Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    12-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Handige keukenhulpjes


    Handige keukenhulpjes


    © Cuisipro -

    Kaassnijder

    Deze aanpasbare kaassnijder van Cuisipro tovert moeiteloos plakjes kaas in verschillende diktes op tafel. Van een dikke schijf Emmental tot flinterdunne sneetjes Parmezaan. Adviesverkoopprijs: 18,95 euro.


    © Oil & Vinegar -

    Pasta swirl

    Heb je ook al zo vaak geprobeerd om pasta net zoals in restaurants kunstig op het bord te draaien? Gedaan met het gesukkel dankzij deze simpele Pasta Swirl van Oil & Vinegar. Je haalt ‘m voor slechts 6,95 euro in huis.


    © Lékué -

    Stoomkoker

    Deze soepele stoomkoker van Lékué laat je toe verschillende ingrediënten tegelijkertijd te bereiden. De mandjes gebruik je ook als vergiet en het deksel gebruik je eveneens in de klassieke oven, de microgolfoven en de koelkast. Prijs: 39,90 euro.

    bron; skynet.be


    Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
    Tags:Kaassnijder,Past swirl,stoomkoker,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Filet van fazant à la forestière


    Filet van fazant à la forestière

    voor 4 personen:
    • 600 g fazantenfilets, 2 eetlepels olijfolie,1 dikke ui,
    • 1 knoflookteen, 3 takjes bladpeterselie,
    • 15 cl zoete witte wijn (moelleux), een noot boter,
    • 5 cl cognac, 15 cl gevogeltefond,
    • 1 eetlepel express bindmiddel voor sausen,
    • 1 kruidentuiltje, 250 g bospaddestoelen (mengeling naar keuze),
    • 200 g gekookte kastanjes, vacuümverpakt, peper en zout.


      Filet van fazant  à la forestière

    Bereiding: > 35 min

    Giet 1 eetlepel olie in een sauteerpan, fruit er de grofgehakte ui in op zacht vuur gedurende 5 min. Voeg het in 4 gesneden knoflookteentje toe en de hele peterselietakjes. Fruit nog 2 min. Neem er dan alles uit met een schuimspaan en doe met de witte wijn in een schenkkan.
    Doe de boter bij in de sauteerpan en bak er de filets aan beide kanten bruin in op een vrij hoog vuur. Overgiet met de cognac, verminder het vuur, zet een deksel op de pan en laat 2 min. op een zacht vuur stoven. Kruid met peper en zout.
    Mix de inhoud van de schenkkan en giet over de fazantenfilets. Voeg de wildfond toe, het bindmiddel en de kruidentuil, laat 15 min. op een heel zacht vuur sudderen.
    Maak ondertussen de paddestoelen schoon, snij de dikste in stukken en bak ze op een vrij hoog vuur in een braadpan met 1 eetlepel olie. Kruid met peper en zout.
    Doe de kastanjes bij in de sauteerpan en bak nog 5 min. Breng op smaak met peper en zout, doe er de paddestoelen bij en dien meteen op. Geef er hertoginnenaardappelen bij.

    Tips:

    Ook heel lekker met filet van patrijs.

    bron; delhaize.be


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:fazant,filets,bospaddestoelen,kastanjes,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het beste everzwijn van het land



    Het beste everzwijn van het land

    Obelix wist het al: er gaat niets boven een lekker stukje everzwijn. Nu alleen nog de beste locaties vinden om dat gegeerd wild op te peuzelen. Smakelijke restaurants voor jullie die allemaal graag met het betere stukje wild aan de slag gaan. Let wel: informeer op voorhand goed of er op de dag dat jij uit eten gaat daadwerkelijk everzwijn op het menu staat, want heel wat zaken werken met wisselende ingrediënten en dag-, week- en maandmenu's. 

    © - -

    De schone van boskoop

    Het is maar een kleine stap van Durbuy naar hartje Antwerpen. In Boechout vind je het gekende restaurant De schone van boskoop terug, dat in meerdere opzichten een nauwe band heeft met appels. Niet alleen de naam van de zaak, ook het adres (Appelkant 10 in Boechout) kan niet toepasselijker zijn. Voor het betere wildgerecht zak je dit seizoen af naar dit memorabel restaurant.

