Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    07-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Nordic dieet: slank en fit de winter door

     
    Het Nordic dieet: slank en fit de winter door


     

    Inwoners van Scandinavische landen hebben eetgewoontes om ‘U’ tegen te zeggen. Volgens voedingsdeskundige Amandine De Paepe zou die gezonde levensstijl wel eens de plaats van de mediterrane diëten kunnen innemen.

    Noord-Europeanen eten dagelijks maaltijden, rijk aan beschermende voedingsmiddelen. Zo zijn magere eiwitten ideaal voor je gewicht, bevorderen vezels de spijsvertering en stoelgang, beschermen anti-oxidanten (spruitjes en kolen) tegen veroudering en beperken onverzadigde vetzuren het ontwikkelen van hart-en vaatziekten.

    Het klimaat is bijzonder gunstig voor groenten die onder de grond groeien, waardoor ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Wortelen, aardappelen, rode bieten en verschillende bloemsoorten bevatten vitaminen, mineralen en vezels die noodzakelijk zijn om een winter te doorstaan.

    Hieronder vind je twee typsiche producten:
    Brood:
    Niet zomaar een wit stokbrood maar ‘Vollkornbrot’ is een donkerbruine, bijna zwarte broodsoort, gemaakt op basis van tarwe en rogge. Het vezelgehalte bedraagt tot 8,5 à 12%, wat 4 keer hoger is dan het gehalte in wit brood.

    Vis:
    In Scandinavische landen worden zowel vetrijke (zalm, haring) als magere vissoorten (kabeljauw, tonijn) gegeten. Vetrijke vissoorten bevatten een aanzienlijke hoeveelheid omega-3-vetzuren. Deze zijn belangrijk om je gewicht onder controle te houden maar beschermen eveneens je hart en voorkomen depressies. Deze vetten bevorderen ook de communicatie tussen de neuronen in de hersenen. Magere vissoorten geven een verzadigd gevoel zonder dat je meer begint te wegen.


    Amandine De Paepe
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:Nordic dieet,vis,brood,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frietaardappel dubbel zo duur in vier maanden tijd


    Frietaardappel dubbel zo duur in vier maanden tijd

     
    rr

    De frietaardappel is dubbel zo duur geworden in vier maanden tijd. Dat berichten de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

    Volgens de kranten gaat het om de prijs die wordt vastgesteld voor Belgapom, de federatie van de aardappelhandel. Die komt tot stand na overleg van vertegenwoordigers uit de verwerkende nijverheid en mensen uit de handel. Maar voor de aardappelen in de winkel liggen, komen er nog kosten van transport en verwerking bij, en de winstmarge van de verkopers.

    De hoge prijzen zouden ook in de buurlanden voorkomen en het gevolg zijn van de sterke mondiale vraag, en tegenvallende oogsten. Navraag van Gazet van Antwerpen leert dat enkele frituren de prijzen ook al doorrekenden aan klanten - zij het in relatief beperkte mate.

    Bron: belga . ivb. nieuwsblad.be 


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Frietaardappel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpotje van Provençaalse daube


    Stoofpotje van Provençaalse daube


    Voor 8 personen:
    2 kg rundstoofvlees,150 g fijngesneden gerookt spek, in reepjes,
    2 grofgehakte uien,5 tenen knoflook,
    fijngesneden stukjes sinaasappelschil van 1 sinaasappel,
    4 grote wortelen, in grove stukken,4 uien, in grote stukken,
    8 pruimtomaten, in vieren gesneden,500 g champignons, in schijfjes,
    1 handvol zwarte, ontpitte olijven.

    Marinade:
    2 uien, in vieren gesneden4 wortelenbouquet garni
    1 fles rode wijn (Côte du Rhone)1 glas rodewijnazijn

                                     

    Bereidingswijze

    Snij het vlees in stukken, marineer minstens 6 uur. Giet de marinade af en bewaar. Dep het vlees droog en kook het vocht van de marinade tot de helft in. Bak het spek. Haal uit de pan en bak de ui goudbruin in het spekvet.

