Archief per maand
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    BASKENLAND
    Littekens op een stierenhuid
    Net zoals de Vlamingen streven de Basken naar onafhankelijkheid. Hier is een deel van hun verhaal.
    22-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vlaggen van Navarra
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De vlag van Navarra
    De Arrano Beltza
    De Baskische vlag


    De vlag van Navarra


    Op 22 januari 1910 werd door drie personen, Campión, Altadill en Olóriz, afkomstig uit het Baskische nationalisme, de vlag van Navarra ontworpen: rode achtergrond met gouden kettingen, met in het midden van de acht schakels een groene smaragd en bovenop de Koninklijke kroon, het oude symbool van het “Reino de Navarra”, het koninkrijk Navarra.
    Bij de slag van Las_Navas_de_Tolosa maakte Navarra zich meester van de ketting die rond de tent van de aanvoerder van de Moren bevestigd was en tevens van de parel, een smaragd, uit zijn tulband. Deze twee attributen vormen sinds 22 januari 1910 de vlag van Navarra.


    De Arrano Beltza (de zwarte adelaar)

    Navarra kreeg nog een tweede vlag, de Arrano Beltza, de Zwarte Adelaar op het "geluwveld". Deze vlag wordt hoofdzakelijk, maar niet exclusief, door nationalisten beschouwd als het symbool van het verenigd Euskal Herria. Volgens de encyclopedie van Bernardo Estornes Lasa, moet de oorsprong van de Arrano Beltza gezocht worden in de periode 1194-1234, ten tijde van de regeerperiode van Sancho_VII, koning van Navarra. Hij gebruikte de “zwarte adelaar” op zijn zegels en ook op zijn schilden.

    De Baskische vlag (Ikurriña)

    In 1894 werd in Iruñea-Pamplona de Baskische vlag, Ikurriña, getekend door Luis Arana Goiri, de broer van Sabino Arana Goiri (de "vader" van het Baskische nationalisme.). Dit gebeurde op de Plaza del Castillo in Café Iruña, dat later beroemd werd, omdat de zaak veelvuldig gefrequenteerd werd door Ernest Hemmingway.  De vlag hing het eerst uit in een stadje in het uiterste zuiden van Navarra: Castejón.

    22-01-2008 om 09:00 geschreven door Natxo  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sadistische grillen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met Baskische politieke gevangenen
    mogen we doen wat we willen

      

    Baskische, politieke gevangenen krijgen al een extra straf opgelegd omdat ze zo ver van huis “ondergebracht” worden. Wegens de hoge vervoer- en verblijfkosten (heen en weer reizen kan niet op één dag), krijgen ze hoogstens slechts één keer per week bezoek. Het groepje vrienden en kennissen dat mag komen, wordt niet door de wet maar arbitrair bepaald door de gevangenisdirecteur. De Baskische, politieke gevangenen leven onder een speciale FIES-regime waardoor ze zich, om maar iets te noemen, verschillende keren per dag moeten uitkleden om gefouilleerd te worden. Alles is afhankelijk van de sadistische grillen van de man of vrouw die aan de leiding van de instelling staat. Gevangenen komen voor een habbekrats in de isoleercel. Zelfs “luchten” gebeurt vaak geïsoleerd van de anderen en gedurende véél kortere tijd. De gevangenen moeten zich verder allerlei vernederingen en pesterijen laten welgevallen. Straffeloos, want, “Met de Baskische politieke gevangenen mogen we doen wat we willen” zoals een bewaker het ooit uitdrukte. Toch is deze politiek mislukt en houdt het collectief van gevangenen (EPPK) zich staande.

    Dus dienden er andere acties uitgevonden te worden en daartoe lenen zich “gevangenen van gemeenrecht”. Steeds meer Baskische politieke gevangenen worden het slachtoffer van agressie van medegevangenen, vaak onder toeziend oog van bewakers! Hoewel dit al een aantal jaren duurt, volgen de klachten elkaar nu steeds sneller op.

    In de Franse gevangenissen is de toestand niet beter. Zuhaitz Errasti ging in Nantes gedurende 26 dagen in hongerstaking. Nadat hij werd overgebracht naar Poitiers hield hij een hygiënische staking (zoals de IRA-gevangenen in de jaren 70-80 die weigerden naar het toilet te gaan buiten hun cellen.) Errasti zat naakt in de isoleercel. Daar werd hij regelmatig met ijskoud water door middel van een tuinslang nat gespoten!

    22-01-2008 om 00:00 geschreven door Natxo  


    21-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Polemiek over archieven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Algemeen Archief
    van de Burgeroorlog
    Documenten terug “naar huis”
    20 en 21 januari 2006

     

    Vanaf het begin van “La Transición” (overgang naar “democratie”) ijveren Catalunya en Euskadi voor de teruggave van hun archieven. Het zou gaan om meer dan 300.000 documenten en meer dan 1.000 foto’s, die door de troepen van dictator Franco gestolen werden.
    Het archief bevat: persoonlijke brieven, anti-Franco propaganda, documenten behorende tot de republikeinse en nationalistische instellingen, etc.

    Die documenten werden gebruikt met repressieve doeleinden voor ogen, om de vijanden van Franco te kunnen veroordelen (terechtstellen, opsluiten, verbannen). Besef goed dat de vijand van Franco de wettige regering was.

     

    Na de Burgeroorlog waren de overwinnaars er niet enkel op uit de identiteit van de Basken en de Catalanen te stelen, ze roofden ook de archieven van de autonome Baskische en van de Catalaanse regering, de “Generalitat”. De archieven werden ondergebracht in het “Algemeen Archief van de Burgeroorlog” in de Spaanse universiteitstad Salamanca.     
    De Regering Zapatero ging er nu mee akkoord dat de 500 dozen, vol documenten, terug “naar huis” zouden keerden. Eerst zou alles in Madrid geselecteerd worden (de meest bezwarende documenten doen verdwijnen?) en deze operatie ging op 20 en 21 januari 2006 van start. Maar het transport naar de bestelwagens werd al meteen verhinderd door de stadspolitie van Salamanca onder het bestuur van … twéé keer raden… de PP! Toch had men meer dan die enkele tientallen “Salmantinos” verwacht die kwamen protesteren tegen de “diefstal” (zoals zij dit zagen). Maar terwijl de verhuis bezig was, ging Salamanca in beroep en werd de bestelwagen in Madrid geïmmobiliseerd!

     

    Tot op het ogenblik dat er sprake was van teruggave, waren maar een handvol salmantinos op de hoogte van het bestaan van het “Algemeen Archief van de Burgeroorlog”. De druk uitgeoefend door Catalunya deed de potjes van het door de PP geregeerde Salamanca overlopen. Die partij deed er alles aan om de rechtmatige teruggave voor te stellen als een roof. De eenheid van het land werd er zelfs bij gesleurd.