    De schone van boskoop
    Appelkant 10
    2530 Boechout
    http://www.deschonevanboskoop.be

    © - -

    Barbizon

    In de schaduw van Brussel houdt Alain Deluc al jarenlang vast aan een beproefd recept: combineer seizoensgebonden ingrediënten met een creatieve keuken. Belangrijk is hier dat het wild ook écht wild is, en geen dieren die vooraf speciaal gekweekt zijn voor de jacht. Ook leuk: in het park is een landingsplaats voor helikopters voorzien, zodat je meteen na de jacht aan tafel kunt.

    Barbizon
    Welriekendedreef 95
    3090 Overijse / Jezus-eik
    http://www.barbizon.be

    © - -

    Les Forges du Pont d'Oye

    Anne en Richard Thiry baten in Habay-la-Neuve het hotelrestaurant Les Forges du Pont d'Oye uit. Tijd voor een gastronomisch weekendje dus! Rust en stilte verzekerd, want het hotel telt slechts 9 kamers. En als de honger opsteekt, zak je gewoon af naar het restaurant Plats Canailles de la Bleue Maison voor een lekkere maaltijd.

    Les Forges du Pont d'Oye
    6-7 rue du pont d'Oye
    6720 Habay-la-Neuve
    http://www.forgesdupontdoye.com

    © - -

    Hotel Zur Post

    Geen enkel excuus meer om niet naar de Oostkantons te reizen. Als je van plan bent om ter plekke van de betere wildgerechten te genieten, Houd dan zeker halt bij Hotel Zur Post in St.Vith. Voor 70 (vijf gangenmenu) tot 100 euro (zeven gangenmenu) per persoon maak je er een gastronomische belevenis mee!

    Hotel Zur Post
    Hauptstraße 39
    4780 St.Vith
    http://www.hotelzurpost.be

    © redhorst -

    La Fontanella

    Restaurant La Fontanella in La Roche-en-Ardenne, vlakbij het parc naturel des 2 Ourthes, zal je bankrekening niet plunderen. De voorgestelde menu's blijven bescheiden van prijs. In ruil krijg je degelijke gerechten van een keukenteam met een voorliefde voor het jachtseizoen. Zo horen we het graag!

    La Fontanella
    Rue Châmont 32
    6980 La Roche-en-Ardenne
     http://www.la-roche.be/indexnl.php

    © Panton -

    De Carillon

    Hartje Mechelen, de thuisbasis van de Mechelse Koekoek, is wel de laatste plaats waar je everzwijngerechten verwacht. Stap toch maar eens binnen in De Carillon, waar ze je deze periode gerookte everzwijnham en een paté van ree met mangodressing voorschotelen.  In een verbluffend decor (met de Sint-Romboutstoren als overbuur) geniet je er van een gastronomisch wildavontuur.

    De Carillon
    Steenweg 8
    2800 Mechelen
    http://www.decarillon.be

    bron; skynet.be


    Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN
    Tags:De Carillon,La Fontanella,Hotel Zur Post,Les Forges du Pont d'oye,Barbizon,De scgone van boskoop,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelquiche


    Aardappelquiche

      voor 4 personen

    3 à 4 bloemige aardappelen, 8 eetlepels boter,200 g bloem,
    peper en zout,nootmuskaat,6 eieren,300 à 350 g zalmfilet,
    200 ml melk,250 ml room,peterselie,gemalen kaas.

                                 

    Bereidingswijze

    Eerst maak je quichedeeg op basis van aardappelen:
    Schil de aardappelen en kook ze gaar. 
    Pureer ze en laat ze volledig afkoelen.
    Meng de gezeefde bloem met stukjes koelkastkoude boter.
    Voeg peper, zout en nootmuskaat toe tot je een deeg krijgt dat lijkt op broodkruim.
    Voeg 1 ei, de koude puree en indien nodig ook 1 eetlepel koud water toe.
    Meng het geheel tot een werkbaar deeg en rol het uit op een bebloemd werkblad.
    Leg het deeg in een springvorm. Goed aandrukken en inprikken met een vork. Plaats het geheel 1 uur in de koelkast. 

