Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    24-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fiesta Europa 15 16 en 17 juli in Hasselt



    Fiesta Europa 15, 16 en 17 juli. in Hasselt

    Fiesta Europa in Hasselt

    Hasselt heeft de voorbije jaren al kennis kunnen maken met het concept “Internationale Markt”. “Fiesta Europa”, een meer dan gezellige feestmarkt met een 40-tal marktkramers afkomstig uit alle hoeken van Europa, is telkens positief onthaald. Behalve een waaier aan uitgelezen Europese streekproducten vind je op “Fiesta Europa” ook allerlei artisanaat en bijzondere cadeaus uit diverse landen. En natuurlijk wordt ook de innerlijke mens niet vergeten met heerlijke streekgerechten al dan niet overgoten met een frisse Beierse pint of een heerlijk glas wijn. De markt wordt weer opgesteld op het Kolonel Dusartplein in het weekend van 15, 16 en 17 juli. Laat je aangenaam verrassen!

    In goede samenwerking met de stad Hasselt wordt niets onverlet gelaten om een sfeervolle feestmarkt in te richten.  De marktkramers komen uit een 12-tal verschillende landen speciaal naar Hasselt afgezakt: van Finland, Hongarije, Spanje, Oostenrijk, Italië, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland,… Meestal brengen ze typische producten mee uit hun land of streek. Zo vind je er bijvoorbeeld mediterrane olijven en pepers, Franse worst en streekkazen, Italiaanse salami, zachte nougat en typische amandelkoeken, Duitse wijn, Oostenrijkse mosterd en nog veel meer.

    De internationale markt brengt overigens niet alleen gastronomie, maar ook lokale gerechten gaande van vers bereide pizza’s tot heerlijke grillgerechten of Beierse keuken. Naast al dat lekkers wordt ook allerlei artisanaat aangeboden; keramiek, bijzondere kledij, houtsnijwerk, juwelen en zilver, edelstenen, souvenirs, houten speelgoed, lederwaren...


    bron; skynet.be


    Categorie:CULINAIRE TRIPS, REIZEN.
    Tags:feestmarkt, Hasselt, wijn, bier, streekgerechten, Finland, Hongarije, Spanje, Oostenrijk, Italië, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerse clubsandwich




    Zomerse clubsandwich

    Probeer eens deze slanke versie van de bekende clubsandwich.

    Voor 1 persoon:

    3 sneetjes geroosterd volkoren brood, 50 gram gerookte kipfilet
    1 tomaat, in plakjes, 1 augurk, ½ ui, in ringen gesneden
    1/2 el mayonaise gemengd met 1/2 lepel yogurt, 2 blaadjes sla.

    RECEPT: Zomerse clubsandwich
    1. Leg twee van de drie boterhammen neer. Besmeer deze met de halvanaise en beleg met een blaadje sla.

    2. Verdeel de gesneden kipfilet, tomaat, augurk en ui over de twee boterhammen en leg deze op elkaar.

    3. Maak af met de derde boterham en stop er eventueel twee grote satéprikkers in, om makkelijk in tweeën te kunnen snijden.



    Voedingswaarde per persoon: 399 kcal

    TIP;
    Je kunt ook variëren met verschillende soorten beleg en groentes.
    Probeer net zo lang uit tot je de lekkerste variant hebt gevonden.

    bron;dokterdokter.nl


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:brood, kip, tomaat,augurk, ui, mayonaise, yogurt, sla,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paling in het groen

     

    Paling in het groen

    Voor 4 personen:
    1 kg rivierpaling (1 duim dik, schoongemaakt
    en verdeeld in stukken van ongeveer 5 cm),
    100 g boter, 150 g zurkel,
    150 g gemengde groene kruiden : peterselie, salie, kervel,
    citroenkruid, dragon, lavas, e.a. indien voorradig,
    2 eierdooiers,3 sjalotten,sap van 1 citroen,
    1/2 dl wijn,2 eetlepels bloem, peper, zout.

                

    Deze bereiding is zeer klassiek : met een dubbele smaakzetting én dubbele binding. Een eerste keer door het bakken van bebloemde stukken vis en een tweede keer met de eierdooiers. Als u de eierdooiers wil vermijden, kan u ze gewoon weglaten. Tenzij u genoegen neemt met een heel licht gebonden saus moet u dan wel een beetje méér bloem op de paling strooien terwijl hij in de pan ligt te bakken. Nooit binden met bloem nà het koken want dat geeft een slechte, kleverige smaak !