    Haal de ui uit de pan. Laat het vet heet worden en voeg eventueel wat olijfolie toe. Bak het vlees aan. Roer de aanbaksels los met een scheut marinade en breng alles over in een stoofpot. Voeg versneden knoflook, de groenten, sinaasappelschil, kruiden en groenten van de marinade en de ingekookte marinade toe, met wat water. Laat afgedekt 4 uur zacht pruttelen.

    Voeg aan het einde de zwarte olijven toe. Serveer de 'daube' met gnocchi, pasta of gekookte aardappelen met peterselie.

    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:Provencaalse,rundstoofvlees,spek,sinaasappel,wortel,ui,tomaat,champignons,olijven,wijn,
    06-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De lekkere schoonmaak



    De lekkere schoonmaak

    Onderstaande suggesties voor 3 gezonde maaltijden
    Onder catogerie vetten/caloriearm.
     



    Gezond eten kan leuk en lekker zijn, geeft extra energie en is beter dan een eenmalige, jaarlijkse reinigingskuur. Het vergt alleen wat organisatie. Enkele menusuggesties.

    Duurzaam anders gaan eten om zoveel mogelijk de giftige stoffen in je lichaam te elimineren en de lever te ontlasten, komt neer op een totaalvisie op lange termijn en is iets helemaal anders dan het zoveelste dieet tussendoor. Het heeft te maken met investeren in jezelf en je lichaam koesteren. Dat kan inhouden dat je 's morgens meer tijd besteedt aan een voedzaam ontbijt, dat je dagelijks tien minuten uittrekt om te gaan shoppen voor een groenterijk tussendoortje en dat je 's avonds de tijd neemt voor een wandeling van een half uur.

    Belangrijk hierbij is vooral de voorbereiding en organisatie. Begin met elke week een lijstje te maken van wat je gaat koken en haal liefst biologische producten in huis. Koop elke dag wat je nodig hebt, zodat je altijd met verse ingrediënten werkt.

    Wat op het menu niet mag ontbreken zijn veel donkergroene bladgroente, avocado (in beperkte mate), eieren (maar niet meer dan vier keer per week), groentesap, tofoe, buffelmozzarella en ricotta, peulen en linzen, vette vis, kip, bruine rijst, plat water en groene thee. Te mijden of in beperkte mate te gebruiken zijn onder meer rood vlees, alcohol, suiker, conserven, tarwe en groentesoorten uit de nachtschadefamilie, zoals tomaten, aubergines, paprika en aardappelen.

    Nog een paar tips: begin 's ochtends met een glas warm water met een scheutje citroensap om de nieren te spoelen, eet langzaam, kauw alles goed en drink een tot twee liter water per dag. Olijfolie wordt beschouwd als een sterk reinigend product, net als alle koudgeperste oliën, zoals zonnebloem-, lijnzaad- en sesamolie. Vermijd overschotjes, vooral van groente.

    Combinaties

    Hieronder enkele suggesties voor ontbijt en lunch. In combinatie met de bijgaande, lekkere maaltijdideeën moeten ze ontgiften, slanker maken en zorgen voor nieuwe energie.

    Ontbijtsuggesties
    - Een kop Griekse yoghurt met biologische honing en een banaan.
    - Tarwe- en glutenvrije muesli met sojamelk.
    - Gekookt ei op roggebroodtoast.

    Tussendoortip voor 's ochtends
    Rauwe bloemkool en wortels met hummusdip.

    Lunchsuggesties
    - Buffelmozzarella met een streepje extra vierge olijfolie en gerookte zalm.
    - Bruine rijst, ricotta en avocadosalade.
    - Koude kip met zelfgemaakte dragonmayonasie en knapperige ijsbergsla.

    Tussendoortip voor 's na middags
    Een handvol hartige zaden.

    bron;knackweekend.rnews.be


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:De lekkere schoonmaak,ontgiften, slanker,energie,maaltijdideeën,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortel- en bietensalade



    Wortel- en bietensalade

    Voor 2 personen:
    200 g geschilde wortels,1 forse gepelde rode biet,70 g verse spinazie.

    Voor de dressing:
    2 tl komijnzaad,2 tl venkelzaad,
    1/2 kop koudgeperste extra vierge olijfolie,1/2 kop citroensap.

