Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    05-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persillade van boleten en aardappels

     Persillade van boleten en aardappels

    voor 2 personen:
    • 2 middelgrote vastkokende aardappelen geschild
    • 4-6 middelgrote tot grote boleten, schoongemaakt
    • handvol platte peterselieblaadjes
    • 2 knoflooktenen, gepeld en licht geplet
    • 3-4 eetlepels olijfolie, zout en versgemalen peper

    Bereiding:

    1. Snijd de aardappelen in fijne reepjes (eventueel met een keukenmachine), was ze onder de koude kraan tot het water helder is. Laat de reepjes uitlekken en droog ze met een theedoek.
    2. Snijd de boleten in schijfjes. Hak de peterseliesamen metde knoflook fijn. Let op: dit geeft een heel ander resultaat dan wanneer u peterselie en knoflook afzonderlijk fijnhakt.
    3. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de boleten kort met een beetje zout en peper tot ze gaan verkleuren. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord. Doe nog een eetlepel olie in d epan en bak de aardappelen met een beetje peper en zout.
    4. Doe de boleten weer in de pan en meng de peterselie en knoflook erdoor.
    5. Zet het vuur even flink hoog en roer alles goed door elkaar.

      bron;plusmagazine.rnews.be

    Categorie:VEGETARISCH,
    Tags:Persillade,boleten,aardappels,look,peterselie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme pasteitjes met garnalen


    Warme pasteitjes met garnalen

    Nodig:

    1 doos minipasteitjes, 150 gr grof gesneden Brugge Oud, 50 cc slagroom, 75 gr garnalen, peper en citroensap

                                                afbeelding recept

    Bereiding:

    Doe in ieder pasteitje wat Brugge Oudkaas, enkele garnalen, enkele druppeltjes citroensap en een dessertlepeltje room. Plaats de pasteitjes 15 minuten in een voorverwarmde oven.

    Tip:

    De koekjes zijn op hun best lauwwarm en ovenvers. Deze pasteitjes begeleiden een subtiel glaasje sprankelende Champagne alsook een stevig, pittig streekbier.

    bron; kazenvanbijons.be


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:pasteitjes,garnalen,kaas,slagroom,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pannetje van paddestoelen met geitenkaaspuree



    Pannetje van paddestoelen met geitenkaaspuree  

    Voor 4 personen:

    1/2 kg kruimige aardappelen, 1 dl melk,1/2 dl room,
    100 g pittige geitenkaas, 2 el platte peterselie, zout en witte peper,

    Voor de paddestoelen :
    300 g oesterzwammen, 300 g shii-takes, 300 g kastanjepaddestoelen,
    2 el olijfolie, 2 tenen knoflook, 4 el Noilly Prat,
    2 el boter,2 tl citroentijm, plukjes waterkers, voor de afwerking.


                    

    Bereidingswijze

    Schil de aardappelen, snij ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water. Verwarm intussen de melk en room in een pannetje. Plet de aardappelen tot puree en meng er de warme melk-room door. Verbrokkel de geitenkaas en hak de peterselie fijn. Roer beide door de puree en kruid naar smaak. Hou de puree warm.

    Borstel de paddestoelen schoon en snij ze in stukken. Verhit de olijfolie in een grote pan en voeg de paddestoelen toe. Bak de paddestoelen op matig tot hoog vuur goudbruin. (Doe dit eventueel in twee keer als de pan te klein is.)

    Pers de knoflook boven de pan en laat een minuutje meebakken. Voeg de Noilly Prat en boter toe, en laat even inkoken. Werk af met tijm, zout en peper. Verdeel de puree en paddestoelen over vier borden en werk af met een plukje waterkers.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:paddestoelen,geitenkaaspuree,aardappelen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sardines met worteltjes en komijn


    Sardines met worteltjes en komijn

     Voor 4 personen:

    400 g sardinefilets,1 bundeltje wortelen, in ringetjes gesneden,
    10 g komijnpoeder,sap van 2 sinaasappelen,
    2 el honing,peper en zout, pistacheolie.

                                          

    Bereidingswijze:
    Doe wortelen, komijn, honing en sinaasappelsap in een kom, kruid met peper en zout.

    Laat de wortelen ca. 45 min. garen op een zacht vuurtje.

    Leg de sardines op een schotel, kruid ze met peper en zout en gaar ze ca. 5 min. in een voorverwarmde oven op 180 °C.

    Verdeel de worteltjes over de borden en leg er de sardinefilets op.

    Werk af met een scheutje olijfolie en een streep pistacheolie.

