Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    15-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene couscoussalade


    Groene couscoussalade

    De nieuwe vegetariër houdt van vlees. Dat kan zomaar. Yotam Ottolenghi (1968), een in Israël geboren filosoof van Duits-Joods-Italiaanse afkomst die in Londen een nieuw leven begon als pâtissier, vindt het geen probleem vegetarische gerechten te schrijven en zelf zijn tanden in een stukje runderhaas of een moot zalm te zetten.

    Toen Ottolenghi - inmiddels eigenaar van een aantal succesvolle traîteurzaken en een restaurant - door The Guardian werd gevraagd als auteur van de rubriek 'De nieuwe vegetariër', stribbelde hij aanvankelijk wel tegen.

    'Toch begreep ik wel waarom The Guardian me benaderde', schrijft hij in zijn kookboek Plenty dat onlangs bij Fontaine Uitgevers in het Nederlands is verschenen. Ottolenghi was immers beroemd geworden om zijn groente- en granenrecepten en om zijn frisse en originele salades.

    Het is lang geleden dat ik zo verlekkerd en watertandend een kookboek heb zitten lezen. Het is prettig een kookboek te lezen waar je niet bij elk gerecht je extra moet inspannen om te bedenken hoe dat gaat smaken zonder vlees of vis en hoe je die leegte moet opvullen.

    Dat is het sterke punt van Ottolenghi: 'Groente eten is lekker en mooi. Probeer het niet te laten lijken op vlees, met al die vleesvervangers. Ga uit van eigen kracht', zegt hij in een interview. Die eigen kracht gaat in veel recepten wel gepaard met een enorme ingrediëntenlijst. Die moet je maar net in huis hebben of willen halen. Het is zo lekker, zoals deze couscoussalade met kruidenpesto.

    voor 4 personen;

    150 g couscous, 1,6 dl kokend water of groentebouillon
    1 kleine ui in dunne ringen, 1 eetl. olijfolie
    1/4 theel. zout, 1/4 theel gemalen komijnzaad
    50 g ongezouten pistachenoten, gedopt, geroosterd en fijngehakt
    3 bosuien in dunne ringen, 1 verse groene peper, in dunne ringetjes
    30 g rucola, fijngehakt, Kruidenpasta
    20 g peterselie, 20 g koriander, 2 eetl. gehakte dragon
    2 eetl. gehakte dille, 2 eetl. gesnipperde munt, 1 dl olijfolie
            
             

    Doe de couscous in een schaal en giet er kokend water of de bouillon overheen. Roer even door, dek de schaal af met plastic folie en laat een minuut of 10 staan. Bak intussen de ui in een koekenpan in de olie goudbruin. Meng het zout en de komijn erdoor. Laat het iets afkoelen.

    Snijd de kruiden voor de pesto al een beetje fijn, doe ze in een blender en pureer ze glad. Roer de pesto met een vork door de couscous en meng dan de pistachenoten, bosui, groene peper en rucola toe. De salade doet het goed als bijgerecht, en met wat feta erdoor, is het ook een prima maaltijdsalade.

    Pay Uun Hiu 
    Bron; volkskrant.nl

    Categorie:RIJSTGERECHTEN
    Tags:couscous,ui,pistachenoten,bosuitjes,groene peper,rucola,kruidenpasta,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smeuïge warme chocoladetaartjes



    Smeuïge warme chocoladetaartjes 

    Voor 6 personen:

    7 stuks Neuhaus Rock (= 100 g pure chocolade) ,10 g puur cacaopoeder
    100 g boter ,2 eieren ,70 g griessuiker
    50 g bloem ,3 g verse gist ,6 bakvormen (6 cm diameter, 5 cm hoog).




    Bereidingswijze

    Smelt de chocolade au bain-marie. Neem van het vuur en meng er de zachte boter door. Blijf mengen tot alle boter gesmolten en opgenomen is.

    Meng de eieren en de suiker tot de suiker opgelost is. Doe bij de chocolade. Voeg al roerend met een spatel ook bloem, gist en cacaopoeder toe.

    Smeer de vormpjes in met boter en bestrooi met bloem. Vul ze volledig met chocoladebeslag. Bewaar koel.

    Bak de taartjes in een voorverwarmde oven (210°C) gedurende 7 à 8 minuten. Er moet zich aan de buitenkant een korst vormen maar de binnenkant moet smeuïg blijven.

