Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    12-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Soepenparade' van Elisabeth Luard


    Koude soepen voor warme dagen

    Op zoek naar inspiratie?

    Deze en tal van andere warme en koude soepen vindt u terug in het boek 'Soepenparade' van Elisabeth Luard. Niet minder dan 120 recepten uit de hele wereld doen u het water in de mond lopen. Elisabeth Luard laat zien hoe u met gebruik van seizoensproducten een voedzame, gezonde en voordelige soep kunt maken.

    Soepenparade, Elisabeth Luard, Fontaine Uitgevers, verdeeld in Belgiê door Agora, 
     192 p., ISBN 978 90 5956 356 8, € 17,95


    Leen Baekelandt
    bron; plusmagazine.be

    Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
    Tags:Soepenparade, Elisabeth Luard,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gazpacho koude soep voor warme dagen



    Gazpacho koude soep voor warme dagen

     Een Spaanse gazpacho..... op warme dagen kan het heerlijk smaken!  
      

    In Andalusië heeft men vaak een kan van deze soep in de koelkast staan als zomerse verfrissing. Ze wordt geserveerd goed verdund met ijskoud water. Geef er als voorgerecht minstens drie van de bijgerechten bij.

    voor 4 - 6 personen:

    • 1 snee brood (1 dag oud), 2 eetl. wittewijnazijn
      2 tenen knoflook, fijngehakt, 2 eetl. olijfolie
      1 kleine of 1.2 grote komkommer, geschild en grof gehakt
      1 kg tomaten, ontveld, zonder de zaadjes, klein gehakt
      1 groene paprika, zonder de zaadjes, in blokjes gesneden
      ca. ¾ liter ijswater, zout en suiker

    Voor de bijgerechten

    • Hete croutons (blokjes brood in olijfolie knapperig gebakken)
    • Fijngehakt hardgekookt ei, blokjes serranoham
    • Blokjes komkommer, blokjes paprika
    • Milde ui fijngesneden, blokjes ontvelde en ontpitte tomaten

    Bereiding

    1. Scheur het brood in stukjes. Doe ze in een kom met 2 eetlepels water, de azijn en de knoflook. Laat 10 min. weken.
    2. Doe het brood met het weekwater in een blender. Voeg alle overige ingrediënten toe behalve zout en suiker en pureer alles glas.
    3. Voeg ca. 2,5 dl water toe tot de soep de gewenste consistentie heeft: dik of dun dat hangt af van hoe u ze opdient, als soep of als verfrissende drank. Breng op smaak met zout en suiker.
    4. Giet de gazpacho in een kan en dek af met plasticfolie. Zet hem 2-3 uur in de koelkast.
    5. Schenk de gazpacho als verfrissende drank in gekoelde longdrinkglazen of schep hem als voorgerecht in gekoelde soepborden en geef de bijgerechten in kleine schaaltjes, waaruit ieder zich kan bedienen.



    Leen Baekelandt
    bron; plusmagazine.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:brood, look, ui, kokommer, tomaten, paprika, olijfolie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBQ pestoburgers met gegrilde groenten en krielspiesjes



    BBQ pestoburgers met gegrilde groenten en krielspiesjes

    • voor 4 personen
    • 500 g gekookte krieltjes,1 el boter,5 kleine (rode) uien

    • 1 courgette, 1 aubergine, 6 el Bertolli Pesto Rosso

    • 350 g gehakt, peper, zout, extra: spiesjes

      BBQ pestoburgers met gegrilde groenten en krielspiesjes

    Bereiding; 30 min.

    Steek de BBQ aan of verhit de grill, grillplaat of grillpan op de hoogste stand. Rijg de krieltjes aan 8-12 spiesjes en bestrijk met Bertolli Vloeibaar.

    Pel en snijd 1 ui fijn en de rest in vieren. Maak de courgette en aubergine schoon en snijd in plakken van maximaal 1 ½ cm dikte. Meng de groenten met 2 el pesto.

