Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    11-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elf zieken door cholerabacterie in Amerikaanse oesters


    Elf zieken door cholerabacterie in Amerikaanse oesters



    In de Amerikaanse staat Florida zijn elf mensen ziek geworden nadat ze oesters hadden gegeten die besmet bleken met een cholerabacterie.

    Volgens het Amerikaanse voedselagentschap (FDA) is in acht van de elf gevallen bevestigd dat de ziekte "veroorzaakt werd door de Vibrio cholerae O75", de wetenschappelijke naam van de cholerabacterie. Geen van de zieken moest naar het ziekenhuis en er is niemand overleden, aldus de FDA.
     
    De oesters werden begin maart geoogst in de baai van Apalachicola, in het noorden van Florida. Sinds eind april mogen daar geen oesters meer geoogst worden.

    (afp/sam)
    bron; demorgen.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:oesters,
    07-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appel verlaagt actief cholesterol


    Appel verlaagt actief cholesterol


    appel verlaagt actief cholesterol
     
    'Een appel per dag, houdt de dokter van je af". We kennen het spreekwoord allemaal, maar klopt die bewering ook echt?

    Uit een Amerikaans onderzoek bij 160 proefpersonen bleek dat dagelijks een appel eten de slechte cholesterol na amper 6 maanden met 23% doet dalen. Vrouwen die nu de wenkbrauwen fronsen en aan hun dieet denken, kunnen eveneens opgelucht ademhalen. Een appel bevat namelijk slechts 60 calorieën en dankzij de stof pectine geeft het gedurende langere tijd een voldaan gevoel.

    Beeld: Photonews
    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:appels,
    04-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De bittere toets van waterkers



    De bittere toets van waterkers

     

    Waterkers is een vaste waterplant met vrij lange stengels, die op de bladknoppen gemakkelijk witte wortels vormen. De vitaminerijke groente groeit in het wild in het heldere water van beekjes en wordt bij ons en in Frankrijk in stromend water op vrij grote schaal gekweekt. Het is een oude groente die in de 16de eeuw werd aanbevolen als middel tegen scheurbuik.

    Waterkers is caloriearm en rijk aan vitamine C en caroteen. Waterkers bevat ook vitamine B9, ijzer en calcium. Zowel wilde als gekweekte waterkers moet men altijd goed schoonmaken. De plant kan drager zijn van de leverworm, een parasiet die kwalijke ziektes kan veroorzaken. Waterkers wordt bijna altijd samengebonden in bundeltjes verkocht. Bij gebruik verwijdert men de gele en verlepte bladeren en de harde stelen. De donkergroene, gedeeltelijk afgeronde blaadjes kunnen rauw gegeten worden of kort worden gekookt als groente.

    De smaak van de aromatische blaadjes is aangenaam bitter. Waterkers voelt zich goed als frisse decoratie naast gebraden vlees en gevogelte en hoort bij de romige vulling met kip en champignons uit een koninginnenpasteitje.



    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:waterkers,
    02-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelukkig van eten


     Gelukkig van eten

    Gelukkig van eten  

    Eten maakt misschien niet gelukkig, maar het helpt wel.We zouden ons geluksgevoel kunnen vergroten door te letten op wat we eten.

    Neurotransmitters

    Wil je altijd blij rondlopen? Dan eet je best dingen die je neurotransmitters stimuleren. Die zorgen ervoor dat je hersencellen goed functioneren en maken dat onze hersenen vlot kunnen communiceren met ons lichaam en emoties kunnen opwekken, bijv. geluk.

    Hoe werkt het?

    Wil je je gelukkiger voelen, dan moet je:

    - Neurotransmitters aanmaken: daar heb je precursoren voor nodig, die je vindt in vetzuren, die op hun beurt in proteïnen zitten (vlees, gevolgelte, eieren, soja, vis, enz.).

    - Zo goed mogelijk neurotransmitters aanmaken: om deze neurotransmitters te consolideren, heb je cofactoren nodig (handige helpers), die je haalt uit bepaalde minerale zouten en vitamines.

    - Omega 3-vetzuren zorgen dat alles vlot verloopt. Je vindt ze o.a. in plantaardige oliën, vis en groene groenten.

