Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    18-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJs met geflambeerde kersen


    IJs met geflambeerde kersen

    Wat is het belangrijkste van een kerstdiner? Nee, niet de kalkoen, ook de drank niet, al verschillen de meningen hierover. Voorafje dan? Borrelhappen? Nou nee. Gezelligheid, ja natuurlijk, maar vooral: het toetje.

     Bavaroises, parfaits, merin-gues, panna cotta, sabayons: het lijkt bijna een wedstrijd om toetjes te verzinnen die niet kunnen lukken. En als het dan toch te eng lijkt of bij het proberen al misgaat, kopen we ze maar kant-en-klaar. Jammer, want waar zijn die kerstdessertjes van vroeger gebleven? Die altijd geslaagde, altijd lekkere, traditionele zoete zaligheden? Zoals ijs met warme chocoladesaus (simpel: pure chocolade met wat water al roerend laten smelten), verse vruchtensalade met lobbige room (en likeur!), of (supersnel en simpel) warme kersen met ijs. Geflambeerd natuurlijk, voor het feestgevoel.

    Voor 4 personen:
    1 of 2 potten ontpitte kersen op siroop (samen 700 g netto)
    ca. 2 eetl. witte basterdsuiker
    3 volle theel. aardappelmeel
    ca. 50 ml kirsch (of andere drank met 40 procent alcohol)
    4 bolletjes (vanille)roomijs
    (4 eetl. geroosterd amandelschaafsel)
    geklopte slagroom


    © THINKSTOCK

    Laat de kersen uitlekken in een zeef boven een pannetje. Roer de basterdsuiker door de kersensiroop en breng aan de kook. Roer intussen het aardappelmeel met drie eetlepels koud water glad. Draai het vuur laag. Voeg het aardappelmeelmengsel al roerend toe aan de kersensiroop. Blijf roeren tot de saus gebonden is, laat ongeveer een halve minuut zachtjes doorkoken. Doe de kersen erbij. Laat afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.

    Warm vlak voor het serveren de kersensaus al roerend nog even goed door, laat niet meer koken. Verdeel over warme bordjes/schaaltjes en breng ze naar binnen. Flamberen: doe het licht uit. Schenk de drank in een metalen opscheplepel en verwarm ongeveer een halve minuut boven een kaarsvlam. Houd de lepel iets schuin zodat de vlam in de lepel slaat (als dat niet meteen lukt, verwarm je nog even) en schenk de brandende alcohol over de kersen. Schep op elk bord een bolletje ijs als de vlammen uitgebrand zijn, bestrooi eventueel met amandelen en geef er slagroom bij.

    Tip; Flamberen kan overigens alleen met drank die voldoende (rond 40 procent) alcohol bevat. Kirsch, gedistilleerd uit kersen, is klassiek, maar bijvoorbeeld cognac, wodka of likeur werken ook: likeur is al zoet, gebruik iets minder suiker. Flamberen in de keuken? Doe wel de afzuigkap uit.


    Loethe Olthuis
    bron; volkskrant.nl

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:kersen, kirsch, roomijs, amandel, slagroom,
    06-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sticks van banaan met chocolade/pistachedip


    Sticks van banaan met chocolade/pistachedip  

     Ingrediënten :

    150 g fondant chocolade, 50 g pistachenootjes, 1 pak filodeeg,
    2 bananen, 4 eetlepels esdoornsiroop (of vervang door honing),
    100 g griessuiker, 80 g gesmolten boter, 30 cl room.

                                           sticks van banaan met chocolade pistachedip
    Bereiding :

    1 Snijd de bananen in lange repen en bestrijk ze met de esdoornsiroop.

    2 Leg het filodeeg open op het werkblad en bestrijk de vellen met de gesmolten boter, rol hierin de bananenreepjes op en bestrooi met de griessuiker. Verwarm de oven voor op 200°C. Schik de banaansticks op bakpapier op een ovenschotel.

    3 Smelt de chocolade au bain-marie of in de microgolfoven, meng er de licht verwarmde room onder.

    4 Bak de banaansticks in de oven gedurende ongeveer 5 à 7 minuten of tot wanneer ze goudbruin zijn. Laat ze lichtjes afkoelen en dep ze met 1 of beide zijden in de chocolade en vervolgens in de pistachenootjes.