    Meng het gehakt met de fijngehakte ui, 4 el pesto en een 1 tl peper. Vorm 4 gelijke burgers van het gehakt. Rooster de burgers en de krielspiesjes op de hete
    BBQ, onder de hete grill of in een hete grillpan in ca. 15 min. aan beide kanten gaar en goudbruin. Keer geregeld.

    Rooster de groenten 8 min. Bestrooi de gegrilde groenten en de krielspiesjes voor het serveren met wat peper en zout. Serveer de pestoburgers met de krielspiesjes en de groenten direct.

    Voedingswaarde; Energie 455kcal,  Energie 1911kj,  Vet totaal 23g,  Verzadigd vet 2g,  Koolhydraten 37g,  Natrium 434mg,  Vezel 9g,  Eiwitten 25g,  Suiker 16g.


    bron; yunomi.be


    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:gehakt, burgers, aardappelen, ui, courgette, aubergine, pesto,
    11-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mega-allergische vrouw overleeft op gekookte rijst



    Mega-allergische vrouw overleeft op gekookte rijst



    Een Britse vrouw is allergisch voor zoveel voedsel dat ze enkel nog rijst kan verdragen. De 53-jarige Micaela Stafford uit Loughborough doet haar verhaal in de Daily Mail en Metro, en hoopt zo dat iemand haar kan helpen. De medische wereld weet immers geen raad met de allergische reacties van de vrouw.

    Stafford is allergisch voor zuivel, gluten, olie, tarwe, suikers en vetten. De symptomen begonnen zo'n elf jaar geleden, en werden steeds erger. "Als ik iets eet dat ik niet zou mogen eten, lig ik een week in bed. Mijn lichaam blokkeert," zegt ze.

    Nu blijft enkel nog rijst over, waardoor de vrouw te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond te zijn. Gevreesd wordt dan ook dat Stafford afstevent op zware gezondheidsproblemen.

    De vrouw zegt dat ze altijd een gebrek aan energie heeft, en dat ze haar werk als cateraar heeft moeten opgeven. Ze komt amper nog buiten, en neemt een gasvuurtje en rijst mee wanneer ze dat toch doet. Ook in restaurants kan ze immers niet eten, daar de meeste zaken zelfs rijst klaarmaken met olie.

    (hlnsydney/sam)
    bron;hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:rijst,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elf zieken door cholerabacterie in Amerikaanse oesters


    Elf zieken door cholerabacterie in Amerikaanse oesters



    In de Amerikaanse staat Florida zijn elf mensen ziek geworden nadat ze oesters hadden gegeten die besmet bleken met een cholerabacterie.

    Volgens het Amerikaanse voedselagentschap (FDA) is in acht van de elf gevallen bevestigd dat de ziekte "veroorzaakt werd door de Vibrio cholerae O75", de wetenschappelijke naam van de cholerabacterie. Geen van de zieken moest naar het ziekenhuis en er is niemand overleden, aldus de FDA.
     
    De oesters werden begin maart geoogst in de baai van Apalachicola, in het noorden van Florida. Sinds eind april mogen daar geen oesters meer geoogst worden.

    (afp/sam)
    bron; demorgen.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:oesters,
    10-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Far breton met pruimen en armagnac



    Far breton met pruimen en armagnac

    Ingrediënten :

    Voor een taartvorm van 16 tot 20 cm diameter: 100 g ontpitte pruimen, 200 g patisseriebloem, 150 g griessuiker 40 g licht gezouten boter, 1 zakje vanillesuiker, 4 eieren, 1 l volle melk, 2 eetlepels armagnac (of rum).

                                 far breton met pruimen en armagnac

    Bereiding :

    1 Meng de pruimen met de armagnac.

    2 Klop de eieren schuimig met de suiker en de vanillesuiker en meng er de gezeefde bloem onder. Voeg nu al roerend de melk toe.

                     far breton met pruimen en armagnac

    3 Vet een ovenschaal in met de boter en giet een bodem van het beslag in de schaal. Zet de schaal 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Neem de schaal uit de oven en verdeel de pruimen in de schaal. Giet de rest van het beslag in de schaal. Zet de schaal in de oven gedurende ongeveer 20 à 25 minuten, zet de oven uit en laat de taart nog 30 minuten in de oven. Let op: laat de oven dicht gedurende het hele bakproces!