    Bereidingswijze;

    Pel en snijd de sjalotten in stukjes en hak de groene kruiden fijn. Spoel de stukken paling goed af, droog ze en rol ze in de bloem.
    Bak de gebloemde stukken paling samen met de sjalot in de boter tot ze een kleurtje beginnen te krijgen. Doe er dan de fijngehakte groene kruiden bij.
    Roer nog eens goed om op hoog vuur. Voeg de witte wijn erbij en eventueel
    wat water tot alles onder staat. Kruiden en zachtjes laten koken tot de paling gaar is (als hij gemakkelijk van de graat gaat).

    De stukken vis uit de pan halen en in een diepe schotel leggen. De saus nog
    wat laten inkoken. De eierdooiers mengen met het sap van de citroen en,
    van het vuur weg, goed mengen met de saus.
    Dit mengsel mag niet boven de 70 komen want anders gaan de eierdooiers stollen en verdwijnt het bindend effect. De saus over de vis gieten.

    De schotel kan dadelijk worden opgediend met b.v.
    gekookte aardappelen, grof brood, of frietjes. 

    Tip;
    Maak de paling een dag op voorhand klaar zodat de saus
    goed is ingetrokken en zo is hij op zijn best.



    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:paling, boter, zurkel, peterselie, salie, kervel, citroenkruid, dragon, lavas, ,eieren, sjalot, citroen, wijn, bloem,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Romige likeur


    Romige likeur

    Uit recent onderzoek blijkt dat Amarula, een Zuid-Afrikaanse likeur,
    een van de snelst in populariteit groeiende spirits van de wereld is.
                                                       

    Amarula is een zachte likeur gemaakt van de marula vrucht en verse room.
    Het drankje komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is de laatste jaren bezig
    de hele wereld te veroveren. In 2007 won Amarula de Trophy voor de beste likeur van de wereld tijdens de `International Wine and Spirits Competition`
    en in 2010 kreef het voor de vijfde keer op rij een gouden medaille voor
    `Best in Class` bij deze competitie. Nu heeft het merk besloten het drankje
    een nieuw uiterlijk te geven, een die wat meer eigentijds is maar wel ook
    goed de Afrikaanse afkomst laat zien.

    Tropisch
    De marula is het hoofdingrediënt voor deze cream likeur, een bijzondere
    vrucht die het drankje verrijkt met een heerlijke tropische smaak.
    Amarula kan gedronken worden als aperitief, het is goed te mixen in een cocktail of shooter maar is vooral lekker om van te genieten bij de koffie of als fris drankje on-the-rocks


    bron; telegraaf.nl


    Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES
    Tags:likeur,cream likeur,Amurila,
    23-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roergebakken postelein met garnalen


    Roergebakken postelein met garnalen

    Het begin van de zomer daar is het posteleinseizoen.

     Voor 2 personen;

    500 gram postelein, 1 rode ui, gesnipperd
    150 gram garnalen, zonnebloemolie
    1 teen knoflook, lycheewijn (toko) of sherry

    © THINKSTOCK

     Bereiding;  
    Kijk de postelein na op wortels, modder en beestjes.
    Die zitten er ook wel in als het voorverpakt is, echt waar. Wassen dus.
    Mocht je lange stengels aantreffen, snij ze dan wat kleiner.
    Fruit de rode ui, en voeg dan de in plakjes gesneden knoflookteenje er bij.
    Bak de knoflook lichtbruin.

    Doe de garnalen erbij, bak ze en blus af met een scheutje lycheewijn of sherry.
    Voeg dan de postelein toe, en roerbak kort maar snel.
    Na een minuutje merk je dat de postelein begint in te storten, let goed
    op dat het niet te slap wordt.
    Het moet nog dat heerlijke friszure grondachtige smaakje hebben,
    en het knapperige, maar niet meer het echt rauwe.
    Wat kruiden zoals verse peper wat zeezout enz. Meteen opeten.


    Tallina van den Hoed
    bron; volkskrant.nl

    Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
    Tags:postelein, ui, garnalen, olie, look, lycheewijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde ananas met vanille-ijs en rode vruchten


        Gegrilde ananas met vanille-ijs en rode vruchten
         Een zomers nagerechtje in de tuin.