     

    Catalonië reageerde met tact en Josep Andoni Duran i Lleida zei dat het “geen overwinning was, maar een morele restitutie.” De Catalaanse republikein, Carod-Rovira, noemde het “een rechtvaardige daad”.

     

    Angel Acebes, ex-PP-minister, verweet regeringspresident Zapatero politie-eenheden in te zetten om de “breuk” in het archief te garanderen, maar niet hetzelfde te doen om acties van Batasuna te beletten.” (Wat dit met elkaar te maken heeft, is een raadsel, net als de persoon die de uitspraak deed.) “Zapatero liet niet na Salamanca, Castilla-León en de hele natie te vernederen”, aldus Acebes.

     

    Een gedeelte van het archief kwam dan uiteindelijk in de lente van 2006 toch terecht waar het behoorde, in Catalunya. Als reactie hierop liet het stadsbestuur van Salamanca de naam van de straat waar het algemene archief gevestigd werd, veranderen: Calle Gibraltar werd opeens Calle El Expolio, wat zoveel wil zeggen als straat van de beroving, van de plundering. Aan dit staaltje van “performance” kunnen onze “stand-up comedians” nog een puntje zuigen.

     

    Wat opvalt, is dat er ook nog duizenden documenten uit Baskenland in Salamanca liggen. Daarover werd tot op dit ogenblik in Spanje met geen woord gerept! De Baskische nationalisten van de ANV zeggen dat men zich in Europa niet kan voorstellen dat in een “democratisch” land de grootste oppositiepartij openlijk een roof goedkeurt, die gepleegd werd door een criminele, fascistische “regering” als die van Franco. ANV vergelijkt deze daad met een Duitse oppositiepartij die nu nog de roof van de eigendommen van Joden zou verdedigen…

    21-01-2008 om 08:00 geschreven door Natxo  


    20-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er werd een boom geplant
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gabriel Aresti


    Op 18 januari 2008 werd, als hommage aan de auteur Gabriel Aresti, een boom geplant in het Doña Casildapark te Bilbao. De boom kwam naast een klein monument te staan dat op 5 juni 1985, ter gelegenheid van de 10-jarige herdenking van zijn overlijden, werd ingehuldigd.

    Gabriel Aresti Segurola werd geboren in Bilbao op 14 oktober 1933 en overleed op 5 juni 1975. Hij groeide op in een Spaanssprekende omgeving en hoewel zijn vader Euskara praatte met zijn grootouders, leerde Aresti niet van jongs af aan de taal. Pas op 14-jarige leeftijd begon hij op eigen houtje de taal aan te leren (autodidact) en op 21-jarige leeftijd verschenen zijn eerste artikelen in het Euskara. Hij begon zijn literaire loopbaan met een werk, symbolisch van karakter, “Maldan Behera” (Bergafwaarts), waarin invloeden op te merken zijn van de filosoof Nietzsche en waarin de esthetica van T.S. Eliot navolging krijgt.

    Zijn belangrijkste werken zijn terug te vinden in de trilogie "Harria"(Steen): “Harri eta herri” (Steen en volk, 1964), Euskal harria (Baskische steen, 1968) en Harrizko herri hau (Dit volk van steen, 1971), verbonden met het sociaal realisme. In die werken ontdekken wij een persoonlijke en collectieve imaginair, verbonden met de Baskische geschiedenis en antropologie, met sleutelsymbolen zoals de boom, het huis en de steen.

    Eén van zijn meest bekende gedichten is: "Nire Aitaren Etxea" (Het huis van mijn vader).

    HET HUIS VAN MIJN VADER

     

    Het huis van mijn vader

    zal ik verdedigen

    tegen de wolven,

    tegen de droogte,

    tegen winstbejag,

    tegen het gerecht,

    zal ik verdedigen

    Het huis van mijn vader.

     

    Ik zal mijn vee verliezen,

    mijn weilanden,

    mijn dennenwouden,

    Mij zal worden ontnomen

    interesten

    en renten

    Nog zal ik verdedigen

    Het huis van mijn vader.

     

    Ontneemt men mij de wapens

    dan verdedig ik met mijn handen

    het huis van mijn vader.

    Met afgehakte handen

    zal ik het met mijn armen verdedigen,

    het huis van mijn vader

     

    Men ontneemt mij armen,

    en borst, dan verdedig ik met mijn ziel

    het huis van mijn vader.

    Sterf ik

    dan verdwijnt mijn ziel

    mijn geslacht

    Maar het huis van mijn vader

    blijft

    rechtop staan.

     

    Als lid van de Real Academia de la Lengua Vasca, de Academie van de Baskische Taal, verdedigde hij actief de creatie van een eenvormige taal, het Euskara Batua.

    20-01-2008 om 08:39 geschreven door Natxo  


    19-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw platform voor het recht op beslissen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Erabaki
    Beslissen

     

    Meer dan 80 vertegenwoordigers uit diverse culturele en sociale verenigingen hebben op 18 januari 2008 een nieuw burgerplatform opgericht met als doel steun te verlenen aan het recht op beslissen. Hun objectief is, via hun webstek, zoveel mogelijk steun te verwerven voor een grootse burgermanifestatie op 10 februari 2008 in het Kursaal te Donostia.

     

    Het manifest

    ¡Queremos decidir y vamos a decidir!
    Wij willen beslissen en zullen beslissen

    Vamos a decidir porque es nuestro derecho
    ► Wij zullen beslissen omdat het ons recht is

    Vamos a decidir para abrir el camino de la paz
    ► Wij zullen beslissen om de weg naar vrede te openen

    Vamos a decidir para abrir el camino de la Normalización Política
    ► Wij zullen beslissen om de weg naar politieke normalizering te openen

    Vamos a decidir para elegir nuestro propio futuro en libertad
    ► Wij zullen beslissen om onze eigen toekomst in vrijheid te kiezen

    Zij onderstrepen dat het uitoefenen van dit recht zal helpen om vrede te bereiken, als die vrede gebaseerd is op een finale dialoog die ondubbelzinnig het einde van het geweld als voorwerp heeft, zodat ETA er toe overgehaald wordt de wapens neer te leggen. Dit moet gepaard gaan met een gebaar van menselijkheid, met het verdwijnen van alle uitdrukkingen en manifestaties van geweld, met verzoening van de gemeenschap gebaseerd op de herinnering van de slachtoffers van alle geweld.