    Maak daarna de vulling:
    Snijd de zalm in blokjes van 1,5 cm. 
    Meng de zalmblokjes met 5 geklopte eieren, room, melk en 2 eetlepels gehakte peterselie. 
    Kruiden met peper en zout. 
    Giet de vulling in de taartvorm, strooi er geraspte kaas over en zet de quiche 30 minuten in de voorverwarmde oven op 200°C.

    tip; Je kan de vulling naar wens aanpassen.
           Klassiekers zijn prei en champignons.

    bron; mijnflandria.be


    Categorie:TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a.
    Tags:quiche,aardappel,zalm,vis,ei,melk,kaas,
    11-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfzwezerik met aïoli-aardappeltjes



    Kalfzwezerik met aïoli-aardappeltjes

    voor 4 personen;

    - 2 kalfszwezeriken schoongemaakt gepocheerd en ontvliesd (100 g per persoon),
    - 4 aardappelen,verse mayonaise,1 teentje knoflook,(mini)sla,
      1 liter kalfsjus,1 tomaat,ganzenvet,maïsolie,1 ui,2 eetlepels champignons,
      50 g spek,2 takjes rozemarijn,2 takjes tijm,2 blaadjes laurier,
       8 stengeltjes bieslook,rode wijnazijn,2 dl rode wijn,2 dl rode port,klontje boter.


                                        Kalfzwezerik met aïoli-aardappeltjes
     
    Bereiding;
    1 Snijd mooie ronde vormpjes uit de aardappelen, laat ze nadien in de pan op een heel zacht vuur gedurende 1 uur in ganzenvet garen (aardappeltjes moeten net onder het vocht staan), frituur de aardappelen nadien tot ze goudbruin zijn.
    2 Bereid de lookmayonaise (aïoli). Voeg een teentje fijngeperste look bij de mayonaise.
    3 Fruit de ui aan in de pan en voeg er de champignons, het spek, de rozemarijn, de tijm en de laurier bij en blus het geheel met een scheut rode wijnazijn. Voeg, als het vocht grotendeels verdampt is, de wijn en port toe en laat zachtjes inkoken. Voeg de kalfsjus toe, laat gedurende 1 uur inkoken (tot 25 à 30 % van het vocht verdampt is) 4. Haal door een zeef en voeg een klontje boter toe (100 g boter op 1 liter vocht). Laat inkoken tot je een mooie jus overhoudt.
    4 Bak de zwezeriken zoals hierboven vermeld.
    5 Schik 3 rondjes aardappel op het bord. Spuit hierop een toefje lookmayonaise. Schik de kalfszwezerik op het bord. Werk af met de jus, enkele slablaadjes, blokjes tomaat en bieslook.
     
    bron; skynet.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:kalfszwezerikken,aardappel,mayonaise,champions,wijn,port,look,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feestelijke nieuwkomers van Delacre



    Feestelijke nieuwkomers van Delacre

    Feestelijke nieuwkomers van Delacre
     

    Kerst, nieuwjaar, wintervakantie: allemaal gelegenheden om de tijd te nemen voor familie en vrienden. Tijd om bij te praten, anekdotes op te halen, met koffie en de koekjes van Delacre. Voor deze feestperiode pakt Delacre uit met twee nieuwkomers, Dôme Truffé en Délice Noisettes. Verfijning die je moet geproefd hebben.


    Dôme Truffé voor chocolademinnaars

    De nieuwe Dôme Truffé is een krokant koekje bedekt met een chocoladecrème en omhuld met pure chocolade afgewerkt met chocoladesnippers om de smaaksensatie nog extra te versterken. Een kunstwerkje, een gastronomisch pleziertje, gemaakt met echte, pure Belgische chocolade en bereid met 100% cacaoboter. Het perfecte koekje voor elke chocoladeliefhebber.

