Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    24-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Romig minisoepje van venkel met gerookte zalm


    Romig minisoepje van venkel met gerookte zalm

    voor 4 personen

    • 1 kleine venkelknol,1 Bouillonketeltje Groenten

    • 1 el citroensap, 100 ml Kookroom, peper

    • 1 klein plakje gerookte zalm, 50 g zalmeitjes

      Romig minisoepje van venkel met gerookte zalm

    Bereiding

    Houd wat venkelgroen apart en snijd de venkel in stukjes. Breng de venkel in ½ l water met het bouillonketeltje en het citroensap al roerende aan de kook en kook 15 minuten tot de venkel zacht is.

    Pureer de soep. Roer de kookroom erdoor, voeg peper naar smaak toe en laat het soepje nog 5 minuten koken. Snijd ondertussen de zalm in smalle reepjes.

    Verwarm 4 kleine thee- of koffiekopjes. Zet de kopjes op een schoteltje. Leg de reepjes zalm in de kopjes, schep de hete soep op de zalm en schep de zalmeitjes erop. Garneer met toefjes venkelgroen.

    Tip; kan ook zonder de kookroom.

    Bron; yunomi.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:venkel, room, zalm, zalmeitjes,
    23-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipfilet met champignonsaus en risotto met cava
     

    Kipfilet met champignonsaus en risotto met cava

    Voor 4 personen:

    4 kipfilets,500 g champignons, 400 g risottorijst, 30 cl cava,
    1 ui, 1 l kippenbouillon, peper, zout, 4 plakjes Italiaanse ham,
    1 dl room, een scheut water, 2 el gehakte peterselie,
    olijfolie, 100 g geraspte parmezaankaas. 


                 

    Bereidingswijze
    Snij de ui fijn en stoof glazig in wat olijfolie. Voeg de risottorijst toe en laat kort meestoven. Blus de warmte met het grootste deel van de cava en laat het vocht al roerend verdampen. Voeg dan een pollepel kippenbouillon toe en laat weer verdampen. Herhaal dit proces tot de rijst gaar is (ca. 17 minuten). Voeg de geraspte parmezaan toe, de rest van de cava en wat room, en roer tot een smeuïg geheel.

    Droog de plakjes Italiaanse ham in de oven. Bak ondertussen de kipfilets aan beide kanten in olijfolie of boter en kruid met peper en zout.

    Stoof de champignons in olijfolie. Blus de warmte in de pan met wat water en de room. Laat gedeeltelijk inkoken en voeg op het einde de gehakte peterselie toe.

    Snij de kipfilet in plakken en verdeel over warme borden. Overgiet het vlees met champignonsaus. Lepel de risotto in een dresseerring op het bord, druk de rijst aan, verwijder de ring en versier met een plakje gedroogde ham.

    Bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:kip,champignons,rijst,cava,ham,room,kaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges op vlaamse wijze


    Asperges op vlaamse wijze

     
    nodig 4 pers:

    12 witte asperges, 2 eieren, 80 g boter, 12 g peterselie,
    vers gemalen peper en zout, muskaatnoot,

            

    Bereidingswijze;

    schil de asperges, hak de peterselie grof, breng water aan de kook,
    doe er een scheutje azijn in en kook de eieren gedurende 8 minuten
    pel de eieren als ze nog warm zijn en plet ze fijn met een vork

    bundel de asperges met brideerkoord. Dit zal ervoor zorgen dat de aspergepunten veel minder makkelijk afbreken
    zet de gebundelde asperges in koud licht gezouten water op en breng aan de kook
    kook beetgaar (ca.9 min.+ 4 min.laten rusten in het water)
    haal de asperges uit het water en laat uit lekken in een
    schone theedoek en vouw alles samen om warm te houden.

    laat de boter smelten
    doe de grof gehakte peterselie, geplette eieren en gesmolten boter samen en breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot dien onmiddellijk op.

    Goed om weten
    Dit recept dateert uit de middeleeuwen. De eenvoud van het recept
    verwacht dan ook uiteraard de beste en verste ingrediënten.
    Er is namelijk niet veel om te camoufleren.