    Serveer met volkoren-, bruin of roggebrood.

    bron; nina.be

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:Sardines,worteltjes,komijn,sinasappel,olie,
    04-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bladerdeegtaartje met geroosterde groenten


    Bladerdeegtaartje met geroosterde groenten

    Sommige groenten zijn ideaal om te grillen. Met paprika’s, courgettes en aubergines lukt het perfect. Haal kant-en-klaar bladerdeeg, mozzarella en verse kruiden in huis, en je hebt alles om een heerlijke groententaart te bereiden. Een eenvoudige kruidenolie zorgt voor extra smaak.

    Voor 4 personen;

    1 courgette, 2 rode paprika's,1 aubergine,1 bolletje mozarella,
    2 vellen bladerdeeg (uitgerold),4 takjes tijm,2 takjes rozemarijn,
    enkele blaadjes basilicum en/of wat rucola,2 teentjes look,
    1⁄2 dl olijfolie, peper -  zout.


    foto;Dagelijkse kost

    bereiding

    de kruidenolie:

    • Rits de blaadjes van de takjes tijm en rozemarijn. Snipper de kruiden fijn met een scherp mes.
    • Pel de look, snipper de teentjes fijn en plet ze vervolgens tot pulp.
    • Doe de kruiden en de look in een schaaltje.
    • Giet de olijfolie erbij en meng alles goed.
    • Kruid de olie met wat peper van de molen en een snuifje zout. Zet het schaaltje aan de kant.

    de groentetaart:

    • Snij de rode paprika’s in twee en verwijder de zaadlijsten. Schil de groente met een dunschiller. Snij elke halve paprika nog eens in twee.
    • De aubergine en de courgette hoef je niet te schillen. Snij ze in schijfjes van zo’n 1 à 1,5 cm breed.
    • Zet de grillpan op een hoog vuur en laat ze gloeiend heet worden. Plaats ook een schaal in de buurt.
    • Gril de schijfjes aubergine kort en krachtig. (ongeveer 30 sec. aan elke zijde). Haal ze van de grillpan en leg ze in een schotel.
    • Gril nu ook de schijfjes courgette, op dezelfde manier.
    • Gril tenslotte ook de stukken paprika. Dat gaat trager, dus laat de groente lang genoeg in de grillpan liggen.
    • Neem de schaal met vers gegrilde groenten. Strijk de stukken paprika, courgette en aubergine in met de kruidenolie.
    • Verwarm de oven voor op 180°C.
    • Rol het bladerdeeg uit, en leg het op een ovenschaal of een ovenrooster. Zorg ervoor dat het deeg op een vel bakpapier ligt.
    • Schik de groenten in het midden van de lap deeg. Hou een randje deeg onbedekt en plooi dit rondom naar binnen.
    • Strijk nu ook de randen van het deeg in met de kruidenolie.
    • Snij de mozzarella in stukjes of schijfjes en schik de kaas over de groetentaart.
    • Bak de taart gedurende ongeveer 40 minuten in een oven, op een temperatuur van 180°C.
    • Leg tenslotte enkele blaadjes verse basilicum op de warme taart en druppel er wat olijfolie over.
    • Serveer warm, eventueel met wat verse rucola erbij.
              bron; een.be

    Categorie:VEGETARISCH,
    Tags:Bladerdeegtaartje,groenten,courgette,paprika,aubergine,mozarella,bladerdeeg,rucola,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canneloni van gerookte zalm


    Canneloni van gerookte zalm met erwtenpesto,
    slaatje van prei en dressing

     Ingrediënten :

    250 g gerookte zalm, 300 g erwten, 2 preistengels (alleen het witte gedeelte), 4 takjes venkelgroen, 1 busseltje basilicum (120 g), gespoeld en gedroogd, 1 dl olijfolie, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels geraspte parmezaan, 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten.

                   canneloni van gerookte zalm met erwtenpesto slaatje van prei en dressing


    Bereiding :

    1 Doe de basilicum, knoflook, parmezaan, pijnboompitjes en olijfolie in een blender en mix tot een grove massa. Breng de pesto op smaak met peper en zout.

    2 Blancheer de erwtjes in kokend gezouten water gedurende 3 a 4 minuten en verfris ze onder koud stromend water.

    3 Meng de erwten met de pesto.

    4 Schik de plakjes gerookte zalm op plasticfolie en schep er de erwtenpesto op. Rol de plakjes zalm op en vorm er 4 cilinders van. Plaats ze in de koeling.

    5 Snijd de preistengels doormidden in de lengte en spoel ze indien nodig. Gebruik enkel het witte gedeelte van de prei. Snijd de prei vervolgens in fijne ringen.