    • Voor 4 personen
    • 1 ananas, 4 eetlepels boter,40 g bruine suiker

    • 1 eetlepel kaneel, 4 vanillestokjes, 4 bollen vanille-ijs

    • 8 aardbeien of frambozen

      Gegrilde ananas met vanille-ijs en rode vruchten

    Bereiding

    Maak de ananas schoon. Snij de ananas in schijven.
    Meng de bruine suiker, de kaneel en de Solo in een schaal.
    Snij de vanillestokjes overlangs open, haal de zaadjes eruit en
    doe ze in de schaal.
    Voeg de ananas eraan toe en laat 1 uur staan.

    Grill de gemarineerde ananas enkele minuten op de barbecue.
    Serveer met een bolletje vanille-ijs en de rode vruchten


    bron; yunomi.be
     

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:ananas, boter, suiker, kaneel, vanillestokjes, ijs, aardbeien, frambozen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kookpot van 425.000 euro is duurste ter wereld


    Kookpot van 425.000 euro is duurste ter wereld





    Voor de duurste kookpot ter wereld moet je in een warenhuis in de Chinese stad Changchun zijn. Voor 425.000 euro mag je deze kookpan de jouwe noemen. De Duiste fabrikant Fissler vervaardigde de handgrepen en het logo van het kleinood in puur goud, belegd met diamanten.

    Naast de pan, krijgt de koper een uitnodiging om met tien vrienden
    te gaan eten in een Europees Michelinrestaurant.
    De pan wordt bovendien met een Rolls Royce thuis bezorgd.

    (eb) Bron; hln.be

    Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
    Tags:Kookpot, Pan,
    22-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker zomers: een citroenkiwismoothie



    Lekker zomers: een citroenkiwismoothie

    In al zijn soorten en vormen is een smoothie simpelweg een mix van verschillende fruit en/of groenten, al dan niet aangevuld met yoghurt,
    room, melk, granen of zoetstoffen. 
    Een zomerdag vraagt om een verfrissend drankje. Negeer de cola en de nood aan ijsjes, en maak jezelf deze heerlijke verfrissende citroenkiwismoothie.

    Ingrediënten:
    2 kopjes druiven, Een halve citroen (gepeld)
    Een halve kiwi (gepeld),3 kopjes ijs

        

    En blenden maar!

    TIP: wie het te zuur vindt, kan spelen met de verhouding tussen druiven en citroensap. Vermijd suiker want zo vermijd je ook calorieën!


    bron; hln.be

    Categorie:SMOOTHIE, FRUITDRINK,
    Tags:druiven, citroen, kiwi,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Farfalle Liana en Fabio



    Farfalle Liana en Fabio
    Een lekkere pasta boordevol groenten.

    voor vier personen:

    200 g farfalle, 1 rode ui (in kleine stukjes), 100g kleine trostomaatjes (in vier)
    100 g courgette (in reepjes), 10 g basilicumblaadjes (in fijne reepjes)
    1 dl extra vergine olijfolie, 160 g mascarpone
    40 g gevogeltebouillon (of water),4 eetlepels parmezaanschilfers
    peper en zout, 8 gefritureerde basilicumblaadjes


    Wim Daneels

    Hoe je het maakt:
    1. Sauteer de rode uitjes in een beetje olijfolie. Voeg de courgettestukjes toe.
    2. Laat dit even op hoog vuur goed stoven.
    Voeg de trostomaatjes, samen met de basilicum, toe.
    3. Voeg meteen de mascarpone toe, samen met de gevogeltebouillon en
    laat dit op een laag vuurtje kort reduceren.
    4. Kook de farfalle ondertussen 'al dente' in ruim en licht gezouten water
    (of bouillon).
    5. Schep ze voorzichtig uit het water en voeg ze toe aan de
    trostomaat-courgette-mascarponesaus.
    6. Leg de farfalle in een diep bordje en nappeer rondom nog wat extra stoofpotje van trostomaatjes en mascarpone.
    7. Bestrooi met de parmezaanschilfertjes en garneer met de gefriteerde basilicumblaadjes.
     

    Fabio Marangon
    cucinamarangon.com
    André Peetersbron; nieuwsblad.be


    Categorie:RESTAURANTS MET RECEPTEN
    Tags:Farfalla, ui, tomaten, courgette, basilicum, olijfolie, parmezaan, bouillon, marcarpone,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lightchips slechter voor lijn dan vetrijke snacks


    Lightchips slechter voor lijn dan vetrijke snacks


    Lightchips kunnen gewichtstoename stimuleren doordat ze het hongergevoel stimuleren, ontdekten Amerikaanse onderzoekers.