    Dien op met vanille-ijs en een muntblaadje als afwerking.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:chocolade,cacaopoeder,boter,eieren,suiker,bloem,gist,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme gerookte zalm met frambozenazijn en granaatappel



    Warme gerookte zalm met frambozenazijn en granaatappel

     Voor 4 personen:

    1,5 dl frambozenazijn, 5 cl water, 125 g koude boter
    30 g poedersuiker, witte peper, 300 g gerookte zalm
    granaatappel, toast.
     
                         

    Bereidingswijze

    Doe de frambozenazijn met het water in een pan en breng aan de kook. Laat bijna helemaal uitkoken. Roer eerst de boter erdoor en vervolgens de poedersuiker. De saus moet beige en troebel zijn. Kruid licht met peper en houd warm.

    Schik de gerookte zalm op de borden en zet ze gedurende 2 min. onder de grill. Lepel de saus erover en werk af met granaatappelpitten (snij de granaatappel in tweeën en trek open. De pitten zullen eruit ‘springen’). Serveer met toast.

    Bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:frambozenazijn,boter,poedersuiker,gerookte zalm,granaatappel,
    14-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sardines in tomatensaus



    Sardines in tomatensaus

    Ingrediënten

    1 rode peper, olijfolie, 15 gram verse rozemarijn
    6 tenen knoflook, ontveld,1 el tomatenpuree 8 ansjovisfilets
    2 tl suiker,2 blikken (à 400 gram) gepelde tomaten
    sap van 1 citroen, 1 kilo verse sardines, verse platte peterselie

           

     
    Doe 1,5 dl olie met de rozemarijn, knoflook en de rode peper in een hapjespan, en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Vis de rozemarijn, knoflook, en rode peper weer uit de pan, en gooi weg. Roer de tomatenpuree, de ansjovis en suiker door de olie, en bak eventjes mee. Doe daarna de gepelde tomaten erbij, kruid met zout en peper, en laat onder gesloten deksel 30 minuten pruttelen. Pureer de saus met de staafmixer, proef, en breng op smaak met citroensap.

    Ontschub de sardines, maak een sneetje in de buikholte, en haal de ingewanden eruit. Spoel de vissen schoon, dep ze droog en bestrooi met wat zeezout. Bak of
    gril de sardines in een scheutje olie, twee tot drie minuten per kant. Doe dat in porties, houd wat klaar is warm in een oven op 50°C.

    Verdeel de sardines over de borden, lepel er flink wat tomatensaus over, en garneer met peterselie.

    Marcus Huibers 
    Bron;volkskrant.nl

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:sardines,rodepeper,look,ansjovis,tomaten,citroen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktballen met gember, rode ui en amandelen


    Gehaktballen met gember, rode ui en amandelen

     Voor 4 personen:

    600 g gemengd gehakt (kalf-varken),½ el fijngehakte verse gember
    1 fijngehakte rode ui, 4 el geschaafde amandelen
    boter, aardappelpuree,1 rode ui in ringen

                       

    Bereidingswijze

    Meng het gehakt met de gember, rode ui en de geschaafde amandelen. Rol tot grote gehaktballen en bak gaar in ruime boter.

    Maak aardappelpuree en schik op borden, leg er de gehaktballen op en werk af met in boter gebakken ringen van rode ui en de bakjus.

    Bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:gehakt,gember,ui,amandelen,boter,ui,aardappelpuree,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebraiseerd lamskleinhoofd met honing en ham


    Gebraiseerd lamskleinhoofd met honing en ham

    Voor 4 personen :
    4 kleinhoofden van lam (souris, stuk van de bout)
    Een scheut olie,1 dl honing,4 wortels,2 uien
    2 sjalotten,2 venkels,2 dl goede bouillon (fond blanc), tijm.
     
                      

    Bereidingswijze;
    Bruin de vier kleinhoofden in een pan met olie en kruid met zout en peper. Bestrijk het vlees met honing. Maak de groenten schoon en versnijd ze. Leg de groenten op de bodem van een cocotte.

    Schik het vlees op de groenten en overgiet met bouillon. Bestrooi met tijm. Sluit de cocotte af en zet 4 uur in een oven van 110°C. Dien op in cocotte.

    Bron; knackweekend.rnews

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:lamsvlees,wortels,ui,sjalot,venkel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloedappelsiensorbet met gekarameliseerde bloedappelsien



    Bloedappelsiensorbet met gekarameliseerde
    bloedappelsien en dadels

     Voor 4-6 personen:
    6 dl versgeperst bloedappelsiensap, 3 dl rietsuikerstroop (uit fles)
    sap van 1 citroen, 1 el cointreau,6 bloedappelsienen
    125 g suiker, 100 g gedroogde dadels, ontpit en in reepjes gesneden

                         

    Bereidingswijze

    Meng het bloedappelsiensap met de rietsuikerstroop, citroensap en cointreau. Draai tot ijs in een ijsturbine en zet in de diepvries om verder te laten opstijven. Snij de schil van 2 bloedappelsienen in fijne reepjes. Blancheer deze 1 min. in kokend water, giet af en bewaar.

