- 25 g boter, 2 eetlepels olijfolie - 750 g gemengde paddenstoelen, in plakjes, zeezout en zwarte peper - 1 eetlepel truffelolie (naar keuze), 2 sjalotten, fijngesnipperd - 2 tenen knoflook, fijngehakt, 1 klein handvol verse dragon, fijngehakt - 1 klein handvol verse peterselie, grof gehakt - geraspte pecorino, kleine maïstortilla's.
Bereiding
- Verhit de helft van de boter en olijfolie in een koekenpan en bak de paddenstoelen met peper en zout op hoog vuur, tot de paddenstoelen na ongeveer 10 minuten hun vocht zijn kwijtgeraakt en het vocht begint te verdampen. - Doe de rest van de boter en de olie (inclusief de eventuele truffelolie), de sjalotten en de knoflook erbij en bak tot alles zacht is. Strooi de dragon erover, proef en breng het mengsel op smaak. - Schep de paddenstoelen in een voorverwarmde aardewerken schaal die er leuk uitziet op tafel. Strooi de peterselie en de kaas erover.
Voor romige paddenstoelentaco's - Voeg 200 ml crème fraîche toe aan de paddenstoelen wanneer ze gaar zijn en laat alles enkele minuten koken. Uw tacovulling wordt zo wat romiger.
Tip; Serveer de vulling in een voorverwarmde met parten limoen, fijngehakt korianderblad, tafelsalsa's en warme tortilla's uit de oven. Met rijst en/of bonen zijn 4 à 5 kleine tortilla's per persoon geschikt als hoofdgerecht.
Bron; nieuwsblad.be
Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, Tags:paddestoelen,kaas,pecorino,maïstortilla's,Mexicaans Thomas Miers,
Allemaal Asperges
Allemaal asperges
Voor wie van asperges houdt, kan de pret niet op in dit boek met 35 recepten waarin het witte goud de hoofdrol speelt, van hapje tot nagerecht.
Er zitten grote klassiekers tussen als romige aspergesoep en asperges met ham en ei, maar ook verrassende bereidingen als 'zoete bavarois van gekonfijte asperges'.
Het eerste boek van het tv-programma 'Dagelijkse Kost' verschijnt op 15.000 exemplaren en dat blijkt nu al onvoldoende.
De komende dagen worden minstens 60.000 stuks bijgedrukt om aan de vraag van de boekhandels te voldoen. Kok Jeroen Meus staat volgende week zeer waarschijnlijk op de eerste plaats in de boeken top tien.
Aan de hand van ruim 90 recepten laat de auteur concreet zien hoe ayurveda soepel in het dagelijkse leven kan worden toegepast.
Ayurveda is een eeuwenoude filosofie die richtlijnen geeft over hoe de mens het best in het leven staat, niet alleen fysiek, maar ook mentaal, sociaal en spiritueel. Voeding speelt hierin een belangrijke rol. Volgens de leer is voedsel een manier om lichaam en geest in evenwicht te brengen. Het Ayurveda-kookboek helpt je de filosofie in de praktijk toe te passen en beantwoordt vragen zoals: Welke producten kan ik het best eten of vermijden? Hoe maak ik iets het best klaar? Hoe bereid ik een evenwichtige, smakelijke maaltijd?
De gerechten zijn aangepast aan de westerse smaak en de auteur geeft alternatieven voor ingrediënten die je hier moeilijk kunt verkrijgen. De ayurvedische keuken biedt ook een oplossing voor mensen met een voedselallergie, want het is een glutenvrij, suikervrij en veganistisch eetpatroon.
Heerlijk dips, dressings, tapenades en sauzen in 30 minuten
Heerlijk dips, dressings, tapenades en sauzen in 30 minuten
In heel wat recepten vormt de saus de finishing touch, maar in veel kookboeken wordt ze wat stiefmoederlijk behandeld. Niet zo in Heerlijke dips, dressings, tapenades & sauzen in 30 minuten.