    Tip;
    Je kan ook kommetjes met gehakte pistachenootjes en gesmolten chocolade op de tafel zetten en de gasten zelf laten dompelen... Maak sticks gevuld met mango, banaan, peer enz. als alternatief!

    www.ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:chocolade, pistachenootjes, bananen, filodeeg, room,
    25-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crème brûlée

     
    Crème brûlée

    Voor 4 personen; 
    1 vanillestokje, 250 ml volle melk, 250 ml room
    6 eierdooiers, 60 g fijne suiker, 100 g kandijsuiker

                                           
    Bereidingswijze
    ;

    Splijt het vanillestokje en schraap er de zaadjes uit. Doe beide in een pannetje met de melk en room. Breng aan de kook en haal van het vuur. Dek af en laat 30 min. infuseren. Zet een braadslee in het midden van de oven, giet er 1 cm warm water in en verwarm de oven voor op 110°C.

    Klop de eierdooiers met de suiker op tot een dikke, bleke massa. Zeef de melkroom en giet bij het eiermengsel. Roer goed. Verdeel over 4 ramequins en zet in het warmwaterbad. Laat 1 u. 15 min. bakken in de oven tot de crèmes licht gestold zijn. Zet nadien minstens 3 u. koel weg.

    Haal de crèmes vlak voor het serveren uit de koelkast en plaats in een schotel met ijs. Strooi er de kandijsuiker over en karamelliseer met behulp van een gasbrandertje of zet de crèmes maximaal 3 min. onder een hete grill.


    bron; weekend.knack.be

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:vanille, room, eieren, suiker, melk, Crème brûlée,
    21-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Granaatappel panna cotta

    Granaatappel panna cotta

    200 ml granaatappelsap, 2 blaadjes gelatine, 400 ml room,
    2 el suiker,1 vanillestokje, in lengte doormidden gesneden,
    4 glaasjes van 100 ml inhoud, 2 eetlepels zonnebloemolie,
    3 eetlepels granaatappelpitjes

                                          

      Doe granaatappelsap in een pannetje en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat inkoken tot de helft. Week gelatineblaadjes in koud water tot ze zacht zijn. Breng room met suiker en vanillestokje aan de kook. Laat 4 minuten zachtjes trekken.

      Verwijder vanille, schraap merg eruit en roer door room. Haal pan van vuur, knijp gelatine uit. Roer helft van granaatappelstroop door de room tot de gelatine opgelost is. Laat 10 minuten afkoelen.

      Verdeel room over de glaasjes en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Druppel rest granaatappelstroop op de pannacotta en garneer met granaatappelpitjes.


      204 kcal, 0,9 g eiwit, 18 g vet waarvan 7,8 g verzadigd
      11 g koolhydraten, 0,1 g vezel


      bron; telegraaf.nl


      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:granaatappelsap, gelatine, room, suiker, granaatappelpitjes,
      02-11-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wentelteefjes van krentenbrood met in Luikse siroop gesauteerde peren

      Wentelteefjes van krentenbrood
      met in Luikse siroop gesauteerde peren

      Voor 4 personen;
      3 Conference-peren, 30 g ongezouten boter, 2 eetlepels fijne suiker
      4 eetlepels Luikse siroop, 4 dikke sneden krentenbrood (2 tot 2,5 cm)
      2 dl melk,  2 hele eieren



      Bereidingswijze
      Snij de geschilde peren in partjes. Bak ze aan in boter en suiker. Karamelliseer lichtjes. Sluit af met Luikse siroop. Hou warm. Dompel het krentenbrood in de melk en haal door de geklutste eieren. Bak in een beboterde pan. Leg elke snee in het midden van een bord, bedek met een laagje peer en giet de siroop erover.
      Dien op met speculaasijs of kruidkoek.

      bron, weekend.knack.be

      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:peren, luikse siroop, krentenbrood, eieren,
      26-10-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolademousse

      Chocolademousse  
      Volgens het recept van de bekende Gentse patissier Bloch. 

      Voor de chocolademousse
      110 g fondantchocolade Côte d'Or, 4 eierdooiers
      4 eiwitten, 40 g lauwe melk, 130 g room, 20 g fijne suiker

                                   
      Bereiding;
      Smelt de chocolade au bain marie (verbrokkel de chocolade in een kom die je in een grotere kom kokend water zet). Meng er de lauwe melk en de gesmolten boter bij. Roer er vervolgens de eierdooiers onder. Klop het eiwit stijf en roer dit er met de klopper in drie keer onder. Roer tot je geen witte vlokken meer kan zien.
      Verdeel de chocolademousse in porties en laat stijf worden in de koelkast.
      Voor de crême fraiche: klop 130 g room en 20 g suiker tot slagroom.
      Deze chocolademousse is zonder toegevoegd suiker. Wil je hem zoeter, voeg dan bij het kloppen van het eiwit wat fijne suiker toe.