    6 Pluk de venkeltakjes en meng dit bij de prei. Kruid met peper en zout, en druppel er wat olijfolie over.

    7 Serveer de zalmrolletjes met het preislaatje en de yoghurtdressing.

    bron; gva.be


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:Canneloni,zalm,erwten,pesto,prei,dressing,olijfolie,parmezaan,kaas,pijnboompitten,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geroosterde groenten met worstjes

     
    Geroosterde groenten met worstjes

    Voor 4 personen;

    4 Worstjes,1 kg geschilde aardappelen in stukjes,

    250 g wortels in stukjes,1 paprika in reepjes,1 venkel in stukjes,

    1 ui in stukjes,2 geraspte teentjes knoflook,125 ml kippenbouillon,

    4 el balsamico,2 el olie,25 g boter,1/2 el italiaanse kruiden,
    peper,grof zeezout.



    Bereiden:

    Verdeel de groenten over een grote braadslede. Meng de olie met de knoflook, kippenbouillon en Italiaanse kruiden. Besprenkel met olie en bestrooi met grof zeezout en peper. Bak afgedekt met folie ca. 45 min. in de oven op 220°C.

    Braad de worstjes kort aan in de boter. Snijd ze doormidden.

    Verwijder de folie. Giet de balsamico over de groenten en verdeel de worstjes erover. Rooster ca. 25-30 min. Draai halverwege de worstjes even om en besprenkel de groenten met wat kookvocht.

    bron; njam.tv


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:groenten,worstjes,aardappelen,wortels,paprika,venkel,kippenbouillon,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi's met pikante saus


    Scampi's met pikante saus

    Ingrediënten:

    • 350g pasta, 24 gepelde scampi’s, 1 rode chilipeper,
    • 2 eetlepels ketchup, 200 ml Becel koffiemelk,
    • 2 eetlepels Becel bakken en braden vloeibaar
    • paprikapoeder, currypoeder, peper, lenteuitjes.

      Scampi's met pikante sausBereiding:

    1. Kook de pasta al dente.
    2. Bak de scampi snel aan langs beide kanten in Becel bakken en braden.
    3. Hak de chilipeper heel fijn en voeg toe aan de scampi’s.
    4. Bestrooi met paprikapoeder.
    5. Neem de pan van het vuur, neem de scampi eruit en doe de ketchup en de Becel koffiemelk in de pan.
    6. Voeg er het currypoeder bij en roer tot een gladde saus.
    7. Zet de saus nog een minuutje op een laag vuurtje onder voortdurend roeren.
    8. Overgiet de scampi met de saus.
    9. Werk af met gehakte lenteuitjes.
    10. Dien op met de pasta.

      tip;
        minder verzadigde vetten en minder zout 


      bron; femistyle.be

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:Scampi's,pikante saus,pasta,chilipeper,koffiemelk,boter,ketchup,lenteuitjes,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rolletjes rosbief met gebakken groenten

    Rolletjes rosbief met gebakken groenten

    Voor 4 personen:
     

    een stuk Meritus rosbief van +/- 600 g (liefst uit de dikke bil of de platte bil),versgemalen peper en grof zout,1/2 eetlepel olijfolie,
    20 g boter,1 eetlepel arachideolie,1 stronk witloof,
    12 lente-uitjes of jonge worteltjes,1/4 chinese kool,
    1 koffielepel tijm, 1,5 dl vleesbouillon.

    Rolletjes rosbief met gebakken groenten

    Strijk de rosbief in met olijfolie en kruid met zout en peper. Zet een pot met boter op het vuur waarin de rosbief net past en schroei rondom rond dicht op een hoog vuur.

    Snij alle groenten – (witloof, Chinese kool, lente-uitjes of wortels) - in grote, gelijke delen.

     Zet de rosbief in een voorverwarmde oven van 200°(afhankelijk van dikte en gewenste gaarheid tussen 20 en 40 minuten). Bestrooi 10 minuten voor het einde van de baktijd met de helft van de tijm.

    Haal uit de pot en laat 10 minuten rusten op een warme plaats. Blus de pot met de bouillon en laat inkoken tot een lichte jus. Breng op smaak met zout en peper.

    Wok intussen de groenten op een hoog vuur in arachideolie en breng op smaak met zout en de resterende tijmblaadjes.