In dit boek vindt u klassiekers als guacamole, olijventapenade, cocktailsaus, mousselinesaus, tomatensaus en verrassende sausjes als geitenkaasdip, yoghurtdressing, gele kerriesaus met appel en gember, roquefortsaus met noten. Ook zoete sauzen als vanille- en chocoladesaus ontbreken niet. Bij iedere saus wordt vermeld bij welk gerecht die het best past. U zult zien dat uw menu zoveel smakelijker wordt met het juiste sausje erbij.
Véronique De Meyer heeft van haar passie voor schrijven, koken en eten haar beroep gemaakt. Ze creëert al jaren recepten voor tijdschriften en boeken in binnen- en buitenland, geeft workshops en culinair advies. Samen met haar echtgenoot-fotograaf Michel De Meyer publiceerde ze vele boeken, waaronder De Belgische keuken anders en De creatieve kookbijbel.
Heerlijke dips, dressings, tapenades en sauzen Véronique & Michel De Meyer ISBN 9789002239946 - 9,95 160 blz. paperback Een uitgave van Standaard uitgeverij
bron; plusmagazine.be
Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, Tags:Heerlijke dips,Véronique De Meyer,
21-02-2011
Koksmes verhoogt je veiligheid
Koksmes verhoogt je veiligheid
Tijdens het koken kan je aandacht al eens verslappen. Wanneer je op dat moment bezig bent met scherpe messen kan dat tot een bloederig einde leiden. Daarom ontwikkelde ontwerper Sancho Hemelsoen het 'aandachtsmes'.
Op het koksmes zijn druppels bloed gedrukt, waardoor je mes er steeds erg bloederig uitziet. Bizar verschijnsel, maar het herinnert je er wel dagelijks aan dat je met scherpe voorwerpen bezig bent, waardoor er minder snel ongelukjes gebeuren.
De vermaarde chocoladebewerker Pierre Marcolini ontpopte zich tot zakenman, maar heeft zijn kinderlijke charme weten te behouden. Toen hij klein was, leek niks hem onmogelijk en dat idee heeft hij vandaag nog.
Via zijn nieuwe boek Duimen en Vingers vol Chocolade hoopt hij iets van zijn onstilbare honger aan de jeugd door te geven. Het boek is opgevat als een workshop voor kinderen, waarbij een dertigtal gemakkelijke recepten worden uitgelegd.
Lannoo, isbn 978 90 209 9356 1. 17,95 euro.
Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, Tags:Chocoladeworkshop,Pierre Marcolini,boek Duimen en Vingers,
23-12-2010
Gordon Ramsay is meest ongezonde kok van 2010
Gordon Ramsay is meest ongezonde kok van 2010
Tv-kok Gordon Ramsay is uitgeroepen tot meest ongezonde chef van 2010. Die eer heeft hij te danken aan zijn meest recente kookboeken, die volgens voedingsexperts een regelrechte aanslag op je hart en aders zijn.
Gordon Ramsay zijn kookboeken staan vaak vol recepten die tonnen boter, room, spek, en andere vette vleessoorten vereisen. Wanneer je zijn gerechten religieus volgt, betekent dat een gegarandeerd gezondheidsrisico. Zo concludeert de Amerikaanse waakhond 'Physicians Committee for Responsible Medicine'. Maar niet alleen Gordon Ramsay's kookboeken scoren slecht. "Het is erg pover gesteld met alle kookboeken. Ofwel zijn ze bijzonder mager, en kan je hun receptenkuur bijna niet volgen. Ofwel zijn ze supervet. Er is geen middenweg meer."
De Amerikaanse zangeres Sheryl Crow gaat een eigen kookboek uitgeven. Zij wil haar gezonde recepten met de wereld delen.
De 48-jarige zangeres kreeg in 2006 te horen dat ze aan borstkanker leed. Ze is inmiddels aan de beterhand en wil haar gezonde levensstijl met het grote publiek delen. 'What makes you healthy' ligt in maart 2011 in de boekhandels.