      (luc beernaert)
      bron; hln.be

      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:chocolade, eieren, room, suiker, melk,
      25-10-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cremeux van rood fruit


      Cremeux van rood fruit

      Voor vier personen:
      300 g bosvruchten (mag diepvries zijn), 60 g suiker
      11/2 blaadje gelatine (weken in koud water)
      2 grote dooiers, 2 grote eieren,55 g boter op kamertemperatuur

                                                                       

      Eddy Van Den Langenbergh
      Auteur: André Peeters
      bron; nieuwsblad.be


      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:bosvruchten, suiker, gelatine, eieren, boter,
      13-10-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodpudding met chocoladeglazuur


      Broodpudding met chocoladeglazuur

      Voor 4 personen;
       400 g wit of bruin brood 4 dl melk 3 eieren 3 el rozijnen
      2 el ontpitte dadels enkele el amandelschilfers
      Voor het glazuur; 100 g poedersuiker 50 g pure chocolade 1 el citroensap.

                              

      Bereidingswijze

      Breng de melk aan de kook. Doe er het brood, de eieren, suiker, nootmuskaat, vanillesuiker, rozijnen en amandelschilfers bij.

      Vet een taartvorm in en giet het mengsel in de vorm.

      Bak de pudding goudbruin in een voorverwarmde oven op 180°C.

      Maak het glazuur: smelt de chocolade, voeg de suiker en het citroensap toe en strijk het mengsel met een borsteltje uit op de broodpudding.

      Maak eventueel nog een wit glazuur van poedersuiker en water en trek daarmee streepjes over het chocoladeglazuur.

      Laat de pudding afkoelen en serveer hem. Smakelijk!


      alp
      bron;nieuwsblad.be

      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:Brood, Eieren, Melk, Rozijnen, Dadels, Amandel, Chocolade,
      11-10-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pruimen met cassonade & gegrilde hazelnootjes
       

      Overheerlijk herfstdessertje
      Pruimen met cassonade & gegrilde hazelnootjes


      Voor 4 personen;


      4 handenvol pruimen - 20 verse hazelnootjes - cassonade - 1 zakje vanillesuiker
               
                       Recept 6 – Pruimen met cassonade & gegrilde hazelnootjes
      Bereiding:                                       © Soupçon de Balsamique 

      Was de pruimen, snijd ze in twee en verwijder de pit.

      Doe de pruimen in een kookpot met wat cassonade (niet teveel, want pruimen kunnen al een zoete smaak hebben). Laat gedurende 35 minuten op een zacht tot middelmatig vuur smelten.

      Open de hazelnootjes en plaats ze gedurende 15 minuten in een schotel in de oven op 180° C. Haal ze vervolgens uit de oven en wrijf erover met een doek zodat het omhulsel loskomt. Verpletter ze met behulp van een mortier.

      Proef van de pruimen wanneer ze gekookt zijn en voeg eventueel nog wat cassonade toe en een zakje vanillesuiker.

      Doe de pruimen in aparte recipiënten en bedek vervolgens met de nootjes.

      Dien lauw of koud op, naar keuze.

      bron; skynet.be

      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:pruimen, hazelnoten,
      06-10-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Balsamicoijs met pijnboompitten en vijgen uit de oven


      Balsamicoijs met pijnboompitten en vijgen uit de oven

      Een heerlijk dessert met honing.
      Weetje dat honing het enige voedsel is dat nooit bederft?

      Voor 4 personen:
      3 dl melk,1 vanillestokje,4 grote eierdooiers
      100 g lichtbruine suiker, 2 dl room, ½ dl oude balsamicoazijn
      25 g geroosterde pijnboompitten
      Voor de vijgen:
      4 rijpe blauwe vijgen, 2 el acaciahoning
      1 tl oranjebloesemwater, 1 el geroosterde pijnboompitten

                                             
      Bereidingswijze

      Breng de melk aan de kook met de zaadjes uit het vanillestokje (bewaar het uitgeschraapte stokje in een pot suiker). Klop de eierdooiers los met de suiker. Giet de warme melk op de eieren en doe weer in de pan. Laat binden op een laag vuur.