    Snij de rosbief in niet te dunne plakjes. Rol de groenten - afhankelijk van de dikte - in één of twee plakjes rosbief. Serveer de rolletjes op warme borden, 

    Tip;
    Serveer witte de rijst.

    bron; kwaliteitsvlees.be


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:rosbief,olijfolie,boter,witlof,lente-uitjes,worteltjes,kool,tijm,vleesbouillon,
    03-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eet jezelf een weg naar meer energie


    Eet jezelf een weg naar meer energie


    eet jezelf een weg naar meer energie 2


    Wil je graag je eigen energie of die van je partner aanscherpen? Dan verander je best je eetgewoontes. Met onze tips lukt het zeker!

    Jodium

    Jodium is waarschijnlijk de belangrijkste stof bij de regulering van je hersenen. Probeer daarom wekelijks minstens 200 gram jodium binnen te krijgen. Deze stof zit voornamelijk in zeevruchten, vis en schaaldieren, maar ook eieren en vitamine B12 zitten er vol van.

    Brood

    Brood is een belangrijke verschaffer van trage suikers. En laat het nu net die trage suikers zijn die ons voorzien van de nodige energie gedurende de dag. Probeer daarom als volwassene iedere dag tussen de 5 en de 7 boterhammen te eten.

    Chocolade

    Chocolade, en dan vooral de donkere variant, is een ongekende bron van de stof fenylethylamine. Deze stof zorgt ervoor dat je hersenen volop blijven werken en dat je minder neerslachtig en depressief wordt. Bovendien bevat chocolade een bom aan magnesium, antioxidanten en flavonoïdes. Deze zorgen ervoor dat de bloedtoevoer naar de hersenen geregeld wordt, en is dus bijzonder efficiënt voor je brein. Let wel op: per dag moet je de inname van chocolade beperken tot 2 stukjes, anders krijg je te veel verzadigde vetten en suikers binnen.

    Spinazie

    Spinazie en andere groenten uit de spinaziefamilie bevatten vitamine A, B, C en E en zitten boordevol mineralen. Hierdoor worden boodschappen beter doorgegeven van de zenuwen naar de hersenen en blijf je alerter doorheen de dag. Je zou minstens 1 à 2 keer per week 200 gram spinazie moeten eten.

    Lever

    Lever en levertraan bevatten de grootste hoeveelheid ijzer van alle vleessoorten. IJzer zorgt ervoor dat de zuurstoftoevoer van de longen naar alle lichaamscellen goed verloopt en geeft ons een pak meer energie. Hierdoor verbetert onze aandacht en ons geheugen. Eenmaal per week zou je daarom 150 gram lever of levertraan moeten eten.

    Pruimen, kiwi's en peulvruchten

    Pruimen bevatten B1, die zorgen voor een betere overdracht van prikkels naar de zenuwen, B6, die de werking van de hormonen regelt, en B12, die helpt bij de celdeling. Bovendien bevatten ze ook veel suikers die zorgen voor een ongekende energietoevoer. Kiwi's zitten dan weer boordevol vitamine C en peulvruchten zijn rijk aan zetmeel en voedingsvezel, hierdoor wordt je lichaam voorzien van de nodige energie en kan je je beter concentreren. Bovendien zorgen de stoffen er ook voor dat er nieuwe cellen worden aangemaakt en beschadigde cellen hersteld worden.

    Eieren

    Eieren zijn een belangrijke bron van choline en lecithine. Choline helpt je hersenen verder te ontwikkelen terwijl lecithine de vertering en transport van vetten verbetert, waardoor je meer energie krijgt en je hersenen gestimuleerd worden.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:eieren,chocolade,spinazie,brood,pruimen,kiwi,lever,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kabeljauw met preistoemp en beurre blanc van witbier


    kabeljauw met preistoemp en beurre blanc van witbier

    de preistoemp:

    • 4 preistengels, 1 kg loskokende aardappelen (bv. bintje),
      1 flesje witbier, 1 grote ui, een paar blaadjes laurier,
      enkele takjes verse tijm, keukentouw, verse boter, peper, zout.

    de beurre blanc:

    • 1 sjalot, 150 g verse boter, een scheutje witbier,
      een scheutje room, 1 citroen.

    de vis:

    • 4 stukken kabeljauwshaasje


                                                                                                       Foto's van de muur door de Dagelijkse Kost
      bereiding

    de preistoemp:

    • Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water.
    • Snij de ui fijn en stoof deze aan in een pot met een klontje boter. Let op: laat de ui niet bruin bakken.
    • Snij de preistengels in fijne stukjes en voeg ze toe aan de pot met uien. Maak een bouquet garni door enkele blaadjes laurier en enkele takjes tijm samen te binden met keukentouw, en voeg het toe aan de ui en de prei.
    • Tip: Prei wassen: Snij de preistengels overlangs in twee, en hou ze onder stromend water. Alle restjes aarde en zand kan je zo gemakkelijk vantussen de bladeren verwijderen.
    • Schenk het witbier in de pot met gestoofde groenten en laat alles 15 minuten sudderen op een zacht vuurtje.