    Schil alle appelsienen 'à vif' (snij de schil weg tot op het vruchtvlees) en snij de partjes los. Bewaar. Doe de suiker in een pan en verhit tot de suiker donkerbruin karameliseert. Voeg 1 dl warm water toe en laat zacht sudderen tot de karamel vloeibaar wordt.

    Voeg de sinaasappelschil toe en pocheer 10 minuten tot de reepjes doorschijnend zijn en de karamel is ingedikt. Giet over de appelsienpartjes en verdeel over 4 kommen of diepe borden. Leg er een bol sorbet op en werk af met de dadels.


    Bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:rietsuikerstroop,citroen,bloedappelsiensap,cointreau,appelsienen,suiker,dadels,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwarteleitjes met chilipeper en kruiden


    Kwarteleitjes met chilipeper en kruiden

     voor 6 personen:
    24 kwarteleitjes,water
    gemengde gehakte kruiden zoals dille, peterselie en bieslook
    Chili Explosion (pepermengeling van Santa Maria)
    radijsjes, minikerstomaatjes (gele of rode)

                        

    Bereidingswijze:
    Breng water aan de kook, leg er voorzichtig de kwarteleitjes in en kook ca. 4 min. Giet af en koel ze kort in koud water. Haal uit en pel ze meteen, dit gaat het best als ze lauw zijn.

    Rol de eitjes door de gehakte kruiden of door de chilimengeling.

    Leg ze op grote borden samen met de halve radijsjes en de kerstomaatjes.


    Bron;nina.be

    Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
    Tags:kwarteleitjes,kruiden,chilipeper,radijsjes,tomaat,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde asperges in een krokant jasje


    Gegrilde asperges in een krokant jasje

     voor 6 personen:
    9 dunne witte asperges, 9 dunne groene asperges
    18 plakken parmaham (of gerookt spek), olijfolie

                       

    Bereidingswijze:
    Breek ca. 1 cm van het uiteinde van de asperges af.

    Snijd ze allemaal gelijk, schil ze en kook ze beetgaar in kokend water. Laat ze afkoelen in koud water en laat ze uitlekken.

    Rol elke asperge in een half plakje ham of spek. Leg ze in een ovenschaal en plaats ze even onder de grill tot de ham/spek krokant wordt.

    Neem uit, verdeel over schaaltjes, besprenkel met olijfolie en serveer onmiddellijk.

    Bron; nina.be

    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:asperges,parmaham,olijfolie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom melk goed is voor je ogen


    Waarom melk goed is voor je ogen


    Van wortelen zou je gezonde ogen krijgen, maar nu blijkt dat ook melk wonderen kan doen. Vrouwen die melk drinken zouden op latere leeftijd minder kans hebben op ernstige oogaandoeningen.

    Wetenschappers ontdekten dat vrouwen met de hoogste vitamine D-gehaltes ongeveer twee derde minder kans hebben om AMD (Leeftijdsgebonden Maculaire Degeneratie) te ontwikkelen, een oogaandoening die de grootste oorzaak van blindheid is.

    AMD is de meest voorkomende oorzaak van gezichtsverlies bij mensen ouder dan 50 jaar. Leeftijdsgebonden Maculaire Degeneratie neemt het gezichtsvermogen weg dat nodig is om te lezen, rijden en om gezichten te herkennen.

    Vitamine D
    Amerikaanse onderzoekers bestudeerden de medische dossiers van 1.313 vrouwen inzake AMD. Ze ontdekten dat vrouwen jonger dan 75 jaar met het hoogste vitamine D-gehalte 59 procent minder kans hebben om AMD te ontwikkelen.

    Hoewel de zon de belangrijkste bron van vitamine D is, maakt het aantal uren dat je per dag buiten doorbrengt niet uit. De verhoogde weerstand tegen de oogaandoening komt hoofdzakelijk door de opname van vitamine D via voedsel (zoals melk, vis, cornflakes en margarine) en supplementen.

    Jaarlijks krijgen ongeveer 200.000 Britten te horen dat ze aan AMD lijden. Er bestaat geen preventieve behandeling, al kan medicatie en een laseroperatie de schade die veroorzaakt werd door de oogaandoening beperken.