    Tip;
    Botersaus kan vervangen worden door warme olijfolie gemengd met
    magarine vloeibaar.
    Een kruidenboillonblokje kan aan het kookwater toegevoegd worden


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:asperges,eieren,boter,peterselie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsbout met tuinboonhumus
     

    Lamsbout met tuinboonhumus
     
    Ik hoor dat er alweer tuinbonen zijn, Italiaanse. Voor tuinbonen overtreed ik elk seizoen. Kleine zwakte, we zouden eigenlijk tot juni moeten wachten. Ok, je kan ze ook uit de diepvries halen.
    Laat ze dan op tijd ontdooien.

    nodig:

    1 kleine lamsbout van 800 g ,peper en zout ,1 teen knoflook,

    ½ citroen ,7 el komijnzaad ,7 grof gehakte takken verse munt,

    boter ,20 tuinboonpeulen ,2 el fijngehakte verse dille.


     

    Foto: Frank van der Vleuten

    Bereidingswijze:

    Maar eerst kruid je de lamsbout met peper en zout en wrijf je die royaal in met gepelde knoflook, citroen, komijnzaad en munt.

    Bak de bout langs alle kanten aan in boter en braad dan een uurtje in de oven op 180° C.

    Overgiet het vlees regelmatig.

    Trek voor de tuinbonenpuree de peulen open en haal er de tuinbonen uit. Blancheer 1 min. in lichtgezouten kokend water, giet af en laat schrikken onder koud stromend water. Niet dubbeldoppen, dat is zonde. En komen ze uit de diepvries, dan zijn ze nu ontdooit en smelt je boter in een pan en stoof er de bonen enkele minuten in, tot ze beetgaar zijn. Kruid met peper en zout en mix tot puree, samen met de fijngehakte dille en citroensap.

    Snij het vlees in mooie plakken en serveer met de tuinbonen-hummus en lekker aangemaakte rucola. Stuk mooi zuurdesembrood erbij. Feestmaal.

    Felix Wilbrink
    Bron; telegraaf.nl

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:lamsbout,lamsvlees,look,citroen,tuinboonpeulen,munt,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffie dan toch niet slecht voor bloeddruk


    Koffie dan toch niet slecht voor bloeddruk



    Veel koffie drinken verhoogt het risico niet op een hoge bloeddruk niet, dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Dit spreekt voorgaande studies tegen.

    Een Amerikaans onderzoek dat zes studies bundelde en in totaal 170.000 mensen bestudeerde, volgde de deelnemers tot 33 jaar. Slechts 20 procent van hen ontwikkelde een hoge bloeddruk, maar de kans hierop was niet hoger bij degenen die dagelijks meer dan vijf kopjes koffie dronken en degenen die cafeïne mijden. Dat bewijst volgens de onderzoekers dat dit je bloeddruk niet verhoogt. Mensen die tussen één en drie kopjes opnamen hadden zelfs een beetje meer risico dan de anderen, een resultaat dat de onderzoekers niet meteen konden verklaren.

    Ingewikkeld

    Professor Lawrence Krakoff: "Ik denk niet dat koffie een risicofactor is voor een hoge bloeddruk. Maar als mensen die meer dan 12 kopjes drinken en niet kunnen slapen, kan dit wel schadelijk zijn voor de gezondheid." Onderzoeker Chen: "Het is een ingewikkelde kwestie, aangezien cafeïne niet op iedereen dezelfde werking heeft. Mensen met een andere genetische achtergrond kunnen anders reageren op koffie. Voor de ene kan het veilig zijn hier veel van te drinken, voor anderen is het gevaarlijk."

    Een hoge bloeddruk staat in verband met een hartziekten, beroerten en een lagere levensverwachting.

    (ep) Bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:koffie,
    22-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Balsamico-aardbeien met ricottacrème


    Balsamico-aardbeien met ricottacrème

     voor 4 personen:

    Voor de gemarineerde aardbeien:

    200 g aardbeien, 2 el balsamicocrème, 4 kl rietsuiker

    Voor de ricottacrème:
    75 g ricotta, sap en zeste van 1 citroen
    enkele blaadjes citroenmelisse, fijngesneden

                      

    Bereidingswijze:
    Verwijder de steeltjes van de aardbeien en snijd de aardbeien in stukjes.

    Besprenkel met balsamico en suiker en laat minstens 1 uur marineren.

    Meng de ricotta met het citroensap en de zeste.

    Verdeel de aardbeien over vier schaaltjes en schik er een toefje ricotta bovenop.

    Werk af met citroenmelisse en -zeste.

