basis: de garnalenbouillon

  • 2 uien, 3 wortels, enkele stengels selder (incl. blaadjes),
    2 teentjes knoflook, 2 stukken steranijs, 1 fles witte wijn,
    2 l water, enkele takjes verse tijm, enkele blaadjes laurier, olijfolie.

de tomatensoep:

  • 3 uien, 2 blikken tomatenvlees (400 g/blik),
    2 flesjes Rodenbachbier,   200 g abdijkaas (in blok, bv. Chimay),
    200 g smeerkaas (bij voorkeur abdijkaas, bv. Chimay),
    1 teentje knoflook, peper, zout, olijfolie.

 
                                                                                                       Foto's van Dagelijkse kost

bereiding < 40 min (excl. garnalenbouillon (60 min))

basis: de garnalenbouillon

  • Schil de uien en snij ze in grove stukken. De wortels hoef je niet te schillen. Maak ze schoon en snij ze in dikke stukken.
    Was ook de selderstengels en snij ze grof.
     
  • Zet een ruime kookpot op het vuur en verhit hierin een scheut olijfolie. Doe de garnalenkoppen en –pantsers in de pot en bak ze al roerend op een hoog vuur. Zo kunnen ze veel smaak vrijgeven.
     
  • Na enkele minuten laat je ook de groenten meestoven.
    Kneus de look en gooi deze samen met het steranijs en een bouquet garni van tijm en laurier in de pot. Blijf regelmatig roeren, zodat niets kan aanbranden.
     
  • Zet het vuur lager en blus de pot met de witte wijn. Laat de alcohol even verdampen en giet er nu ook het water bij.
     
  • Laat de fumet een half uur trekken op een zacht vuur.
     
  • Zeef de bouillon en hou een deel apart om de soep af te werken. De overschot kan je invriezen voor later.

de tomatensoep:

  • Pel de uien en snij ze grof. Snij de look in stukjes.
     
  • Zet een ruime pot op het vuur en verhit hierin een scheutje olijfolie.
     
  • Stoof de uien en de look aan op een matig vuur. Laat de groenten niet kleuren.
     
  • Zet het vuur op een laag pitje en voeg de smeerkaas toe. Laat de kaas rustig smelten en schenk het Rodenbachbier erbij. Roer de soep en voeg nu ook de tomatenstukjes uit blik toe.
     
  • Laat de soep enkele minuten pruttelen en voeg nu de gezeefde garnalenbouillon toe.
     
  • Mix de soep grondig. Voor een extra zacht resultaat kan je de soep ook nog eens zeven.
     
  • Kruid de soep naar smaak met zwarte peper van de molen en wat zout. Mix ze nog kort even op.

    bron; een.be