"Ik interesseerde me pas in koken toen ik borstkanker had. Ik deed alles om te genezen en begon met een gezonde levensstijl. Ik ging na welk voedsel gezond was en het immuunsysteem bevorderde", aldus Crow.
bron; gva.be
Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, Tags:Sheryl Crow,What makes you healthy,
Faux Gras de GAIA met speculaas, rabarber en aardbeiensiroop
Faux Gras de GAIA met speculaas, rabarber en aardbeiensiroop
Hetzelfde en toch gans anders: gratis receptentips voor Faux Gras
Foie gras willen vervangen door Faux Gras is één ding, er verbluffende en verrassende gerechten mee op tafel toveren, is nog iets helemaal anders. Dat beseffen ze ook bij GAIA en dus lieten ze een receptenboekje maken met de toepasselijke titel: 'Hetzelfde en toch gans anders'.
Ingrediënten als truffel, witte wijn en champagne, maken van Faux Gras de GAIA een feestelijk product.
GAIA
Je kan de Faux Gras natuurlijk gewoon op een toastje smeren, maar wat is daar nu feestelijk aan? Met de recepten van GAIA kan je ook feestelijke gerechten op tafel toveren. Er is voor ieder wat: voorgerecht, hoofdgerecht en zelfs dessert.
Elvis of sigaren? Wat dacht je van 'pommes d'amour' of een crème brûlée van Faux Gras? Of een Elvis Presley Sandwich? Wie het graag wat steviger heeft, kan de Faux Gras met Spaanse brandy en Havana tabak proberen. Een klassieker voorgerecht vind je in de 'faux gras op toast met chutney van abrikoos, artisjok en selder'.
Faux Gras de GAIA met speculaas, rabarber en aardbeiensiroop
voor 4 personen - 3 stengels rabarber, 15 aardbeien, - 3 'Bastogne'-koeken (een soort van grove speculoos), - 1 glas krachtige rode wijn, sechuanpeper, 20 gr boter, - 2 koffielepels fijne kristalsuiker, 1 potje Faux Gras de GAIA.
Bereiding: - Stamp de sechuanpeper fijn met een vijzel of met de platte kant van een groot mes. - Verkruimel de Bastogne koeken in niet al te fijne stukjes. - Schil de rabarber en snijd de stengels in stukjes van 1 à 2 cm. - Smelt boter in een pot op een zacht vuur. - Voeg er de rabarber, sechuanpeper en 1 kofielepel suiker aan toe. - Meng en laat 5 minuten sudderen. - Voeg een half glas water toe, zet het deksel op de pot en laat nog eens 20 minuten sudderen totdat je een compote bekomt. - Regelmatig roeren.
Voor de saus: Doe de rode wijn samen met de aardbeien en een flinke koffielepel suiker in een pannetje. Laat 5 minuten sudderen. Doe het mengsel in de blender, maal het fijn en zeef twee keer. Doe dit gezeefde mengsel opnieuw in een pannetje en laat 1 à 2 minuten inkoken tot een siroop.
Lepel wat compote op goed verwarmde borden. Daarop leg je een schijf Faux Gras. Lepel er nog een beetje compote bovenop en strooi daarover de speculooskruimels.
Waar moet je Faux Gras vinden?
Dit jaar worden 105.000 potjes Faux Gras verdeeld over zeven verschillende supermarkten: Carrefour, Colruyt, Bioplanet, Delhaize, Lidl, Makro, Match en Intermarché. Ook natuurvoedingswinkels doen mee. Een potje kost 2,99 euro.
Ben je benieuwd naar deze recepten? Je kan het boekje 'Hetzelfde en toch gans anders' gratis bestellen via de website www.fauxgras.be, via e-mail (info@gaia.be) of telefonisch op 02/ 245 29 50.