    Een eerder onderzoek suggereerde dat een verhoogde consumptie van omega-3 visolie-vetzuren weerstand biedt tegen Leeftijdsgebonden Maculaire Degeneratie. (kgm)

    Bron; nina.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:melk,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oveneitjes met chorizo


    Oveneitjes met chorizo

     voor 6 personen:

    2 rode uien, fijngesnipperd,1 chorizoworst in kleine blokjes gesneden
    1 bosje peterselie, fijngehakt,3 sneden toastbrood, in croutons gesneden
    3 kleine tomaten, zonder vel en pitjes, in stukjes gesneden
    boter,6 eieren,olijfolie,peper, zout en paprikapoeder,fleur de sel

                  

    Bereidingswijze:
    Bak de croutons krokant in wat boter. Haal uit en dep het vet af.

    Vet vier ovenvaste schaaltjes lichtjes in met olie.

    Verdeel de ui, worst, tomaat, peterselie - houd wat apart voor de afwerking - en croutons over de schaaltjes.

    Breek boven elk schaaltje een ei en bestrooi naar smaak met zout, peper en paprikapoeder.

    Bak de oveneitjes ca. 5 min. - tot het wit gestold is - in een voorverwarmde oven op 180 °C.

    Werk af met peterselie en fleur de sel.

    Bron;nina.be

    Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
    Tags:chorizoworst,peterselie,toastbrood,tomaat,eieren,olijfolie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noedelsalade met garnalen en (rode) mul



    Noedelsalade met garnalen en (rode) mul

    Voor 4 personen:

    • 400 g (rode) mulfilet , 200 g gepelde en gekookte grote
    • garnalen of rivierkreeftjes ,250 g noedels (eiermie)
      1 l visbouillon (van tablet of visfond) ,250 g groene asperges
      150 g diepvries doperwten ,2 eetlepels arachideolie of olijfolie
      125 ml zure room ,150 ml yoghurt ,1 eetlepel verse dille, gehakt
      peper, versgemalen ,2 vleestomaten, in blokjes
     Noedelsalade met garnalen en (rode) mul
    uit: kookboek "Over Vis & Vis"

     

    Bereidings; 20 - 30 min.

    Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking in visbouillon. Giet de noedels daarna af en laat goed uitlekken. Verwijder de onderkanten van de asperges en snijd de stengels in schuine stukken van 5 cm. Kook ze samen met de doperwten 5 minuten. Spoel de groente in een zeef af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak hierin de mulfilets ca. 2 minuten per kant. Schep de laatste minuut aan een kant in de pan de garnalen erbij. Voeg peper en zout naar smaak toe.

    Meng intussen de zure room, yoghurt, dille en peper en zout. Schep deze dressing met de doperwten, asperges en tomatenblokjes door de noedels. Verdeel de vis erover. Lekker met cassavekroepoek.

    Tip;  Vervang 1 tomaat door 1 appel en neem in plaats van noedels,
             mihoen of een fijne pastasoort.
    Wijn;Lekker makkelijk met een ronde maar tegelijkertijd
             frisse Chardonnay Vin de Pays d'Oc.

     Per 100 gram onbereid product: 491 kJ , 117 kCal, 4 g vet, 19 g eiwit.

      Bron; visrecepten.nl


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:rode mul,garnalen,noedels,asperges,erwten,zure room,yogu
    13-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Palingsalade


           Palingsalade

             voor 4 personen;

    • 200 gram gerookte paling,250 gram pasta,
      1 liter visbouillon (van tablet),1 eetlepel olijfolie,
      2 vleestomaten,3 lente-uitjes,200 gram diepvries doperwtjes
      200 gram witte asperges verse of uit pot,1 kleine appel
      1 bekertje (125 ml) zure room ,1½ dl yoghurt,1 eetlepel citroensap
      1 eetlepel gehakte dille + enkele takjes voor de garnering,
      zout en peper


     Palingsalade

            Bereidingstijd: 20 - 30 min.

    Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in de visbouillon waaraan olijfolie is toegevoegd. Giet de pasta af en spoel deze na met koud water. Leg de vleestomaten enkele tellen in kokend water, ontvel ze en snijd het vruchtvlees in blokjes. Hak de lente-uitjes fijn en snijd het loof in smalle ringetjes. Kook de doperwtjes gaar in 5-7 minuten en giet ze af. Snijd de uitgelekte asperges in stukjes. Rasp de appel grof. Verdeel de paling in reepjes.

    Meng voor de dressing de zure room met de yoghurt, citroensap,
    peper, zout en dille. Schep alle ingrediënten luchtig door de pasta en
    garneer het gerecht met takjes dille.