    Bron; nina.be

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:aardbeien,rietsuiker,ricotta,citroen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Millefeuille van paprika en geitenkaas


    Millefeuille van paprika en geitenkaas

    Voor 4 personen:

    1 rode paprika,1 groene paprika,1 gele paprika,1 oranje paprika,
    kalfsfond,olijfolie,250 g verse geitenkaas,5 el olijfolie,
    grof gemalen zwarte peper,fleur de sel, verse bieslook.

                      
     Bereidingswijze

    Snij de paprika’s in vieren en schil ze. Kook ze in 15 min. beetgaar in kalfsfond en laat ze nadien uitlekken. Steek er per kleur 18 rondjes uit en laat afkoelen. Bak ze nadien goudbruin in olijfolie.

    Meng de geitenkaas met de olijfolie en kruid met peper en zout. Laat enkele uren rusten in de ijskast.

    Maak op de borden torentjes met afwisselend de geitenkaas en plakjes van elke kleur paprika. Werk af met een streepje fruitige olijfolie en enkele bieslooksprieten.

    Bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:paprika,geitenkaas,olijfolie,bieslook,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken kabeljauw met hazelnootkorst en rodepaprikacoulis


    Gebakken kabeljauw met hazelnootkorst
    en rodepaprikacoulis

    Voor 4 personen:
     
    1 grote rode paprika , olijfolie , peper en zout
    ½ bos bieslook , 2 dl olijfolie , 550 g verse kabeljauwfilet
    gemalen hazelnoten (ongeveer 6 el) ,een handvol verse spinazie
    boter , nootmuskaat

                         

    Bereidingswijze

    Blaker de paprika zwart in een open vlam of in de oven. Doe in een kom, dek af met huishoudfolie en laat 15 min. nagaren. Wrijf de schil eraf en snij in fijne stukken. Mix met een scheut olijfolie tot een gladde coulis. De kleur zal door het mixen bleker worden. Kruid met peper en zout en houd warm. Snij voor de bieslookolie het bieslook grof en mix fijn met olijfolie en zout. Giet door een zeef en laat rusten.

    Snij de kabeljauwfilet in vier gelijke stukken. Kruid met peper en zout en wentel in de hazelnoten. Bak de vis net gaar in olijfolie. Serveer met de paprikacoulis, bieslookolie en gebakken spinazie (even laten smelten in hete boter en kruiden met peper, zout en nootmuskaat).


    Bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:Paprika,Kabeljauw, Hazelnoot, Spinazie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perfecte roereieren en eiersalade


    Perfecte roereieren en eiersalade

    Wil je  lekker eten met Pasen?  Haal een mandje losgelopen eieren bij een boer, of desnoods biologische eitjes uit de super. Heb een ochtend plezier met je kinderen, kleinkinderen, wederhelft, of vrienden: eieren koken, lekker zelf kliederen met verf en ze dan verstoppen, in de tuin, in bed of op het balkon. Broodjes in de oven, goeie boter, vers fruitsap en koffie erbij en dan met z'n allen de aller- allerlekkerste en simpelste eiersalade en roereieren maken die er zijn. Eitjes! Het geheim van perfect roerei: laag vuur en op tijd stoppen!


    Voor 4 tot 6 porties:

    2 x 8 biologische eieren ,zout, peper ,ca. 30 g boter
    2 eetl. slagroom of 2 eetl. boter ,ca. 6 eetl. mayonaise
    2-3 theel. Dijonmosterd , maggi of worcestershire sauce

    roerei-garnituur:


    gehakte verse kruiden, zalm- of hamreepjes,
    garnalen, geraspte oude kaas

    eiersalade-garnituur:
    gehakte bieslook, peterselie



    © getty

    Slacht acht eieren door ze met één welgemikte snede van het kapje te ontdoen en leeg te laten lopen. Zo kun je de roereieren serveren in de (schoongespoelde) schil. Klop de eieren, 4 theelepels water en een snufje zout flink door elkaar.

    Verhit de boter op laag vuur in een anti-aanbak- koekenpan en laat over de bodem vloeien. Giet de eieren erin en roer met een houten spatel langzaam en voortdurend over de hele bodem.

    De eerste 2 tot 3 minuten gebeurt er niks, maar plotseling begint het ei dik te worden: roer nu sneller en neem de pan tussentijds van het vuur als het te hard stolt. Stop met roeren als ongeveer 20 procent van de eieren vloeibaar is.