    Suiker

    Suikers zijn de brandstof van onze hersenen. Op basis daarvan wordt serotonine aangemaakt, een neurotransmitter die doorwerkt op je humeur en je een goed gevoel geeft. Interessant - maar wel te eten met mate als je de kilootjes er af wil houden!


    Kortom eet met mate, gezond en maak het lekker klaar.Gelukkig zijn hangt
    van veel factoren af.

    bron; yunomi.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:geluk, voeding,
    27-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groente het liefst verhitten


    Groente het liefst verhitten

                                     

    Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) raadt aan om groenten voor consumptie goed te wassen, eventueel te schillen en waar mogelijk te koken of te bakken. De kans op het binnenkrijgen van bacteriën, al dan niet resistent tegen antibiotica, wordt op deze manier geminimaliseerd.

    Het Universitair Medisch Centrum van de VU in Amsterdam (VUmc) heeft in een studie ESBL-producerende bacteriën aangetroffen in groenten. De in de VUmc-studie gevonden bacteriën behoren tot de darmbacteriën.

    Verminderde weerstand

    Resistente ESBL-producerende bacteriën kunnen in de darm voorkomen, zonder dat het schadelijk is. Zij kunnen echter ook urineweg- en bloedbaaninfecties veroorzaken die dan niet met de gangbare antibiotica behandeld kunnen worden. Dit is vooral een gevaar voor patiënten met verminderde weerstand.

    In de VUmc-studie werden ESBL’s gevonden die overeenkomen met ESBL’s die ook gevonden zijn bij mensen en landbouwhuisdieren. Waar de besmetting vandaan komt is echter niet duidelijk. Ook weet het RIVM niet of de consumptie van besmette groenten leidt tot een toename van resistente bacteriën in de darm van de mens. Wel wijst dit onderzoek erop dat het probleem van antibiotica-resistentie steeds verder toeneemt en dat resistente bacteriën aangetroffen worden, bij mensen, dieren en in het milieu.

    Groenten vermijden

    Het RIVM stelt dat het geen zin heeft om specifiek het eten van groenten te vermijden. Maar het advies om deze goed te wassen, eventueel te schillen en daar waar mogelijk goed te verhitten blijft onverminderd van kracht.

    Bron: http://www.voedingnu.nl
    (MB) bron; yunomi.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:groenten,
    25-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mediterraan voedsel beschermt tegen hooikoorts


    Mediterraan voedsel beschermt tegen hooikoorts


     
    Kinderen en jonge mensen op het Griekse eiland Kreta hebben minder last van hooikoortsklachten dan hun leeftijdsgenoten in andere landen. Onderzoekers zijn erachter gekomen dat dit te danken is aan het mediterrane voedsel.

      De onderzoekers bestudeerden van 700 kinderen en jonge mensen het eetgedrag. Op Kreta eten ze veel meer vers fruit, groente en noten dan jongeren in West Europa. En laten in die voedingsmiddelen nou net veel antioxidanten en mineralen zitten die bescherming bieden tegen hooikoorts. Rode druiven, appels, tomaten, sinaasappelen en noten zijn allemaal goed als je last hebt van hooikoorts.

      Alle deelnemers aten minstens twee porties fruit en groenten en een handje noten per dag.

      Bron; telegraaf.nl

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:Mediterraan voedsel, hooikoorts,
      23-04-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffie dan toch niet slecht voor bloeddruk


      Koffie dan toch niet slecht voor bloeddruk



      Veel koffie drinken verhoogt het risico niet op een hoge bloeddruk niet, dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Dit spreekt voorgaande studies tegen.

      Een Amerikaans onderzoek dat zes studies bundelde en in totaal 170.000 mensen bestudeerde, volgde de deelnemers tot 33 jaar. Slechts 20 procent van hen ontwikkelde een hoge bloeddruk, maar de kans hierop was niet hoger bij degenen die dagelijks meer dan vijf kopjes koffie dronken en degenen die cafeïne mijden. Dat bewijst volgens de onderzoekers dat dit je bloeddruk niet verhoogt. Mensen die tussen één en drie kopjes opnamen hadden zelfs een beetje meer risico dan de anderen, een resultaat dat de onderzoekers niet meteen konden verklaren.