Designlabel Menu haalt groen naar onze keuken. Het Deense merk intrdoduceert met de 'Herbal Helper' een knap hebbeding dat niet alleen voor een streepje design in je keuken zorgt, maar je ook van verse kruiden voorziet. De Herbal Helper werd ontworpen door de met een award bekroonde designer Pernille Vea. Pernille zelf miste dergelijk object in zijn keuken en tekende een houder uit waarin drie soorten kruiden voluit kunnen groeien. De keukenhulp is gemaakt uit hoogwaardig sterk porselein en komt met een speciale draad om laaghangende kruiden te ondersteunen.
Deze aanpasbare kaassnijder van Cuisipro tovert moeiteloos plakjes kaas in verschillende diktes op tafel. Van een dikke schijf Emmental tot flinterdunne sneetjes Parmezaan. Adviesverkoopprijs: 18,95 euro.
Heb je ook al zo vaak geprobeerd om pasta net zoals in restaurants kunstig op het bord te draaien? Gedaan met het gesukkel dankzij deze simpele Pasta Swirl van Oil & Vinegar. Je haalt m voor slechts 6,95 euro in huis.
Deze soepele stoomkoker van Lékué laat je toe verschillende ingrediënten tegelijkertijd te bereiden. De mandjes gebruik je ook als vergiet en het deksel gebruik je eveneens in de klassieke oven, de microgolfoven en de koelkast. Prijs: 39,90 euro.
De gerechten in een restaurant zien er altijd adembenemend uit. Gerechten ruiken lekker, smaken goed en de opmaak is meestal fantastisch. De opmaak is de finishing touch van een gerecht. Nu kan je ook als thuiskok de borden zo mooi opmaken, met mooie letters of vormpjes van saus, crème of chocola.
Foto: Lékué
De 'decopen' van Lékué is er om in een handomdraai de juiste decoraties aan te kunnen brengen op allerlei soorten gerechten. Het wordt een stuk gemakkelijker om je gerechten leuk en professioneel te presenteren.
Verkrijgbaar bij onder meer de Bijenkorf en speciaalzaken, voor de adviesprijs van 27,95. De pen is gemaakt van siliconen en kan in de magnetron en in de vaatwasser.
bron; detelegraaf.nl
In Belgie te bestellen voor 14.60 + verzendingskosten bij www.keukenlust.be
Volgens de organisatoren van Horeca Expo is meer show op café of restaurant dé trend van het moment. Dat is ook te merken aan het zwevende bord. De ober komt langs, wil een bord op tafel zetten en plots begint dat te zweven.
Hocus pocus? Helemaal niet. Twee krachtige magneten zorgen voor het effect. Die magneten zijn onzichtbaar boven en onder de tafel ingewerkt en zorgen ervoor dat het bord kan zweven en draaien in de lucht als een ufo, vandaar dat het bedrijf Cnudde uit Beveren-Leie zijn innovatie toepasselijk U-Food heeft gedoopt.
Als koning Albert zin heeft in iets zoets, gaat hij naar patissier Wittamer, op de Zavel in Brussel. Daar weten ze perfect wat ons staatshoofd graag achter de kiezen stopt. Maar wanneer Albert een feest geeft op het paleis, mag meesterpasteibakker Michael Louis zich helemaal uitleven in een eigen ontwerp.
Hofleverancier Wittamer behoort tot de meest befaamde banketbakkers-chocolademakers ter wereld en viert dit jaar zijn honderdjarige bestaan. 'We zijn altijd een familiebedrijf gebleven', zegt Paul Wittamer, kleinzoon van stichter Henri.
Ter gelegenheid van de verjaardag verschijnt het boek La crème de la crème, met daarin de recepten van de toppers van het huis. Nog voor de honderdste verjaardag worden een speciale taart en een makaron gecreëerd.