    Roer er direct de eetlepels boter of room door (om de garing te stoppen) en daarna het gewenste garnituur.
    Breng op smaak met zout en peper. 

                                          Eiersalade

    nodig voor eiersalade:
    kook 8 eieren hard en prak ze goed. Meng mayonaise en mosterd door elkaar en dan door de eieren tot het een smeuiig mengsel is. Vermeng met lekker veel bieslook (eventueel peterselie) en breng pittiger dan je denkt op smaak met maggi of worcestershire sauce, zout en peper.

    Loethe Olthuis
    Bron; volkskrant.nl

    Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
    Tags:eieren,boter,slagroom,mosterd,kruiden,zalm,ham,garnalen,kaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maaltijdsoep van courgette en ham

          Maaltijdsoep van courgette en ham
              
           Het is een typische zomersoep, courgettesoep smaakt altijd,
           of het nu koud is of warm.   

            Voor 4 personen
    • 2 courgettes ,2 eetlepels margarine vloeibaar

    • 2 theelepels currypoeder ,2 eetlepels bloem

    • 2 Knorr Bouillonketeltje Vlees ,100 gram gekookte ham

    • 1 kopje gekookte witte rijst ,bieslook

      Maaltijdsoep van courgette en ham

    Bereiding< 15 min.

    Snijd de courgettes en de ham in blokjes. Hak voor de garnering wat bieslook fijn.

    Warm de vloeibare margarine en bak hierin de courgetteblokjes tot ze glazig worden. Roer de curry en de bloem erdoor en laat dit ongeveer 1 minuut garen.

    Voeg 1 liter water en de bouillonketeltjes eraan toe en breng dit aan de kook, zodat de soep bindt. Pureer de soep.

    Voeg de hamblokjes en de rijst toe aan de soep en laat deze door en door warm worden. Breng op smaak met peper en zout en strooi er vlak voor het opdienen de bieslook overheen.


    Bron; yunomi.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:courgettes,ham,rijst,bieslook,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ASPERGES MET ZALM EN ZACHTE GEITENKAAS


    Asperges met rauwe zalm en zachte geitenkaas

    Voor 2 personen:

    8 asperges,peper,zout, kruidenolie
    mootje rauwe zalm (gerookte zalm, kan soms te zout worden!)
    1 potje zachte geitenkaas (bv Chavroux)


                             
    Bereiding:

    Asperges koken of stomen, Rauwe zalm flinterdun snijden (of laten snijden bij de visboer).
    Asperges dresseren op een warm bord - de onderste helft bedekken met de plakjes rauwe zalm kruiden met vers gemalen peper en zout daarboven de plakjes geitenkaas - besprenkel met een beetje kruidenolie, peper en zout.
    Zet het bordje onder de grill in oven tot de kaas een klein beetje smelt.

    Bron: Flandria
    Bron; lava.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:asperges,zalm,geitenkaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met aardbeien en eikenbladsla




    Asperges met aardbeien en eikenbladsla 

    Voor 4 personen;

    500 g witte asperges, 500 g aardbeien, handje verse kervel,
     
    Voor de vinaigrette;

    6 eetlepels druivenpitolie, 3 eetlepels sherryazijn, 1 eetlepel vloeibare acaciahoning, zout, vers gemalen zwarte peper

                     

    Bereidingsduur;< 30 min.

    Pocheer de geschilde en kleingesneden asperges 5 minuten in kokend water en zorg dat ze beetgaar blijven. Giet af, laat uitlekken en afkoelen. Verdeel met de schoongemaakte en gewassen aardbeien over schaaltjes of dessertborden.

    Bereid een vinaigrette met de opgegeven ingrediënten en bedruip daarmee de bereiding. Garneer met plukjes verse kervel en serveer als voorgerecht. 

    Tip;

    • Serveer het aspergeslaatje met aardbeien eventueel op een bedje van eikenblad- of andere sla.

    • Voeg aardbeien of ander zacht rood fruit net voor het serveren toe aan een slaatje.

    • Gebruik aspergeschillen in een bouillon voor de soep.

     
    Weetje; Asperges zijn rijk aan vitamine C, fosfor en ijzer

    Bron; lava.be
    tuinadvies.be 


    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:asperges,aardbeien,kervel,eikenbladsla,
    21-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsbout met rozemarijn uit de oven


    Lamsbout met rozemarijn uit de oven

    Op tv het recept lamsbout uit de oven van Jeroen Meus bekeken en
    in mijn herinnering kwam meteen mijn lamsbout recept van
    vorige pasen dat was ook om duimen en vingers af te likken.
    Tenslotte hebben die receptjes veel overeenkomst.