    4 Serveer de far breton lauw of koud.

    bron; gva.be
    www.ambiance.be


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:pruimen, bloem, suiker, eieren, melk, armagnac, rum,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Linzensalade met paprika's en geitenkaastoastjes



    Linzensalade met paprika's en geitenkaastoastjes

    Voor 4 personen:
    300 g puylinzen , 200 g ingemaakte rode paprika's , 2 tenen knoflook
    5 el olijfolie , 2 el balsamicoazijn, peper van de molen en zout
    een handvol rodebietenloof of jonge spinazieblaadjes. 

    Voor de toastjes:
    12 dunne sneetjes stokbrood , 60 g geitenkaas
    kant-en-klare pesto, voor de afwerking.

                         

    Bereidingswijze
    Week de linzen een nacht in koud water. Kook ze de volgende dag gaar in ongeveer 30 min. Laat goed uitlekken. Snij de paprika's in reepjes. Schil en hak de knoflook fijn. Verhit 3 el olijfolie in een braadpan en bak de paprika's en knoflook. Kruid met peper en zout. Laat afkoelen. Maak een vinaigrette met 2 el olijfolie, de balsamicoazijn, peper en zout. Schep onder de linzen. Was de slablaadjes en zwier goed droog.

    Rooster de sneetjes stokbrood goudbruin in de oven op 220°C. Haal uit de oven, verdeel er de geitenkaas over en bak nogmaals tot de kaas begint te smelten. Haal nogmaals uit de oven en druppel er een beetje pesto over. Verdeel de linzen, paprika's en slablaadjes over 4 borden. Leg er de geitenkaastoastjes op en serveer meteen.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:linzen, paprika, look, spinazie, brood, geitenkaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haantje met couscous, koriander, komijn en blond abdijbier

     

    Haantje met couscous, koriander, komijn en blond abdijbier

    Voor 4 personen:

    4 haantjes (van ongeveer 350 g elk) , boter, peper en zout
    1 flesje blond abdijbier, 2 dl bruine fond, 50 g ijskoude boter
    2 koppen couscous ,3 el fijngehakte koriander ,1 el komijnzaad

                                 

    Bereidingswijze

    Bak de haantjes in ongeveer 35 min. gaar in boter. Kruid ze met peper en zout. Giet het vet uit de pan en blus de pan met het bier en de bruine fond. Laat tot de helft inkoken en bind de saus met boter.

    Breng water aan de kook en doe de couscous erin. Draai het vuur uit en laat de couscous zwellen. Giet af, kruid met peper en zout en voeg de fijngehakte koriander en het komijnzaad toe. Serveer met de kip.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:haantjes, bier, couscous,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vruchtenspiezen met honing


    Vruchtenspiezen met honing

    Voor 4 personen; 
    1 kleine tros pitloze groene druiven, 1 peer, 1 appel, ½ citroen,
    1 clementine of mandarijn, 1 vanillestokje, 4 el vloeibare honing.

                           

    Bereidingswijze

    Was en droog de druiven. Schil de peer en appel, verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in stukken ter grootte van de druiven. Besprenkel de peer en appel met citroensap. Schil de clementine of mandarijn en verdeel in partjes.

    Rijg de vruchten afwisselend aan spiezen en leg deze in een vuurvaste schaal. Splijt het vanillestokje en schraap er de zaadjes uit. Doe deze in een pannetje met de honing en breng aan de kook. Haal meteen van het vuur en giet over de spiezen. Laat afkoelen en wentel de spiezen regelmatig in de honing.

    Verwarm de grill voor vlak voor het serveren en zet de spiezen 7 à 10 min. onder de grill. Draai de spiezen regelmatig om tot ze gelijkmatig goudbruin gekaramelliseerd zijn. Serveer warm of lauw met een bolletje vanille-ijs.