    Tip;

    Paling is een vette vissoort. Het bevat gunstige, sterk onverzadigde vetten. Dit onverzadigde vet werkt zelfs cholesterolverlagend. Paling kan goed worden gerookt, gestoofd, gemarineerd en gebakken.

     Bron; visrecepten.nl

    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:paling,pasta,olijfolie,tomaat,uitjes,erwtjes,asperges,appel,zure room,yogurt,citroen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veldsla met gerookte kip & grenadinedressing

    Veldsla met gerookte kip & grenadinedressing

           Voor 4 personen

    • 250 g gerookte kip ,150 g taugé ,3 lente-uitjes ,75 g bacon ,150 g veldsla

    • Voor de dressing:

    • 1 sjalotje ,1 tl grove mosterd ,0.5 dl rode wijnazijn

    • scheutje grenadine (siroop) ,1.5 dl Bertolli extra vierge olijfolie

    • 1 granaatappel

      Veldsla met gerookte kip & grenadinedressing

    Bereiding; 15 minuten

    Snijd de kip in sneetjes. Was de taugé en lente-uitjes en snijd de lente-uitjes in ringetjes. Bak de bacon in een pan uit en breek de sneetjes in stukjes. Pel en snipper de sjalot.

    Mix de sjalot met de mosterd, azijn en grenadinesiroop in de keukenrobot. Schenk er, terwijl de machine draait, langzaam de olie bij. Breng de dressing op smaak met zout en peper.

    Halveer de granaatappel en haal met een lepel het vruchtvlees eruit. Meng het door de dressing.

    Verdeel de sla, taugé, lente-ui, kip en bacon over een schaal en sprenkel er royaal dressing overheen. Lekker met stokbrood.

    Bron; yunomi.be

    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:kip,taugé,lente-ui,bacon,veldsla,
    12-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thaise roerbak met grote garnalen



    Thaise roerbak met grote garnalen

    voor 4 personen:
    • 500 g (diepvries) ongepelde reuzengarnalen
    • 200 g sugarsnaps,3 eetlepels olie, 2 teentjes knoflook, gehakt
    • 3 cm verse gember, geraspt,1-2 eetlepels Thaise rode currypasta
    • 200 g wortel, schuin in dunne plakken
    • 2 rode uien, in dunne partjes
    • 3 bosuitjes, in stukken van 4 cm, 100 ml visbouillon

     Thaise roerbak met grote garnalen
    uit: kookboek "Over Vis & Vis"

    Bereidingstijd: 20 - 30 min.

    Ontdooi de garnalen eventueel volgens de aanwijzigen op de verpakking. Pel de garnalen, maar laat de staartjes zitten. Kook de sugarsnaps in ruim kokend water in 3-4 minuten beetgaar. Spoel ze in een zeef af onder koud water en laat ze goed uitlekken. Verhit de olie in een wok en fruit de knoflook en gember zachtjes tot ze gaan geuren. Schep de currypasta erdoor en voeg de garnalen toe. Roerbak de garnalen tot ze net roze en ondoorzichtig worden. Schep ze met een schuimspaan op een bord. Schep de wortel en rode uien door het bakvet en roerbak 2-3 minuten. Voeg dan de sugarsnaps en bosui toe en roerbak nog 2 minuten. Schenk de bouillon erbij en laat het vocht verdampen. Voeg de garnalen weer toe en warm het gerecht nog even door. Serveer met pandanrijst.

    Tip; vervang de reuzengarnalen eventueel door gepelde en gare tijgergarnalen. Bak deze niet voor, maar voeg ze pas na het bakken van de groente toe..

    Energie:215 kCal | 905 kJ


    Bron; visrecepten.nl


    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:reuzengarnalen,sugarsnaps,ui,bosuitjes,currypasta,wortel,look,gember,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorlog tussen aspergedorpen


    Oorlog tussen aspergedorpen

     Kinrooi mag vanaf morgen officieel de titel van aspergegemeente dragen,
    maar Puurs voelt zich in zijn eer geraakt

                       Oorlog tussen aspergedorpen 

    Puurs is van oudsher de bakermat van de Vlaamse asperge. Bijna elke inwoners met een tuin heeft wel een bedje of twee staan, tot en met de burgemeester toe. Kalfort, een deelgemeente van Puurs, heeft een aspergefestival en er is zelfs een Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse asperge. En toch mag Hubert Brouns, burgemeester van Kinrooi, morgen het officiële gemeentebord van 'Kinrooi, aspergegemeente' inhuldigen.