    19-01-2008 om 09:05 geschreven door Natxo  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Legitimatie van foltering
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Folteraar Melitón Manzanas
    Medaille van burgerlijke verdienste
    19 januari 2001

    De regering van José María Aznar rehabiliteert Melitón Manzanas op 19 januari 2001, en verleent hem de medaille van burgerlijke verdienste: “Real Orden de Reconocimiento Civil a las Víctimas del Terrorismo”. Manzanas werd in 1968 in het deurgat van zijn huis door een ETA-commando neergeschoten. Nooit is boven water gekomen wie deze aanslag precies pleegde, maar waarschijnlijk was het Javier Izko de la Iglesia. Hij kreeg er in het beruchte Burgosproces in ieder geval twee keer de doodstraf voor. Manzanas was al tijdens de Tweede Wereldoorlog “doende” in Baskenland. Joden die door Baskische “mugalaris” over de grens werden gesmokkeld, leverde hij uit aan de Gestapo als ze gevat werden. Na de Burgeroorlog werd hij “Inspecteur van de Sociale Brigade” van de Spaanse Politie in Gipuzkoa. In deze functie verwierf hij faam als folteraar. Er werd verteld dat hij de pijnkreten van zijn slachtoffers op band opnam en ze dan via een radiowagen in het dorp van het slachtoffer liet horen.

    Manzanas is één der bevoorrechten van de wet ten voordele van de “slachtoffers van het terrorisme” die unaniem werd aangenomen in 1999. Unaniem omdat de PNV meende dat dan ook de slachtoffers van de Staatsterroristen van GAL zouden vergoed worden.

    Joseba Egibar van de PNV noemt het “een provocatie in regel”. Euskal Herritarrok zegt dat de onderscheiding “de fascistische tronie van de Spaanse regering” duidelijk maakt.

    Gaspar Llamazares van IU zegt dat “niet geaccepteerd kan worden dat de solidariteit met de slachtoffers de legitimatie van de foltering betekent”.

    Javier Rojo, Senaatsvoorzitter en secretaris generaal van de Baskische socialisten, merkt op dat “de regering uiteindelijk Franco nog gaat decoreren.” “Het is een politieke vergissing die tot nog meer confrontatie zal zorgen in Baskenland, omdat Manzanas een deel van de zwarte geschiedenis van het vorige regime is.”

    19-01-2008 om 09:01 geschreven door Natxo  


    18-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verboden symbool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ikurriña niet langer strafbaar
    18 januari 1977

     

    Op 18 januari 2008 is het precies 31 jaar geleden dat de Ikurriña niet langer strafbaar gesteld werd. Vele inwoners van Donostia herinneren zich nog dat bij het begin van de feesten van 1977 deze vlag gehesen werd. Hieraan was de Baskische voetbalderby tussen Real_Sociedad en Athletic Club de Bilbao voorafgegaan, waarbij beide ploegen het terrein opkwamen achter de legendarische spelers Iribar en Kortabarria met de vlag in hun midden. (de aanvoerder van Erreala of Real_Sociedad werd op het laatste ogenblik “vervangen”, omdat het niet zeker was dat hij de vlag zou vastnemen.)

    Manuel Fraga, minister tijdens en ná de Francodictatuur, had vooraf gezegd dat de Ikurriña over zijn lijk gelegaliseerd zou worden. Fraga is nog altijd in leven. De Basken hebben er wel vrede moeten mee nemen dat hun vlag, zelfs aan de ambtswoning van de Lehendakari, naast de Spaanse vod dient te hangen.    

    18-01-2008 om 08:51 geschreven door Natxo  


    17-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mag Batasuna weer activiteiten inrichten?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Komt aan het verbod op
    het uitoefenen van activiteiten

    vandaag een einde?

    17 januari 2008

     

    Vandaag, 17 januari 2008, vervalt het verbod op alle activiteiten die door Batasuna worden ingericht. Dat verbod werd gedecreteerd door Baltasar Garzón in 2002, en trad in werking op 17 januari 2003. Volgens de wet geldt de maatregel voor maximum 5 jaar.

     

    Mag Batasuna nu weer activiteiten inrichten? Niet zo vlug, hier komt supermagistraat Garzón!

     

    Volgens Garzón, en ondanks de onmogelijkheid om de schorsing te verlengen, heeft de uitspraak van het Hooggerechtshof bij het verbieden van de politieke partij Batasuna, nochtans een paar consequenties, namelijk: de onmogelijkheid (het verbod) om activiteiten van organische, institutionele, politieke, sociale en mediatieke oorsprong uit te oefenen. Of de verantwoordelijke leiders nu al dat niet veroordeeld zijn, speelt geen enkele rol. Hij waarschuwt dan ook de betrokkenen dat het niet naleven van deze voorwaarden zal leiden naar strafrechterlijke vervolging. Garzón bevestigt andermaal dat het embargo op de rekeningen en goederen die toebehoren aan Batasuna van kracht blijft.

     

    Hij voorziet zijn besluiten over deze zaak (Sumario 35/02) begin februari 2008 over te maken aan de uitzonderingsrechtbank, de Audiencia Nacional. Veertig beklaagden, onder wie Arnaldo Otegi, Joseba Álvarez en Joseba Permach, zullen dan terechtstaan. Zij zitten allemaal nu al in voorlopige hechtenis.

     

    Het onderzoek over de politieke partij Batasuna
    Sumario 35/02
    3 constanten

    Binnen het onderzoek vallen er drie constanten waar te nemen:

    1.      De eerste is die van de argumentatie. Volgens Garzón maken al deze personen en organisaties deel uit van ETA.

    2.      Ten tweede is er de constante van de rechtbank, de Audiencia Nacional (1) en dezelfde rechter (Garzón) die al deze zaken behandelen.

    3.      De manier waarop de bewijslast tot stand is gekomen, is een derde constante. Het gaat nauwelijks over harde bewijzen. Specialisten van de politie hebben tal van documenten, persmededelingen, brieven... geherinterpreteerd. Daaruit zijn dan de zogenaamde bewijzen afgeleid.

    (1) Dit is een uitzonderingsrechtbank uit de Francodictatuur. Deze instelling behandelt bijna enkel zaken die te maken hebben met gewapende bendes en politieke dissidentie. Wat de AN zo verschillend maakt ten opzichte van gewone rechtbanken, is dat de AN een centralistische rechtbank is. Wat betekent dat er enkel in Madrid een zetel is. De AN telt een aantal Hoven, die in hiërarchie met elkaar staan. Het Vierde Hof staat dus boven het Vijfde. Rechter Garzón behoort tot het Vijfde Hof.   
     

    Het gekke is dat het karakter van de activiteiten van de betrokken organisaties altijd publiek geweest is. En dat die activiteiten plots zonder wetswijziging, volgens Behatokia (2), illegaal werden. Net omdat de doelstellingen ook die van ETA zouden zijn. Met andere woorden, het zijn de doelstellingen en ideeën zelf die illegaal geworden zijn, en niet de manier waarop die doelstellingen bereikt moeten worden.        
     

