dressing om en over de taartjes.
    Direct serveren.

    18-03-2009, 17:24 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    17-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quiche van rijst met spruiten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik ben er een paar dagen tussenuit geweest, maar nu ben ik weer terug met het recept voor een lekkere quiche. (recept uit een oude libelle)

    Ingrediënten:
    250 g kleine spruiten
    20 g boter
    1,5 el bloem
    250 ml halfvolle melk
    200 g rijst
    50 g blokjes ham
    1 witte boterham
    30 g vers geraspte Parmezaanse kaas
    vers gemalen zwarte peper

    Bereiding:
    Verwarm de oven voor op 180˚C.
    Halveer en kook de spruitjes 3-4 minuten. Giet ze af.
    Smelt de boter en roer de bloem erdoor.
    Laat samen op een laag vuur 1 minuut zachtjes pruttelen.
    Pas op dat het mengsel niet te donker wordt.
    Voeg beetje bij beetje de melk toe en zout en versgemalen zwarte peper naar smaak.
    Kook op een laag vuur tot de saus bindt.
    Vet een lage taartvorm in met de olijfolie.
    Druk de gekookte rijs in de bodem van de vorm.
    Verdeel de spruitjes en de blokjes ham over de rijst.
    Schep de saus erover.
    Meng het kruim van de witte boterham (zonder korst) met de geraspte Parmezaanse kaas en strooi dit over de schotel.
    Zet de schotel 20 minuten in de oven of tot de bovenkant goudbruin is.

    17-03-2009, 20:39 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    11-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spruitjesmousse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ingrediënten:
    500 gram spruitjes
    1 ui
    3 eieren
    100 ml water
    nootmuskaat


    Bereiding:
    Pel de buitenste blaadjes van de spruitjes en snijd een plakje van de onderkant van het stronkje
    Kerf de stronkjes in met een scherp mesje
    Kook de spruitjes in ruim water, met de in ringen gesneden ui en wat zout, in 10-15 minuten gaar
    Oven voorverwarmen op 160° C
    De spruitjes afgieten; Enkele spruitjes achterhouden
    Pureer de rest van de spruitjes samen met de ui, de eieren en het water in de keukenmachine
    Op smaak maken met ruim nootmuskaat
    Een kleine (cake)vorm bekleden met bakpapier
    De puree erin scheppen, de achtergehouden spruitjes erin verdelen, en afdekken met aluminiumfolie
    In 35-40 minuten in het midden van de oven laten bakken
    De mousse is gaar wanneer een ingestoken breinaald er schoon uitkomt
    De folie verwijderen en de mousse op een bord of schaal storten

    11-03-2009, 08:14 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spruitenstamppot met gember en appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ingrediënten:
    1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
    750 gr spruitjes, schoongemaakt
    5 cm gemberwortel, geschild
    25 gr boter
    1 ui, grof gesnipperd
    2 theel. gemalen komijn ( djinten)
    3 stevige appels bv elstar, geschild en in blokjes
    150 ml melk , verwarmd


    Bereiding:
    Kook de aardappelen en spruitjes ineen grote pan met een flinke laag water en wat zout in 15/20 minuten gaar.
    Rasp de gember fijn.
    Verhit de boter in een wok en fruit hierin de ui en de gember met de komijn heel zachtjes glazig.
    Schep de appelblokjes erdoor en bak ze op matig hoog vuur in 2-3 minuten bruin.
    Breng op smaak met vers gemalen peper.
    Giet de aardappelen en de spruitjes af en stamp ze met een stamper fijn.
    Voeg al roerende de melk toe zodat er een smeuïge stamppot ontstaat.
    Schep de helft van het appelmengsel erdoor en breng de stamppot op smaak met zout.
    Schep de spruiten stamppot op 4 voorverwarmde borden en schep de rest van het appelmengsel hierop.

    10-03-2009, 22:38 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse stoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik hou van stoemp en heb vanmiddag "Spruitjes stoemp" gemaakt, een recept uit het boekje "Stoemp" van Albert Verdeyen.

    Ingrediënten:
    3 grote aardappelen (ik gebruik bintjes)
    750 gr spruitjes
    1 (rode) ui
    250ml (soja)room
    100gr boter
    peper, zout en nootmuskaat
    peterselie

    Bereiding:
    Schil de aardappelen, was ze, snij ze in stukken en kook ze in een ruime pan met gezouten water.
    Als de aardappelen gaar zijn, het kookvocht afgieten en de aardappelen pureren.
    Geen kruiden, vetstof, eieren en melk bijdoen ! We maken geen puree.
    Ondertussen was je de spruitjes.
    Snij het kontje af en doe de buitenste blaadjes weg.
    Versnipper de ui en de spruitjes. Dit doe ik in de foodprocessorof keukenrobot.
    De spruitjes gewoon in plakjes laten snijden.
    Smelt de boter in een kom en fruit de gesneden ui hierin.
    Na 2 minuten voeg je er de spruitjes bij.
    Goed roeren en laten stoven.
    Als de bereiding half gaar is, kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Ook de (soja)room erbij voegen.
    Als het mengsel te droog is wat water bijvoegen en laten sudderen tot de spruitjes zacht zijn.
    De aardappelen onder de mengsel mengen, samen met de peterselie.
    Controleren of alles goed gekruid is.

    09-03-2009, 21:51 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    06-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabouterkooltjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik had je gisteren verwittigd dat we creatief worden hé!  Hou je maar vast voor vandaag: echte kabouterkolen!