                            

    Bereidingswijze

    Bak de komijn- en venkelzaadjes in een koekenpan tot ze beginnen te geuren. Vermeng met de olijfolie en het citroensap en zet opzij.

    Rasp de wortelen en doe ze in een kom. Rasp de rode biet en doe in een andere kom.

    Leg de spinazieblaadjes op een bord, schep er wat geraspte wortel en biet bovenop en besprenkel met de dressing.

    Je kunt de ingrediënten ook eerst mengen in een schaal alvorens ze op te dienen.
     
    bron;knackweekend.rnews.be

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags: Zaden, Olie, Fruitsap, Komijn, Wortel, Spinazie ,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestoomde zalm met quinoa en dressing van rode ui


    Gestoomde zalm met quinoa en dressing van rode ui

     Voor 2 personen:
    1 kop quinoa,2 filets van Noorse zalm (150 g elk),
    40 g fijngesneden babyvenkel.

    Voor de dressing:
    1/3 kop extra vierge olijfolie,1/3 kop citroensap,
    1 kleine rode ui, gesnipperd,1/2 tl honing.

    Voor de versiering:
    raketsla of waterkers.



    Bereidingswijze

    Meng de ingrediënten voor de dressing en zet opzij.

    Spoel de quinoa goed af en doe in een middelgrote steelpan met twee kopjes koud water. Breng aan de kook, draai het vuur laag, dek af en laat 10 minuten zacht doorkoken of tot het water verdampt is en de quinoa zacht en glazig is.

    Kruid de zalm en leg in een stoommandje op een pan met zacht kokend water. Stoom een zestal minuten of tot de zalm gaar is.

    Verdeel de quinoa over de borden, schep er de venkel en de sla op, eindig met de zalm. Werk af met de dressing en dien op.

    bron;knackweekend.rnews.be

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:zalm,quinoa,dressing,ui,venkel,olijfolie,sla,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip met zwarte peper, dahl en sambal van appel en kokosnoot

     
    Kip met zwarte peper, dahl en sambal van appel en kokosnoot

    Voor 4 personen:
    Voor de dahl:
    2 el zonnebloemolie
    1 grofgesneden ui
    2 geplette knoflookteentjes
    1/2 el zwarte mosterdzaadjes
    200 g mung dahl (splitlinzen)
    300 g butternutpompoen, in dobbelsteentjes
    1/2 tl per persoon gemalen kurkuma, komijn en koriander

    Voor de kokossambal:
    1 granny smithappel
    1/3 kop muntblaadjes
    1/2 kop geroosterde kokoskrullen
    2 el zonnebloemolie
    1/2 kop citroensap

    Voor de kip:
    4 borstfilets van bio- of scharrelkip
    2 tl gemalen zwarte peper
    1/2 kop zonnebloemolie

    Voor de versiering:
    gekookte bruine basmatirijst

                                   

    Bereidingswijze

    Dahl: fruit de ui en de knoflook in de olie tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de mosterdzaadjes toe en braad tot ze knapperig zijn. Voeg de linzen, pompoenblokjes, kurkuma, komijn, koriander en 700 ml water toe. Breng aan de kook. Roer geregeld om en laat ongeveer 25 minuten zacht doorkoken, tot de dahl wat papperig wordt. Is het water verdampt voordat de linzen gaar zijn, giet er dan 150 ml kokend water bij. Breng op smaak, meng goed door elkaar en dien warm op.

    Snij voor de sambal de appel fijn, snipper de muntblaadjes grof, voeg de overige ingrediënten toe en mix.

    Snij de kipfilets doormidden en drenk in een mengeling van zwarte peper, zout en olie. Zet een braadpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Leg de kip erin zodra de pan heet is. Braad ongeveer 2 minuten aan de ene zijde en 1 minuut aan de andere.

    Dien de gekruide kip op met basmatirijst en een lepel dahl erover. Serveer er apart de sambal bij.

    bron;knackweekend.rnews.be

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:kip,zwarte pepor,sambal,appel,kokosnoot,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parmentier van zalm met wortel en prei



    Parmentier van zalm met wortel en prei

    Voor 4 personen:
    600 g verse zalm,2 sneden gerookte zalm,1 el citroensap,
    2 el olijfolie,4 wortels,2 preien,zout en citroenpeper.