      de beurre blanc:

      • Snij de sjalot heel fijn.
      • Zet een pannetje op een matig vuur en giet er een bodempje wit bier in, samen met de stukjes sjalot en een scheutje citroensap. Laat het bier kort inkoken, zodat ook de alcohol eruit verdampt.
      • Snij intussen de koelkastkoude boter in blokjes. Reken 150 g per 4 personen.
      • Voeg een scheutje room toe aan de pan en laat de saus inkoken tot 1/3 van het volume.
      • Giet de ingekookte saus door een zeef zodat de stukjes sjalot eruit verdwijnen. (Laat niks verloren gaan; je kan de stukjes sjalot zonder probleem toevoegen aan de pot met prei.)
      • Roer met een garde door de gezeefde saus en voeg beetje bij beetje de koude klontjes boter toe. (Let op: de boter moet op een zacht vuur in de saus smelten, zodat de saus niet schift.)
      • Kruid de beurre blanc naar smaak met peper van de molen en zout.

      de stoemp afwerken:

      • Verwijder het bouquet garni uit de pot met gestoofde prei.
      • Giet de gekookte aardappelen af en schep ze bij het groentenmengsel. Voor een ideale stoemp zorg je voor een mengeling van 2/3 groenten en 1/3 aardappelen.
      • Stamp tot een smeuïge preistoemp en voeg naar smaak wat peper en zout toe.

      de vis:

      • Verwarm de oven voor op 150°C en smelt een klont boter in een ovenvaste pan, op matig vuur.
      • Kruid de stukken vis met een beetje peper en een snuifje zout. Bak de stukken kabeljauw aan beide zijden, zodat ze een goudkleurig korstje krijgen.
      • Schep regelmatig wat van het braadvet over de vis.
      • Wanneer de vis gekleurd is, zet je de pan in de voorverwarmde oven.
      • Laat de kabeljauw hierin verder garen gedurende 7 minuten. Let op: lepel tussendoor wat braadvet over de vis.

      afwerking:

      • Serveer elk stuk kabeljauw met een flinke schep preistoemp en lepel er wat van de botersaus met witbier overheen.
      • Tip: Voor een meer feestelijk resultaat serveer je dit gerecht met een portie handgepelde grijze garnaaltjes erop.

       
      bron; een.be


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:kabeljauw,prei,stoemp,beurre blanc,witbier,aardappel,vis,room,boter,kruiden,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde little gems met tomatentartaar en ham


    Gegrilde little gems met tomatentartaar en ham
      

    Voor 5 personen;
    400 gram smaaktomaten, 4 gedroogde tomaten in olie,
    4 eetlepels aceto balsamico, 1/2 teen knoflook, 6 blaadjes basilicum,
    2 little gems, circa 8 eetlepels zeer goede olijfolie,
    8 plakken Serrano of Parmaham, Zeezout.

          


    Voorbereiden (20 minuten):
    1. Breng een pannetje water aan de kook en zet er een schaal koud water naast. Geef de tomaten aan de onderkant een klein sneetje in hun vel. Doe ze in het kokende water, tel 30 seconden en schep ze in het koude water. Trek er daarna de velletjes af. Snijd de tomaten door en verwijder het vocht met de zaadjes en de harde steelaanzet. Snijd het tomatenvlees in zeer kleine stukjes.
    2. Snijd de gedroogde tomaten klein en pureer ze met 2 eetlepels balsamico en de knoflook in een vijzel of met het messenbakje van de staafmixer
    3. Snijd de basilicum fijn. Giet het vocht van de gesneden tomaat zoveel mogelijk af. Meng met je vingers heel voorzichtig de alle genoemde ingrediënten en breng op smaak met zout.

    Bereiden (10 minuten):
    1. Snijd de little gems in de lengte in kwarten. Verhit een grote grillplaat of 2 koekenpannen en vet licht in met wat olijfolie. Grill of bak de little gems een minuut of 2 per snijkant. Een beetje kleuren is voldoende.
    2. Leg op elk bord twee kwarten little gem. Schep er een bergje tomatentartaar naast (laat bij het scheppen het teveel aan vocht langs de lepel laten weglopen). Drapeer de ham er bij. Bestrooi de gems met wat fleur de sel,
    giet er een straaltje olijfolie over en bedruppel met de resterende balsamico.


    Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
    Tags:little gems,tomatentartaar,gedroogde ham,
    02-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelen met zalm-bieslookroom


    Aardappelen met zalm-bieslookroom

    •  1/5 L room,150 g gerookte zalm,zout, peper,1/10 L visfond,
    • 750 g aardappelen (licht bloemig),15 bieslooksprietjes,
    • 1/10 L witte droge wijn,1 sjalot.


      Aardappelen met zalm-bieslookroom
    Bereiding 

    Halveer de aardappelen, snij grote exemplaren in kwarten en kook ze gaar.
    Kook ondertussen de wijn, fijngehakte sjalot en fond tot 1/2 dl in, laat het geheel iets afkoelen en roer dan de room erdoor.
    Hak de bieslook fijn, snij de zalm in reepjes en roer kruiden en zalm door de saus.
    Giet de aardappelen af, laat ze even uitstomen tot ze droog zijn, schep de saus erdoor en dien het gerecht meteen op.
    Lekker met een salade van beetgaar gekookte sperziebonen, stukjes tomaat, uitgebakken spekjes en een olie-azijn-mosterddressing.

    bron; Delhaize.be


    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:Aardappelen,zalm,bieslook,room,visfond,wijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noordzeekrab en gerookte paling met crème van verse geitenkaas


    Noordzeekrab en gerookte paling met
    crème van verse geitenkaas

    Voor 4 personen

    1 Noordzeekrab van 800 g,160 g filet van gerookte paling,
    2 l goed gekruide groentebouillon,1 eetl zure room,1 theel sojasaus,
    1 theel geroosterde sesamolie,4 dunne toasten,1 grote opgelegde augurk,
    30 g verse geitenkaas,1 koffiel fijngesneden bieslook,12 blaadjes pimpernel,
    diverse soorten cress voor de afwerking.

    Voor de crème van avocado:
    1/2 rijpe avocado, 1 theel limoensap,
    1 eetl consommé van gevogelte, peper en zout.

    Voor de picklesroom:
    1 eetlepel picklesmosterd, 0,5 dl room, peper en zout.

                                     image

    Bereiding;

    • 1. Laat de krab gedurende 8 min in de groentebouillon koken. Haal ze daarna volledig leeg.
    • 2. Meng het krabvlees met de zure room, sojasaus en geroosterde sesamolie. Kruid met peper en zout.
    • 3. Snijd de augurken in banden. Hak de rest van de augurk fijn en meng dit met de geitenkaas en bieslook. Kruid met peper en zout. Rol de augurken op en spuit op met de geitenkaas. Werk af met een blaadje pimpernel.
    • 4. Pel de avocado en cutter fijn. Voeg het limoensap en de consommé toe. Kruid met peper en zout.
    • 5. Klop de room op en meng met de picklesmosterd, kruid met peper en zout.
    • 6. Afwerking. Maak lijntjes met de avocadocrème en picklesroom. Schik de gerookte paling ernaast. Dresseer in het verlengde de tartaar van Noordzeekrab. Schik tot slot de rollade van augurk op het bord en werk af met een toastje en de cress.
       
      bron; visinfo.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:Noordzeekrab,paling,geitenkaas,avocado,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amandelen helpen tegen diabetes en hartziekten


    Amandelen helpen tegen diabetes en hartziekten


    Wie regelmatig verse amandelen eet, heeft minder kans op diabetes type 2 en hartziekten. Dat staat te lezen in een onderzoek dat gepubliceerd werd in Journal of the American College of Nutrition.

    De positieve effecten van amandelen zijn te wijten aan hun invloed op de insulinegevoeligheid en een daling in het slechte cholesterolniveau.

    Het onderzoek werd uitgevoerd bij 65-plussers met prediabetes, waarbij de glucosespiegels verhoogd maar nog niet hoog genoeg zijn.

    "Het is veelbelovend dat personen met een hoog risico aan diabetes type 2 en hart- en vaatziekten op zo'n eenvoudige wijze hun risico kunnen verkleinen", aldus onderzoekster Michelle Wien van de University of Medicine and Dentistry in New Jersey.

    Andere manieren om het risico op diabetes en hart- en vaatziekten laag te houden, is voldoende fruit en groenten eten, water drinken en bewegen.