      Ingewikkeld

      Professor Lawrence Krakoff: "Ik denk niet dat koffie een risicofactor is voor een hoge bloeddruk. Maar als mensen die meer dan 12 kopjes drinken en niet kunnen slapen, kan dit wel schadelijk zijn voor de gezondheid." Onderzoeker Chen: "Het is een ingewikkelde kwestie, aangezien cafeïne niet op iedereen dezelfde werking heeft. Mensen met een andere genetische achtergrond kunnen anders reageren op koffie. Voor de ene kan het veilig zijn hier veel van te drinken, voor anderen is het gevaarlijk."

      Een hoge bloeddruk staat in verband met een hartziekten, beroerten en een lagere levensverwachting.

      (ep) Bron; hln.be

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:koffie,
      17-04-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blauwe bessen voor vetafbraak


      Blauwe bessen voor vetafbraak

                                        

      Er zijn al een paar onderzoeken gedaan over blauwe bessen waaruit blijkt dat ze gezond zijn. Onder andere verkleinen blauwe bessen de kans op Parkinson en verlagen ze de bloedsuikerspiegel.

      Uit nieuw onderzoek blijkt dat blauwe bessen ook goed zijn voor de lijn. Blauwe bessen kunnen bestaande vetcellen afbreken en ze voorkomen ook de vorming van nieuwe vetcellen. Uit het onderzoek van de Texas Woman’s University blijkt dat bosbessen driekwart van de vetcellen kunnen afbreken.

      Het onderzoek werd gedaan onder muizen. Volgens de onderzoekers is meer onderzoek nodig. Er moet onderzocht worden of blauwe bessen hetzelfde effect hebben bij mensen en hoeveel blauwe bessen nodig zijn.

      Bron: Healthylives.nl
                dieet.blog.nl


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:blauwe bessen,
      16-04-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beenhouwer verkoopt tien jaar oud vlees vol wormen


      Beenhouwer verkoopt tien jaar oud vlees vol wormen



      In Napels heeft de politie een beenhouwer gearresteerd nadat ze in zijn zaak vlees hadden aangetroffen dat al tien jaar de houdbaarheidsdatum had overschreden. Het vlees krioelde van de wormen. Dat meldt het Italiaanse persagentschap ANSA.

      'Horrorwinkel'
      Inspecteurs van de voedselveiligheid wisten niet wat ze aantroffen in de 'horrorwinkel': pasta en koekjes die onder de parasieten zaten, rottend vlees en zuivelproducten, broederlijk naast olijven die bedekt waren onder de schimmel.

      Geknoei met data
      De beenhouwer had er blijkbaar een sport van gemaakt om te knoeien met de houdbaarheidsdata op de voedingswaren om zo zijn prodcuten maar te blijven verkopen in plaats van ze weg te gooien. Sommige voedselproducten bleken meer dan tien jaar oud.

      De man werd gearresteerd door de politie. Hij wordt er van beschuldigd de volksgezondheid in gevaar te hebben gebracht. (eb)

      Bron; hln.be

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:wormen,vlees,
      14-04-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom melk goed is voor je ogen


      Waarom melk goed is voor je ogen


      Van wortelen zou je gezonde ogen krijgen, maar nu blijkt dat ook melk wonderen kan doen. Vrouwen die melk drinken zouden op latere leeftijd minder kans hebben op ernstige oogaandoeningen.

      Wetenschappers ontdekten dat vrouwen met de hoogste vitamine D-gehaltes ongeveer twee derde minder kans hebben om AMD (Leeftijdsgebonden Maculaire Degeneratie) te ontwikkelen, een oogaandoening die de grootste oorzaak van blindheid is.

      AMD is de meest voorkomende oorzaak van gezichtsverlies bij mensen ouder dan 50 jaar. Leeftijdsgebonden Maculaire Degeneratie neemt het gezichtsvermogen weg dat nodig is om te lezen, rijden en om gezichten te herkennen.

      Vitamine D
      Amerikaanse onderzoekers bestudeerden de medische dossiers van 1.313 vrouwen inzake AMD. Ze ontdekten dat vrouwen jonger dan 75 jaar met het hoogste vitamine D-gehalte 59 procent minder kans hebben om AMD te ontwikkelen.

      Hoewel de zon de belangrijkste bron van vitamine D is, maakt het aantal uren dat je per dag buiten doorbrengt niet uit. De verhoogde weerstand tegen de oogaandoening komt hoofdzakelijk door de opname van vitamine D via voedsel (zoals melk, vis, cornflakes en margarine) en supplementen.