    Tip: Als u dit gerecht in de zomer klaarmaakt, kunt u er ook
    rijpe abrikozen aan toevoegen.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:druiven, peer, appel, citroen, clementine, honing,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebraiseerde lamsschouder van Texel met crumble van zuiderse groenten



    Gebraiseerde lamsschouder van Texel met crumble van zuiderse groenten en geplette aardappel met zeezout

    Nodig voor 4 pers:

    50 g courgettes, 50 g gedroogde tomaatjes, 50 g aubergines
    30 g venkel, 100 g rode paprika, 50 g groene paprika
    1 eetlepel zwarte olijven, 1 blaadje gebroken laurier, ¼ teentje look
    1 el rozemarijn en tijm, olijfolie, 1 lamsschouder, 2 el lamsjus

    Voor de crumble:
    120 g bloem, 150 g paneermeel,
    30 g gemalen pijnboompitten, 2 el olijven, 80 g boter



                           gebraden lam met rozemarijn              
                                                              Foto; sxc.El  freepik.com

    Bereidingswijze

    Snijd het vlees open in een enveloppe. Besmeer het met een weinig eiwit en bedek met rozemarijn, tijm en een weinig look. Rol het gebraad op en laat het garen samen met een salpicon (fijngesneden groenten en aromaten). Schik het vlees bij het braiseren op een grill, zodat het vlees niet in het vocht zit. Laat het vlees gedurende een 5 a 6 uur sudderen op 80°C, met deksel. Prik in het vlees om na te gaan wanneer het voldoende gaar is.

    Meng de ingrediënten voor de crumble met de hand, tot een korrelige structuur. Schik alle groenten in een vuurvaste kom, samen met look, laurier, tijm, olijven, lamsjus. Kruimel er de crumble-mengeling over. Zet alles in een oven van 180°C. De crumble is lekkerder als ie 24 uur kan rusten.

    De gekookte aardappelen worden met een vork geplet en opgewerkt met olijfolie. Strooi wat zeezout op de puree juist vóór het serveren. (Tip: gebruik voor de lamsfond sjalot, tijm, laurier, rozemarijn, steranijs, korianderbolletjes, stengels van tuinkruiden en beentjes van lamsschouder)

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:lamsvlees, courgettes, tomaten, aubergines, venkel,paprika, olijven, look, pijnboompitten,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met klassieke saus


    Tagliatelle met klassieke saus

    Basisrecept voor pastadeeg
    voor 4 personen:

    200 g bloem van harde tarwe, 6 eidooiers

    Bereidingswijze:
    Doe de eidooiers bij de bloem en kneed ca. 10 min. tot een elastisch deeg. Bedek met een handdoek en laat ca. 1 uur rusten.
    Kneed het deeg nog even door, duw het wat plat en rol met een deegrol
    uit tot vellen met de gewenste dikte. Werk verder af volgens recept.

    voor 4 personen:
    1 Italiaanse worst (bij delicatessezaken),1 sjalotje, fijngesnipperd
    1/2 teentje knoflook, fijngesnipperd,
    1/4 pepertje, zonder zaadjes, fijngesnipperd,peper, zout en nootmuskaat
    enkele basilicumblaadjes, fijngesnipperd, geraspte Parmezaanse kaas

    Voor de tomatensaus:
    1 sjalotje, fijngesnipperd, olijfolie
    1 blik gepelde tomaten, peper en zout, suiker (eventueel)

                             

    Bereidingswijze:

    Rol het pastadeeg uit en snijd in brede repen. Leg op een met bloem bestrooid bakpapier en hussel los met je handen.

    Laat voor de tomatensaus het sjalotje stoven in wat olijfolie, voeg gepelde tomaten toe en laat 15 min. zachtjes inkoken tot sausdikte. Breng op smaak met peper en zout en indien nodig wat suiker. Dat laatste is afhankelijk van de zuurte van de tomaten.

    Haal het vel van de worst en snijd het vlees in stukjes.

    Bak knoflook en pepertjes in een scheutje olijfolie, doe er de sjalot bij en laat even stoven. Voeg het worstvlees toe en bak het vlees al roerend rul. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de tomatensaus toe en laat even sudderen. Meng er de basilicum onder.

    Kook de tagliatelle in enkele minuten al dente in kokend water, schep uit en doe bij de saus. Laat nog even doorwarmen.