    Geraffineerde Délice Noisettes
    De nieuwe Délice Noisettes is pure verfijning. Hij biedt het genoegen van een krokant koekje gecombineerd met een fluwelen vulling van gepralineerde crème, met als finishing touch de textuur van gekarameliseerde stukjes hazelnoot. Dit koekje is een ware goddelijke verleiding.

    bron; skynet.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Nieuw,koekjes,delacre,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken scampi's met groene yoghurtsaus



    Gebakken scampi’s met groene yoghurtsaus

    voor 4 personen:

    • 500 g diepgevroren dikke scampi (« tijgergarnalen »),
    • 2 limoenen, 2 eetlepels olijfolie, 1 groene paprika,
    • 1 potje volle natuuryoghurt (125 g),
    • ½ koffielepel geraspte verse gember,
    • een groot handvol muntblaadjes, peper en zout.


                 Gebakken scampi’s met groene yoghurtsaus


    Bereiding:  > 20 min

    Pel de vooraf ontdooide scampi, maar laat er het laatste stukje staart en de staartvinnen aan. Overgiet met 1 eetlepel limoensap en 2 eetlepels olie. Meng en zet opzij.
    Snij de paprika in blokjes en leg ze in een steelpan met kokend water. Laat ze 3 min. koken, giet af en schrik in koud water. Giet opnieuw af en dep ze droog met keukenpapier. Doe ze in de beker van de hakmolen en voeg de yoghurt toe, de gember, de muntblaadjes, 3 eetlepels limoensap, peper en zout. Laat draaien tot een gladde saus.
    Rooster de scampi’s met de marinade snel in een grote antikleefpan.
    Dien ze warm op met de groene saus, geef er een komkommer- en/of een tomatenslaatje met koriander bij..

    Tips:
    Kan ook met look in plaats van gember.

    bron; delhaize.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:scampi,limoen,paprika,yogurt,tijgergarnalen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi tricoloré


    Scampi tricoloré

    - 16 grote scampi's,1 rode of oranje paprika,1 kleine broccoli,
    - een halve ui,2 dl room,1 el witte Martini,2 el boter,
    - 1 capsule saffraan,1/2 tl lookpoeder,peper en zout.

                          

    Bereiding

    Schil de scampi’s en verwijder het darmkanaal. Hak de ui en de paprika fijn. Snijd de broccoli in fijne roosjes en kook ze gedurende 5 minuten in licht gezouten water.
    Smelt de boter en fruit de ui gedurende 2 minuten. Voeg de kleine blokjes paprika toe, dek af en laat alles even stoven op een zacht vuurtje.
    Voeg de scampi's toe en bak ze langs elke kant 2 minuten bruin. Blus dan met de room en de Martini en kruid af met de saffraan, het lookpoeder, peper en zout.
    Laat nog even op het vuur tot de saus lichtgebonden is. Voeg voorzichtig de gekookte broccoli-roosjes toe en warm even op.
    Verdeel de scampibereiding over de borden en dien op met stokbrood of pasta.

    bron; vt4.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:scampi,paprika,broccoli,saffraan,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bladerdeegje van garnalen, prei met een nantuabotersausje



    Bladerdeegje van garnalen, prei met een nantuabotersausje

    voor 10 personen

    700 g gepelde Noordzeegarnalen,
    10 plakjes bladerdeeg van ongeveer 10 op 10 cm (of korfjes kant-en-klaar),
    1 l garnaalbisque,2 preistengels,2 dl room,300 g boter,
    2 eidooiers,olijfolie,peper en zout,kervelpluksels,


                            image



    Bereidingswijze : >15 + 20 minuten

    1. Plooi de hoekjes van het bladerdeeg om, strijk ze in met de eidooiers en bak af in de oven op 200°C.
    2. Voor de saus: kook de bisque tot de helft in, voeg er de room bij en monteer met de verse boter.
    3. Snijd de prei in fijne reepjes, kruid met peper en zout en stoof licht aan in olijfolie.
    4. Warm het bladerdeegje op en doe er een beetje prei in (een gedeelte apart houden voor de versiering). Voeg de garnalen toe (warm ze niet op anders worden ze taai) en giet er de warme saus over.
    5. Leg het bladerdeeggebakje op het bord en schik er wat preireepjes op. Versier met kervelpluksels en lepel er wat saus rond.

    bron;visinfo.be

    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:bladerdeer,garnalen,prei,nantuabotersaus,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paupiette van rog gevuld met grijze garnalen



    Paupiette van rog gevuld met grijze garnalen en gesmoord in Geuze

    voor 4 personen
    600 g rogvleugels met graat,1 l volle melk,
    200 g handgepelde grijze garnalen,1 dl zure room,
    ½ dl opgeklopte room,100 g boter,2 sjalotten, fijngesneden,
    1 dl Geuze, peper en zout.