    Voor de aardappelpuree:
    6 aardappels,1 dl room,1 dl melk,20 g boter,
    zout, peper en nootmuskaat,paneermeel (facultatief).

                                   

    Bereidingswijze

    Schil de aardappels en snij ze in stukken. Kook ze in gezouten water net gaar. Giet het kookvocht af en laat de aardappels dampen. Stamp, plet of vermaal de aardappels tot puree en vermeng met boter, room, melk, peper, zout en een snuif nootmuskaat.

    Schil de wortels en maak de prei schoon. Snij beide groenten in staafjes en stoof ze kort in olijfolie. Kruid met peper en zout. Schik de groenten in een met boter ingesmeerde ovenschaal. Verdeel de rauwe en gerookte zalm in stukjes over de groenten. Besprenkel de vis met citroensap en kruid met citroenpeper en zout.

    Dek af met een laag aardappelpuree, bestrooi met een weinig paneermeel en zet de schaal 40 minuten in een oven van 180°C.
     
    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:Boter, Nootmuskaat, Peper, Fruitsap, Olie, Prei, Room, Zalm, Wortel, Melk,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkooltaart

                                
    Recept - Bloemkooltaart

    Voor 4 personen:
     
    1 bloemkool, in roosjes, kant-en-klaar bladerdeeg, 2 grote uien,
    4 el olijfolie, 3 el balsamico, grofgemalen peper,
    1 kl versgemalen nootmuskaat, 1 el tijm, 3 eieren, 2,5 dl sojaroom,
    200 g gemalen kaas (mengeling van 3 kazen), 10-tal ansjovisfilets
    op olijfolie, uitgelekt.
     

                                    
                                    

    Bereidingswijze;

    Verwarm de oven voor op 190°. Kook de bloemkool beetgaar in water. Giet af.

    Snij de uien in fijne ringen en stoof op laag vuur gaar in olijfolie. Kruid met versgemalen peper, nootmuskaat en tijm. Voeg balsamico toe en laat nog even stoven.

    Smeer een diepe taartvorm in met boter, leg er het bladerdeeg in. Duw het deeg omhoog tegen de zijkanten. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bedek de bodem met gemalen kaas, dan bloemkool en wat extra gemalen peper. Leg daarbovenop de ansjovis en het uimengsel. Klop de room met de eieren en een weinig gemalen kaas en giet over de taart.

    Zet ongeveer twintig minuten in de oven. Dien lauw op.

    bron;knackweekend.rnews.be

    Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
    Tags:bladerdeeg,bloemkool,sojaroom,ui,gemalen kaas,ansjovis,eieren,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roodbaars met dille


    Roodbaars met dille

     Voor 4 personen:
    4 roodbaarsfilets (samen 300 à 400 g),1 bosje dille,
    250 g room,50 g melk,1 teentje knoflook,
    olijfolie,peper en zout.

                               

    Bereidingswijze:

    Blancheer de dille - houd wat apart voor de afwerking - in gezouten kokend water gedurende 2 minuten. Laat uitlekken en koel af in ijskoud water.

    Pel de knoflook. Leg de knoflook in koud water en breng aan de kook. Giet af, schenk opnieuw koud water in de pan en breng opnieuw aan de kook, doe dit drie keer.

    Breng de room en de melk aan de kook en doe er de look en dille bij. Mix en breng op smaak met peper en zout. Houd de saus warm.

    Wrijf de filets in met wat olijfolie en grill ze in een hete pan of op de plancha.

    Verdeel de saus over de borden en leg er de roodbaarsfilets op.

    Werk af met plukjes dille.