      Giet de crème door een zeef in een kom en voeg de rooom en balsamicoazijn toe. Zet een nacht koel weg. Draai de volgende dag tot ijs en voeg halverwege de pijnboompitten toe. Zet in de diepvries om verder op te stijven.

      Snij de vijgen kruiselings in en trek ze open. Leg de vijgen in een ingevette ovenschotel en besprenkel met de honing en het oranjebloesemwater. Zet 12 minuten op 200°C tot de vijgen zacht zijn. Werk af met de pijnboompitten en serveer bij het balsamicoijs.


      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:Melk, vanillestokje, Eieren, Suiker, Room, Pijnboompitten, Vijgen, Honing,
      30-09-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peer gepocheerd in Limburgse stroop en heidebitter


      Peer gepocheerd in Limburgse stroop en heidebitter
      met een parfait van koffie

      Een recept met producten van eigen bodem.

      Voor 4 personen;

      4 peren, 50 g Limburgse stroop, 100 g Limburgse heidebitter

      3 eieren, 150 g suiker, 200 g opgeklopte room

      4 eetlepels sterke koffie uit het Land van Loon, 1 Hasseltse speculaas

                           

      Bereidingswijze:

      Snijd of lepel de peer in hapklare stukjes.

      Warm de stroop en de heidebitter in een pannetje, laat smelten op een zacht vuurtje.

      Meng de fijngesneden peer onder de stroop. Laat zachtjes sudderen tot de peren gaar zijn. Klop de eieren met de suiker luchtig. Meng er de opgeklopte room en de koffie onder.

      Giet in een doos, sluit af en vries in.

      Kruimel de speculaas.

      Verdeel de warme peren over vier borden. Lepel er wat parfait naast en druppel er nog wat stroop omheen. Werk af met wat speculaaskruimels.

      bron; dar
      lekkervanbijons.be
       nieuwsblad.be


      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:Peren, Stroop, Heidebitter, Eieren, Suiker, Room, Koffie, Speculaas,
      26-09-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crème brûlée van speculaas


      Crème brûlée van speculaas

       Ingrediënten :

      1/2 l room, 90 g suiker, 120 g eigeel, 6 stuks speculaas,
      5 gelatineblaadje, een klein mespuntje speculaaskruiden.

                                   creme brulee van speculaas 5

      Bereiding :

      1 Kook de room met de helft van de suiker en de speculaaskruiden.

      2 Voeg de speculaas toe en haal van het vuur.

      3 Klop de andere helft van de suiker op met de dooiers tot een gladde witte crème is ontstaan. Giet er voorzichtig de room op. Roer goed door, en zet even terug op het vuur. Verwarm tot 82°C (dit gaat erg snel, pas op!).

      4 Haal van het vuur en giet in een ander recipiënt. Voeg er de in koud water geweekte gelatine aan toe.

      5 Meng goed, laat even afkoelen tot de massa begint te dikken.

      6 Vul een inox ring ca. 2 cm dik of in schaaltjes en plaats in de koelkast. Laat opstijven.

      7 Verwijder de ring of serveer in de schaaltjes. Brand desgewenst lichtjes af met een brander. Garneer met wat verbrokkelde kruimels speculaas.

      www.ambiance.be
      bron; gva.be


      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:creme brulee,speculaas,room,suiker,
      26-08-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ijskoffie met nootmuskaat en gember

        Ijskoffie met nootmuskaat en gember


         Voor 4 personen;
      • 8 tassen espressokoffie of sterke versgezette koffie
      • 1 mespunt gemalen gember, 200 ml gecondenseerde melk
      • versgeraspte nootmuskaat, 4 mooie glazen gevuld met ijsblokjes

                                             Ijskoffie met nootmuskaat en gember
      Bereiding
      1 Doe de koffie in een grote maatbeker of in een blender.
      2 Giet de gecondenseerde melk bij de koffie en bestrooi met de gemalen gember en een weinig nootmuskaat. Mix alles schuimig en giet onmiddellijk in de met ijs gevulde glazen.
      3 Rasp nog wat nootmuskaat op de ijskoffie en dien meteen op !


      bron; skynet.be

      Weetje;
      De grootste koffiedrinkers ter wereld zijn de Scandinaviërs,
      met gemiddeld 26 pond koffie per persoon, per jaar.