                                     image

    Bereidingswijze : (10 + 40 minuten)

    • 1. De rog grondig spoelen, laten uitlekken en drogen op een zuiver linnen doek.
      2.De rogvleulgels pocheren in de licht gezouten melk, van het vuur 10 minuten laten afkoelen en voorzichtig ontgraten. De rogfilets zoveel mogelijk in hun geheel laten.
      3.De garnaalkoppen en pelletjes bakken in de helft van de boter, de sjalot toevoegen en blussen met de Geuze. Bevochtigen met water en tot het kookpunt brengen. Precies 25 minuten laten trekken op klein vuur onder deksel en dan zeven.
    • 4. De rogfilets in een kleine bolle pollepel schikken op plasticfolie (kant van de graat naar onder) en opvullen met de garnalen. De rogfilets dichtplooien en met de plasticfolie flink aanspannen.
    • 5. De garnaalfumet fel inkoken, zure room toevoegen en opnieuw even inkoken. Afwerken met de rest van de boter en de geklopte room en op smaak brengen.
    • 6. De rog in de plasticfolie 5 minuten stomen boven bijna kokend water (of microwave op lage stand).
    • 7. De paupiettes uit de folie halen en op het bord schikken, napperen met de saus en glaceren onder de maximaal voorverwarmde grill van de oven. Onmiddellijk serveren, eventueel met gesmoorde prei of gebakken spinazie.

      Tip; serveer met bier b.v. Oude Geuze van Boon of Timmermans

      bron; visinfo.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:paupiette,rog,garnalen,bier,zure room,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mousse van kip met basilicum en grijze garnalen


    Mousse van kip met basilicum en grijze garnalen

    Voor 10 potjes

    • 300 gr gekookte kip,5 eetlepels zure room, peper en zout,
      1/2 theelepel cayennepeper, 1 koffielepel fijngehakte basilicum,
      1 blaadjes basilicum (ter versiering,)100 gr gepelde noordzeegarnalen

    Bereidingswijze;

    1. Cutter de kip tot mousse
    2. Meng de room, cayennepeper en basilicum onder de kippemousse
    3. Kruid bij met peper en zout naar eigen smaak

    Afwerking;

    • Doe 1 goedgevulde soeplepel in een klein potje
    • Versier met een koffielepel grijze garnalen en een blaadje basilicum.

      bron;hungryfeelings.be

    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:kip,zure room,garnalen,basilicum,
    10-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schelvis met groenten


    Schelvis met groenten

     voor 4 personen:

    • 600 g schelvisfilet,1 prei, 1 ui ,2 wortelen, 100 g doperwtjes,
    • 2 el gehakte peterselie, 1 takje tijm, 120 g boter, 50 g bloem,
    • 2 dl visfond, 4 dl melk, peper en zout,
    • 600 g aardappelpuree, 100 g geraspte kaas.


                                        

    Bereidingswijze;  < 50 min

    1 Maak de groenten schoon. Snipper de ui. Snij de prei in ringen en de wortelen in plakjes.
    2 Fruit de ui in boter. Voeg de wortelen toe, dek af en laat 5 minuten zachtjes garen. Doe er de prei, erwtjes, tijm en peterselie bij. Kruid met
    peper en zout. Laat stoven tot de groenten beetgaar zijn.
    3 Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt 50 g boter, roer er de bloem door en laat even sudderen. Voeg er dan al roerend de visfond en de melk aan toe. Kruid met peper en zout. Laat even doorkoken.
    4 Vet een ovenschotel in en verdeel er de groenten over. Dep de vis droog, kruid hem met peper en zout, leg hem op de groenten. Schenk er de bechamelsaus over. Dek af met de aardappelpuree (en teken er eventueel een vis in). Strooi er tot slot de kaas over. Zet 35 minuten in de oven, tot er een mooi goudgeel korstje op zit.