      Jaarlijks krijgen ongeveer 200.000 Britten te horen dat ze aan AMD lijden. Er bestaat geen preventieve behandeling, al kan medicatie en een laseroperatie de schade die veroorzaakt werd door de oogaandoening beperken.

      Een eerder onderzoek suggereerde dat een verhoogde consumptie van omega-3 visolie-vetzuren weerstand biedt tegen Leeftijdsgebonden Maculaire Degeneratie. (kgm)

      Bron; nina.be

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:melk,
      01-04-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Immuun voor antibiotica door kip eten


      Immuun voor antibiotica door kip eten



      Uit onderzoek van het Universitair Centrum Utrecht blijkt dat het
      eten van kip kan leiden dat mensen resistent worden voor antibiotica.

      Bij een op de vijf patiënten met resistente ESBL-bacteriën (een enzym dat door sommige darmbacteriën, zoals E.coli, wordt gemaakt) blijken deze genetisch identiek te zijn aan de antibioticaresistente bacteriën die op kippenvlees zijn gevonden. Het wijst erop dat die patiënten de bacterie van kip hebben gekregen.

      De meeste kip, die in Nederlandse supermarkten wordt verkocht, besmet is met ESBL-bacterie. De ESBL-bacterie maakt enzymen aan die resistent zijn tegen veel soorten antibiotica. Volgens de directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM), Roel Coutinho, kunnen consumenten gewoon kip eten als die goed doorbakken is. Maar uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er nu echt iets gedaan moet worden tegen het overmatige gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij, zo zegt Roel Coutinho in de Consumentengids.

      Bron: Gezondheidsnet.nl
      Bron;dieet.blog.nl


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:kip,
      31-03-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoute geur als vervanger


      Zoute geur als vervanger

      Zout staat steeds meer in de belangstelling, en niet in positieve zin. We gebruiken er veel te veel van. Daarom wordt er naarstig gezocht naar manieren om de zoutconsumptie te verlagen. Misschien dat de geur van zout de oplossing biedt.


       
      Foto: Frank van der Vleuten


        Door de perceptie van het zoutgehalte op te voeren door middel van aroma’s die we associëren met zoute producten, worden de hersenen eigenlijk voor de gek gehouden. Het aroma dat toegevoegd wordt is smaakloos, maar de hersenen ’denken’ dat het eten zouter smaakt dan het eigenlijk doet. Met deze nieuwe methode wil levensmiddelenconcern Unilever het zoutgehalte verlagen.

        Sardientjes

        Proefpersonen werden gevraagd om het zoutgehalte te schatten van verschillende blokjes kaas, waaraan respectievelijk een aroma van sardientjes, zoute comtékaas en wortel was toegevoegd. Alle drie de monsters bevatten hetzelfde zoutgehalte. De kaasblokjes met sardinearoma werden over het algemeen als lekkerder en zouter beoordeeld dan die met wortelaroma. Sterker, de proefpersonen vonden de kaas met wortelaroma nog flauwer dan de oorspronkelijke variant.

        Unilever denkt dat het ook interessant kan zijn om na te gaan of zoete geuren kunnen helpen bij producten die minder suiker bevatten.

        Bron; telegraaf.nl

        Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
        Tags:zout,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe appelsoort voor mensen met allergie


        Nieuwe appelsoort voor mensen met allergie


        De naar schatting driehonderdduizend Nederlanders met een appelallergie kunnen vanaf deze maand appels van het ras Elise kopen.

          De Elise, een lekker knapperige friszoete appel met een stevige 'bite'.
          De Elise, een lekker knapperige friszoete appel met een stevige 'bite'.

          Tot nu toe was voor allergiepatiënten alleen de appelsoort Santana beschikbaar. De Elise is knapperiger en zoeter, aldus woensdag de wetenschappers van Wageningen University en Research Centre en het Universitair Medisch Centrum Groningen, die mede aan de ontwikkeling van de appel hebben gewerkt.