    (2) Behatokia is een mensenrechtenorganisatie. Voor dit artikel heb ik hun rapport "Libertad de expression y opinion y derecho de asociación en Euskal Herria" als bron gebruikt.         
     

    Zoals steeds bij het optreden van de Spaanse superman tegenover Basken, speelt er meer mee dan louter rechtsgang. Garzón scoort keer op keer in de media en in anti-Baskische middens als hij Basken het leven kan zuur maken. In 2001 vernietigde het Vierde Hof van de Audiencia Nacional een aantal van Garzóns beslissingen en liet het opgepakte Basken vrij. Het Vierde Hof maakte brandhout van Garzóns redeneringen: er waren geen harde bewijzen en activiteiten die al die jaren als legaal aanschouwd werden, konden toch niet zomaar ineens illegaal zijn, zonder dat de betrokken organisaties daarvan op de hoogte gebracht waren. Daarna orkestreerde de media, samen met de PP, een heuse haatcampagne tegen die rechters. Zij waren een stelletje onbekwamen en werden uit hun functie ontheven. Meteen had Garzón de weg vrij. Daarna heeft hij er wel voor gezorgd dat zijn onderzoeken niet meer naar het Vierde Hof konden overgaan.

    Ook dit keer gaat het meer om een mediaproces dan om een rechtsproces met gelijke kansen en rechten voor de beklaagden. Het zou niemand verbazen als een groot deel van de betrokken personen voor lange tijd achter de tralies vliegt. Dat levert stemmen op.

    Overgenomen uit "Meervoud", nr. 105, artikel van K. STERCKX.

    17-01-2008 om 08:28 geschreven door Natxo  


    16-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het 'œCommando Madrid'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Iñaki de Juana Chaos

    Vandaag, exact 21 jaar in de cel

    Iñaki de Juana Chaos was een ETA-lid zonder scrupules. Iedereen wist dat hij op een dag de maximumstraf zou krijgen. En die kreeg hij. Bij zijn arrestatie werd hij vreselijk gefolterd. Hij zat in verschillende Spaanse gevangenissen waarvan alleen de naam een mens al doet huiveren. In de gevangenissen werd hij herhaaldelijk afgeranseld door “geconditioneerde” cipiers die dit straffeloos konden doen. Regelmatig werd hij naar de isoleercel versleept. Toen bleek dat hij de hele straf (bijna 18 jaar, met in acht name van strafvermindering), er had opzitten (25 oktober 2004), begonnen een aantal Spaanse “democraten” de alarmbel te luiden. “Het kon niet zijn dat Iñaki de Juana Chaos ooit vrij kwam.” Er moest snel gehandeld worden! Vandaag, 16 januari 2007 zit Iñaki de Juana Chaos exact 21 jaar in de cel.

     

    De familie van Iñaki de Juana Chaos was helemaal niet Baskisch en nog minder nationalistisch. Zijn vader, Daniel de Juana Rubio, was een dokter uit Miranda de Ebro en vocht samen met de troepen van Franco. Hij werd in 1943 zelfs lid van de Falange. Zijn moeder, Esperanza Chaos, was afkomstig van Tetuán, een Spaans protectoraat in Marokko. Zij verhuisden naar Baskenland, naar Legazpia waar ze naast de kazerne van de Guardia Civil kwamen wonen. Later verhuisden ze naar San Sebastián, waar Iñaki verbleef tot 1983.

     

    Hij maakte deel uit van de tweede promotie van de Ertzaintza en sloeg in 1983 op de vlucht naar Frankrijk. Bij de arrestatie van een Etarra werd een wapen gevonden dat gestolen was uit een commissariaat van de Ertzaintza, en de speurders konden al vlug een verband leggen met De Juana.

     

    Vier jaar later, op 16 januari 1987, werd hij in een schuilplaats te Madrid gearresteerd, samen met de rest van het “Commando Madrid”: Esteban Esteban Nieto, Inmaculada Noble Goikoetxea, Antonio Troitiño Arranz, María Teresa Rojo en Cristina Arrizabalaga Vázquez. Voor zijn aanslagen werd hij tot meer dan 3000 jaar veroordeeld (maximumstraf was toen niet hoger dan 30 jaar, nu 40 jaar).

    16-01-2008 om 08:56 geschreven door Natxo  


    15-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Partijenwet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De geschiedenis herhaalt zich

     

    Het onderzoek naar de banden tussen Acción Nacionalista Vasca (ANV), de Communistische Partij van Baskenland (EHAK) en de verboden partij Batasuna wordt binnenkort afgesloten.   




     

    1.      Er is een centrale bankrekening opgedoken die dienst doet als één “kassa” voor de drie partijen. Deze rekening verdeelt de fondsen tussen de leiders van de drie partijen. Dit is gebleken uit huiszoekingen bij Marije Fullaondo, lid van het hoofdbestuur van Batasuna.

    2.      Er is een document opgedoken, dateren van november 2005, waarin staat: “Batasuna en ANV-EAE zijn op vandaag twee politieke organisaties van Izquierda Abertzale. Elke partij met een eigen persoonlijkheid, een eigen functie en een eigen verantwoordelijkheid. De twee politieke organisaties onderschrijven een compromis van wederzijds respect, erkenning en samenwerking om de objectieven van onafhankelijkheid voor ons volk te bereiken.” Dit is gebleken uit huiszoekingen bij Joseba Permach, lid van het hoofdbestuur van Batasuna.

    3.      Beide partijen hebben de aanslagen van ETA niet veroordeeld. Zij hebben wel openbaar de slachtoffers ervan betreurd. In de partijenwet staat nergens dat een politieke partij aanslagen van ETA moet veroordelen. (In hun obsessie om Batasuna te verbieden, vergeten in de Partijenwet te zetten?)

    Dit zijn de drie hoofdbestanddelen die als bewijs zullen gebruikt worden om ANV en EHAK buiten de wet te stellen. Magistraat Garzón zal op basis van die elementen aantonen dat beide partijen ondergeschikt zijn aan Batasuna, want het document, gevonden bij Joseba Permach, wijst volgens de geniale onderzoeksrechter op “richtlijnen en instructies” die Batasuna zou uitvaardigen. En aangezien Garzón, Batasuna beschouwt als een verlengstuk van ETA, zijn die twee partijen dus ook een verlengstuk van ETA. De logica bij dit alles ontgaat mij, maar ik ben dan ook geen Spaanse onderzoeksrechter. Ik vraag mij alleen af wat bij de drie voornoemde punten de “misdaad” nu eigenlijk is.