      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:Espressokoffie, koffie, Melk,
      18-08-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijstpap met mango en limoensiroop


      Rijstpap met mango en limoensiroop

      Voor 4 personen:
      125 g dessertrijst, 7,5 dl volle melk, 125 g suiker
      1 tl gemalen kardemom, 2 limoenen, 1 dl water, 1 mango

                                

      Bereidingswijze

      Breng de rijst, melk, 75 g suiker en kardemom al roerend aan de kook. Zet het vuur lager en laat 20 miuten koken op een matig vuur tot de rijst gaar is en de rijstpap is ingedikt. Schep in 4 kommetjes en laat afkoelen.

      Verwijder de schil van de limoenen met een dunschiller en doe in een pannetje met de rest van de suiker en het water. Breng al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat inkoken tot een siroop. Doe er het sap van 1 limoen bij en laat afkoelen.

      Schil en snij de mango in plakjes. Voeg toe aan de siroop en laat marineren.

      Druppel vlak voor het serveren de limoensiroop over de rijstpap.
      Werk af met de plakjes mango en een reepje gekonfijte limoensiroop.


      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:Rijst, Melk, Suiker, Limoen, Mango,
      05-08-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mousse van advocaat


      Mousse van advocaat

      Dit recept kan makkelijk op voorhand gemaakt worden.

      Voor 4 personen:
      6 grote el advocaat, 3 eieren, 2 el suiker
      4 el mascarpone, 150 g rode bessen of frambozen

                                      
      Bereidingswijze
      Meng de advocaat, de eierdooiers en de suiker met een klopper. Doe de mascarpone erbij en roer goed. Klop het eiwit stijf en meng voorzichtig door het dooiermengsel. Verdeel het mengsel over vier glazen. Versier met rode bessen of frambozen en zet in de ijskast.

      Tip; Maak dit een dag van te voren. Nu lekker met braambessen.


      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:advocaat, eieren,suiker, mascarpone, bessen, frambozen,
      03-08-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerpuddinkjes met cointreau en vanillemascarpone


      Zomerpuddinkjes met cointreau en vanillemascarpone

      De rode aalbes is een onvervalst zomerfruit. Lekker in een Engelse ‘summer pudding’, een smaakvol nagerecht van rode aalbessen en frambozen (soms ook bosbessen, zwarte aalbessen of kersen) in een zacht omhulsel van wit brood. Door een gewicht op de puddinkjes te plaatsen en ze een nacht te laten rusten, sijpelt het sap van de vruchten in het brood. Met een knalrode pudding als resultaat. Dit lichte, fris smakende dessertje is heerlijk met gesuikerde slagroom of mascarpone erbij.

      Voor 4 personen:
      300 g rode aalbessen, 450 g frambozen, 200 g suiker
      1 groot briochebrood, gesneden, 2 el cointreau

      Voor de mascarpone:
      250 g mascarpone, zaadjes van 1 vanillestokje, 2 el poedersuiker

                            

      Bereidingswijze

      Maak het fruit schoon en doe in een pan met de suiker. Verwarm zacht tot de sappen vrijkomen. Laat het fruit uitlekken in een vergiet. Vang de siroop op
      en roer er de cointreau onder. Snij de korsten van het briochebrood.
      Steek 4 rondjes uit het brood en halveer de rest van de sneden in de lengte.

      Bekleed er de bodem en randen van 4 puddingvormpjes van 1,5 dl inhoud mee. Schep er het fruit in, plooi er het brood over en dek af met plasticfolie.
      Zet er een gewicht op en laat een nacht rusten in de koelkast.
      Pureer en zeef de rest van het fruit en de siroop.
      Meng de ingrediënten voor de vanillemascarpone.

      Draai de puddinkjes de volgende dag uit en serveer met de saus en mascarpone.

      Tip: dit gerechtje kan ook met gewoon witbrood bereid worden, maar gebruik dan wel een zoutloos brood.