    Tip; kan ook met kabeljauw, roodbaars of griet.
    Succestips voor ovenvis;

    • Reken voor dunne visfilets, bij een oven van 180° C, op 7 à 10 minuten gaartijd, voor dikkere stukken 20 à 25 minuten.
    • Als de vis te snel kleurt maar binnenin nog niet helemaal gaar is, dek de schotel dan af met aluminiumfolie.
    • Maak bechamelsaus voor een visgratin dik genoeg. Vis en groenten geven vocht af, waardoor de saus wat verwatert.
    • Vis uit de oven is ook heel lekker met gewoon een scheutje fond of wijn, wat verse kruiden en een nootje boter.

    bron; libelle.be


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:schelvis,groenten,ovenvis,,kaas,tijm,boter,aardappel,
    09-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amandelen goed tegen winterkwaaltjes



    Amandelen goed tegen winterkwaaltjes


    Amandelen goed tegen winterkwaaltjes
    ©  Zbigniew Nowak

    Wie deze winter last heeft van een griepje kan maar beter een voorraad amandelen inslaan.
    Volgens onderzoekers van het Britse Institute of Food Research zijn amandelen goed om verkoudheid en griep tegen te gaan. De natuurlijke stoffen in de schil van de noot zouden ons immuunsysteem een stevige boost geven. De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat de amandelschil witte bloedcellen meer in staat stelt om virussen te signaleren. Het lichaam zou ook beter voorkomen dat virussen reproduceren en zich verspreiden in het lichaam. Zelfs nadat de noot is verteerd blijven de voordelen, het immuunsysteem wordt nadien zelfs nog een tijdje versterkt. Hoeveel amandelen je precies moet eten om je lichaam helemaal gezond te houden, daar zijn de wetenschappers nog niet helemaal uit. Wat ze wel met zekerheid weten: regelmatig een portie amandelen eten beschermt je op een heel natuurlijke manier tegen
    winterkwaaltjes.
     
    bron;zesta.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:amandelen,onderzoek,griep,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofrolletjes met iberische ham



    Witloofrolletjes met iberische ham en roereitje
    met zwarte truffel

     voor 4 personen :

    4 mooie stronken witloof, 3 scharreleieren, 5 dl verse room, 10 g boter voor het roereitje, 20 g boter voor het witloof + 1 eetlepel olijfolie, 1 kleine truffel van ongeveer 15 g, 1 koffielepel truffelolie, 4 mooi sneden ‘pata negra’-ham (iberische ham), peper van de molen, zeezout, enkele mooie blaadjes platte peterselie.


                               witloofrolletjes met iberische ham en roereitje met zwarte truffel 4


    Bereiding :

    1 Verwijder de kern van het witloof met een scherp keukenmesje.

    2 Smelt de boter en de olijfolie en braad hierin het witloof mooi goudbruin aan alle zijden. Leg het witloof in een ovenschaal, overgiet met de vetstof, kruid met peper van de molen en zeezout en plaats het in een voorverwarmde oven van 160°C. Laat het gedurende een twintigtal minuten verder garen of tot wanneer het zacht is.

    3 Plet de truffel met een vork.

    4 Smelt de boter in een steelpan. Kluts de eieren met de room. Voeg het eimengsel bij de gesmolten boter in de pan en roer met een garde tot een fi jnkorrelige massa. Voeg de truffel toe en breng op smaak met peper en zout.

    5 Neem het witloof uit de oven, rol het op in de patanegraham en besprenkel met de truffelolie, verdeel het roerei over de borden en schik er de witloofrolletjes op. Werk af met platte peterselie.

    ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:witlof,eieren,room,boter,olijfolie,truffel,pata negra,ham,peper,zeezout,peterselie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJs uit Antarctica in duurste bier ter wereld

     

    IJs uit Antarctica in duurste bier ter wereld

     
     
    rr

    Eén flesje bier (30 centiliter) is vorige week verkocht voor 800 dollar (568 euro) op een veiling in het Australische Fremantle en is daarmee het duurste bier ter wereld. Maar 'Antarctic Nail Ale' is dan ook geen gewoon biertje. Zo zit er bijvoorbeeld ijs uit Antarctica in.

    Het vorige duurste bier was 'The end of History' van brouwerij Brewdog. Voor een flesje van het erg sterke bier (55 procent alcohol) telde je toen 765 dollar (543 euro) neer.