    Verdeel over borden en werk af met parmezaan en een blaadje platte peterselie.

    bron; nina.be

    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:pasta, eieren,worst, sjalot, look, pepertje, kaas, tomaten,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade van penne, gemarineerde tomaat en bottarga


    Salade van penne, gemarineerde tomaat en bottarga

     voor 2 personen:

    160 g penne rigate
    1/2 doosje gemarineerde tomaten, zonder vel en pitjes en in stukjes gesneden
    olie van de tomaten,, 1/2 stuk bottarga (ca. 60 g), ontvliesd
    1 bosje pijpuitjes, in stukjes gesneden, rucola

                           

    Bereidingswijze:


    Kook de pasta beetgaar (tijd zie verpakking) in water met een scheutje olie.
    Giet af, spoel even om onder stromend warm water en laat goed uitlekken.

    Meng de tomaten door de penne samen met een scheutje olie.
    Verdeel over diepe borden en rasp er bottarga over.
    Werk af met uitjes en rucola.
     
    Weetje; Bottarga is een vis-specialiteit van Sardinië.
    Het zijn eigenlijk gedroogde viseitjes,(kuit van de harder),
    ook verkrijgbaar in potjes,


    bron; nina.be

    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:penne, tomaten, bottarga, pijpuitjes, rucola,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glacé van erwtjes met munt


    Glacé van erwtjes met munt
    Een lekker verfrissend drankje.

    • voor 4 personen;
    • 1 sjalot, 500 g verse erwtjes, 1 el boter, 0.5 l gevogeltefond

    • 1 el verse, gehakte munt, 1 flesje kookroom

      Glacé van erwtjes met munt

    Bereiding

    Pel en snipper de sjalot.
    Verhit de boter in een hete pan en bak de sjalot en de erwtjes.
    Voeg de gevogeltefond en de munt toe en laat ongeveer 20 minuten garen.
    Voeg de kookroom toe.
    Breng het geheel aan de kook en laat daarna anderhalf uur in de koelkast afkoelen.

    serveer tip; Dien op in een wijnglas.

    Tip;  Vervang de erwtjes eens door wortelen.
             Ook venkel is enorm geslaagd ter vervanging.


    bron; yunomi.be


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:sjalot, erwtjes, room,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biersoep fransbrood en gesmolten emmenthalkaas


    Biersoep, fransbrood en gesmolten emmenthalkaas

     Ingrediënten :

    50 cl amberkleurig bier (palm), 50 cl goede kippenbouillon, 3 grote uien, 80 g gerookt spek, 1 koffielepel griessuiker, een snuif muskaatnoot, 5 cl room een klontje boter, peper en zout, 8 schijfjes getoast frans brood, 100 g gemalen emmenthalkaas, 1 eetlepel fijngehakte platte peterselie.

                        biersoep

    Bereiding :

    1 Hak de ui fijn. Laat de ui gedurende 7 minuten zacht stoven in wat boter in de soepketel.

    2 Snijd ondertussen het spek in blokjes. Voeg de spekblokjes toe aan de ui. Laat nog 3 minuten zacht doorbakken.

    4 Giet bier en bouillon bij de ui. Breng aan de kook.

    5 Voeg de suiker toe, wat muskaatnoot, peper en zout. Laat een half uur zacht koken zonder deksel.

    6 Voeg de room toe en breng opnieuw aan de kook.

    7 Verdeel de soep over soepkommen. Leg in elke kom 2 toastjes van Frans brood. Leg daar wat gemalen Emmenthal op. Laat gratineren onder de grill tot de kaas gesmolten is en een kleurtje gekregen heeft.

    Werk elk soepje af met wat fijngehakte peterselie en serveer

    www.ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:bier, ui, spek,room,brood, kaas,
    09-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgette-aspergetaart


    Hartverwarmde courgette-aspergetaart

    Voor 2 personen:

    2 kleine courgettes, grof geraspt, 1 à 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
    goede olie, zout, peper, 300 g asperges, 4 eieren
    100 geraspte kaas, scheutje witte wijn, nootmuskaat

    gebruik evt.per persoon een siliconen hartvorm van 15 cm.  