      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:aalbessen, frambozen,suiker, briochebrood, cointreau, mascarpone,
      02-08-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Havermoutroom met aalbessenpasta en rozengelei

      Havermoutroom met aalbessenpasta en rozengelei

      Voor 4 personen:
      40 g havermoutvlokken, 2 el suiker, 3 dl slagroom, 1 el poedersuiker,
      2 el rozenlikeur, 4 flinke el rozengelei of -confit, 125 g rode aalbessen

      Voor de aalbessenpasta:
      250 g rode aalbessen, 50 g boter, 250 g suiker, 3 grote eieren

                           

      Bereidingswijze
      Maak eerst de aalbessenpasta: verwarm de aalbessen tot ze zacht zijn. Pureer en zeef de bessen, voeg de suiker en boter toe. Klop de eieren los en zeef over de bessen. Verwarm al roerend op een laag vuur tot een smeuïge pasta ontstaat. Zet 3 u. koel weg.

      Rooster de havermout, voeg de suiker toe en laat karamelliseren. Koel af. Klop de slagroom op met de poedersuiker en rozenlikeur. Verdeel de rozengelei en aalbessen over 4 glazen of kommetjes. Schep driekwart van de havermout en 4 el aalbessenpasta (bewaar de rest in de koelkast) onder de slagroom. Lepel over de aalbessen. Werk af met de rest van de havermout en werk af met een trosje gesuikerde aalbessen.

      Tip: voor gesuikerde aalbessen, bestrijkt u de bessen eerst met eiwit en bestuift ze nadien royaal met suiker tot de bessen volledig bedekt zijn. Laat drogen voor u ze gebruikt. Geef eventueel haverkoekjes bij dit gerechtje.


      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:havermout, suiker, slagroom, rozenlikeur, rozengelei, aalbessen, eieren, boter,
      31-07-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Rijstpap met Mango
        
      Rijstpap met Mango

      Voor 4 personen:
      125 g dessertrijst, 7,5 dl volle melk, 125 g suiker
      1 theelepel gemalen kardemom, 2 limoenen
      1 dl water, 1 mango

       rijstpap met mango

      Bereiding:       
      Breng de rijst, melk, 75 g suiker & kardemom al roerend a/d kook.
      Zet het vuur lager & laat 20 min. koken o/e matig vuur tot de rijst
      gaar is & de rijstpap is ingedikt.
      Schep i/vier kommetjes & laat afkoelen

      Verwijder de schil v/d limoenen m/e dunschiller, doe i/e pannetje m/d rest v/d suiker & het water, breng al roerend a/d kook tot de suiker is opgelost,laat inkoken tot een siroop, doe er het sap van 1 limoen bij & laat afkoelen

       

      Schil & snij de mango i/plakjes, voeg toe a/d siroop & laat marineren

      druppel vlak voor het serveren de limoensiroop over de rijstpap,

      werk af m/plakjes mango & een reepje gekonfijte limoensiroop




      bron;skynetblogs.be


      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:rijst, melk, suiker, kardemon, limoen, mango,
      11-07-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Float dessert met vruchten en ijs

      Float dessert met vruchten en ijs  

       Voor 4 personen

      • 500 g seizoensfruit, bijvoorbeeld: peer, ananas, mandarijn, kiwi, sinaasappel, banaan, 6 dl 7-up (sprite of ginger- ale),
        4 bolletjes vanille ijs ( of met fruitsmaakje zoals citroen),
        4 hoge sorbetglazen, rietjes.

        Float

      Bereiding; 15 min.

      Maak het fruit schoon en snijd het in stukjes. Verdeel het over de sorbetglazen, schep een flinke bol ijs erop en vul het glas verder met de seven-up of andere frisdrank.

      Steek er een rietje in en serveer de float direct.

      Tip; je kan het ijs eventueel vervangen door sorbet. 


      bron; yunomi.be

      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:seizoenfruit, 7-up, ijs,
      09-07-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vruchtenslaatje met munt


      Vruchtenslaatje met munt

      Voor vier glaasjes

      - 2  kiwi, 200 g druiven (wit), 3  appel (Jonagold)
      - 2 eetlepel pijnboompitten, 2 dl druivensap (zuur), 8 blaadje munt

                                    

      Bereiding

      Rooster de pijnboompitten enkele minuten in een droge pan op een matig vuur. Scheur de muntblaadjes in dunne reepjes.Snij de kiwi en de appels met de schil in stukjes. Meng fruit, pitten en munt voorzichtig door elkaar.Overgiet met
      het wit druivensap en verdeel het vruchtenslaatje over glazen schaaltjes.

      bron; skynet.be

      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:kiwi, druiven, appel, pijnboonpitten, druivensap, munt,


      >

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!