          Als mensen met de allergie appels eten, krijgen ze last van een opgezette tong, gehemelte, lippen en soms ook neus en ogen. Vaak zijn deze patiënten ook allergisch voor andere fruitsoorten, zoals kersen en abrikozen Bovendien hebben ze vaak last van pollenallergie. Santana was in 2006 de eerste hypoallergene appel, die door 75 procent van de mensen met allergie wordt verdragen.

          Er is zelfs een website over appelallergie waarop het nodige te lezen valt over het appelras Santana.

          Bron; telegraaf.nl

          Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
          Tags:appels,
          30-03-2011
          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ginseng en saffraan zijn lustopwekkend


          Ginseng en saffraan zijn lustopwekkend

          ginseng en saffraan zijn lustopwekkend  

          Vrouwen die wat meer pit in de slaapkamer willen brengen, gieten best wat saffraan en ginseng in hun soep. Uit een onderzoek van Canadese onderzoekers blijken deze twee stoffen namelijk lustopwekkend te zijn.

          Saffraan verbetert de bedprestaties aanzienlijk bij zowat alle koppels. Ginseng levert dan weer uitstekend werk bij mannen die last hebben van erectieproblemen. Ook voor vrouwen die maar moeilijk in de juiste stemming komen zou de stof wonderen doen.

          Beeld: Photonews
          Bron; gva.be


          Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
          Tags:saffraan,ginseng,
          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walnoten zijn het gezondste



          Walnoten zijn het gezondste

          walnoten zijn het gezondste  

          Walnoten zijn de gezondste noten. Dat concluderen enkele
          Amerikaanse onderzoekers.

          Walnoten bevatten de meeste en beste antioxidanten van alle noten.
          Hierdoor verlagen ze het cholesterolgehalte, het stressniveau
          en de kans op hart- en vaatziekten.

          walnoten zijn het gezondste

          Volgens de onderzoekers hebben noten voor niets een slechte naam. "Mensen denken dat ze dikmakend zijn, terwijl ze eigenlijk boordevol goede vetten zitten. Personen die dagelijks noten eten, vallen net af."

          Beeld: Photonews
          Bron; gva.be


          Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
          Tags:walnoten,
          26-02-2011
          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verschillende medicijnen mogen niet gecombineerd worden


                       Medicijnen mogen niet gecombineerd worden

          Verschillende medicijnen mogen niet gecombineerd worden met pompelmoes aangezien ze de werking van het medicijn versterkt.

          Dit is onder andere het geval met sommige bloeddruk- en cholesterolverlagers.

          Dit komt door de aanwezigheid van furocoumarinen.


          bron; seniorennet.be


          Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
          Tags:pompelmoes,
          24-02-2011
          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cholesterolgehalte van eieren in dalende lijn

           

          "Cholesterolgehalte van eieren in dalende lijn"

           cholesterolgehalte van eieren in dalende lijn

           
          Elke dag twee eitjes eten, is niet zo schadelijk voor de gezondheid als dokters ons willen laten geloven. Een Amerikaans onderzoek wees aan dat het cholesterolgehalte van eieren in de voorbije jaren flink is gedaald. Dat zou te wijten zijn aan het verbod op beendermeel in kippenvoer, dat na de BSE-crisis werd ingevoerd. Zo schrijft The Sunday Times zondag.

          Bovendien zouden er vandaag in eieren meer vitamientjes zitten dan vroeger het geval was. Er werd tot 64 procent meer vitamine D gemeten in tien jaar tijd.

          Eerdere studies toonden al aan dat cholesterol uit eieren het cholesterolgehalte in het bloed niet doet stijgen, en dat de echte problemen te zoeken zijn bij verzadigde vetzuren en de aantasting van de lever door een ongezonde levensstijl.

          Een studie uit 2009 aan de Britse Surrey University wees dan weer dat één of twee eieren per dag eten, helpt bij afslanken. De onderzoekers beweerden dat mensen zich meer verzadigd voelden en daardoor later op de dag minder nood hadden aan extra calorieën.

          bron; gva.be


          Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
          Tags:eieren,
          23-02-2011
          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minder vitamines en smaak in biologische groenten

           
          Minder vitamines en smaak in biologische groenten


          Bij het telen van biologische groenten komen geen chemische stoffen aan te pas, nu blijkt echter dat deze aanpak niet voor gezondere of lekkerdere producten zorgt.