    Voor 4 personen;

         
    2 citroenen,
    1 lamsbout,( evt.ontbeend en opgebonden),
    2 teentjes knoflook, in dunne plakjes

             2 eetlepels kleine takjes rozemarijn,  extra vergine olijfolie

                                    
                                                             Foto; knackweekend.rnews.be


    Bereiden<1.50 min.

    Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de citroenen dun en snijd de schil in dunne reepjes. Pers de citroenen uit.

    Maak kleine inkervingen van 1 cm diep over de hele lamsbout en stop daar de knoflook, rozemarijn en citroenschil in. Tijdens het bakken zullen die aromaten hun smaak afgeven aan het vlees.
    Bestrooi het vlees royaal met zout en peper en wrijf het in met olijfolie.

    Leg de lamsbout in een braadslede en zet die 30 minuten in de voorverwarmde oven. Schenk er het citroensap over en schakel de oven terug naar 150 °C. Dek het vlees af met aluminiumfolie en zet het nog 1 uur in de oven.

    Leg de lamsbout op een schaal of snijplank en laat hem 10-15 minuten rusten. Verwijder zo veel mogelijk van het vet uit de braadslede en schenk de vleessappen over het vlees.

    Extra benodigd

    Aluminiumfolie
    Tip; En natuurlijk smaakt een lekkere gratin dauphinois altijd.

    Opmerking

    'Lamsvlees dat afkomstig is van lammeren uit hetzelfde kalenderjaar, is verkrijgbaar van midden april tot eind december. De smaak van lammeren die met gras worden gevoed wordt in de loop van het jaar steeds sterker. Het vlees moet lichtroze zijn met een heel dun laagje wit vet. Een korte lamsbout weegt ongeveer 2,5-3 kg, een lange bout weegt 3-4 kg. 

    Rose Gray en Ruth Rogers Bron;okokorecepten.nl
    Het recept 'Lamsbout met rozemarijn uit de oven van The River Cafe' is afkomstig uit het kookboek

    River Cafe Kookboek Easy 2


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:Lamsbout,citroenen,look,rozemarijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taartjes met asperges


    Taartjes met asperges


    voor 12 stuks;


    - 250 g dunne witte asperges
    - 1 plak gekookte achterham van 100 g , in kleine reepjes
    - 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid, 1,5 el groene pesto
    - 1 el fijngesneden basilicum, 2 el pijnboompitten, geroosterd
    - 2 el geraspte Parmezaanse kaas, zout

                           Taartje met asperges

    Bereiding
    - Schil de de asperges en kook ze beetgaar.
    - Snijd ze in schuine stukken van ongeveer 2 centimeter. Schep de aspergestukjes en de ham door elkaar.
    - Steek uit elk plakje bladerdeeg 3 rondjes en druk ze in ingevette vormpjes. Bestrijk ze met de pesto en verdeel hierover de aspergestukjes met de ham.
    - Bak de taartjes 15-20 minuten in een oven van 200*C goudbruin.
    - Haal de taartjes uit de oven en bestrooi ze met basilicum, pijnboompitten en Parmezaanse kaas.

    Tip; Lekker bijgerechtje maar kan ook als hapje vooraf of bij de lunch.


    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:asperges,ham,bladerdeeg,pijboompitten,kaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steak met pepersaus

    Steak met pepersaus

     voor 4 personen:

    Voor de frietjes:

    1 kg Nicola- of primeuraardappelen,1 el olijfolie

    Voor het slaatje:
    125 g gemengde sla,200 g boontjes
    12 kerstomaatjes, in tweeën gesneden,1 el olijfolie

    Voor de steak:
    4 struisvogelsteaks van ca. 100 g, 10 g lightsojaboter

    Voor de pepersaus:
    5 tomaten, in vieren gesneden, 1/2 blokje kippenbouillon
    ca. 3 dl water, 1 dl rode wijn, 2 el groenepeperkorrels, uit een bokaal
    1 mespuntje geplette zwartepeperkorrels

                             

    Bereidingswijze:
    Schil de aardappelen en snijd ze in frietjes. Was ze grondig en dep ze goed droog.