    De vorsers aan de universiteit Purdue zetten twee groepen ratten op een vetrijk en een vetarm dieet. De ene helft kreeg normale chips, de andere helft keen mengeling van vette en lightchips. De bewuste snacks werden gemaakt met olestra, een synthetische vetvervanger dat nul calorieën bevat en onverteerd door het lichaam gaat. 

    Meer vetweefsel
    Degenen die vetrijk aten kwamen meer bij en ontwikkelden meet vetweefsel wanneer ze de vetarme chips aten. Ze verloren ook geen extra gewicht wanneer ze geen snacks meer kregen. "Op basis van deze gegevens besluiten we dat een vet- en caloriearm dieet een betere strategie is om gewicht te verliezen dan om vetvervangers te gebruiken", aldus onderzoeker Swithers.

    Andere reactie
    Voeding met een zoete of vette smaak duiden op een grote hoeveelheid calorieën, dit maakt verschillende reacties in het lichaam los, waaronder speekselvorming en de vrijmaking van gelukshormonen. Vetvervangers kunnen de relatie storen tussen wat het lichaam verwacht, in dit geval een caloriebom, en ontvangt, de vetvervanger dus.

    Verrassend

    Professor Susan E. Swithers: "Ons onderzoek toont aan dat vetvervangers de mogelijkheid van het lichaam om eten op te nemen kan storen, wat kan leiden tot een inefficiënt verbruik van calorieën en dus gewichtstoename. Er is echter wel goed nieuws voor mensen die letten op wat ze eten, de ratten die weinig calorieën kregen, kwamen niet bij wanneer ze zowel normale als lightchips kregen." Het verrassende resultaat spreekt de veronderstelling tegen dat producten gemaakt met vetvervangers helpen af te vallen.

    Geen wondermiddel

    Uit vorige studies bleek al dat saccharine en andere kunstmatige zoetstoffen in dieetdranken ook gewichtstoename en de aanmaak van lichaamsvet kunnen stimuleren. Daarom raden experts aan om geen kunstmatige stoffen op te nemen wanneer je minder calorieën wil opnemen. Professor Swithers: "Er bestaat geen wondermiddel om af te vallen. Voeding die van nature vetarm is en weinig calorieën bevat kan beter zijn dan te vertrouwen op kunstmatige vervangmiddelen."


    (ep) bron; hln.be

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:Lightchips,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mediterrane griet


    Mediterrane griet  

    Een smaakvol visrecept vol groentjes

    Voor vier personen:

    - 10 tot 20 stukjes steranijs, 100 g extra vergine olijfolie
    - 4 stukken grietbotfilet van circa 200 g per portie, peper en zout
    - 2 baby-artisjokken, 2 babyvenkels, 10 zwarte olijven, ontpit en gehalveerd
    - 8 kleine aardappelen (in de schil), 2 granaatvormige babycourgettes
    - 8 babybospeentjes, 4 oranje babypaprika's-8 groene aspergepunten
    - 4 kerstomaatjes, 8 blaadjes basilicum, 8 gefritureerde selderijbladeren

     

    Wim Daneels

    Bereiding:
    1. Vijzel de steranijs in een 'morzel', vermeng met de olijfolie en laat minstens
    1 uur 'trekken' . (Makkelijker is alles te mixen in de keukenmachine).
    2. Kook de aardappeltjes in de schil in gezouten water 'al dente'. 'Schrik' ze
    af in koud water en halveer ze overlangs.
    3. Kook al de groenten, behalve de kerstomaatjes en de olijven, telkens apart, 'al dente' in zout water. Respecteer hun respectievelijke gaartijden. Schrik ze telkenmale goed af.
    4. Halveer de venkel en de courgette. Meng al deze babygroenten goed onder elkaar. Bak de aardappelen nog even op in wat olijfolie. Bak de groenten
    apart in een beetje olijfolie samen met de versnipperde basilicumblaadjes.
    5. Voeg de olijven en de kerstomaatjes toe en houd warm.
    6. Bak de grietbotfilets in olijfolie. Dresseer de aardappelschijfjes in het
    midden met de groentjes. Leg daarop de grietbot. Nappeer rondom met de steranijsolie en garneer met de gefrituurde selderijblaadjes.