    De titel wordt verleend door de Boerenbond. Geen enkele gemeente in Vlaanderen levert namelijk meer asperges voor de markt dan de Limburgse. In Puurs wijten ze deze smet op hun aspergeblazoen aan het gemeentebestuur, dat zijn streekproduct verwaarloosd heeft, zegt Ludo Daelemans van het Grafelijk Genootschap in Het Laatste Nieuws. De jaarlijkse eerste aspergesteek, in het bijzijn van de gouverneur, vindt nu nog maar om de twee jaar plaats en niet langer jaarlijks.

    Bovendien is er een aspergetaks, die boeren heeft doen overschakelen op prei en bloemkool, gewassen die het hele jaar door groeien. Volgens de Boerenbond is het vooral de bedoeling om de Belgische asperge in de kijker te zetten, ongeacht de gemeente waar ze wordt geteeld. (ivdb/Picture : photo news

    Bron; skynet.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Asperges,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meli-melo met Beenham



    Meli-melo met Beenham

     voor 4 personen:

    • 4 dikke sneden gekookte beenham,12 stuks paprika
    • 4 sjalotten (versnipperd),2 knoflookteentjes (versnipperd)
    • 4 sneetjes Chimay à al bière kaas,2 tomaten
    • 4 takjes tijm,12 ontpitte zwarte olijven
    • 10 cl olijfolie,5 cl Blauwe Chimay
    • 5 cl culinaire room en zeste (schil) van een halve citroen
    • 12 blaadjes bloedzurkel  


      afbeelding recept


      Bereiding;

    Pel de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snij in blokjes.

    Stoof de sjalotten in de olijfolie, samen met de look, de tijm en de olijven. Laat

    een 3-tal minuten stoven en doe er de tomaatblokjes bij. Hou deze relish lauw.

    Meng het Chimay bier met de room, het citroensap en de citroenschil. Klop licht op.

    Steek cirkels uit in de beenham, de kaas Chimay à la bière en de paprika, telkens

    3 ringen per persoon. Schik ze afwisselend op elkaar en plaats een 5-tal minuten

    in een voorverwarmde oven van 180°C.


    Tip; Presenteer met de relish en wat blaadjes bloedzurkel.


    Bron; kazenvanbijons


    Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
    Tags:Ham,beenham,paprika,sjalot,look,kaas,tomaat,olijven,bier,room,zurkel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elk seizoen zijn groenten


    Elk seizoen zijn groenten


    Elk seizoen zijn groenten
     
    © Fotolia

    Seizoensgroenten en lokaal eten worden massaal gepromoot in allerlei campagnes om onze CO2-uitstoot te verminderen, maar weet iedereen wel welke groenten in welk seizoen gegeten worden? Veel van onze kinderen weten dat niet om de simpele reden dat je tegenwoordig alle soorten groenten en fruit het hele jaar door in de supermarkt kan kopen. 

    Boontjes springen namelijk niet vanzelf op je bord: de boer kweekt ze, plukt ze, ze worden vervoerd, ingepakt en ten slotte in de supermarkt verkocht. Er wordt dus heel wat energie verbruikt voor je boontjes de kookpan ingaan. Wanneer die producten dan nog eens van de andere kant van de wereld moeten komen en in speciale serres gekweekt worden, vereisen ze nog meer energie én meststoffen. Dat is een punt. Wie lokaal koopt, steunt echter ook de lokale economie en kiest bovendien op die manier voor groenten en fruit die niet met chemische middelen bewerkt zijn. Dat is een tweede voordeel. Ten slotte zijn seizoensgroenten ook verser, hebben meer smaak en meer voedingswaarde. 

    Hoe weet je of je lokale of biologische seizoensgroenten koopt? 
    © Fotolia

    De herkomst van fruit en groenten staat vaak vermeld, ofwel op het informatiebordje in het rek van de winkel ofwel op het etiket van de voorverpakte producten. Dit is echter niet verplicht.
    Fruit en groenten van biologische teelt dragen wel een label of ze liggen in een apart rek (de bio-afdeling). Dit biedt wel een garantie dat het gaat om een milieuvriendelijke manier van telen, maar betekent niet noodzakelijk dat de producten uit eigen streek komen.

    Lente 
                                                                                                                                                                                     © Fotolia

    Lente

    In de lente krijgen we de eerste zonnestralen die het fruit kleur geven en ervoor zorgen dat de groenten uitkomen. Deze eerste groenten en fruit van de lente bevatten de meeste vitamines en voedingsstoffen. Ze zijn ook malser en hebben meer smaak. Dit is het moment om de neerslachtige gevoelens van de winter weg te eten.