    (edp) bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:noten,amandelen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade van gerookte forel met spruitjes


    Salade van gerookte forel met spruitjes

     4 personen;
    - 2 gerookte forellen,200 g spruitjes,100 g mager gerookt spek,
    - 3 takjes bonenkruid,3 takjes platte peterselie,2 botjes waterkers,
    - 1 eetl dijonmosterd,1 eetl graanmosterd,3 eetl slaolie,
    - 1,5 dl yoghurt,1 scheutje witte-wijnazijn,peper gemalen,zeezout.

                                    Salade-truite-fumee.jpg.jpeg

    Bereiding
    Was de spruitjes in koud water en verwijder de buitenste blaadjes waar nodig.
    Breng een pan gezouten water aan de kook met het bonenkruid.
    Kook de spruitjes in 10 à 12 minuten beetgaar in het kokende water en verfris ze vervolgens onder koud stromend water om de kleur te fixeren.
    Snijd de spruitjes in 4.
    Snijd het mager spek in fijne reepjes en bak het spek kort zonder vetstof.
    Meng de yoghurt met de slaolie, de 2 mosterdsoorten en de witte-wijnazijn. Kruid met peper en zout.
    Snipper de platte peterselie fijn en meng de spruitjes met het lauwe spek en de platte peterselie, breng op smaak met peper en zout.
    Ontdoe de forellen van het vel en de graten (opgelet, de graatjes aan de buikzijde zijn heel fijn). Verkruimel het vlees van de forellen met de vingers en laat dit afgedekt op kamertemperatuur komen.
    Meng de spruitjes met de waterkers en verdeel over de borden, bestrooi met de gerookte forel en druppel de vinaigrette erover.

    Tip
    Ook heerlijk met gerookte makreel!

    Bron; sensum.be


    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:Salade,gerookte forel,spruitjes,spek,waterkers,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na milkshake en parfum nu ook bier gemaakt met Stiltonkaas


    Na milkshake en parfum nu ook bier
    gemaakt met Stiltonkaas

    Een Britse brouwerij heeft een nieuwe bier op de markt gebracht op basis van Stilton, de beroemde Britse blauwschimmelkaas. De brouwerij uit het graafschap Leicestershire gebruikt daarvoor het kaaswater van Stilton en mengt dit met gerst en wort.

    Volgens de brouwerij smaakt het bier eerder "romig" dan "cheesy" en zou het een kastanjebruine ale zijn.

    De voorbije jaren was er al een milkshake en een parfum op de markt gebracht die Stiltonkaas als basisingrediënt gebruiken.

    (belga/jv)bron; hln.be 

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Stiltonkaas,
    01-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kreeftenstaart en pastinaakroom met vanille


    Kreeftenstaart en pastinaakroom met vanille

    Voor 2 personen:
    2 gepelde gekookte kreeftenstaarten (± 300 g), 1 el boter,
    1 pastinaak, 200 g room, 1 vanillestokje,
    1 tangerine of 1 mandarijn, 150 g spinazie.


                                    

    Bereidingswijze

    Was en schil de pastinaak, snij in blokjes en kook in water tot ze goed zacht zijn. Mix de gekookte pastinaakblokjes. Splijt het vanillestokje en schraap de zaadjes eruit. Meng de room met de pastinaakpuree, voeg de vanillezaadjes toe en kruid met peper en zout.

    Haal de partjes tangerine van tussen de vliesjes en vang het sap op. Was de spinazie en blancheer in een beetje kokend gezouten water. Fruit de kreeftenstaarten snel in de pan in een beetje boter en kruid met peper en zout. Schik quenelles van pastinaakroom met vanille op de borden. Voeg de spinazie en de partjes tangerine toe. Leg de kreeftenstaarten op de room en overgiet met tangerinesap.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:kreefst,pastinaak,room,spinzie,tangerine,mandarijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnaalspitjes met Citrusvruchten

    Garnaalspitjes met Citrusvruchten

    Voor 4 personen
    - look: 3 teentje(s),basilicum, olie,1 sinaasappel,1 pompelmoes,
    - peper en zout,tijm: 2 takje(s),olie van pitten van druiven: 25 cl,
    - 1 roze pompelmoes,brochettes: 12 stokje(s),
    - 1 sinaasappelschilletje,1 schild van citroen,24 grootte garnalen.