    Tip;Lekker met rijst of paste. 

    bron;nina.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:Roodbaars,dille,room,melk,look,olijfolie,
    05-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persillade van boleten en aardappels

     Persillade van boleten en aardappels

    voor 2 personen:
    • 2 middelgrote vastkokende aardappelen geschild
    • 4-6 middelgrote tot grote boleten, schoongemaakt
    • handvol platte peterselieblaadjes
    • 2 knoflooktenen, gepeld en licht geplet
    • 3-4 eetlepels olijfolie, zout en versgemalen peper

    Bereiding:

    1. Snijd de aardappelen in fijne reepjes (eventueel met een keukenmachine), was ze onder de koude kraan tot het water helder is. Laat de reepjes uitlekken en droog ze met een theedoek.
    2. Snijd de boleten in schijfjes. Hak de peterseliesamen metde knoflook fijn. Let op: dit geeft een heel ander resultaat dan wanneer u peterselie en knoflook afzonderlijk fijnhakt.
    3. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de boleten kort met een beetje zout en peper tot ze gaan verkleuren. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord. Doe nog een eetlepel olie in d epan en bak de aardappelen met een beetje peper en zout.
    4. Doe de boleten weer in de pan en meng de peterselie en knoflook erdoor.
    5. Zet het vuur even flink hoog en roer alles goed door elkaar.

      bron;plusmagazine.rnews.be

    Categorie:VEGETARISCH,
    Tags:Persillade,boleten,aardappels,look,peterselie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme pasteitjes met garnalen


    Warme pasteitjes met garnalen

    Nodig:

    1 doos minipasteitjes, 150 gr grof gesneden Brugge Oud, 50 cc slagroom, 75 gr garnalen, peper en citroensap

                                                afbeelding recept

    Bereiding:

    Doe in ieder pasteitje wat Brugge Oudkaas, enkele garnalen, enkele druppeltjes citroensap en een dessertlepeltje room. Plaats de pasteitjes 15 minuten in een voorverwarmde oven.

    Tip:

    De koekjes zijn op hun best lauwwarm en ovenvers. Deze pasteitjes begeleiden een subtiel glaasje sprankelende Champagne alsook een stevig, pittig streekbier.

    bron; kazenvanbijons.be


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:pasteitjes,garnalen,kaas,slagroom,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pannetje van paddestoelen met geitenkaaspuree



    Pannetje van paddestoelen met geitenkaaspuree  

    Voor 4 personen:

    1/2 kg kruimige aardappelen, 1 dl melk,1/2 dl room,
    100 g pittige geitenkaas, 2 el platte peterselie, zout en witte peper,

    Voor de paddestoelen :
    300 g oesterzwammen, 300 g shii-takes, 300 g kastanjepaddestoelen,
    2 el olijfolie, 2 tenen knoflook, 4 el Noilly Prat,
    2 el boter,2 tl citroentijm, plukjes waterkers, voor de afwerking.


                    

    Bereidingswijze

    Schil de aardappelen, snij ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water. Verwarm intussen de melk en room in een pannetje. Plet de aardappelen tot puree en meng er de warme melk-room door. Verbrokkel de geitenkaas en hak de peterselie fijn. Roer beide door de puree en kruid naar smaak. Hou de puree warm.

    Borstel de paddestoelen schoon en snij ze in stukken. Verhit de olijfolie in een grote pan en voeg de paddestoelen toe. Bak de paddestoelen op matig tot hoog vuur goudbruin. (Doe dit eventueel in twee keer als de pan te klein is.)

    Pers de knoflook boven de pan en laat een minuutje meebakken. Voeg de Noilly Prat en boter toe, en laat even inkoken. Werk af met tijm, zout en peper. Verdeel de puree en paddestoelen over vier borden en werk af met een plukje waterkers.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:paddestoelen,geitenkaaspuree,aardappelen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sardines met worteltjes en komijn


    Sardines met worteltjes en komijn

     Voor 4 personen:

    400 g sardinefilets,1 bundeltje wortelen, in ringetjes gesneden,
    10 g komijnpoeder,sap van 2 sinaasappelen,
    2 el honing,peper en zout, pistacheolie.

                                          

    Bereidingswijze:
    Doe wortelen, komijn, honing en sinaasappelsap in een kom, kruid met peper en zout.

    Laat de wortelen ca. 45 min. garen op een zacht vuurtje.

    Leg de sardines op een schotel, kruid ze met peper en zout en gaar ze ca. 5 min. in een voorverwarmde oven op 180 °C.

    Verdeel de worteltjes over de borden en leg er de sardinefilets op.

    Werk af met een scheutje olijfolie en een streep pistacheolie.