                                      
                                                                                                                                © getty
    Bereiding;

    Fruit in een braadpan de knoflook in de olie en bak daarna de grof geraspte courgettes mee en roer er wat zout en peper door. Laat ze ietsje afkoelen in een vergiet en knijp dan voorzichtig zoveel mogelijk vocht uit.

    Leg de courgettes in de bakvorm en maak er een bodempje van. Snijd de asperges in stukken en kook ze heel kort beetgaar. Leg zoveel asperges op de courgettebodems als je wilt. 

                   

                                                              
    Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be

    Klop de eieren los met een scheutje wijn, roer de kaas en wat nootmuskaat erdoor en verdeel het mengsel over de harten. Zet de harten ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde (200 graden) oven.


    Pay-Uun Hiu
    bron; volkskrant.nl

     

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:courgettes, look, asperges, eieren, kaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde vink van zalm met boterraapjes


    Blinde vink van zalm met boterraapjes

     Ingrediënten :

    150 g gerookte zalm in fijne plakjes gesneden, 450 g verse zalmfilet, 500 g boterraapjes,
    1 afgestreken eetlepel kerriepoeder, 1 citroen, 40 g boter,
    1/2 bussel platte peterselie, peper van de molen, zeezout.

                                 blinde vink van zalm met boterraapjes
    Bereiding :

    1 Ontdoe de zalmfilets van alle graten en hak deze zo fijn mogelijk met het mes (niet in de cutter!).

    2 Was en droog de peterselie, pluk de peterselie en hak fijn.

    3 Meng de zalmtartaar met de peterselie, kruid met peper en een klein snuifje zout.

    4 Leg de plakjes gerookte zalm open op 4 vellen plasticfolie. Verdeel de zalmtartaar over de gerookte zalm en rol deze stevig op zodat je dezelfde vorm bekomt als een blinde vink of vogel zonder kop. Draai de zijkanten van de plasticfolie stevig aan en vouw ze naar onder toe. Schik de rolletjes op een bord en zet ze minimum 20 minuten in de koeling.

    5 Schil de raapjes en snijd ze in partjes. Kook de raapjes gaar in kokend, gezouten water met de kerrie. Giet af en laat de raapjes uitstomen.

    6 Stoom de blinde vinken gaar in ofwel een stomer op 100°C gedurende 6 à 7 minuten, of in een kookpan met een stoommandje: 8 minuten.

    7 Laat de zalmrolletjes nog 2 à 3 minuten nagaren.

    8 Verwarm intussen de boter in een steelpan, voeg het citroensap toe, voeg nu de raapjes toe en warm ze op in de boter. Kruid met peper en zout.

    9 Verwijder de plasticfolie van de zalmrolletjes. Snijd ze eventueel schuin doormidden en plaats ze op de borden. Verdeel de raapjes over de borden, overgiet met een weinig van de boter-citroenvinaigrette en dien op.

    www.ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:zalm, raapjes, citroen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Combinatie rode wijn en pure chocolade maakt slimmer




    Combinatie rode wijn en pure chocolade maakt slimmer 


    combinatie rode wijn en pure chocolade maakt slimmer
     

    Alcohol en pure chocolade vormen een sterke combinatie die niet enkel lekker is, maar je ook slimmer maakt. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse Northumbira University Medical School.

    De positieve effecten van alcohol en chocolade zijn afzonderlijk al wel eens beschreven, maar de twee delicatessen samen nuttigen is een ijzersterke combinatie, aangezien het de hersenen op scherp stelt.

    De onderzoekers ontdekten namelijk dat de effecten van polyphenol, dat zowel in rode wijn als in donkere chocolade zit, de hersenactiviteit verhoogt, waardoor er meer bloed naar de hersens wordt gepompt.

    Helaas hebben de onderzoekers slechts zeer kleine hoeveelheden gebruikt om tot deze conclusie te komen. Het in je eentje legen van een fles rode wijn, in combinatie met het binnenspelen van een reep donkere chocolade zal dus helaas niet het gewenste effect hebben.