    Fabio Marangon (50) is de chef van Cucinamarangon. Zijn Venetiaans geïnspireerde gerechten zijn fijn en puur. Hij geeft de Italiaanse keuken van 'la nonna' (grootmoeder)
    een eigentijdse versie.
    Cucinamarangon, Patersstraat 9, Turnhout, 014-42.43.81, www.cucinamarangon.co
    m


    André Peeters
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:RESTAURANTS MET RECEPTEN
    Tags:steranijs, olijfolie, grietbot,artisjokken, olijven, aardappel, courgette, wortel, paprika, asperges, tomaat, basilicum, selderij,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rosbief met ratatouille



    Rosbief met ratatouille

    Schil de groenten en maak zeer fijne blokjes het zal zeker
    de smaak fijner en smakelijker maken.

    voor 4 à 6 personen

     1 kg rosbief, 2 eetlepels olijfolie, zout, peper
    1 fijngesnipperde knoflookteen, 2 grofgesneden uien
    1 grote aubergines in blokjes, 1 rode paprika in stukjes
    1 grote courgette in stukjes, 5 tomaten, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn

                                             
                                                    Foto; vichte.be
    Bereidingswijze:
    Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180ºC.
    Verhit de olie in een braadslede of ovenvaste pan.
    Bak het vlees bruin. Bestrooi met zout en peper. Neem het uit de braadslede.

    Voeg aan het bakvet knoflook en ui toe. Bak 2 minuten.
    Voeg aubergine, paprika en courgette toe en roerbak enkele minuten mee.
    Voeg tijm en rozemarijn toe. Leg het vlees in de groenten.
    Braad het vlees in het midden van de oven in ca. 20 a 25 minuten rosé.
    Zet de oven na 5 minuten op 175ºC. Bedruip zo af en toe met braadvocht.

    Neem het vlees uit de ratatouille, verpak het in folie en laat het vlees
    voor het aansnijden 10 minuten rusten.
    Breng de ratatouille op smaak met zout en peper.

    Tip; Indien je de ratatouille in een pan maakt laat dan de groentemengeling
    10 minuten stoven op een zeer zacht vuur.
    Roer niet te heftig, want het is niet de bedoeling dat je puree krijgt.


    bron; wijntop5.nl

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:rosbief, plijfolie, look, ui, aubergines, paprika, courgette, tomaten, tijm, rozemarijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paling in 't groen door Geert van Hecke

    • Paling in 't groen door Geert van Hecke

      voor 4 personen;
      800
      gr paling (reken 200 g per persoon)
      20 blaadjes jonge spinazie (als garnituur), scheutje olijfolie
      klontje boter, 200 g bloem, 1/2 venkel (met loof), 1 dl wijn
      peper en zout, een teentje look, sap van 1/2 citroen voor de palingkruiden 500 g kruiden: spinazie, peterselie, dragon, salie, basilicum
      munt, kervel, let op: de hoeveelheid dragon
      salie en munt mag maar vijfde zijn van de andere kruiden
    Bereiding;

    1 Verwijder indien nodig de haartjes die zich nog aan de gestroopte paling bevinden en verwijder ook het gestolde bloed door de paling onder stromend water te houden.
    2 Wentel de paling in de bloem. Bak de paling in de pan. Bak hem eerst in wat olijfolie en voeg nadien een klontje boter toe. Baktijd is ongeveer een kwartier, tot de paling krokant is. Snijd in mootjes.
    3 Gebruik de graten van de paling als basis voor een fumet: kook de graten in water en voeg er de witte wijn bij. Stoof de ui gaar in boter en pureer. Zeef de fumet, voeg de gepureerde ui en wat peper en zout toe zodat je een mooie saus bekomt.
    4 Leg de paling in de saus en laat een minuutje sudderen.
    5 Hak de groene kruiden fijn. Je kan de kruiden ook door de vleesmolen halen of, samen met wat jus van de paling door de blender. Je kan facultatief een teentje look toevoegen, maar stoof deze eerst lichtjes, gebruik het niet rauw.
    6 Blancheer de peterselie en de spinazie in een weinig water en voeg er nadien het rauwe mengsel van groene kruiden bij. Voeg het groene kruidenmengsel bij de paling en laat nog even sudderen. Let op: de groene kruiden mogen niet koken, anders verliezen ze hun mooie kleur.
    7 Snijd de venkel in julienne en meng met een fijn geperst teentje look, wat peper en zout, scheutje olijfolie en het citroensap.
    8 Leg de palingmootjes in het bord, schep er de groene kruidensaus over en werk af met een paar rauwe blaadjes jonge spinazie en een takje venkelloof dat lichtjes werd gefrituurd. Serveer met de rauwe en op smaak gebrachte julienne van venkel.