    Serveer met volkoren-, bruin of roggebrood.

    bron; nina.be

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:Sardines,worteltjes,komijn,sinasappel,olie,
    04-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bladerdeegtaartje met geroosterde groenten


    Bladerdeegtaartje met geroosterde groenten

    Sommige groenten zijn ideaal om te grillen. Met paprika’s, courgettes en aubergines lukt het perfect. Haal kant-en-klaar bladerdeeg, mozzarella en verse kruiden in huis, en je hebt alles om een heerlijke groententaart te bereiden. Een eenvoudige kruidenolie zorgt voor extra smaak.

    Voor 4 personen;

    1 courgette, 2 rode paprika's,1 aubergine,1 bolletje mozarella,
    2 vellen bladerdeeg (uitgerold),4 takjes tijm,2 takjes rozemarijn,
    enkele blaadjes basilicum en/of wat rucola,2 teentjes look,
    1⁄2 dl olijfolie, peper -  zout.


    foto;Dagelijkse kost

    bereiding

    de kruidenolie:

    • Rits de blaadjes van de takjes tijm en rozemarijn. Snipper de kruiden fijn met een scherp mes.
    • Pel de look, snipper de teentjes fijn en plet ze vervolgens tot pulp.
    • Doe de kruiden en de look in een schaaltje.
    • Giet de olijfolie erbij en meng alles goed.
    • Kruid de olie met wat peper van de molen en een snuifje zout. Zet het schaaltje aan de kant.

    de groentetaart:

    • Snij de rode paprika’s in twee en verwijder de zaadlijsten. Schil de groente met een dunschiller. Snij elke halve paprika nog eens in twee.
    • De aubergine en de courgette hoef je niet te schillen. Snij ze in schijfjes van zo’n 1 à 1,5 cm breed.
    • Zet de grillpan op een hoog vuur en laat ze gloeiend heet worden. Plaats ook een schaal in de buurt.
    • Gril de schijfjes aubergine kort en krachtig. (ongeveer 30 sec. aan elke zijde). Haal ze van de grillpan en leg ze in een schotel.
    • Gril nu ook de schijfjes courgette, op dezelfde manier.
    • Gril tenslotte ook de stukken paprika. Dat gaat trager, dus laat de groente lang genoeg in de grillpan liggen.
    • Neem de schaal met vers gegrilde groenten. Strijk de stukken paprika, courgette en aubergine in met de kruidenolie.
    • Verwarm de oven voor op 180°C.
    • Rol het bladerdeeg uit, en leg het op een ovenschaal of een ovenrooster. Zorg ervoor dat het deeg op een vel bakpapier ligt.
    • Schik de groenten in het midden van de lap deeg. Hou een randje deeg onbedekt en plooi dit rondom naar binnen.
    • Strijk nu ook de randen van het deeg in met de kruidenolie.
    • Snij de mozzarella in stukjes of schijfjes en schik de kaas over de groetentaart.
    • Bak de taart gedurende ongeveer 40 minuten in een oven, op een temperatuur van 180°C.
    • Leg tenslotte enkele blaadjes verse basilicum op de warme taart en druppel er wat olijfolie over.
    • Serveer warm, eventueel met wat verse rucola erbij.
              bron; een.be

    Categorie:VEGETARISCH,
    Tags:Bladerdeegtaartje,groenten,courgette,paprika,aubergine,mozarella,bladerdeeg,rucola,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canneloni van gerookte zalm


    Canneloni van gerookte zalm met erwtenpesto,
    slaatje van prei en dressing

     Ingrediënten :

    250 g gerookte zalm, 300 g erwten, 2 preistengels (alleen het witte gedeelte), 4 takjes venkelgroen, 1 busseltje basilicum (120 g), gespoeld en gedroogd, 1 dl olijfolie, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels geraspte parmezaan, 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten.

                   canneloni van gerookte zalm met erwtenpesto slaatje van prei en dressing


    Bereiding :

    1 Doe de basilicum, knoflook, parmezaan, pijnboompitjes en olijfolie in een blender en mix tot een grove massa. Breng de pesto op smaak met peper en zout.