    Beeld: Photonews
    bron; gva.be


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:wijn, chocolade,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mousse van asperge met granité van roze Florida pompelmoes


    Mousse van asperge met granité van roze Florida pompelmoes

    Pittig gerechtje met roze Florida pompelmoes
    een fruitsoort boordevol antioxidanten.  

    voor 4 personen:
    • 4 groene asperges, 5dl room, 150g gekookte witte asperge
    • 3 bl gelatine, 150g suiker,4dl sap van roze Florida pompelmoes
    • 1dl Campari, platte peterselie, olijfolie, peper en zout, nootmuskaat

                         pompelmoes

    Werkwijze:
    Pureer de gekookte asperges glad en haal door een zeef.
    Laat de room koken en los er de geweekte gelatineblaadjes in op. Voeg de aspergepuree toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
    Giet in glaasjes en laat minstens 2 u opstijven in de koelkast.

    Snij de punten van de groene asperge in fijne brunoise en breng op smaak met peper, zout, olijfolie en fijn gesneden platte peterselie.

    Breng 150g suiker met 150g sap van roze Florida pompelmoes aan de kook en laat afkoelen. Meng de rest van het sap en de Campari onder de siroop en giet in een bakje. Laat 2 à 3 uur hard worden in de diepvries en schraap met een vork de ijskristallen los, herhaal dit om de 20 minuten tot je voldoende granité hebt.

    bron;plusmagazine.be

    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:asperges,room,pompelmoes,campari,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griet met mosselen en pompoen


    Griet met mosselen en pompoen

    voor 4 personen :

    4 grietmoten ca. 125 gr.300 g pompoen, 1 ui, 1 aardappel,
    1 laurierblad, peper en zout, een beetje boter, 500 g schotse mosselen,
    1 dl olijfolie, 1 lookteentje, 1 klein chilipepertje, 1 laurierblad,
    1 takje platte peterselie, guérandezout en peper.

                          griet met mosselen en pompoen

    Bereiding :

    1 Schil de pompoen en de aardappel en snijd ze in grote stukken. Laat ze ongeveer 15 min. koken in een weinig water. Eens gaar, laat alles uitlekken en mix met een beetje boter. Houd apart.

    2 Doe in een grote kookpot 1 dl olijfolie en laat zachtjes fruiten met het geplet lookteentje (geplet met het lemmet van een mes), de platte peterselie, het laurierblad en het pepertje. Kruid met peper en zout. Voeg de mosselen erbij en laat 10 min. koken, roer regelmatig alles goed om.

    3 Haal de mosselen uit hun schelp en houd apart. Filter het kookvocht en laat inkoken tot de gewenste dikte.

    4 Smeer een beetje pompoenpuree op bakpapier. Laat gedurende ongeveer 20 min. drogen in een oven van 100°C.

    5 Stoom de grietmoten enkele minuten of pocheer ze in een court-bouillon.

    6 Schik de pompoenpuree en de mosselen op voorverwarmde borden met daarbovenop de grietmoot. Werk af met een streepje saus en versier met wat pompoenchips.

    Beeld: Photonews
    www.ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:griet, pompoen, ui, aardappel, mosselen,look, chilipeper,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griekse tomatensalade met fetakaas

    Griekse tomatensalade met fetakaas

     voor 2 personen:
    3 tomaten (1 rode, 1 oranje, 1 gele), in plakken gesneden
    1/2 pakje fetakaas (echte Griekse), verkruimeld
    4 plakjes pancetta, krokant gebakken en in stukjes getrokken
    groene olijven(griekse), in ringen gesneden (hoeveelheid naar smaak)
    gedroogde Italiaanse kruiden, peper en zout, griekse olijfolie.

                                 
    Bereidingswijze:

    Leg een bodem tomatenplakjes, daarop feta en pancetta, daarop weer tomaat en opnieuw feta en pancetta en sluit af met tomaat.

    Werk af met olijven, Italiaanse kruiden en olijfolie.

    Tip; Lekker met gegrild brood, ingewreven met knoflook.

    bron; nina.be

    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:tomaten,fetakaas, pancetta, olijven, olijfolie,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!