    Het ijs was meegebracht na een missie van de Sea Shepherds, activisten die willen dat de Japanners stoppen met walvissen te doden. De opbrengst van de verkoop gaat dan ook naar de campagne.

    mtm
    Bron: beeradvocate.com
    nieuwsblad.be 


    Categorie:BIEREN & BIERWEETJES,
    Tags:bier,Antarctic Nail Ale,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dineren in een toprestaurant voor 27 euro

     

    Dineren in een toprestaurant voor 27 euro

     

    Het principe van de restaurantweek is eenvoudig: toprestaurants waar je doorgaans een flinke duit betaalt, willen hun gastronomisch kunnen aan een groter publiek voorstellen. Tijdens deze week betaal je maar 27 euro voor een driegangendiner, lunchen doe je al voor 22 euro. Kijk wel even uit waar je reserveert, want restaurants met een Michelinster of meer dan 15 punten in de GaultMillaugids mogen een toeslag aanrekenen van 10 euro. Voor restaurants met twee sterren en een score hoger dan 17, kan dat zelfs 20 euro zijn.

    Reserveren doe je via de website www.restaurantweek.be. Daarop vind je ook de volledige lijst van deelnemende restaurants per provincie.

    Auteur: tib
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN
    Tags:restaurantweek,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hondshaai in een zuiders stoofpotje



     Hondshaai in een zuiders stoofpotje

    voor 4 personen ;

    600 g hondshaaimootjes,1 rode, 1 groene en 1 gele paprika,
    3 sjalotjes,1 ui,3 gepelde tomaten,1 dl witte wijn,
    0,5 dl groentebouillon,1 koffielepel tomatenpuree,
    enkele blaadjes basilicum, peper en zout.

                            image

    Bereidingswijze : (5 + 20 minuten)

    1. Kruid de vismootjes met peper en zout, bak ze halfgaar (4 minuten) in olijfolie en houd ze warm.
    2. Snij de paprika's, sjalotten en ui in fijne reepjes. Stoof ze even in olijfolie, blus met de witte wijn en de groentebouillon, meng de tomatenpuree eronder en laat alles inkoken tot sausdikte.
    3. Voeg de vismootjes bij de stoofpot en laat ze 4 minuten sudderen tot ze volledig gaar zijn.
    4. Verdeel de stoofpot over de borden, versier met basilicumblaadjes en met gestoofde (opzij gehouden) paprikareepjes. Serveren met gebakken aardappeltjes.

    Tip; ook heerlijk met rogvlerkjes of palingmootjes.

    bron; visinfo.be

    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:hondshaai,paprika,sjalotui,tomaat,witte wijn,groentebouillon,tomatenpuree,basilicum,peper,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PATRIJS MET WITLOOF EN KNOLSELDERPURE



     Patrijs;  kleinwild

     Patrijs is het lievelingswild van de chef-kok en de gastronoom. Jonge gebraden patrijzen hebben een korte bereidingstijd en zijn een bijzondere delicatesse. Patrijzen zijn standvogels die zich snorrend over korte afstanden verplaatsen. Ze kunnen slechts 500 tot 1000 meter vliegen en vallen dan terug neer.

    Leefomgeving patrijs

    Vroeger leefden ze in heidevelden en moerasgebieden, nu vooral in landbouwgebieden. Door de schaalvergroting in de landbouw en het spuiten met bestrijdingsmiddelen is de patrijs zeer zeldzaam geworden in Europa. Fazanten drinken uit plassen, maar patrijzen drinken uitsluitend van de dauw-en regendruppels die aan bladeren hangen. Zijn die bladeren pas bespoten dan kan de patrijs het schudden. Met het opstarten van kweekprojecten wordt het patrijzenbestand weer vergroot. De jacht op patrijzen is streng gereglementeerd (België, Nederland gesloten) en duurt slechts anderhalve maand, van 15 oktober tot 30 november.