    Ingrediënten:
    750 gram spruitjes
    3 bananen
    zout
    1 eetlepel olijfolie
    1 eetlepel geraspte kokos
    100 gram geraspte kaas

    Bereiding:
    Zet een pan met weinig water op voor de spruitjes.
    Maak de spruitjes schoon en snijd de gepelde banaan in plakjes.
    Kook de spruitjes met een mespuntje zout 5 minuten zodat ze nog knapperig zijn.
    Giet ze vervolgens af.
    Verhit de olie in een koekenpan en bak de plakjes banaan hierin lichtbruin.
    Schep regelmatig om.
    Voeg de gekookte spruitjes toe en bak het geheel nog een aantal minuten door.
    Strooi er voor het serveren geraspte kaas en kokos over.

    Je kan het gerecht gewoon op een bord leggen, of fraai opdienen in de bananenschil.
    Maak de bananen zorgvuldig leeg door de plakjes los te snijden en zo uit de schil te lichten.
    En zorg dan dat de bananen rechtop kunnen staan.
    Kies voor je begint je servies uit wat hier voor geschikt kan zijn.
    Of prik een vorkje horizontaal in de banaan om die zo op het bord te steunen en rechtop te houden op het bord

    Kies je voor de mooie  bananenbootjes, dan kun je diverse manieren bedenken om die recht op te zetten.
    Neem bv een plakje banaan of iets anders om de bootjes te steunen.
    Een blaadje sla kan ook. Of wat je maar ook kan verzinnen.
    Heb je kinderen dan kun je bv ook cocktailprikkers gebruiken bij wijze van roeispanen. Zo maak je de maaltijd tot een kinderfeest waar je zelf ook nog veel plezier aan kan beleven.
    Maar grote mensen lusten vast ook wel kabouterkooltjes op deze wijze.

    Het recept komt van De Witte Raaf.

    06-03-2009, 11:13 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    05-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjes op z'n Indonesisch
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sedert ik dit blog heb is er een echte spruiten manie losgebarsten bij mijn vriendinnen, dit enorm tegen de zin van hun kroost   Iedereen wil de recepten klaarmaken en we zijn vooral benieuwd naar het resultaat van recepten die ik zelf nog niet eerder klaar gemaakt heb.  En inderdaad ... één van onze grootste uitdagingen: hoe zorg ik er voor dat de kinderen spruiten lekker vinden?

    We verleggen duidelijk onze culinaire grenzen want gisteren nodigde mijn vriendin Anneke ons uit voor een heerlijke indonesische schotel. 

    Ingrediënten:
    2 eetlepels zonnebloemolie
    500 g varkensvleesreepjes naturel
    2 uien
    1 kuipje boemboe voor rendang vlees à 100 g (Conimex)
    600 g spruitjes
    (versgemalen) peper, zout
    2 eetlepels seroendeng

    Bereiding:
    Verhit de olie in een braadpan en bak de vleesreepjes bruin aan.
    Bak de fijngesneden ui 1 minuut mee.
    Voeg de boemboe met 2½ dl heet water en de schoongemaakte spruitjes toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees en de spruitjes met de deksel op de pan in ± 15 minuten gaar. Voeg zout en peper naar smaak toe en bestrooi het gerecht met de seroendeng.
    Lekker met gekookte of gestoomde witte rijst en kruidige cassave kroepoek.

    't Is echt wel pikant.  Voor een zachtere smaak kan je de helft van het water vervangen door appelsap.


    05-03-2009, 09:32 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjessalade met mosterddressing en romige tagliatelle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    800 g spruitjes
    zout
    1 rode ui
    250 g kerstomaatjes
    4 eetlepels olijfolie extra vierge
    1 eetlepel azijn
    1½ eetlepel grove mosterd
    1 teentje knoflook
    (versgemalen) peper
    100 g magere spekreepjes
    350 g tagliatelle
    2 eieren
    100 g geraspte parmezaanse kaas

    Bereiding:
    Kook de schoongemaakte spruitjes gedurende 12-15 minuten in water met zout beetgaar. Giet ze af en laat ze afkoelen tot lauwwarm.
    Klop een dressing van 3 eetlepels olie, de azijn, de mosterd, de uitgeperste knoflook en peper en zout naar smaak.
    Bak de spekreepjes in een droge koekenpan met antiaanbaklaag knapperig uit en laat ze afkoelen.
    Kook de tagliatelle in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
    Klop de eieren met de kaas in een schaal los en schep de spekjes zonder het bakvet erdoor. Schep de spruitjes met de in vieren gesneden tomaatjes, de in ragdunne partjes gesneden ui en de dressing door elkaar.
    Giet de tagliatelle af in een vergiet en doe de pasta direct over in de schaal met het eimengsel. Schep met 2 vorken goed om.
    Breng de tagliatelle op smaak met peper en serveer met de salade.

    Variatietip: Maak van de spruitjes salade een lekkere maaltijdsalade. Schep er 700 g gekookte minikrietjesl door en garneer de salade met parten hardgekookt ei. Serveer met ciabatta of stokbrood.

    04-03-2009, 11:02 geschreven door Anyk Jacob's

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (18 Stemmen)
    Archief per week
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    stamboom_knaepkens_eyskens
    blog.seniorennet.be/stamboo

    Rondvraag / Poll
    Welke recepten wenst u te zien
    Ovenschotel
    Soep
    Oosters
    Stoemp
    Pasta
    Wok
    Andere
    Bekijk resultaat



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!