    Magistraat Baltasar Garzón denkt begin februari zijn onderzoek, gestart in februari 2002, te kunnen afronden, waarbij hij Batasuna koppelt aan ETA en zal proberen aan te tonen dat de financiering van de gewapende organisatie verliep via de Herriko Tabernas (volkskroegen gefrequenteerd door nationalisten). De zaak (Sumario 35/02) zal dan overgedragen worden aan de uitzonderingsrechtbank, de Audiencia Nacional. Na het monsterproces 18/98 kan dan een tweede monsterproces van start gaan, waarbij meer dan 30 personen zullen terechtstaan, hoofdzakelijk leiders van de politieke partij Batasuna.  

    15-01-2008 om 11:04 geschreven door Natxo  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe politieke partijen buiten de wet stellen. Handleiding 4.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Proces tegen Batasuna 4
    15 januari 2003

    In het Batasuna-proces op het Hooggerechtshof in Madrid traden vandaag, 15 januari 2003, een aantal getuigen à décharge aan. Voor een Bask die in Madrid gaat getuigen voor Basische nationalisten moet je over de nodige moed beschikken.

     

    Arantza Urkaregi, gemeenteraadslid in Bilbao voor Sozialista Abertzaleak (voorheen EH en Batasuna) stond aan de wieg van Batasuna. Zij zegt helemaal geen orders van ETA gekregen te hebben maar wel een manifest ontvangen te hebben met 200 handtekeningen. Zij verklaart nooit tot KAS, nog tot Herri Batasuna behoord te hebben. Wel was ze raadslid van EH gewest.

    Juan José Sáinz was vroeger secretaris generaal van de Baskische Communistische Partij PCE-EPK en ex-provincieraadslid voor IU in Bizkaia. Zijn enig interessepunt was de Marxistische ideeën te verspreiden in Baskenland en hierbij heeft hij nooit druk vanuit ETA ontvangen “en zou daaraan ook niet toegegeven hebben.”

     

    Antxon Gómez is secretaris generaal van de ANV, gesticht in 1930. Deze Baskische nationalistische beweging nam niet deel aan het ontstaan van Batasuna. Hij was raadslid in Aia, maar bij het ontstaan van Batasuna zetelde hij als onafhankelijke, in tegenstelling tot zijn mederaadsleden. De enige druk die hij waargenomen heeft was die van de kiezers…

          

    De belangrijkste getuige was ongetwijfeld Germán Kortebarria, leider van de grootste vakbond in Baskenland ELA (PNV-strekking). Hij verklaart dat de eis tot het dichterbij brengen van Baskische politieke gevangenen helemaal geen eis van ETA was maar een vraag vanuit de hele Baskische gemeenschap.

     

    Kortebarria herinnerde aan de dodelijke ETA-aanslag op medelid, Gómez Elosegi, gevangenisfunctionaris in Martutene. Toen veroordeelde zijn organisatie niet enkel ETA, maar wees ze ook op de verantwoordelijkheid van de Spaanse regering wegens de instandhouding van het conflict. “Men kan tegen het geweld zijn, maar men kan de ogen niet sluiten voor de werkelijkheid, zeker niet op dergelijke droevige momenten.”

    In 2000 stapten in Bilbao méér dan 1000 leden van het syndicaat op achter de eis voor repatriëring en daarbij liep hij ook achter het logo,

    Larraitz Mendizabal kwam er als coördinator van de hongerstaking-bij-aflossing die tussen 1995 en 1997 in de kathedraal van Donostia plaatsvond en waarbij het bekende logo, de landkaart met de twee rode pijlen, ontworpen werd. Mendizabal ontkende dat ETA ook maar iets met deze hongerstaking te maken had.

     

    Koldo Gorostiaga, Europarlementslid van Batasuna, kwam getuigen over de financiering van Batasuna en dit in verband met de arrestatie van Jon Gorrotxategi aan de Frans-Belgische grens met 200.300 Euro’s op zak. Dit bedrag kwam van het Europese Parlement zoals duidelijk nagegaan werd. Gorostiaga klaagde aan hoe hij in het Europese parlement “gelyncht” werd door de woordvoerders van de PP (Guillermo Galeoto) en Rosa Diez van de PSOE, als zou hij het “terrorisme financieren”.

     

    Na deze getuigenissen verklaarde de advocaat van de verdediging, Iñigo Iruin, dat als Batasuna buiten de wet wordt gesteld, dit enkel kan wegens “staatsraison”!

    15-01-2008 om 08:55 geschreven door Natxo  


    14-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kamer wordt ontbonden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het aftellen naar 9-M kan beginnen
    14 januari 2008

     

    De Spaanse regering zal vandaag, 14 januari 2008, om 12:15u op het Palacio de la Moncloa in buitengewone zitting bijeenkomen om het decreet goed te keuren waarbij de nationale verkiezingen vastgelegd worden op 9 maart 2008. Nadien zal José Luis Rodríguez Zapatero naar het Palacio de la Zarzuela gaan om de koning in te lichten.       
    Het decreet en de daaropvolgende ontbinding van de Kamers wordt morgen, 15 januari 2008, gepubliceerd in het Boletín Oficial del Estado, het staatsblad.

    De politieke partijen kunnen vanaf 4 februari 2008 hun kandidaten voorstellen aan de Juntas Electorales, de verkiezingscommissie, en de verkiezingscampagne kan dan van start gaan van 22 februari tot en met 7 maart 2008.

    Er zijn twee data vastgelegd waarop José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE) en Mariano Rajoy (PP) met elkaar in het strijdperk zullen treden op televisie: 25 februari en 3 maart 2008. De Tv-zenders die in aanmerking komen moeten nog vastgelegd worden.

    De komende twee weken zijn van levensbelang voor twee politieke partijen: ANV (Baskische nationalisten) en EHAK (Baskische communisten). Op basis van de discriminerende wet “Ley de Partidos” zullen beide partijen onwettig verklaard worden, dus verboden. De reden is dat zij de aanslagen van ETA niet veroordelen (zij betreuren wel publiekelijk de slachtoffers) en dat er financiële banden zouden zijn met de in januari 2003 verboden politieke partij Batasuna.

    De hypocrisie van de Spaanse regering gaat zover dat zij ontkennen dat er een verband met de verkiezingen zou zijn.

    14-01-2008 om 11:42 geschreven door Natxo  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe politieke partijen buiten de wet stellen. Handleiding 3.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Proces tegen Batasuna 3
    14 januari 2003

    Nieuwe zittingsdag met getuigenverhoor in het Hooggerechtshof in het “Proces Batasuna”. Twee oversten van de Guardia Civil kwamen een leugen herhalen uit een eerdere verklaring die in 1997 verscheen en waarin beweerd werd dat na de dictatuur, ETA de oprichting van de partijen EIA en EE stimuleerde (na de 7de assemblee van ETA-pm in 1976) en waarmee “ETA de Staat wilde destabiliseren vanuit zijn structuren.”