    Bak ze met 1 el olijfolie ongeveer een halfuur in de ActiFry of in de oven op 200 °C. In de oven moet je de frietjes vaak omroeren.

    Kook voor het slaatje de boontjes beetgaar. Meng ze met de sla en de kerstomaatjes. Breng op smaak met een lepel olijfolie, fleur de sel en peper.

    Laat de steak op kamertemperatuur komen, haal hem daarvoor 1 à 2 uur van tevoren uit de koelkast. Als je te laat bent: laat het vlees met de vacuümverpakking en al in warm water op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven op 30 à 40 °C en plaats er een paar diepe borden in (waarin je straks de steak laat rusten). Zet ook de borden voor de gasten en eventueel het sauskannetje in de oven, zo warmen ze voor.

    Wrijf de bakpan in met een weinig sojaboter en schroei de steak aan beide zijden dicht. Zet daarna het vuur lager, doe er nog wat sojaboter bij en laat de steak langzaam verder garen.

    Maak een soort cocon door 2 verwarmde diepe borden omgekeerd op elkaar te zetten. Leg de steak erin en laat hem een tiental minuten rusten in de oven. Hou je pan bij voor de saus. Net voor je de steak opdient, kan je hem nog eens een warmteshot geven in de pan door het vlees aan beide zijden heel kort aan te bakken.

    Doe voor de saus het water en het bouillonblokje in de braadpan van de steak en laat even inkoken. Voeg de tomaten toe en laat even sudderen. Doe over in een diepe pan en voeg de rode wijn toe en vul eventueel aan met water tot de tomaten onder staan. Kook tot de tomaten bijna moes geworden zijn. Mix en zeef de saus. Voeg de groene- en de zwartepeperkorrels toe.

    Als de steaks gerust hebben in de oven, zal er sap uit het vlees gekomen zijn, giet dat sap ook bij de saus. Werk op het einde af met een beetje sojaboter. Kruid met zout.

    Het hangt een beetje van de tomaten af, maar als de saus niet dik genoeg is, kan je ze gemakkelijk dikken met een beetje tomatenpuree. Maar laat dan lang genoeg inkoken en voeg eventueel nog wat extra kippenbouillon en wijn toe. De saus mag zeker niet naar tomatenpuree smaken.


    Bron; nina.be

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:tomaten,wijn,peperkorrels,struisvogelvlees,sla,boontjes,aardappelen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slanke dipsausen


    Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?

    Of je nu een dipsausje als een informeel voorafje bij de borrel geeft of als tussendoortje, bij "een dieet" zorgen ze hoe dan ook voor lekkere extra voeding en vooral: variatie! Slimme, makkelijke ideeën om van dagelijks koken een écht feest te maken...

     Flink wat yoghurt door je mayonaise zorgt ervoor dat hij verantwoord blijft in je eetplan!

    Zelfgemaakte mayonaise blijft de allerlekkerste!
    Variëren kan je bovendien ook makkelijk... Zo krijg je met dezelfde basis telkens weer een ander sausje!

    Enkele ideeën:
    Meng onder de mayonaise een paar soeplepels yoghurt of wat geprakt hardgekookt eigeel.
    Een paar lepels sherry, kappertjes of sojasaus geven ook extra smaak!

    En natuurlijk kan je experimenteren met knoflook, exotische kruiden, fijngehakte rauwe of in azijn ingemaakte groenten...

    Karwij-kappertjes dipsaus

    Nodig voor 2 kopjes;

    200 gram roomkaas, 1 soeplepel uitgelekte minikappertjes
    1 theelepel karwijzaadjes (kummel)
    1 theelepel mild paprikapoeder, 60 gram zure room

                                            
                                                   

    BEREIDING

    Meng alle ingrediënten in een kommetje.

    Geef er toastjes of wortelen en bleekselderij bij.

    WEETJES
    Uit onderzoek blijkt dat karwij het oudste keukenkruid is.

    De zaadjes van dit kruid ruiken naar anijs en lijken op komijnzaden. Ze bevorderen de spijsvertering.

    Als je nét look gegeten hebt... eet dan karwij, want die neemt voor een groot stuk de slechte geur weg!

    Dipsaus met sesamzaadjes en limabonen

    Nodig voor 2 kopjes;

    600 gram limabonen (uit blik, afgespoeld en uitgelekt)
    2 theelepels gemalen komijn, 2 soeplepels citroensap
    1 soeplepel sesamzaadjes (geroosterd), 2 soeplepels olijfolie

                                                      

    BEREIDING

    Doe alle ingrediënten in de mixer en meng tot een glad mengsel.