    Fruit: Peer, appel (maart), walnoot, hazelnoot*

    Groenten: Asperge, rode biet* (maart), wortel* (maart), knolselder* (maart), kervel, paddenstoel, witloof (maart), savooikool, boerenkool (maart), spruitjes (maart), waterkers (maart), spinazie, sojascheutjes, veldsla (maart), raap* (maart), ui* (maart), pastinaak, oesterzwam, prei, aardappel*, zwarte radijs* (maart), rode radijs, rabarber, koolraap* (maart), salade, witte en zwarte schorseneren (maart), aardpeer (maart).
    *dit zijn groenten en fruit die ook buiten het seizoen kunnen worden gegeten, omdat ze kunnen worden bewaard

    Zomer
    © Fotolia


    Zomer

    De zomer staat bol van de heerlijke verse groenten en fruit, boordevol vitaminen en vooral minder duur, omdat dit hét seizoen is om ze te oogsten! Hoe verser de producten en hoe meer seizoensgebonden, hoe groter ook de kans dat ze veel vitamines, mineralen, vezels en dergelijke bevatten. Daarenboven zijn ze ook rijk aan water, perfect dus als verfrissing tijdens een warme zomer.

    Fruit: zwarte bes, kers, aardbei, framboos, kriek, kruisbes, rode aalbes, meloen, braambes, blauwe bosbes, pruim.

    Groenten: asperges, aubergine, snijbiet, rode biet, broccoli, bewaarwortelen, wortelen, groene, bleek- en knolselderie, paddenstoelen, groenlof, andijvie, witte kool, rodekool, Chinese kool, savooikool, bloemkool en koolrabi, komkommer, courgette, kruidkers, spinazie, venkel, sojascheuten, snijbonen, sperziebonen, sla, maïs, raap, ui, erwtjes, oesterzwam, prei, paprika, aardappelen, pompoen, postelein, raapscheuten, roze radijs, rabarber, tomaat.

    Herfst 
                                                                                                                                                                        © Fotolia
    Herfst 

    Het aanbod aan groenten is vooral in september en oktober bijzonder groot, omdat er nog heel wat groenten en fruit van het naseizoen te vinden zijn. Daarna is het de beurt aan de gedroogde vruchten en de ‘vergeten’ groenten, zoals de pastinaak of de aardpeer en de groenten die later in bloei staan.

    Fruit : Kweepeer, framboos, peer, appel, kwets, druiven.
    Droge vruchten: kastanje, okkernoot, hazelnoot.

    Groenten : Aubergine, snijbiet, rode biet, broccoli, bewaarwortel, wortel in bundel, groene en witte selder, knolselder, paddenstoel, witloof, witloof met groene bladeren, andijvie, witte en rode kool, boeren- en savooikool, spruitjes, bloemkool, koolraap, komkommer, courgette, tuinkers, spinazie, venkel, sojascheuten, snijbonen, sperziebonen, kropsla, veldsla, maïs, raap, ui, pastinaak, oesterzwam, prei, paprika, aardappel, pompoen, postelein, roze en zwarte radijs, koolraap, schorseneer, tomaat, aardpeer.

    Winter 
                                                                                                                                                      © Fotolia

                                               Winter

    De winter is het seizoen bij uitstek waarin het lichaam nood aan weerstand heeft, want de ziektekiemen steken overal de kop op. Fruit en groenten zijn een bron van vitaminen en voedingsstoffen en dus ideaal om bepaalde ziektes te voorkomen. Vooral in kool vind je heel wat vitamine C, vitamine E en provitamine A, belangrijke antioxidanten die ons immuunsysteem beschermen. Kool is ook rijk aan kalium en vezels, met andere woorden de ideale partner voor een gezonde en evenwichtige voeding.

    Fruit : Kweepeer, peer, appel, tamme kastanje, walnoot, hazelnoot.

    Groenten : Rode biet, wortelen, witte, groene en knolselder, kervel, paddenstoelen, witloof, andijvie, witte, rode, groene, boerenkool, koolrabi, spruitjes, savooiekool, winterpostelein, waterkers, veldsla, raap, ui, pastinaak, oesterzwam, prei, aardappel, (oranje) pompoen, ran,fruit,mmenas, koolraap, (zwarte) schorseneren, aardpeer.