    Het enige “bewijs” hiervan was een vermelding van de terroristische organisatie in haar “nieuwsblad”, Zutik, van november ‘76. De Guardias konden echter geen enkel document aanbrengen waarin bewezen werd dat ETA de opdracht tot de oprichting écht gegeven had.   

    Wel brachten ze een aantal namen aan van Batasuna-personen die veroordeeld werden voor “terroristische activiteiten” of met een “dubbel actief lidmaatschap”. Ze moesten wel toegeven dat de veroordeling van een aantal leden van het Batasuna-bestuur uit 1997 naderhand geannuleerd, werd maar volgens de Guardias was een arrestatie en een proces een voldoende bewijs, ook al volgde er geen veroordeling. Ze gaven zelf toe dat mensen die onschuldig verklaard werden door hen toch beschouwd werden “als ETA-leden”.

    Als bewijs dat “ETA de controle over Batasuna” had, werd een document opgediept dat mogelijk was geschreven door Josetxo Ariskuren en waarin hij zich tegenstander verklaarde van deelname van EH in organisaties die afhingen van het Baskisch parlement “Lakua” zoals de Raad van de Baskische TV. De Guardia Civiles wilden via een nummer van “Zutabe” uit 1995 bewijzen dat “ETA opdracht gaf aan Gestoras pro-Amnistía om het dichterbij brengen van gevangenen te eisen.” “Iedereen die het logo - de landkaart met de 2 rode pijlen - gebruikt, weet dat hij orders van de terroristische bende uitvoert.”

    14-01-2008 om 09:18 geschreven door Natxo  


    13-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dien dan toch een klacht in!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Graffiti spuiten en folteren
    Het onderscheid

    Als een Baskische jongere graffiti spuit op een muur, riskeert hij jaren gevangenisstraf wegens “verheerlijking van het terrorisme”.     
    Als een Guardia Civil vreselijk foltert, “riskeert” hij in sommige gevallen een kans op promotie.

    Het is bijna een onbegonnen zaak om foltering aan te klagen in Spanje. Het juridische proces dat moet doorlopen worden, is bezaaid met obstakels die beginnen met de bijna onmogelijkheid om de folteraars te identificeren. Daarnaast is er een daadwerkelijk gebrek aan onderzoek naar de feiten, laat staan dat zij onpartijdig zouden gebeuren. De aanklager wordt moedwillig tegengewerkt en onder druk gezet door de betrokken diensten. De gevallen van vertragingsmanoeuvres zijn ontelbaar en een web van hindernissen zorgen er voor dat velen zich de moeite niet meer getroosten om dit schrijnende onrecht aan te klagen. Als ook nog de wetsdokters die in dienst staan van de Audiencia Nacional, de uitzonderingsrechtbank, de “omerta” hanteren (al dan niet onder druk), dan is het hek uiteraard helemaal van de dam. Als er dan toch eens een veroordeling uitgesproken wordt (gewoonlijk 12 jaar na het plegen van de feiten), dan is de regering er als de kippen bij om de betrokkenen genade te schenken.

    Een studie van Amnesty International, gepubliceerd in november 2004, toont aan dat tussen 1980 en 2004 slechts 450 gevallen van foltering (terwijl duizenden gevallen bekend waren) ontvankelijk werden verklaard. Van de 220 politiebeambten, op 40 na allemaal betrokken bij martelingen op Baskische independisten, werden er 90 veroordeeld. Op zijn minst 27 kregen genade en van de rest weet men niet of ze wel de gevangenis ooit van binnen gezien hebben. Het is in Spanje gebruikelijke die veroordeelden niet op te sluiten, maar naar een andere eenheid te versassen of zelfs promotie te geven bij een andere eenheid te geven.

    Iñaki Iriondo, die hierover een uitgebreid artikel schreef in de krant Gara van 13 januari 2008, haalt een achttal voorbeelden aan (met naam van de daders en van de slachtoffers) van veroordeelden die genade kregen. Wat hierbij opvalt, is dat verschillende namen van vroegere veroordeelden, terug voorkomen bij verscheidene latere folterpraktijken.

    13-01-2008 om 15:14 geschreven door Natxo  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het leger moet kunnen ingrijpen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    ¡VIVA ESPAÑA!

    ¡VIVA EL REY!

    ¡VIVAN LAS FUERZAS ARMADAS!

    De regering keurt op 13 januari 2006 het ontslag van José Mena Aguado goed en vervangt hem door luitenant-generaal Pedro Pitarch Bartolomé (verbleef een tijdlang op het Logistiek Hoofdkwartier van de NATO in Bergen), als commandant van de Landmacht.

     

    Wat had Luitenant-generaal José Mena Aguado uitgespookt?

     

    De Luitenant-generaal, commandant van de landtroepen, José Mena Aguado , had tijdens zijn discours ter gelegenheid van de "Pascua Militar" (Feest van de Strijdkrachten) te Sevilla op 6 januari 2006 verklaard, dat als een "Estatuto de Autonomía" (autonomiestatuut) de grenzen van de Grondwet (Carta Magna) zou verleggen, het leger moet kunnen ingrijpen (staatsgreep?) om die grondwet te garanderen en te verdedigen. Hij refereert hierbij naar artikel 8 van de Grondwet: "De gewapende strijdkrachten, bestaande uit Landmacht, Marine en Luchtmacht, hebben als missie de soevereiniteit en de onafhankelijkheid van Spanje te waarborgen, en de integriteit en de staatsinrichting te verdedigen..."

    13-01-2008 om 08:48 geschreven door Natxo  


    12-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man bijt vrouw
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    40 dagen isolatiecel

     

    De Baskische politieke gevangene Idoia Martínez, uit Arigorriaga, zit sinds 6 januari 2002 in een isolatiecel van de gevangenis van Joux-la-Ville. Dat is vandaag, 12 januari 2002, al de 6de dag. Nu nog 34 dagen te gaan!         
    Op 6 januari 2002, wilde Idoia zich naar de telefooncel begeven, omdat ze recht had op een gesprek. De bewaker weigerde de gesloten deur te openen waarop Idoia begon te schreeuwen en aan de deur te trekken. De bewaker duwde haar tegen de deur, maar viel op de grond en beet daarbij de gevangene in haar been. Behalve een anti-tetanusspuit, kreeg ze ook nog 40 dagen isolatiecel.

    U hebt het correct gelezen: niet de gevangene beet in het been van de bewaker, maar de bewaker in het been van de gevangene.

    12-01-2008 om 08:41 geschreven door Natxo  


    11-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mattin Sarasola en Igor Portu
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heeft Binnenlandminister

    Alfredo Pérez Rubalcaba

    gelogen?