De meest smakelijke ovengerechten zet je neer met een Römertopf stoofpot. Al 40 jaar staat het gamma van Römertopf garant voor kwalitatief kookplezier. Voor een kip aan 't spit is er bijvoorbeeld de 'Chicko'. Deze speciale braadschotel bevat een keramische braadspit en een opvangschaal voor overtollig vet. Het gevogelte wordt gelijkmatig gegaard van binnen naar buiten. Bovendien kan de kip ook op de Chicko versneden worden. De schotel is voorzien van twee handvaten en kreeg een sterke geglazuurde laag. Hij mag mee de vaatwasser in en wordt verkocht voor 29,90 euro. www.roemertopf.de
In het gamma van Lekué duikt een handige stoombox op. Het merk heeft een box met rooster ontwikkeld in de vorm van een papillot. De box kan gebruikt worden zonder toevoeging van vetstoffen waardoor je gezond kookt en de natuurlijke smaak van je ingrediënten niet verliest. Dankzij het uitneembare rooster worden de ingrediënten gescheiden van hun kookvocht en de gaatjes garanderen ook een perfecte vochtafscheiding. De warmtebestendige handvaten zorgen er voor dat je de box zowel in de klassieke oven als in de microgolf kan gebruiken. Je kiest tussen een model voor 1 à 2 personen of één voor 3 à 4 personen. www.lekue.es
Witloof is een van onze fijnste groenten en tot ver over de grenzen wordt het beschouwd als een delicatesse. Een standaardwerk over dit mooie terroir-product kon dan ook niet uitblijven. Journaliste Liesbeth Hobert, topchef Felix Alen en fotograaf Frank Croes bundelden de krachten. Het resultaat: Het Ultieme Witloofboek.
Er zijn heel weinig producten waar je met 100% zekerheid kan stellen dat ze Made in Belgium zijn. In de winter van 1833 plaatst Franciscus Bresiers, de hovenier van de Brusselse Botanieken Hof, zijn chicoreiwortels rechtop en dicht bij elkaar met de bedoeling er losse chicoreibladeren uit te kweken. Om de groei te bespoedigen, strooit hij er aarde over. En dan gebeurt het wonder: uit de wortels ontwikkelen zich geen losse bladeren, maar prachtige witte kroppen. De rest is geschiedenis.
Dat je met witloof veel meer kan doen dan er hesp rond wikkelen en kaassaus overgieten heerlijk gerecht, overigens bewijst dit boek. Topchef Felix Alen en zijn collega chefs van dienst gaan creatief aan de slag en gebruiken de witte krokante blaadjes in eigenzinnige chefrecepten. Soms traditoneel, soms exotisch, soms vernieuwend, soms eigenzinnig, maar altijd lekker smakelijk en maakbaar.
Voeg daar nog de mooie fotos aan toe, de witloof-anekdotes van de chefs, de weetjes en wijsheden van de auteur en je bekomt je een boeiend boek waar je, als hobby- en/of thuiskok, heel veel van opsteekt en waarin het aangenaam bladeren is. Ultiem is misschien net iets té, want dat zou pas jammer zijn. Hopelijk worden er in de toekomst nog heel veel boeken gemaakt met witloof in de hoofdrol.
Het ultieme witloofboek l Liesbet Hobert, Felix Alen l Linkeroever Uitgevers l Prijs: 19,95 euro - bestellen bij de uitgever: www.linkeroeveruitgevers.be
Gebak versieren is niet langer weggelegd voor profs. Een chocoladen hartje, een honingzoet zinnetje of een geglazuurd gezichtje: met de decoratiepen van Cuisipro lijkt decoreren kinderspel.
Opzuigsysteem De decoratiepen is een pen met opzuigsysteem. Het binnenste van de pen (16 ml) kan je vullen door de neus onder te dompelen in een vloeibare substantie en vervolgens het hendeltje omhoog te trekken. Zowel chocoladesaus, glazuur, honing als siroop kunnen dienen om letters of versiersels te schrijven. Door zachtjes aan de zijkanten van de pen te duwen, komt het goedje vrij. Dun schrijven kan je met het rode neusje erop, dik schrijven zonder.