    Bron; skynet.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Groenten,fruit,
    10-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignonsoep onder deegkapje



    Champignonsoep onder deegkapje
     

             Voor 4 personen;

    • 4 vierkantjes bladerdeeg, 8 dl kippenbouillon, 400 g vers
      of 50 g gedroogd eekhoorntjesbrood + 100 g champignons,

      2 tomaten,1 ui,1 teentje look, 20 g bloem,
      1/2 glas droge witte wijn,2 eetlepels olijfolie,
      3 eetlepels gehakte peterselie,1 eierdooier om te doreren,
      peper en zout.

      How to make chunky soup with puff pastry
                                                                   translate.google.be
                           
      Bereidingswijze;

    1. Pel en ontpit de tomaten, snij ze in blokjes. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snij het eekhoorntjesbrood en de champignons in fijne julienne. Stoof de ui en de knoflook in een beetje olijfolie. Voeg er de paddenstoelen aan toe en laat 5 minuten bakken op een vrij hoog vuur.
    2. Schenk de wijn erbij en laat de vloeistof tot de helft verdampen. Strooi er de bloem bij. Schep goed om. Leng aan met de koude bouillon en roer voortdurend tot de soep kookt. Laat nog 2 minuten zacht doorkoken. Voeg de tomaatblokjes en gehakte peterselie toe en laat de soep afkoelen.
    3. Verdeel de koude soep over vuurvaste kommetjes. Dek elk kommetje af met een vierkantje bladerdeeg. Las het deeg op het kommetje met losgeklopt ei en bestrijk ook het deegkapje met eierdooier. Zet 10 minuten in de oven op 200° C.

     bron; libelle.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:champignons,bladerdeeg,kippenboillon,feestmaaltijd,
    06-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg eet hele dag Hollandse kaas


    Belg eet hele dag Hollandse kaas


    Belg eet hele dag Hollandse kaas 

    Kaas in plakjes of blokjes, ’s morgens of ’s avonds, het maakt niet uit. Vier op de tien Belgen lusten op elk moment van de dag Hollandse kaas. Maar liefst driekwart heeft altijd kaas in de koelkast... Een en ander blijkt uit het ‘Hollandse kaas’-onderzoek (uitgevoerd door iVox in maart 2011, bij een representatief staal van de Belgische bevolking) van Oudendijk. Naar aanleiding van de Dag van de Kaas, op 6 april, polste het merk bij 500 Belgen naar hun vaste kaasgewoontes.


    Jonge Hollandse kaas = favoriet
    Nederlanders kaasboeren? De Belgen ook! Ruim zes op de tien Belgen eten dagelijks of wekelijks Hollandse kaas. Vooral jonge kaas scoort goed: de favoriet van de helft van de Belgen (49%). Hoe ouder het publiek, hoe groter de liefde voor langer gerijpte kazen met een krachtigere smaak, zoals belegen of oude kaas. Een ander leeftijdsgebonden verschil: 50-plussers eten Hollandse kaas het liefst ’s avonds, terwijl twintigers voor ’s middags kiezen. Maar voor 40% van de Belgen is echt elk moment van de dag goed voor een stukje Hollandse kaas.

    Klassieke plakjes vs. trendy blokjes

    In plakjes of in blokjes, zo eten we negen van de tien keren onze kaas. Een enkele keer verwerken we Hollandse kaas in gerechten (4%) of consumeren we ‘m gesmolten of geraspt. Leuk detail: de oudere generatie (+50) zweert bij plakjes op de boterham (82%), terwijl de jongere garde (-29) Hollandse kaas ook opvallend graag in blokjes eet (32%).

    Belg valt voor volle smaak Hollandse kaas

    Kaas en bier? Dat zijn vooral twee handen op een mannenbuik. De helft van de mannen (48%) vindt dat een blokje Hollandse kaas het best past bij een bier van hoge gisting. Eén op de drie vrouwen (36%) daarentegen eet kaas het liefst puur, zonder drank erbij. Ook qua smaakmaker, nemen we genoegen met de volle smaak van kaas. 53% van de Belgen vindt dat Hollandse kaas op zich voldoende smaak heeft. Wie toch een extraatje wilt, kiest voor het klassieke selderijzout (26%) of een beetje mosterd (17%).

    Hollandse kaas klopt ham in de koelkast

    Driekwart van de Belgen heeft altijd Hollandse kaas in de koelkast, op de voet gevolgd door ham. Enig voorkeurverschil wel tussen Vlamingen en Walen: acht op de tien Vlamingen hebben altijd kaas in huis, acht op de tien Walen altijd ham. De favoriete top 3 van de Belgen voor een plakje Hollandse kaas: een baguette (26%), grijs brood (19%) en volkoren brood (16%). 

    Bron; skynet.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Kaas,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!