     

    10-01-2008

     

    De minister van Binnenlandse Zaken, Alfredo Pérez Rubalcaba, was er als de kippen bij om de zware verwondingen van Igor Portu toe te schrijven aan zijn zogenaamde poging om te vluchten en aan de hevige weerstand die hij zou geboden hebben bij zijn arrestatie. Hiermee ondersteunde Rubalcaba de verdediging van de Guardia Civil over de feiten.

     

    Askatasuna, die opkomt voor de politieke gevangenen, betwistte die versie en beschuldigde de Guardia Civil van foltering.

     

    Op 10 januari 2008 maakte Askatasuna bekend dat er een getuige is opgedoken die het hele voorval heeft meegemaakt.

     

    Ziehier, de verklaring die hij heeft afgelegd voor de onderzoeksrechter.

     

     

    Juzgado de Instrucción número 1 de Bergara

    Instrukzioko 1 zk.ko Epaitegia

     

    Acte van verschijning. – In Bergara, 10 januari 2008, is voor S.Sa verschenen, ………….., met DNI (identiteitskaart), ………………., en woonachtig te, …………………, het volgende verklarend:

     

    “Zondagmorgen, omstreeks 10.00u, zat ik op een bank in aanwezigheid van mijn hond, in de zone bekend onder de naam “las Malvinas”, recht tegenover de Ikastola (school) van Arrasate, toen ik twee personen zag die van de berg kwamen. Op dat eigenste moment verschenen 5 patrouillewagens van de Guardia Civil en ze reden onmiddellijk naar de 2 personen toe. De Guardias vroegen om de rugzakken en registreerden ze. Ze kwamen ook naar mij toe om mijn hond in bedwang te houden en om mij te identificeren. De wagen van de jongens, een Volkswagen Kadi van grijze kleur werd ook geregistreerd. Uit de wagen of uit de rugzakken werd een pakket te voorschijn gehaald dat in plastiek gewikkeld was. Ik dacht dat het drugs waren en schonk er geen verdere aandacht aan. Toen de Guardias opmerkten wat er in het pakket zat, gaf de chef opdracht de boeien aan te doen en de jongeren in de politiewagen te stoppen. Ik kreeg mijn papieren terug en de raad op te krassen. Ik bleef toch nog een tijd die politieactie gade slaan.

    Ik heb omstreeks 09:30u mijn huis verlaten en zat al een tijdje op de bank. De actie zelf moet zowat tussen 10:00 en 10:30u gebeurd zijn. Wat hij gehoord heeft in de media over het uur van de feiten klopt niet, het was ook geen routine bij een wegcontrole en van enige weerspannigheid bij de jongeren heb ik totaal niets gezien. De arrestatie is heel “proper” verlopen in tegenstelling tot wat de media zegt en daarom bin ik ook aangifte komen doen van wat werkelijk gebeurd is.” (Op de foto een kopie van de verklaring)

     

    Heeft Binnenlandminister, Alfredo Pérez Rubalcaba, gelogen? En zo ja, hoe komt Igor Portu dan aan die vreselijke kwetsuren?

    11-01-2008 om 08:52 geschreven door Natxo  


    10-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe politieke partijen buiten de wet stellen. Handleiding 2.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Proces tegen Batasuna 2
    10 januari 2003

    Het tweede “getuigen”-verhoor in het Batasuna-proces in het Hooggerechtshof in Madrid greep plaats op 10 januari 2003.

    De Ondergedelegeerde van de Spaanse Regering in Baskenland, Foncillas, wees het Batasuna-raadslid van Donostia, Josetxo Ibazeta aan als de persoon die op een bijeenkomst van 16 juli 2002, “Leve ETA” riep en dit met opgestoken vuist. Foncillas diende echter eerst op een papiertje te kijken om de naam te controleren, “omdat het een Baskische naam was”. Foncillas was geen moment met Ibazeta samen, maar: “Ik werd op de hoogte gebracht inwoners van San Sebastián”. Iñigo Iruin, Batasuna-verdediger, vroeg hem daarop of hij nog een naam van een ander Batasuna-raadslid van Donostia kon noemen, maar dat kon Foncillas niet!

    Ook de PP-senator voor Gipuzkoa, Gonzalo Quiroga, en de Zeemacht-commandant, Carlos Galindo, maakten hun opwachting. Zij hielden een lofrede over de viering van de patrones van de Zeemacht, in Donostia. Na de mis gingen ze een glas “Spaanse wijn” drinken in de Club Náutico. Daartegen kwam Josetxe Ibazeta protesteren door “Leve ETA” roepen. Maar ook Quiroga  kon niet bevestigen of Ibazeta wel geroepen had. Galindo kon dit wel “want hij had het de volgende dag gelezen in de pers

    De burgemeester van Vitoria-Gasteiz, Alfonso Alonso, verklaarde dat Batasuna de aanslagen van ETA niet veroordeelde en dat Batasuna de raadsleden van de PP, UA en de PSOE had gedwongen lijfwachten in dienst te nemen. Hijzelf nam als burgemeester het initiatief om het reglement van de start van de feestweek te wijzigen om zodoende te beletten dat de vuurpijl met de feesten van “la Virgen Blanca” door een Batasunaraadslid werd afgeschoten. Maar hij had niet kunnen beletten dat twee minuten vóór tijd José Enrique Bert (Batasuna-raadslid) de vuurpijl had gepakt en afgeschoten. Daarop verklaarde Bert dat hij een vuurpijl had afgeschoten van op het balkon van een privé woning. Niets “gepakt”, dus!

    Alfonso Alonso verklaarde ook nog: “dat zelfs zuigelingen weten dat Batasuna hetzelfde is als ETA.“ Een argument om iedereen onder tafel te vegen!

    Verder kwam ook nog de burgemeesteres van Lasarte-Oria, Ana Urchueguía getuigen. Ze vertelde nog over het incident in het fronton van Atano III in Donostia, toen ze met ijsblokjes uit de Cuba’s (Cuba Libre) werd bekogeld, maar ze kon niet zeggen wie gegooid had: “maar wel dat de burgemeesteres van Hernani, die van Batasuna is, de vuist op stak…”

    Er kwamen nog Guardia Civiles getuigen, maar ze brachten geen enkel bewijs aan waaruit de relatie Batasuna-ETA bleek.
    Zielig allemaal, maar toch werd Batasuna verboden.

    10-01-2008 om 07:49 geschreven door Natxo  


    09-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het zijn toch maar Etarras
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verwondingen opgelopen bij arrestatie
    of
    vreselijk gemarteld?
    Igor Portu en Martín Sarasola

     

    Eén van de jongeren uit Lasaka, die op 6 januari 2008 door de Guardia Civil werd 
    gearresteerd in Arrasate, Igor Portu Juanena, werd op 7 januari 2008 overgebracht naar
    het Hospital Donostia.