    Tip; geef er toastjes, bagelchips of opgewarmd pitabrood bij.


    Waterkers-yoghurtdipsaus

    Nodig voor 1 ½ kopje;

    400 gram waterkers, 200 gram yoghurt, 2 teentjes knoflook (in 4 gesneden)

                                                   

    BEREIDING

    Doe alle ingrediënten in de mixer en meng tot een glad mengsel.

    Tip; geef er Turks brood of rijstkoekjes bij.


     M-Marie
    Bron; yunomi.be

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:yogurt,mayonaise,ei,sherry,kappertjes,karwijzaadjes,roomkaas,limabonen,waterkers,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode salade met gekruide kip, paprika


    Rode salade met gekruide kip, paprika


    Heerlijk kleurrijk, uitnodigend gerechtje.

    Voor 4 personen

    • Voor de gekruide kip:

    • 250 g kipfilet, 2 el olijfolie, 1 blikje tomatenpuree

    • 1 Knorr bouillonketeltje Kip (of bouillonblokje),

    • 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden (bv oregano & tijm)

    • Voor de salade:

    • 200 g gemengde salade met lollo rosso, 1 rode paprika

    • 250 g cherrytomaatjes, 1 rode ui, 1 rode appel, 1 el balsamico azijn


      Rode salade met gekruide kip, paprika, cherrytomaatjes en appel

    Voorbereiding

    Was de salade zonodig en laat uitlekken in een vergiet.
    Roer een marinade van het bouillonketeltje, de olijfolie, tomatenpuree en kruiden. Snijd de kipfilet in stukjes en marineer de stukjes 10 minuten.
    Was de paprika, snijd deze door en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika in reepjes.
    Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne partjes.
    Pel de ui en snijd deze in partjes.

    Bereiding

    Verwarm een pan en bak de kipfilet op middelhoogvuur gaar.
    Meng de sla, paprika, appel en ui tot een salade. Schep de kipstukjes met een schuimspaan uit de pan, zet het vuur laag en voeg de balsamico-azijn voorzichtig toe.
    Roer de aanbaksels los en giet de warme dressing over de salade.

    Tips: serveer de salade met knapperig ciabatta brood.

    Bron; yunomi.be


    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:kip,tomatenpuree,bouillon,kruiden,salade,tomaat,appel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Authentieke B&B in De Panne

    Authentieke B&B in De Panne


     

    Logeren in de prachtige authentieke Dumontwijk, op wandelafstand van de zee: wat wil je nog meer? Het kan in De Panne, in B&B Esprit De Mer. Dat is een voormalige dokterswoning, onlangs omgetoverd tot een bed&breakfast met drie kamers: Marée Huate, Marée Basse en Brise-Lames, waar je luxueus kunt overnachten.

    We lieten onze keuze vallen op Brise-Lames, een zeer ruime kamer ingericht met oog voor detail. De kamer heeft een tv en minibar, een verrassend toilet en een ruime douche. Je kunt er letterlijk uit de kast komen. De bedden zijn zeer comfortabel, in de fauteuils op de kamer is het goed toeven met een boek. Fijn: je kunt zelf een kopje thee of koffie zetten op de kamer. Gastvrouw Nathalie zorgde ervoor dat we niets te kort kwamen. Ze bood ons een fris streekbiertje aan toen we aankwamen, en verwende ons 's morgens met een uitgebreid ontbijt.

    Een andere leuke ontdekking die we in De Panne deden is Huyze Armalot, waar je kunt genieten van een heerlijke koffie en desserts, met chocolade in de hoofdrol. Elke eerste zaterdag van de maand kun je op reservatie kennis maken met de Engelse traditie van de 'High Tea'. Een aanrader voor wie even op adem wil komen.

    Patrick Peirs en Anja Desmet

    Bron; demorgen.be

    Categorie:CULINAIRE TRIPS, REIZEN.
    Tags:Huyze Armalot,ontbijt,chocolade,koffie,desserts,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudste champagne ter wereld onder de hamer in Finland


    Oudste champagne ter wereld onder de hamer in Finland



    Twee van de oudste flessen champagne ter wereld worden geveild. Dat hebben de autoriteiten op de Finse eilandengroep Aland vandaag bekendgemaakt.