    chef; geert van hecke
    bron; ambianceonline.eu

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:paaling, spinazie, citroen, kruiden, look,
    21-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade van maatjes, waterkers en radijs


    Salade van maatjes, waterkers en radijs
    met een dressing van appelcider

    Voor 4 personen:
    4 maatjes, in reepjes gesneden, 3 bosjes waterkers, 1 bosje radijs
    1 sjalot, fijngehakt, 1 handvol peterselie en bieslook, fijngehakt

    Dressing:
    4 el mayonaise, 1 tl graanmosterd, 1 tl appelcider, 2 el room

                                      

    Bereidingswijze

    Dressing: meng mosterd, appelcider en room met de mayonaise, zodat je een lopende dressing krijgt. Kruid met peper en zout.

    Was de waterkers en pluk de blaadjes. Snij de radijzen in plakjes en
    meng met de waterkers, sjalot, maatjes, fijngehakte peterselie en bieslook.
    Roer er voorzichtig de dressing door en kruid naar smaak met peper en zout.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:haring, maatjes, waterkers, radijs, sjalot, peterselie, bieslook, mayonaise, mosterd, appelcider, room,
    20-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffie moet weer versgemalen zijn



    Koffie moet weer versgemalen zijn

    koffie moet weer versgemalen zijn



    koffie moet weer versgemalen zijn
     

    Een heerlijk kopje koffie moet weer versgemalen gezet worden. Zoals oma dat deed dus.

    In Nederland zijn ze aan een nieuwe koffietrend begonnen: slow coffee is er aan een gigantisch snelle succestournee begonnen. Wat dat slow coffee-concept inhoudt? Simpel: je maalt je bonen weer zelf, en laat ze trekken in een trekkan. Zo zorg je ervoor dat alle smaken ten volle worden afgegeven en je kopje koffie dus een smaakbom wordt.

    De koffiebonen zijn dan ook aanweziger dan ooit in de Nederlandse supermarkten en ook grote merken als Douwe Egberts volgen schoorvoetend door hun aloude trekkannen terug op de markt te lanceren.

    In België blijft het voorlopig nog even wachten vooraleer
    de trend echt van wal steekt. 

    Beeld: Photonews
    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:koffie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade met gerookte eendenborst, amandelen en frambozen


    Salade met gerookte eendenborst, amandelen en frambozen

    Amandelen rijk aan de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6.
    Al zijn amandelen vettige noten (bestaat voor 50% uit olie en vet),
    ze bevatten ook veel vitamine E en zijn rijk aan antioxidanten.
    De noten boordevol vitaminen, mineralen, plantaardige eiwitten en vezels. 

    Voor 2 personen:


    35 g amandelen, 100 g waterkers, 4 takjes munt,
    100 g gerookte eendenborst, in plakjes, bakje frambozen (125 g),
    3 el olijfolie extra vergine, 2 el frambozenazijn, 1 tl mosterd, 2 tl honing.



        
    Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be

    Bereiding; <20 minuten

    Rooster de amandelen goudbruin in een koekenpan op hoog vuur, zonder olie. Verwijder harde steeltjes van de waterkers en was de blaadjes.
    Laat heel goed uitlekken. Haal de blaadjes van de takjes munt.

    Maak een dressing door olie, azijn, mosterd en honing in een kommetje
    goed door elkaar te roeren. Breng op smaak met peper en zout.
    Meng waterkers en muntblaadjes met de dressing.

                                               

    Leg de waterkers op 2 bordjes en verdeel de eendenborst, amandelen en frambozen erover.


    recept; uit Tough Cookie,

    bron; telegraaf.nl

     

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:amandelen, waterkers, munt, eendeborst, frambozen, olijfolie, azijn, mosterd, honing,
    19-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken paling met citroen en peterselie



    Gebakken paling met citroen en peterselie

    Deze bereiding van paling is één van de snelste,
    meest eenvoudige en lekkerste.