    2 Blancheer de erwtjes in kokend gezouten water gedurende 3 a 4 minuten en verfris ze onder koud stromend water.

    3 Meng de erwten met de pesto.

    4 Schik de plakjes gerookte zalm op plasticfolie en schep er de erwtenpesto op. Rol de plakjes zalm op en vorm er 4 cilinders van. Plaats ze in de koeling.

    5 Snijd de preistengels doormidden in de lengte en spoel ze indien nodig. Gebruik enkel het witte gedeelte van de prei. Snijd de prei vervolgens in fijne ringen.

    6 Pluk de venkeltakjes en meng dit bij de prei. Kruid met peper en zout, en druppel er wat olijfolie over.

    7 Serveer de zalmrolletjes met het preislaatje en de yoghurtdressing.

    bron; gva.be


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:Canneloni,zalm,erwten,pesto,prei,dressing,olijfolie,parmezaan,kaas,pijnboompitten,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geroosterde groenten met worstjes

     
    Geroosterde groenten met worstjes

    Voor 4 personen;

    4 Worstjes,1 kg geschilde aardappelen in stukjes,

    250 g wortels in stukjes,1 paprika in reepjes,1 venkel in stukjes,

    1 ui in stukjes,2 geraspte teentjes knoflook,125 ml kippenbouillon,

    4 el balsamico,2 el olie,25 g boter,1/2 el italiaanse kruiden,
    peper,grof zeezout.



    Bereiden:

    Verdeel de groenten over een grote braadslede. Meng de olie met de knoflook, kippenbouillon en Italiaanse kruiden. Besprenkel met olie en bestrooi met grof zeezout en peper. Bak afgedekt met folie ca. 45 min. in de oven op 220°C.

    Braad de worstjes kort aan in de boter. Snijd ze doormidden.

    Verwijder de folie. Giet de balsamico over de groenten en verdeel de worstjes erover. Rooster ca. 25-30 min. Draai halverwege de worstjes even om en besprenkel de groenten met wat kookvocht.

    bron; njam.tv


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:groenten,worstjes,aardappelen,wortels,paprika,venkel,kippenbouillon,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi's met pikante saus


    Scampi's met pikante saus

    Ingrediënten:

    • 350g pasta, 24 gepelde scampi’s, 1 rode chilipeper,
    • 2 eetlepels ketchup, 200 ml Becel koffiemelk,
    • 2 eetlepels Becel bakken en braden vloeibaar
    • paprikapoeder, currypoeder, peper, lenteuitjes.

      Scampi's met pikante sausBereiding:

    1. Kook de pasta al dente.
    2. Bak de scampi snel aan langs beide kanten in Becel bakken en braden.
    3. Hak de chilipeper heel fijn en voeg toe aan de scampi’s.
    4. Bestrooi met paprikapoeder.
    5. Neem de pan van het vuur, neem de scampi eruit en doe de ketchup en de Becel koffiemelk in de pan.
    6. Voeg er het currypoeder bij en roer tot een gladde saus.
    7. Zet de saus nog een minuutje op een laag vuurtje onder voortdurend roeren.
    8. Overgiet de scampi met de saus.
    9. Werk af met gehakte lenteuitjes.
    10. Dien op met de pasta.

      tip;
        minder verzadigde vetten en minder zout 


      bron; femistyle.be

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:Scampi's,pikante saus,pasta,chilipeper,koffiemelk,boter,ketchup,lenteuitjes,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rolletjes rosbief met gebakken groenten

    Rolletjes rosbief met gebakken groenten

    Voor 4 personen:
     

    een stuk Meritus rosbief van +/- 600 g (liefst uit de dikke bil of de platte bil),versgemalen peper en grof zout,1/2 eetlepel olijfolie,
    20 g boter,1 eetlepel arachideolie,1 stronk witloof,
    12 lente-uitjes of jonge worteltjes,1/4 chinese kool,
    1 koffielepel tijm, 1,5 dl vleesbouillon.

    Rolletjes rosbief met gebakken groenten

    Strijk de rosbief in met olijfolie en kruid met zout en peper. Zet een pot met boter op het vuur waarin de rosbief net past en schroei rondom rond dicht op een hoog vuur.

    Snij alle groenten – (witloof, Chinese kool, lente-uitjes of wortels) - in grote, gelijke delen.