          Smaak en stoffen
          Een controversiële studie van de Britse consumentenorganisatie Which? Gardening suggereert dat de moderne aanpak bij de productie van groenten beter voor je is. Daaruit blijkt namelijk dat bij broccoli waar pesticiden aan te pas kwamen meer antioxidanten bevatten dan biologische geteelde stalen. Dit zijn voordelige stoffen die je algemene gezondheid verbeteren en kanker helpen te voorkomen. Ook bevatten aardappelen meer vitamine C dan hun biologische tegenhangers. Een smaaktest toonde aan dat modern geteelde tomaten een sterkere smaak hebben dan groenten waar geen pesticiden aan te pas kwamen.

          Organisaties van biologische boeren weerleggen de beweringen, ze zeggen dat de studie te kleinschalig is om betekenisvolle resultaten te bieden.

          (ep)bron; hln.be 

          Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
          Tags:groenten,
          16-02-2011
          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bessen eten verlaagt kans op ziekte van Parkinson

           
          Bessen eten verlaagt kans op ziekte van Parkinson



          Mannen en vrouwen die regelmatig bessen eten, lopen minder risico op de ziekten van Parkinson, dat blijkt uit recent onderzoek.

          Flavonoïden
          Een studie bij 49.281 mannen en 80.336 women berekende hun opname van flavonoïden. De wetenschappers analyseerden de consumptie van vijf belangrijker bronnen van voeding rijk aan deze stof: thee, bessen, appels, rode wijn, appelsienen en appelsiensap. De deelnemers werden 20 tot 22 jaar gevolgd. Daaruit blijkt dat de mannen die het meest van deze stof opnamen, 40 procent minder kans hadden om deze ziekte te ontwikkelen dan degenen die het minst hiervan aten. Ze kunnen dus hun risico op deze ziekte verlagen door appels, appelsienen en andere dingen rijk aan flavonoïden te eten.
           
          Bessen

          Bij vrouwen was er geen verband tussen de consumptie van flavonoïden en de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. Maar zowel bij mannen en vrouwen bleek dat de consumptie van anthocyanine, een soort van flavonoïden die voornamelijk in bessen zit, zowel bij mannen als vrouwen het risico op deze aandoening doet dalen. Deze bestanddelen zitten in planten en fruit, dit is ook bekend als vitamine P of citrine. Naast fruit bevat is ook chocolade een van deze stof.

          (ep)bron; hln.be 

          Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
          Tags:bessen,parkinson,
          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Granen bieden garantie op lang leven
           

          Granen bieden garantie op lang leven



          Mensen die elke dag veel vezels eten, lopen minder kans vroegtijdig te sterven aan tal van ziekten als hartaandoeningen, kanker en infecties.

          Granen
          400.000 gepensioneerden namen deel aan het onderzoek. In vergelijking met de dgenen die het minste vezels aten liepen de mensen die het meeste granen en vezels consumeerden 22 procent minder kans te sterven aan welke oorzaak dan ook. Daarnaast bleek ook dat dit het risico op sterfte door cardiovasculaire, infecties en ademhalingsziekten beperkte. Bij mannen beperkt dit ook de kans te sterven aan kanker. Daarnaast blijkt dat vezels uit granen beter beschermen dan die uit fruit, groenten of bonen, dit kan komen door dat deze vitamines en mineralen bevatten die tal van ziekten voorkomen. De vorsers hielden ook rekening met dingen als sport en lichaamsgewicht, mensen die veel vezels eten leiden over het algemeen een gezonder leven.

          Aanbevolen hoeveelheid
          Voorgaand onderzoek toonde al de voordelen van vezels aan bij gewichtsverlies, het verlagen van cholesterol, bescherming tegen hartziekten, maar dit is het eerste onderzoek dat bewijst dat het ook helpt tegen andere dodelijke aandoeningen. "De resultaten van deze studie tonen aan dat vezels nog meer voordelen bieden dan voorheen werd gedacht. Het is dus belangrijk dat we zoveel mogelijk vezels opnemen", aldus professor Frank Hu. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor vrouwen is 25 gram, bij mannen is dat 38. Een half kopje linzen bevat 8 gram, een half kopje rauwe amandelen bijna 9 gram.
           
          bron; hln.be(ep)

          Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
          Tags:vezels,


          >

          Blog tegen de regels? Meld het ons!
          Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!