    Voor 4 personen:
    650 g gestroopte paling in stukken van 5 cm
    4 el bloem, boter, peper en zout
    sap van 2 citroenen, 4 el fijngehakte peterselie

                    

    Bereidingswijze

    Wentel de paling licht in de bloem en klop er de overtollige bloem af.
    Smelt boter en bak er de paling net gaar in. Kruid met peper en zout.
    Besprenkel met het citroensap en bestrooi met de peterselie.
    Serveer meteen met brood of frieten. 


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:paling, boter, citroen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken schol met tropisch fruitsalsa


    Gebakken pladijs/schol met tropisch fruitsalsa

    Voor 4 personen

    6 pladijs/scholfilets (ongeveer 500 g), sap van een halve sinaasappel
    1 bakje tropisch fruit (250 g), 1 bosuitje, in dunne ringetjes
    1 eetlepel verse basilicum, fijngehakt
    50 g bloem,3-4 eetlepels olie

     Gebakken schol met tropisch fruitsalsa

    Bereiding;< 20-30 min.

    Snijd de scholfilets in de lengte door en wrijf ze in met zout, peper en 2 eetlepels sinaasappelsap. Laat ze zo 5 minuten liggen. Snijd het tropische fruit in heel kleine stukjes en meng het in een schaaltje met 2 eetlepels sinaasappelsap en versgemalen peper. Schep het bosuitje en het basilicum erdoor.

    Wentel de scholfilets door de bloem, schud de overtollige bloem er weer af. Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de scholfilets in 3-4 minuten goudbruin en gaar, keer ze halverwege. Leg de scholfilets op 4 warme borden en schep de fruitsalsa ernaast. Lekker met gele rijst en peultjes.


    bron; visrecepten.nl

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:pladijs, schol, sinasappel, tropisch fruit, lente ui, basilicum, bloem,
    18-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frisse wraps met gerookte zalm en komkommer


    Frisse wraps met gerookte zalm en komkommer

    Als hapje tussendoor of lekker bij een tuin etentje,
    heerlijk bij een goed glas wijn of als lunchgerecht.
     
    Voor 4 personen;
    1 kuipje Boursin Knoflook & Fijne kruiden
    4 wraps, 1 komkommer, 50 gram pijnboompitten
    200 gram gerookte zalm, 4 el groene pesto

                       Foto van Frisse wraps met gerookte zalm en komkommer

    Bereiding;< 15 min. 

    Verwarm de wrap per stuk heel even in de koekenpan. Schil vervolgens de komkommer met een kaasschaaf, maak daarna lange repen met de kaasschaaf. Bak de pijnboompitten in een droge pan iets bruin. Als de wrap warm is, smeer je deze in met een dikke laag Boursin, zalm er opleggen, de repen komkommer erbij, pijnboompitten en een eetlepel pesto. Rol de wrap op en steek deze vast met enkele cocktail prikkers. Snijd de wrap in 5 a 6 stukjes...


    bron; boursin.nl


    Categorie:TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a.
    Tags:boursinknoflook & kruiden, wraps, komkommer, pijnboompitten,zalm, pesto,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeien met citroen, tijm en mascarpone


    Aardbeien met citroen, tijm en mascarpone

    Voor vier personen:

    1/2 citroen, spoel kort 400-450 g aardbeien, mascarpone,
    ca. 2 eetl. honing, afgeriste blaadjes van ca. 6 takjes tijm

    © THINKSTOCK
     
    Rasp 3/4-1 eetlepel schil van de citroen af en pers hem uit.
    Snijd de aardbeien in mooie plakjes en meng met de honing,
    1 eetlepel citroensap, de tijm en de geraspte citroenschil.
    Laat een half uurtje op kamertemperatuur marineren.
    Schep nogmaals om, proef of het zoeter/frisser moet, verdeel over
    wijde glazen en schep op elke portie aardbeien een mooie
    quenelle (eivormig bolletje) mascarpone (of yoghurt).

    Tip; Manieren waarop je het aroma van flauwe aardbeien kunt versterken. Allereerst: altijd op kamertemperatuur eten! Kou vlakt de smaak af.
    Honing maakt aardbeien spannender, net als een drupje sinaasappelsap, citroensap of balsamico-azijn.
    De smaak accentueren met drank als crème de cassis of sinaasappellikeur is klassiek, maar het verrassendst is de combinatie - met mate! - met specerijen en verse kruiden als anijs, peper, munt of tijm. Doen!


    Loethe Olthuis
    bron; volkskrant.nl

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:Aardbeien, citroen, honing, tijm, mascarpone,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!