    Zijn toestand is ernstig
    : twee gebroken ribben, perforatie van de longen, bloedophopingen
    over het hele lichaam en een bloeding aan het linkeroog. Hij was sinds 6 januari in
    “incomunicado-opsluiting” (totale afzondering) bij de Guardia Civil.

    De regering wijt de kwetsuren aan de weerspannigheid van de betrokkene bij zijn arrestatie.

    Zelfs al zouden de kwetsuren opgelopen zijn bij de arrestatie, waarom heeft men dan 15 uur gewacht alvorens de nodige verzorging in het hospitaal (intensieve zorgen) te geven? De jongen, Igor Portu, moet verschrikkelijke pijnen hebben doorstaan.

      

    Wat blijkt nu?

    Ook Mattin Sarasola, de tweede gearresteerde, werd vreselijk toegetakeld. 

    Verscheidene politieke partijen, uiteraard de PP niet, eisen een grondig onderzoek, de Baskische regering eist een onderzoek, de ouders hebben een klacht wegens foltering ingediend, Amnesty International eist een onderzoek en er wordt zelfs een vraag ingediend bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens om na te gaan of de antiterrorismewetten in Spanje wel in overeenstemming zijn met de rechten van de mens. Zapatero blijft intussen hardnekkig de “Benemérita”, de verdienstelijken of Guardia Civil steunen. Als hij het tegendeel zou beweren, zou hij electorale zelfmoord plegen.

     

    Zopas, 9 januari 2008 om 14:47u, werd bekend gemaakt dat Portu en Sarasola een hele reeks aanslagen bekend hebben, tijdens de “ondervragingen” van de Guardia Civil, ook de aanslag op de luchthaven van Madrid op 30 december 2006.

     

    Als dit klopt met de werkelijkheid moeten zij inderdaad gestraft worden, maar ik vraag mij af waarom het nodig is zoveel brutaal geweld toe te passen. Oog om oog?

    09-01-2008 om 15:17 geschreven door Natxo  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe politieke partijen buiten de wet stellen. Handleiding 1.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Proces tegen Batasuna 1
    9 januari 2003

    In het Proces tegen Batasuna in Madrid kwamen op 9 januari 2003 dertien Ertzainas (Baskische politiemannen) getuigen en niemand bracht nieuwe bewijzen aan die de illegalisering van Batasuna zouden rechtvaardigen. De Ertzainas waren opgeroepen door de Openbare Aanklager, Luzón. Het ging over vier manifestaties van voorbije zomer in Donostia en in Lezo.

     

    1. Op de manifestatie van 11 augustus 2002 in Donostia deed er zich volgens de Ertzainas slechts één incident voor toen een betoger een cameraman wilde aanvallen, maar hij werd door andere betogers tegengehouden. Hoewel één agent leuzen ten voordele van ETA had gehoord, ontkenden de overigen dit. Zeker de Batasunaleiders, Otegi, Permach, Joseba Alvarez, Jon Salaberria, Josetxo Ibazeta noch Iñigo Balda  hadden niets dergelijks geroepen. De agent die het proces-verbaal had opgemaakt, herinnerde aan dat het feit dat de spreker van dienst, Joseba Alvarez, “Leve ETA” zou geroepen hebben enkel werd vermeld door de krant “El Mundo”. Verder verklaarde hij dat op al de video’s die ze hadden kunnen bekijken (TVE, Tele5, ETB, TV3, Canal 9, TVG én hun eigen opname) ze evenmin hadden kunnen horen dat Iñigo Balda het zou geroepen hebben. “Alvarez had enkel de term ‘guda’ (oorlog) gebruikt in verband met de politiek van Aznar jegens Baskenland en dat hij het woord ‘borroka’ (strijd) had gebruikt in verband met het antwoord dat de linkse nationalisten op die politiek gaan geven. Joseba Alvarez zou iets in de zin van: “Als Aznar oorlog wil dan kan hij die krijgen”, gezegd hebben.

     

    1. De tweede manifestatie vond plaats bij de Grote Dag van de feestweek (Aste Nagusia) van Donostia op 15 augustus 2002, toen de Linkse Nationalisten protesteerden tegen de Spaanse vlag aan het Stadhuis. Op het einde van deze protestmeeting staken enkele gemaskerde personen een plastic spandoek met daarop de Spaanse kleuren in brand om daarop, “niet geïdentificeerd” in de massa te verdwijnen. Een obligaat einde van een dergelijke manifestatie waarbij meestal ook nog een Franse vlag in vlammen opgaat. Het onderzoek hieromtrent ging pas van start nadat de krant El Mundo er gewag van maakte! De agent van dienst merkte op dat de hij enkel de leuze “JO TA KE IRBAZI ARTE” hoorde (Zonder rusten naar de overwinning), een slagzin die trouwens ook tijdens voetbalwedstrijden wordt gescandeerd!

     

    1. De derde manifestatie vond plaats op 17 augustus 2002 toen Patxi Eskitxabel na 22 jaar uit de gevangenis terug kwam. Het enige mogelijk strafbaar feit vond plaats toen een vertegenwoordiger van Batasuna aan Eskitxabel toch wel het lef hem had een ruiker bloemen te overhandigden!

     

    1. De vierde manifestatie vond op 17 juli 2002 plaats in het naburige LEZO als protest tegen de uitwijzingen en uitleveringen. Hierbij werd zelfs de Batasuna-burgemeester en één schepen van Lezo gearresteerd. De Ertzainas verklaarden de manifestatie onderbroken te hebben, omdat er een spandoek werd meegedragen met het anagram van (de verboden organisatie) Gestoras Pro-Amnistia. Ze ontkenden “leve ETA” gehoord te hebben. Er ging eveneens aandacht naar het feit dat bij deze betoging een auto van de gemeentepolitie voorop reed. Eén van de agenten verklaarde dat de auto er toevallig was om het verkeer te regelen, terwijl een tweede zei dat “andere burgemeesters van andere partijen hetzelfde doen bij andere manifestaties.”

    De Ertzainas bleven anoniem en ze getuigden van achter een scherm.

     

    En met deze futiliteiten houdt “één der meest geavanceerde landen van de wereld”, geleid door “democraten” (om de woorden van Aznar te gebruiken) zich een hele dag bezig!

    09-01-2008 om 08:49 geschreven door Natxo  




    Foto

    UITGEBREIDE INFO
  • De Basken en hun strijd

  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Foto

    Baskische Identiteitskaart
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Wij steunen een onafhankelijk Euskal Herria

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!