     Zet de rosbief in een voorverwarmde oven van 200°(afhankelijk van dikte en gewenste gaarheid tussen 20 en 40 minuten). Bestrooi 10 minuten voor het einde van de baktijd met de helft van de tijm.

    Haal uit de pot en laat 10 minuten rusten op een warme plaats. Blus de pot met de bouillon en laat inkoken tot een lichte jus. Breng op smaak met zout en peper.

    Wok intussen de groenten op een hoog vuur in arachideolie en breng op smaak met zout en de resterende tijmblaadjes.

    Snij de rosbief in niet te dunne plakjes. Rol de groenten - afhankelijk van de dikte - in één of twee plakjes rosbief. Serveer de rolletjes op warme borden, 

    Tip;
    Serveer witte de rijst.

    bron; kwaliteitsvlees.be


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:rosbief,olijfolie,boter,witlof,lente-uitjes,worteltjes,kool,tijm,vleesbouillon,
    03-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eet jezelf een weg naar meer energie


    Eet jezelf een weg naar meer energie


    eet jezelf een weg naar meer energie 2


    Wil je graag je eigen energie of die van je partner aanscherpen? Dan verander je best je eetgewoontes. Met onze tips lukt het zeker!

    Jodium

    Jodium is waarschijnlijk de belangrijkste stof bij de regulering van je hersenen. Probeer daarom wekelijks minstens 200 gram jodium binnen te krijgen. Deze stof zit voornamelijk in zeevruchten, vis en schaaldieren, maar ook eieren en vitamine B12 zitten er vol van.

    Brood

    Brood is een belangrijke verschaffer van trage suikers. En laat het nu net die trage suikers zijn die ons voorzien van de nodige energie gedurende de dag. Probeer daarom als volwassene iedere dag tussen de 5 en de 7 boterhammen te eten.

    Chocolade

    Chocolade, en dan vooral de donkere variant, is een ongekende bron van de stof fenylethylamine. Deze stof zorgt ervoor dat je hersenen volop blijven werken en dat je minder neerslachtig en depressief wordt. Bovendien bevat chocolade een bom aan magnesium, antioxidanten en flavonoïdes. Deze zorgen ervoor dat de bloedtoevoer naar de hersenen geregeld wordt, en is dus bijzonder efficiënt voor je brein. Let wel op: per dag moet je de inname van chocolade beperken tot 2 stukjes, anders krijg je te veel verzadigde vetten en suikers binnen.

    Spinazie

    Spinazie en andere groenten uit de spinaziefamilie bevatten vitamine A, B, C en E en zitten boordevol mineralen. Hierdoor worden boodschappen beter doorgegeven van de zenuwen naar de hersenen en blijf je alerter doorheen de dag. Je zou minstens 1 à 2 keer per week 200 gram spinazie moeten eten.

    Lever

    Lever en levertraan bevatten de grootste hoeveelheid ijzer van alle vleessoorten. IJzer zorgt ervoor dat de zuurstoftoevoer van de longen naar alle lichaamscellen goed verloopt en geeft ons een pak meer energie. Hierdoor verbetert onze aandacht en ons geheugen. Eenmaal per week zou je daarom 150 gram lever of levertraan moeten eten.

    Pruimen, kiwi's en peulvruchten

    Pruimen bevatten B1, die zorgen voor een betere overdracht van prikkels naar de zenuwen, B6, die de werking van de hormonen regelt, en B12, die helpt bij de celdeling. Bovendien bevatten ze ook veel suikers die zorgen voor een ongekende energietoevoer. Kiwi's zitten dan weer boordevol vitamine C en peulvruchten zijn rijk aan zetmeel en voedingsvezel, hierdoor wordt je lichaam voorzien van de nodige energie en kan je je beter concentreren. Bovendien zorgen de stoffen er ook voor dat er nieuwe cellen worden aangemaakt en beschadigde cellen hersteld worden.

    Eieren

    Eieren zijn een belangrijke bron van choline en lecithine. Choline helpt je hersenen verder te ontwikkelen terwijl lecithine de vertering en transport van vetten verbetert, waardoor je meer energie krijgt en je hersenen gestimuleerd worden.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:eieren,chocolade,spinazie,brood,pruimen,kiwi,lever,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!