    Jonge patrijzen worden, net zoals kwartel, omwikkeld met druivenbladeren en vet en gebraden. Oude patrijzen worden gestoofd met stukjes spek en zijn uitstekend in een pot-au-feu.
    bron; 
     wildplaza.com

     
    PATRIJS MET WITLOOF EN KNOLSELDERPURE

    nodig: patrijzen, witloof, aardappelen, knolselder, spinazie, boter, tijm.


         
    photo.rudidebruyne.be

    Bereiding: laat 2 patrijzen bruinen in de boter, kruid ze met een weinig tijm, veel peter en zout. Blus vervolgens met port en een weinig water en laat ze zo'n 45 minuten verder stoven op een laag vuurtje.

    Stoof het witloof in de boter op een zeer laag vuur, tot het gaar is. Laat het enkele minuten op een groter vuur bruin aankleuren (bijblijven, niet laten aanbranden!) Snij de knolselder in kleine blokjes en laat samen koken met enkele aardappels in licht gezouten water. Stamp de selder en de aardappelen samen tot een puré. Kook gedurende enkele minuten verse spinazie in licht gezouten water. Laat de spinazie goed uitdruppen en hou warm.

    Haal de patrijzen uit de pan, snij ze in twee en hou ze warm onder folie. Maak uw saus van het braadvocht door een weinig port aan toe te voegen, het te laten inkoken te zeven en af te werken met een klontje boter (een beetje bloem om te binden mag ook).

    Serveer de puré met behulp van een vorm in een rond torentje met daarop de spinazie. Flankeer met de halve patrijs en het witloof. Overgiet het vlees met de saus.

    bron;rudidebruyne.be


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:patrijzen,witlof,aardappel,knolselder,spinazie,boter,tijm,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken eendenlever met sinaasappel


                  Gebakken eendenlever met sinaasappel 

    Voor 4 personen

    80 g eendenlever, 50 g bloem, 1 dl sinaasappelsap,
    4 blaadjes verse basilicum, 1dl eendenfond, 10 g suiker,
    zout, grof gemalen zwarte peper, maïzena of ander bindmiddel.


    recette
    - Meng het sap met de fond, het fijngehakte basilicum en de suiker. De saus binden en op smaak brengen met suiker, peper en zout.

    - kruid de plakjes eendenlever met zout en peper en wentel ze door het meel. Bak ze zonder vet in een verhitte pan (1 minuut aan elke kant).

    - Serveer de plakjes eendenlever op saus, dan blijven ze knapperig.

    bron;upignac.be


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:eendenlever,bloem,sinaasappel,eendenfond,basilicum,suiker,bindmiddel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Tempura van land- en zeevruchten



     Tempura van land- en zeevruchten

    voor 4 personen :

    12 scampi gepeld, schoongemaakt en geplet, 8 stukjes zeeduivel in fijne schijfjes gesneden, 8 shiitake paddenstoelen zonder steeltjes, 8 schijfjes pompoen of zoete aardappel, 8 kleine stukjes broccoliroosjes, 1 ei, 200 ml ijswater, 100 g gezeefde bloem, 400 ml water, 100 ml mirin, 100 ml japanse sojasaus, 10 g bonitovlokken ofwel dashi-no-moto, 5 cm gember, 10 cm daikon (of witte rammenas).

                          tempura van land en zeevruchten


                                             tempura van land en zeevruchten

    Bereiding :

    1 Maak het beslag door het ei met het water mengen, waarna je er voorzichtig de gezeefde bloem door mengt. Het beste resultaat krijg je als je roert met kookstokjes; het beslag mag gerust wat klonters hebben. Zorg dat het beslag ijskoud blijft.

    2 Maak de saus door alle sausingrediënten met elkaar te mengen. Doe over in 4 individuele kommetjes. (Kikkoman heeft ook een dipsaus voor tempura: Memmi, wel even aanlengen met 2 delen water)

    3 Rasp de gember en de daikon voor de kruiding.

    4 Wentel de stukjes vis, paddenstoel en groenten door de bloem, klop af en haal door het koude beslag. Dompel ze onder in hete olie (165°C ) en bak kort. Laten kleuren is niet nodig, de beste tempura is zeer lichtgeel.

    5 Leg de tempura op een bord op een papiertje en serveer met de saus, bestrooid met de kruiding.

    ambiance.be
    bron, gva.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:Tempura,zeevruchten,paddestoelen,pompoen,broccoli,sojasaus,gember,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!