    De flessen werden vorig jaar uit het wrak van een schip gehaald, dat begin negentiende eeuw was gezonken in de Oostzee.

    Eén van de flessen is van het huis Veuve Clicquot, dat in 1772 begon te produceren. De andere fles is een Juglar, een champagnemaker die in 1829 werd opgekocht.

    De veiling vindt plaats op 3 juni in Mariehamn, de hoofdstad van de Aland-eilanden. Het scheepswrak lag niet ver van de eilandengroep waardoor de regio eigenaar is geworden van de historische champagne.

    Het gezonken schip was waarschijnlijk met zijn dure lading op weg naar de toenmalige Russische hoofdstad Sint-Petersburg.


    (anp/adha)
    Bron; demorgen.be

    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:champagne,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeuf Bourguignon


    Boeuf Bourguignon

    Een klassieker op menige paastafel is nog steeds boeuf bourguignon. Er zijn veel verschillende versies van de Boeuf Bourguignon. Onderstaande is van Julia Child. Zorgvuldig gedaan en perfect op smaak, het is zeker een van de meest heerlijke rundvlees gerechten.

    • 6 gram spek, in blokjes, zwoerd afsnijden, 1 el olijfolie of bakolie
      1,5 kilo mager rundvlees, in blokjes gesneden, 1 gesneden wortel
      1 gesneden ui, 1 theelepel. zout, 1/4 tl peper,2 el meel
      3 kopjes rode wijn, 2 tot 3 kopjes runderbouillon
      1 el tomatenpuree,2 teentjes knoflook fijngestampt,
      1/2 tl tijm,1 verkruimeld laurierblaadje
      Geblancheerde zwoerd van spek
      18 tot 24 kleine witte uien, bruin-gestoofd in de bouillon
      1 doosje champignons, in vieren gesneden, peterselie takjes

      boeuf bourguignon 
      Credits: Alluvinian

    Bereiding;

    Verwijder de zwoerd van spek, spek en snijd in spekreepjes. Blancheer de zwoerd en het spek gedurende 10 minuten in een beetje water. Dep het droog.

    Verwarm ondertussen de oven tot 230 graden.

    Fruit de spek in de olie op matig vuur gedurende 2 tot 3 minuten tot het lichtbruin kleurt. Verwijder de spekjes met een schuimspaan. Verwarm het vet uit de spekjes nu tot het heet is. Braad hier het rundvlees in aan. Om het vlees mooi bruin te krijgen is het aan te raden het vlees goed droog te deppen voordat het braden begint. Na het braden kan het vlees bij de spekjes gelegd worden.

    In dezelfde pan worden nu de groenten langzaam aangebraden.
    Het te veel aan vet uit de braadpan halen.

    Breng het vlees terug in de pan en kruid het met zout en peper. Strooi de bloem over de pan en meng alles goed.
    Zet de braadpan voor een minuut of 5 in de oven, meng alles nogmaals en zet het weer in de oven voor een kleine 5 minuten. De bloem bruint nu en geeft het vlees een soort korstje.

    Zet de braadpan weer op het fornuis en de oven op 165 graden.

    Voeg de wijn en bouillon toe, totdat het vlees net bedenkt is. Voeg de tomatenpuree, knoflook, kruiden, spek en zwoerd. Breng aan sudderen. Bedek de pan en zet hem onderin de oven. Laat het nu zeker 2,5 uur sudderen.

    Bereid ondertussen de uien en champignons. Langzaam gebakken in boter. (Julia Child was gek op boter)

    Wanneer het vlees goed is, na de bijna 3 uur stoven, giet je de hele inhoud van de pan door een zeef zodat het vocht in een sauspan terecht komt. Het vlees, en de groenten, spekjes etc., kan terug in de braadpan. Verdeel de gebakken uien en champignons over het vlees.

    Tip; Eventueel kan met een lepel wat vet van de saus worden gehaald. De saus van een echte Boeuf Bourguignon moet zo dik zijn dat het licht blijft hangen aan bijvoorbeeld een lepel. Als het wat te dun is moet het ingekookt worden. Als het te dik is kan er wat bouillon aan toe gevoegd worden.

    Serveer de Boeuf Bourguignon op een schaal omringt met aardappelen.

    Bron;kookboekenshop.nl

    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:spek,rundvlees,wijn,uien,champignons,wortel,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!