                            brochette-de-crevettes-aux-agrumes.jpg

    Bereiding;
    Schil voor de marinade de schors (zonder de witte schil !) van de sinaasappel en de pompelmoes en snijd die in fijne reepjes. Hou een beetje schors opzij voor de marinade en blancheer de rest 30 seconden in kokend water. Laat de schilletjes uitlekken en dep ze droog. Schil het vruchtvlees in blokjes.
    Mix de schors, het vruchtvlees en de druivenpitolie. Voeg de tijm toe en laat 2 uur rusten. Giet de olie dan door een zeef.
    Mix voor de marinade de lookteentjes, citrusschorsjes en de citrusolie.
    Pel de garnalen maar laat de staartjes eraan. Overgiet ze met marinade en laat 2 uur trekken.
    Laat de garnalen uitlekken en spies er telkens twee op een spitje. Knip de spitjes op maat.
    Verhit wat olie in een grote pan. Bak de garnaalspitjes 1 minuut op hoog vuur, draai ze om en bak nog een minuut. Kruis met peper en zout.
    Leg de spitjes op borden en versier met basilicumblaadjes en tot op het vruchtvlees geschilde pompelmoespartjes.

    bron; sensum.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:Garnaalspitjes,Citrusvruchten,
    31-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rillette van gerookte makreel en lookbroodjes


    Rillette van gerookte makreel en lookbroodjes

    de rillette van gerookte makreel:

    • 200 g filet van gerookte makreel (of reken 1 hele makreel per 200 g filet),
    • 75 g ganzenvet, 3 eetlepels yoghurt of zure room,
      1⁄2 bussel verse bieslook, 1⁄2 citroen, een snuifje cayennepeper,
      peper, zout, vers stokbrood,

    de lookbroodjes:

    • 100 g boter (op kamertemperatuur),1 teentje look,
      1⁄2 citroen, Provençaalse kruiden, grof zeezout,
      zwarte peper, vers stokbrood of ciabatta, olijfolie.

      OUDEJAARSWEEK: Rillette gerookte makreel lookbroodjes
                                                                                  foto van dagelkse kost 

     Rillette van gerookte makreel: bereidingstijd: 25 minuten
                                                    (+ 2 uur opstijven in de koelkast)

    • Als je een gerookte makreel zelf wil fileren (wil je dat niet, werk dan met filets en sla deze stap over):
      Verwijder de kop van de makreel, en halveer de gerookte vis.
      Verwijder ook zorgvuldig de grote visgraat.
      Aan de zijkant van elke filet zitten nog fijne graatjes. Trek deze eruit.
       
    • Breek het visvlees in stukjes en ga ondertussen na of er geen graatjes meer in zitten.
       
    • Smelt het ganzenvet in een pannetje op laag vuur.
       
    • Doe de stukjes gerookte makreel in de mengbeker van de keukenmachine. Plaats het hulpstuk voor beslag in de machine. Gebruik eventueel een handmixer, maar geen staafmixer, want in dat geval zal de vis gepureerd worden. Dat is niet de bedoeling!
       
    • Laat de machine kort draaien, zodat het visvlees fijner wordt.
       
    • Laat de machine nu verder draaien op een lage snelheid, en voeg het gesmolten ganzenvet beetje bij beetje toe aan de mengkom.
       
    • Neem de pot van de machine. Voeg een kleine snuif cayennepeper toe. (Voorzichtig, want deze peper smaakt bijzonder sterk.)
       
    • Voeg vervolgens ook het verse citroensap toe en een portie zeer fijn gesnipperde bieslook.
       
    • Schep het mengsel in het potje waarin je het later zal serveren, en laat de rillette afkoelen en opstijven in de koelkast (2 uur).
       
    • Snij kort voor het serveren het brood in sneetjes van zo’n 2 cm dik. Verwarm de oven voor op 180°C.
       
    • Druppel wat olijfolie over de sneetjes brood en schik ze op een ovenschaal.
       
    • Laat het brood enkele minuten toasten in de hete oven (180°C).
       
    • Serveer de pot rillette met de warme broodjes. Smeren maar!

    Lookbroodjes: bereidingstijd: 15 minuten

    • Haal de boter uit de koelkast en laat hem mals worden.
       
    • Pel de look en plet hem fijn met de platte kant van je keukenmes (of gebruik een lookpers).
       
    • Verwarm intussen de oven voor op 180°C.
       
    • Meng de lookpuree onder de malse boter.
       
    • Voeg een snuifje Provençaalse kruiden toe, een scheutje vers citroensap, een snuifje crispy grof zeezout en zwarte peper van de molen.
       
    • Snij het brood (stokbrood of ciabatta) in sneetjes van zo’n 2 cm dik.
       
    • Smeer de sneetjes brood in met een portie van de lookboter en schik ze op een ovenschaal.
       
    • Laat het brood enkele minuten toasten in de hete oven (180°C).

      bron; een.be

    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:Rillette,gerookte makreel,lookbroodjes,ganzenvet,yogurt,zure room,brood,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!